Salt la conținut


Bun venit pe Forum Gălățeni.net

Pentru a putea publica subiecte și mesaje sau pentru a răspunde la cele deja existente este nevoie să vă logați. Dacă nu aveți un cont click pentru Înregistrare.
Vă puteți autentifica pe forum cu un cont de Facebook, indiferent că sunteți membru sau nu. Autentificați-vă aici: 
Înainte de a începe colaborarea cu Forumul Gălățeni.net vă rugăm să studiați Regulile comunității.


Fotografie

159 de case şi blocuri din Galaţi prezintă risc seismic


 • Vă rugăm să vă conectaţi pentru a răspunde
28 răspunsuri la acest subiect

#1 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 26 aprilie 2009 - 21:58


159 de case şi blocuri din Galaţi prezintă risc seismic
Cutremurul care a zguduit sâmbătă seara zona de sud a ţării şi care s-a simţit destul de serios şi în Galaţi, mai ales la etajele superioare ale blocurilor turn, readuce în prim plan necesitatea găsirii unor modalităţi de consolidare a clădirilor ce intră în clasa de rism seismic. "Din datele noastre reiese că în Galaţi avem 159 de imobile, 27 blocuri şi restul case, care sunt incluse în categoriile de risc seismic 1 şi 2 şi cele cu deja cunoscuta bulină roşie. Acestea din urmă sunt în cel mai mare pericol în cazul unui cutremur serios. 68 din cele 159 de imobile sunt deja propuse pentru a fi demolate, deoarece nu mai prezintă siguranţă şi au grad mare de risc seismic. Restul trebuie să intre în programe de consolidare. Când însă este vorba de imobilele ce nu aparţin Primăriei, ci diverselor asociaţii de proprietari sau persoanelor fizice ori juridice aici consolidarea trebuie suportată mai mult de proprietari", a precizat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.
http://www.monitorul... ... &articol=2
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#2 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 28 aprilie 2009 - 15:22

27 de blocuri cu risc seismic de gradul I, II, şi III
Potrivit primarului Galaţiului, Dumitru Nicolae, în municipiul Galaţi sunt 27 de blocuri care prezintă risc seismic de gradul I, II, III, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). „Avem un număr de 27 de blocuri care au risc seismic de gradul I, II, şi III. Doar pentru blocul C20 am primit bani de la Guvern şi din luna octombrie nu va mai prezenta risc seismic. Pentru celălalte blocuri există expertiză făcută, însă nu sunt bani şi nici Guvernul nu ne dă”, a afirmat edilul urbei.
Blocurile care prezintă risc seismic de gradul I sunt : C20, M19 (micro 19), un bloc (F) de pe strada Domnească, G4 (cartierul Dunărea).
Majoritatea blocurilor cu risc seismic de gradul II sunt din zona Ţiglina 1.: C32 (Ţiglina 1), blocul R (Micro 17), C31 (Ţiglina 1), R1 (strada Navelor, nr 2), blocul I (Micro 17), D2 ( Ţiglina 1), C9 (Ţiglina 1), C10 (Ţiglina 1), C15 (Ţiglina 1), C31 (Ţiglina 1), C13 (Ţiglina 1), C12 (Ţiglina1), C35 (Ţiglina 1), Domnească 142-bloc A şi B, Bloc F (strada Domnească), Regiment 11 siret E 4. Blocurile cu risc seismic de gradul III sunt blocul C (strada Cezar, nr 2), bloc W3 (Mazepa 1).
De asemenea, au mai fost propuse pentru consolidare încă 64 de imobile aflate în proprietatea municipalităţii, iar alte 68 de clădiri cu risc seismic ridicat, care nu mai pot fi refăcute, vor fi demolate. Majoritatea blocurilor cu risc seismic au fost expertizate în perioada 2000-2005. Duă declaraţiile primarului Nicolae, pe cele mai multe clădiri în pericol nu este aplicată bulina roşie de avertizare pentru că ,,bulina roşie este ceva simbolic şi nu trebuie neapărat pusă pe casă”.
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#3 katman

katman

  SuperGălăţean

 • Membri
 • PipPipPipPipPip
 • 1.158 Mesaje:

Adăugat 30 aprilie 2009 - 07:37

Majoritatea blocurilor cu risc seismic au fost expertizate în perioada 2000-2005


Asa, si in 4 ani au fost consolidate... cite?

Sau de fapt, asteptam linistiti urmatorul cutremur care, vorba cintecului, "le va potopi pe toate"...

