Salt la conținut

Bun venit pe Forum Gălățeni.net

Pentru a putea publica subiecte și mesaje sau pentru a răspunde la cele deja existente este nevoie să vă logați. Dacă nu aveți un cont click pentru Înregistrare.
Vă puteți autentifica pe forum cu un cont de Facebook, indiferent că sunteți membru sau nu. Autentificați-vă aici: 
Înainte de a începe colaborarea cu Forumul Gălățeni.net vă rugăm să studiați Regulile comunității.

Proiect "tip OZN" pentru Muzeul de Artă Vizuală

• Vă rugăm să vă conectaţi pentru a răspunde
6 răspunsuri la acest subiect

#1 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.041 Mesaje:

Adăugat 23 martie 2009 - 00:12

Noul Muzeu de Arte Vizuale
Clădirea-pasăre

* Muzeul „lui Ujeucă”, ce va fi amplasat în Parcul Rizer, va uimi lumea! * Deocamdată a primit premiul Ordinului Arhitecţilor din România * Arhitectul a descoperit că noua Bibliotecă din Alexandria „rimează” cu proiectul său *
„E un proiect îngrijorător de curajos, pentru felul în care tratăm lucrurile astăzi cu o anumită parte din constructori”, îşi prezintă uimitorul proiect al viitorului Muzeu de Artă Vizuală Galaţi părintele acestuia, arhitectul Dan Ujeucă. Poate că, dacă n-ar fi fost specializat o viaţă în vapoare, nu ar fi înţeles cum se poate desprinde de la pământ o construcţie ca toate construcţiile! Pe arhitectul care a proiectat şi case pe apă îl enervează, totuşi, să-i compare cineva clădirile cu vapoarele…  Am văzut desenele! Un corp central, cilindric, cu acoperişul-luminator, uşor înclinat spre Răsărit: acoperiş complet din sticlă! Ca o uriaşă mansardă la care ar fi visat pictorii boemi. „Iluminat zenital”, spus în limbaj tehnic. Pereţii, din placaj ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri: patru etaje, de cinci metri fiecare! O copertină uriaşă, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate juca step fără să se strice, sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de plastică în aer liber. Cilindrul aplecat al corpului principal este străpuns de „săgeata” unui drum de acces acoperit cu sticlă. Probabil că mulţi vor veni la Galaţi fie şi numai pentru a vedea cu ochii lor aşa ceva! Autorul ne vorbeşte de „o poezie a structurilor” şi are dreptate. Mai greu a fost cu plata, pentru că aşa se lucrează cu statul: „De şase ani, lucrăm gratis…” Acum s-a rezolvat. Şi există şi o certitudine a aprecierii profesionale. Cu proiectul viitorului Muzeu de Artă Vizuală Galaţi, arhitectul Dan Ujeucă a luat în 2008 premiul I al Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala „Dunărea de Jos”.
M-am întâlnit cu arhitectul chiar după ce văzuse într-un documentar noua Bibliotecă din Alexandria, o construcţie grandioasă. „E o asemănarea izbitoare! Azi am venit aici animat de ceea ce am văzut: nu e nimic nou sub soare!” În proiectul gălăţeanului există însă asimetrii care lipsesc dincolo, dar corpul clădirii tot  un cilindru este, tot înclinat, care iese din apă.
Totul este gândit în proiect ca, odată în faţa Muzeului, „să-ţi impună respect, o anume atitudine, o conduită faţă de Artă. Să intri ca într-o biserică… Apare ideea de interferenţă. Muzeul acesta trebuie să fie altceva decât a fost, să fie o şcoală, aici se formează vizitatorul care e şi spectator şi elev…” Va fi un complex de arte vizuale în care pot apărea, lângă tablouri şi statui, instalaţii de artă, heppeding-uri, artă cinetică, spaţii pentru ateliere, spaţii largi, pentru privit opera de artă şi pentru odihna privitorului, spaţiu pentru proiectare film, organizare spectacole de lumini etc.
Acum, problema care se pune este obţinerea fondurilor pentru construcţie. Ca să poţi începe lucrarea aceasta, ar trebui patru milioane de euro şi să ai alte patru în rezervă…” Va trebui, probabil, o finanţare europeană, dar şi cofinanţarea Consiliului Judeţului este o sarcină importantă! Arhitectul Ujeucă speră ca proiectul său să nu aibă soarta catedralelor gotice, care s-au construit în sute de ani…
http://www.viata-lib... ... are_2.html

Fișiere atașate

• Fișier atașat  muzeu2.jpg   45,27K   330 Numărul de descărcări

Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#2 George

George

SuperGălăţean

• Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1.919 Mesaje:

Adăugat 23 martie 2009 - 07:55

Mi se pare mie sau va ocupa un pic din Str Traian astfel ca sa aiba motiv sa scoata tramvaiul?

