Sari la conținut

Mamă şi copil, morţi în condiţii suspecte la Maternitate


dcp100168

Postare recomandata

Mamă şi copil, morţi în condiţii suspecte la Maternitate

Când stătea să dea naştere unei fetiţe, o femeie în vârstă de 40 de ani, de loc din Focşani, şi-a găsit sfârşitul la Maternitatea din Galaţi. Odată cu ea a murit şi copilul ei nenăscut. Ucişi de iresponsa­bilitatea unor cadre medicale care i-au administrat un medicament interzis în România. Cytotec, un medicament deo­sebit de periculos prin efectele secundare pe care le are, i-a fost administrat ca să-i declanşeze naşterea, deşi în pro­spectul original se scrie clar: "interzis femeilor gravide". Cazul scoate la lu­mi­nă o altă procedură paradoxală: ca să sal­veze pacienta care intrase în stop, me­dicul ATI (Anestezie - Terapie Intensivă), aflat de gardă în spital, a chemat Ambulanţa prin numărul de urgenţă 112. Petronela P., în vârstă de 40 de ani, asistentă medicală de pediatrie la un spital din Focşani, şi copilul ei nenăscut au murit în Spitalul de Obste­trică-Ginecologie "Buna Vestire" din Galaţi, la 8 noiembrie 2009, chiar de Sfinţii Mihail şi Gavriil.

ANESTEZISTUL DE GARDĂ A CHEMAT... AMBULANŢA!

Internată în secţia condusă de dr. Cos­ta­che Ioan Botezatu, să ducă la termen o sarcină, despre care iniţial crezuse că e un fibrom, pacienta care mai născuse un băiat în urmă cu 18 ani, a fost lăsată să nască "pe cale naturală", în loc să i se facă cezariană. În acest caz, calea "naturală" se baza pe efectul advers al medicamentului Cytotec, substanţă ce i-a fost administra­tă, aşa cum reiese din fişa medicală a pa­cientei, despre care face vorbire o asistentă în reclamaţia depusă la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, în luna noiembrie. După ce i s-a administrat me­dicamentul ilegal - care provoacă violen­­te contracţii ale uterului, putând duce la ruperea membranelor şi la invadarea va-se­lor de sânge care irigă uterul cu lichid amniotic -, în seara zilei de 8 noiembrie, femeia a intrat în stop cardio-respirator. A fost chemat medicul ATI care era de gardă, întâmplător chiar managerul spitalului, doctoriţa Anamaria Hărăbor. Incredibil, dar domnia-sa a avut nevoie de ajutorul celor de la Ambulanţă deşi specialitatea de medic ATI o supercalifică pentru resuscitarea unui pacient. La caz a ajuns chiar şeful Staţiei de Ambulanţă Galaţi, doctorul Mihai Polinschi.

CEZARIANĂ PE CADAVRU

Echipa de medici formată din doctorii Bo­tezatu, Truş şi Soloviev a operat femeia moartă de aproximativ 30 de minute. Dar şi copilul era mort deja, o fetiţă de 3,700 ki­lograme. Normal, fătul nu supra­vie­ţu­ieş­­te decât maximum 18 minute, după intrarea mamei în stop. "Am fost chemaţi în jur de ora 20:00. Când am ajuns noi pacienta era intubată. Am resuscitat-o şi noi. Între timp a apărut şi doctorul Bo­te­za­tu. Am dus-o în sala de operaţie şi i s-a făcut cezariană, dar din păcate copilul era mort. După 40 de mi­nu­te pacienta a fost de­cla­rată moartă. Femeia ve­ni­se la Galaţi după docto­rul cu care născuse şi pri­mul copil cu ani în urmă. Din ce am discutat cu doctorul Botezatu, pacienta nu a dat nici un semn premonitoriu că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Docto­rul Botezatu a pus de atunci diagnosticul, confirmat ul­te­rior de autopsie, zicând că pacienta a făcut embolie amniotică", ne-a povestit dr­. Mihai Polinschi, medicul de pe Salva­re. Acesta a afirmat că nu ştie nimic de Cytotec şi că ar fi uzual să fie chemată Am­bulanţa de medicii din spitale pentru resuscitarea pacienţilor. "Un medic ATI are pregătirea necesară resuscitării unui pacient. Pe noi, Serviciul de Ambulanţă, ne mai solicitau în trecut spitalele de boli cronice, în general, care nu aveau specia­liş­ti, dar acum nu mai e de actualitate pen­tru că spitalele nu primesc acreditare dacă nu au echipa şi trusa necesară resuscitării", ne-a declarat unul dintre medicii care lucrează în serviciile de Ambulanţă şi care a dorit să-şi păstreze anonimatul, din motive lesne de înţeles.

"VINOVAŢII VOR RĂSPUNDE"

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, ne-a precizat: "Sesizarea a fost făcută de o asistentă care a intrat în conflict cu conducerea Maternităţii şi căreia, între timp, i s-a desfăcut şi contractul de muncă, pentru abateri disciplinare, nerespectarea fişei postului (într-o discuţie ulterioară am aflat că este vorba despre asistenta Elena Ciorbă, de la OAMR, organizaţie sesizată pentru cele două asistente reclamate alături de medici). Am cerut prin adresă ANM să ne spună oficial dacă medicamentul este interzis. Am sesizat Colegiul Medicilor pentru că era o reclamaţie de malpraxis împotriva a trei medici, doi ginecologi şi anestezistul. La DSP, cazul nu a intrat încă în analiza Comisiei de Anchetă, deoarece această comisie trebuie validată de Mi­nisterul Sănătăţii fiindcă i s-a modificat componenţa. Am trimis şi o informare ataşată la solicitarea de validare a co­mi­siei, pentru că în caz este implicat şi managerul maternităţii, dr. Hărăbor Anama­ria, care are contract încheiat cu ministerul. Nu am primit nici un răspuns. Dar vă pot asigura că nu încearcă nimeni să muşamalizeze nimic. Indiferent cine-i vinovat, nu doar dr. Botezatu, că mai sunt implicaţi trei medici, va răspunde pentru ceea ce a făcut, pentru că e vorba de moar­tea a două persoane, mama şi co­pilul nenăscut. Se pune problema cum a ajuns acel medicament în spital, se pun multe probleme. Se cam practică folo­sirea acestui medicament frecvent".

EXPLICAŢIILE MANAGERULUI MATERNITĂŢII

În timp ce doctorul Costache Ioan Botezatu nu a vrut să îşi spună punctul de vedere despre acest caz la telefon, managerul spitalului a fost mai maleabil. "Acest caz n-ar fi avut nici o şansă de supravieţuire nicăieri în lu­­me, pentru că embolia amniotică are un grad foarte mare de mortalitate. Am chemat Salvarea pentru că orice stop poate fi resuscitat, moment din care teoretic nu mai aparţine de noi, pacientul trebuind să fie transportat la secţia de te­ra­pie intensivă a unităţii ierar­hic superioare. Am chemat deci Salvarea ca, în ideea că pacienta va fi salvată, să fie transportată la alt spital", ne-a declarat medicul Anamaria Hărăbor, managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" din Galaţi. Cât priveşte administrarea unui medicament neautorizat în ţara noastră şi inexistent în farmaciile din reţeaua de spitale, managerul contrazice ANM. "Cytotec, care este o prostaglandină, este un medicament prevăzut în toate protocoalele Uniunii Europene şi din câte ştiu eu şi noi suntem membri ai UE."