,,bulina roşie este ceva simbolic


Intr-adevar, de ce m-ar interesa sa stiu ca, daca vreau sa imi cumpar un apartament in blocul respectiv, e posibil sa cobor de la etaj direct in canapea...

#4 EMIL

EMIL

  Gălăţean

 • Membri
 • PipPip
 • 147 Mesaje:

Adăugat 30 aprilie 2009 - 15:22

Vrajeala de primar ... sanatos la cap. Daca punea buline trebuia sa asigure consolidarea ca altfel primea voturi care-i asigurau statul pe banca nu pe scaunul directorial din Primarie. Poate cineva sa verifice tranzactiile efectuate cu locuinte din blocurile respective, respectiv cine a vandut de la data expertizarii, pentru a vedea cine a avut acces la aceste informatii publice? :?: Apoi este interesant de vazut daca informatia prezentata cu privire la aceste imobile, nu este comandata de persoane/agentii imobiliare ce doresc sa scada preturile in locatiile amintite, exceptand zonele din Dunarea si 17, banuiesc ca pot fi sageti pentru blocurile de pe Domneasca sau Tiglina (mai nou Durbaca) ;) .

#5 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 12 mai 2009 - 18:40

Programul de consolidare a clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic, publicat în MO
Hotărârea privind aprobarea Programului de acţiuni pe anul 2009 pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare la clădirile de locuit multietajate, încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial. Programul de acţiuni pe anul 2009 pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare la clădirile de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public prevede faptul că acţiunile vor fi finanţate potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente. În programul de acţiune din acest an sunt cuprinse clădiri din Bucureşti şi din mai multe judeţe ale ţării. Astfel, din Galaţi, urmează să fie supuse lucrărilor de consolidare imobilul din Strada Regiment 11 Siret nr. 17 - Blocul C 20, cartier Țiglina I, cu 60 de apartamente din 196.
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#6 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 21 mai 2009 - 00:15

Despre Galaţi, numai de bine…
Liniştea dinaintea cutremurului

Din cele 160 de clădiri din municipiul Galaţi, expertizate cu risc seismic de grad I, II şi III, doar una a fost consolidată cu banii
Guvernului – C 20, lucrare începută în 2005 şi nefinalizată încă. Cum era una din lucrările „în derulare”, investiţia de la C 20 a fost „prinsă” în bugetul guvernamental din acest an. Asta ar fi vestea bună. Vestea proastă este că nici un alt bloc din cele 160 nu mai primeşte bani în acest an de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.
Potrivit site-ului oficial al acestui minister – pe care sunt afişate şi cele 160 de clădiri din Galaţi, expertizate – a fost adoptat „Programul de acţiuni pe 2009 pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare la clădirile de locuit multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public”. Deşi Galaţiul are „ca zestre” trei astfel de blocuri, din care unul cu zece etaje!, numele municipiului nostru figurează în programul guvernamental decât la capitolul „lucrări în curs de execuţie”, cu eternul bloc C 20. În total, programul pe anul 2009 aprobat prin HG nr.491/2009 include 47 blocuri aflate în diverse faze de proiectare/execuţie a lucrãrilor de consolidare, din care: 35 clădiri în municipiul Bucureşti, trei în Negreşti, câte două în Tulcea şi Cernavodă, câte una în Galaţi (C 20), Ploieşti, Roman, Hârşova şi Sf. Gheorghe.
http://www.viata-lib... ... ui__2.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#7 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 02 martie 2010 - 22:47

Clădirea Primăriei Galaţi nu rezistă la un cutremur mai mare de 6,5 grade Richter
Imobilele vechi din oraş, cum este şi cel al Primăriei, nu sunt proiectate să reziste la un cutremur mai mare de 6,5 grade. "Această clădire nu are piloţi de beton bătuţi, sunt de stejar. Aşa e făcută şi Prefectura. Dacă cutremurul este până în 6,5 grade rezistă şi clădirea Primăriei, dacă e mai mare va ceda. Însă nu cred că are rost să ne tot impacientăm, trebuie să găsim bani pentru consolidări”, a spus primarul Dumitru Nicolae.
În ceea ce priveşte blocurile din oraş, Dumitru Nicolae consideră că vor rezista doar dacă cutremurul nu depăşeşte 7 grade pe scara Richter. "Cu excepţia unuia sau două blocuri, restul rezistă până pe la 7 grade", susţine primarul Nicolae.
Conform datelor înregistrate la Primăria Galaţi, în 2009, erau 160 de imobile (blocuri şi case individuale) care ar putea avea probleme serioase în cazul unui cutremur. Din cele 160 de clădiri expertizate cu risc seismic de grad I, II şi III, doar blocul C 20 a beneficiat de fonduri guvernamentale pentru consolidare. Tot anul trecut în municipiul Galaţi erau, conform expertizei, 27 de blocuri, dintre care patru cu grad seismic I – faimosul C 20, M 19 (din Micro 19), blocul F (Domnească nr.18) şi G 4 (cartierul Dunărea), 18 cu grad seismic II (C 35, C 32, C31, C9, C 30, C 15, C 13, C 12, C 10, D 2 – Ţiglina I, R - Micro 17, R 1 – Navelor nr. 2, I – Micro 17, A – Domnească 142, B - Domnească 142, F 18 – Domnească, E 4 - Regiment 11 Siret, C – Cezar nr. 20) şi unul cu grad seismic III (W 3 – Mazepa I).
http://www.adevarul...._217778783.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#8 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 04 martie 2010 - 01:52

