"Ma indoiesc ca o sa iasa Primariei Galati chestia asta si e evident ca a pacalit electoratul galatean"
De aproape cinci ani de zile, cele 1.000 de hectare de pe raza judetului Braila, atribuite Galatiului printr-o hotarare de guvern, au incins spiritele intre cele doua administratii. De modul in care se rezolva acest conflict depinde soarta a cateva sute de persoane care au primit locuinte acolo, dar care le-ar putea pierde daca se aplica legea. De ce? Asta am incercat sa aflam de la Mihai Tudose, deputat PSD de Braila, care spune ca Galatiul are o mare problema pentru ca a incalcat legea, ca Braila nu cauta razbunare, ci doar intrarea in legalitate, dar nici solutiile avansate de primar nu sunt viabile, ci sunt menite doar sa induca pe toata lumea in eroare, lungind problema la nesfarsit.
"Poate ca s-a sperat ca lucrurile nu se vad, s-a sperat ca se vor gasi solutii «a la Romania»"
- Inceput acum cinci ani de zile, conflictul dintre Galati si Braila, legat de cartierul Cantemir, a ajuns intr-un punct critic. De ce credeti ca s-a ajuns in aceasta situatie?
- S-a plecat prost, s-a plecat ignorand orice efect in timp al actiunii initiale, ignorand niste principii foarte clare in orice management, anticiparea rezultatelor unei decizii administrative, plecand de la premisa ca, daca o entitate administrativ-teritoriala construieste ceva pe teritoriul altei unitati administrativ-teritoriale, are drept de viata si de moarte si din punct de vedere legal asupra acestor zone. Poate ca s-a sperat ca lucrurile nu se vad, s-a sperat ca se vor gasi solutii "a la Romania" ca sa zic asa, si se dovedeste ca lucrurile chiar au functionat pana la un punct, dar nu poti sa ascunzi un elefant intr-un cires, pentru ca vine iarna, pica frunzele si ramai cu elefantul expus. Suntem acum in aceasta situatie, a venit iarna, au picat frunzele si Primaria Galati e cu elefantul in cires si nu mai stie ce sa faca cu el si acum da vina pe toata lumea ca-i ciresul mic, ca altcineva e de vina ca au picat frunzele, ca de fapt elefantul trebuia gestionat impreuna cu proprietarul ciresului... in conditiile in care ei niciodata nu au recunoscut ca este elefantul lor si ca ei au binevoit sa-l suie in acel cires.
- Credeti ca, in conditiile actuale, cand se apropie campania electorala, se va incerca oarecum solutionarea problemei, macar asa, de ochii lumii?
- Da, in mod cert da. De catre autoritatile din Galati, responsabile de elefantul de mai devreme. Dar singura solutie pe care o au si pe care am observat-o pe canalele media e ca se incearca o pasare de pisica si ca ei nu pot intra in legalitate pentru ca nu se vrea. Si toate schimburile astea propuse, ca, vezi Doamne, daca ne-ar da ei noua o feliuta din salamul lor, n-am mai fi nici noi dispusi sa ne uitam la termenul de valabilitate depasit al mezelului respectiv... Cam pe aici sunt lucrurile. Deci Braila nu are nicio competenta in a rezolva problemele de incalcare a legalitatii care au fost savarsite acolo, si ale ambitiilor, m-as feri sa spun prostesti, ale ambitiilor de a dovedi ca tu esti mare, tare si faci ce vrei, cand vrei, unde vrei, in pofida la orice. N-a fost vorba de a face ceva in pofida Brailei, ci de a face ceva in pofida legii, incepand cu celebrele si primele autorizatii de constructie date acolo. Mai departe totul e o varza, nici macar cu carne, este o varza. Dar acum, evident, in campania electorala se spune ca intentia a fost buna si nu a iesit din cauza celorlalti. E ca acea reclama de la televizor: nu-i de la noi, e de la ei.
"Daca le da buletine Braila, fiindca ei locuiesc in Braila, daca vor domiciliul acolo, in secunda imediat urmatoare ei pierd casa"
- In conditiile in care situatia dureaza de circa doua mandate, ce credeti ca se va intampla imediat dupa alegeri, pentru ca se schimba administratia?