"CYTOTEC, ILEGAL ÎN ROMÂNIA ŞI INTERZIS FEMEILOR GRAVIDE ORIUNDE ÎN LUME"

"Am verificat. Cytotec nu este un medicament autorizat în România şi nici la Agenţia Europeană a Medicamentului. Şi nici nu este în curs de autorizare. Este ilegală difuzarea lui. Noi am sesizat verbal DIICOT, în cadrul protocolului pe care îl avem cu aceştia în materie de contrafacere, că acest medicament se distribuie online în ţara noastră, deşi este ilegal. Chiar după ce două tinere au murit în Italia după ce luaseră Cytotec în România. Ba mai mult, Cytotec este distribuit ca pilulă avortivă, în baza unui prospect falsificat, când de fapt medicamentul este total interzis femeilor gravide. În prospectul original se menţionează clar la contraindicaţii: «interzis femeilor gravide». Medicamentul este auto­rizat în America dar pentru cu totul alte pro­bleme medicale, de exemplu pentru a reduce riscul de ulcer gastrointestinal. Medicii care prescriu sau recomandă medicamentul pentru avort sau naştere, îşi asumă toată răspunderea. Ei comit o mare ilegalitate", ne-a precizat ANM prin purtătorul de cuvânt, Daniela Enache.

http://www.jurnalul.ro/stire-special/mama-si-copil-ucisi-cu-medicamente-interzise-533607.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Crima de la Maternitatea din Galaţi, sub anchetă

Ancheta publicată de Jurnalul Naţional despre moartea unei mame şi a copilului ei nenăscut, în Maternitatea din Galaţi, după ce i s-a administrat un medicament interzis pentru inducerea naşterii, a stârnit reacţiile autorităţilor competente.

Deşi managerul maternităţii s-a apărat cu protocoalele Uniunii Europene, Agenţia Naţională a Medicamentului rămâne pe poziţie. Substanţa este interzisă. Ministerul Sănătăţii cere deocamdată explicaţii, în timp ce Agenţia americană a Medicamentului, unde Cytotec este autorizat pentru ulcer, avertizează că administrarea acestei substanţe la femei pentru inducerea naşterii poate cauza moartea mamei şi a fătului ori daune pe viaţă, cum ar fi hysterectomia uterină. Printre efectele amintite în prospectul medicamentului este numită şi embolia amniotică. Adică fix diagnosticul morţii Petronelei P. şi a fetiţei sale.

ALERTA FDA: FEMEILE CARE IAU CYTOTEC PENTRU A NAŞTE POT SĂ RĂMĂNĂ FĂRĂ UTER

Agenţia americană a Medicamentului, cunoscută sub denumirea oficială de US Food and Drug Administration, a emis o alertă de avertizare cu privire la periculozitatea medicamentului Cytotec - a cărei substanţă activă este misoprostolul - atunci când este administrat pentru inducerea naşterii sau a avortului. Pe site-ul oficial al instituţiei, cu ultima actualizare datând din 15 mai 2009, US FDA avertizează femeile însărcinate care ar putea primi misoprostol pentru inducerea naşterii că folosirea medicamentului în acest scop nu este aprobată de Agenţia americană a Medicamentului. Ba mai mult, FDA avertizează asupra riscurilor serioase care pot apărea ca urmare a folosirii medicamentului în acest scop. Astfel, FDA alertează gravidele că unul dintre efectele adverse poate fi "inversiunea uterină" (întoarcerea uterului) cu sângerare masivă, ce duce la îndepărtarea totală a uterului, prin histerectomie, astfel că posibilitatea femeii de a mai avea copii pe cale naturală este eliminată.

Un alt avertizor este Casa de avocatură Mark. R. Bower PC din New York, implicată în sprijinirea mamelor şi copiilor care au avut de suferit de pe urma administrării medicamentului Cytotec, a avertizat pe site-ul său oficial încă din august 2000 cu privire la periculozitatea folosirii medicamentului în alte scopuri decât cele indicate de producătorul american (http://www.cytoteccase.com/index.htm). Astfel, aflăm că efectele adverse serioase raportate după folosirea Cytotecului la femeile însărcinate includ moartea maternală sau fetală, hiperstimulare uterină, ruptură sau perforare care necesită reparare chirurgicală uterină - fie histerectomie sau salpingo-ooforectomie -, embolism al fluidului amniotic, sângerare vaginală severă, retenţie placentară (rămasă în uter), şoc, bradicardie fetală şi durere pelviană.

COPIII SE POT NAŞTE CU MALFORMAŢII

Agenţia americană a Medicamentului a mai avertizat că pacienţii trebuie să fie sfătuiţi asupra proprietăţii de abortifacient (abortive) şi să ştie să nu ofere medicamentul şi altora. În prospectul medicamentului găsit tot pe site-ul FDA, către sfârşitul instrucţiunilor, la capitolul "Precauţii" poate fi găsită o notă specială pentru femei în care acestea sunt anunţate că medicamentul poate provoca avortul (uneori incomplet), travaliu prematur, dar şi defecte la naştere, dacă este administrat femeilor însărcinate. În penultimul capitol al instrucţiunilor se vorbeşte şi de defectele pe care le pot avea copiii născuţi de mame cărora li s-a administrat medicamentul în timpul primului trimestru de sarcină, precum defecte de dezvoltare la nivelul craniului, paralizia ori malformaţii faciale ori defecte ale membrelor.

ANM RĂMÂNE PE POZIŢIE

Nici Cytotec, nici misoprostolul nu sunt autorizate de Agenţia Naţională a Mediamentului (ANM) a primit solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi privind medicamentul Cytotec la data de 18 ianuarie, după cum ne-a declarat un reprezentant al ANM. "Am documentat şi deja am trimis răspunsul la DSP Galaţi. Nici Cytotec, nici substanţa activă din acest medicament, misoprostolul, nu sunt autorizate pe teritoriul României.

Cytotec nu este autorizat nici de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) şi din câte ştiu văd (n.r. - accesase legătura cu Agenţia Europeană a Medicamentului) misoprostolul nu este autorizat de EMEA. Şi chiar dacă misoprostolul ar fi autorizat de EMEA sub denumirea altui medicament, situaţia nu s-ar schimba deloc în ceea ce priveşte cazul din România, deoarece autorizaţia trebuie luată pe fiecare medicament, fiindcă pot fi diferenţe în ceea ce priveşte concentraţia substanţei active, ori de tehnicile şi condiţiile de producere.

Prin urmare sunt două aspecte aici, pe teritoriul României, Cytotec şi misoprostol nu pot fi comercializate. Repet, Cytotecul nu poate fi folosit în nici un stat pe teritoriul Uniunii Europene. Administrarea medicamentului către pacienţi constituie un caz de malpraxis şi trebuie să intre în atenţia Colegiului Medicilor. Nici în America nu poate fi folosit pentru gravide, el este autorizat pentru cu totul altceva, cum ar fi ulcerul gastric", ne-a precizat reprezentantul de comunicare al ANM, Anca Crupariu.

MINISTERUL CERE EXPLICAŢII

"Ministerul Sănătăţii a cerut explicaţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi despre cazul pe care l-aţi relatat în paginile Jurnalului Naţional. Sperăm ca în cel mai scurt timp să le primim şi să putem să vă dăm un punct de vedere. Poate chiar mâine (n.r. - azi)", ne-a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Din câte am reuşit noi să aflăm şi Colegiul Medicilor, filiala judeţeană, are astăzi o şedinţă pe tema cazului mamei Petronela P. şi a fiicei sale nenăscute, după ce i s-a administrat medicamentul interzis.

Deputatul Boldea cere anchetă riguroasă

Deputatul PD-L Mihai Boldea, avocat de profesie şi fratele directorului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, a emis ieri un comunicat de presă prin care cere măsuri imediate din partea forurilor competente. Parlamentarul cere urgentarea investigaţiei privind moartea Petronelei P. şi a copilului său nenăscut, în Maternitatea din Galaţi. Totodată, Mihai Boldea cere şi evaluarea de urgenţă a managerului maternităţii, medicul Anamaria Hărăbor. "Tragedia de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Galaţi trebuie investigată de urgenţă de Colegiul Medicilor, iar Ministerul Sănătăţii are datoria de a grăbi procedurile în acest caz. Avem de-a face, la prima vedere, cu un posibil caz de malpraxis, dar cred că adevărata problemă este managementul slab şi slaba gestiune a resurselor medicale de infrastructură şi financiare din Galaţi", a declarat deputatul PD-L Mihail Boldea. "Întârzierea de câteva minute face diferenţa între viaţă şi moarte în astfel de cazuri, iar medicul de terapie intensivă Anamaria Hărăbor, care este şi managerul spitalului, trebuia să ştie acest lucru. O anchetă riguroasă se impune în acest caz, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să vadă dacă menţinerea doamnei doctor la conducerea spitalului mai este oportună", a declarat deputatul Boldea. El spune că este la curent cu greutăţile prin care trece sistemul de sănătate din Galaţi şi că se impun măsuri pentru ca acesta, chiar în lipsa resurselor financiare, trebuie să devină eficient şi orientat spre pacient. "Mi se pare cel puţin straniu că în oraşul Galaţi, cu o populaţie de 350.000 de persoane, toate tratamentele în ambulatoriu se fac la Spitalul Judeţean, pentru că Policlinica din Bulevardul Primăverii a fost desfiinţată pentru a face loc cursurilor studenţilor de la Medicină", spune Mihail Boldea. El a precizat că este clar că sistemul sanitar este subfinanţat, dar a adăugat că un management bun poate preveni multe tragedii.

