Sari la conținut

Bacalaureat 2015, la Galaţi


dcp100168

Postare recomandata

Bacalaureat 2015, la Galaţi. Când susţin examenul elevii olimpici

Olimpicii vor susţine examenul de bacalaureat în luna mai, informează Ministerul Educaţiei. Elevii claselor a XII-a care participă la competiţii naţionale şi internaţionale vor susţine examenul între 16 și 29 mai.

Pentru ceilalţi absolvenţi de liceu, examenul naţional este programat între 8 iunie şi 10 iulie. Între 8-26 iunie au loc probele de competenţe. Testele scrise se desfăşoară între 29 iunie şi 3 iulie. Afişarea rezultatelor este programată pe 6 iulie, iar notele după contestaţii vor fi făcute publice pe 10 iulie.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Cum poţi scăpa de două probe la bacalaureat

Aproximativ 10.000 de elevi scapă anual de proba de competenţe digitale şi peste 7.000 de cea de limbă modernă de la bacalaureat, echivalându-le cu certificate recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

În 2012, au fost 9.601 elevi care au prezentat certificate pentru echivalarea probei de competenţe digitale, iar în 2013 - 10.027. Pentru proba orală de limba modernă, în 2012, 7.468 de liceeni au prezentat certificate de competenţă într-o limbă modernă de circulaţie internaţională, iar în 2013 au fost 7.282 în această situaţie.

Începând cu anul şcolar 2009-2010, în România s-a introdus proba de competenţe digitale la bacalaureat, obligatorie pentru toţi liceenii, aceasta putând fi echivalată cu certificatul European Computer Driving Licence (ECDL).

În ceea ce priveşte echivalarea probei orale de limbă modernă, pot fi prezentate certificate recunoscute internaţional pentru engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă şi portugheză, tipurile de diplome admise fiind prevăzute în Ordinul nr. 5219/2010.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Simulare la bacalaureat, săptămâna viitoare

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor susţine, săptămâna viitoare, simularea probelor scrise la bacalaureat. Luni, 2 martie, vor da proba la limba şi literatura română, iar miercuri, 4 martie, proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie. Pe 6 martie, doar elevii claselor a XII-a vor susţine proba la alegere. Rezultatele se vor afişa pe 12 martie.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Subiecte uşoare la simularea bacalaureatului la matematică

Peste 8.700 de elevi de clasa a XI-a şi a XII-a au susţinut miercuri simularea probelor de matematică şi istorie din cadrul examenului de bacalaureat.

Inspectoarea de specialitate la matematică, profesoara Viorica Bujor susţine că subiectele la această disciplină chiar au fost uşoare şi că un elev care a învăţat conştiincios obţine cu uşurinţă note de 8 şi 9. "Dacă la clasa a VIII-a, la simularea evaluării, s-au dat şi nişte subiecte pentru departajare, la clasa a XII-a nu există aşa ceva. Vor putea lua note maxime nu numai elevii care fac performanţă la matematică, ci şi cei care au învăţat constant", spune inspectoarea.

Nici istoria nu a ridicat probleme elevilor de la clasa a XII-a, susţine inspectorul de specialitate Mihai Şonei. Însă la clasa a XI-a, eseul a fost destul de dificil, crede acesta. "Ultimele două puncte nu cred că vor fi făcute, deoarece nu sunt din tematica pe care o primesc de regulă elevii la bacalaureat. Dar, în rest, cred că se va lua cu uşurinţă nota şapte la ambele niveluri de studiu",  spune Mihai Şonei.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Peste jumătate dintre elevii gălăţeni au picat simularea la bacalaureat

Rezultatele la simularea la bacalaureat arată că elevii de la clasele a XI-a, dar mai ales ce-i de-a XII-a care mai au puţin până la examen, nu au prea stat cu burta pe carte până acum.
La clasa a XI-a, doar 36,35 la sută dintre elevi au luat medii peste 6,00, atât cât le-ar fi trebuit ca să promoveze examenul. Note peste 5,00 la română au luat 63,65 la sută, în timp ce la matematică doar 56,05 la sută.
Cum sunt mai au foarte puţin până la examenul de bacalaureat, cei de la clasele a XII-a par să fie ceva mai conştiincioşi, 42,21 la sută dintre ei  reuşind să ia medii peste 6,00. La limba română, 66,39 la sută au luat note peste 5,00, în timp ce la matematică doar 58,73 la sută au reuşit "performanţa". Nici la disciplina opţională rezultatele nu au fost mai strălucite: doar 66,31 au luat note de trecere.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Trei liceeni din Galaţi vor susţine sesiunea specială pentru bac

Pentru al doilea an consecutiv, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice organizează o sesiune specială a examenului de Bacalaureat, dedicată elevilor de liceu care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile şcolare internaţionale. Potrivit metodologiei MECS, elevii din clasele a XII-a care participă la olimpiade internaţionale sau la competiţii sportive şi artistice internaţionale programate în perioada sesiunii normale de bacalaureat vor susţine examenele în cadrul unei sesiuni speciale de BAC. Potrivit propunerii pentru acest an, această sesiune se va desfăşura în perioada 16-29 mai. Pe site-ul ministerului a fost postată lista nominala a absolvenţilor de liceu care fac parte din loturilor naţionale de pregătire pentru competiţiile internaţionale pe discipline şcolare, ce pot susţine examenul de bacalaureat - sesiune specială, 2015. Sesiunea normală a examenului de Bacalaureat are loc în perioada iunie-iulie 2015.

