Salt la conținut


Bun venit pe Forum Gălățeni.net

Pentru a putea publica subiecte și mesaje sau pentru a răspunde la cele deja existente este nevoie să vă logați. Dacă nu aveți un cont click pentru Înregistrare.
Vă puteți autentifica pe forum cu un cont de Facebook, indiferent că sunteți membru sau nu. Autentificați-vă aici: 
Înainte de a începe colaborarea cu Forumul Gălățeni.net vă rugăm să studiați Regulile comunității.


Fotografie

Lansări de nave la Damen

damen lansare lansari nave damen galati

 • Vă rugăm să vă conectaţi pentru a răspunde
75 răspunsuri la acest subiect

#1 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 15 mai 2008 - 22:49


Lansare la apă a unui tanc chimic ultramodern
* Lansare de navă la Şantierul Naval ”Damen” Galaţi. Ultimul tanc chimic dintr-o serie de 12, construite la Galaţi pentru concernul german ”Ferrostaal”, a fost lansat la apă, ieri după -amiază. Nava a costat 18 milioane de euro şi va fi destinată transportului de substanţe periculoase.
Şantierul Naval ”Damen” Galaţi a lansat, ieri, la apă, una dintre cele mai sofisticate nave de până acum. Vasul, unul dintre cele mai moderne construite la Galaţi, are o capacitate de 8.150 tone dead weight, 116 metri lungime, 18 metri lăţime şi peste 9 metri înălţime. Potrivit declaraţiilor lui Gelu Stan, directorului Şantierului Naval ”Damen”, nava va transporta substanţe periculoase cum ar fi cherosen sau sodă caustică şi din acest motiv toate echipamentele principale au fost dublate. ”E nava cu numărul 12, ultima din serie pentru firma germana ”Ferrostaal” , transportă substanţe periculoase, sodă caustică, cherosen, naftă, este de tip tanc chimic, are clasă de redundanţă. Asta înseamnă că toate elementele principale sunt dublate, aşa cum se întâmplă la navetele spaţiale de la NASA. Nava are două compartimente de maşini, două motoare principlale, două linii de aerisire...totul e dublat”, a declarat Gelu Stan.
Vasul lansat ieri se ridică la valoarea de 18 milioane de euro şi se înscrie într-o serie de 12 nave de tip tanc chimic realizate la Şantierul Naval Damen Galaţi pentru concernul german ”Ferrostaal”. Deşi seria de nave destinată firmei germane ”Ferostaal” s-a încheiat, conducerea ”Damen” se află în discuţie cu nemţii pentru continuarea colaborării. ”Suntem în discuţii cu firma germană şi pentru construirea unor alte tipuri de nave. A fost o colaborare extraordinară. Am început în 2000 colaborarea cu această firmă, iniţial pentru două nave, iar astăzi am lansat-o pe a douăsprezecea. A fost o colaborare foarte bună”, a mai spus Gelu Stan.
La Şantierul Naval ”Damen” Galaţi se mai construiesc alte 42 de nave destinate aprovizionării platformelor de foraj maritim. Dintre acestea, 25 urmează să fie lansate la apă până la sfârşitul acestui an. Următoarele două lansări vor avea loc în lunile iulie şi august. Este vorba de două nave, una de tip heavy lift, destinată firmei olandeze ”Kahn” şi o navă de patrulare pentru Paza de Coastă a Suediei.
 


Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#2 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 16 noiembrie 2008 - 21:56

Lansare la Damen
Un Jumbo uriaş
O navă‑mastodont, mai lungă ca un teren de fotbal, a fost lansată, sâmbătă dimineaţă, la Şantierul Naval Damen Galaţi. "Jumbo Jubilee" este o navă de tip heavy‑lift, pentru transport mărfuri grele şi agabaritice, şi este a patra astfel de navă construită la Galaţi. Ceremonia de lansare, care a avut loc la docul uscat, s‑a desfăşurat cu participarea reprezentanţilor armatorului (Jumbo Shipping), printre care Michael Kahn şi familia Borchard. Olandezii de la Damen au fost reprezentaţi de managerul de proiect ‑ Jan van Os, iar conducerea şantierului - de directorul general Gelu Stan şi directorul de proiecte Ovidiu Bejan.
"Jumbo Jubilee" are o lungime de 145 m, lăţimea de 26,5 m şi înălţimea punţii principale de 14,1 m. Nava este echipată cu două motoare principale MAK, de 4.500 kW fiecare, care utilizează atât motorină, cât şi combustibil marin greu, un diesel generator auxiliar, un generator de avarie şi două generatoare pe ax. Deadweight‑ul navei este de circa 13.200 t, iar puntea liberă de încărcare are o suprafaţă de 3.100 metri pătraţi. Fiind prevăzută cu două macarale de 900 t fiecare, nava poate transporta diverse mărfuri sau echipamente de gabarite diferite la viteza de 18 noduri, ceea ce îi conferă un mare avantaj. În combinaţie cu macaralele de mare tonaj, pentru operaţiile de ambarcare/debarcare echipamente, "Jumbo Jubilee" deţine un sistem de balast modern, alcătuit în procent de 95 la sută din ţeavă de fibră de sticlă şi trei pompe de mare putere având un debit de 700 metri cubi pe oră fiecare.
 


Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#3 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 17 decembrie 2008 - 00:17

Lansare la Damen Galaţi
Kasper Schepers e pe val

• Odată cu nava, a primit botezul şi directorul general interimar al şantierului, care se află la prima lansare în noua funcţie
Ieri, la Şantierul Naval Damen SA din Galaţi a fost lansată la apă o nouă navă. Botezul valurilor l-a primit de la „naşa” Iulia care, realmente şi spectaculos îmbujorată, şi-a manifestat satisfacţia în limba engleză, cu traducerea aferentă. Adică undeva pe la „jumătate drumului” dintre româneasca muncitorilor şi olandeza patronilor. La eveniment au participat câteva sute dintre angajaţii Damen, numeroşi „civili” (am aflat că sunt, conform unei tradiţii foarte vechi, membri de familie ai muncitorilor), presă, conducerea şantierului. „Este ultima lansare de navă din acest an şi suntem foarte mândri de ceea ce am realizat”, a declarat noul director general (interimar) al şantierului (din 4 decembrie), olandezul Kees de Ruiter. De altfel, directorul general de Ruiter este la prima lui lansare de navă în această calitate, deci se poate că nu numai nava ci şi domnia-sa a primit botezul.
Nava proapăt „predată” Dunării (apoi mărilor şi oceanelor, desigur) se numeşte „Kaspar Schepers” şi este comandată de firma germană HS Schiffahrt Gmbh&Co.KG. Este nava cu numărul 18 dintr-un „serial” de 22. De asemenea, este al şaselea vapor din serie care poartă numele unui membru al familiei patronului firmei beneficiare: Schepers. Lansarea a decurs fără incidente, chiar dacă au fost ceva emoţii deoarece a fost o lansare spectaculoasă, prin alunecare pe cale.
„Kaspar Schepers” este portcontainer, are 140,6 metri lungime, 21,8 metru lăţime, un pescaj de 7,3 metri şi o greutate de 9300 tdw. Chiar dacă are o motorizare de excepţie, nu putem să nu-i urăm tradiţionalul „Vânt bun din pupa!”.
 


Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#4 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 10 martie 2009 - 10:29

Navaliştii gălăţeni au făcut o navă pentru Emiratele Arabe Unite
Şantierul Naval Damen a lansat ieri una dintre cele mai complexe nave de tip remorcher făcute până acum la Galaţi care a fost comandată de un armator din Emiratele Arabe Unite. Nava de tip Stan Tug 4511 (remorcher) face parte dintr-o serie de şase, aceasta fiind cea de-a patra. "Este unul dintre produsele standard ale Grupului Damen. Este vorba despre un remorcher de 45 de metri lungime şi 11 metri lăţime, fiind un proiect extrem de bine primit de piaţa navală şi pentru un client care are toate motivele să fie satisfăcut", ne-a declarat Florin Spătaru, directorul economic din cadrul Şantierului Naval Damen Galaţi. Deşi nu ne-a putut spune care este preţul acestei nave, Florin Spătaru ne-a declarat că nava a fost construită în colaborare cu Grupul Damen, care a executat proiectul remorcherului. "Nava este realizată după un proiect special şi va fi folosită la operaţiuni în Pakistan şi are partea de operaţiuni care este destul de atipică faţă de celelalte operaţiuni care se realizează, în special, cu acest tip de vase. Practic, remorcherul va fi folosit doar pentru transportul în zona portuară, având o putere ridicată de tracţiune până la 200 de tone", a punctat Florin Spătaru. Damen Galaţi va livra în acest an trei dintre cele şase nave, cea lansată ieri (9 martie - n.r.) fiind prima finalizată, după aproximativ 14 luni de la începerea construcţiei.
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#5 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 10 aprilie 2009 - 21:17

Lansare de nava la Santierul Naval Damen
Un remorcher multifunctional destinat companiei croate Brodospas, din Split, a fost lansat la apa, vineri, la Santierul Naval Damen Galati.
Nava, botezata "Brodospas Alfa", are o lungime de 67 de metri, o punte de 410 mp si o capacitate de 1.950 tdw, fiind destinata executarii unor misiuni dintre cele mai dificile. "Este o nava complexa, care poate, practic, face orice: transport de materiale, remorcare, misiuni de cautare si salvare, operatiuni portuare. Si sunt foarte mandru ca avem angajati capabili sa realizeze nave atat de frumoase. Constructia unei nave este o misiune ce necesita multa responsabilitate, pentru ca o nava trebuie sa inspire incredere echipajului care va naviga cu ea", a declarat directorul general al Damen Galati, Kees de Ruiter, care a precizat ca, in acest an, va fi lansata la apa si "Brodospas Beta", nava-sora a "Brodospas Alfa".
In postura de "nas" al navei lansate la apa a fost directorul general Brodospas, Viko Batinica, traditionalul "botez" cu sampanie reusind din prima, semn ca nava va avea noroc pe mare. "Brodospas Alfa este prima dintr-un program de innoire a flotei noastre. Trebuie spus ca Brodospas este o companie cu traditie, are peste 66 ani de activitate si lucreaza peste tot in lume. Dupa ce toate echipamentele vor fi montate pe nava si dupa perioada de probe vom decide care va fi destinatia Brodospas Alfa. Poate fi Marea Nordului, poate fi Marea Mediterana, depinde. Avem vase prin care colaboram cu multe alte companii, iar noua nava va fi una dintre ele", a explicat Viko Batinica.
In ceea ce priveste costurile de realizare a navei, managerul general al Brodospas a declarat doar ca "a fost un pret rezonabil". El a precizat insa ca "nota de plata" pentru o nava precum "Brodospas Alfa" este mai mare decat a unei nave obisnuite, date fiind calitatile tehnice deosebite.
http://www.stirilocale.ro/


Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#6 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 19 mai 2009 - 14:09

Nava ultramoderna, lansata la apa, la Galati
Este o ambarcatiune de interventie in situatii de urgenta, construita de romani, pentru Paza de Coasta din Suedia, care va fi folosita in cazul unor accidente maritime sau ecologice. Specialistii din Galati spun ca nava este una dintre putinele din lume care pot recupera din mare produse petroliere si chimice. Are cabine protejate impotriva emisiilor de gaze, prevazute cu sisteme avansate de filtrare a aerului. In plus, este dotata cu echipamente pentru remorcare, operatiuni de salvare si stingerea incendiilor. Dupa ce a primit botezul Dunarii, vasul va pleca spre Marea Nordului, unde va fi pregatit pentru interventii.
http://stirileprotv.ro/

