Salt la conținut

Bun venit pe Forum Gălățeni.net

Pentru a putea publica subiecte și mesaje sau pentru a răspunde la cele deja existente este nevoie să vă logați. Dacă nu aveți un cont click pentru Înregistrare.
Vă puteți autentifica pe forum cu un cont de Facebook, indiferent că sunteți membru sau nu. Autentificați-vă aici: 
Înainte de a începe colaborarea cu Forumul Gălățeni.net vă rugăm să studiați Regulile comunității.

E bine cu repartitoarele de căldură?

• Vă rugăm să vă conectaţi pentru a răspunde
32 răspunsuri la acest subiect

#21 Relu

Relu

Moderator

• Moderator forum
  • 3.697 Mesaje:

Adăugat 01 mai 2009 - 00:08

Păi n-ai plătit cine ştie ce... La mine, în ianuarie, când au fost gerurile şi am stat acasă, în concediu, m-a ajuns în total aproape 200 lei, la un apartament de 52 mp, două camere, din care căldura 120 lei. Dacă ar fi să împarţi suma la metru pătrat...

Până în iarna 2006-2007, cei cu ţevile izolate, nu erau obligaţi să plăttească. Deoarece s-au înmulţit numărul centralelor de apartament, ANRSC a impus regula ca toţi să plătească. Vezi Ordinul ANRSC 255/2006.

In ceea ce priveste tevile comune de caldura, eu persist si spun ca am o MARE problema cu ele:)) In primul rand, NU degaja nici cea mai mica sau perceptibila caldura. Din ce am rasfoit legislatie, stiu ca se face un anumit calcul, in funtie de caldura emanata a tevii, si suprafata apartamentului...:|
Pierderile de căldură cele mai mari nu se înregistrează la ţevile din apartament, ci la subsol. Dacă la unii ţevile alea sunt calde iar la alţii nu, ...cam greu să stabileşti o cotă pentru fiecare în parte.
n al doilea rand, administratorul nostru ne cere bani pentru aceste tevi comune (cam 24 lei pe luna),
La noi, nu depăşeşte 15 lei, media apartamentelor, în asociaţie fiind de cca 50 mp.
administratorul unui alt cartier, de exemplu, nu baga locatarilor cu termoteca, debransati de la caldura, si cheltuielile tevilor comune!
Pentru că oamenii fără centrală nu ştiu de ordinul mai sus amintit.
Administratoarea imi spune, 'stiti, din luna curenta, s-a marit intretinerea, se platesc si tevile comune de caldura, ce va trec prin apartament'. La care eu, "adica pana acum nu s-au platit????????", 'Nu' :))))))))))
Deci, clar e treaba bulgareasca la mijloc. Inseamna ca articolul de lege ce reglementeaza tevile caldurii mamii lor,este al naibii de prost gandit si foooarte interpretabil. Lege, lege, dar sa ma derog si eu!
Administratoarea s-a făcut că nu ştie ... până a luat-o cineva la rost pentru felul în care calculează listele de plată.
Imagine adăugata

Ești liber să te exprimi, dar niciodată nu vei exprima altceva decât ceea ce ești.

#22 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.027 Mesaje:

Adăugat 11 februarie 2011 - 01:23

Repartitoarele umflă facturile gălăţenilor. "Suntem furaţi cu nesimţire!", declară proprietarii
Sute de persoane au reclamat în ultima vreme la Protecţia Consumatorului firmele de repartitoare, care îi fură fără ruşine. Ista şi Techem sunt campioane la reclamaţii, dar şi la amenzi. Până acum, valoarea sancţiunilor este de 12.000 de lei.
Gălăţenii care şi-au pus repartitoare spun că au făcut o investiţie proastă. Firmele care le-au montat încasează lunar bani grei  pentru citirea lor si calcularea costurilor pe fiecare apartament. Oamenii acuză că plătesc facturi la căldură mult mai mari decât înainte de a avea repartitor de costuri.
„E hoţie pe faţă!”
„Locuiesc într-un apartament cu două camere, ziua închid repartitoarele pentru a plăti mai puţin la căldură. În luna decembrie am consumat 244 unităţi şi am avut de achitat 145  lei. Pentru luna ianuarie mi-au calculat 602 unităţi. Probabil că voi plăti în jur de 400 de lei. Nu înţeleg cum s-au făcut aceste calcule. Nu am încredere în repartitoare. Sunt cea mai proastă achiziţie. Este hoţie pe faţă. Voi reclama firma Ista la Protecţia Consumatorului”, ne-a declarat intrigată Lenuţa Panaite, locatar al blocului A 2, din Micro 20.
O altă locatară, Maria Strunilă, susţine părerea vecinei de scară: „Să ne explice şi nouă cum se calculează consumul căldurii. De ce plătim mult mai mult ca înainte de avea repartiror de costuri”.
Modul de calcul al firmelor de repartitoare este criticat şi de preşedinţii asociaţiilor de proprietari. „Practic, nu există posibilitatea de a se verifica dacă consumul trecut pe factură este real. Firma de repartitoare face citirea contoarelor, calculele. Asociaţiile primesc doar calculul şi încasează. Paradoxal, s-a ajuns ca cei care au repartitoare să plătească mai mult decât cei care nu au”, ne-a spus Antoaneta Gafituc, preşedintele Asociaţiilor de proprietari din Galaţi.
Popa Nicolae, preşedintele Asociaţiei de locatari 354, din Ţiglina IV, susţine că modul de calcul al firmelor de repartitoare nu este deloc transparent: „Au un program foarte sofisticat. Ei calculează în funcţie de câte unităţi s-au consumat. Noi nu ştim ce semnifică o unitate. La gigacalorie ştiam exact cât s-a consumat”.
ISTA- cea mai reclamată
Zilnic, cel puţin doi gălăţeni reclamă la Protecţia Consumatorului firmele care monitorizează consumul de căldură. „Avem 50 de reclamaţii cu privire la modul de calcul a căldurii. Până acum s-au dat amenzi de 12.000 de lei. Sunt vreo trei societăţi cu probleme, dar ISTA este cea mai frecvent amendată de noi ”, ne-a declarat Viorica Colgiu, directorul OPC Galaţi.
Cum se calculează factura
Unităţile înregistrate pe fiecare repartitor de pe calorifer se înmulţesc cu puterea în Wati a caloriferului de către firma care face calculul. Valoarea facturii este influenţată şi de anumiţi coeficienţi stabiliţi în funcţie de amplasarea locuinţei şi suprafaţa sa.
Potrivit ordinului 342/2010, persoanele care locuiesc în blocuri ce au instalate repartitoare sunt obligate să plătească cheltuieli comune în valoare de 30-50% din valoarea facturii pentru încălzire. Astfel, indiferent dacă în casă se va folosi sau nu caloriferul, consumatorul va fi obligat sa plătească aceste cheltuieli comune. Mai mult de atât, dacă eşti posesor de centrală termică dar mai ai vecini ale căror apartamente sunt racordate la societatea locală de termoficare, vei fi nevoit să plăteşti 30% din valoarea facturii pentru încălzirea blocului în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi 50% din factura în celelalte luni.
http://www.adevarul...._424757584.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#23 George

George

SuperGălăţean

• Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1.919 Mesaje:

Adăugat 11 februarie 2011 - 03:16

Si daca intr-un singur bloc e asa zicem o singura familie cu centrla termica, acea familie va fi nevoita sa plateasca 50% din consumul tuturor? Adica sa zicem ca consumul unui bloc se ridica la 10000 RON/luna, se va ajunge la situatia in care acea familie sa ii vina o factura de 5000 lei? desi toti ceilalti si-au platit facturile? sa zicem ca e bloc cu 100% buni platnici. Adica satul incaseaza inca 50% inca o data? Si de unde sa aiba familia respectiva mii de lei sa achite pt tot blocul? ASTA E HOTIE.