Din cei 69 de absolvenţi din toată ţară înscrişi pe această listă, doar Andrei Bogdan Puiu este gălăţean. El este elev de clasa a XII-a, la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" Galaţi, un copil superdotat, multipremiat (despre aptitudinile sale neobişnuite s-a scris în repetate rânduri şi se va mai scrie) care vrea să ajungă la faza internaţională a Olimpiadei de Matematică şi este, deja, în atenţia a două universităţi de prestigiu internaţional: Cambridge şi Imperial London College.

De asemenea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice va organiza sesiune specială pentru susţinerea examenului de Bacalaureat şi pentru elevii sportivi din anii terminali care fac parte din loturilor naţionale de pregătire pentru competiţiile internaţionale sportive. Din lista nominala a absolvenţilor de liceu (sportivi) ce pot susţine examenul de bacalaureat - sesiune speciala, 2015, care cuprinde nu mai puţin de 134 elevi, doi sunt din Galaţi: tenismenul Marius Frosa, de la LPS Galaţi, care se cooptat în lotul românesc pentru Turneul Internaţional de Seniori şi Andrei Valentin Popa, elev la Liceul cu Program Sportiv din Galaţi (liceu unde a învăţat şi celebra Patricia Ţig), cooptat în lotul naţional pentru Campionatele Europene U20.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Au început înscrierile pentru bacalaureat 2015

Elevii de clasa a XII-a  se pot înscrie săptămâna aceasta, pentru susținerea examenului de bacalaureat 2015 în sesiunea de vară, ce va avea loc între 8 iunie și 3 iulie.

Aproximativ 500.000 de absolvenţi de liceu sunt aşteptaţi să participe la examenul de bacalaureat, însă potirivit evz.ro, rămâne de văzut dacă aceștia se vor prezenta sau nu la examen, în ultimii rata absenteismului crescând alarmant.

 Calendarul examenelor

25 – 29 mai: Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

8 – 10 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

10-12 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

15–19 iunie: Evaluarea competenţelor digitale – proba D

22-26 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

29 iunie: Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

30 iunie: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

1 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

3 iulie: 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

6 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

6 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

7-9 iulie: Rezolvarea contestaţiilor

10 iulie: Afişarea rezultatelor finale

 

 Calendarul sesiunii de toamnă

13–17 iulie: Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

17-18 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

17-18 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18-19 august: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

20- 21 august: Evaluarea competenţelor digitale – proba D

24 august: Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

25 august: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

26 august: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

28 august: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

31 august : Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

1-2 septembrie: Rezolvarea contestaţiilor

3 septembrie: Afişarea rezultatelor finale

presagalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Începe examenul de bacalaureat

Pentru sesiunea iunie-iulie 2015, a examenului de bacalaureat, la nivel național s-au înscris 168.945 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut. Dintre aceştia, 143.949 de candidaţi (76,89%) provin din promoţia curentă, iar 24.996 de candidaţi (23,11%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, candidaţii înscrişi pentru a participa la această sesiune a bacaluareatului sunt distribuiţi astfel: 163.462 - zi, 2.943 - seral şi 2.540 - frecvenţă redusă.

Prima sesiune din acest an a examenului debutează luni, 8 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Proba se va desfăşura pe durata a trei zile (8-10 iunie). În intervalul 10-12 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar în perioada 15-19 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Ciclul probelor orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, programată între 22 şi 26 iunie.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015, încep luni, 29 iunie, cu testarea cunoştinţelor delimbă şi literatura română.

Pentru examenul maturităţii, la nivelul judeţului Galaţi, sunt următoarele centre de bacalaureat: Colegiul Tehnic „Radu Negru”, Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Liceul Tehnologic de Marină, Liceul Teoretic „Sf. Maria”, Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci, Colegiul Naţional „Spiru Haret” Tecuci, Liceul Tehnologic „O. Caledoniu” Tecuci.

presagalatibraila.com

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O treime dintre elevii din seria curentă de absolvenţi de liceu nu s-a înscris la examen

Bacalaureatul 2015 a debutat ieri cu proba competenţelor de comunicare în limba română, la care este suficient să te prezinţi ca să fii considerat promovat. Proba se va susţine până pe 10 iunie.

La bacalaureatul de anul acesta, în judeţul Galaţi,  s-au înscris 4.224 de candidaţi, dintre care 623 sunt din seriile anterioare. Rezultă că dintre absolvenţii claselor a XII-a de anul acesta vor participa la prima sesiune doar 3.601 de candidaţi. Având în vedere că la începutul anului şcolar erau înscrişi în jur de 5.300 de elevi de clasa a XII-a, numărul celor care nu se regăsesc pe listele de înscrişi depăşeşte 1.700, semn că o treime din generaţia actuală a renunţat la diploma de maturitate.

Inspectoarea generală Mioara Enache susţine că cea mai mare parte a celor care nu s-au înscris sunt dintre cei care nu şi-au încheiat situaţia la învăţătură sau sunt corigenţi la unele obiecte. Şefa învăţământului gălăţean susţine că cea mai mare parte a celor neînscrişi se va regăsi pe listele celei de-a doua sesiuni.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

A doua probă pentru absolvenţii de liceu

Absolvenţii de liceu au susţinut şi cea de-a doua probă a Bacalaureatului. O probă accesibilă, spun tinerii care sunt optimişti şi speră să obţină calificativul de experimentat. Aproape 3.300 de absolvenţi s-au înscris la această probă.

