Păcuraru şi‑a citit dosarul de la DNA:
"Nu există faptă şi nu există prejudiciu"
* "Suntem într‑un dosar politic" * Comisia juridică a Senatului: dosarul lui Păcuraru nu conţine probe acuzatoare * "Nu l‑am sunat niciodată pe Morega" ‑ spune ministrul * "Chiar dacă nu pot fi incriminat, imaginea mi‑a fost afectată", se plânge demnitarul, care a cerut declanşarea urmăririi sale penale * "Sunt primul care doreşte ca dosarul să ajungă în instanţă!"
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, s‑a prezentat vinerea trecută la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile din dosar. Am reuşit să intrăm sâmbătă în legătură cu ministrul, după ce intrase în posesia dosarului, care conţine înregistrări ale telefoanelor pe care liderul PNL gorjean Ilie Morega le‑a dat ministrului pentru a‑l susţine pe Romanescu George ca adjunct la ITM Gorj, persoană care mai fusese de câteva ori în acest post. Păcuraru spune că a fost victima unei "manipulări" din presă: "Eu, Paul Păcuraru, nu am dat niciodată un telefon dlui Morega, cum s‑a scris; am fost tot timpul sunat de dânsul. Nici măcar nu l‑am numit pe domnul respectiv pe post, iar cu ocazia concursului, nu a luat acel concurs. Un ministru, dacă vrea să promoveze pe cineva, probabil că la un concurs poate s‑o facă... Şi acum postul este vacant! După un an şi jumătate, tot dl Romanescu mi‑a fost propus de Prefectura Gorj pentru şef interimar la ITM." Şi altă precizare: "Ieri, DNA n‑a făcut altceva decât să reînceapă de la zero, pentru că au fost în eroare atunci când au făcut‑o prima oară." În ianuarie, Păcuraru a fost învinuit de DNA, cu avizul preşedintelui Băsescu şi, de atunci, anchetatorii "au răscolit toată România, din rădăcini până în străfunduri", spune Păcuraru.
"Este al unsprezecelea dosar care mi s‑a fabricat", ne‑a declarat ministrul, care crede că totul i se trage de la hotărârea de a desfiinţa departamentul pentru munca în străinătate din cadrul ministerului, sursă de venituri pentru grupuri de interese sus‑puse.
Senatul: dosarul există; probele, nu
"Consultând probatoriul înaintat de DNA, respectiv înregistrarea unor convorbiri telefonice, membrii Comisiei juridice a Senatului au constatat că există o flagrantă contradicţie între acestea şi afirmaţiile cuprinse în adresa de înaintare a dosarului către Senat", spune ministrul. Cu alte cuvinte, membrii Comisiei juridice, care sunt toţi magistraţi, foşti procurori, judecători, analizând dosarul trimis, au spus că este o totală contradicţie între ce spune DNA că s‑a întâmplat şi realitate. Ministrul a mai precizat că licitaţiile invocate de acuzator pentru câştigarea desfăşurării unor cursuri de calificare de către firma fiului său, Mihnea Păcuraru, au fost anterioare numirii lui Paul Păcuraru ca ministru. De fapt, în spatele cererii ajutării lui Romanescu stătea un troc politic, fratele acestuia, Marcel Romanescu, urmând să treacă, în schimb, de la PD‑L la PNL, după ce un deputat liberal trecuse în tabăra lui Boc. Deci înţelegeri politice, cinice, aşa cum ne‑au obişnuit deja politicienii, dar nu interese materiale pentru familia ministrului.
DNA nu va avea ce trimite în instanţă ‑ spune ministrul
Comisia Senatului a concluzionat că ori DNA nu a transmis Senatului întregul material probator - iar Păcuraru, cu dosarul în mână, spune că asta a fost tot - "sau aceste elemente nu există". "Am convingerea că nici primul‑ministru nu ar fi acceptat nicio secundă ca în cabinetul pe care îl conduce să aibă o persoană asupra căreia să planeze o suspiciune serioasă şi nici eu, ca om şi ca cetăţean, n‑aş fi acceptat o secundă să rămân în Guvern dacă aş şti că există o vinovăţie cât de mică. Subliniez că în acest dosar nu există faptă şi nu există prejudiciu! Deci fapta nu există, poţi s‑o cauţi cu lumânarea, şi prejudiciul poţi să‑l cauţi cu o sută de lumânări - tot nu există, nici măcar de un leu! Deci noi suntem în ceea ce dl Văcăroiu, preşedintele Senatului, a spus: un dosar politic! Iar preşedintele PRM, dl Corneliu Vadim Tudor, a adăugat că acest dosar este o porcărie şi o făcătură ordinară." Ministrul se plânge însă că i‑a fost afectată imaginea. "Am o nedumerire: cum este posibil să fie angajate atâtea eforturi instituţionale - Preşedinţia României, Curtea Constituţională, Guvernul, prin corpurile de control, Parlamentul, cu sesiuni extraordinare, DNA, delegaţii, audieri, comisii, forţe pur şi simplu fabuloase ‑ pentru un subiect care nu există?! Care este raţiunea pentru a da salarii de sute de milioane unor astfel de procurori, pentru ca textul lor să fie, după cum spunea raportul Comisiei juridice a Senatului, <>?! Decizia Comisiei, de începere a urmăririi penale, este în urma cererii mele şi a votului meu. M‑am săturat de acest bâlci, de această prostie şi sunt primul care doreşte ca dosarul să ajungă în instanţă! Mă tem însă că DNA nu‑l va putea trimite în instanţă, pentru că nu are probe şi nu poate susţine nicio afirmaţie, dar niciuna, pentru că a făcut deja o groază de audieri şi toate audierile au infirmat presupunerile lor! Mi se pare corect ca o instituţie ca DNA să aibă suspiciuni, este corect să le verifice, dar mi se pare deja aberant ca, dincolo de penibilul şi mărunţenia cazului, să se cheltuiască sume astronomice numai pentru cauze politice."
http://www.viata-lib... ... l&id=26991