#24 Mikka

Mikka

SuperModerator

• Moderator forum
  • 2.277 Mesaje:

Adăugat 11 februarie 2011 - 08:51

La "aparitia" repartitoarelor marea majoritate s-a inghesuit sa-si monteze fara sa aiba habar ce face, fara sa citeasca o litera din instructiuni. "Lipsa de informare" se plateste. La toate astea se poate adauga si implicare (de regula stimulata) a multor adiministratori, presedinti etc. Acum evident toate astea se platesc. "Lenuta" si "Maria" trebuiau sa se intereseze inainte... nu dupa ce au semnat cu voiosie ca-s de acord cu toate tampeniile.
Un administrator sau presedinte de asociatie nu poate spune ca habar nu are cum se calculeaza, etc. E obligat sa cera explicatii, eventual sa refuze plata pana la clarificarea situatiei.
Doamna presedinte de nu's ce asociatie declara ca "e paradoxal", ca "nu exista posibilitati" ?!? Pai daca-ti faci o asociatie doar ca sa constati paradoxuri si faptul ca nu ai ce face e chiar tare.

@George
Nu cred ca se calculeaza asa cum ai descris tu... :)
Nu judecati oamenii dupa cei cu care se aduna. Nu uitati ca si Iuda avea amici ireprosabili (Ernest Hemingway)

#25 toto

toto

SuperGălăţean

• Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1.702 Mesaje:

Adăugat 11 februarie 2011 - 13:37

...

Potrivit ordinului 342/2010, persoanele care locuiesc în blocuri ce au instalate repartitoare sunt obligate să plătească cheltuieli comune în valoare de 30-50% din valoarea facturii pentru încălzire. Astfel, indiferent dacă în casă se va folosi sau nu caloriferul, consumatorul va fi obligat sa plătească aceste cheltuieli comune. Mai mult de atât, dacă eşti posesor de centrală termică dar mai ai vecini ale căror apartamente sunt racordate la societatea locală de termoficare, vei fi nevoit să plăteşti 30% din valoarea facturii pentru încălzirea blocului în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi 50% din factura în celelalte luni.
Tare anapoda este chestia asta...  Sa ma explic printr-un exemplu concret:
La mine la asociatie  lumea s-a trezit cu niste costuri suplimentare EXAGERATE la incalzire.  Mai mult,  modul de calcul al acestor costuri variaza in plaje foarte mari comparativ cu alte asociatii de locatari.
Toata lumea se "spala pe maini" si arunca responsabilitatea dintr-o curte in alta.  Apatermul zice ca n-are nicio treaba si ca asociatia e de vina.  La fel, asociatia arunca vina asupra ISTA.  Iar ISTA afirma ca ... asa arata aparatele, asta-i modalitatea de calcul, cei de-aici nu stiu nimic - calculul se face la Bucuresti, etc...  O harababura!

Cum toate drumurile se infunda la ISTA cativa vecini de la noi au facut rost de mai multe facturi de calcul de la alte blocuri (identice) aflate in grija altor asociatii.  Intredevar DIFERA extrem de mult modul de calcul, respectiv valorile rezultate.

Pe langa toate acestea - calculele sunt facute discriminatoriu in detrimentul celor cu centrale, de parca caldura cedata prin pereti are un unic sens de la apartamentele racordate Apaterm catre cele cu centrala !!!  Nu si invers, cum era normal... mai degraba !

Eu locuiesc la et 1 si am centrala.  Dedesubtul meu, la parter, e un ap tot cu centrala.  La et 3 - tot centrala!    Insa apartamentul de la et 2, deci intercalat,  e racordat la Apaterm . OK.  Dar factura pe incalzire venita de la ISTA pentru mine este de 90 LEI iar pentru ap. de deasupra 100... ADICA o diferenta de doar 10 LEI ???  
Mai mult:  sunt apartamente cu centrala care platesc mai mult incalzirea decat cei fara!!!  LA ACELASI NUMAR DE CAMERE / suprafata !  
Pai cat de "reta" sa fii  sa-ti dai seama ca-i ceva putred la mijloc!????  E nevoie doar de bun-simt - cred eu!  Imagine adăugata
Dar daca eu-s credul? Imagine adăugata

#26 bosorogu'

bosorogu'

