Salt la conținut

Bun venit pe Forum Gălățeni.net

Pentru a putea publica subiecte și mesaje sau pentru a răspunde la cele deja existente este nevoie să vă logați. Dacă nu aveți un cont click pentru Înregistrare.
Vă puteți autentifica pe forum cu un cont de Facebook, indiferent că sunteți membru sau nu. Autentificați-vă aici: 
Înainte de a începe colaborarea cu Forumul Gălățeni.net vă rugăm să studiați Regulile comunității.

"Război fratricid" între Electrocentrale şi Apaterm

• Vă rugăm să vă conectaţi pentru a răspunde
113 răspunsuri la acest subiect

#41 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 14 iunie 2011 - 22:00

Sedinţă de îndată pentru numirea administratorului special la Apaterm
Astazi, la ora 17.00, a avut loc o sedinta de indata, care a avut ca principal scop aprobarea unui proiect de hotarare de Consiliu Local referitor la numirea lui George Cubasa in functia de admnistrator special al SC Apaterm. Proiectul nu a trecut din lipsa de cvorum.
Sedinta fost convocata dupa ce pe 7 iunie instanta a aprobat reorganizarea activitatii Apaterm si a numit ca administrator judiciar firma ROMINLSOV SPRL din Bucureşti. În baza deciziei judecătoreşti, alesii locali trebuie sa stabileasca un administrator special la SC Apaterm.
Astfel, consilierii au fost chemati de urgenta la Primarie pentru a-l numi administrator special pe George Cubasa. Numai ca marea majoritate a consilierilor erau plecati din oras si nu au putut fi prezenti la sedinta de indata. Prin urmare, nu a fost intrunit cvorumul necesar pentru a putea trece respectivul proiect de hotarare.
„Maine consilierii vor veni si, probabil, proiectul va trece. Azi au lipsit foarte multi colegi de la PC si PNL. Nu a fost intrunit cvorumul necesar”, ne-a spus consilierul Daniel Apetrachioaie.
adevarul.ro
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#42 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 16 iunie 2011 - 08:45

Lupte politice pentru şefia Apaterm Galaţi
Până vineri, consilierii locali au răgaz să numească un administrator special la SC Apaterm. În caz contrar, instanţa de judecată va stabili un curator. „În cărţi" pentru şefia Apaterm sunt: George Cubasa, Mircea Ispas şi Adriana Stratulat.
După ce şedinţa de îndată, de marţi seară, nu a avut rezultatul dorit, aleşii locali sunt chemaţi în această după amiază, la Primărie, pentru a numi un administrator special la societatea locală de termoficare. Din câte se pare, cele mai mari emoţii le are actualul director al Apaterm, George Cubasa, care la prima şedinţă de îndată nu a reuşit să obţină numărul necesar de voturi. Proiectul de hotărâre prevedea numirea unui administrator special la Apaterm, încetarea contractului lui George Cubasa, precum şi încetarea mandatului membrilor Consiliului de Administraţie şi al reprezentantului CL în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Apaterm.
Cum era de aşteptat, proiectul a iscat controverse şi interese politice. Consilierii PC şi PNL s-au abţinut, iar cei de la PDL au votat împotrivă.
„Eu sunt convins că, de data aceasta, aleşii locali vor vota cu raţiunea. Administratorul special este un om care munceşte pe un salariu ca şi cel al directorului general, adică de pe 3.800 de lei. Eu sper să lase politica şi să ia decizia corectă pentru această societate. La şedinţa trecută aleşii locali erau mai degrabă preocupaţi de ambiţii politice, de culoarea politică a celui ce trebuia numit administrator special", ne-a declarat George Cubasa, directorul SC Apaterm.
În cazul în care Consiliul Local nu va nominaliza administratorul special până vineri, 17 iunie, instanţa de judecată va numi un administrator special, mai exact un curator. „Poate să fie numit şi un fost muncitor la CAP. Din acel moment, Consiliul îşi pierde obligativitatea de a numi un administrator special", spune Cubasa.
Conform consilierului local Viorel Trif, teoretic, nu se poate emite acelaşi proiect de hotărâre de două ori, în decurs de două zile. Prin urmare, proiectul de hotărâre va trebui schimbat şi se impune propunerea unei alte persoane. În cărţi pentru şefia Apaterm sunt Mircea Ispas, directorul de producţie de la SC Apaterm şi Adriana Stratulat, director tehnicla aceiaşi societate. „Se va discuta o nouă propunere. Nu poate fi supus la vot proiectul de hotărâre cu aceiaşi numire. Este ilegal. Din câte am auzit liberalii îl propun pe Mircea Ispas, iar pesediştii pe Adriana Stratulat. George Cubasa a fost trădat în coaliţie", spune consilierul local Viorel Trif.
După ce Consiliul Local va stabili noul adimistrator special, va fi stabilit şi un program de reorganizare a activităţii Apaterm. „Până pe 14 iulie, creditorii trebuie să vină cu acte care să dovedească datoriile pe care societatea le are la ei. Pe 18 august se va face tabelul definitiv al acestora, iar pe 11 octombrie, va fi adunarea creditorilor", a spus Cubasa.
adevarul.ro
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#43 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 16 iunie 2011 - 17:30

George Cubasa nu va mai fi director la SC Apaterm. Favorit este Ion Ungureanu, fost coleg cu primarul Dumitru Nicolae în Sidex
Mâine, la ora 10.00, şefii de grup din Consiliul Local se întâlnesc pentru a decide cine va fi noul director la SC Apaterm. Primarul Nicolae şi consilierii au căzut de acord asupra a trei nume: Ion Ungureanu, Adriana Stratulat şi Dorin Andarache. Astăzi, la ora 10.00, au avut din nou consultări între primarul Dumitru Nicolae și consilierii locali, cu privire la numele viitorului administrator special (director general) la Apaterm. Primarul l-a propus pe George Cubasa, însă marea majoritate a consilierilor au spus „NU”. Cele trei persoane nominalizate sunt: Ion Ungureanu, fost inginer electrotehnist ArcelorMittal, Adriana Stratulat, director tehnic Apaterm, şi Dorin Andarache, inginer-şef Apaterm. Surse din rândul aleşilor locali ne-au declarat că cele mai mari şanse le are Ion Ungureanu, care a fost coleg cu primarul Dumitru Nicolae în combinatul Sidex. Acesta este şi motivul pentru care, la această oră, domnul Ungureanu se află în biroul primarului. Rămâne de văzut dacă şi nominalizatul va accepta.
Informaţia că George Cubasa nu va mai fi director general al Apaterm Galați a fost confirmată şi de viceprimarul Nicușor Ciumacenco, în cadrul unei conferințe de presă: „Domnul Cubasa nu va mai fi printre cei nominalizați mâine, la ședința CL, pentru preluarea funcției de administrator special al Apaterm”.
Actualul manager al SC Apaterm, George Cubasa, s-a arătat indignat că nimeni nu i-a comunicat absolut nimic. „Nu ştiu nimic. Nu m-a chemat nimeni la nicio discuţie. Cum poţi să dai afară un director aşa pur şi simplu. De când am preluat această societate am încercat să o aduc pe linia de plutire. În 2010 am avut chiar şi profit. Acum vor să distrugă tot ce eu am construit. Ar fi fost mai bine să nu declanşez procedura de reorganizare. Această societate ar mai fi rezistat sigur până la alegeri”, a spus George Cubasa.
Conform aceleiaşi surse, Adriana Stratulat este plecată din ţară şi nu este interesată de această funcţie. „Mi-a dat telefon şi mi-a zis că nu este interesată de această funcţie. De ce credeţi că nu vor Mircea Ispas şi Adriana Stratulat această funcţie? Pentru că în acest caz i s-ar reduce leafa de la 9.800 lei la doar 3.800 de lei net lunar. Ei câştigă de trei ori mai mult ca mine”, spune George Cubasa.
adevarul.ro

