AndreiM, pe 21 aprilie 2011 - 14:51, a spus:
Mai pune și depozit, hârțogăraie, birouri, mobilier, echipamente și așa mai departe.
REPET: 20.000 de euroi te costa tot, dacă ai terenul. Mă refer la o ciupercărie traditionala, adică în rulouri din rumegus şi în beci linear de tip bordei.
BODEIUL: se sapa un sant de 1,5 metri adincime, 10 metri lungine şi 2,5 metri latime, care se acopera cu sarpantă de lemn izolata cu folie si carton asfaltata, apoi se pune pământul excavat deasupra. Pentru 3 astfel de bordeie, la gata, un cunoscut a platit 10.000 de euro. Asta incluzând excavatia, materialele si manopera.
RULOURILE: sunt dintr-o plasă specială. se umplu cu rumeguş ud si nutrienţi şi se pune acolo si miceliul. se pun in picioare (sunt mai multe modele, de la 0,7 la 1,5 m inaltime şi 0,5-0,8 m in diametru), iar ciupercile cresc in lateral, de jur imprejur. Sunt excelente pentru PLEUROTUS. Un astfel de rulou, cu tot cu ce trebuie pentru el costa cam 5 euro . Intr-un beci incap, cu spatiile de rigoare, cam 60-80 de rulouri. Deci ai maximum 400 de euro per tura tot costul de infiintare. Plasa este apoi refolosibila, ca si rumegusul. La 3 beciuri ai deci cam 1200 de euro, plus maximum 800 de euro alte cheltuieli (doi angajaţi care sa munceasca in locul tau).
Alte cheltuieli: ladite şi pungi pentru desafcere, etichete, spagi, imprejmuire pentru teren, echipament de lucru, utilitati etc. Toate la un loc nu sunt mai mult de 3000 de euro. Mai dai 5000 de euro pe un hirb de masina de transport cu care sa ducu marfa la distribuitorii endetail, deci iata cum se fac 20.000.
Nu stiu exact ce recolta iese (prietenul asta al meu nu e foarte generos in detalii legate de profit), dar am senzatia ca merita!