Proba competenţelor digitale a fost împărţită în două. Prima s-a axat pe cunoştinţele teoretice ale tinerilor în ceea ce priveşte programele sau componentele unui calculator. Totul în 30 de minute. Apoi, absolvenţii au fost verificaţi dacă ştiu să lucreze pe un computer.

Chiar dacă, în ziua de astăzi, calculatorul este un obiect la îndemâna oricui, candidaţii au întâmpinat şi câteva probleme. „Nu am ştiut un exerciţiu sau două. Erau din HTML şi nu am mai lucrat de mult, din clasa a noua şi nu prea mai ştiu. Am uitat" spune un candidat. Simona Anasia, profesor de informatic şi T.I.C: „Ei nu prea mai dau atât de multă atenţie şi dacă nu reuşesc să întrebe profesorul pe parcursul clasei a XII-a referitor la ceea ce se solicită de la ei la HTML, e destul de greu."

Pentru unii tineri, însă, proba a fost mai mult decât uşoară. „Este imposibil să nu le faci. Sunt uşoare şi nu poţi să nu te descurci dacă te-ai dus la ore şi ţi-ai făcut treaba în timpul şcolii" spune alt absolvent de liceu.

Deşi calificativele obţinute de absolvenţi la aceste competenţe nu afectează media la Bacalaureat, iar tinerii nu prea iau în serios aceste probe, profesorii spun că absolvenţii ar trebui să le acorde mai multă atenţie. Simona Anasia, profesor de informatic şi T.I.C: „În cazul în care se vor prezenta la un viitor angajator pot să prezinte certificatul de competenţă."

La cea de-a doua probă a examenului de Bacalaureat s-au înscris aproape 3.300 de absolvenţi, din cei peste 4.200 de tineri înscrişi în clasa a XII-a. Mioara Enache, inspector general ISJ Galaţi: „Numărul celor care au echivalat prin ECDL această probă este în jur de 400, respectiv 398."

Săptămâna viitoare, absolvenţii de liceu vor susţine proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină.

digi24.ro
 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

A început proba la limbile străine

Peste 3.200 de elevi de clasa a XII-a s-au înscris pentru susţinerea probei de competenţe de comunicare într-o limbă străină. Cei mai mulţi - 2.923 - vor fi testaţi la limba engleză, 362 la franceză şi doar şapte la germană. Evaluarea la limbile străine ţine până pe 26 iunie, urmând ca luni, 29 iunie, să înceapă examenele scrise, cu proba la limba şi literatura română.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt 14 centre de examen la bacalaureat 2015

Candidaţii la bacalaureat vor intra de luni, 29 iunie, în febra examenelor scrise la bacalaureat. Pe ultima sută de metri, ministrul Educaţiei schimbă regulile jocului, precizând că va emite un ordin prin care va dispune ca tezele să fie corectate în alt judeţ, pe motiv că astfel scapă şi profesorii de presiunea părinţilor sus-puşi care au copii în examen.

Astfel, şi tezele candidaţilor din Galaţi vor pleca într-un judeţ care va fi tras la sorţi, transportul fiind păzit de jandarmi.

Elevii din judeţul nostru vor susţine examenul în 14 centre, dintre care 11 sunt în Galaţi şi trei în Tecuci.

La Colegiul Tehnic "Radu Negru" au fost arondaţi elevii de la Colegiul Economic şi Liceul din Tudor Vladimirescu, în timp ce la Colegiul "Elena Doamna" vor veni elevii de la CNVA şi de la "Cuza". La Liceul de Artă vor susţine examenul candidaţii de la Colegiul "Elena Doamna" şi de la Seminarul Teologic, iar la Colegiul "Traian Vuia" (Auto), cei de la Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional "C. Negri" şi Liceul de Marină. Liceul Teoretic "Mircea Eliade" va fi centru de examen pentru cei de la Metalurgic, Colegiul "Paul Dimo" şi Liceul din Pechea.  Elevii de la "Anghel Saligny" şi de la Liceul CFR vor da examen la Colegiul "D. Moţoc", iar cei de la "Racoviţă" şi Colegiul "Traian Vuia", la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu". La Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu" (Metalurgic) vor fi găzduiţi cei de la "Moţoc" şi "Radu Negru", iar la Liceul de Marină, cei de la Liceul "Sf. Maria", Liceul de Arte şi Liceul "Marin Coman". La Liceul "Sf. Maria" vor da examen elevii de la CNMK şi "Dunărea". Liceele din Bereşti şi Tg. Bujor dar şi Liceul "Mircea Eliade" au fost arondate la Colegiul "Paul Dimo".

La Colegiul de Agricultură şi Economie din Tecuci vor merge elevii de la "Caledoniu" şi "Caragiani", Liceul Particular "Magisterum", dar şi cei de la Cudalbi şi Corod. La "Spiru Haret" au fost arondaţi cei de la Colegiul Agricol şi cei de la Liceul din Iveşti. Elevii de la "Haret" şi cei de la "Calistrat Hogaş" vor da examen la Liceul Tehnologic "Ov. Caledoniu".

