Un gălăţean vrea să "cucerească" spaţiul cosmic
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a organizat la sfârşitul săptămânii, în cadrul Planetariumului, conferinţa intitulată „40 ani de la primul pas al omului pe Lună”. Această manifestare a adunat în Sala Auditorium peste 200 de tineri pasionaţi de astronomie. Gălăţeanul Florin Mingireanu, cercetător la Agenţia Spaţială Română, a fost cel care a vorbit celor prezenţi despre acest moment important din istoria omenirii, primul pas al omului pe Lună. “Multă lume mă întreabă de ce nu am rămas să profesez în Statele Unite la NASA şi am ales să lucrez în România pentru Agenţia Spaţială Română. Vreau să vă spun că am ales România atât din punct de vedere personal, cât şi profesional. Cine spune că în ţară la noi domeniul astronomiei sau aero-spaţial nu este sprijinit şi nu are fonduri, se înşeală. Am găsit foarte multă deschidere la Agenţia Spaţială Română şi finanţare din belşug de la Uniunea Europeană. Trebuie doar să ştii să faci un proiect viabil. În acest moment am în derulare trei astfel de programe finanţate cu fonduri U.E., la care sunt manager de proiect”, a declarat Florin Mingireanu. Cercetătorul gălăţean mai este implicat într-un proiect intitulat “Vector de lansări orbitale”. Până în 2011 trebuie realizată o tehnologie care va permite lansarea pe orbită a unor sateliţi mici, de maxim 10–15 Kg. “Aceşti sateliţi vor putea fi folosiţi în diverse domenii: semnal TV-radio, foto, transmitere de date. Vom efectua în curând o lansare-test, sub-orbitală (sub 120 km altitudine), să vedem cum se comportă racheta. Din păcate, nu putem face o lansare orbitală de pe teritoriul României pentru că aria posibilă de aterizare a rachetei depăşeşte graniţele ţării. Încă mai avem de lucru”, a mai spus Florin Mingireanu. Proiectul are o valoare de 500.000 euro, fonduri de la bugetul de stat, şi are ca parteneri ELMEC Ploieşti, Agenţia Spaţială Română şi Politehnica Bucureşti. De Galaţi nu a uitat şi spune că nu va uita niciodată. Acum că lucrează în România, are ocazia să vină mai des în oraşul de la Dunăre. “Sunt membru al astroclubului “Călin Popovici” din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi vin aici cu mare plăcere de fiecare dată. Am înţeles că, în curând, Planetariumul gălăţean va suferi o transformare spectaculoasă şi mă bucur să văd că şi aici se mişcă lucrurile în domeniul astronomiei”, a conchis cercetătorul gălăţean.
Florin Mingireanu, fost elev al Colegiului Vasile Alecsandri din Galaţi, este un pasionat de fizică şi inginerie aerospaţială, obţinând pe perioada studiilor liceale zeci de diplome la concursuri naţionale şi internaţionale, la olimpiade şi campionate de aeromodelism. În urmă cu câţiva ani, a fost selectat de specialiştii de la NASA pentru mai multe colaborări şi este doctorand la Centrul de Tehnică şi Calcul al Universităţii Louisiana.
http://www.impartial... ... articol=10

Sus