#44 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 17 iunie 2011 - 14:33

Adriana Stratulat este noul director la SC Apaterm Galaţi
Consilierii locali s-a întâlnit astăzi, la Primărie, pentru a stabili administratorul special (directorul general) la SC Apaterm. Conform viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, consilierii PSD şi PDL au propus-o pe Adriana Stratulat, în timp ce consilierii PNL şi PC l-au propus pe Dorin Andarache. În urma voturilor, Adriana Stratulat a fost desemnată noul director la SC Apaterm.
Cei care au înclinat definitiv balanţa votului au fost consilierii PDL, care au votat propunerea PSD-ului, adică pe Adriana Stratulat (director tehnic la SC Apaterm din 2007). „Noi am dorit ca persoana care să fie numită admnistrator special să fie din afara societăţii, motiv pentru care l-am fi votat pe Ion Ungureanu. Dânsul nu a acceptat acest post şi am votat-o pe Adriana Stratulat. Nu a contat pentru noi faptul că este membru PSD. Am votat-o pentru că are experienţă şi îşi face bine treaba”, ne-a spus consilierul Viorel Trif.
Contactată telefonic, Adriana Stratulat, noul director al SC Apaterm ne-a declarat că primul lucru pe care-l va avea de făcut este să ia legătura cu administratorul judiciar, ROMINLSOV SPRL Bucureşti, pentru a începe reorganizarea societăţii. „Aceasta este prioritatea mea în acest moment. Trebuie să facem un plan de reorganizare viabil”, ne-a declarat Adriana Stratulat.
De cealaltă parte, George Cubasa nu ştie dacă va mai rămâne sau nu să lucreze în cadrul societăţii: „Mi-e foarte greu să spun ce voi face pe viitor. Dacă se consideră că nevoie de mine, voi rămâne. Dacă nu, voi pleca. În cazul în care se decide că trebuie să rămân, voi sta doar până la alegeri. Asta e clar”. Cubasa consideră că Adriana Stratulat va face o treabă bună la Apaterm: „Este bine că a fost ales un om din interiorul societăţii, care ştie ce probleme sunt aici. Adriana Stratulat lucrează la Apaterm din 2007. Este un foarte bun profesionist. Ca director tehnic a făcut o treabă excelentă. Eu am colaborat foarte bine cu ea. Lucram ca o echipă, nu am avut niciodată conflicte de idei. Este alegerea bună”.
Cât despre inginerul-şef de la Apaterm, Dorin Andarache, cel care a fost propus şi susţinut de PNL şi PC, George Cubasa a declarat: „El este un profesionist. Această societate are nevoie de el. Părerea mea este că Dorin Andarache este un foarte bun executant, dar era nevoie de cineva care să se ocupe de managementul acestei societăţi. Un director tehnic e mai bun decât un inginer-şef”.
adevarul.ro

#45 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 20 iunie 2011 - 23:32

Adriana Stratulat, administrator special Apaterm: „Îi rog pe gălăţeni să-şi plătească datoriile”
Adriana Stratulat a preluat frâiele reorganizării judiciare a societăţii Apaterm vineri, când consilierii PSD şi PDL au ales-o în funcţia de administrator special. Ieri dimineaţă, Adriana Stratulat a avut o discuţie cu fostul manager George Cubasa, căruia prin hotărârea Consiliului Local i-a încetat contractul de mandat.
În decembrie, Adriana Stratulat va împlini 48 de ani, iar vârsta poate fi considerată un avantaj dat fiind că ne-am obişnuit să avem directori la vârsta pensionării. Fiind sentimental legată de Apaterm, noua şefă este hotărâtă să repună unitatea pe picioarele ei.

- Aţi lucrat la Apaterm în perioada 1994–2001, iar din 2008 v-aţi reîntors aici. Ce vă leagă de societate?
- Este primul meu loc de muncă în Galaţi, pentru că anterior am lucrat în Iaşi. Aici am început ca simplu inginer la serviciul tehnic, după care am parcurs toate etapele: şef de birou, şef de serviciu, director tehnic. Postul de director tehnic pe care l-am ocupat rămâne blocat.

- Cât de dificilă este reorganizarea societăţii?
- Va fi greu, ca orice proces de restructurare. O restructurare în domeniul serviciilor de utilitate publică are o complexitate  deosebită - dar nu e imposibil din moment ce ne-am angajat la el. Trebuie să privim cu foarte mare atenţie, să vedem care sunt problemele majore, să le înlăturăm şi să devenim în final o societate viabilă, care să poată concura cu succes cu alte societăţi venite din alte zone sau chiar din afară, pentru că piaţa energiei termice se va liberaliza. Deci este un proces necesar.

- Cum vedeţi dumneavoastră  acest proces?
- Am şi discutat cu administratorul judiciar, Rominsolv SRL Bucureşti, câteva idei principale, pentru că era prematură o discuţie aprofundată. Ei au solicitat nişte date pe care trebuie să le analizeze. Planul va fi realizat împreună cu Rominsolv şi discutat cu dl primar Dumitru Nicolae. Sunt nişte termene foarte stricte, stabilite de lege. Trebuie stabilită foarte clar masa credală şi apoi să ne punem în plan cum plătim. Pe 14 iulie se întocmeşte tabelul cu creditori şi apoi sunt verificate creanţele. Pe 11 octombrie este prima întâlnire cu creditorii, când trebuie să avem planul stabilit cu mult înainte, ca să îl putem discuta.

- Fostul director George Cubasa susţinea ca datoriile Apaterm ar fi mai mici decât cele invocate de Electrocentrale.
- Legea spune clar că sunt certe doar creanţele pentru care sunt obţinute titluri executorii. De aceea există şi perioada de verificare a creanţelor. Noi vom susţine o anumită cifră, CET, probabil, o alta. Rominsolv va avea un rol cu impact major la stabilirea a ceea ce trebuie să plătim şi când trebuie să plătim.