- Cineva va trebui sa raspunda. Si nu vorbesc neaparat de o raspundere legala. E vorba, pana la urma, si de o raspundere politica, de o raspundere in fata electoratului. Nu poti sa pacalesti la nesfarsit pe toata lumea, poti sa pacalesti pe cate cineva, pentru o perioada limitata de timp, dar pe toata lumea, la nesfarsit, n-a iesit inca nimanui in istoria omenirii. Ma indoiesc ca o sa iasa Primariei Galati chestia asta si e evident ca a pacalit electoratul galatean. Si galatenii au fost pacaliti si zgandarind cumva orgoliul acestora: uite ce le-am facut noi brailenilor! Ok. Uite ce ne-au facut: ne-au luat 1.000 de hectare si spun "facem noi acolo o bucatica din Paris". Inteleg ca s-au dat niste repartitii, chiar niste terenuri, au fost instiintati ca li se dau acolo inainte de campanie... Evident ca n-au putut fi date, hotararea de guvern spune foarte clar ca acolo se fac doar locuinte sociale, nu si credit ipotecar prin ANL, aia nu mai e locuinta sociala, este cu totul si cu totul altceva, este orice, dar numai locuinta sociala nu. Deci singurul lucru, pe mia de hectare, pe care poate sa-l faca in baza acelei hotarari de guvern, este locuinta sociala. Acum, din nou, vine campania electorala, acolo locuiesc vreo 500 de oameni, daca am inteles eu bine, oameni care n-au buletine, care, daca le da buletine Braila, fiindca ei locuiesc in Braila, daca vor domiciliul acolo, in secunda imediat urmatoare ei pierd casa, fiindca nu mai respecta conditiile in baza carora le-a fost acordata locuinta respectiva si deja intram intr-o zona cam nebuneasca. Inclusiv cu denumirea e o problema! Daca noi doi cumparam o strada in Londra nu inseamna ca o denumim cum vrem noi, numele strazii si al cartierului sunt stabilite de administratia locala. Poate comuna Vadeni sau altcineva vrea sa denumeasca acel cartier altfel. Fortarea este absolut imensa si pe mine ma bucura, daca vreti, schimbarea doctrinei prefectului Mihai Capra. Acesta, acum doi-trei ani, insista ca e cusera treaba, ca e in regula si ca nu e nicio problema. Intre timp si-a revizuit opinia, corect. A citit si el o lege.
"Adica sa dea jumate cui? Da jumate spaga sau cum? Da jumate din teren spaga ca noi sa inchidem ochii? Noi nu trebuie sa inchidem ochii"
- Am inteles ca prefectul Mihai Capra afirma la un moment dat ca Galatiul s-a angajat ca va sustine Braila pentru ca aceasta, la randul sau, sa primeasca 1.000 de hectare, numai ca un deputat de Braila s-ar fi opus acestui demers. Se vorbea si de impartirea pe jumatate a celor 1.000 de hectare, daca nu obtine si Braila 1.000 de hectare de la stat.
- Iertati-ma, dar nu stiu care este deputatul de Braila care s-a opus. Daca domnia sa stie, eu zic ca trebuie s-o spuna. Dar asta nu rezolva cu nimic problema. Din 1.000 de hectare s-a construit pe o suta si ceva si, chiar daca le dau pe cele 900, problema pe care o au pe cele 100, infrastructura construita acolo, este aceeasi. Ei nu au o problema cu terenul gol, terenul gol este in proprietatea Galatiului prin hotarare de guvern, nu discutam despre calitatea de proprietar, dar un metru patrat daca-l mai au acolo pe care au construit un chiosc, pe ala trebuie sa aiba autorizatie de la Braila, isi plateste impozitele la Braila si asa mai departe, si, daca acolo locuieste un om, omul acela locuieste in Braila. Adica sa dea jumate cui? Da jumate spaga sau cum? Da jumate din teren spaga ca noi sa inchidem ochii? Noi nu trebuie sa inchidem ochii. Repet, nu Braila este entitatea, sau fiecare sau un parlamentar de Braila este cel in baza caruia sau in vointa caruia sta rezolvarea si intrarea in legalitate a ceea ce au facut acolo. Iar daca ma intrebati care e solutia, va spun sincer ca nu stiu. Solutia ar fi sa renunte la chestia asta si sa recunoasca ca au o problema.