O navă de 50 milioane euro a luat drumul Suediei
”Damen” Galaţi a lansat ultima navă dintr-o serie de trei destinate Pazei de Coastă Suedeze. Vasul este de tipul navă de intervenţii în situaţii de urgenţă şi poate interveni în cazul accidentelor maritime şi ameninţărilor ecologice, dar poate fi folosită şi pentru controlul pescuitului, mediului şi traficului maritim. Navele sunt echipate pentru remorcare în situaţii de urgenţă-poate susţine un tanc petrolier de 15.000 tdw în condiţii de furtună intensă - operaţiuni de salvare, stingere de incendii, recuperare produse petroliere. KBV 003 a costat nu mai puţin de 50 milioane de euro şi este echipată cu sisteme integrate avansate de monitorizare, alarmă şi automatizare, dar şi cu un sistem avansat de detectare a gazelor. Vasul are dublu fund şi dublu bordaj fiind capabil să navigheze în gheţuri până dincolo de Cercul Polar. KVB 003 are peste 81 metri lungime, peste 16 metri lăţime, un deplasament de 5.400 tone, o viteză de 16 noduri, fiind deservit de un echipaj format din 44 de persoane. Nava are patru propulsoare, şase generatoare Diesel cu o putere totală de 8.674 kw, două tunuri de incendiu cu apă, un tun de incendiu cu spumă, trei macarale de punte de 24, cinci şi trei tone, echipamente hidrografice şi echipamente de recuperare a produselor petroliere din mare. La evenimentul de lansare a participat directorul general al Pazei de Coasta Suedeze, Judith Melin.
http://www.impartial.ro/


Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#7 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 17 iunie 2009 - 19:48

Lansare de navă la Santierul Naval Damen
Şantierul Naval Damen Galaţi a lansat astăzi, cea de-a doua navă de manevră ancoră, remorcaş şi aprovizionare, dintr-o serie de trei, două pentru Croaţia şi una pentru Italia, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Nava este capabilă să transporte provizii şi echipaj către şi de la platformele de foraj maritim şi platformele de producţie, să execute operaţiuni de manevră ancora pentru ţevi submarine, stingere incedii şi operaţiuni ocazionale de recuperare a produselor petroliere. De asemenea, nava este prevăzută cu sistem de propulsie diesel constând în două motoare diesel pornite cu aer care acţionează două elice cu pas reglabil montate în duze, prin intermediul a două reductoare. Nava are o lungime de 67,10 m, lăţime de 15,00 m, pescaj operaţional de 5,5 m, viteză maximă de 15 noduri, echipaj maxim 29 persoane. Nava mai conţine două propulsoare de manevră la provă, un propulsor de manevră la pupă, 3 generatoare diesel cu o putere totală de 1025 KW (e), echipamente de recuperare a produselor petroliere aflate la bord, o macara telescopică electro-hidraulică având capacitatea de 3,0 tone la 10 metri.
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#8 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 17 iulie 2009 - 00:34

Un portcontainer pentru Germania, lansat la Damen Galaţi
* „Marita M” a avut nevoie de două încercări pentru a primi botezul cu şampanie *
Într-o atmosferă destul de sobră - date fiind tensiunile generate de anunţatele valuri de disponibilizări şi cele două accidente de muncă de miercuri – în Şantierul Naval Damen a fost lansat la apă portcontainerul „Marita M”, având drept client firma germană Meyerung Schiffahrts GmbH & Co. Cu o lungime de 140,64 metri, o lăţime de 21,8 metri şi o capacitate de 9.300 tdw, nava este una dintre cele mai mari construite în şantierul gălăţean. „Este a 19-a navă dintr-o serie de 20 şi este proiectată pentru transportul containerelor în magaziile de mărfuri şi punte. Este o navă puternică, performantă şi sperăm că vom avea şi pe viitor ocazia să facem unele la fel”, a declarat Kees de Ruiter, directorul general al Damen Galaţi.
Lansarea navei nu a fost lipsită şi de un moment mai puţin plăcut. Naşa navei, Maria Meyerring, a ratat, în momentul „botezului”, spargerea sticlei de şampanie de prova navei, ceea ce, pentru superstiţioşi, nu-i deloc de bine. Cu ceva ajutor, sticla s-a spart la a doua încercare. Chiar şi aşa, dna Meyerring s-a arătat profund afectată de incident, având nevoie de consolarea şi susţinerea directorului Kees de Ruiter.
 


Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#9 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 28 august 2009 - 12:20

S-a lansat ultima navă pentru Germania
* Vasul, botezat „Jens M”, va ajunge la proprietar abia anul viitor
Şantinerul Naval Damen Galaţi a lansat astăzi cel de-al douăzecilea port container din seria comandată de un armator din Germania. Este vorba despre un vas specializat pentru transport, cu o capacitate de 800 de containere, o lungime de 140 de metri şi o greutate de 9300 de tone. Navaliştii nu au finalizat decât corpul navei, urmând ca în următoarele şase luni, până va ajunge la armatorul neamţ, să fie completată cu tot echipamentul necesar. Seria celor 20 de port-containere a fost comandată de armatorii din Germania încă din 2004, construcţia navelor fiind executată în decursul a şase ani, cu o medie anuală de patru nave. Conducerea Şantierului Naval a anunţat că următoarea lansare va avea loc peste o săptămână, când va fi pus pe apă o navă care va ajunge în Croaţia. Aceasta din urmă va fi cea de-a treia comandă pentru acelaşi armator croat care are nevoie de vase pentru diferite operaţiuni portuare.
 


Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#10 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 03 septembrie 2009 - 15:35

Lansare de navă la Şantierul Naval Damen
La Şantierul Naval Damen din Galaţi s-a lansat, joi, o navă multifuncţională de tip AHTS (navă de manevră ancora, remorcaj şi aprovizionare). Botezată ''Med Dieci'', nava este destinată companiei italiene Med Offshore, al cărei administrator, Federico Garolla di Bard, a declarat că este vorba despre cea de-a doua navă realizată de Damen Galaţi şi că noua ambarcaţiune va desfăşura misiuni în Marea Mediterană. Nava are o lungime de 67,1 metri, o lăţime de 15 metri, un deplasament maxim de 1.950 tone şi este prevăzută pentru un echipaj de 29 de persoane. Poate atinge o viteză de 15 noduri şi este capabilă să exercite o tracţiune la punct fix de 120 tone. Pentru realizarea acestei nave, muncitorii de la Damen Galaţi au lucrat timp de un an şi jumătate. Nava poate avea mai multe întrebuinţări: transportul de provizii şi al echipajului pentru platformele marine de foraj, execuţia operaţiunilor de manevră ancora pentru ţevi submarine, participarea la operaţiuni de salvare, de stingere a incendiilor sau remorcare. Până la sfârşitul anului, Damen Galaţi va mai livra încă opt nave, de diferite dimensiuni şi funcţionalităţi.
 


Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#11 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 29 mai 2010 - 01:08

Navă pentru marina militară a Marii Britanii
Şantierul Naval Damen din Galaţi a livrat vineri nava “Victoria”, la care a lucrat un an şi jumătate. Vasul va fi utilizat de marina militară a Marii Britanii. Ministerul Apărării din Regatul Unit, care a lansat comanda prin compania Serco, i-a cerut concernului Damen să îi construiască 29 de nave. „Victoria”, nava cu numărul 22, este singura fabricată la Galaţi. Celelalte sunt construite în şantierele Damen din Olanda şi Polonia. Nava „Victoria” are 83 de metri lungime, 16 metri lăţime, 7,2 metri înălţime plus 4,25 metri pescaj, atinge viteza de 14,6 noduri şi poate găzdui la bord cel mult 88 de persoane.
 


Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#12 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 02 noiembrie 2010 - 14:45

A treia navă de patrulare pentru Olanda pleacă din Galaţi
Pe platforma navală de la Dunăre va avea loc, joi, ceremonia de lansare a navei de patrulare „Friesland", vas destinat Marinei Olandeze. Evenimentul va avea loc la ora 10.00. Această nava este a treia de patrulare realizată pentru Marina Olandeză. Vasul face parte din clasa Holland OPV (Offshore Patrol Vessel) şi are următoarele caracteristici tehnice:
Lungime: 107,90 metri, Lăţime: 16,20 metri
Deplasament: 3750 tone, Viteză maximă: 22 noduri
Echipaj: 50 (+ spaţii suplimentare pentru alţi 40)
Aviaţie: platformă şi hangar pentru un elicopter (NH-90)
Armament: 1 * 76 mm Oto-Melara Super Rapid Gun, 1 * 30 mm Oto-Melara, 2 + 2 * 12,7 mm MG
http://www.adevarul.ro/
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#13 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.917 Mesaje:

Adăugat 04 noiembrie 2010 - 09:37

„Damen” a construit prima navă de război
Nava lansată astăzi este un vas de luptă comandat de Marina Militară Olandeză. La Şantierul naval de la Galaţi s-au mai realizat până acum doar vapoare comerciale şi vedete destinate poliţiei de frontieră.
Nava militară a fost lansată astăzi la apă, în jurul orei 10.00, în prezenţa ambasadorului Regatului Olandei în România, Tanya Van Gool. „Friesland" este primul vas destinat forţelor militare, construit de către navaliştii gălăţeni. Dacă pentru domeniul militar, la „Damen" , se realizaseră cel mult nave de patrulare destinate serviciilor de pază a frontierei, de această dată putem vorbi de o premieră: o navă de război.
Aceasta face parte dintr-un lot de patru, comandate la Damen. "Până acum au fost realizate două nave de acest tip la şantiere navale din Olanda. Asta este prima construită în România", ne-a declarat Marian Pătrăşcoiu, directorul de proiect. "La anul, urmează să realizăm încă o navă din lotul de patru al acestei comenzi. Va fi cel mai complex vas care a fost realizat vreodată în şantierul nostru", a mai precizat cu mândrie Marian Pătrăscoiu.
Pentru a putea fi onorată această comandă, au fost necesare investiţii de aproape 20 milioane de euro cu care s-a ridicat cea mai mare hală din România, destinată construcţiilor navale, şi s-a modernizat infrastructura de lansare. Lucrările la „Friesland", au început în iunie anul trecut.
Nava face parte din clasa Holland OPV (Offshore Patrol Vessel) şi are următoarele caracteristici tehnice: lungime de 107,90 metri, lăţime de 16,20 metri, deplasament de 3.750 tone şi viteză maximă de 22 noduri. Echipajul este alcătuit din 50 de persoane. Friesland dispune de o platformă de aterizare şi un hangar pentru un elicopter.
http://www.adevarul.ro/
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#14 itsoc

itsoc

  Administrator

 • Administrativ
 • 603 Mesaje:

Adăugat 04 noiembrie 2010 - 11:30

si cateva imagini
IMG_6967_.jpg IMG_6973_.jpg IMG_7004_.jpg

#15 Mikka

Mikka

  SuperModerator

 • Moderator forum
 • 3.098 Mesaje:

Adăugat 04 noiembrie 2010 - 12:21

si cateva imagini
N-arata rau deloc ;)
Nu judecati oamenii dupa cei cu care se aduna. Nu uitati ca si Iuda avea amici ireprosabili (Ernest Hemingway)

De asemenea, etichetat(e) cu: damen, lansare, lansari nave, damen galati

0 utilizator(i) citesc acest subiect

0 utilizator(i), 0 vizitator(i), 0 utilizator(i) anonim(i)ziare