N-am apucat sa vorbesc cu al meu coleg.
Chiar si asa... la o temperatura de 22 grade C costul estimat "oficial" este de 548 lei.
Asta in conditiile in care este exclusa apa calda menajera pentru bucatarie si baie.
Am pus in ghilimele "oficial" cand m-am referit la cost deoarece sunt constient ca firma si-a luat o marja importanta pe care jongla: izolatia apartamentului - astfel daca nu esti multumit de caldura sa-ti poata argumenta ca pierzi multa caldura prin pereti.
Acum sa fim practici si sa facem un scenariu:
Sa presupunem ca iti achizitionezi un sistem de incalzire cu panouri radiante. Bineinteles Iti faci un calcul si conform cerintelor tale vrei sa-ti incalzesti casa la 22 grade. Ok, iti cumperi toate cele necesare faci instalatia etc... si in final constati in iarna ca nu iti incalzeste chiar cum ar trebui... si asta la un pret marisor. Ce faci in situatia asta?
Daca la o centrala pe gaz o poti regla sa-ti dea mai multa caldura in situatia asta esti limitat... atat pot panourile. Solutia este sa cumperi un calorifer electric ceea ce inseamna o insemnata crestere la factura.
Mai mult, o chestie care tine de confort: din ce stiu panourile radiante au o mare inertie. Mai precis - dureaza mult

pana sa apuce sa incalzeasca o incapere. Procesul este foarte lent. Stii tu, in general procesele/reglajele termice fiind lente, aici intervin si "intermediari": se incinge panoul ceramic pana la temperatura de emitere in IR, dupa care radiatia incalzeste obiectele din camera, pe urma acestea la randul lor incep sa incalzeasca aerul foarte... leeeent. De ce lent? Pentru ca obiectele din camera nu se incing sa grabeasca schimbul termic ci se incalzesc usor pana la o anumita temperatura.
Si sa-ti dau si un exemplu de costuri comparativ: eu stau intr-un apartament (mai vechi) cu 4 camere avand o suprafata de aproximativ 80 mp. Incalzirea si apa calda este asigurata de o centrala pe gaz. Apartamentul nu este izolat decat intr-o mica masura (un perete catre N-E cu o izolatie de doar 5 cm). Media la factura gaze pe timp de iarna este de 200 de lei - in conditiile in care in apartament sunt 22 de grade. Repet - in acest pret la gaze intrand si caldura si apa calda si aragazul.
Ce-ar mai fi de zis?
Parerea mea este ca pana cand energia electrica comparativ cu cea din gaze nu va fi mai ieftina nu se merita astfel de panouri. Se poate apela la aceste panouri radiante doar daca nu exista alte surse alternative.
Acest mesaj a fost editat de toto pe: 08 februarie 2011 - 14:40.