Ce înseamnă clasele de risc seismic?
Cum nu toată lumea este familiarizată cu denumirile tehnice, iar intenţia noastră nu este să-i panicăm pe gălăţeni, indiferent de clasa de risc seismic a clădirii în care locuiesc, vă prezentăm „traducerea” termenilor.,
Astfel, clasa I de risc seismic înseamnă că imobilul respectiv se poate prăbuşi în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, în general, fiind vorba despre clădiri construite înainte de 1940.
Clasa a II-a de risc seismic înseamnă că în cazul unui cutremur similar, imobilul respectiv poate suferi doar avarii la diverse elemente de compartimentare, la scări, dar nu se va prăbuşi şi nici nu-i va fi afectată structura de rezistenţă.
În fine, clasa a III-a de risc seismic s-ar traduce prin acele clădiri care pot suferi avarii minore în cazul unui seism (cade tencuiala, apar fisuri în pereţi etc).
http://www.viata-lib...urtator__2.html

Bulibăşeală în date
Situaţia afişată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului nu este aceeaşi cu cea pe care o prezintă primarul Dumitru Nicolae. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, situaţia clădirilor cu risc seismic din judeţul Galaţi se prezintă astfel: din totalul de 115 imobile expertizate, două blocuri se află în municipiul Tecuci, iar restul sunt imobile din municipiul Galaţi.
Din cele două blocuri expertizate în municipiul Tecuci, unul se află încadrat la clasa de risc seismic I, iar celălalt în clasa de risc seismic II.
Cât priveşte municipiul Galaţi, din cele 112 imobile expertizate, 16 sunt blocuri cu mai mult de patru etaje, restul fiind case vechi, cu maxim trei niveluri. Blocurile expertizate sunt şi ele clasificate în funcţie de riscul seismic la clasa I – blocul M 19 (zece etaje) din Micro 19, blocul G 4 din Micro 19 (patru etaje), blocul C de pe strada Domnească şi blocul F de pe strada Domnească nr. 18 (patru etaje) şi clasa a II-a – blocurile C 12, C13, C15, C30, C31, C32, C34, C35 şi D2 toate din Ţiglina I, R 1 de pe strada Navelor, precum şi blocurile R şi I din Micro 17. În afară de cele 16 blocuri, restul de 96 sunt clădiri cu până la trei etaje, în special fiind vorba despre casele individuale de locuit. Din aceste clădiri expertizate, 57 sunt cu risc seismic clasa I şi doar 35 sunt încadrate la clasa a II-a de risc seismic, iar patru, la clasa a III-a.
Singurul bloc din Galaţi care a beneficiat de finanţare de la stat pentru consolidare a fost blocul C 20 din Ţiglina I.
http://www.viata-lib...urtator__2.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#9 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 21 septembrie 2010 - 00:37