- Restructurarea va viza şi personalul? E posibil să rămână mai puţini din cei peste 1.000 de salariaţi câţi numără acum Apaterm?
- Deocamdată, cu Rominsolv suntem la evaluarea personalului TESA. După ce facem această evaluare, vom stabili exact care sunt posturile libere, care e personalul de care unitatea se poate lipsi pentru a trece peste această perioadă mai dificilă. Vom face şi o analiză de costuri şi de acolo rezidă dimensiunea cheltuielii cu munca vie pe care ne-o putem permite. Noi încercăm să fie cât mai mic impactul.

- Au fost momente în care la Apaterm salariile s-au plătit cu întârziere. Ce se întâmplă acum?
- Avem creanţe salariale şi în acest moment, iar ele vor fi introduse în masa credală.

- În aceste condiţii mai este posibilă ştergerea penalităţilor populaţiei?
- În timpul procedurii de reorganizare va decide Rominsolv dacă va fi cu putinţă să o aplicăm. Sper ca partea legislativă să se aşeze pe nişte principii economice serioase, astfel încât să fie bine pentru toată lumea implicată în proces, altfel intrăm în starea din care ne-am luptat să ieşim. Eu îi rog pe gălăţeni să-şi plătească datoriile. Îmi doresc ca populaţia municipiului Galaţi şi asociaţiile de proprietari să înţeleagă că Apaterm trece printr-o perioadă grea şi că trebuie să îşi respecte nişte obligaţii asumate pe bază contractuală. E cutia Pandorei dacă vreţi, dar acest aspect este foarte important. În momentul în care te angajezi să plăteşti anumite datorii la un termen scadent, trebuie să ai şi nişte încasări pe măsură. Cetăţenii şi asociaţiile trebuie să înţeleagă că această procedură nu înseamnă să nu îşi onoreze obligaţiile, ba din contră, programul are ca obiectiv recuperarea datoriilor de la asociaţii. Sper să fim în continuare un prestator de servicii care să asigure calitatea serviciilor, să încercăm să avem continuitate şi un grad de asigurare a serviciilor pe măsura aşteptărilor. Eu voi respira uşurată abia la anul pe vremea asta. Consider că dacă te-ai angajat să faci un lucru, lucrul acela trebuie să se şi întâmple. Nu cred că va fi un an uşor.
viata-libera.ro

#46 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 13 iulie 2011 - 00:23

Urmează disponibilizări la Apaterm
Societatea Apaterm se află în plin proces de reorganizare judiciară. În acest moment, potrivit legii, personalul din societate – peste 1.000 de oameni - este evaluat. După cum am mai anunţat, primii care au de trecut acest hop sunt salariaţii TESA, apoi restul personalului. După ce se face această evaluare, se va şti exact care sunt posturile libere şi care este personalul de care unitatea se poate lipsi pentru a trece peste această perioadă mai dificilă. Practic, Apaterm va avea atâţia salariaţi cât îşi va putea permite pentru desfăşurarea normală a activităţii. Dorinţa conducerii Apaterm este ca impactul asupra salariaţilor să fie cât mai mic, dar tot se vor face disponibilizări.
viata-libera.ro

#47 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 13 iulie 2011 - 22:23

47 de angajaţi TESA ai societăţii Apaterm Galaţi au fost deja concediaţi
Potrivit lui Florian Mateiţă, reprezentantul RomInsolv SPRL, administratorul judiciar al societăţii Apaterm, angajaţii respectivi au primit deciziile de concediere şi sunt în preaviz. Surse din interiorul Apaterm ne-au comunicat că încă 200 de persoane riscă să fie concediate în perioada următoare. „Fără o restructurare a personalului, societatea Apaterm nu are nicio şansă. S-a făcut o evaluare a personalului din punct de vedere al numărului. Această măsură nu este una tocmai plăcută, dar este necesară. Apaterm are un număr de 1.070 de angajaţi şi trebuie să atingă un buget în cifre pe care să-l poată suporta Primăria Galaţi”, ne-a declarat Florian Mateiţă. Primii afectaţi deja de concedieri sunt o parte din angajaţii TESA. „Un număr de 47 de oameni au primit decizia de concediere”, a spus reprezentantul RomInsolv SPRL.
Informaţia a fost confirmată şi de Adriana Stratulat, directorul SC Apaterm Galaţi. „Este adevărat că a fost concediat o parte din personalul TESA. Criteriile de concediere au fost în funcţie de competenţe. Evaluarea este în curs de desfăşurare. Sper ca pană la 1 august să finalizăm această problemă a disponibilizărilor. O să fie o perioadă grea, dar este un rău necesar”, a spus Adriana Stratulat, directorul SC Apaterm.
Restul angajaţilor urmează să fie evaluaţi în perioada imediat următoare. „După ce facem această evaluare, vom stabili exact care e personalul de care unitatea se poate lipsi pentru a trece peste această perioadă dificilă. Noi încercăm să fie cât mai mic impactul”, a spus Adriana Stratulat.
Cum poate fi salvată Apaterm
Florian Mateiţă, reprezentantul RomInsolv SPRL, susţine că singura şansă de salvare a societăţii Apaterm este ca cetăţenii oraşului să înceapă să-şi plătească din datorii. „Planul de reorganizare prevede şi un procent de recuperare a datoriilor. Sperăm să atingem un procent de 60-70%”, a spus Mateiţă.
adevarul.ro

#48 Mikka

Mikka

SuperModerator

• Moderator forum
  • 2.276 Mesaje:

Adăugat 14 iulie 2011 - 11:45

Sperăm să atingem un procent de 60-70%
Speranta moare ultima...
Daca solutia sta in recuperarea a 70% din restante (sau daca atat se pricep sa imagineze in materie de redresare), pot pune linistiti lacatul pe usa.
Nu judecati oamenii dupa cei cu care se aduna. Nu uitati ca si Iuda avea amici ireprosabili (Ernest Hemingway)