"Asta nu impiedica ca niste oameni intregi la minte, din Braila si din Galati - si vorbesc si de oameni de afaceri - sa isi uneasca fortele"
- La randul sau, primarul Dumitru Nicolae spune ca ar fi primit de la un deputat de Braila, nu se stie daca acelasi, o scrisoare prin care i se propunea sa se intalneasca, sa se ajunga la o intelegere prin care Galatiul sa renunte la cele 1.000 de hectare de teren.
- Repet, noi avem o multime de bunavointa si chiar suntem constienti cu totii ca impreuna suntem mai puternici decat fiecare separat si ca putem reprezenta un pol de crestere importanta a tarii, fiind a doua aglomeratie urbana dupa Bucuresti. Daca ne unim eforturile. Dar vorbim despre ce putem face impreuna pe partea cealalta, pe celelalte 3.000 de hectare aflate intre Braila si Galati, nu neaparat pe mia aceasta de hectare. Aceasta mie de hectare este proprietatea Galatiului si ei au niste probleme pe care ei trebuie sa si le rezolve. N-avem niciun fel de atingere si amestec in aceasta zona.
- Stiti ca in ultimele doua saptamani au existat doua intalniri la Brasov pe tema unor astfel de aglomerari urbane si Braila nu a participat?
- Repet, se pot intalni o multime de oameni, intr-o multime de locuri, puteau sa se intalneasca si la Bruxelles, puteau sa se intalneasca oriunde, asta nu impiedica ca niste oameni intregi la minte, din Braila si din Galati - si vorbesc si de oameni de afaceri - sa-si uneasca fortele. Cresterea economica inseamna infrastructura, inseamna investitii in productie, lucruri pe care le fac oamenii de afaceri, nu entitatile politico-administrativ teritoriale ale celor doua judete. Ca toate treburile astea se intampla pe teritoriul judetului Braila... asta e viata. Un om de afaceri nu-si face fabrica undeva in functie de cat de inalt e primarul din localitatea respectiva, isi face fabrica undeva in functie de facilitatile din zona, de infrastructura, de impozite, de puterea de cumparare din zona, de o multime de alti factori. El face o afacere, nu face apostolat. Asta inseamna polul de crestere. In rest... daca ne pieptanam unii pe altii, nu facem nimic.
"E o situatie foarte clara acum, am inteles ca si justitia s-a pronuntat si s-a dovedit ca ce s-a facut pana acum a fost pe langa lege. Prefectul Capra inteleg ca si-a revenit si acum recunoaste"
- Tot prefectul Mihai Capra sustinea la un moment dat ca ar exista interese economice de grup si de o parte si de alta. Ce credeti despre acest lucru?
- Exact asta am accentuat. Dar interesele de grup economice depind de la ce nivel sunt. Daca sunt oameni de afaceri si acesti oameni de afaceri vor sa faca ceva si nu sunt lasati sa faca, intram intr-o alta zona. Dar, repet, e o problema. Incearca sa ascunda problema lor cu o alta problema. Daca sunt oameni de afaceri din Galati care au incercat sa faca ceva pe zona si nu au reusit, s-o spuna. Dar nici acolo, pe 3.000 de hectare, sa te apuci acum sa faci un bloc mare si eu sa ma apuc sa fac mai multe curti, mai vine unul si face o cresa, iar urmatorul creste porci... Totul se face pe baza unor discutii, cam ce s-ar putea face si ce potential de clienti avem pentru investitii, din Braila, din Galati, din Focsani, din Tulcea sau cine stie de unde, sa facem un plan al zonei. Se face pe baza unui plan de urbanism. Intai faci infrastructura, trebuie sa dimensionezi infrastructura ca atare si dupa aia sa scoti la licitatie locurile respective. Nimeni nu poate sa faca, chiar daca are teren in mijlocul orasului Galati, o fabrica de metalurgie. Poti fi sanatos cu dreptul tau de proprietate, dar exista in drept si abuzul de drept.
- Am inteles ca peste cateva zile, pe 18 februarie, prefectul de Braila a convocat o intalnire pe aceasta tema intre primarii, prefectii, sefii de consilii judetene din cele doua orase. Credeti ca ar fi bine ca mai multi oameni de afaceri sa fie chemati sa participe la aceasta dezbatere? Ar fi o solutie sau macar un pas pentru rezolvarea problemei?
