O veste perfectă de la Prefect
Reînvie "Crapina"
* S‑a finalizat un proiect de renaturarea unei părţi din fosta zonă umedă de peste Dunăre
Ieri, dimineaţă, de la prefectul de Galaţi, Mihai Capră, am aflat că nouă, ce vieţuim în imediata apropiere a Dunării, ni se pregăteşte ceva. Ceva de bine, mai exact. Concret, e vorba ca unul din multele proiecte propuse de ani şi ani pentru renaturarea zonelor umede, uscate acum ‑ ca urmare a elanului "revoluţionar" de desecare finalizat în anii 80 ‑ să fie pus în operă. Prefectul Mihai Capră, el însuşi un adept fervent al întoarcerii apelor în vechea lor matcă, a primit de la Romulus Ştiuca (ce nume predestinat), directorul Institutului Deltei Dunării, confirmarea că un proiect de renaturare ‑ cu finanţare europeană ‑ ale cărui repere conceptuale şi materiale au fost dezbătute şi conturate la Galaţi ‑ a fost dus la capăt, urmând să fie prezentat public într‑un timp foarte scurt. Zona, acum aridă şi secătuită, ce a făcut obiectul acestui proiect, este străvechiul bazin Crapina, de dincolo de Dunăre. Pe oglinda Crapinei fost leagăn mirific de ape pentru vegetaţie, faună şi avifaună specifice de baltă, parte a unei dumnezeieşti salbe de lacuri, bălţi, grinduri, japotine şi privaluri, o adevărată microdeltă, puteai ajunge vâslind de la Pisica sau de la Lăţime, de la Garvăn, Luncaviţa sau Mălalele. De fapt, încă din zona de vizavi de Galaţi, de pe malul drept al Dunării, începea şi delta. Primăvara, în bălţile umplute şi împrospătate de apele învolburate ale fluviului îşi făcea peştele bătaia(reproducerea) după care revenea, înmulţit, în matca Dunării. Acolo, în străfundurile cristaline ale Crapinei, în barcurile şi japşele acoperite de nuferi, cu apă caldă şi cristalină îşi aveau sălaş crapii negri‑aurii, nălucile lacomelor ştiuci, bibanii, iar prin stufărişuri, pe plauri, grinduri şi scorburi de sălcii pletoase îşi creşteau bobocii gâştele, raţele, lişiţele. În fine, dacă va fi cu adevărat să se facă ceva, să fie măcar în parte ceea ce a fost cândva, promitem că vă vom anunţa şi ne vom bucura împreună toţi cei care ştim să preţuim ceea ce ne‑a fost luat cu mână criminală, adică bucăţica de rai cu care fuseserăm hărăziţi de la Dumnezeu.
http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23003
Campania "Vieţii libere"
"Crapina", ruptă din rai
"Reînvie Crapina", articolul apărut zilele trecute în ziarul nostru, a stârnit imediat reacţiile la care, de fapt, ne aşteptam. Ştim foarte bine că oamenii care vieţuiesc în acest colţ de lume, de‑a dreapta sau de‑a stânga Dunării, evident şi cititori de "Viaţa liberă", ştiu ce a însemnat odată salba de bălţi şi lacuri, oază de apă, verdeaţă, de viaţă, care a fost distrusă de minţi şi mâini criminale. De aceea, orice semn, orice speranţă încolţită undeva cu privire la revenirea apelor în străvechea lor matcă îi face pe oameni să reacţioneze. Dovada am avut‑o ani la rând de când am început această camapanie.
Cititorii care ne‑au sunat şi ne‑au scris sunt cei care "Viaţa liberă" i‑a avut mereu aliaţi în bătălia surdă cu stihiile intereselor contra naturii: vieţuitorii din Pisica, Garvăn, Luncaviţa, Văcăreni, Rachelu, dar şi gălăţenii. În campana "Vieţii libere" noi n‑am ţinut seamă de bariere administrative şi am trecut ori de câte ori a fost nevoie peste Dunăre. Pentru astăzi, iată, am reţinut opiniile unor oameni de dincolo de apă.
Propuneri cu nodul în gât
"Ştirea dumneavoastră m‑a făcut să tremur de emoţia că voi vedea din nou apele Dunării bătând în vechiul pământ al horstului dobrogean", ne scrie Costel Petcu de la Direcţia Silvică Tulcea. M‑am născut şi au crescut pe malul Dunării în Rachelu‑Tulcea. Până pe la vreo 12 ani mă duceam cu tata, cu barca pe gârlele din Lunca Dunării, iar acele imagini le voi avea în minte toată viaţa. Atunci, în jurul nostru totul era viaţă. În 1989, odată cu îndiguirea şi desecarea luncii, printre care şi a Lacului Crapina, flora şi fauna, tot ce era natural, au dispărut. A rămas doar speranţa că vom putea reface ceea ce a fost odată. Recunosc, am devenit patetic, dar fac "Vieţii libere" şi o propunere. Noi am înfiinţat în Luncaviţa un ONG, care, printre altele, îşi propune să spijine acţiunile de renaturare, de reconstrucţie a lacului Crapina şi a Deltei. Dacă e demarat un astfel de proiect mă gândesc să începem împreună o campanie publică de informare a cetăţenilor şi de sprijin din partea comunităţilor(liste de semnături etc.) Punerea lui în operă ar aduce, într‑adevăr, unele pierderi concesionarilor de terenuri agricole din zonă altfel destul de potenţi financiar, care, într‑adevăr practică, cel puţin pe anumite porţiuni, o agricultură modernă. Dar cred că, în final, pot fi convinşi, poate şi prin implicarea statului şi a comunităţii europene cu atât mai mult cu cât zona e declarată Arie de Protecţie Specială Acvafaunistică şi Sit de Importanţă Comunitară. Vă rog să vă gândiţi la propunerea noastră. Felicitări pentru articol!" În ceea ce ne priveşte, răspunsul îl dăm pe loc. După cum vedeţi am şi făcut‑o, ba nu, continuăm ceea ce am început din 1989 încoace.