#49 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 19 iulie 2011 - 23:59

Electrocentrale vrea să ia locul Apaterm
* Scopul termocentralei este acela de a-şi însuşi rolul de distribuitor de apă caldă şi căldură către gălăţeni *
Electrocentrale îşi sabotează propriul client. Producătorul de agent termic primar a atacat hotărârea de reorganizare judiciară a societăţii edilitare Apaterm, pronunţată de Tribunalul Galaţi în iunie, la mai puţin de o lună după ce Apaterm şi-a declarat insolvenţa. „La Apaterm este declanşată procedura de insolvenţă. Noi am depus recurs la această hotărâre judecătorească, la Tribunal, la Secţia Comercială. Am depus recurs din cel puţin două considerente. Unul ar fi acela că insolvenţa atrage după sine ridicarea executării conturilor, pe care noi am generat-o acum un an. Al doilea motiv este acela că, având peste 50 la sută din ponderea creanţelor Apaterm, suntem cel mai important creditor al societăţii, iar opţiunea administratorului judiciar era a principalului creditor”, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Electrocentrale, Iulian Aramă.
Pentru agentul termic primar pe care l-a consumat pentru a prepara apa caldă şi pentru a alimenta populaţia cu căldură, Apaterm îi datorează societăţii Electrocentrale nu mai puţin de 339.341.779 de lei, adică peste 100 de milioane de dolari, potrivit datelor comunicate de producător. Suma este aproape egală cu cifra de afaceri din 2010 a termocentralei!
Dacă recursul declarat de Electrocentrale va fi admis de instanţă, procedura de reorganizare a societăţii Apaterm va fi oprită. Şi, având în vedere dezechilibrul financiar grav cu care se confruntă unitatea edilitară, există riscul ca ea să intre în faliment. Or, tocmai asta e dorinţa termocentralei, care urmăreşte să preia de la Apaterm activitatea de distribuţie a apei calde şi a căldurii, pentru care deţine deja licenţă de la autoritatea de profil. „Dacă instanţa admite opoziţia noastră la acţiunea de reorganizare judiciară, Apaterm revine la forma iniţială şi are posibilitatea de a realiza un alt program de reorganizare, consultându-ne şi pe noi, în calitate de principal creditor. Personal, însă, nu văd nicio altă soluţie pentru Apaterm în afară de faliment. Distribuţia de apă caldă şi căldură către populaţie o putem prelua noi, pentru că avem licenţă de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitate de Utilităţi Publice. La ora actuală, aceasta e singura soluţie viabilă pentru populaţia oraşului Galaţi”, a spus directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi.
Cei de la CET spun că ne va fi mai bine cu ei
Cererea formulată de termocentrală va fi judecată pe 10 august. În aşteptarea unui verdict pozitiv, reprezentanţii acesteia pledează pentru propria cauză. „Preţul reglementat al gigacaloriei este 151,89 de lei. În acest moment, există consumatori, clienţi ai Electrocentrale Galaţi, care sunt proprietari de schimbătoare de căldură şi care beneficiază de acest serviciu la preţul de 151,89 de lei gigacaloria, în condiţiile în care consumatorul casnic plăteşte aproape 300 de lei, cât este gigacaloria la Apaterm. Practic, acest intermediar, care este Apaterm, dublează preţul. Cel mai bun exemplu este Grupul Şcolar Industrial Metalurgic, care, atunci când deţinea punctul termic, era clientul nostru şi plătea mult mai puţin decât acum, când este clientul Apaterm”, a explicat Iulian Aramă.
Primarul Dumitru Nicolae: „Este o acţiune politică, de la cap la coadă”
Primarul Dumitru Nicolae nu crede că instanţa de judecată ar putea da dreptate Electrocentrale şi că s-ar bloca astfel reorganizarea judiciară a Apaterm. „Este o acţiune politică, de la un cap la altul. Nu Apaterm a fost dat în judecată, ci populaţia Galaţiului. Electrocentrale nu are cum să distribuie agent termic. Arătaţi-mi dacă mai există în lumea asta o centrală care să funcţioneze cu 50 de megawaţi şi să aibă 500 de angajaţi! Nu există! Dacă Electrocentrale voia să-i ajute pe gălăţeni, trebuia să producă energie termică pentru populaţie, cu costuri mici. Nu cred că reorganizarea Apaterm va fi blocată. Noi ne vedem de reorganizarea ei, având în vedere instanţa de judecată ne-a dat deja o hotărâre în acest sens”, ne-a declarat Nicolae.
viata-libera.ro

#50 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 20 iulie 2011 - 17:26

Asociaţiile de proprietari fug de la Apaterm la Electrocentrale, de teama facturilor mari la încălzire
Electrocentrale a primit zeci de cereri de la asociaţii de proprietari care vor căldură direct de la producător. Gălăţenii se plâng că, deşi îndură frigul pe timp de iarnă, sunt obligaţi să dea bani din buzunar pentru ţevile care trec prin subsolul blocurilor.
Gălăţenii refuză să mai primească agent termic de la Apaterm. Mai multe asociaţii de proprietari din Galaţi au solicitat producătorului de agent termic, Electrocentrale, să fie preluate de acesta şi să beneficieze, din iarnă, de căldură la preţ de producător. "Noi avem deja o asociaţie de proprietari căreia îi furnizăm energie termică şi de exemplu, iarna trecută i s-a facturat gigacaloria la preţul de 144,17 lei, faţă de restul gălăţenilor care a plătit pentru gigacalorie 312 lei", a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.
Potrivit conducerii CET, de la începutul lunii iunie şi până acum, peste 20 de asociaţii de proprietari au depus cereri la secretariatul unităţii.
Gălăţenii spun că nu mai vor să plătească gigacaloria la preţ dublu. Oamenii acuză Apaterm că deşi îndură frigul în fiecare iarnă, societatea îi obligă să plătească energia termic ce trece prin conductele subsolului din blocuri. "Noi am făcut adresă către Electrocentrale în care am solicitat să trecem la ei. Dacă primim energie termică de la ei, plătim la jumătate. Este o problemă foarte mare cu Apaterm. Oamenii sunt nemulţumiţi. Au vrut să se debranşeze, dar le-au fost puse nenumărate piedici. Oamenii au stat în frig, dar în schimb au fost obligaţi să plătească. Ce li s-a facturat lor? Ce nu au consumat?", ne-a declarat Florentina Anton, preşedintele Asociaţiei de Proprietari 311 din Galaţi.
adevarul.ro