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Rezultatele se afişează cu o zi mai târziu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a decis ca rezultatele parţiale ale examenului de bacalaureat să fie afişate cu o zi mai târziu, pe 7 iulie, nu pe 6 iulie, cum fusese stabilit iniţial. Cîmpeanu susţine că modificarea adusă calendarului de bacalaureat se datorează faptului că tezele vor fi corectate în alte judeţe.

"Am prelungit cu o zi data de corectare a lucrărilor şi am scurtat de la trei la două zile data de corectare a contestaţiilor, astfel încât afişarea rezultatelor finale să fie tot pe 10 iulie", a explicat ministrul.

Ordinul care prevede că lucrările vor fi conectate în alte judeţe decât în cele în care a fost susţinut examenul şi noul calendar au fost publicate în Monitorul Oficial. Vineri, 26 iunie, este ultima zi când candidaţii susţin proba de competenţe de comunicare într-o limbă străină, urmând ca luni, 29 iunie, să se prezinte la primul examen scris, cel la limba şi literatura română.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Luni, start la probele scrise la Bacalaureat 2015

3.942 de candidaţi gălăţeni s-au înscris pentru a susţine luni prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat 2015, cea la Limba şi literatura română.
Examenul începe de la ora 9,00 şi se finalizează la 12,00, iar candidaţii trebuie să ajungă în sălile de examen cu o oră mai devreme. Aşa cum li s-a spus deja, ei nu au voie să intre cu telefoanele celulare sau alte surse de "inspiraţie".
Probele scrise de la Bacalaureat 2015, au suferit nişte schimbări, unele chiar pe ultima sută de metri, Ministerul Educaţiei alegând să corecteze tezele în alte judeţe, pentru a minimaliza posibilităţile de fraudă. Din acest motiv, rezultatele vor fi afişate cu o zi mai târziu decât se stabilise iniţial, pe 7 iulie, în loc de 6 iulie.
viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bacalaureat 2015. Subiecte uşoare la limba şi literatura română

* Un elev a fost eliminat pentru tentativă de fraudă la examen

Dintre cei 3.942 înscrişi la proba de limba şi literatura română a Bacalaureatului au lipsit, ieri, 114 candidaţi.
La centrul de la Liceul de Marină, comisia a fost nevoită să elimine unul dintre candidaţi, care încerca să fraudeze examenul. "Supraveghetorii l-au surprins când folosea fiţuicile pentru a se inspira la lucrare", ne-a povestit inspectoarea generală Mioara Enache, preşedinta comisiei judeţene de Bacalaureat.
Acesta nu va mai avea voie să susţină examenul în sesiunea următoare.

Generaţia care nu iubeşte poezia

În faţa centrelor de examen, atât candidaţii cât şi părinţii care-i aşteptau să iasă de la probă erau fericiţi că, în sfârşit, după trei ani la rând când au primit la eseu poezie, acum au avut un subiect axat pe proză.
Profesoara Elena Grigoraş de la Colegiul de Industrie Alimentară şi Turism "D. Moţoc" susţine că subiectele au fost mult mai uşoare decât în anii anteriori: "Nu ar trebui să fie o problemă ca cei mai mulţi candidaţi să obţină note între 7 şi 8. Faptul că au avut de ales între trei autori foarte cunoscuţi, la profil real, a venit în sprijinul lor. Nici textul dramatic nu le-a ridicat prea multe probleme, iar compunerea argumentativă despre importanţa sportului este aproape banală. M-am uitat şi pe subiectele de la profil umanist şi nici acolo nu sunt probleme. Au un autor interbelic la alegere, argumentaţia despre importanţa scriitorilor în societate nu ridică dificultăţi. Ar trebui să fie note mult mai bune decât în alţi ani", susţine Elena Grigoraş.

BAC 2015 - CLICK AICI pentru subiectele la limba şi literatura română

Miercuri, 1 iulie, se va desfăşura proba scrisă la matematică sau istorie, iar vineri, 3 iulie, cea la o disciplină la alegere din specializarea urmată. Rezultatele se vor afişa pe 7 iulie şi tot în aceeaşi zi se vor depune contestaţiile. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 10 iulie.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Miercuri, proba la disciplina obligatorie a profilului

Peste 3.900 de candidaţi din judeţul Galaţi vor susţine miercuri, 1 iulie, proba obligatorie a profilului. 3.010 elevi vor susţine proba la matematică, iar la istorie doar 907. Examenul va începe la ora 9,00 şi se va termina la ora 12,00. Elevii trebuie să fie în sălile de examen cel puţin cu o oră mai devreme.

Luni a avut loc proba scrisă la limba şi literatura română. Dintre cei 3.942 de elevi înscrişi la proba de limba şi literatura română a Bacalaureatului au lipsit 114 candidaţi. 

viata-libera.ro

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

142 absenţi şi două eliminări la a doua probă a bacalaureatului

Proba a doua a bacalaureatului scris, examenul la matematică sau istorie, după profil, a fost dată de 3.777 de candidaţi în Galaţi. Integralele, funcţiile şi domnitorii din Evul Mediu au dat bătăi de cap candidaţilor care, în rest,  au spus că examenul a fost totuşi uşor.

