Barboşi, cartierul fără şcoală
2.000 de ani degeaba?
* Cartierul nu are nici dispensar, nici biserică * Autobuzul care îi duce pe locuitori din oră în oră spre oraş pare singura legătură cu municipiul * Apa curentă nu se poate bea, canalizarea dă pe afară la fiecare ploaie, iar alimentarea cu gaze e doar un vis frumos * Doar molcomul Siret a rămas frate cu "bărboşii"
Pe malul Siretului, sub buza ruinelor de la Tirighina şi de multe ori învăluit în fumul greu de la groapa de gunoi a oraşului, Barboşi pare rupt din alte timpuri. În scârţâitul roţilor personalului care opreşte ritmic şi molcom în gară, în susurul Siretului care bate calm în maluri, pe sub sălcii, cele aproape 600 de suflete din Barboşi îşi duc traiul departe de ritmul dezlănţuit al oraşului.
De 2.000 de ani, aşezarea aceasta înfruntă istoria cu stoicism. Ruinele castrului roman de la Tirighina sunt azi mărturie a dărniciei pământului care i‑a atras şi i‑a ţinut pe oameni la această răspântie de ape. În anul de graţie 2008, starea jalnică a drumurilor, a ceea ce a fost cândva un mini‑parc, lipsa unei şcoli sau a unui dispensar ori nepăsarea cu care sunt tratate chiar ruinele complexului Tirighina sunt mărturii că 2.000 de ani nu au fost de ajuns pentru a construi ceva.
Deşi este cartier al oraşului Galaţi de câteva decenii, Barboşi rămâne, din păcate, la periferia investiţiilor municipalităţii. Petunii nu au mai văzut oamenii pe aici de pe vremea lui Ceauşescu, singurul scuar cu spaţiu verde fiind într‑o paragină de maidan. Apa de la robinet nu se poate bea, e bună doar pentru menaj. Canalizarea e suficient de veche cât să dea pe afară la fiecare ploaie, iar alimentarea cu gaze este doar un vis frumos. Maidanezii trăiesc în deplină armonie cu şobolanii, ademeniţi de mizerie şi de bălţile de apă din zonă.
Chiar şi aşa, Barboşi este în mişcare. Aici oamenii vin, de aici oamenii pleacă, se construiesc case mari, cad casele vechi, aplecate iremediabil la inundaţia din 2006. Şi toată lumea aşteaptă vremuri mai bune.
De ce să vrei Barboşi?
"Sunteţi groapa de gunoi a oraşului" * Oraşul ici, civilizaţia departe
"Trăim cum putem, ce să facem�", răspunde nea Ghiţă Balint la întrebarea noastră despre viaţa la Barboşi. "Nu mai avem nimic aici. A fost şcoala cu clasele I‑IV, s‑a desfiinţat, am avut dispensar, s‑a desfiinţat. Bieţii copii sunt nevoiţi să meargă la şcoala din Micro 19. Vară, iarnă, aşteaptă autobuzul. Iar pentru doctor la fel. E greu şi când apare o urgenţă. Dacă nu ai pe cineva cu maşină, ajungi greu la spital, ambulanţa întârzie şi ea. Pentru apă avem un puţ forat, dar nu s‑a mai spălat castelul şi apa nu se poate bea, e bună doar pentru menaj. Dacă e să îmi pară rău de ceva asta este că s‑a desfiinţat restaurantul Tirighina. Era frumos, se făceau nunţi acolo, aveam şi noi unde să mai bem o bere, la o ciorbă de burtă.
Nea Ghiţă a fost pompier la Târgu Bujor şi s‑a mutat la Barboşi în 1982, ca să fie mai aproape de oraş, după cum spune, pentru copii. Acum, la 62 de ani, nu prea mai crede că va veni ziua în care acest cartier să se schimbe cu adevărat, după ce a văzut cum au "acţionat" administraţiile locale de după 1990. "Ne‑au spus de multe ori, gata, nu aţi înţeles, sunteţi groapa de gunoi a Galaţiului, nu avem treabă cu voi", adaugă bărbatul, cu resemnare.
Digul Siretului - mană cerească
Departe de lumea dezlănţuită
* Mai multe familii au concesionat aria de apărare a cartierului, amenajând adevărate oaze de relaxare * Gabriela şi Gavrilă Cuzmin îşi trăiesc aici vârsta pensionării, după o viaţă la furnale
Am luat la pas malul Siretului, într‑o dimineaţă senină de mai, şi am descoperit încă o dovadă că �omul sfinţeşte locul". Zona învecinată digului a fost împrejmuită de câteva familii, de ani buni. Autorităţile de la Apele Române au inspectat în nenumărate rânduri zona de care vorbim şi s‑au declarat mulţumite, pentru că digul este întreţinut în bună stare. Iar fericiţii �posesori" ai unei astfel de bucăţi de rai nu pot decât să se bucure din plin de ce le oferă natura aici. Printre ei se află şi Gabriela şi Gavrilă Cuzmin.
Pe dig, au amenajat o căsuţă, cu două camere, dar şi o grădină de mai mare frumuseţea, cu toate cele necesare în gospodărie, de la legume şi verdeţuri la pomi fructiferi, totul aliniat într‑o curăţenie deplină. "Terenul de aici a aparţinut iniţial combinatului siderugic, până la demolările făcute de Ceauşescu. Apoi a fost concesionat de socrul meu, iar de vreo 10 ani venim din ce în ce mai des aici. Acum, pe timpul verii, în apartamentul din oraş locuieşte doar băiatul," ne spune dl Cuzmin, insistând să intrăm în "gospodăria" sa.