#51 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 27 iulie 2011 - 23:35

"Electrocentrale şi Apaterm, doi bătrânei cu perfuzii"
* Ambele companii primesc subvenţii de la stat, dar se judecă în loc să colaboreze pentru binele gălăţenilor * Din toamnă, Apaterm ar putea avea undă verde pentru ştergerea penalităţilor acumulate de gălăţenii care îşi achită datoria de bază integral
Gălăţenii care au de gând să scape de penalităţile către Apaterm pot începe să-şi facă socoteli şi să economisească bani pentru a avea cu ce-şi plăti datoriile la zi. Măsura privind ştergerea penalităţilor datorate de populaţie către Apaterm a fost discutată ieri, la sediul societăţii, de către primarul Dumitru Nicolae, conducerea Apaterm şi reprezentanţii administratorului judiciar, RomInsolv SPRL. Potrivit primarului, stabilirea acestei măsuri şi modalitatea de implementare vor fi cuprinse în planul de reorganizare a societăţii Apaterm.
Mai multe amănunte despre întrunirea de ieri şi deciziile luate am aflat de la Florian Mateiţă, partener RomInsolv SPRL. „Decizia a fost luată şi va fi inclusă ca măsură în planul de reorganizare a Apaterm. Lucrăm la simplificarea procedurilor, la tot ce înseamnă factori de blocaj în relaţia cu asociaţiile. Din momentul în care se va confirma planul de reorganizare, măsura va deveni aplicabilă. Îi asigur pe gălăţeni că va fi o surpriză plăcută, şi procedura prin care se va putea face această ştergere va fi foarte, foarte simplificată. Sperăm că şi gălăţenii vor fi de bună credinţă şi ne vor întinde mâna, la rândul lor. Planul de reorganizare va fi gata undeva spre sfârşitul lunii august şi atunci vă pot spune cum sună măsura în mod clar, pentru că va fi depus şi la tribunal. Dar aplicarea propriu-zisă va fi în octombrie, dată la care judecătorul a fixat adunarea creditorilor, când vom încerca şi confirmarea planului”, ne-a declarat Florian Mateiţă.
Măsura privind ştergerea penalităţilor, în anumite condiţii, ar urma să se aplice pe toată perioada de reorganizare a Apaterm şi nu doar pe termen scurt sau până la finele anului. „Vrem să colaborăm şi să avem alături asociaţiile, şi în sprijinul lor venim cu această măsură. Procedura până acum a fost foarte complicată şi mă tem că unele dosare depuse în baza Legii 175 nu au fost complete sau nu vor fi procesate decât după ce vom mai solicita documente”, spune partenerul RomInsolv SPRL.
SC Electrocentrale înceacă să blocheze în instanţă acţiunea de reorganizare a Apaterm. Cum se vede acest război prin ochii administratorului judiciar RomInsolv?
„Bătălia asta între Apatem şi Electrocentrale mi se pare, plastic vorbind, ca una între doi bătrâni care stau pe patul de spital cu perfuziile în venă şi care, în loc să colaboreze, se ceartă şi se înjură. Perfuziile, aşa cum le văd eu, sunt subvenţiile de la stat. Şi unul, şi celălalt au subvenţii, nu cred că vreuna din cele două întreprinderi e mai brează. Aşa că, zic eu, ar trebui să facă, şi ele, la rândul lor, un efort şi să încerce o restructurare pentru ca împreună să putem uşura viaţa comunităţii locale din Galaţi”, ne-a declarat Florian Mateiţă.
viata-libera.ro

#52 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 02 august 2011 - 10:06

Electrocentrale a contestat în instanţă reorganizarea Apaterm dar şi numirea administratorului judiciar!
Conducerea Electrocentrale Galaţi a introdus o acţiune în instanţă prin care contestă reorganizarea Apaterm, procedură care la rândul ei a primit undă verde din partea magistraţilor gălăţeni.
Reamintim că, la solicitarea Apaterm, instanţa a aprobat reorganizarea societăţii locale de furnizare a apei şi a agentului termic şi a desemnat de asemenea şi administratorul judiciar, şi anume firma RomInsolv SPRL. Societatea care se va ocupa cu reorganizarea judiciară a Apaterm a fost propusă de fosta conducere a Apaterm, propunerea fiind aprobată de instanţa gălăţeană.
În timp ce noua conducere a Apaterm, în frunte cu Adriana Stratulat şi reprezentanţii RomInsolv încearcă să pună la punct un plan de eficientizare a activităţii societăţii, conducerea Electrocentrale a pornit luptă în instanţă cu cei de la Apaterm, care este principalul datornic al furnizorului local de agent termic primar. Potrivit informaţiilor care ne-au fost furnizate de directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi, astăzi va avea loc primul termen într-unul din cele două procese intentate de Electrocentrale Galaţi, respectiv acţiunea prin care contestă sentinţa privitoare la reorganizarea Apaterm. „Am contestat sentinţa deoarece pe perioada reorganizării societatea noastră nu mai poate executa silit Apaterm pentru a recupera o parte din sumele care ne sunt datorate. Marţi, 2 august, este primul termen al acestui proces. De asemenea, am mai introdus o altă acţiune în instanţă, prin care am contestat numirea firmei care se ocupă cu reorganizarea societăţii Apaterm. Conform legii insolvenţei, Electrocentrale trebuia să fie consultată în ceea ce priveşte numirea firmei care să se ocupe cu reorganizarea judiciară a Apatermn. Electrocentrale nu a fost nici măcar consultată şi din acest motiv am introdus o acţiune prin care contestăm procedura de numire a administratorului judicia”, ne-a declarat Eduard Urbanschi.
Directorul Electrocentrale Galaţi s-a declarat totodată sceptic în ceea ce priveşte eficienţa măsurii gândite de conducerea Apaterm de de a şterge penalităţile de întârziere în cazul în care se achită datoria de bază, Eduard Urbanschi afirmând că mai benefică pentru gălăţeni ar fi fost reducerea preţului gigacaloriei.
Primăria trebuie să organizeze licitaţie pentru acordarea licenţei de furnizare a apei calde şi căldurii
Urmare a faptului că Apaterm nu a mai primit înnoirea autorizaţie de furnizare a apei calde şi căldurii pentru gălăţeni din partea ANRSCE, investiţia guvernamentală în valoare de 65 de milioane lei pentru reabilitarea punctelor termice va ajunge la Primărie, iar prefectul cere ca Primăria, Apaterm şi Electrocentrale să tranşeze problema astfel încât să intre în legalitate. La rândul său, subprefectul a punctat necesitatea investiţiei în sistem, pentru a fi eliminate pierderile existente.
Prefectul Paul Florea şi-a exprimat speranţa ca cele trei părţi implicate să îşi învingă orgoliile, să se aşeze la masa tratativelor şi să soluţioneze problema. În caz contrar, gălăţenii riscă la un moment dat să nu mai primească apă caldă şi căldură: „Pe mine mă interesează mai puţin conflictul. Pe mine mă interesează să fie furnizată apa”. Mai exact, Primăria trebuie să scoată la licitaţie furnizarea apei calde şi căldurii pentru gălăţeni. Prefectul lasă părţilor circa o săptămână pentru a rezolva problema, în caz contrar îi va invita la mediere, pentru care acordă un termen de 10 zile.
monitoruldegalati.ro