Gălăţean de onoare

• Membri
  • PipPipPipPip
  • 726 Mesaje:

Adăugat 11 februarie 2011 - 17:00

Situatia este, in acest moment, de facto. Respectiv, nici proiectantul centralei termice, nici furnizorul repartitoarelor nu s-au deranjat sa va asigure toate actele legale. In speta, nici documentatia de recalculare energetica de la proiectantul initial, nici autorizatia de construire care ar fi obligat la acest demers (poate nici pregatirea lor tehnico-juridica nu i-a ajutat dar nici o minima corectitudine morala). Tevile care trec dintr-un apartament in altul, cele de la caminul de contor de caldura - tunel de legatura - subsol sunt proprietati comune. Cam toate "reglementarile" de dupa '95 se refera la suprafata si nu la volumul apartamentului corelat cu expunerea fizica si geografica, asa cum a fost calculat initial blocul (cazul scarilor lipite) sau scara.
Solutia de astazi: Audit energetic general. Adica tot corpul constructiei dar si fiecare apartament in parte. Aceasta solutie are avantajul probei tehnice in justitie (auditorii energeti sunt acrediatati si de ministerul justitiei). Pentru ca firma de repartitoare plateste lunar pe cineva din conducerea asociatiei pentru citiri, nimeni nu va putea obtine ceva imediat sau avantajos de la respectiva asociatie. Cu o autorizatie+audit energetic anexata unei notifificari catre asociatie s-ar putea obtine ceva. Macar de frica de a nu ajunge aia in Justitie. Si s-ar pune pe reglare cu 95% sanse de a fi corecta.

Acest mesaj a fost editat de itt pe: 11 februarie 2011 - 20:59.

#27 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.027 Mesaje:

Adăugat 04 martie 2011 - 09:58

Repartitoarele îi duc la sapă de lemn pe gălăţeni
Mii de locatari din Galaţi se plâng că plătesc facturi mai mari la căldură decât înainte de montarea repartitoarelor de costuri. Cu toţii spun că este o investiţie păguboasă şi sunt hotărâţi să rezilieze contractele cu firmele care le instalează şi facturează energia termică.
Tot mai multe persoane fac plângeri împotriva firmelor care se ocupă de montarea repartitoarelor, de citirea acestora şi de calcularea facturilor pentru energia termică. Oamenii se plâng că plătesc facturi la căldură mult mai mari decât înainte de a avea repartitoare de costuri. Revoltător este că, în timp ce unii locatari au de plătit facturi de 30-40 de lei, alţii plătesc de zece ori mai mult.
„Nu mai vrem repartitoare!"
De frica facturilor uriaşe la căldură, locatarii blocului B4 din Ţiglina II sunt decişi să rezilieze contractul cu firma de repartitoare. Ştefan Silvestru, locatar al acestui bloc, are de plătit pentru luna februarie o factură la încălzire de 500 de lei, cu aproape 200 de lei mai mult decât luna trecută. „Când nu aveam repartitor plăteam mai puţin şi aveam mai multă căldură. Acum plătim mai mult şi avem mai puţină căldură. Nu înţeleg cum s-au făcut aceste calcule", spune nemulţumit Ştefan Silvestru.
În aceeaşi situaţie este şi familia Diculescu. Are de plătit o factură la căldură de 500 de lei. „Am fost nevoiţi să tăiem de la alte cheltuieli. Nu avem ce face", spune doamna Diculescu.
Valeriu Gociu, locatar al blocului S3, spune că este furat cu nesimţire de firma de repartitoare. Are un singur calorifer care este echipat cu repartitor. Consumul pentru luna decembrie 2010, indicat de acest aparat a fost de 40 unităţi, dar la plată mai sunt trecute pe factură încă două rubrici cu alte 82 şi respectiv 32 unităţi. „În total, trebuie să plătesc 154 de unităţi. Am fost la sediul ISTA să reclam, dar nu am primit niciun răspuns mulţumitor. Am aflat că cele două rubrici cu 82 şi 32 unităţi erau pentru spaţii comun, pierderi şi ţevile ce traversează apartamentul. Culmea e că deasupra mea nu mai locuieşte nimeni, apartamentul fiind debranşat termic. Luna aceasta, am primit factură cu o situaţie similară: 118 unităţi indicate de aparat şi încă 134 + 46 unităţi suplimentare", spune gălăţeanul.
Pentru a demonstra că firma de repartitoare umflă cu neruşinare facturile, Petrea Gheorge, locatar al blocului B4, a făcut un mic experiment. Astfel, pe caloriferul pe care era montat repartitorul, la data de 11 ianuarie, a mai montat un repartitor. La data montării avea 20 de unităţi. „Am constatat că unul înregistrază şi unul pierde. De exemplu, astăzi repartitorul original are 127 de unităţi, iar cel montat de mine are 214 unităţi. Diferenţa este de 107 unităţi. Această diferenţă este plătită de locatarii care ţin în funcţie sistemul de încălzire din bloc, prin preţul mare al unităţii de repartitor. O să renunţăm în vară la contractul pe care îl avem cu firma de repartitoare ISTA. Nu se poate renunţa pe timp de iarnă", spune administratorul blocului.
Randament sau pierdere?
Gheorghe Petrea spune că închiderea robineţilor pentru a face economie este o idee falsă deoarece, în asansamblul său, sistemul de încălzire din bloc nu lucrează decât cu randament sau cu pierdere. „Randament bun se obţine atunci când toate caloriferele funcţionează, condiţie în care costul comun este de 15%, reprezentând căldura consumată prin reţeaua de ţevi", spune administratorul. „Dacă vrem căldură singura soluţie este să lăsăm agentul termic să circule prin calorifere, în caz contrar, prin închiderea parţială a caloriferelor, sistemul termic râmâne în regim tranzitoriu de frânare) şi consumă tot atâtea gigacalorii ca atunci când ar funcţiona toate caloriferele în regim normal, deşi agentul termic este slab. O treime din locatari consumă lunar doar câteva unităţi de repartitor, prin reglarea robineţilor la limita de înregistrare, astfel încât zona repartitorului să rămână rece", spune Gheorghe Petrea.
http://www.adevarul...._437956317.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#28 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.027 Mesaje:

Adăugat 17 noiembrie 2011 - 16:39

Repartitoarele de căldură folosite de consumatorii casnici sunt inutile
Atâta timp cât cât factura la căldură este emisă în baza consumului înregistrat de gigacalorimetrul montat la scara blocului, repartitoarele la căldură folosite de consumatorii casnici sunt inutile, a declarat directorul general al Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, potrivit Agerpres. ”Folosirea repartitoarelor este o eroare pentru că, atâta timp cât factura vine pe gigacalorimetrul montat la scara blocului sau la bloc, dacă însumezi consumurile arătate de toate repartitoarele de căldură, vezi că există o diferenţă între ceea ce arată acel gigacalorimetru de la intrarea în bloc şi suma celor din apartamente, pentru că este vorba despre o clasă de precizie, de valori diferite. Iar acea diferenţă se împarte din nou la proprietari”, a explicat Urbanschi.
Prin urmare, folosirea repartitoarelor este o amăgire. ”Atâta timp cât factura vine pe aparatul de la intrarea în bloc sau în scară, ăia sunt banii care trebuie plătiţi de consumatori. Sunt discuţii între consumatori cu privire la împărţirea/distribuirea acestei diferenţe de factură”, a precizat acesta.
Administratorul blocului hotărăște cum vor fi împărțite aceeste costuri între locatari. Potrivit directorului de la Electrocentrale Galați, o soluţie ar fi desfiinţarea asociaţiilor de proprietari şi încheierea unui contract direct cu consumatorul.
evz.ro

#29 toto

toto

SuperGălăţean

• Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1.702 Mesaje:

Adăugat 17 noiembrie 2011 - 17:12

Vizualizați mesajuldcp100168, pe 17 noiembrie 2011 - 16:39, a spus:

...
Administratorul blocului hotărăște cum vor fi împărțite aceeste costuri între locatari.
...
Uite asta nu-mi place... nimic nu-i clar si toti se "spala pe maini" !

