Sign in to follow this  
Followers 0
dcp100168

Magicianul Johannes, alias Ionuţ Stoian din Galaţi

6 posts in this topic

Jocuri periculoase la Pro

* Iluzionistul Johannes, întins pe o pătură de cioburi, se va lăsa „nivelat” de un cilindru compactor de 15 tone pentru emisiunea „I.Real”, difuzată de Pro TV.

În premieră în România, magicianul Johannes, întins pe o pătură de cioburi, se va lăsa „nivelat” de un cilindru compactor de 15 tone. Încercarea sa de a ieşi viu şi nevătămat din întâlnirea cu acest utilaj, un număr de magie cu totul inedit, va fi prezentată în noua ediţie a emisiunii ”I.Real” de miercurea, difuzată la Pro TV de la ora 20.30. Cu pieptul gol, întins pe un cearşaf plin de cioburi care în orice clipă i-ar putea străpunge pielea, Johannes va aştepta, „în linişte”, uriaşa maşinărie care va trece peste el. În prezenţa rudelor şi a celor mai apropiaţi, Johannes va încerca să iasă viu de sub buldozerul de 15 tone, care are toate şansele să îl strivească de viu. Cum va reuşi să iasă întreg de sub greutatea acestuia şi fără nici o zgârietură provocată de cioburile ascuţite, numai Johannes ştie, iar cu toate insistenţele noastre magicianul nu a vrut să dezvăluie niciunul din secretele numărului său. Dacă va reuşi să treacă cu bine de acest număr incredibil, Johannes va fi responsabil cu încă o premieră pentru ţara noastră, după ce anul trecut de Paşte a fost îngropat de viu şi a reuşit să iasă întreg de sub pământ, dintr-un coşciug veritabil, deşi avea mâinile şi picioarele legate. ”Sunt atras în mod constant de astfel de riscuri şi mereu mă gândesc cum ar fi dacă ai sta în faţa trenului fără să te fereşti până în ultima secundă, aşa cum am făcut eu în 2007, sau cum ar fi să te trezeşti îngropat de viu, cum s-a întâmplat la numărul de anul trecut”. Despre numărul de magie pe care telespectatorii îl vor urmări miercuri, Johannes spune că se va afla pe muchie de cuţit: ”Există două riscuri mari, pe care nu ai cum să le elimini... Unul este să greşesc eu, iar altul să greşească şoferul. În primul caz se cheamă infirmitate pe viaţă, iar în al doilea direct moarte!”, avertizează Johannes. Cu salvarea gata să intervină în orice moment, Johannes se încumetă să facă acest număr riscant de magie despre care spune că i se potriveşte. ”Nebunia asta a mai fost încercată o dată în Statele Unite, iar acum este făcută şi la noi pentru prima dată. Vă provoc să încercaţi să vă uitaţi fără să întoarceţi privirea”, spune Johannes.

Inspirat de David Copperfield

Gustul lui Johannes pentru magie porneşte din copilărie: ”Cred că fiecare încearcă să se exprime în felul lui şi să-şi găsească o cale în viaţă... şi lucrurile astea încep din copilărie, când încerci să faci diverse lucruri cu care să îţi uimeşti prietenii... De exemplu, mie mi-a plăcut mult să desenez, să citesc şi să inventez poveşti, apoi a venit un moment când îmi plăcea mult break-dance-ul... dar simţeam că nu era ceea ce îmi doream să fac. Până când un prieten de familie pe la care mergeam să văd filme la video (asta era înainte de ’89) mi-a arătat o casetă cu David Copperfield. Din momentul în care am văzut ce făcea Copperfield, am rămas profund impresionat şi mi-am dorit să pot să fac şi eu aşa ceva. Nu a fost însă uşor, pentru că în România arta magiei era undeva la nivelul de ”bâlci”, nu se ridica nicidecum la nivelul lui David Copperfield... Pentru că nu existau materiale, cărţi sau cursuri legate de magie, am încercat să îmi imaginez eu cam ce ar trebui să fac, am încercat cu câteva lucruri banale, pe care le are oricine prin casă, să inventez ceva... sau mai bine zis să descopăr ceea ce magia inventase demult! Alteori inventam fără să ştiu o metodă prin care făceam ca un creion să străpungă o bancnotă, de exemplu... aşa am ajuns să fac magie şi să renunţ la orice alt hobby pentru a mă dedica exclusiv iluzionismului”. De atunci, a trecut ceva timp – anul acesta, Johannes a împlinit 33 de ani – şi povestirile lui sunt cu adevărat incredibile. ”Mă întreb ce or fi simţit oamenii care aşteptau trenul în gară la Neptun şi care au asistat la scena în care un accelerat care avea viteză a fost cât pe ce să intre în mine, în timpul unui experiment...”. Uneori, însă, îşi alege subiecţii din rândul vedetelor: ”Smiley a suportat 15 minute de suspans şi groază într-o moară părăsită, în care îmi aduceam victimele în copilărie. Glumesc, desigur!”. În timpul demonstraţiilor lui, a avut ocazia să vadă reacţii extrem de variate: ”Nu pot să uit reacţia trecătorilor din zona Gării de Nord, care m-au văzut fără cap, la propriu. Erau şocaţi, mai ales că şi fugeam în acest timp”.