#53 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 09 august 2011 - 08:31

„Războiul” dintre Apaterm şi Electrocentrale: Din 19 august Galaţiul poate rămâne fără apă caldă
De această surpriză neplăcută ar putea avea parte locuitorii municipiului Galaţi, clienţi ai Apaterm, începând cu data de 19 august, şi asta deoarece Electrocentrale nu mai are dreptul legal de a furniza agent termic primar societăţii locale de distribuţie a apei calde şi a căldurii.
Practic, dacă cei de la Electrocentrale ar urma să aplice litera legii, începând cu data de 19 august furnizarea agentului termic primar către Apaterm ar urma să fie sistată, ceea ce înseamnă că zeci de mii de gălăţeni nu ar mai avea apă caldă. O veste deloc bună şi cu atât mai puţin confortabilă dacă ţinem cont de faptul că a avea apă caldă nu este un lux. Anunţul a fost făcut de directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, care ne-a declarat că atât ANRE cât şi ANRSC au notificat societatea asupra faptului că furnizarea agentului termic primar către Apaterm, începând cu data de 19 august, este un lucru ilegal. „Apaterm a primit în mod nejustificat licenţa de distribuţie a agentului termic, care i-a fost retrasă acum câteva săptămâni de către comisia de licenţiere de la ANRSC. Practic, societatea nu avea dreptul legal de a obţine această licenţă, deoarece se afla în insolvenţă. Am comunicat Primăriei Galaţi situaţia existentă şi aşteptăm atât de la autorităţile locale, cât şi de la Consiliul Local, să ia cea mai bună decizie în folosul gălăţenilor. Electrocentrale nu doreşte să fie nevoită să ia această măsură extremă şi sperăm ca în cel mai scurt timp să se găsească o soluţie pentru ca furnizarea agentului termic primar la nivelul Galaţiului să se facă în conformitate cu legea”, ne-a declarat directorul Eduard Urbanschi.
Contract reziliat la o lună după semnare
La şedinţa din data de 18 iulie, prin hotărârea 2651 a comisiei de licenţiere - secţiunea servicii publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat - ANRSC a retras licenţa nr. 1555 eliberată în data de 20 iunie, clasa 2, pentru serviciul public de alimentare cu energie termică societăţii Apaterm şi aceasta nu mai poate presta pentru gălăţeni acest serviciu.
„Pierderea licenţei de către Apaterm face ca Electrocentrale să fie în imposibilitate de a mai colabora cu aceasta, iar continuarea relaţiilor contractuale în situaţia dată ar însemna efectiv ca Electrocentrale să facă o ilegalitate. Din această cauză, SC Electrocentrale Galaţi a transmis către Apaterm şi spre ştiinţa autorităţilor locale notificarea de încetare a contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice, începând cu data de 19 august 2011. Acest lucru va determina încetarea furnizării agentului termic începând cu data de 19 august către Apaterm şi către consumatorii de energie termică racordaţi la SACET”, mai afirmă conducerea Electrocentrale.
Reprezentanţii conducerii Electrocentrale susţin că, având în vedere că societatea deţine o licenţă de distribuţie în acest sens şi că numeroase asociaţii de proprietari au transmis solicitări pentru încheierea de contracte de furnizare a energiei termice, precum şi faptul că retragerea licenţei către Apaterm implică imposibilitatea societăţii de a mai presta acest serviciu, au propus Primăriei atribuirea către furnizorul local de agent termic primar a contractului de concesiune privind serviciul public de alimentare cu energie. „Am propus atribuirea directă a contractului către Electrocentrale pentru a se evita întreruperea furnizării agentului termic primar. Dacă nu doreşte acest lucru, Primăria poate organiza o licitaţie pentru atribuirea acestui contract”, ne-a mai declarat directorul Electrocentrale.
Războiul dintre Electrocentrale şi Apaterm pe tema furnizării apei calde şi a căldurii nu este ceva nou, fiecare dintre cele două societăţi susţinând în ultimele luni, prin vocea celor care le conduc, că ar fi cele mai în măsură să furnizeze acest serviciu populaţiei. Mai mult, conducerea Electrocentrale a declarat că, dacă societatea s-ar ocupa şi cu distribuţia apei calde şi a căldurii, facturile pe care le-ar avea de plătit populaţia ar fi mai mici cu circa 30%.
monitoruldegalati.ro

#54 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 10 august 2011 - 11:08

La Apaterm, directorul suspendat, nici şomer, nici angajat
Fostul director al Apaterm Galaţi, George Cubasa, are în continuare contractul de muncă suspendat, deşi de la înlocuirea sa din funcţie au trecut două luni. Decizia a fost luată de noul administrator al societăţii publice de furnizare a căldurii şi este apreciată de fostul director ca un abuz. „Contractul de mandat a încetat, moment în care contractul de muncă trebuia reactivat sau trebuia să mi se comunice că am fost dat afară. Nu mi se pare deloc normală maniera în care s-a procedat în cazul meu. Am deranjat pentru că nu am politizat instituţia şi pentru asta am fost dat la o parte. Mai bine îmi spun clar în faţă că mă dau afară, ca să ştiu ce fac", ne-a declarat Cubasa.
Fostul director al Apaterm a depus o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi intenţionează să îşi caute dreptatea în justiţie dacă se va dovedi că i s-au încălcat drepturile. Reprezentanţii ITM Galaţi nu ne-au putut spune dacă plângerea fostului director Apaterm a fost soluţionată şi ce rezoluţie s-a dat. „Informaţiile sunt confidenţiale", s-a rezumat să ne comunice Carmen Corodanu, reprezentant al Biroului de Relaţii cu Publicul din cadrul ITM Galaţi.
Apaterm se află în procedură de reorganizare judiciară, acţiunea fiind demarată chiar la cererea fostului director George Cubasa, pentru a salva societatea de la faliment.
adevarul.ro

#55 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 13 august 2011 - 00:17

Creditorii Apaterm vor fi cunoscuţi în septembrie
Judecătorii Tribunalului Galaţi au prelungit cu 15 zile termenul până la care creditorii Apaterm trebuie să se înscrie la masa credală. Decizia a fost luată joi, în spatele uşilor închise. „Tribunalul majorează termenul de verificare, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar cu 15 zile, de la 3 august 2011 la 18 august 2011 şi majorează termenul de definitivare a tabelului de creanţe cu 15 zile, de la 18 august 2011 la 2 septembrie 2011”, se arată în soluţia instanţei.
Societatea edilitară de distribuţie a apei calde şi a căldurii, Apaterm, care a intrat în reorganizare judiciară la începutul verii, îi ceruse instanţei confirmarea administratorului judiciar (firma bucureşteană Rominsolv SPRL), dar judecătorii au apreciat că această procedură este prematură, în condiţiile în care masa credală nu a fost închisă.
Şi principalul său creditor, societatea Electrocentrale Galaţi, a primit un bobârnac din partea instanţei. Producătorul de agent termic primar, care are de recuperat peste 100 de milioane de dolari de la Apaterm, îşi declarase opoziţia faţă de procesul reorganizării unităţii edilitare, însă Tribunalul a respins acţiunea ca nefondată.
Oficialii Electrocentrale au înghiţit pilula amară. „Instanţa ne-a pus pe amândoi să stăm puţin pe loc”, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Electrocentrale, Iulian Aramă.
viata-libera.ro