#30 Legumix

Legumix

SuperGălăţean

• Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1.460 Mesaje:

Adăugat 17 noiembrie 2011 - 21:53

Vizualizați mesajultoto, pe 17 noiembrie 2011 - 17:12, a spus:

Uite asta nu-mi place... nimic nu-i clar si toti se "spala pe maini" !

hm...aceeasi "Electrocentrale" care vor monopolul pe caldura, sugereaza desfiintarea asociatiilor?!?
te pomenesti ca 800 de asociatii de proprietari vor avea soarta apatermului

#31 Relu

Relu

Moderator

• Moderator forum
  • 3.697 Mesaje:

Adăugat 17 noiembrie 2011 - 23:47

Vorbește gura fără el...

”Atâta timp cât factura vine pe aparatul de la intrarea în bloc sau în scară, ăia sunt banii care trebuie plătiţi de consumatori. Sunt discuţii între consumatori cu privire la împărţirea/distribuirea acestei diferenţe de factură”, a precizat acesta.
Opinia d-sale cu privire la această „împărţirea/distribuirea acestei diferenţe de factură”? Sunt apartamente și apartamente... cu calorifere mici sau calorifere mari..., proprietari ce au pereții izolați și proprietari ce nu au pereți izolați... ș.a.m.d.

Administratorul blocului hotărăște cum vor fi împărțite aceeste costuri între locatari. Potrivit directorului de la Electrocentrale Galați, o soluţie ar fi desfiinţarea asociaţiilor de proprietari şi încheierea unui contract direct cu consumatorul.
Și cine îl angajează pe administrator, dacă nu asociația de proprietari? :d Și care ar fi calea justă prin care aceste costuri să fie împărțite?

Repet, vorbește gura fără el.

Înainte de repartitoare, nimeni nu-și punea problema pierderilor de căldură din locuințe, pentru că toată lumea cam era taxată la fel, fie după suprafața apartamentului, fie după felul caloriferului, indiferent dacă unii închideau sau nu caloriferul pe timpul zilei.
Imagine adăugata

Ești liber să te exprimi, dar niciodată nu vei exprima altceva decât ceea ce ești.

#32 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.027 Mesaje:

Adăugat 23 noiembrie 2011 - 09:32

Drepturile consumatorilor de energie termică, încălcate de operatorii de repartitoare
Un raport făcut de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi scoate la iveală o serie de nereguli contatate în respectarea drepturilor consumatorilor de energie termică.
Cele mai multe se referă la modul în care cei patru operatori economici care se ocupă de montarea şi exploatarea repartitoarelor din apartamentele gălăţenilor repartizează consumurile de energie termică între consumatorii din imobile de tip condominiu.
„La controlul efectuat prin sondaj la un bloc cu trei scări cuprinzând 90 de apartamente, din care aproape jumătate nebranşate la agentul termic, s-au constatat costuri comune calculate neproporţional cu suprafaţa deţinută de fiecare apartament în condominiu. Practic, pentru apartamentele cu centrale termice proprii, suprafaţa înscrisă era mult mai mică decât cea reală, aproape la jumătate dincea reală", spune comisarul şef Aurel Panfile, şeful CJPC Galaţi.
Alte nereguli au fost constatate şi la modalitatea de stabilire a „suprafeţelor echivalent termic" - aşa-numitele SET-uri, care de multe ori au dat costuri-consum diferite în cazul apartamentelor identice. Tocmai de aceea, CJPC Galaţi a dispus celor patru agenţi economici inverntarierea tuturor acestor suprafeţe şi montarea repartitoarelor aferente lor.
„Dacă cei de la Elsaco Brunata au inventariat peste 60% din branţamente pentru care prestează servicii, cei de la Heat Energy Services au inventariat doar un singur SET, dar nu a montat niciun repartitor comun", a mai spus Aurel Panfile, care a adăugat că ceilalţi doi operatori (Techem Energy Services şi ISTA) au realizat cam 20% din inventarieri.
Nereguli s-au constatat şi aplicarea factorilor de conversie pentru apartamente de acelaşi tip. Amenzile aplicate de CJPC Galaţi depăşesc suma de 18.000 de lei.
adevarul.ro