http://www.jurnalul.ro/stire-special/crima-de-la-maternitatea-din-galati-sub-ancheta-533784.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O echipă ministerială anchetează cauza decesului gravidei din Galaţi

Ministrul Sănătăţii a desemnat, marţi o echipă care va începe ancheta în legătură cu situaţiei unei femei şi a copilului său nenăscut, care au murit, în noiembrie 2009, la Maternitatea din Galaţi, după ce pacientei i s-ar fi administrat un medicament care trebuia să-i provoace naşterea. "Ministrul Sănătăţii a hotărât să desemneze o echipă care să se ocupe de acest caz. Echipa va studia toate documentele întocmite pe durata internării pacientei, cât şi posibila administrare a unui medicament care nu are autorizaţie de punere pe piaţă în niciun stat din UE", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS), Oana Grigore.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a susţinut că nu a primt avizul Ministerului Sănătăţii pentru constituirea unei comisii de anchetă în cazul femei şi a copilului său nenăscut care au murit, în noiembrie 2009, la Maternitatea Galaţi, astfel că până acum nu a putut face verificări.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Parchetul face cercetări la Maternitate pentru ucidere din culpă

Poliţiştii şi procurorii gălăţeni au declanşat cercetări pentru ucidere din culpă în cazul mamei Petronela Iuliana şi a fiicei ei nenăscute. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea, spune că medicii vor trebui să dea explicaţii despre modul în care a ajuns medicamentul Cytotec în spital, din moment ce el este neautorizat. "Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi s-a autosesizat marţi cu privire la cazul petrecut în Spitalul de Obstetrică-Ginecologie «Buna Vestire» Galaţi privind moartea pacientei şi a copilului, după ce li s-a administrat medicamentul Cytotec. Marţi seară ne-a venit lucrarea pentru înregistrare. Deocamdată dosarul este cu autori necunoscuţi şi se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă", ne-a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, procurorul Liliana Constanda. Cazul a fost deja dat în anchetă unui procuror.

SITUAŢIA E DESTUL DE GRAVĂ

La rândul lui, directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea, ne-a precizat că "Agenţia Naţională a Medicamentului ne-a trimis răspunsul în care precizează clar că acest medicament Cytotec nu este autorizat nici în România, nici de Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM). Deci e destul de gravă situaţia, pentru că medicii vor trebui să explice cum a ajuns medicamentul în spital, din moment ce el este neautorizat şi nu se găseşte pe piaţa din România. Am văzut şi eu pe site-ul oficial al producătorului că şi embolia amniotică este unul dintre efectele administrării Cytotec, dar să ştiţi că aceasta este o complicaţie foarte gravă - cu o mortalitate destul de mare -, care poate apărea şi în afara administrării acestui medicament. Acum dacă există prevederi europene şi dovezi în sensul utilizării medicamentului în situaţii de ginecologie, atunci poate că experţii din Comisia de Ginecologie din Ministerul Sănătăţii ar putea să facă demersuri pentru a legaliza folosirea Cytotec în acest scop.

Dumneavoastră, prin dezvăluirile pe care le-aţi făcut cu acest caz aţi deschis doar o poartă. Mai sunt multe medicamente care nu sunt autorizate în România şi care ar putea fi folosite pentru tratarea mai eficientă a pacienţilor. Medicii mi s-au plâns de multe ori". Nefiind autorizat în ţara noastră şi nici de Agenţia Europeană a Medicamentului, Cytotec (a cărui substanţă activă este misoprostolul) poate fi procurat doar "la negru".

Întrebat despre situaţie, Dan Bucur, directorul Direcţiei de Investigare a Fraudelor - IGPR, ne-a precizat: "E grav dacă există în unităţile spitaliceşti medicamente care nu sunt autorizate pentru punerea pe piaţă în ţara noastră. Piaţa Medicamentului reprezintă un segment esenţial pentru sănătatea şi siguranţa populaţiei. Experienţa noastră precum şi cea din alte ţări ne arată că filiere importante sunt interesate în crearea unei pieţe ilegale de medicamente. Şi deja avem în cercetare cazuri de comercializare nelegală a medicamentelor care ridică potenţa masculină".

CYTOTEC, EFICACITATE REDUSĂ...

Un raport al AEM, realizat în anul 2007 şi dat publicităţii în iunie 2008 la Londra, arată că mifepristona poate fi folosită, cu scopul întreruperii de sarcină, doar în cazul în care femeia are maximum 63 de zile de la instalarea absenţei ciclului menstrual. Documentul precizează totodată că asocierea dintre mifepristonă şi misoprostol are beneficii reduse pentru o femeie aflată în a 50-a până în a 63-a zi de sarcină în comparaţie cu riscurile la care aceasta se expune: "Pe baza datelor disponibile publicate, profilul risc/beneficiu al mifepristonei în asociere cu misoprostol administrat pe cale orală pentru sarcinile de la 50 până la 63 de zile este nefavorabil din cauza eficacităţii reduse".

http://www.jurnalul.ro/stire-observator/parchetul-face-cercetari-pentru-ucidere-din-culpa-534019.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dr. Botezatu: "Medicamentul l-a administrat medicul curant"

Unul dintre medicii reclamaţi la DSP Galaţi, doctorul Costache Ioan Botezatu, şeful secţiei Maternităţii "Buna Vestire" din Galaţi, în care la 8 noiembrie 2009 au murit gravida Petronela, 40 de ani, şi fetiţa ei nenăscută, ne spune cine a administrat pacientei medicamentul Cytotec, neautorizat în România şi nici de Agenţia Europeană a Medicamentului. "Nici eu, nici dr Anamaria Hărăbor nu am administrat medicamentul Cytotec pacientei. Medicamentul a fost administrat de medicul curant al pacientei, dr Ana Maria Truş. Medicamentul i-a fost dat la ora 8:00, iar la ora 10:10, când am consultat pacienta, am simţit ceva în col şi am scos ce era acolo, un sfert de pastilă", ne-a declarat dr Botezatu. "Eu am fost chemat de la domiciliu, în calitate de şef de secţie, în jurul orei 20:00, deoarece cazul se complicase. Când am ajuns în secţie, pacienta era intubată de dr Hărăbor şi se efectuau manevre de resuscitare. Prima acţiune, imediată, a fost să dispun şi să efectuez împreună cu echipa de gardă operaţia cezariană, în încercarea de a mai salva, dacă se putea, copilul. Din păcate, nu s-a putut", a mai spus Botezatu.

Medicul ne-a reamintit declaraţia colegei de gardă, managerul spitalului, Anamaria Hărăbor, precizând că şi în cazul anchetei interne făcute la maternitate a reieşit că medicul ATI chemase Salvarea nu pentru resuscitare, ci, "în cazul în care resuscitarea efectuată de echipa de reanimare a spitalului ar fi reuşit, să poată trimite cazul cât mai rapid la o unitate de Terapie intensivă cu posibilităţi mai mari de recuperare". De ce nu s-a făcut de la început cezariană? Deoarece "cazul nu avea indicaţie obstetricală de operaţie cezariană şi nici pacienta nu şi-a exprimat dorinţa unei asemenea intervenţii". "În cadrul spitalului, comisia de anchetă a deceselor şi cazurilor grave a efectuat o anchetă, al cărei rezultat a fost comunicat DSP Galaţi. Nu s-a stabilit nici o legătură de cauzalitate între administrarea misoprostolului şi embolia amniotică. Adevărul va fi stabilit de organele de anchetă medicale şi ale Parchetului, care s-au autosesizat. Eu ţin doar să vă asigur de faptul că acest caz a fost unul nefericit, care se poate întâmpla în orice spital din lume şi pe care nu şi-l doreşte nici un medic. Vă asigur că echipa de gardă şi-a făcut datoria cu profesionalism şi promptitudine extremă în condiţiile date", a mai spus Botezatu.