#56 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 18 august 2011 - 08:26

Va rămâne sau nu Galaţiul fără apă caldă?
Începând de mâine, 19 august, locuitorii oraşului Galaţi ar trebui să rămână, teoretic, fără apă caldă, şi asta din cauza faptului că Electrocentrale Galaţi nu mai are dreptul legal de a furniza agent termic primar către Apaterm, societatea locală de furnizare a apei calde şi a căldurii nemaivând licenţă pentru a presta acest serviciu. Reamintim că reprezentanţii conducerii Electrocentrale au anunţat recent, printr-un comunicat de presă, că Apaterm nu mai are licenţă de furnizare a apei calde şi a căldurii, licenţă retrasă după ce i-a fost dată în mod ilegal, şi că începând cu data de 19 august furnizarea agentului termic primar ar fi făcută în mod ilegal.
„Voi cere o întâlnire cu domnul prefect pentru a discuta pe marginea acestui subiect, pentru a vedea cum poate fi rezolvată problema. Cert este faptul că, dacă Electrocentrale Galaţi va furniza după data de 19 august agent termic primar către Apaterm, acest lucru va fi ilegal şi societatea riscă să primească amenzi foarte mari de la ANRSC”, ne-a declarat directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.
Războiul legat de furnizarea apei calde se pare că va continua, şi asta deoarece Apaterm a contestat decizia de retragere a licenţei de către comisia de specialitate din cadrul ANRSC.
Precizăm că, imediat după ce Elecrocentrale a făcut public faptul că începând cu 19 august nu mai poate, legal, să dea agent termic la Apaterm, administratorul judiciar al Apaterm a reacţionat şi a făcut unele precizări. Am căutat şi noi în lege, acolo unde ne-a direcţionat Rominsolv, şi am aflat că Apaterm este „consumator captiv”, adică, din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu-şi poate alege furnizorul. Acum Apaterm are deschisă procedura de insolvenţă, iar legea spune că „orice furnizor de servicii – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea – nu are dreptul, în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau către averea debitorului în cazul în care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii”. Asta e legea, pe care probabil o cunosc şi cei de la Electrocentrale, la fel ca şi cei de la Apaterm. Desigur, mai sunt nişte portiţe. Tot în lege. Oricum, până la venirea iernii ar trebui „să se dezlege calul de la gard”. Între timp, după cum spuneam şi acum câteva zile, pe piaţă au fost lansate câteva oferte tentante pentru cei care vor să scape de încălzirea centralizată. Aşa e-n viaţă: când doi se ceartă, al treilea câştigă.
monitoruldegalati.ro

#57 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 22 august 2011 - 08:55

Apa caldă a gălăţenilor, la mâna instanţei
Apaterm a contestat la Tribunal anularea licenţei de distribuţie, iar ANRE a acceptat să aştepte rezultatul. Pe 4 septembrie, judecătorii vor decide dacă societatea de termoficare poate continua sau nu să furnizeze apă caldă.
Electrocentrale SA Galaţi va continua să distribuie agent termic către societatea locală de termoficare Apaterm, până pe 4 septembrie. Acesta este termenul la care instanţa trebuie să se pronunţe asupra contestaţiei făcute de SC Apaterm, cu privire la anularea de către Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a licenţei sale de distribuţie.
Răgaz de la ANRE
„Am discutat cu cei de la ANRE şi am convenit să continuăm relaţiile contractuale cu SC Apaterm. Nu vom lua amenzi. Este un proces pe rol şi trebuie să se pronunţe instanţa de judecată. În funcţie de asta, vom lua şi o decizie", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.
Conform aceleiaşi surse, situaţia delicată în care se află SC Apaterm va fi discutată la Prefectură şi în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, din 24 august. „Prefectul ne-a promis că se va găsi o soluţie. Cu primarul Dumitru Nicolae nu am ajuns la nicio înţelegere".
Conducerea Electrocentrale, producătorul agentului termic primar, şi-a exprimat în repetate rânduri interesul pentru preluarea activităţii de distribuţie a apei calde şi căldurii destinate populaţiei: „Personal, nu văd nicio altă soluţie pentru Apaterm, în afară de faliment. Distribuţia de apă caldă şi căldură către populaţie o putem prelua noi, pentru că avem licenţă de la ANRE", a precizat directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi.
Apaterm datorează societăţii Electrocentrale nu mai puţin de 339.341.779 de lei.
adevarul.ro