„Integralele sunt grele, nu le-am învăţat. Sunt nasoale. În rest a fost bine, am făcut. Cred că iau poate un opt”, spunea Daniel Lupu, unul dintre candidaţi. La istorie, numele şi anii între care au stăpânit domnitorii din Evul Mediu, au fost partea grea. Nu am avut probleme cu autonomia, dar am mai uitat sau încurcat anii în care au domnit în Evul Mediu domnitorii români. Eu zic că în rest a fost chiar simplu“, spunea Andreea Răduţă, cadidată la bacalaureat.

Au existat şi incidente şi absenţe „3.774 candidaţi, 2.886  de elevi la matermatică şi 888 la istorie, au dat proba a doua, scris, a bacalaureatului. Doi candidaţi din judeţ au fost eliminaţi, iar 142 de candidaţi au absentat la ambele materii”, a precizat Mioara Enache, inspector şcolar general ISJ Galaţi.

presagalatibraila.com

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bacalaureat 2015. Profesorii de matematică protestează împotriva subiectelor prea uşoare

* Candidaţii au ieşit din examen după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor

Candidaţii de la liceele bune care au susţinut ieri proba la matematică au ieşit din examen mult mai devreme, unii numai după o oră şi jumătate, întrucât subiectele au fost foarte uşoare.

"Nu există nicio întrebare care să-l pună în valoare pe elevul de 9,00"

Acelaşi lucru ni l-au declarat şi profesorii de matematică, nemulţumiţi că asemenea subiecte nu permit o departajare a elevilor buni de cei care au cunoştinţe medii.
Profesorul Mitică Dudău de la Colegiul Naţional "C Negri" susţine că, de trei ani, se întâmplă acelaşi lucru, elevi de nivelul notei 7,00 reuşind să obţină aceleaşi note cu elevi cu medii maxime la matematică: "Anul trecut am avut 20 de elevi dintr-o clasă de 25 cu medii peste 9,50. Ceea ce nu este normal. Asta spune ceva despre modul în care au fost făcute subiectele. Faţă de subiectele date în 2009, care au fost foarte dificile, acum e o diferenţă ca de la cer la pământ. Nu mă deranjează că se ia foarte uşor 5,00. Asta e foarte bine, dar nu se face o diferenţiere pentru elevii cu adevărat buni. Nu există nicio întrebare care să-l pună în valoare pe elevul de 9,00. Nici nu mai poţi să le ceri să înveţe, pentru că-ţi vor spune că şi aşa subiectele sunt uşoare".  
Profesorul Romeo Zamfir, director-adjunct la Colegiul Naţional "V. Alecsandri", e de aceeaşi părere. Subiectele ar fi trebuit concepute ca până la 8,50 să poată fi făcute de toţi elevii, dar de la această notă ar trebui să existe grade de dificultate pentru a putea răsplăti şi munca celor care au învăţat mai mult în cei patru ani de liceu", consideră Romeo Zamfir. Şi acesta ne-a declarat că, anul trecut, dintr-o clasă de 25 de elevi 11 au avut note de zece şi 20 dintre ei note peste 9,50. Acesta ne-a mai relatat că un alt coleg de-al său postase pe o reţea de socializare faptul că subiectele sunt atât de uşoare, încât cel mai dificil la matematică a devenit ca elevii să stea în sală cele 90 de minute până când au voie să iasă din examen.

Acelaşi eseu ca anul trecut la istorie

Nici elevii care au susţinut ieri proba la istorie nu au avut prea mari bătălii de dat. Profesorul Sorin Langu, de la CNVA, susţine că subiectele la această disciplină au fost accesibile şi că un elev care a asistat atent la cursuri poate lua cu uşurinţă 7,00. Cei care au pus şi mâna pe carte vor lua note peste 9,00. "Am avut şi o surpriză. La eseul de la punctul al III-lea, elevii au primit cam acelaşi subiect ca şi anul trecut, altfel formulat", mai spune cadrul didactic citat.

Încă doi elevi eliminaţi

Chiar şi în condiţiile în care subiectele au fost uşoare, s-au găsit şi candidaţi care au încercat să fenteze examenul. Ei au fost descoperiţi şi eliminaţi din examen.
La centrul de examen de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci, un candidat a cerut să meargă la toaletă. Cum de pe bancă dispăruse foaia cu subiectele, la ieşirea din toaletă a fost percheziţionat de supraveghetori, asupra sa găsindu-se un telefon cu care fotocopiase subiectele.
Cel de-al doilea, care susţinea examenul la centrul de la Liceul "Mircea Eliade", a luat de pe masa unei alte candidate ciorna acesteia. De teamă să nu fie eliminaţi amândoi, fata a anunţat comisia de examen.
Vineri, 3 iulie, candidaţii vor susţine cea de-a treia şi ultima probă scrisă. Primele rezultate se vor afişa pe 7 iulie, iar notele finale pe 10 iulie.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Culmea copiatului la bacalaureat 2015. O elevă din judeţul Galaţi a predat lucrarea cu tot cu fiţuici

* Cinci eliminaţi în total în sesiunea de anul acesta * Unii au avut noroc de subiecte uşoare, alţii au avut de luptat pentru o notă mare

 