Fonduri pentru consolidarea a doar 4 clădiri
Primăria municipiului Galaţi deţine o situaţie a clădirilor expertizate de specialişti în privinţa rezistenţei imobilelor la seisme. Situaţia nu este nouă, însă asta nu înseamnă că nu este nicio noutate aici; dimpotrivă – cum nimeni sau (aşa cum se va vedea) aproape nimeni nu are grijă de locatarii acestor locuinţe, iar timpul trece, cărămizile şi zidurile şubrede se transformă, încet, încet, în capcane ale morţii...
Potrivit unei liste puse la dispoziţie de Primăria municipiului Galaţi, în urma expertizei specialiştilor, a reieşit că există 67 de case individuale propuse pentru demolare, din care numai două imobile sunt expertizate cu risc seismic de gradul II, restul fiind case cu risc seismic de gradul întâi. Faptul nu atrage după sine, invariabil, concluzia că respectivele clădiri sunt una cu pământul. Din cele 67 de case expertizate, cele mai numeroase propuse spre demolare se află pe străzile: Traian (8 imobile), Tecuci, Dogăriei şi Muzicii (câte 4 clădiri), N. Alexandrescu, Bălcescu, Al. I. Cuza (câte 3) şi Democraţiei, Caragiale, Cuza Vodă, Carnabel, Florilor, Morilor, Războieni şi Domnească (câte 2 imobile), restul străzilor având câte o singură casă în această situaţie. Propunerea pentru demolare s-ar traduce cam aşa: „Casele sunt atât de puternic afectate la structura de rezistenţă, încât nu se justifică o consolidare a lor, ci demolarea şi construcţia unor imobile noi”.
Asta este doar teoria. Ca în orice domeniu din ţara asta, practica ne omoară… Am mers pe teren pentru a vedea, la faţa locului, cum arată câteva dintre aceste imobile propuse spre demolare. Ne-am fi aşteptat ca respectivele clădiri să fie măcar nelocuite. Realitatea este alta.
De la viceprimarul Nicuşor Ciumacenco am aflat că unele clădiri propuse spre demolare urmează... să fie consolidate. Un fel de graţiere pe ultima sută de metri! „Sunt clădiri importante, nu trebuie distruse, chiar dacă sunt propuse spre demolare. În acest an s-au alocat fonduri pentru consolidarea a 4 clădiri. Este puţin, dar atât putem face deocamdată”, a spus Ciumacenco.
Cele patru clădiri sunt: Carnabel 21-23 (pentru consolidarea căreia s-au alocat 200.000 de lei), Universităţii nr. 13 (175.000 de lei alocaţi pentru lucrări), Română 45-49 (250.000 de lei alocaţi), Iancu Fotea nr. 27 (434.000 de lei).
Dincolo de bucuria de a se conserva, totuşi, aceste clădiri istorice, rămâne o întrebare: dacă aceste clădiri propuse spre demolare urmează să fie consolidate, înseamnă că expertiza tehnică a fost eronată?
http://www.viata-lib...eda_casa_2.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#10 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 10 noiembrie 2010 - 09:47

Blocul E4 din Ţiglina I s-a crăpat în două!
Majoritatea blocurilor din Ţiglina 1 n-ar rezista unui cutremur cu magnitudinea de şapte grade pe scara Richter. Este şi cazul blocului E4 din strada Regiment 11 Siret, şubrezit de tasare, încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic de gradul I.
Fenomenul de tasare a clădirilor ia amploare în Ţiglina 1. După blocul C20 a fost la un pas să se dărâme şi alte imobile din cartier au început să aibă serioase probleme similare. De exemplu, între scările 1 şi 2 ale blocului E4, din strada Regiment 11 Siret, s-a creat o fisură cu deschiderea de aproape un metru. În apartamente tencuiala a început să cadă, pereţii sunt plini de crăpături, iar geamurile nu se mai închid. Locatarii sunt speriaţi că, în orice moment, şi-ar putea pierde agoniseala şi chiar viaţa. În plus, cei mai mulţi sunt bolnavi, au pensii mici, iar banii nu le ajung să plătească pentru consolidarea blocului.
Melania Cucoş, în vârstă de 73 de ani, este bolnavă şi trăieşte singură dintr-o pensie de 510 lei. Apartamentul ei are numeroase fisuri, iar geamul de la sufragerie se mai poate închide doar cu ajutorul unui cui. „Nu am ce face. Cuiul ăsta mă apără de frig. Caloriferele nu le deschid iarna, deoarece căldura iese prin crăpături. Dorm în bucătărie”, spune femeia.
Altă locatară, Lucia Tănăsescu, în vârstă de 76 de ani, se plânge că-i plouă în casă: „La geam, am improvizat o cutie în care se scurge apa. Este o improvizaţie. Nu am bani de investiţii. Sunt văduvă şi nu am la cine apela pentru ajutor”.
Situaţia este la fel de dramatică şi la etajul trei. Ecaterina Borş locuieşte împreună cu fiica ei şi cu cele două nepoţele într-un apartament cu două camere. S-a mutat în blocul E4 în urmă cu cinci-şase ani. „Am plătit 65.000 de lei pe acest apartament. Acum e plin de crăpături şi igrasie. Iarna trecută a fost foarte frig. Pentru a nu muri de frig, am folosit un radiator electric”, povesteşte femeia.
Conform datelor înregistrate în 2009 la Primărie, în municipiul Galaţi, sunt 160 de imobile (blocuri şi case ) care ar putea avea probleme serioase în cazul unui cutremur de intensitate mare sau chiar medie. Din cele 160 de clădiri expertizate şi declarate ca fiind cu risc seismic de grad I, II şi III, doar una a fost consolidată cu banii Guvernului. Este vorba despre blocul C 20, de pe Regiment 11 Siret, imobil care a fost pe punctul de a se prăbuşi din cauza tasării.
http://www.adevarul...._369563132.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#11 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 04 martie 2011 - 09:43