#3 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.041 Mesaje:

Adăugat 13 noiembrie 2009 - 22:26

Muzeul de Artă Vizuală va mai sta câţiva ani cu chirie
S-au scurs cinci ani de când instanţa gălăţeană a retrocedat Arhiepiscopiei imobilul în care funcţionează Muzeul de Arte Viziuale. Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, administratorul acestui muzeu, a sperat în toţi aceşti cinci ani să reuşească să ridice un nou sediu pentru muzeul gălăţean. Din păcate, lipsa banilor şi-a făcut simţită prezenţa şi în acest domeniu. După ce prin 2006, Primăria a dat CJ, special pentru muzeu, o porţiune de teren din Parcul Rizer, prea multe investiţii nu s-au făcut. Doar vechiul cinematograf “Maracana” a picat sub cuvele grele ale excavatoarelor. O umbră de speranţă a apărut acum câteva zile, când CJ Galaţi a elaborat şi depus un proiect în vederea obţinerii finanţării pentru realizarea noii clădiri a Muzeului de Artă Vizuală. Proiectul se află în proces de evaluare la Secretariatul Tehnic Comun din cadrul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava.
Un sediu de 7,5 milioane de euro
În total, noul sediu al muzeului e evaluat (printr-un proiect cu finanţare mixtă: europeană şi de la CJ) la peste 7,5 milioane de euro. Însă chiar dacă acest proiect ar fi câştigat mâine, lucrările la ridicarea noului edificiu ar putea dura şi până la 30 de luni.
Proiectul «VisualIntegratedServices – ARTourism» - «Servicii integrate în domeniul vizual – ARTurism» are un buget de 8.841.379 euro, din care costurile totale eligibile sunt de 7.436.397 de euro. Valoarea grant-ului este de 3.000.000 euro, iar cofinanţarea aferentă costurilor eligibile, ce revine CJ Galaţi, este de 4.432.171 euro.
Între timp, ocupanţii imobilului aflat acum în proprietatea Arhiepiscopiei, nu au de ce să se teamă. „Nici nu se pune problema să-i evacuăm pe cei de la Muzeul de Artă. Le dăm răgaz în continuare să-şi facă o casă proprie”, ne-a spus părintele secretar din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Gelu Aron. Clădirea în care funcţionează Muzeul de Artă va continua să fie lăcaş de cultură şi după ce instituţia va avea alt sediu. Acolo va fi amenajat Muzeul Culturii şi Spiritualităţii Dunării de Jos.
http://www.adevarul.... ... hirie.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#4 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.041 Mesaje:

Adăugat 02 aprilie 2010 - 23:39

Aproape 3000 de metri pătraţi pentru expoziţii la noul Muzeu de Artă Vizuală
* Cel mai mare amfiteatru din judeţ şi cel mai modern muzeu din ţară
„Dacă ne ajută Dumnezeu, lucrările la noul muzeu de artă vor începe în luna septembrie. Până atunci mai sunt de pus la punct anumite detalii”, ne spune directorul de la Muzeul de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, ademenindu-ne cu fotografii ale viitoarei instituţii de cultură. Imaginile par desprinse din filmele ştiinţifico-fantastice. Clădirea pare că va fi un OZN căzut din ceruri direct în zona Parcului Rizer, însă va fi plin, nu de minunile tehnicii, ci de minuni care să ne umple sufletele de lumină şi bucurie.
Noua clădire, cu patru etaje, va avea 2.925 de metri pătraţi ca spaţiu de expunere. La fiecare nivel vor fi ateliere, birouri şi depozite pe patru categorii (pentru pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă). Tot aici se va afla şi cel mai mare amfiteatru din judeţ, care va avea nu mai puţin de 245 de locuri. Muzeul va  avea în posesie o suprafaţă totală de teren de 4.600 de metri pătraţi, va avea şi o cofetărie şi o librărie, aşa cum au toate instituţiile de acest gen din lumea bună. Partea cea mai interesantă va fi terasa semiacoperită, locul ideal pentru taberele de creaţie care se vor desfăşura.
„E un proiect îndrăzneţ, unicat în ţară. Chiar şi în Europa nu există decât patru sau cinci muzee care să se ridice la asemenea standarde”, precizează Dan Basarab Nanu. În mod surprinzător, deşi arată ca o bijuterie, construcţia nici nu costă foarte mult. „Opt milioane de euro”, ne informează directorul Nanu.
Toată povestea nu se va opri aici. Consiliul Judeţului, finanţatorul principal, are planuri mari. Doreşte să realizeze în zonă un Complex Cultural care să cuprindă Teatrul Muzical, Grădina Publică, Muzeul Creştinătăţii (în clădirea actualului muzeu de artă) şi Muzeul de Artă Vizuală (cel care se va construi în zona Parcului Rizer). Între noul muzeu şi Teatrul Muzical se va construi o alee pietonală, asemănătoare lui Champs Eliysee din Paris.
Între două finanţări
Cum până acum Consiliul Judeţului Galaţi nu a ratat niciun „concurs” de finanţare de la UE, viitorul Muzeu de Artă Vizuală aşteaptă doar câştigarea fondurilor necesare nu de la unul, ci de la două programe de finanţare externă, unul fiind de rezervă. „Proiectul va fi depus pe două surse de finanţare. O dată pe Programul Operaţional comun România – Republica Moldova – Ucraina pe axa 1, unde mărimea grantului (fondului nerambursabil oferit, n.red.) este de trei milioane de euro. Dar investiţia ajunge la aproape opt milioane de euro: îl depunem şi pe un proiect major, pe un proiect strategic, unde mărimea grantului de finanţare este de zece milioane de euro”. În cazul în care este declarat eligibil  proiectul major, se va renunţa la finanţarea mai mică, „de rezervă”, insuficientă însă, care ar cere atragerea ulterioară şi a altor finanţări.
http://www.viata-lib..._expozitii.html

#5 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.041 Mesaje:

Adăugat 28 august 2010 - 12:15

Iluzii europene pentru Muzeul de Artă de la Galaţi
Noul sediu al muzeului de Artă Vizuală, în valoare de opt milioane de euro, stă la mâna Uniunii Europene.Consiliului Judeţului Galaţi şi conducerea Muzeului de Artă Vizuală speră se rezolve problema sediului instituţiei muzeale prin accesarea unei finanţări europene de aproape opt milioane de euro. Din toată suma, CJ va trebui să asigure circa 800.000 de euro în cazul în care investiţia va fi acceptată de UE, iar investiţia va fi una dintre cele mai mari obţinute de judeţul nostru din fondurile comunitare. „În aceste moment proiectul este analizat la UE. Sperăm să se decidă cât mai repede şi să aprobe finanţarea”, ne-a declarat Dan Basarab Nanu, directorul muzeului.
Viitorul sediu va fi construit în Parcul Rizer, lângă Spitalul Militar. Din suprafaţa totală a parcului, de aproximativ 33.000 mp, muzeului îi vor reveni 4.600, dintre care doar jumătate vor fi ocupaţi de clădiri. Va fi o arie construită la sol de 2.600 de metri pătraţi, iar clădirea va fi una pe patru niveluri.  Astfel, noul muzeu va avea spaţii expoziţionale de trei ori mai mari decât are acum.
Practic muzeul îşi desfăşoară activitatea de cinci ani fără a avea un sediu propriu. Actuala clădire a instituţie, de vizavi de Grădina Publică, a fost retrocedată Episcopiei. „Ne înţelegem bine cu Episcopia. Nu plătim chirii, beneficiem de înţelegere. Totul este cât se poate de normal”, a mai spus Nanu.
http://www.adevarul...._325167535.html

#6 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.041 Mesaje:

Adăugat 09 iulie 2011 - 08:42

Dan Ujeucă, arhitectul gălăţean care de-o viaţă proiectează vapoare
A câştigat numeroase concursuri de arhitectură în străinătate. Este autorul unei lucrări de sistematizare la Hanovra, a unui salon auto din Italia şi a mai multor reşedinţe particulare de lux din Germania.
A luat admiterea „din prima" la Institutul de Arhitectură din Bucureşti. „A fost o mare surpriză. Am avut colegi, şefi de promoţie, care au luat admiterea abia a opta oară. Se intra foarte greu", spune Dan Ujeucă.
Împătimit de navigaţie
Pasiunea pentru vapoare l-a adus la Galaţi în 1975. A avut norocul să fie angajat la Institutul de Proiectări pentru Construcţii Navale. S-a remarcat rapid şi a format un colectiv de design, în cadrul căruia a lucrat până la Revoluţie. „Eu am venit aici cu pluta. Am venit şi am văzut atâta apă! Eram fascinat!", ne spune artistul.
Îşi aminteşte că prima lucrare pe care a realizat-o a fost o navă pentru Ceauşescu. Multe dintre navele care s-au fabricat în România, din 1975 până în 1989, au fost mai întâi pe planşeta arhitectului Ujeucă. „De exemplu Steaua Polară. Acum este transformată în navă de protocol, la Brăila. Se plimbă diverşi politicieni cu ea".
A mai proiectat nava „Independenţa", primul tanc-petrolier de 150.000 tdw, şi a lucrat la reabilitarea navei cu zbaturi „Tudor Vladimirescu".
A realizat o sumedenie de lucrări, de la simple case, până la locuinţe colective. „Am lucrat la căminul studenţesc al Universităţii Danubius, la clădirea viitorului Muzeu de Artă Vizuală, la cargouri petroliere, remorchere. Proiectul clădirii „Muzeului de Artă" a luat premiul I al Ordinului Arhitecţilor din România" a mai spus reputatul arhitect.
Dan Ujeucă a părăsit ICEPRONAV imediat după Revoluţie având curajul să renunţe la un post de conducere pentru a lucra pe cont propriu.
Recunoaştere dincolo de graniţe
A câştigat multe concursuri de arhitectură şi în străinătate. Este autorul unei lucrări de sistematizare la Hanovra. A proiectat, printre altele, un salon auto în Italia şi reşedinţe particulare în Germania. Este convins că că valoarea unui architect depinde de creditul pe care il acordă investitorii. „Poţi să faci zgârie nori, degeaba, dacă nu ai un investitor care să te ajute", spune Ujeucă.
Despre arhitectura oraşului Galaţi spune că este scăpată din mână, iar oraşul se dezvoltă absolut haotic. „Nici la ora actuală noi nu avem un PUG. Niciunul dintre confraţii noştri nu vrea să ocupe postul de architect- şef al Galaţiului. Asta înseamnă că se întâmplă ceva. Oraşul se dezvoltă complet aiurea. Oricine vrea, oriunde vrea, îşi poate amplasa o casă", adaugă arhitectul.
Întrebat ce ar schimba la Galaţi, ne-a răspuns cu zâmbetul pe buze: „E ca în bancul ăla cu Lenin. «Eu plec in Finlanda». Aş schimba locul".
Întrebări şi răspunsuri
- Cum aţi caracteriza arhitectura actuală ?
- Este o arhitectură minimalistă. De asta nici nu prea am eu priză. Dacă mă apuc să fac unuia o casa, cu siguranţă că nu o să-i placă. Din păcate, trebuie sa te mulezi pe prostiile pe care le vrea persoana respectivă. Dacă la doctor ar face exact cum face cu arhitectul, probabil ca într-o jumătate de oră ar fi mort. Si aici ţi se poate întampla, însă, doar în caz de cutremur.
- V-a afectat criza?
- Evident! Viitorul se arată şi mai sumbru dacă nu vin investitorii cu proiecte. Atunci când un arhitect câştigă o licitaţie, nu înseamnă că va primi bani imediat, ci abia în momentul în care s-a finalizat lucrarea. Or, având în vedere că o lucrare poate dura de la 6 luni, la un an, birourile de arhitectură pot întampina mari probleme financiare. De la sublim, la catastrofal, e doar un pas.
Ce-i place
„Îmi place berea şi whisky-ul. Îmi plac atât de multe treburi că uneori sunt în contradicţie cu vârsta mea. Îmi place să mă plimb cu rolele, cu patinele, cu bicicleta. Ador să fac oameni de zăpadă şi să fiu alături de tineri".
Ce nu-i place
"Nu-mi place brocolli, nu-mi place meschinăria, deşi uneori suntem meschini. Nu-mi place ipocrizia, deşi sunt ipocrit. Nu-mi place violenţa. Nu-mi place faptul că absolut toate licitaţiile sunt compromise".
Născut: 11 martie 1947, Bârlad
Studii: Institutul de Arhitectură Bucureşti
Ocupatie: arhitect
Familie: căsătorit, 2 copii
adevarul.ro