Profesorii supraveghetori de la o sală de examen de la centrul din cadrul Liceului Tehnologic "Ov. Caledoniu" din Tecuci au fost surprinşi că una dintre eleve a predat lucrarea cu tot cu fiţuici. Fata s-a zăpăcit complet şi, deşi a încercat să-i convingă pe membrii comisiei că nu a copiat din fiţuicile respective, a fost eliminată.
Un al doilea caz s-a întâmplat la un centru de examen din Galaţi. Din nefericire, candidata respectivă este una dintre cele mai bune eleve ale liceului unde învăţa, obţinuse mai multe premii şi fusese acceptată la o facultate din străinătate. Conform informaţiilor primite de la inspectoarea generală, fata a atras atenţia comisiei pentru că fusese de două ori la baie în decurs de jumătate de oră, iar la o verificare i s-au descoperit scrise pe mână liste de filosofi. "Am sunat la minister şi mi s-a spus că în mod clar e un caz de fraudă, pentru că, aşa cum scrie în metodologie, sunt eliminaţi elevii care deţin însemnări care ar putea să fie utilizate. Nici măcar nu se pune problema dacă le-a utilizat sau nu", declară Mioara Enache.
Situaţia este cu atât mai tristă cu cât şi profesorul de filosofie de la clasă susţine că fata respectivă ar fi putut lua lejer nota 9,00, fiind o elevă care învăţa foarte bine: "Sunt şocat. Habar nu am ce a fost în mintea ei. Nu a mai făcut niciodată aşa ceva. E păcat de munca depusă până acum. Dintr-o prostie a pierdut înscrierea la facultate", spune şi profesorul ei.

Subiecte după noroc

Subiectele pe care le-au primit ieri candidaţii au variat de la o disciplină la alta ca dificultate. La geografie, prof. dr. Elena Ureche de la Liceul "Dunărea" ne-a declarat că subiectele au fost mai uşoare decât anul trecut. "Nu au fost elemente de dificultate. Note mari pot lua şi elevii care au cât de cât cultură generală, chiar dacă n-au învăţat atât de temeinic la geografie", spune cadrul didactic respectiv.
La polul opus, atât la chimie organică, dar şi la anorganică subiectele au fost ceva mai dificile decât cele de anul trecut. "Ele sunt frumoase, dar notele 5,00 şi 6,00 nu se obţin foarte uşor. Sunt şi subiecte mai grele care vor face departajarea între elevii de 10 şi cei de 9,00. Elevii de la colegiile bune se vor descurca totuşi", e de părere profesoara Ruxandra Şerban de la CNVA.   
La biologie, inspectoarea Mariana Mustaţă susţine că subiectele au fost accesibile, de nivel mediu, după tipicul celor date în anii anteriori.
Cam acelaşi lucru ne-a spus şi Doru Căstăian, de la Liceul de Arte, despre subiectele de la logică şi filosofie: "La filosofie au fost două întrebări la testul grilă care le-ar fi putut ridica nişte semne de întrebare, dar în rest subiectele au avut un nivel mediu de dificultate", a precizat profesorul.
Primele rezultate se afişează marţi, 7 iulie, urmând ca notele obţinute după contestaţii să fie făcute publice pe 10 iulie.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

S-au afişat notele. Click aici!

Conform site-ului Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, la bacalaureatul 2015 au promovat 106.064 (66,41%) de absolvenţi de clasa a XII-a. Comparativ cu aceeaşi sesiune a anului trecut, se constată un plus de 14.293 de elevi care au reuşit să promoveze examenul. La nivelul întregii ţări, s-au înregistrat 63 de medii de 10 (cele mai multe - 9 - în judeţul Timiş), în scădere comparativ cu anul trecut (104).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Niciun elev din judeţul Galaţi nu a reuşit să obţină media 10

Niciun elev din judeţul Galaţi nu a reuşit să obţină media 10. Cea mai mare medie a fost 9,93 şi a fost obţinută de Alexandra Rusu de la CNVA. Este urmată, în topul excelenţei la Bac, de Mihaela Chirilă (Racoviţă), cu 9,85 şi de Cristina Pascu (CNVA), tot cu 9,85.

103 candidaţi au avut media peste 9,50.

Oarecum surprinzător, notele care au tras mediile în jos au fost cele de la Română. Niciun candidat din judeţul Galaţi nu a reuşit să obţină nota 10 la această disciplină, situaţie fără precedent în ultimele decenii.

Rata de promovare a fost de 74,6%, cu mai bine de 10 puncte procentuale peste media pe ţară.

adevarul.ro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nicio medie de 10, dar aproape 75 la sută dintre elevi au promovat

Emoţiile celor aproximativ 4.000 de elevi care au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie - iulie 2015 au luat sfârşit odată cu afişarea rezultatelor.
Ca şi anul trecut, elevii nu s-au mai îmbulzit la centrele de examinare şi nici la liceele unde au studiat în ultimii patru ani pentru a vedea rezultatele. Şi asta pentru că notele au apărut iniţial, ieri, în jurul orei 10,00, pe site-ul Minsiterului Educaţiei, şi abia apoi în centrele de examinare, unde au fost afişate în jurul orei 11,00.

"Elevii s-au maturizat"

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi se poate lăuda cu un procent foarte bun de promovare. Dacă anul trecut doar 69,42 la sută dintre elevi s-au putut lăuda cu note de trecere, anul acesta procentul a crescut la 74,71 la sută. Trebuie remarcat faptul că procentul din 2014 este după rezolvarea contestaţiilor, pe când cel de anul acesta este înainte de rezolvarea contestaţiilor. Cu toate acestea, rata de promovare de la Galaţi este cu mult peste cea naţională, care a ajuns doar la 66,41 la sută.