Totul se reduce la bani?

"Vă dau dreptate referitor la faptul că ar fi necesară o dezbatere la nivelul organizaţiilor profesionale naţionale (Colegiul Medicilor, Societatea de Obstetrică-Ginecologie din România, ANM), în concordanţă cu ce se întâmplă pe plan mondial cu acest medicament şi clarificarea statutului său în România, pentru a nu mai fi expuşi medicii români la acuzaţii de malpraxis şi crimă. Searle, producătorul Cytotec, a contraindicat utilizarea Cytotec în sarcină, dar aceste afirmaţii ale sale au fost contestate de toată lumea medicală ca nefiind bazate pe dovezi ştiinţifice sau studii bine fundamentate. Se pare că la baza afirmaţiilor sale stau interese economice. Pentru a adăuga la indicaţiile Cytotecului şi pe cele obstetricale, FDA (n.r. - Agenţia Americană a Medicamentului) percepe o taxă foarte mare - aproximativ 400-500 de milioane de dolari. Cel mai grav efect al Cytotec este ruptura uterină, şi nu embolia amniotică, vă citez din literatura de specialitate", a explicat el. Medicul Botezatu recunoaşte că medicamentul a fost lansat cu scopul prevenii bolii gastrice în cazul administrării antiinflamatoarelor nesteroidice, dar ca şi în cazul altor medicamente s-au descoperit acţiuni asupra altor organe, astfel că "Cytotec este folosit în obstetrică în toată lumea, cu aprobarea multor organizaţii profesionale, după protocoale stabilite în urma unor studii clinice efectuate pe zeci de mii de cazuri".

http://www.jurnalul.ro/stire-observator/medicamentul-l-a-administrat-medicul-curant-534657.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dr. Ana Maria Truş: "Medicamentul Cytotec l-a adus pacienta!"

Doctoriţa Ana Maria Truş, medicul curant al pacientei Petronela, ne-a "lămurit" dilema asupra modului în care un medicament care nu are auto­rizaţie de punere pe piaţa românească, nefiind autorizat nici de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA), a ajuns să fie administrat unei paciente internate să nască în Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi: "Medicamentul l-a adus pacienta!". Declaraţia ne-a făcut-o dr Ana Maria Truş, medicul curant al gravidei care a murit la naştere, împreună cu fetiţa ei nenăscută, la data de 8 noiembrie 2009, după ce în cursul zilei i se administrase medicamentul Cytotec, diagnosticul decesului stabilit în urma expertizei medico-legale fiind "embolie amniotică". O complicaţie extrem de gravă, rară, dar cu un grad mare de mortalitate, după cum ne-au declarat atât dr Costache Ioan Botezatu, şeful secţiei în care a murit pacienta, cât şi managerul spitalului, dr Anamaria Hărăbor. Reticentă şi tributară ideii că "presa oricum scrie ce vrea", doctoriţa Ana Maria Truş a fost de acord să ne vorbească despre caz. Sacadat, de parcă-i stătea cineva "în ceafă" atent să nu spună ceva greşit. De înţeles atitudinea dacă ţinem cont de ce ne declarase doctorul Costache Ioan Botezatu cu câteva zile mai înainte de conversaţia cu dna Truş. "Medicamentul l-a administrat medicul curant. (...) Nu vreau să-i fac rău, dar va intra într-o mare belea, e culpabilă!"

DOCTORIŢA TRUŞ S-A APĂRAT CU GHIDUL

"Medicamentul Cytotec l-a adus pacienta", ne-a declarat doctoriţa Truş, fără alte precizări, de unde se poate deduce că la Maternitatea "Buna Vestire" este ceva obişnuit ca pacienţii să fie trataţi cu medicamente aduse de acasă, şi nu din farmacia spitalului. "Dar ştiaţi că medicamentul Cytotec nu este autori­zat nici de Agenţia Naţională a Medicamentului, nici de EMEA?", am întrebat. Răspunsul ne-a venit mai întâi ca o semimirare: "Nu este autorizat?!". Apoi ca o explicaţie: "Medicamentul este folosit, face parte din ghidul nostru pentru tratarea hemoragiei postpartum!". "Cytotecul, ca atare?", am întrebat neîn­cre­zători, ştiind de la ANM că medicamentul este neautorizat. "Misoprostolul, substanţa activă a medicamentului Cytotec", ne-a răspuns doamna doctor.

"ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ NU EXISTĂ CONSENS"

Culmea este că nici misoprostolul nu este autori­zat, tot din declaraţiile făcute de reprezentanţi ai ANM. Chiar vicepreşedintele ANM, dr farmacist Robert Ancuceanu, sublinia săptămâna trecută pentru Jurnalul Naţional: "La noi în ţară există o singură formă de misoprostol autorizat, în combinaţie cu diclofenac, în componenţa medicamentului Arthrotec 75, pentru protecţia mucoasei gastrice".

În altă ordine de idei, dacă Cytotecul (misoprostol) a fost folosit în cazul pacientei Petronela pentru prevenţia hemoragiei postpartum, aşa cum reiese din menţiunile exprese găsite de noi pe site-ul Organiza­ţiei Mondiale a Sănătăţii, într-o propunere de in­tro­ducere a misoprostolului pe lista medicamen­telor esenţiale, se prevede că, în cazul sarcinilor multiple, medicamentul trebuie dat numai şi numai după ex­pulzarea şi a ultimului copil.

Oricum, despre cât de folosit este misoprostolul în obstetrică-ginecologică peste tot în lume ne-a vorbit

şi dr Botezatu, fie în primul trimestru de sarcină, fie în ultimul, în anumite condiţii, desigur, fie pentru şter­gerea colului sau "maturarea" lui, medicul fiind de acord că "în Uniunea Europeană nu există un consens" privind folosirea lui.

TACTICI DE DISCREDITARE?!

Întrebată de ce nu s-a făcut cezariana din prima, doctoriţa ne-a răspuns telegrafic: "Nu aveam motive de cezariană. Eu am pus medicamentul! Era o sar­cină ascunsă, pacienta a spus colegilor de la Focşani că are fibrom, dar ea ştia că-i gravidă, şi a venit la Ga­laţi ca să nască!". De parcă pentru asta trebuie să mori!

Reacţia mi-a lăsat un gust amar, mai ales că remarcasem ten­dinţa de discreditare a victimei şi la domnul doctor Bo­tezatu, căruia i-am spus că nu caracterul pacientei contează aici. De altfel, de discreditare n-a scăpat nici re­clamanta, asistenta Elena Ciorbă, cea care a depus se­si­zarea la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Şi care a fost dată afară din serviciu, nu ştiu cum se face, la scurt timp după ce femeia depusese reclamaţia. Dar, staţi liniştiţi, oficial contractul de muncă i-a fost des­făcut din cu totul alte motive, aşa că la ora actuală nu putem spune dacă există legătură de cauza­litate între reclamaţie şi concediere. Mai ales că femeia parcă e speriată de bombe, nici că vrea să stea de vorbă cu presa.

COMISIA DE DECES N-A SESIZAT PE NIMENI DESPRE CYTOTEC

Cazul a intrat în atenţia Comisiei de deces din cadrul Maternităţii "Buna Vestire" la o lună de la moartea pacientei. Surse din interiorul sistemului ne-au precizat că nu s-a făcut vreo sesizare privind folosirea unui medicament neautorizat şi că din comisie au făcut parte şefii de secţii, dar şi directorul medical, acum intrat în concediu medical.