#33 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.027 Mesaje:

Adăugat 16 ianuarie 2012 - 01:31

Inginerul care a adus repartitoarele în Galaţi: „Patru factori umflă facturile la încălzire”
* Costurile încălzirii unui apartament cresc exponenţial dacă echilibrarea hidraulică a blocului nu a fost realizată, dacă inventarierea termică nu a fost făcută corect, dacă subsolul nu a fost izolat şi dacă citirea repartitoarelor nu este precisă şi la timp *
După Revelion, când au fost emise primele facturi la încălzire din această iarnă, pentru luna noiembrie, zeci de gălăţeni au sunat la redacţie şi s-au plâns de sumele imense calculate de firmele care se ocupă de repartizarea costurilor căldurii pe fiecare apartament dintr-o asociaţie de proprietari sau de locatari. Dintre reclamanţi, au fost câţiva care ne-au spus că, decât să mai stea în frig doar ca să nu le vină facturi mari la încălzire, ar prefera să renunţe la repartitoare şi să se întoarcă la pauşal - sistemul vechi, în care căldura e „la liber” şi costurile se împart în mod egal la toţi locatarii.
Şi, totuşi, cum de noul sistem - în care consumul de căldură este facturat cu ajutorul repartitoarelor de costuri - funcţionează în alte ţări? I-am cerut o explicaţie inginerului Tudor Rusu. Originar din Piatra Neamţ, el a adus primele repartitoare la Galaţi, la începutul anilor 2000, prin Contor Zenner România, a cărei activitate a fost preluată ulterior de Techem. Între timp, Tudor Rusu a părăsit compania, dar a rămas în domeniul instrumentelor de măsură. „Ar trebui să facem din start o delimitare a furnizorilor. Prima verigă o reprezintă furnizorul de utilităţi (în cazul nostru, Apaterm), care livrează agent termic la limita de proprietate şi facturează după un aparat cantitatea de căldură consumată în bloc. Această cantitate este transmisă apoi societăţilor care au montat repartitoarele de costuri şi care, folosind indicaţiile de pe repartitoare, fac împărţirea facturii primite. La ora actuală, pe piaţa gălăţeană există trei societăţi ce exploatează repartitoare de costuri - Elsaco Brunata, Ista şi Techem - a căror activitate este urmarită îndeaproape de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC)”, a început Tudor Rusu.
„O lucrare reuşită reduce factura cu 30 la sută”
Acesta este cazul ideal, potrivit inginerului. „O lucrare de montare a repartitoarelor reuşită aduce o factură la încălzire cu până la 30 la sută mai mică. Această economie se realizează în cazul folosirii reţetei corecte de montare a repartitoarelor: presetarea robineţilor termostataţi, invetarierea strictă a instalaţiei de încălzire din imobil, realizarea echilibrării hidraulice pe coloane, izolarea termică a subsolului şi montarea repartitorului etalon corect”, a explicat Tudor Rusu.
O greşeală, oricât de mică, făcută chiar şi într-una dintre etapele enumerate mai sus are efecte devastatoare asupra facturilor individuale la încălzire.
Adio, economii! Bun venit, facturi umflate!
„Să analizăm, în ordinea importanţei, principalele cauze care duc la facturi de încălzire mari! Prima este echilibrarea hidraulică. Odată cu contorizarea la nivel de apartament a energiei termice pentru încălzire se impune din punct de vedere legal şi tehnic echilibrarea hidraulică a instalaţiilor interioare. Se admite neefectuarea echilibrării hidraulice în cazul în care nu s-au adus modificări la instalaţiile interioare de încălzire din imobil faţă de proiectul iniţial. Aceasta este obligaţia firmelor care exploatează repartitoarele de costuri (pe cheltuiala beneficiarului, a asociaţiei de proprietari) şi este stipulată în legislaţie.