#7 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.041 Mesaje:

Adăugat 23 mai 2012 - 23:01

În loc de un nou Muzeu de Artă vom avea un teren viran în mijlocul Parcului Rizer!
Situaţie inedită în Parcul Rizer: la sfârşitul acestui an vom avea un parc nou-nouţ, de aproape două milioane de euro, în mijlocul căruia se va afla un imens loc viran - de peste 4.600 de metri pătraţi - unde ar urma să fie ridicat viitorul sediu al Muzeului de Artă Vizuală, obiectiv ce ar fi realizat cu fonduri europene, printr-un proiect deja câştigat.
Când vor începe lucrările la acest proiect şi când vor fi ele gata, sunt informaţii pe care nu ni le poate oferi nimeni. Şi asta, pentru că de aproape doi ani şi jumătate proiectul este în „evaluare finală”, motiv pentru care nu s-au putut face alţi paşi, cum ar fi licitarea constructorului sau achiziţionarea materialelor. Reprezentanţii CJ - instituţie care va asigura aproape 60 la sută din fondurile necesare realizării proiectului - nu ştiu ce se întâmplă şi nu au nici un răspuns din partea UE. Proiectul viitorului muzeu arată bine: vorbim despre o arie construită la sol de 2.600 de metri pătraţi, iar clădirea va fi una pe patru niveluri. În momentul acesta, expoziţiile se desfăşoară pe maxim 900 metri pătraţi, suprafaţă care va fi în viitorul muzeu doar pe un singur nivel. Undeva la subsol va fi amenajat un amfiteatru multimedia, de două ori mai mare decât cel de la Muzeul de Ştiinţele Naturii. La parter, etajul întâi şi la cel de-al doilea, pe lângă sălile imense de expunere, vor fi şi foarte multe laboratoare de recondiţionat obiecte de artă, ateliere, birouri şi depozite. Proiectul „VisualIntegratedServices – ARTourism” are un buget total de aproape 7,5 milioane de euro.
„Artă în linişte!”
Între timp, lucrările de modernizare a Parcului Rizer merg destul de bine. Consorţiul de trei firme (Pallegrini SRL Galaţi, Comtiem SRL Galaţi şi Electromontaj Bucureşti) care se ocupă de lucrări promite că va da parcul în folosinţă la finele acestui an, deşi termenul limită era undeva prin luna mai a anului viitor. Se văd deja amfiteatrul în aer liber şi foişorul care vor încânta privirile trecătorilor. În ceea ce îi priveşte pe ocupanţii imobilului aflat acum în proprietatea Arhiepiscopiei - ne referim aici la angajaţii Muzeului de Artă - aceştia au de ce să se teamă. Din surse neoficiale am aflat că Arhiepiscopia i-ar cam zori pe cei din muzeu să-şi mute catrafusele. Directorul Muzeului, Dan Basarab Nanu, pare însă liniştit. „Ne desfăşurăm activitatea aşa cum se vede. Nu am ce să comentez mai mult decât ceea ce ştiţi de la Consiliul Judeţului. Pot să vă spun că nu ne grăbeşte nimeni să plecăm”, a comentat sec Nanu.
viata-libera.ro

0 utilizator(i) citesc acest subiect

0 utilizator(i), 0 vizitator(i), 0 utilizator(i) anonim(i)

PageRank
ziare