După cum ne-a declarat doctorul Costache Ioan Botezatu, şef de secţie, "Comisia de anchetă a decesurilor şi cazurilor grave a făcut o anchetă al cărei rezultat a fost comunicat DSP. Nu s-a stabilit nici o legătură de cauzalitate între administrarea misoprostolului şi embolia amniotică". Observăm folosirea denumirii substanţei active, şi nu denumirea comercială a medicamentului. Tot doctorul Botezatu ne-a spus că nicăieri în literatura de specialitate nu se vorbeşte despre faptul că un efect al Cytotec ar fi embolia amniotică. Totuşi, acest efect este menţionat în instrucţiunile cu care se vinde medicamentul în SUA, instrucţiuni aflate pe site-ul agenţiei americane a medicamentului FDA. Alerta pu­blică emisă de americani pentru Cytotec este încă activă.

"DIN AUZITE, SE FOLOSEŞTE ŞI ÎN ALTE MATERNITĂŢI, ŞI ÎN ALTE ORAŞE"

Doctorul Dragoş Soloviev ne-a povestit că era de gardă la domiciliu în noaptea de 8 noiembrie 2009. "Am venit de acasă, valvârtej, prin trafic, am trecut şi pe alte culori ale semaforului. Când am ajuns nu se mai putea face ni­mic, faptul era deja consumat, femeia nu mai putea fi sal­vată. Din embolie amniotică nu se poate supravieţui. Colegii mei şi cu mine am încercat să salvăm fătul. A fost ceva eroic ce s-a făcut, dar, din păcate, nu am reuşit", ne-a povestit medicul Soloviev. Despre folosirea medicamentului Cytotec, doctorul ne-a precizat: "Ştiu că s-a pus medicamentul. Din auzite, se foloseşte şi în alte materni­tăţi din diferite scopuri. E ceva folosit, nu ştiu la ce scop, nu ştiu în ce cazuri. Am auzit că se foloseşte şi în alte oraşe. Nu ştiu cum se cumpără medicamentul. Dar ştiaţi, de exemplu, că oxitocina nu se mai găseşte? Şi este un medicament esenţial în declanşarea naşterilor, a travaliului. Nu se mai găseşte şi e foarte greu de lucrat fără el".

Cazul se află în atenţia autorităţilor medicale şi judiciare, fiind dispusă o anchetă chiar de mi­nistrul Sănătăţii.

http://www.jurnalul.ro/stire-special/medicamentul-l-a-adus-pacienta-534867.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Medici audiaţi în cazul gravidei care a murit la maternitate

Procurorii au confirmarea că Petronelei Ulmer i-a fost administrat Cytotec, medicament neomologat în România. O expertiză medico-legală va stabili dacă fătul era viabil, caz în care medicilor care au fost de gardă în ziua când a murit femeia li se vor reţine şi circumstanţe agravante la uciderea din culpă. Ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi a scos la iveală detalii incredibile în legătură cu moartea Petronelei Ulmer, asistentă medicală la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Focşani. Femeia a murit pe 8 noiembrie 2009 după ce i s-a administrat Cytotec, medicament care nu află pe lista Agenţiei Naţionale a Medimentului din România. Stupefiant este că, în prospectul medicamentului, scrie cu litere de-o şchioapă că nu se poate administra în nici o situaţie gravidelor.

“Am luat declaraţii de la medicii şi asistentele care au fost de gardă în ziua respectivă în legătură cu cele întâmplate. S-a confirmat că gravidei i s-a administrat Cytotec”, ne-a declarat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda. Ministerul Public a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului să precizeze dacă Cytotec este un medicament autorizat în România pentru a avea confirmarea oficială în baza căreia va putea să îi trimită în judecată pentru ucidere din culpă pe medicii vinovaţi de moartea Petronelei Ulmer.

“Vreau doar să ştiu adevărul”

De la autosesizare, Parchetul a ajuns acum în poziţia de a întocmi actele pentru trimiterea în judecată a persoanelor vinovate de administrarea unui medicament ilegal şi de moartea gravidei. Procurorii vor să ştie şi dacă fătul născut mort era viabil, iar dacă acest element se va confirma, medicii de la Maternitatea “Buna Vestire” Galaţi, care i-au administrat Cytotec, ar putea fi acuzaţi şi de moartea bebeluşului. În spatele acestei poveşti siderante, rămâne drama lui Alin Păunescu, fiul de 18 ani al asistentei medicale de la Focşani. Adolescentul a fost anunţat că anestezicul a provocat moartea mamei sale după ce, iniţial, nimeni nu s-a obosit să îi spună ce se întâmplase. “Cineva mi-a spus, aşa, pe fugă, că mamei i-a cedat inima de la un anestezic foarte puternic. Acum, nu ştiu ce să mai cred. Vreau doar să ştiu adevărul”, ne-a declarat Alin.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi aşteaptă în prezent avizul Ministerului Sănătăţii pentru completarea comisiei de malpraxis care se va ocupa de acest caz iar în paralel şi Colegiul Medicilor a demarat propria anchetă legată de moartea gravidei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ancheta-_Medici_audiati_in_cazul_gravidei_care_a_murit_la_maternitate_0_206379862.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asistente şi medici, audiaţi la Parchet

Dezvăluirea făcută de Jurnalul Naţional privind folosirea medicamentului Cytotec - neautorizat în România - în cazul de la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi, soldat cu moartea gravidei Petronela şi a fiicei ei nenăscute, se lasă cu urmărirea penală a vinovaţilor. "Procurorii Parchetului Judecătoriei Galaţi au audiat deja cinci asistente, acum are loc audierea medicilor. Există rapoarte ale asistentelor, ca şi documentaţie privind predarea-primirea medicamentului Cytotec. Am cerut relaţii de la Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la această substanţă. În afară de raportul de necropsie pentru mama Ulmer Petronela, ne interesează şi o expertiză asupra fătului pentru a vedea cât a fost afectat", ne-a declarat ieri Liliana Constanda, purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Galaţi. După ce luna trecută a fost începută urmărirea penală pentru fapta de ucidere din culpă ("in rem"), acum ancheta se află la un pas de începerea urmăririi penale faţă de persoane, ne-a precizat sursa citată.

http://www.jurnalul.ro/stire-observator/asistente-si-medici-audiati-la-parchet-536323.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Fişa pacientei, modificată post-mortem

Cadre medicale implicate în moartea gravidei internate pentru a naşte la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi, căreia i s-a administrat medicamentul neautorizat Cytotec, au încercat să muşamalizeze cazul, modificând datele din foaia de observaţie a pacientei.

Jurnalul Naţional dezvăluia la sfârşitul lunii ianuarie moartea gravidei Petronela, din Focşani, în vârstă de 40 de ani, şi a fiicei ei nenăscute, la 8 noiembrie 2009, după ce i s-a administrat me­di­camentul Cytotec (misoprostol), produs neautorizat în Ro­mâ­nia şi nici pe piaţa comună a UE. (Mamă şi copil, ucişi cu medicamente interzise - 25 ianuarie 2010 )

În urma dez­vă­luirilor, auto­ri­tă­ţile au declanşat anchete peste anchete, fie pentru a afla cum a ajuns în reţeaua sanitară un medicament care nu poate fi introdus legal în România, fie pentru a des­co­pe­ri dacă moartea gra­vi­dei şi a fătului au la bază o culpă medicală. Ancheta declanşată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi - dosar 651/P/2010 - a dus la descoperirea încercării de ascundere a eventualelor greşeli profesionale. Cel puţin aşa reiese din faptul că anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize grafoscopice asupra foii de observaţie clinică generală a pacientei Petronela U.

"S-a dispus efectuarea unei expertize grafoscopice a foii de observaţie, deoarece există modificări cu privire la cantitatea medicamentului Cytotec administrat pacientei", ne-a declarat procurorul Liliana Constanda, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. În dosar a fost începută urmărirea penală pentru fapta de ucidere din culpă (in rem) prevăzută de art. 178, alineatele 1 şi 2. Au fost audiate mai multe asistente din Maternitatea "Buna Vestire" Galaţi, dar şi medicii Dragoş Soloviev, Anamaria Hărăbor, Ana Maria Truş şi Liliana Caraman (care a făcut parte din comisia de decese la momentul în care cazul Petronelei a fost analizat).