- Cred ca ar fi o solutie. Ar fi o solutie exact in sensul ca acestia sa reprezinte motorul. Daca avem 20 de oameni de afaceri, sau 50 de oameni de afaceri, un om de afaceri, nu stiu, care sa spuna foarte clar: noi aici vrem sa facem o fabrica de impachetat nasturi rosii, uite atata de mare, uite asa, si tu vrei sa faci o fabrica de gaini si eu vreau sa fac patru blocuri, ne punem de acord si haideti sa incepem. Fiindca este vorba despre o strategie foarte dinamica, s-ar putea ca noi, administratia, politicul, noi toti ceilalti in afara celor din zona economica a investitorilor, sa stabilim ca acolo facem numai fabrici de masini, facem tot ce trebuie si dupa aia sa ne trezim ca, dupa ce le-am aprobat, sunt doi baieti care vor sa faca altceva. Trebuie sa fim dinamici, sa fim deschisi la minte si la dialog si, daca avem oameni pe zona care doresc sa faca ceva, sa mergem pe aceeasi zona.
- Si totusi in privinta cartierului Cantemir este o problema. Cine credeti ca este cu adevarat vinovat de aceasta problema si cum credeti ca s-ar putea rezolva?
- Dar ce problema avem? Braila nu are nicio problema in cartierul Cantemir, absolut nicio problema. Daca cineva considera ca este o problema faptul ca autoritatile brailene cer respectarea legii pe teritoriul judetului Braila, asta eu nu o consider o problema. Eu consider ca acest lucru este o normalitate. Iar cei care sunt vinovati de situatia in care s-a ajuns sunt cei care au incercat sa forteze legea. E o situatie foarte clara acum, am inteles ca si justitia s-a pronuntat si s-a dovedit ca ce s-a facut pana acum a fost pe langa lege. Prefectul Capra inteleg ca si-a revenit si acum recunoaste.
"Nu e problema Brailei ce face Galatiul, atata timp cat nu face si abuz de drept. De ce ne bagati si pe noi in greselile voastre?"
- Ce prevedeti pentru viitor, daca nu se va ajunge la o intelegere?
- Treaba celor care au vrut s-o faca! Adica unul face o greseala si avem o problema amandoi? Nu! Ai facut-o tu, ai o problema... Ce o sa patesti nu e problema mea! Tu stii ce ai facut, cat ai facut, cu ce intentie, nu stiu, nu e problema mea. Nu e problema Brailei ce face Galatiul, atata timp cat nu face si abuz de drept. De ce ne bagati si pe noi in greselile voastre? Pentru ca este o mare greseala ce se intampla acolo. Nu avem de ce sa ne impacam! Tu incalci legea si vrei ca eu sa ma impac cu tine?
- Din cate inteleg, Braila are tot interesul sa se inceapa sa se lucreze cat mai mult acolo pentru ca toate taxele si impozitele vin la Braila.
- Pai e normal, e pe teritoriul nostru si impozitul se plateste acolo!
- Primarul Dumitru Nicolae spune ca in zona Cantemir e nevoie si de utilitati gen magazine si ca asteapta si acum, de un an si jumatate, autorizatia pentru constructia Carrefour, care ar aduce unele dintre aceste utilitati.
- Nu pot sa dau autorizatie pentru Carrefour fiindca nu poti sa faci Carrefour acolo. Se incalca dreptul de proprietate pe care statul ti l-a dat pentru locuinte sociale, nu Carrefour. Carrefour nu e locuinta sociala nici macar pentru gandaci. Iar utilitatile despre care vorbeste Dumitru Nicolae, in conceptia ANL, inseamna infrastructura, pentru ca asa au cerut si asa li s-a dat, numai pentru locuinte. Le sugeram cu totii: modificati hotararea de guvern! Asta e singura solutie, iar nimeni nu mai are nicio problema. Primul pas in a depasi situatia este recunoasterea situatiei. Daca nu recunosti, n-ai cum sa te duci mai departe. Primul pas ca sa te tratezi este sa recunosti ca esti bolnav. Indiferent ce va face primarul Dumitru Nicolae, blocurile din Cantemir tot pe teritoriul judetului Braila vor fi.
http://www.monitorul... ... articol=10