Haos total în privinţa clădirilor cu „bulină roşie”
* Evidenţa şi controlul acestora a ajuns în seama poliţiştilor comunitari!
Nicio autoritate locală nu-şi asumă răspunderea pentru identificarea construcţiilor cu risc seismic major. Din 26 de cereri de consolidare, Primăria a aprobat doar una asigurând finanţare pentru o singură asemenea lucrare, la blocul C20 în Ţiglina I.
Astăzi, când se împlinesc 34 de ani de la catastrofalul cutremur care a lovit România la 4 martie 1977, construcţiile cu risc seismic ridicat din Galaţi se află doar în grija lui Dumnezeu, nu şi a autorităţilor, aşa cum ar fi normal.
„Nu e treaba noastră"
În cursul documentării un articol despre situaţia clădirilor cu „bulină roşie" şi despre riscurile la care sunt supuşi locatarii acestora, dar şi din împrejurimi, reprezentanţii autorităţilor locale ne-au oferit câteva declaraţii pur şi simplu halucinante.
„Nu este responsabilitatea noastră să facem expertiza acestor clădiri. Nu suntem noi cei care stabilim gradul de risc seismic în care se încadrează o clădire. Nu punem noi bulina roşie pe ele. Noi avem grijă doar ca noile construcţii, cele care urmează să fie construte, să se încadreze în standarde. Cei de la Primărie se ocupă de aceste clădiri cu risc seismic", spune Cristian Capetis, inspectorul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Pe lângă faptul că reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii afirmă că nu are nici cea mai mică legătură cu aceste clădiri, mai aflăm cu uimire că de identificarea şi marcarea acestora trebuie să se ocupe poliţiştii locali (actuala denumire a poliţiştilor comunitari).
Până la urmă există o explicaţie pentru această aberaţie. Pur şi simplu, înfiinţarea Poliţiei Locale (prin rebotezarea celei comunitare) a creat oportunitatea reducerii cheltuielilor salariale ale Primăriei prin transferul serviciului Disciplina în Construcţii la „noua" instituţie.
„Într-adevăr, acest serviciu a fost mutat la noi, cu începere de la 1 martie, dar la ora actuală figurează doar în acte ca făcând parte din Poliţia Locală. Încă nu s-au mutat efectiv, mai durează. Deocamdată nu-i cunosc pe acei oameni, nu ştiu cine sunt", spune Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Locale Galaţi.
Odată ajunşi la capătul firului, adică la Disciplina în Construcţii, care funcţionează încă în cadrul Primăriei, am crezut că vom primi în sfârşit un răspuns concret despre clădirile cu risc seismic. Nici vorbă însă.
„Responsabilităţile Disciplinei în Construcţii nu includ aşa ceva. De ce trebuie să dăm noi asemnea informaţii, dacă noi nu ne ocupăm de clădirile cu bulină roşie. Nu suntem noi cei care le monitorizăm sau le examinăm. Nu avem nicio treabă. Vorbiţi la Primărie", spune Valentin Ţocu, directorul serviciului Disciplina în Construcţii, culmea chiar din cadrul Primăriei Galaţi.
Un bloc consolidat în 17 ani
Conform datelor postate pe pagina de internet a Primăriei Galaţi, dintre cele 26 de blocuri cu risc seismic ridicat care au fost examinate în ultimii 17 ani, unul singur s-a bucurat de lucrări de consolidare. Restul de 25 de construcţii mai au de aşteptat, probabil până la primul cutremur când se vor dărâma complet. Este vorba despre blocul C20 din cartierul Ţiglina I.
Pe lângă aceste 25 de blocuri care sunt menţionate ca fiind cu risc seismic de gradul I, II şi III (cele mai multe de gradul I şi II) şi unul singur cu gradul III, mai există încă alte 17 solicitări ale asociaţiilor de proprietari pentru expertiză.
Consolidarea locuinţelor în 19 paşi
În cele ce urmează vă vom prezenta etapele ce trebuie parcurse pentru a beneficia de consolidare o anuită construcţie.
1. Asociatia de proprietari completeaza Anexele 5,6,7 (din HG nr.1364/2001) pentru expertizare constructie si le depune la Primarie
2. Primaria le inainteaza Consiliului Judetean pina la data de 1 mai anul in curs pentru anul urmator
3. Consiliul Judetean inainteaza la Ministerul Transporturilor ,Constructiilor si Locuintei pina la data de 15 mai anul in curs, pentru anul urmator toate solicitarile
4. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului inainteaza propunerile la Ministerul Finantelor pina la 1 iunie anul in curs , pentru anul urmator
5. Dupa aprobarea bugetului de stat Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Locuintei comunica Consiliilor Judetene sumele aprobate pentru fiecare locatie in parte, iar acestea comunica Consiliului Local.
6. Asociatia de proprietari intocmeste Hotarirea prin care se aproba elaborarea expertizei
7. Se elaboreaza de catre proiectantii de specialitate a proiectului de expertiza; raportul de expertiza se avizeaza in Comisia Tehnica de specialitate (din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului)
8. Consiliul Judetean notifica in acest sens Asociatia de Proprietari cu privire la obligatiile ce revin acestora
9. Asociatia de proprietari emite Hotarirea privind aprobarea proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare
10. Se solicita de catre Primarie prin Consiliul Judetean a fondurilor pentru proiectare; in acest sens se constituie Asociatia contractanta (prin conventie civila) intre Asociatia de proprietari si Primarie prin care se stabilesc urmatoarele: -Asociatia de proprietari este persoana juridica; sursa de finantare: de la bugetul statului, din fonduri proprii ale proprietarilor a caror venituri medii nete lunare pe membru de familie depasesc venitul mediu lunar pe economie, obligatiile partilor cit si instituirea ipotecii legale a statului asupra locuintei.
11. Se elaboreaza Studiu de fezabilitate , se avizeaza de Comisia de specialitate (din cadrul Ministerului) si se aproba de catre Consiliul Local
12. Se elaboreaza proiectul tehnic, caietul de sarcini si detaliile de executie prin licitatie
13. Se instituie ipoteca legala a statului asupra locuintei
14. Se organizeaza licitatia pentru atribuirea contractului de executie a consolidarii si asigurarea dupa caz a locuintelor de necesitate . Se contracteaza lucrarea si se incheie contractele simultan intre Primarie si constructor şi între Primarie cu fiecare proprietar.
15. Se asigura diriginti de santier
16. Executia lucrarilor propriu-zise; dupa finalizarea lucrarilor are loc receptia si repartizarea pe fiecare proprietar a cheltuielilor efectuate ;
17. Proprietarii , pe parcursul executiei , vor prezenta lunar adeverinte cu venitul net pe membru de familie
18. La finalizarea lucrarilor proprietarii vor restitui in conditiile legii a cheltuielilor lucrarilor de consolidare (in rate lunare egale , fara dobinda, in termen de pina la 25 ani)-numai pentru proprietarii a caror venituri medii nete lunare pe membru de familie depasesc venitul mediu lunar pe economie
19. Radiere ipoteca pentru proprietarii a caror venituri nu depasesc venitul net pe economie/membru de familie.
Simplu, nu? Glumin, fireşte!
http://www.adevarul...._437956266.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#12 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 16 martie 2011 - 23:10

