O lege fără cal şi fără coadă
La galop pe strada Brăilei
* "Un nebun aruncă o piatră în apă şi o sută de înţelepţi nu sunt în stare să o scoată", cam aşa s‑ar putea rezuma şi povestea cailor lăsaţi liberi pe domeniul public. Deşi, la început, oamenii au zâmbit când au auzit că Primăria municipiului Galaţi a amenajat un grajd, la sediul Poliţiei Comunitare, pentru depozitarea cailor găsiţi pe domeniul public, se pare că problema este tot mai serioasă...
Numai în ultimele zile, pompierii din cadrul Inspectoratului Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au participat la acţiuni de salvare a trei cai abandonaţi pe domeniul public. "În primul caz, era vorba de doi căluţi, pe care i‑am găsit în zona Siretului mort [în lunca din apropierea cartierului ANL Dimitrie Cantemir]. Căluţii erau căzuţi şi intraseră în nămol, neputând să mai iasă de acolo, mai ales că aveau şi picioarele din faţă legate", ne‑a povestit purtătorul de cuvânt al ISU, locotenent Eugen Chiriţă. "În acel caz am găsit şi proprietarul care ne‑a explicat că i‑a lăsat să pască� În al doilea caz, am salvat un cal care căzuse într‑o gură de canal neacoperită din apropierea hipermarketului Real. Aici culpa este comună, atât a celui care a săpat groapa şi nu a împrejmuit‑o, dar şi a proprietarului", a continuat Eugen Chiriţă.
Exerciţiu de imaginaţie şi soluţii pompieristice
Deşi pompierii intervin în astfel de cazuri şi, de cele mai multe ori, animalele sunt salvate (şi vorbim de zeci de cazuri, numai anul trecut au fost salvate 51 de animale!), ISU nu are dotări adecvate unei astfel de misiuni. Şi nu este vorba de lese pentru pisicuţele căţărate în copaci, ci ne referim la scripeţi şi alte pârghii necesare, să spunem, scoaterii unei vaci dintr‑o gură de canal. În condiţiile în care vaca cântăreşte în jur de 500 de kg, vă daţi seama ce efort se depune pentru salvarea ei.
Un astfel de caz, petrecut anul trecut, când o vacă gestantă a căzut într‑un canal, a necesitat o imaginaţie excesivă din partea pompierilor: groapa a fost � umplută cu apă, timp în care vaca era legată cu funii, cu capul deasupra apei, şi astfel, cu improvizaţii şi Legea lui Arhimede, a scăpat animalul. "Se merge pe improvizaţii, dar important este că salvăm animalele. Totuşi, noi nu avem nicio legislaţie în domeniu şi nici persoane calificate [medici veterinari] care să ne însoţească. De altfel, la nicio acţiune de salvare a animalelor nu am fost însoţiţi de reprezentanţi ai organizaţiilor de protecţia animalelor", ne‑a mai spus Eugen Chiriţă.
Nici după salvarea animalului pompierii nu mai au atribuţii: nu pot aplica vreo lege prin care proprietarul să fie sancţionat, nici măcar nu pot demara o anchetă pentru identificarea acestuia din urmă.
Nechezând la semafor
Am încercat să aflăm cum putem acţiona în cazul în care sesizăm un caz de animal abandonat pe domeniul public şi căruia i s‑a întâmplat un accident. "Cetăţenii sună la 112 şi de acolo se decide cine intervine. De obicei intervenim noi, până la urmă este vorba de o viaţă de salvat", spune Eugen Chiriţă. Oamenii cu care am discutat, ieri, acest subiect, ne‑au spus că "cei care abandonează caii sunt de condamnat! Dacă nu poţi să‑l ţii, îl dai la cineva, nu‑l condamni la moarte!". Un alt gălăţean, Alexandru Enache, de 54 de ani, ne‑a spus: "Am văzut cai în oraş. Eu stau în Mazepa II şi era unul la colţul blocului. Cred că cineva trebuie să aibă grijă de ei, mai ales că proprietarii lor s‑au folosit de ei şi acum le dă drumul pe stradă". Şi doamna Lucia Minea, de 68 de ani, a avut o astfel de experienţă: "Mergeam cu maşina, pe Brăilei, către Micro 19 şi am văzut un cal pe stradă. Eu cred că ăştia sunt ţigani, care au căruţe... Nu e normal, a zis primarul că îi amendează, dar dacă omul nu are de unde să dea bani, ce‑i faci?". Şi nu sunt singurele persoane care ne‑au sesizat. În paginile ziarului aţi citit deseori despre caii care umblă liberi prin oraş.
Profilul proprietarului inconştient
Dar ce fel de persoane sunt cele care îşi lasă caii de izbelişte, prin oraş? De la şeful Poliţiei Comunitare (instituţie care, în baza hotărârilor de Consiliu Local, are dreptul să aplice amenzi acestor oameni), Gheorghe Dârjan, am aflat că "în general, este vorba de persoane care, vara, mai câştigă un ban din vânzarea de deşeuri, pe care le transportă cu căruţele. Iarna însă, aceştia nu au bani pentru a‑şi hrăni animalele şi le dau drumul pe stradă". Deşi pentru abandonarea animalelor pe domeniul public se aplică amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei (sancţiuni prevăzute şi pentru creşterea animalelor în interiorul oraşului), cei amendaţi nu dau niciodată banii. "Am avut cazuri de persoane amendate de 15 ori pentru că i‑am prins cu căruţele prin oraş. Nu le plătesc, pentru că nu au bani, iar o executare silită se face doar în cazuri penale", a mai spus Dârjan. Aşadar, astfel de sancţiuni se transformă în datorii nerecuperate la Direcţia Financiară�
La trei săptămâni de la deschiderea padocului primăriei (administrat de SADP) s‑au strâns deja 11 cai. Am încercat să aflăm de la medicul veterinar din cadrul Primăriei, Costache Patache, ce se întâmplă cu aceste animale: "Acum se caută un cabinet veterinar autorizat pentru vaccinarea cailor şi pentru a li se lua probe de sânge, în vederea întocmirii unor certificate veterinare de transport. Cu acestea, ulterior, caii vor putea fi transportaţi, pentru că este o idee ca aceste animale să fie date celor din mediul rural". Pe de altă parte, când am întrebat de ce nu vaccinează chiar medicul veterinar al primăriei, acesta ne‑a răspuns: "Eu sunt funcţionar public, sunt doar consultant�".
Concluzia? Nu mor caii când vor câinii şi nici când îi gonesc stăpânii din bătătură. Până la urmă, caii costelivi din faţa blocului au fost cândva folositori şi dacă stăpânii îi găsesc acum inutili, măcar societatea ar putea să facă ceva mai mult. Adică, o lege în domeniu cu cap şi coadă.
N.R. O soluţie ar fi ca aceşti cai, după vaccinare şi hrănire, să fie folosiţi pentru deplasarea din loc a trăsurilor pe care le deţine (degeaba) Consiliul Judeţului, mai precis Centrul Cultural.
viata-libera.ro

Sus