LISTĂ LUNGĂ DE ÎNTREBĂRI

"Am început ancheta şi la nivelul Direcţiei. Am fost la maternitate şi am avut o discuţie cu toate persoanele implicate. Am făcut chestionare individualizate, discutate în cadrul comisiei, cu întrebări la care să răspundă toţi cei implicaţi, de genul cum a ajuns medicamentul în spital, dacă ştiau că Cytotec nu este omologat, care a fost şirul evenimentelor din acea zi de noiembrie. Au termen până la sfârşitul săptămânii să răspundă. Apoi vom întocmi un raport pe care îl vom înainta Ministerului Sănătăţii", ne-a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Precizăm că medicamentul Cytotec nu este autorizat nicăieri în lume pentru folosirea în ginecologie, el fiind autorizat pentru tratarea ulcerului.

http://www.jurnalul.ro/stire-observator/fisa-pacientei-modificata-post-mortem-537345.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Expertiză grafoscopică a foii de observaţie a gravidei decedate de la Focşani

A venit expertiza grafoscopică în dosarul Petronelei Ulmer Păunescu, femeia gravidă din Focşani, care şi-a găsit sfârşitul după o intervenţie ce s-a făcut la spitalul judeţean din Galaţi. Din acest raport reiese că "la pagina 8 a foii de observaţie clinică generală a pacientei există modificări în textul privind prescripţia medicamentului Cytotec". Acum urmează ca procurorii să sesizeze Comisia de Avizare şi Control şi Control din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), pentru ca aceasta să se pronunţe cu privire la oportunitatea inducerii medicamentoase a travaliului, dar şi a folosirii misoprostolului (substanţă ce intră în componenţa medicamentului Cytotec). În urmă cu ceva timp, procurorii gălăţeni au primit un răspuns şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului prin care s-a arătat că medicamentul Cytotec nu este omologat. De asemenea, în acest caz, procurorii au audiat câteva dintre cadrele medicale. "Ne-am autosesizat şi am demarat cercetări cu privire la ucidere din culpă. Am cerut toată documentaţia medicală ca să lămurim împrejurările morţii femeii", ne declara, în urmă cu ceva timp, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda. Deocamdată dosarul este înregistrat cu autor necunoscut, cercetările efectuându-se pentru ucidere din culpă. Constanda ne-a mai spus că autosesizarea s-a făcut din presă pentru că nimeni nu a venit să facă vreo reclamaţie, deşi cazul s-a petrecut anul trecut, în luna noiembrie.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=9

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Procurorii aruncă bomba: Medicii au falsificat foaia de observaţie

Femeia a murit în urma administrării, de către medici, a unui medicament interzis în România. Ancheta procurorilor în cazul gravidei din Focşani care a murit în spitalul din Galaţi, după ce medicii i-au administrat un medicament interzis, se apropie de final. Urmărirea penală declanşată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi în legătură cu moartea Petronelei Ulmer, asistentă medicală la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Focşani, a scos la iveală abuzuri incredibile comise de medicii care s-au ocupat de cazul ei. Femeia venise să nască la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi, dar a murit pe 8 noiembrie 2009, după ce i s-a administrat Cytotec, medicament interzis în România.

Ucisă de Cytotec

Cytotec nu a fost niciodată pe lista medicamentelor autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului, ceea ce ridică întrebarea cum a putut să-i fie administrat unei gravide? Strigător la cer este faptul că în prospectul medicamentului scrie extrem de clar că nu poate fi administrat femeilor gravide. Procurorii au cerut Comisiei de Avizare şi Control să spună cât de mult a influenţat travaliul administrarea medicamentului interzis.

Cea mai ciudată informaţie a venit după ce a fost finalizată expertiza grafoscopică dispusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi asupra foii de observaţie întocmită după internarea în spital a gravidei. Experţii concluzionează că foia de observaţie a fost falsificată grosolan, în sensul că s-a şters ora administrării Cytotecului şi doza de medicament care i s-a prescris Petronelei Ulmer. „După finalizarea actelor premergătoare, urmează ca procurorul de caz să decidă asupra persoanelor responsabile de administrarea Cytotecului", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă.

Ancheta declanşată în paralel de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a stabilit că sunt serioase probleme la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi. Medicii audiaţi susţin, culmea, că Petronela Ulmer ar fi venit de acasă cu Cytotecul, dar asta nu explică de ce i s-a şi administrat, ştiind efectele adverse pentru gravide. „Am efectuat şi noi o anchetă proprie şi am constatat că a fost utilizat Cytotecul. Din declaraţiile medicilor ar reieşi că pacienta ar fi adus medicamentul în spital. Am trimis un raport la Ministerul Sănătăţii privind ancheta şi aşteptăm un răspuns privind situaţia maternităţii. În raport se menţionează că sunt probleme cu echipamentul medical şi personalul din maternitate", ne-a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Urmează să se stabilească vinovaţii

Procurorii nu au stabilit deocamdată care sunt medicii responsabili de moartea Petronelei Ulmer. Se ştie că ea a fost tratată de medicii Botezatu, Struş şi Soloviev, dar nimeni nu poate afirma, cel puţin în acest moment, care dintre ei poartă responsabilitatea decesului suspect. Persoana găsită vinovată va fi trimisă în judecată pentru ucidere din culpă şi riscă până la şapte ani de închisoare.

Drama copilului care şi-a pierdut mama

Alin Păunescu, fiul de 18 ani al asistentei medicale de la Focşani, trăieşte o adevărată dramă de la moartea mamei sale. Băiatului nu i s-a spus iniţial nimic, iar apoi medicii au dat vina pe anestezicul administrat Petronelei Ulmer. „Cineva mi-a spus, aşa, pe fugă, că mamei i-a cedat inima de la un anestezic foarte puternic. Acum, nu ştiu ce să mai cred. Vreau doar să ştiu adevărul", ne-a declarat Alin. Ancheta realizată de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a dezvăluit probleme grave cu personalul medical şi aparatura din Maternitatea "Buna Vestire".

Între timp şi Colegiul Medicilor Galaţi a demarat o anchetă legată de moartea gravidei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Procurorii_arunca_bomba-_Medicii_au_falsificat_foaia_de_observatie_a_gravidei_careia_i_s-a_administrat_Cytotec_0_230377077.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Direcţia de Sănătate Publică solicită închiderea maternităţii

Ancheta declanşată de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi (DSPG), în paralel cu cea a procurorilor, a stabilit că sunt serioase probleme la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi. S-au depistat nereguli atât de grave, încât în raportul trimis către Ministerul Sănătăţii se propune o decizie extremă: închiderea acestei maternităţi. „După patru luni de la moartea Petronelei Ulmer, Direcţia de Sănătate Publică a finalizat ancheta bazată pe sesizările unei foste angajate. Au fost constatate numeroase deficienţe în legătură cu echipamentul medical, resursele umane şi medicamentele. Totodată, am constatat că în unitate a fost utilizat Cytotec. Am transmis un raport la Ministerul Sănătăţii cu privire la rezultatele anchetei. În document am solicitat închiderea maternităţii «Buna Vestire» având în vedere problemele grave de la această unitate. Practic, toate aceste deficienţe au condus la moartea gravidei", ne-a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Directia_Sanitara_solicita_inchiderea_maternitatii_in_care_s-a_administrat_Cytotec_0_230377303.html

De fapt, ideea nu e închiderea maternităţii, ci schimbarea directorului cu unul "de-al nostru", după următoarea schemă: se "închide" maternitatea şi se arondează spitalului, iar "secţia" respectivă nu va avea evident nevoie de director, actualul şef fiind eliberat din funcţie; se constată că... era mai bine înainte şi se "redeschide" maternitatea independentă, care va avea nevoie de director, ca unitate "nou înfiinţată". :-$

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Managerul Spitalului „Buna Vestire”: „Direcţia nu are dreptul să propună desfiinţarea!”

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi şi-a finalizat ancheta pe are o desfăşura la Maternitatea „Buna Vestire”. Concluziile, potrivit directorului DJASP, dr. Valentin Boldea, au fost că există diverse deficienţe care ar justifica desfiinţarea spitalului şi reorientarea medicilor şi a celorlalte categorii de personal medical către alte spitale.

