Pentru gălăţeni
Magazine de vise... halucinogene
* În Galaţi, există două magazine care vând, printre altele, o seamă de produse cu efecte halucinogene * Un al treilea magazin de acest fel ar trebui să se deschidă la Brăila * Cum-necum, produsele - interzise minorilor - sunt legale, deşi multe dintre ele nu sunt recomandate pentru consumul uman * Dacă avertismentele care însoţesc marfa sunt la fel de eficiente ca şi cele care însoţesc ţigările şi alcoolul, s-ar putea ca de-acum să vedem pe stradă o mulţime de persoane cu... "capul în nori"
În cartier, pe lângă şcoală...
Mai ales în rândul tinerilor gălăţeni, care vor cu orice preţ să se dea în stambă, "Magazinul de vise" ar putea avea mare succes. Tentaţia poate proveni şi din faptul că "visele" sunt legale, frumos ambalate, în pacheţele mici, şi la preţuri relativ accesibile. Mărturiile unora dintre consumatorii de astfel de substanţe sunt, însă, şocante - obiecte care dansează şi stări euforice. Unde mai pui că amatorii nici nu mai trebuie să se îngrămădească prin colţuri obscure sau să aştepte noaptea ca să îşi cumpere "visele", pentru că ele se găsesc direct la tejghea, în Micro 17 şi Micro 19 din Galaţi, destul de aproape de o şcoală, sau on-line, de pe site-ul espice.ro. Primele semnale le-am avut chiar din partea unor părinţi şi profesori din zonele respective, îngrijoraţi de tentaţiile de sub nasul copiilor lor. Aşa că am făcut o documentare serioasă ca să vedem despre ce este vorba. Încercăm să vă spunem aici, pe scurt, cât de bine sau cât de rău îi poate fi consumatorului, după ce foloseşte produsele din "magazinele de vise" gălăţene...
"Produsul nu este recomandat consumului uman"
În primul rând, trebuie să ştiţi că "visarea" de acest fel nu e un panaceu împotriva deziluziilor şi comportă riscuri. Multe dintre pliculeţele şi tuburile de pastile au atenţionări speciale, printre care "Produsul nu este recomandat consumului uman", "Interzis sub 18 ani", "A nu se lăsa la îndemâna copiilor" şi "Produsul este recomandat exclusiv studiului etnobotanic sau colecţionarilor privaţi! (sic!)". Mai ales ultima atenţionare a avut darul să ne scoată din pepeni - şi aici au întâietate cei care s-au ţinut de carte!?
În cazul unor produse există şi alt fel de atenţionări, privind reducerea capacităţii de conducere a autovehiculelor. De parcă asemenea texte mai sperie pe cineva!
În plus, la pastilele halucinogene sunt listate (pe site) şi efecte adverse, printre care crampe stomacale, senzaţii de vomă şi mahmureală. Deh, dacă asta e singura voastră plăcere...
Efect mai slab decât cel al cannabisului
Pe site-ul magazinelor, produsele sunt afişate pe categorii, cu preţuri şi unele chiar cu detalii complexe privind compoziţia. Denumirile sunt dintre cele mai ciudate, mai ales pentru noi, neiniţiaţii. Astfel, puteţi găsi aici Bong la sticlă (un fel de narghilea), Pastila Casei sau Spice Silver şi X-Pills Empathy. În mare, sunt amestecuri care se pot fuma, pastile de diverse tipuri şi accesorii pentru consumul şi transportul produselor.
Am dat click, la întâmplare, pe denumirea unui plic, numit Spice Gold, şi am aruncat o scurtă privire asupra substanţelor componente afişate - extracte din opt plante distincte. Apoi, cu ajutorul dl Mădălin Şeban, director ştiinţific la Complexul Muzeului de Ştiinţe ale Naturii, am încercat să stabilim care sunt efectele acestor substanţe asupra organismului uman.
Spre exemplu, Leonurus sibiricus (marihuanilla - mica marijuana) este cunoscută, printre altele, "şi pentru efectele sedative, dacă planta este consumată sub formă de infuzie (ceai) sau dacă este fumată, efecte cunoscute încă de pe vremea conchistadorilor care, de altfel, au şi adus-o în Europa", ne-a mai explicat dl director Şerban.
În cazul plantei Pedicularis densiflora (războinicul indian), "bobocii sunt vânduţi pentru a fi utilizaţi în medicina tradiţională datorită efectului lor relaxant în cazul durerilor musculare, dar, mai nou, şi pentru a fi fumaţi, în vederea obţinerii altor efecte (tranchilizant, afrodisiac, anxiolitic etc.), de obicei narcotice", ne-a informat dl director.
O altă componentă este lotusul indian, ale cărui seminţe "au căpătat caracter sacru în budism şi hinduism, datorită efectelor mistice produse de fumul acestora. Fumarea seminţelor conferă o stare de relaxare, inebriantă, asemănătoare cu cea produsă de fumarea cannabisului, dar mai slabă".
Cât despre Leonotis leonurus (urechea leului), am aflat că "Triburile din Africa şi, mai nou, consumatori de pe alte continente, utilizează frunzele şi florile uscate pentru fumat, datorită efectelor psihoactive pe care planta le poate genera în anumite doze, de obicei asemănătoare cu cele ale cannabisului".
Evident, intensitatea efectelor generate de acest soi de produse depinde de doza în care este luat.
Clientul nostru, stăpânul nostru
Cum s-au deschis magazinele, au apărut, evident, şi cumpărătorii. Există un forum pe site, unde administratorul anunţă noutăţile. Printre clienţi, sunt şi dintre aceia care spun că au încercat produsul cutare sau cutare şi descriu modul cum au experimentat efectele acestora. Unii spun că nu au simţit nimic, alţii că halucinaţiile sunt fără număr, că părţi ale trupului lor au luat-o razna sau că lucrurile se mişcă, de capul lor, prin casă. E legal, deci, să îţi provoci halucinaţii. Buuun! Aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce altceva se mai poate legaliza. Am înţeles că unde-i lege, nu-i tocmeală, dar, după cât se pare, nici morală prea multă nu e!
Sare perna, îmi dansează picioarele
Iată reacţia unui consumator de "pastile verzi", postată online, pe site: "De ex. eu am luat vreo 2 verzi (nu sunt trecute încă pe site) şi îmi sare perna pe aici prin cameră, îmi dansează picioarele singure şi nu pot să le opresc
Etapele de efect: 10-60 min, nimic. După aprox. 1 oră juma: energie, chef de dans, halucinaţii, dilatarea puternica a pupilei, râs necontrolat, tremurat puternic şi necontrolat în mâini şi picioare, incapacitatea de a-i asculta pe cei din jurul tău, per total efecte medii de trippin`".
Până la o eventuală revizuire, legea e oarbă
De la Centrul Regional Antidrog am aflat cum pot fi vândute aceste substanţe halucinogene, fără ca nicio lege să fie încălcată. Momentan, există patru tabele cu substanţe interzise – primele două includ drogurile de mare risc, în al treilea figurează drogurile de risc, iar în cel de-al patrulea, substanţele numite "precursori", utilizate frecvent în fabricarea drogurilor. "Substanţele comercializate de aceste magazine nu sunt înscrise, deocamdată, pe niciuna dintre liste. Agenţia face, însă, eforturi susţinute ca mulţi dintre compuşii halucinogeni să fie incluşi în tabele", ne-a explicat subinspectorul Angela Mihaela-Ene, şeful Centrului Regional Antidrog.
http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28787

Sus