La răscruce de interese
Un mail ne‑a trimis şi Ştefan Ilie, primarul comunei Luncaviţa. "Pentru mine, vestea pe care aţi publicat‑o în "Viaţa liberă" este EXTRAORDINARĂ! Sunt unul dintre luptătorii înfocaţi pentru renaturarea incintei îndiguite I.C. Brătianu‑Isaccea, adică pentru renaşterea faimosului lac(ghiol) Crapina. Ca primar, ca reprezentant al statului, dar şi al oamenilor din zonă, am aderat la majoritatea organizaţiilor de mediu care doresc această minune. Am înaintat un referat unui fost ministrul al Mediului(nr.: Sulfina Barbu) referitor la renaturarea acestei zone. Ne‑a oferit sprijin, a şi vizitat Luncaviţa, a studiat în detaliu şi la faţa locului problema. Păcat că a fost schimbat înainte de a îndeplini această mare dorinţă a 99,99 la sută dintre locuitorii satelor de pe malurile fostei Crapina(I.C. Brătianu, Grindu, Văcăreni, Luncaviţa). În 2006 chiar am înfiinţat în Luncaviţa ONG‑ul "Natura Zâmbeşte" ce are în vedere reînvierea Crapinei. În 2007 şi în 2008, în bugetul Consiliului local a existat şi există un capitol aparte pentru un studiu de fezabilitate. Îl cunosc pe domnul Romulus Stiuca de la Institutul Deltei Dunării şi sunt surprins că nu a făcut public acest lucru în Tulcea! Din această cauză sunt sceptic. Ştiu că în locul fostului lac se află mari ferme agricole(printre cele mai bogate din ţară) ai căror reprezentanţi, de fiecare dată, "ştiu cum să acţioneze" pentru a păstra agricultura în locul bălţilor. Aşa s‑a întâmplat în 2006 când aceşti mari fermieri au proiectat "mari argumente" pentru a nu se rupe zăgazurile din calea apelor. Aceştia reprezintă doar 0,001 la sută din suma locuitorilor din zonă, au însă forţă financiară pentru 1.000 la sută!" Da, ştim şi noi că aşa stau lucrurile. Ştim şi am scris în nenumărate rânduri despre aceasta. Mai ştim că, la un moment dat, Băsescu însuşi a plecat de la Bucureşti, de la înălţimea preşedinţiei României, hotărât să dea un impuls generoasei întreprinderi, dar odată ajuns la Tulcea s‑a înmuiat. Aceasta e o realitate a României zilelor noastre, dar o alta este şi aceea că dacă vrem să fim europeni cu adevărat trebuie să ţinem cursul firesc al lucrurilor, să nu fim împotriva unui curent care nu poate aduce decât foloase, atât tulcenilor cât şi gălăţenilor. În această chestiune, mai mult decât în oricare alta, n‑ar trebui să primeze interesele de grup(câţiva fermieri) înaintea celor de interes zonal, naţional şi internaţional. Altfel, apropo de zonă, încet‑încet, vom ajunge la deşert, aşteptând cu gurile uscate o picătură de ploaie care nu va mai veni. Vom reveni, pentru că avem siguranţa lansării, chiar la Galaţi, a proiectului de reînviere a Crapinei despre care v‑am vorbit.
530.000 de hectare redate apei
Romulus Ştiucă, directorul Institutului Deltei Dunării, ne-a confirmat că proiectul (studiul de fezabilitate) finanţat încă din 2006 cu aproximativ 58 de miliarde de lei a fost, într-adevăr, realizat prin colaborarea a cinci institute din ţară şi va fi pus în dezbatere publică, la Galaţi, în ziua de 8 aprilie 2008. Studiul de concept are ca obiect renaturarea paradisului pierdut pe care l-a reprezentat bazinul natural "Crapina" de peste Dunăre şi se referă la posibilitatea inundării controlate a unei suprafeţe de 530.000 de hectare. Tot de la domnul Romulus Ştiucă am aflat că proiectul de punere în operă a generoasei idei ar putea fi înfăptuit repede, totul depinzând de decizia politică.
http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23112

Sus