Johannes recunoaştea mai de mult că în România există magicieni cu mult mai multă experienţă decât el. “Am un amic, Bucfing Dănuţ, membru în International Brotherhood of Magicians, cu care am colaborat o vreme (între timp şi Johannes a devenit membru al respectivei asociaţii – n. red.). Iar recent, l-am cunoscut pe Andrei Teaşcă, care are o mulţime de contracte în Asia. Şi îi respect pe Rothini, Robertino sau Leonard Iosefini, toţi extrem de apreciaţi de public“. „Mă bucur că românilor li s-a deschis apetitul pentru genul ăsta de entertainment şi ăsta e un lucru bun pentru toţi magicienii din ţara noastră, care îi sunt tributari lui Copperfield şi, mai recent, lui David Blaine. Copperfield este primul şi cel din ”vina” căruia practic această artă, dar în lume există o mulţime de alţi magicieni de calibrul lui David, iar astăzi magia este prezentată altfel de fiecare magician în parte... Mie-mi mai plac David Blaine şi Criss Angel. Şi la noi în ţară sunt magicieni – şi când spun asta nu vorbesc despre cei din Parlament –, iluzionişti care lucrează pe nave de croazieră sau apar la TV şi care au foarte multă experienţă”, spune Johannes despre „concurenţii” săi.

Întrebat cum se simte înaintea unui număr de magie care îi poate pune în pericol viaţa, Johannes răspunde: “normal că am şi eu emoţii, însă după ce reuşeşti să faci mai multe numere de magie ajungi să iubeşti această emoţie, înveţi să o controlezi şi ajungi să te hrăneşti din ea”.

„Omul din spatele magicianului”

În exclusivitate pentru EVZ, Johannes a acceptat să dea detalii despre viaţa sa personală, despre viaţa „omului din spatele magicianului”, cu câteva zile înainte de marea încercare de miercuri-seară: „Viaţa mea este magia, adică tot ce este suprarealist, fantastic şi incredibil. Eu sunt Johannes, cel care azi îţi stimulează imaginaţia cu lucruri la care mereu omenirea a visat să ajungă. Ocupaţia mea este când amuzantă, când periculoasă, vecină cu inconştienţa, iar maestrul desăvârşit este chiar viaţa! Ea te învaţă mereu că nu tot ceea ce vezi, auzi, simţi, miroşi sau guşti este ceea ce pare a fi. Pentru mine nu există nicio zi fără numere de magie, asta e clar! Pentru că eu de foarte mult timp simt că mă identific foarte mult cu acest personaj numit magician. Să ştii însă că am o viaţă normală, îmi plac cluburile şi fetele şi petrecerile şi prima oară când te întâlneşti cu mine nu te bombardez cu trucuri şi nici nu te duc la moara părăsită unde l-am ”torturat” pe Smiley! Însă, inevitabil, toţi prietenii şi cunoscuţii îmi cer mereu să le arăt tot felul de trucuri. Prietenii mei sunt ”cobaii” mei, ca să zic aşa. Îmi place să îi iau mereu prin surprindere... Aşa că imaginaţi-vă cât de frumoasă trebuie să fie viaţa uneori cu mine! Chiar şi la şcoală profesorii mă rugau să le arăt mici trucuri. Iar la susţinerea proiectului de diplomă îmi amintesc că profesorul a hotărât să le arăt celor din comisie şi un număr de magie. Eu am crezut că este o glumă, însă el vorbea foarte serios. Aşa că am impresionat comisia venită de la Bucureşti cu trucurile mele, iar profesorii mi-au spus că... trebuia să le arăt magie de la bun început şi să nu mai susţin proiectul... Aşa că, după cum vezi, viaţa mea e strâns legată de magie”.

Un lucru care se ştie mai puţin este că, de la experimentul cu îngroparea de la Paştele de anul trecut, Johannes a hotărât să nu-i mai permită mamei sale să asiste la numerele lui care-i pun viaţa în pericol: „Bineînţeles că i se pare complet deplasat să fac astfel de experimente şi şi-ar dori să nu mai ştie absolut nimic, nici înainte, nici după... e normal ca mama să nu poată vedea astfel de lucruri. Îmi amintesc că la numărul cu îngropatul la doi metri în pământ pe mama am protejat-o spunându-i cu exactitate ce voi face pentru a reuşi, pentru că altfel cred că nu ar fi rezistat. Însă, cu toate că mama ştia ce se întâmplă, imaginea cu mine coborât în groapă şi cu tot pământul acela pus deasupra a fost teribilă şi a făcut-o să se întrebe tot timpul dacă voi reuşi. Oricum, am hotărât să nu o mai iau la numere atât de periculoase”.