În replică, managerul maternităţii, dr. Ana-Maria Hărăbor a declarat pentru „Viaţa liberă” că o astfel de măsură nu se impune, că potrivit legii 95/2006 astfel de decizii pot fi luate doar de către Guvern şi că Direcţia nici nu avea dreptul să facă o astfel de propunere. Mai ales în acest caz, când echipa medicală îşi face datoria cu devotament şi că toate reclamaţiile făcute împotriva „Bunei Vestiri” provin de la o singură asistentă, care nu mai lucrează, în prezent, în spital, mai spune dr. Hărăbor. Decizia finală va aparţine într-adevăr Ministerului Sănătăţii.

Raportul şi propunerea DJSP

„În raportul pe care l-a înaintat Ministerului Sănătăţii am prezentat mai multe concluzii ale anchetei Direcţiei. Astfel, am inclus în raport consideraţia că spitalul nu poate funcţiona în condiţii normale, din mai multe motive. Am sugerat astfel ca medicii de la ˝Buna Vestire˝ să fie orientaţi spre alte spitale”. Unul dintre motivele pentru care spitalul nu poate funcţiona normal este lipsa de personal, în cazul gărzilor efectuate de anestezişti apelându-se la aşa-numitele gărzi la domiciliu. Este vorba şi de absenţa unor medicamente, cum ar fi suflatul de magneziu sau Oxitonul. De fapt, aceste medicamente nu se găsesc nicăieri momentan. (N.R. Deci nici în alte spitale). Problema este că, atunci când nu le are la îndemână, medicul specialist se poate aştepta la complicaţii, iar lipsa accesului imediat la un serviciu de Terapie Intensivă este o mare problemă. În astfel de situaţii, orice minut contează”, a precizat directorul DJSP Galaţi, dr. Valentin Boldea. „În plus, Consiliul Local plăteşte în fiecare lună 25.000 de lei chirie pentru clădirea spitalului, care a fost retrocedată comunităţii evreieşti. Oricum, noi am făcut o propunere, decizia aparţinând, în astfel de cazuri, Ministerului Sănătăţii”, a mai spus dr. Boldea. Să ştiţi că e o tendinţă naţională de desfiinţarea a maternităţilor izolate, care au fost gândite iniţial doar pentru naşterile naturale”.

„Am aflat din presă”, declară managerul Maternităţii

Ni s-a părut firesc să cerem şi opinia conducerii maternităţii „Buna Vestire”, în această problemă. „Noi am aflat din presă despre propunerea de desfiinţare. Oficial nu am primit nici o înştiinţare în acest sens, iar Direcţia nu are dreptul să propună acest lucru. E adevărat că am avut o comisie de control, dar care a investigat alte aspecte. E adevărat că şi noi luam în considerare o restructurare a numărului de paturi, dar nu se impune desfiinţarea spitalului, mai ales că echipa noastră, medici şi personal medical (138 de persoane în total) şi-a făcut datoria cu devotament. Avem şi dotări foarte bune aici, avem medici anestezişti, iar internarea unei paciente într-o secţie de Terapie Intensivă mai performantă nu suplineşte lipsa medicamentelor menţionate. Şi că nu uităm nici faptul că pacientele noastre nu sunt nevoite să îşi cumpere materiale sanitare pe durata internării. Iar liniile noastre de gardă sunt complete. În cazul gărzii la domiciliu a anesteziştilor, despre care s-a vorbit, putem spune că n-au apărut niciodată probleme. Suntem acasă în timpul gărzii şi putem ajunge la spital în cel mai scurt timp. De altfel, toate plângerile împotriva maternităţii au fost făcute de o singură asistentă, care nici nu mai lucrează aici”, a mai spus dr. Hărărbor.

Două puncte de vedere diferite. Din păcate nu au fost la fel de mediatizate ambele.

http://www.viata-libera.ro/articol-Managerul_spitalului_%E2%80%9EBuna_Vestire%E2%80%9D_%E2%80%9EDirectia_nu_are_dreptul_sa_propuna_desfiintarea%E2%80%9D_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Primarul Dumitru Nicolae: "Dă, Doamne, să o desfiinţeze, ca să nu mai plătesc chirie!”

Solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi de a închide maternitatea „Buna Vestire” nu-l îngrijorează deloc pe primarul Dumitru Nicolae. Din contră, el a declarat că această decizie l-ar scuti de nişte cheltuieli suplimentare, precum plata chiriei. „Poziţia mea este: «Dă, Doamne, să o desfiinţeze, ca să nu mai plătesc chirie!». Nu sunt însă atribuţiunile directorului Valentin Boldea să decidă acest lucru. Ministrul Sănătăţii trebuie să o închidă!”, a spus primarul Nicolae. Imobilul a fost revendicat în urmă cu doi ani de comunitatea evreilor „Caritas” din Galaţi. „Chiria ne costă mult. Nu ştiu exact cât, ştiu doar că dăm cam cinci dolari pe metrul pătrat. Dacă o vor închide, vom scăpa de o povară în plus”, a spus Nicolae.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Primarul_Dumitru_Nicolae_despre_maternitatea_-Buna_Vestire-_Da-Doamne_sa_o_desfiinteze-ca_sa_nu_mai_platesc_chirie_0_234577012.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De parcă dă bani din salariul lui pentru chirie. Nu stă Galațiul în chiria aia și nici nu o să vedem Galațiul ca Parisul dacă o să fie închisă.

Nea Nicolae.. Lasă-ne că miroși a pământ deja. Simte-te odată

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Parerea mea este ca problema nu pleaca doar de la nefericitul accident cu medicamentul interzis.. Cate s-au intamplat si in alte spitale si nu s-a pus nicio clipa in discutie inchiderea lor...

Personal, ma inclin in fata personalului de la Maternitatea Bunavestire...

Am experimentat, din nefericire, spitalizari si in judetean, si la maternitate, iar regimul este diferit de la cer la pamant... Aici, la Maternitate, au dovedit,de la medic pana la portar, ca sunt OAMENI, ca nu zambesc doar daca...

Nu vreau sa arunc cu noroi in Judetean, nici in oamenii de acolo, dar realitatea a dovedit ca serviciile medicale oferite gravidelor si mamicilor sunt net superioare.

Faptul ca nu beneficiaza de servicii de prim ajutor, sau reanimare iar nu este un argument.Eu chiar sunt un caz care in timpul operatiei de cezariana a necesitat o interventie rapida a medicilor. Cred ca e vorba despre profesionalismul celor pe manac arora te increzi.

Consider ca nu este numai parerea mea, ci a tuturor mamicilor care si-au adus pe lume puii in aceasta institutie atat de mult hulita acum.

Propun sa facem front comun, mamelor, chiar daca suntem prea ocupate sa ne crestem puii,chiar daca nu putem sa ne afisam in strada sau pe la usile sefilor de partid, pentru a se tine cont si de parerea noastra!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ping-Pong cu soarta maternităţii între Primărie, DSP şi Colegiul Medicilor

Direcţia de Sănătate Publică a trimis un raport la Ministerul Sănătăţii, prin care se solicita închiderea maternităţii „Buna Vestire”, primarul Dumitru Nicolae este de acord, doar pentru simplu fapt ar scăpa de chiria plătită pentru clădire, iar Colegiul Medicilor nici nu vrea să audă de aşa ceva, maternitatea reprezentând o unitate sanitară mult prea importantă pentru Galaţi.

În ultimele două săptămâni situaţia maternităţii „Buna Vestire” a devenit un subiect fierbinte la nivelul autorităţilor locale şi a celor sanitare. Neregulile din cadrul unităţii sanitare şi mai ales decesul focşănencii, pe data de 8 noiembrie, au condus la întregul scandal, în care trei se ceartă (Primărie, DSP şi Colegiul Medicilor) şi al patrulea va câştiga, acesta şi urmă fiind guvernul, deoarecel el este singurul care decide închiderea sau deschiderea unei unităţi sanitare.

Problemele din cadrul spitalului, pe linie de personal şi echipament medical menţionate în raportul DSP-ului sunt confirmate şi de Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor, dar acesta din urmă consideră că nici nu se pune problema închiderii maternităţii. „Am trimis raportul Ministerului Sănătăţii în care am solicitat închiderea maternităţii şi acum aşteptăm un răspuns din partea lor”, declara Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, în urmă cu două săptămâni.

