În Galaţi
Asediul ţânţarilor şi căpuşelor
* Fiindcă nu s-a aplicat niciun insecticid, iar vegetaţia nu a fost tăiată la timp, Galaţiul este asediat de ţânţari şi căpuşe * Acum aşteptăm (puşchea pe limbă!) ţânţarul-tigru, care dă frisoane, la propriu şi la figurat, în Italia şi în alte ţări europene
De la un biolog specializat în entomologie (care până în 2006 îşi desfăşura activitatea în defunctul "Compartiment vectori" din cadrul Direcţiei Sanitare - Medicină Preventivă) am aflat că perioada optimă de stârpire a larvelor de ţânţari este luna aprilie. Această primă etapă asigură eficienţa celei de‑a doua, care ar trebui să fie în curs, dar semnele sunt de‑a dreptul timide. Aşadar, istoria se repetă şi noi ne scărpinăm de zor în timp ce la licitaţia pentru dezinsecţie se dau lupte grele mai ales că suntem în perioadă electorală...
Pericol pentru animale şi om
Colac peste pupăză, de parcă nu ar fi suficientă ameninţarea ţânţarilor - şi veţi vedea de ce de anul acesta este de‑a dreptul redutabilă - ne‑am procopsit şi cu căpuşe. Şi nu doar prin pădurile şi poienile din jurul oraşului, ci chiar în mijlocul acestuia. Am primit la redacţie mai multe sesizări pe această temă. Unii cititori ne‑au sesizat faptul că au găsit în blana animalelor mai multe asemenea insecte. Altcineva ne‑a telefonat la redacţie pentru a ne informa că în faţă la Unicom, pe frunzele vegetaţiei dintr‑un parc, se pot vedea cum stau agăţate căpuşe pe spatele frunzelor. Or, cu căpuşele nu este de glumit, căci, dacă se prind de pielea omului încep să sugă sânge, iar dacă se încearcă desprinderea lor, prin zdrobire există riscul provocării unei infecţii locale sau chiar a unei encefalite virale.
Am fi victime sigure ale "tigrului" zburător
Şi dacă tot vorbim de pericole, entomologii serviciilor de sănătate publică din alte ţări europene (unde reforma sanitară nu a scos pe tuşă specialiştii în vectori ai bolilor transmisibile, aşa cum s‑a considerat oportun la noi) sunt în alertă din cauza unui musafir nedorit ‑ ţânţarul... tigru. Prezenţa acestei specii de ţânţar care provine din Asia a fost observată în mai multe ţări europene. Alarmant este faptul că insecta respectivă transmite boli fatale precum febra tifoidă, febra hemoragică (adică ebola !!!), febra Chikungunya, febra denga şi altele.
Periculoasa insectă s‑a stabilit deja în nordul Italiei, unde a transmis febra Chikungunya mai multor persoane, dar a fost semnalată şi în Germania şi Olanda, după cum informează prestigiosul cotidian "The Independent".
Poate măcar amenzile vor avea ecou
Din fericire, noi suntem încă în situaţia de a întreba: "Ce aşteptaţi stimaţi reprezentanţi ai autorităţilor, mult prea preocupaţi de alegeri? Să ajungă şi la noi ţânţarul-tigru? Trebuie să vă reamintim despre epidemia de meningoencefalită cu virus West‑Nile, care în 1996 a necesitat spitalizarea a 500 de persoane dintre care cinci au decedat. Şi de recidiva acesteia în 2005?
Am întrebat‑o pe dr. Mihaela Ghiurcă, director adjunct al Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică, coordonator al Departamentului de Sănătate Publică, fosta "Medicină Preventivă", de ce nu s‑a făcut o dezinsecţie până în prezent şi cât de expuşi riscului de transmitere a unor boli infecţioase prin intermediul ţânţarilor şi căpuşelor suntem...
"Indiscutabil, trebuia realizată dezinsecţia până acum. Noi, ASPJ am făcut demersurile necesare în timp util, dar au rămas fără rezultat. Prima adresă transmisă Primăriei este din 24 martie, cu numărul de înregistrare 1034, iar a doua a fost transmisă pe 8 iunie a.c.. Urmează ca dna dr. Moise, inspectorul şef al Inspecţiei Sanitare de Stat să decidă aplicarea de măsuri contravenţionale. Unele primării din judeţ (nu şi cea din Galaţi) au răspuns că nu dispun de fondurile necesare, motiv pentru care am solicitat implicarea Consiliului Judeţean. Dacă s‑ar fi făcut dezinsecţia la timp, nu ar mai fi apărut nici căpuşele întrucât substanţele insecticide recomandate de dna dr. Ioan sunt polivalente. Din păcate nu s‑a făcut aşa încât nu ne rămâne decât să ne rugăm să nu avem probleme epidemiologice."
Aceasta este de altfel singura alternativă şi pentru noi, cei mult mai interesaţi de propria sănătate decât de competiţia electorală! Da' apropo, oare cum de nu s‑a gândit nimeni că din avioanele utilitare se pot împrăştia şi fluturaşi electorali odată cu insecticidul?
http://www.viata-lib... ... l&id=24509