Ce imobile se vor prăbuşi în Galaţi
* 112 case şi blocuri vor fi distruse în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.
Mii de gălăţeni trăiesc sub ameninţarea că un cutremur le poate lua viaţa sau distruge agoniseala de o viaţă, pentru că locuiesc în imobile şubrede, care s-ar putea face una cu pământul în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, cum a fost şi cel din 1977. Potrivit statisticilor, la Galaţi sunt 112 imobile cu „bulină roşie". Printre acestea, se află şi 16 blocuri, dintre care patru sunt incluse în clasa 1 de risc seismic.
Potrivit clasificărilor din domeniu, includerea unui imobil în una din cele 3 clase de risc seismic se referă la modul în care imobilul respectiv va fi afectat în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter. Includerea în clasa 1 de risc seismic presupune că imobilul se poate prăbuşi, includerea în clasa a doua presupune că imobilul poate suferi avarii la unele elemente ale construcţiei, dar nu îi va fi afectată structura de rezistenţă, iar includerea în clasa a treia înseamnă că producerea cutremurului poate provoca doar avarii minore, cum ar fi fisuri ale pereţilor sau căderea unor elemente ornamentale şi a tencuielii.
În categoria imobilelor cu grad seismic 1 sunt incluse blocurile G4 şi M19 din cartierul Dunărea şi blocurile C şi F de pe str Domnească. Blocul M19 este un bloc cu 10 etaje. În a doua clasă de risc seismic sunt incluse blocurile C12, C13, C15, C30, C31, C32, C34, C35 şi D2 din Ţiglina1, R şi I din Micro 17 şi R1 de pe str Navelor nr.2. În clasa a 3-a de risc seismic e inclus blocul W3, din cartierul Mazepa 1. Din celelalte 96 de clădiri, 57 sunt incluse în clasa 1 de risc seismic, 35 în clasa a 2-a şi 4 în clasa a 3-a. La Primăria Galaţi au fost depuse în ultimii ani 26 de cereri pentru consolidări de imobile, dar a fost aprobată o singură cerere, pentru blocul C20, din Ţiglina 1. Lista imobilelor cu "bulină roşie" este în permanentă schimbare. În toamna trecută, la blocul E4 de pe str. Regiment 11 Siret, din Ţiglina1, a apărut, între scările 1 şi 2, o „deschidere" de un metru şi a început să cadă tencuiala de pe pereţii brăzdaţi de fisuri. Cele mai mari probleme sunt în cartierul Ţiglina 1, pentru că blocurile de aici au fost construite în anii '60, fără subsoluri tehnice. Pentru că majoritatea conductelor au durata de serviciu depăşită de mult, apa scursă din conductele ciuruite de rugină se infiltrează la temeliile blocurilor, accentuând procesul de tasare.
Printre imobilele care s-ar putea prăbuşi în cazul unui cutremur este şi cel de pe str. Domnească nr.38, în care îşi are sediul Primăria Galaţi. Clădirea construită în perioada interbelică, după metodele vremii, nu are piloţi de beton bătuţi, ci piloni de stejar. Clădirea "tremură" de fiecare dată când trece prin zonă un autobuz sau un autovehicul de tonaj mare.
http://www.romaniali...ati-219730.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#13 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 23 martie 2011 - 09:53