#58 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 24 august 2011 - 08:40

Datoriile Apaterm - sume uluitoare, care pun sub semnul întrebării viitorul societăţii
În Buletinul procedurilor de insolvenţă nr. 9107 din 22 august a fost publicat tabelul preliminar al creditorilor societăţii Apaterm, furnizoare a agentului termic (apă caldă şi căldură) pentru municipiul Galaţi. După cum se ştie, Apaterm a depus în instanţă o cerere de insolvenţă, care face obiectul dosarului nr. 4783/121/2011 aflat pe rolul Tribunalului Galaţi, şi din acel moment a fost declanşat un adevărat război cu societatea Electrocentrale, cea care furnizează agentul termic primar către Apaterm şi care este cel mai mare creditor al acestei societăţi. Dar nu este singurul creditor, pentru că problemele financiare ale Apaterm nu sunt de ieri, de azi. Electrocentrale este însă cel mai mare creditor şi, la acest moment, reprezintă şi cel mai mare pericol pentru Apaterm, în condiţiile în care societatea aflată în insolvenţă - şi care îşi doreşte reorganizarea, nu falimentul - a rămas fără licenţă de furnizare a agentului termic iar Electrocentrale a căpătat această licenţă şi îşi doreşte să preia serviciul de aprovizionare a Galaţiului cu apă caldă şi căldură. Aceasta este, pe scurt, situaţia actuală a societăţii Apaterm.
Elementul de noutate, însă, este întocmirea tabelului preliminar al creanţelor faţă de această societate, adică a listei celor care au de recuperat bani de la Apaterm. Iar această listă, aşa cum veţi vedea, oferă câteva surprize. Vorbim de societăţi mari care au de încasat bani de la societatea aflată în insolvenţă, dar şi de firme mai mici, de la care Apaterm a achiziţionat bunuri sau servicii pe care nu le-a plătit. Mai aflăm însă un lucru interesant: în momentul în care analizăm tabelul creditorilor vedem că apar pe listă o serie de instituţii publice dar şi asociaţii de proprietari care au plătit în avans agentul termic. Practic aceşti creditori nu vor bani de la Apaterm, ci se aşteaptă ca societatea să le livreze agent termic până la finalizarea contractului.
91,34% din datoriile Apaterm sunt către Elecrocentrale
Eram cu toţii conştienţi de faptul că Electrocentrale are cea mai mare sumă de recuperat de la Apaterm, deoarece îi furnizează acesteia principala materie primă, dar odată cu întocmirea tabelului (fie el şi preliminar) al creditorilor putem deja să vorbim de creditorul majoritar. Dar ce vorbim noi... Apaterm e, mai pe româneşte spus, „datoare vândută” către Electrocentrale, în condiţiile în care 91,34% din totalul sumelor datorate de Apaterm sunt către această societate. Practic, Electrocentrale a depus la dosar, pe 11 iulie 2011, dovezi cum că Apaterm „are dă-i dea” 339.701.779,91 lei. S-au analizat hârtiile şi s-a acceptat doar suma de 339.341.779,91 lei. O sumă imensă, aproape de nepronunţat: peste 3.394 miliarde de lei vechi. Cum spuneam, asta înseamnă 91,34% din totalul sumelor datorate de Apaterm, deoarece toate datoriile Apaterm totalizează 371.516.755,02 lei (la acest moment, pentru că nu se ştie cine mai apare şi cu ce creanţe).
150.000 lei, onorariul avocatului Electrocentrale
După cum am arătat mai sus, Electrocentrale are de recuperat o sumă imensă de la Apaterm, dar în tabelul creditorilor apare şi o diferenţă între ceea ce şi-ar fi dorit să recupereze şi ceea ce s-a acceptat. Diferenţa: 360.000 lei. Am aflat de unde vine această sumă neacceptată. În primul rând este vorba de 210.00 lei reprezentând onorariul avocatului pentru executarea unei sentinţe civile din 2001 (nr. 984) şi a Ordonanţei nr. 1352/F/2001, care nu au fost cuprinse în procesul verbal de începere a executării în dosarul 3886/72/VD/06 reînregistrat sub nr. 363/10. Frumos ororariu! Dar la fel de frumos este şi cel al avocatului care reprezintă acum Electrocentrale în dosarul de insolvenţă. Pentru că, da, cealaltă sumă neaprobată, de 150.000 lei (adica un miliard şi jumătate lei vechi), este de fapt onorariul acestui avocat. Motivul pentru care suma nu este prinsă ca şi creanţă este faptul că acest onorariu nu a fost supus încă aprobării de către judecătorul sindic.
Zeci de firme au de recuperat bani de la Apaterm
În condiţiile în care spui că Electrocentrale deţine 91,34% din creanţele Apaterm, mai că-ţi vine să spui că restul nu prea mai contează. Nu este aşa. Zeci de firme, mai mari sau mai mici, aşteaptă să recupereze bani de la Apaterm iar banii aceştia, mulţi sau puţini, pentru firmele acelea înseamnă foarte mult. Nu vorbim, de exemplu, de Ecosal, care are de recuperat doar vreo 620 lei. Vorbim, în schimb, de RDS, care are de recuperat 22.900 lei, sau WBC, care încă mai aşteaptă să primească 17.500 lei. Vorbim, însă, mai ales de societăţi precum Apă Canal, care are de recuperat 3.671.519,56 lei (datorie la data de 8 iulie) sau SC Electrica Furnizare Muntenia Nord SA - 1.866.420,36 lei (datorie acumulată până la data de 8 iulie).
Sunt însă şi câteva societăţi de la care Apaterm a achiziţionat echipamente de tot felul şi nu le-a plătit: calculatoare, contoare, schimbătoare de căldură, echipament de lucru, centrale termice, scule, unelte etc. Acestora li se adaugă societăţile de la care Apaterm a achiziţionat servicii de consultanţă, proiectare, formare profesională, verificare metrologică sau spaţiu publicitar, dar şi firme de construcţii.
Unii nu aşteaptă bani, ci ca Apaterm să le onoreze contractele
Ca să vă faceţi o imagine asupra aceea ce înseamnă recuperarea banilor de la Apaterm, trebuie să facem câteva precizări: în tabelul preliminar al creanţelor figurează creanţe garantate (acestea sunt ale municipalităţii şi totalizează 1.666.326 lei), creanţe chirografare şi creanţe bugetare. Să le luăm pe rând. Creanţe chirografare sunt datoriile către societăţi comerciale, de care vorbeam mai sus, dar nu numai acestea. Vorbim aici şi de unele creanţe care nu sunt scadente, deoarece sumele în cauză reprezintă „anticipaţie energie termică” şi sunt scadente la finalizarea contractului de distribuţie a agentului termic. Este cazul Asociaţiei de proprietari nr. 603, dar şi al societăţii Citadina şi al CN Loteria Română. De asemenea, astfel de cazuri se găsesc şi în tabelul privind creanţele bugetare. Vorbim aici de Consiliul Judeţului, ISU, Direcţia pentru Protecţia Copilului, Teatrul Muzical, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu” şi Direcţia Agricolă. Toţi aceştia se aşteaptă ca Apaterm să le furnizeze apă caldă şi căldură, pentru că au plătit în avans. În schimb, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” are de recuperat bani de la Apaterm: 8.136 lei.
Să vă spuneam, la final, şi cât datora Apaterm la ANAF pe data de 14 iulie: 23.693.164 lei, adică 6,37% din toată datoria sa este către stat.
Din datele furnizate de Apaterm pe site-ul propriu, ar avea la rândul său de recuperat în jur de 181 milioane lei, dar faţă de totalul creanţelor actuale, care este de aproximativ 371,5 milioane lei, e prea puţin. Când vorbim de datorii de două ori mai mari decât ce ai tu de recuperat de la alţii, îţi pui o singură întrebare: cine răspunde pentru faptul că s-a ajuns până aici?
monitoruldegalati.ro

#59 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 25 august 2011 - 08:51

200 de angajaţi ai Apaterm, trimişi acasă
Aproximativ 200 de angajaţi din cei 1.060 ai societăţii de termoficare a Galaţiului, Apaterm , aflată în reorganizare, vor îngroşa numărul şomerilor din Galaţi. În luna septembrie, aceştia vor fi disponibilizaţi. "Vom disponibiliza în continuare personal. În acest moment, evaluăm fiecare post", a spus Adriana Stratulat, directorul societăţii de termoficare, aflată în procedură de reorganizare. Personalul Apaterm "mănâncă" 49% din cheltuielile societăţii.
adevarul.ro

#60 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 36.890 Mesaje:

Adăugat 26 august 2011 - 00:05

Toamna (auto)disponibilizărilor la Apaterm
Nu mai puţin de 121 de salariaţi ai Apaterm au primit preaviz şi vor părăsi societatea pe 22 septembrie. Lor li se adaugă cei 47 de salariaţi care, în luna iulie, au primit vestea că vor trebui să-şi caute un alt loc de muncă sau să se mulţumească doar cu pensia.
Administratorul special al societăţii Apaterm, Adriana Stratulat, ne-a declarat că angajaţii firmei edilitare au primit posibilitatea de a se înscrie pe lista celor care vor părăsi unitatea: „121 de persoane au declarat în scris că sunt de acord să fie pe listele salariaţilor care vor pleca. Ei ştiau că posturile pe care lucrează vor fi restructurate, desfiinţate, şi, în cadrul evaluării personalului, şi-au exprimat dorinţa de a fi pe lista de plecări. Cei 121 provin şi din rândul muncitorilor, şi din cadrul TESA. Ei vor primi plăţi compensatorii în funcţie de vechime şi de salariul de bază pe care îl aveau”, ne-a declarat Adriana Stratulat.
Potrivit administratorului special, după data de 22 septembrie Apaterm va număra doar 892 de salariaţi, dar evaluările vor continua. În etapa a doua de evaluare a personalului, vine rândul şefilor de sectoare să spună de cine se pot lipsi şi de cine au nevoie şi, pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii.  Lista celor care vor  pleca la cerere s-a închis. Primarul Dumitru Nicolae ne-a declarat că Apaterm va ajunge, cu siguranţă, pe linia de plutire, şi că numărul optim de personal ar fi, în opinia lui, de circa 650 de salariaţi.
viata-libera.ro

0 utilizator(i) citesc acest subiect

0 utilizator(i), 0 vizitator(i), 0 utilizator(i) anonim(i)

PageRank
ziare