Pe numele său adevărat Ionuţ Stoian, Johannes s-a născut pe 9 februarie 1976 - aşadar este un „Vărsător” ambiţios -, în Galaţi, frumosul oraş-port de pe malul Dunării, în care de altfel locuieşte şi acum. A absolvit Facultatea de Mecanică, Secţia de Tehnologii Neconvenţionale, de la Universitatea din Galaţi, facultate care recunoaşte acum că i-a folosit mult în activitatea sa de iluzionist ulterioară.

A devenit cunoscut cu ciclul de emisiuni “I.Real” de la Pro TV, în care cel mai spectaculos număr a avut loc anul trecut, de Paşte: în faţa unui public numeros, Johannes a fost îngropat de viu chiar sub ochii asistenţei. Legat cu cătuşe şi la mâini şi la picioare, Johannes a fost aşezat într-un sicriu de sticlă şi acoperit cu pământ. Cum a reuşit Johannes atunci, îngropat la 2 metri adâncime, să-şi desfacă perechile de cătuşe de la mâini şi de la picioare, să iasă din sicriul de sticlă şi să-şi dozeze oxigenul şi puterile pentru a reuşi să străbată drumul

până la suprafaţă, numai el poate şti, dar, ca orice magician care se respectă, Johannes nu vrea să dezvăluie niciunul din trucurile care fac farmecul meseriei lui. Johannes s-a încumetat atunci să facă acest număr de magie doar după pregătiri îndelungate, atât fizice cât şi psihice, un antrenament pe care-l efectuează, de altfel, înaintea fiecărui număr mai periculos. Pe un magician amator acest truc l-a costat viaţa, în timp ce lui Chris Angel i-a adus faima. Johannes le-a călcat astfel pe urme lui Chris Angel, David Blaine şi David Copperfield – cărora le-a reuşit acest truc – şi să ducă la bun sfârşit ceea ce şi-a planificat încă din anul 2000, când a cumpărat special pentru acest truc prima pereche de cătuşe. Despre colaborarea sa cu Pro TV, Johannes a declarat, în exclusivitate pentru EVZ: „M-am gândit foarte mult atunci când am primit propunerea de a mă implica în acest proiect, pentru că de fiecare dată îmi doresc ca lucrurile să iasă foarte bine, nu bine sau binişor. E foarte greu să produci un serial despre magie la nivelul show-urilor de afară. A trebuit să mă conving că echipa cu care voi lucra va înţelege care sunt cerinţele speciale ale unui astfel de show, va înţelege cât de importanţi sunt factori ca lumina, unghiurile de filmare sau faptul că eşti înconjurat pe stradă de trecători, pe care nu ai cum să îi controlezi. Eu am fost încurajat în acest proiect de prietenul şi managerul meu, Silviu Bacalum, şi acum sunt mai mult decât încântat de ce am reuşit să facem în ”I.Real””.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... se-la-Pro/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru telespectatori e simplu sa ii acalesti cu unghiul de filmare si sa le creezi iluzia. Dar mi-as dori sa pot participa la propriu in calitate de spectator la trucurile unui astfel de iluzionist la fata locului. Sa imi pot da seama cum face :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am avut ocazia ca acum 8-10 ani sa particip ca singur spectator la o mica demonstratie. M-a "prostit" si de la 75 de cm distanta, cu toate ca unele trucuri nu mai erau de mult un sectret.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu sunt sigur ca el va sta intre roti in micul spatiu dintre pamant si osia buldozerului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-a lăsat călcat de buldozer!

Cu pieptul dezgolit, întins pe un cearceaf plin de cioburi, care în orice clipă i-ar putea străpunge pielea, Ionuţ Stoian, alias Johannes (33 de ani), a supravieţuit, nefiind strivit de trecerea unui cilindru compactor cântărind 15 tone. Johannes a riscat mult, dar a reuşit un număr de magie unic la noi în ţară. “Puteam greşi eu sau putea greşi şoferul. Primul caz ar fi însemnat infirmitate pe viaţă, iar al doilea, direct moarte”, a declarat Johannes pentru PRO TV, după efectuarea cascadoriei, care a avut loc la Galaţi. În faţa camerelor de luat vederi şi cu Salvarea gata să intervină, Johannes s-a încumetat. “Nebunia asta a mai fost încercată în Statele Unite, iar acum e făcută şi la noi”, a mai spus Johannes.

http://www.libertatea.ro/stire/s-a-lasa ... 40618.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iluziile create de "consateanul" nostru sunt bine realizate insa ar trebui sa mai lucreze putin la partea de spectacol. Ma refer la maniera in care "imbraca" reprezentatiile sale. Un truc reusit este atunci cand povestea din jurul lui este foarte laborioasa si te indeparteaza de realitate, creand astfel o iluzie.

PS Emisiunea Ireal este o copie a uneia facuta de Chriss Angel - MINDFREAK.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  
Followers 0