Este Tecuciul un oraş sigur în caz de cutremur?
Numărul în continuă creştere al dezastrelor naturale îndreptăţeşte populaţia să se întrebe care este situaţia în zona în care trăiesc. Sunt destul de solide clădirile în care locuim? Ce imobile ale instituţiilor vor supravieţui în urma unui cutremur? La nivelul municipiului Tecuci situaţia nu este deloc „roz”, zeci de clădiri P+3 construite înainte de anul 1978 nu au fost reabilitate şi nici măcar expertizate, pentru a se cunoaşte cu exactitate gradul de risc la care sunt supuşi locatarii acestor imobile. În perioada 1995-2006 autoritatea publică locală a sprijinit asociaţiile de locatari în demersurile de întocmire a expertizelor tehnice pentru clădirile de locuit multietajate.
Astfel, au fost expertizate blocurile C şi D din str. Costache Racoviţă şi blocul L din Aleea Plopilor. În informarea privind acţiunile întreprinse se precizează: „Ultima expertiză la blocul L a fost finalizată în anul 2001, celelalte două expertize la blocurile C şi D în anul 1997, respectiv 1999. Suplimentar faţă de cele trei blocuri, au fost identificate cu grad seismic şi blocurile A (situat pe str. 1 Decembrie 1918 nr. 62) respectiv B (situat pe str. Costache Racoviţă). Deoarece expertizele efectuate sunt depăşite ca termen, este necesară reactualizarea lor. De asemenea, solicităm în mod expres sprijinul financiar legal pentru consolidarea blocului C din str. Costache Racoviţă, încadrat în anul 1997 în clasa de risc seismic I”.
În cursul anului 2005 au fost identificate şi alte imobile cu grad de risc seismic, respectiv Casa de Cultură, Spitalul municipal „Anton Cincu”, Secţia Pediatrie, Ambulatorul de specialitate, şase şcoli gimnaziale, două unităţi de învăţământ preşcolar, precum şi locuinţe din fondul locativ al Primăriei Tecuci. Din toate clădirile enumerate, cea care va rămâne în picioare după un cutremur va fi cu siguranţă Casa de Cultură, deoarece aceasta a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Restul...
http://www.monitorul...remur-4610.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#14 dcp100168

dcp100168

  Administrator

 • Administrativ
 • 60.950 Mesaje:

Adăugat 09 iunie 2011 - 22:16

Locuinţele cu bulină roşie şi cele din Valea Oraşului nu pot fi asigurate
În ultimii 20 de ani, la Galaţi, a fost reabilitat doar un singur bloc. În aceste condiţii, gălăţenii care locuiesc în clădiri şubrede nu pot primi vreo despăgubire în cazul unui dezastru. Locatarii acestor imobile nu pot încheia poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor decât după ce blocul va fi consolidat. Ori, consolidarea unui astfel de apartament ajunge să coste, de cele mai multe ori, cât achiziţionarea unuia nou.
Paul Mihnea, de 45 ani, locuieşte în blocul G4, din cartierul Dunărea, imobil inclus în categoria imobilelor cu grad seismic 1. Bărbatul a încercat să-şi asigure apartamentul, însă a fost refuzat. „Am mers la două firme mari de asigurări cu speranţa că voi putea semna o poliţă de asigurare. Ambele mi-au spus că nu se poate deoarece mă aflu în zona de risc seismic. Într-adevăr, blocul este cu probleme. Din cauza fenomenului de tasare, au apărut crăpături pe pereţi. Din câte am înţeles, s-au făcut expertize pentru consolidarea blocului, însă doar atât", a spus locatarul.
În aceaşi situaţie sunt şi gălăţenii din Valea Oraşului. De ani de zile, la fiecare ploaie torenţială, locuitorii se aşteaptă la ce este mai rău. O salvare pentru ei ar fi fost să-şi asigure casele, însă companiile de profil preferă să nu-şi asume răspunderea. „Am vrut să-mi fac asigurare la casă, dar mi-au spus că există risc mare de inundaţii. Cine să asigure casa asta? Are structura de rezistenţă afectată din cauza ploilor. Nu bagă nimeni bani aici. Suntem ai nimănui", ne-a spus Eccaterina Preda, în vârstă de 73 de ani.
Alt locatar, aceiaşi situaţie. Constanţa Sava locuieşte pe strada Griviţei şi îşi aminteşte cu groază de noaptea de 16 spre 17 iunie 2010, când ploaia torenţială i-a distrus bunurile agonisite de o viaţă. „Parterul casei a fost plin cu apă. Şi acum se mai cunoaşte. Toată casa este plină de mucegai şi igrasie. Apa s-a infiltrat şi a afectat fundaţia, pereţii. Parterul este distrus. Cine riscă să facă aici asigurare? Îmi spun că trebuie să o consolidez. De unde să am atâţia bani. Nu face casa cât face consolidarea? ", s-a plâns femeia.
„Nici măcar nu am încercat să-mi fac asigurare. Pagubele inundaţiilor de anul trecut încă se mai cunosc. Abia am reuşit să repar o cameră. Chiar dacă fac asigurare, nu primesc nicio despăgubire", ne-a spus Tudor Vasile, 58 de ani.
Asiguratorii spun că proprietarii acestor locuinţe nu sunt pasibili de amendă, însă nici nu pot primi, în cazul unui dezastru, vreo despăgubire. „Blocurile cu risc seismic din Galaţi nu vor fi încadrate în această categorie a asigurărilor. Nici casele din Valea Oraşului nu vor fi asigurate. Acolo este pericol de inundaţii frecvent. Sunt locuinţe la care nu avem ce face. Preferăm să nu ne asumăm raspunderea", ne-a spus un reprezentant al firmei de asigurări.
112 clădiri şubrede
La Galaţi, 112 case şi blocuri pot fi distruse în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade Richter. În categoria imobilelor cu grad seismic 1 sunt incluse blocurile G4 şi M19 din cartierul Dunărea şi blocurile C şi F de pe strada Domnească. În a doua clasă de risc seismic sunt incluse blocurile C12, C13, C15, C30, C31, C32, C34, C35 şi D2 din Ţiglina1, R şi I din Micro 17 şi R1 de pe strada Navelor nr.2. În clasa a 3-a de risc seismic e inclus blocul W3, din cartierul Mazepa 1. La Primăria Galaţi au fost depuse în ultimii ani 26 de cereri pentru consolidări de imobile, dar a fost aprobată o singură cerere, pentru blocul C20, din Ţiglina 1.
adevarul.ro
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#15 nico76

nico76

  În vizită

 • Membri
 • Pip
 • 1 Mesaje:

Adăugat 23 august 2011 - 07:42

Salut, am si eu o intrebare stupida, poate cine locuieste prin zona stie: de ce blocul c33 nu se afla printre cele cu risc? adica e si c 32 si 31 si 34 si 35... au fost facute ceva lucrari de consolidare? le-a facut subsol? bunica mea locuieste acolo, si ma gandeam sa ma mut acolo dupa moartea ei...
0 utilizator(i) citesc acest subiect

0 utilizator(i), 0 vizitator(i), 0 utilizator(i) anonim(i)ziare