"Rata de promovare este mai mare anul acesta. Creşterea poate fi motivată şi de faptul că elevii au devenit mai conştiincioşi, dar şi de faptul că au existat simulări de examen. Notele arată faptul că atât elevii, cât şi cadrele didactice au dat dovadă de o responsabilitate mult mai mare. Se pare că elevii s-au maturizat şi au conştientizat importanţa acestui examen”, ne-a explicat Mioara Enache, inspectorul şcolar general al ISJ Galaţi.
La examenul maturităţii s-au înscris 4.269 de elevi gălăţeni, dar la prima probă scrisă a bacalaureatului s-au prezentat doar 3.942 de candidaţi. Dintre aceştia, cinci elevi au fost eliminaţi din examen, din cauză că au încercat să copieze.

Din păcate, niciunul dintre elevii gălăţeni nu a reuşit să obţină media 10. Conform site-ului Minsiterului Educaţiei, 494 de elevi au medii între 9,00 şi 9,93, 986 au medii între 8,00 şi 9,00, 898 au medii între 7,00 şi 8,00, iar 663 au medii între 6,00 şi 7,00. Cea mai mică medie de trecere a fost 6,00, iar primul căzut a obţinut doar 5,98.

Două licee cu toţi elevii promovaţi

Doar două licee din judeţul Galaţi se pot lăuda cu o promovare de sută la sută. Este vorba despre Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", unde toţi cei 229 de elevi au promovat, cu note cuprinse între 6,61 şi 9,93, şi de Colegiul Naţional "C. Negri", unde din cei 174 de elevi înscrişi s-au retras doi, iar ceilalţi au obţinut note între 6,83 şi 9,81.

Cele două şcoli integraliste sunt urmate de Colegiul Naţional “Al. I Cuza” şi Colegiul Naţional “Mihail Kogălniceanu”, care au o rată de promovare de 99,3 la sută. La polul opus se află Liceul Tehnologic „Hortensia Papadat Bengescu” din Iveşti, unde niciunul dintre cei trei elevi înscrişi nu a obţinut notă de trecere.

Toţi elevii nemulţumiţi de notele obţinute au avut ocazia să depună contestaţii ieri, până la ora 20,00. Acestea vor fi corectate până pe 9 iulie, urmând ca pe 10 iulie să fie afişate rezultatele finale.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alexandra Rusu, eleva cu media cea mai mare

Anul acesta, niciun elev din Galaţi nu se poate lăuda cu media 10 la bacalaureat, cea mai mare notă obţinută de un candidat fiind 9,93. Această medie a fost obţinută de Alexandra Rusu, elevă a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” (CNVA).

Pe locul al doilea, cu o medie de 9,85, s-au clasat Adriana Mihaela Chirilă, elevă la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, şi Cristina Mădălina Pascu (CNVA).  Cele trei adolescente au fost urmate îndeaproape, cu media 9,81, de Cristina Ceapă  şi Daniela Gabriela Ionescu, ambele de la Colegiul Naţional „C. Negri.

A renunţat la pian, pentru a se pregăti de bac

Alexandra Rusu se mândreşte cu nota ei, în ciuda faptului că nu a reuşit să vadă singură listele, vestea primind-o de la o colegă, şi asta pentru că ea se afla la pregătire. Media obţinută o va ajuta, în proporţie de 25 la sută, să intre la Facultatea de Medicină din Iaşi, unde doreşte să îşi continue studiile. "La limba română, am avut emoţii. Este şi singurul obiect unde nu am reuşit să obţin nota 10", ne-a mărturist Alexandra.

Tânăra ne-a explicat că a fost nevoită să facă anumite sacrificii pentru a reuşi să obţină această medie. "La începutul clasei a XII-a, am renunţat la orele de pian. Făceam pian de nouă ani, dar mi-am dat seama că nu am cum să învăţ foarte bine la toate obiectele, aşa că am renunţat", ne-a povestit adolescenta, care a recunoscut că a fost nevoită să renunţe şi la ieşirile cu prieteni, dar şi la petreceri, deşi este o fire foarte sociabilă.

Nota obţinută la bacalaureat nu îi va permite însă să se culce pe-o ureche, pentru că o aşteaptă un examen foarte greu la Facultatea de Medicină. Dorinţa de o deveni medic anestezist o împiedică pe Alexandra să se gândească acum la vacanţă, ea urmând să plece la mare sau la munte abia după ce va finaliza şi examenul de admitere.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aproape 2.000 de contestaţii la bacalaureat

1.985 de liceeni gălăţeni au fost nemulţumiţi de rezultatele de la bacalaureat şi au depus contestaţie. Limba şi literatura română este materia la care cei mai mulţi dintre ei au considerat că lucrarea nu le-a fost corectată corect.

La limba şi literatura română s-au înregistrat 997 de contestaţii, 798 dintre elevi fiind de profil real. Şi la matematică s-au depus 315 contestaţii, în timp ce notele la istorie au stârnit nemulţumiri pentru 185 de elevi. Cele mai puţine contestaţii s-au înregistrat la filozofie, chimie anorganică şi fizică.