Casa, construită în trepte, a fost ferită de inundaţii în 2006. Atunci, majoritatea curţilor şi caselor din Barboşi au fost umplute de apele crescute care au venit dinspre Mălina. Valurile Siretului însă au bătut numai până în pragul familiei Cuzmin. Semn că râul a simţit dragostea cu care e înconjurat şi îngrijit acolo, la Barboşi. Nu s‑a răzbunat pe oameni.
"Aici vin şi prietenii noştri ori de câte ori doresc, la fiecare sfârşit de săptămână, când sunt în căutare de linişte," a adăugat Gavrilă Cuzmin. "Iar nouă nu ne trebuie nimic mai mult. Eu sunt tulcean, crescut în deltă. Am avut teren ca să facem casă în Bariera Traian, dar l‑am vândut. Nu avea niciun farmec, nici nu se compară cu viaţa pe malul apei, după atâţia ani de muncă la furnale."
Aşa ne apărăm istoria
Vestigii romane, oi contemporane
Ruinele vechii cetăţi de la Tirighina veghează un teritoriu vast, înconjurat de ape. Te înfioară la gândul că aici s‑a scris istoria, că aici au fost strămoşii, că noi încă suntem aici şi avem dovada că ne‑am înfipt rădăcinile aici, acum 2.000 de ani. Numai dacă ai citit despre istoria Galaţiului ştii că acea movilă de pământ care umbreşte Barboşiul adăposteşte un castru roman. Oile care pasc nestingherite pe un teritoriu cu o proprietate incertă spun însă multe despre felul în care am înţeles să ne apărăm istoria.
În sfârşit
Se va construi biserică
Pe părintele Ioan Postolache, paroh la Biserica Sfântul Nicolae, l‑am găsit muncind în grădină. S‑a mutat definitiv la Barboşi, acum trei ani, când şi‑a vândut apartamentul din oraş. Aici i‑a plăcut liniştea. Ar mai fi multe de făcut, spune Sfinţia Sa, dar vestea cea mai bună e legată de biserică: "Acum doi ani ni s‑a promis că vom avea gaze naturale. Pentru un cartier vechi de 2000 de ani nu s‑au găsit resurse, dar pentru unul abia înfiinţat da. E bine că vom avea o biserică în sfârşit. S‑a înfiinţat parohia, avem preot, am înţeles că se va pune în curând piatra de temelie a unei biserici".
În mişcare
Unii vin, alţii pleacă
Cu toate neajunsurile sale, cartierul Barboşi este unul plin de viaţă. Unii pleacă de aici, sătui să aştepte condiţii de trai mai bune, care să îi aducă în rândurile orăşenilor nu numai cu numele. Alţii vin, bucuroşi, să găsească liniştea, îndeplinindu‑şi astfel dorinţa de a locui "pe pământ". Se construiesc case modeste, case mari, cu etaj, se cultivă grădini de zarzavat, se amenajează grădini cu trandafiri. Preţul terenului la Barboşi este în medie de 50 de euro pe metrul pătrat.
Cetăţenii municipiului Galaţi
Şi peste linie e viaţă
* Oamenii se plâng de groapa perpetuă care îneacă drumul de acces în cartier la fiecare ploaie
"Când plouă venim acasă pe jos, pe unde, cum putem, cu maşina nu se mai poate circula. Poate ne ajutaţi, că nu cerem mult. De ani de zile ne chinuim cu această groapă din faţă de la Arcada. S‑a mai astupat o dată, dar de mântuială. S‑a întâmplat în 2006, când au adus nişte piatră şi au promis asfalt. Acum noi nu visăm la asfalt, dar măcar să se astupe gropile. Am umblat peste tot, şi sunt şi bolnavă. La Primărie ni se spune că au terminat cu Barboşi, nici în audienţe nu mai suntem primiţi, ni se spune de fiecare dată să facem plângere în scris." Acesta este oful Tincăi Radu, de pe strada Castrul Roman nr. 34. Oful ei şi al celor 40 de familii care locuiesc dincolo de linia de calea ferată şi ajung în cartier pe sub banda transportoare a combinatului.
Şi nici nu ar fi cine ştie ce investiţie o pietruire cu simţ de răspundere, pe lângă multe alte dorinţe edilitare, cum ar fi alimentarea cu gaze, la care cei din Barboşi nici nu îndrăznesc să viseze.
La periferie
Cine are nevoie de spaţiu verde?
Întrebând despre spaţiu verde, despre amenajare "ca la oraş", cu flori şi gard viu, oamenii ne‑au răspuns cu zâmbete amare. Nu au mai văzut o dungă de var sau o vopsea pe gărduţul de fier din faţa gării de ani buni. După 1990, totul a intrat în paragină. Ce s‑a făcut până atunci a fost devastat, iar spaţiul verde, puţin cât era amenajat, plânge azi plin de buruieni. Nu că nu ar avea verdeaţă în jur, dar de puţină estetică au nevoie şi gălăţenii de la Barboşi.
http://www.viata-lib... ... l&id=24108

Sus