Nici ca puteai sa o spui mai bine, Aditza. Si as adauga inca 3 chestii, Andrei:
1. Daca nu am dat minim 500 euro pe un iphone si am dat 25 euro pe un Nokia care face tot ce-mi doresc si cum imi doresc, asta nu inseamna ca nu observ diferentele sau ca n-au existat persoane care sa ma convinga de faptul ca un produs marca Apple merita banii (adica, nu se pune sa nu fi avut ocazia sa nu 'gust mancarea', cum spuneai tu). Asadar, o dunga in plus, nu stiu ce aplicatie sau extraoptiune DE CARE NU AM NEVOIE nu ma incanta la un pret de zeci de ori mai mare, pentru o durata de viata mai mica a produsului (si-n cazul asta, daca as da banii, nu eu as fi snobul..?).
2. "Necesitatea" de care pomenesti este inchipuita, atat afara cat si in Romania, indiferent de cum si cat folosesc ei produsele. Iar asta este o strategie de marketing aplicata la orice produse cu valente mixte, in general. Vrei o camera foto care face si cateva capturi video (desigur, nu la fel de bine ca o camera profesionista de filmat)? Vrei un radio cu ceas (dar totusi, nu la fel de precis si de practic precum un ceas de mana)? Vrei un aspirator care iti spala si pe jos in acelasi timp (desi in garaj/camara n-ai vrea decat sa aspiri)? Asa vad situatia si aici.
3. Pretul prostesc de mare e singura reclama de care are nevoie omul. Intr-o societate cu curul in sus, unde snobii si complexatii domina si conduc prin intermediul banilor, ambalajul si pretul face reclama. Asta ca sa nu mai amintesc de faptul ca informatiile cu adevarat neimportante (de genul reclamelor la produsele 'de top') circula mult mai usor din orice colt in altul al lumii.

Sus