Toate tezele contestate vor fi resigilate şi trimise la recorectare, iar pe data de 10 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

digi24.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

După contestaţii, o elevă din Tecuci a luat singurul 10 din judeţ

S-au afişat rezultatele finale ale bacalaureatului 2015, sesiunea de vară. În urma contestaţiilor, promovabilitatea la bacalaureat în judeţul Galaţi a crescut de la 74,61% la 76,40%. Judeţul Galaţi a câştigat după constestaţii şi o notă de 10, singura de altfel. Claudia Ghiţă, elevă în cadrul Colegiului Naţional  Spiru Haret din Tecuci, este cea care a luat cum 10 pe linie. ,,Este o elevă care constant a avut o activitate bună. A intrat prima la liceu, a terminat printre primii şi acum ne-a adus un 10“, a spus Ion Grecu, directorul Colegiului Naţional Spiru Haret. De la 8,80 la română, i s-a recorectat lucrarea şi i s-a dat acum nota 10. ,,Noi ne aşteptam la mai multe note de 10. Evident că sunt mulţumiţi că totuși aveam măcar o notă maximă, dar cred că la română se ridică un mare semn de întrebare, deoarece avem diferenţe foarte mari şi de două-trei puncte după corectare. Cred că sunt diferite stilurile de a corecta, unele comisii au luat în calcul doar părerea personală a candidatului pe subiect, altele au luat şi clasicele comentarii“, a mai precizat Ion Grecu.

În topul liceelor cu promovabilitate 100%  avem acum încă un liceu. Astfel, Colegiului Naţional Vasile Alexandri şi Colegiului Costache Negri, li s-a alăturat Colegiul Al. I. Cuza. ,,A crescut evident şi numărul celor care au luat bacalaureatul după contestaţii, cred că este vorba de circa 80 de candidaţi care acum au fost admişi. Vom face o analiză acum a întregii situaţii”, a precizat inspectorul şcolar general al ISJ Galaţi, Mioara Enache. Sunt multe diferenţe de peste două puncte între nota de recorectare.

presagalatibraila.com

 

Diferenţe de aproape patru puncte, după contestaţii

Procentul de promovare a bacalaureatului, în urma rezolvării contestaţiilor, a crescut de la 74,71 la sută la 76,40 la sută, ceea ce înseamnă că în jur de 70 de candidaţi din Galaţi au promovat examenul după recorectarea tezelor.

Printre aceştia se numără şi Andrei Toader, de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş", care în urma contestaţiilor a obţinut 7,90 la limba română, după ce iniţial primise 4,10. Diferenţa este foarte mare, de 3,80 de puncte, având în vedere că limita legal admisă este de numai 1,50.

"Hogaş" şi "Haret", cele mai afectate de corectura defectuoasă

Din nefericire, aceasta nu este singura situaţie. Sunt o mulţime de cazuri în care între nota iniţială şi cea finală sunt mai bine de 2,00 puncte. Un alt elev de la "Hogaş" a crescut de la 3,85 la 6,70, diferenţa fiind de 2,85. De altfel, la tezele elevilor de la cele două colegii bune se observă cele mai multe astfel de diferenţe foarte mari.

Un alt elev de la "Spiru Haret" a promovat examenul la română după contestaţii, cu o notă de 7,00, de la 4,55. La "Hogaş", o notă a crescut de la 5,95 la 8,35, iar la "Haret" sunt alte două situaţii în care diferenţele se apropie de trei puncte: de la 6,05 la 8,75 şi de la 5,90 la 8,40.

Inspectoarea generală Mioara Enache susţine că, întrucât tezele nu s-au corectat la Galaţi, singurul lucru pe care-l poate face e să trimită toate aceste cazuri în raportul către Ministerul Educaţiei.

Dacă anul trecut astfel de diferenţe erau destul de puţine, acum ele sunt numeroase şi ridică un semn de întrebare asupra corectitudinii cu care se face evaluarea. Aşa cum era de aşteptat, schimbarea regulilor în timpul jocului, respectiv decizia pripită de a se corecta tezele în alte judeţe, le-a adus deservicii elevilor, întrucât cadrele didactice au avut mai puţin timp la dispoziţie pentru corectare.

Conducerea ISJ nu ne-a putut oferi ieri informaţii cu privire la câte note au crescut şi câte s-au micşorat. Însă la o simplă privire aruncată pe listele de pe site-ul Ministerului Educaţiei se poate observa că sunt foarte multe note mărite la limba şi literatura română. Dacă au fost depuse aproximativ 2.000 de contestaţii, sunt peste 500 de note mărite doar la limba şi literatura română şi alte câteva zeci micşorate, tot la această disciplină.

De exemplu, la Economic, un elev a ajuns de la nota 8,40 la 6,40.

O medie de 10,00 şi încă un liceu cu promovare sută la sută

Tot în urma contestaţiilor, judeţul Galaţi a ajuns să aibă o elevă cu 10 pe linie la bacalaureat. Este vorba de Claudia Ghiţă, de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci.

De asemenea, încă un colegiu - alături de CNVA şi CNCN - a ajuns să aibă procent de promovare de 100 la sută - Colegiul "Cuza".

La polul opus, Liceul Tehnologic "Hortensia Papadat Bengescu" din Iveşti rămâne singura instituţie din judeţ în care, chiar şi după contestaţii, promovarea a rămas tot zero.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.