Ce înseamnă echilibrarea hidraulică? Să zicem că, la un moment dat, toate repartitoarele dintr-un bloc sunt închise. Ei bine, dacă echilibrarea hidraulică este realizată, gigacalorimetrul de la limita de proprietate este atunci pe zero. Dacă ea nu este realizată, el înregistrează agentul termic recirculat în instalaţie ca şi cum ar fi consumat. La ora actuală, nu cunosc să existe proiecte de echilibrare hidraulică finalizate în oraş. Din cauză că ele implică un volum de muncă foarte mare, firmele de repartitoare - care nu fac faţă nici acum, cu montarea şi citirea repartitoarelor - descurajează asociaţiile să ceară echilibrări, cerându-le sume foarte mari pentru aceste operaţiuni”, a explicat inginerul Tudor Rusu.
„A doua cauză care duce la facturi mari o reprezintă realizarea incorectă a inventarierii termice. Această obligaţie a asociaţiei de proprietari este privită prea uşor de personalul asociaţiilor, fapt pentru care în multe cazuri predau inventare făcute «pe genunchi», fără să fi coborât măcar în subsoluri. A treia cauză este neizolarea instalaţiei de încălzire de la subsol, pentru a limita pierderile de căldură, operaţiune care cade în sarcina locatarilor. E ca şi cum am dormi cu becul aprins şi mai apoi nu am vrea să plătim factura pentru că nu am folosit lumina. A patra şi ultima cauză care generează facturi mari este aceea că citirea repartitoarelor nu se face de către personalul firmelor de repartitoare faptic, ci de la uşă sau prin telefon. Eu, unul, cred că personalul care deserveşte repartitoarele de costuri este prea mic pentru volumul de muncă foarte mare. Şi e păcat pentru că, în alte locuri, acest concept tehnic este funcţional”, a spus Tudor Rusu.
„Indexul trebuie citit în fiecare lună!”
Fenomenul citirii „din uşă” a repartitoarelor a fost semnalat şi de Stelian Dragomir, un gălăţean din Asociaţia de Proprietari nr. 119 bis. „Cititorii nici nu intră în casă. Stau la uşă şi aşteaptă să le dăm noi indexul. Asta favorizează furtul de căldură”, s-a plâns Stelian Dragomir.
Tudor Rusu a subliniat, la rândul său, importanţa citirii exacte a repartitoarelor. „Repartitoarele trebuie citite lunar pentru că nu sunt precum apometrele. Nu avem de-a face cu mărimi fizice (cum sunt metrii cubi), pe care le putem regulariza de la o lună la alta, ci cu unităţi ponderate - rezultat al calculului unor coeficienţi care ţin de temperatură, amplasarea camerei, tipul de calorifer, materialul din care acesta este fabricat etc. Ca să facem o analogie, să zicem că avem o remorcă cu boabe de porumb. Îi cunoaştem greutatea, însă alegem să împărţim boabele cu cana. Ştim că dăm zece căni de boabe de porumb, nu şi câte kilograme. Luna viitoare, însă, nu mai împărţim boabele cu cana, ci cu ibricul. Aşadar, lucrând cu unităţi ponderate, nu se poate face o regularizare de la o lună la alta, de aceea este foarte important ca repartitoarele să fie citite corect şi la timp”, a explicat inginerul. „Cred că la ora actuală am reuşit sa montăm GPS pe căruţă. Este funcţional. Căruţa trebuie cizelată pentru a deveni limuzină şi pentru a ne bucura de facilităţile GPS-ului”, a încheiat Tudor Rusu.
Repartitorul a fost inventat în anul 1924
Potrivit datelor culese de inginerul Tudor Rusu, primul repartitor  de costuri a fost patentat în anul 1924 de fraţii danezi Clorius. A fost acceptat şi introdus apoi în peste 20 de ţări, între care Germania, Slovenia, Croaţia şi, evident, Danemarca, ce apelează la acest tip de servicii şi astăzi.
viata-libera.ro

0 utilizator(i) citesc acest subiect

0 utilizator(i), 0 vizitator(i), 0 utilizator(i) anonim(i)

PageRank
ziare