În replică, Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor, spune că: Nu ştiu de ce a cerutt DSP-ul închiderea maternităţii. Probabil este vorba de probleme financiare. Nu aduce niciun beneficiu populaţiei închiderea maternităţii. Eu, ca reprezentant al Colegiului medicilor, pot să spun că nu sunt de acord cu această desfiinţare. O unitate medicală, indiferent de profil, care poate reprezenta o supapă în caz de urgenţă, situaţii deosebite medicale”.

Personalul nu are loc în altă parte

Dacă Valentin Boldea dădea asigurări că personalul maternităţii va fi transferat la alte unităţi medicale, în cazul închiderii acesteia şi că nu se pune problema rămânerii fără serviciu, Dumitru Cristea îl contrazice şi spune că acei oameni nu au unde să fie mutaţi. „Personalul de acolo nu poate fi adus aici pentru că deja există o inflaţie de personal în secţia de obstretică şi ginecologie, la Spitalul Judeţean”, a mai spus Dumitru Cristea.

Soluţii pentru maternitate

Dumitru Cristea este de părere că una dintre soluţiile pentru evitarea închiderii maternităţii „Buna Vestire” ar fi transformarea ei într-o bază de recuperare, mai ales că Galaţiul nu are aşa ceva. În acelaţi timp, preşedintele Colegiului Medicilor recunoaşte să indicii de performanţă ai spitalului sunt la un nivel foarte scăzut. „Se pot face modificări, se pot face mici reglări. Sistemul de indicatori care este aşa cum este la ora acuală şi mulţi se leagă şi de asta. Acolo se pot face reduceri din paturi, se pot îmbunătăţi indicatorii şi spitalul poate deveni cu timpul o bază de recuperare. Noi nu avem aşa ceva. Nu avem unde să facem recuperarea bolnavilor. Desfiinţarea ei nu se poate pune în discuţie sub nicio formă”, a conchis Dumitru Cristea.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ping-Pong_cu_soarta_maternitatii_intre_Primarie-DSP_si_Colegiul_Medicilor_0_235176782.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Maternitatea „Buna Vestire” - locul 3 în ţară

Într-un top bazat pe indicele de complexitate a cazurilor, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” din Galaţi – adică pe scurt Maternitatea de pe Chicoş – ocupă un onorant loc 3 pe ţară. Acest clasament a fost realizat pentru anul 2009, de către Şcoala Naţională de Management Sanitar, şi publicat şi însuşit de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pe locul 1 în această ierarhie se află Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, una din cele mai mari şi mai cunoscute din ţară. La nivel naţional există 12 maternităţi de sine stătătoare, restul fiind doar secţii în cadrul spitalelor.

Primarul promite că va găsi soluţii

Marţi, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a făcut o vizită inopinată la Maternitatea „Buna Vestire”. Primarul a fost plimbat prin secţiile spitalului şi s-a declarat impresionat de felul în care arată maternitatea şi de renovările făcute, dar mai ales de implicarea cu care personalul medical îşi tratează pacientele. Edilul urbei a promis că va găsi soluţii pentru ca maternitatea să-şi desfăşoare în continuare activitatea în acest sediu: „Spitalul este bun, medicii sunt buni şi dacă vreţi să ştiţi părerea mea sinceră, acolo sunt doctori cu inimă! Voi găsi soluţii ca spitalul să rămână acolo unde este. Cât timp voi fi eu primar, nu se va întâmpla nimic rău cu maternitatea”, ne-a asigurat Dumitru Nicolae.

http://www.viata-libera.ro/articol-Maternitatea_%E2%80%9EBuna_Vestire%E2%80%9D_renaste_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Procurorii, băgaţi în ceaţă de rapoarte

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, care anchetează moartea pacientei Petronela şi a fiicei ei nenăscute, după ce în Maternitatea Buna Vestire din Galaţi i s-a administrat medicamentul neautorizat Cytotec, au două rapoarte medico-legale privind acest caz, dar nu sunt cu mult mai dumiriţi decât atunci când au început urmărirea penală. Aşa că or să ceară şi a treia expertiză.

Anchetatorii au avut la îndemână mai întâi raportul medico-legal nr. 485 întocmit la Galaţi pe 11 noiembrie 2009, la trei zile după moartea pacientei Petronela, în vârstă de 40 de ani. "Moartea a fost neviolentă, s-a datorat insuficienţei cardiorespiratorii acute consecutive emboliei pulmonare cu lichid amniotic instalat în cursul travaliului. Inducerea medicamentoasă a travaliului poate fi justificată de faptul că sarcina era la termen şi nu existau contradicţii de administrare a ocitocicelor, însă administrarea misoprostolului, folosită în cazul de faţă sub formă de comprimat cu denumirea de Cytotec, a determinat în evoluţia travaliului o hipertonie uterină care a crescut riscul instalării emboliei cu lichid amniotic".

Raportul arată că atitudinea medicală ulterioară de resuscitare a gravidei şi de extragere a fătului prin cezariană a fost corectă şi lasă Comisiei de avizare şi control de la IML Iaşi decizia privind oportunitatea inducerii medicamentoase a travaliului şi a folosirii misoprostolului.

Ce spune Iaşiul? Menţine cauza decesului şi precizează: "Folosirea misoprostolului în aces caz nu a avut o indicaţie certă, dar nu a fost nici contraindicat". Apoi, legiştii ieşeni se lansează în explicaţii pe care Jurnalul Naţional deja le-a publicat. "Misoprostolul e trecut pe lista OMS pentru inducerea travaliului şi este folosit din anii 1990, în aplicaţie de 200 micrograme pentru maturarea colului, aplicaţie locală. Există o atenţionare pentru risc de rupere uterină pe uter cicatriceal. Totodată, mai sunt atenţionări cu privire la posibilitatea de creştere a riscului de embolie amniotică după administrarea medicamentului. Datele însă nu sunt certe şi s-a calculat că este necesar un lot de cel puţin 155.000 de femei la care să se administreze misoprostol pentru a găsi o creştere a nivelului de complicaţii maternale, studiu care însă nu s-a efectuat".

În continuare, specialiştii ieşeni recunosc faptul că Cytotec nu se regăseşte pe nici o listă a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Până aici este foarte clar şi confirmă ancheta Jurnalului Naţional: s-a administrat pacientei un medicament neautorizat, care la riscuri are enumerată şi embolia amniotică.

De aici, însă, specialiştii ieşeni îi contrazic pe cei gălăţeni şi, din datele din foaia de observaţie (n.r. - care a fost modificată încă nu se ştie de cine şi exact când), concluzionează: "Administrarea cantităţii de 50 micrograme de misoprostol la ora 8:30 nu poate fi legată de decesul survenit la ora 20:00 prin embolie amniotică. Doza nu ar fi avut nici un efect asupra maturării colului sau asupra contractivităţii uterine. Studiile cu această doză nu arată diferenţe faţă de administrarea de placebo. Pe de altă parte, nu se poate prevedea rata de resorbţie de la nivelul canalului cervical, mai ales că, în jurul orei 16:00, membranele s-au rupt spontan, ceea ce probabil a determinat spălarea restului de comprimat introdus în col".

http://www.jurnalul.ro/stire-observator/procurorii-bagati-in-ceata-de-rapoarte-545495.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Maternitatea „Buna Vestire” nu se închide!

Primăria Municipiului Galaţi a primit o înştiinţare prin care Ministerul Sănătăţii anunţă că nu va desfiinţa Maternitatea „Buna Vestire”. „Vă comunicăm că Ministerul Sănătăţii nu desfiinţează Spitalul de Obstetrică-Ginecologie «Buna Vestire» Galaţi ca unitate sanitară cu personalitate juridică şi doreşte menţinerea actualei locaţii în care funcţionează spitalului” se arată în documentul citat. Acelaşi document atestă faptul că spitalul va fi transferat Consiliului Local, cel care plăteşte în momentul de faţă chiria spaţiului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Maternitatea_%E2%80%9EBuna_Vestire%E2%80%9D_nu_se_inchide_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Medicii legişti se spală pe mâini în cazul gravidei ucise cu Cytotec

IML Iaşi susţine că administrarea medicamentului prescris pacientei nu avea o indicaţie certă, dar nici nu era "contraindicat".Petronela Ulmer a murit în urma administrării de Cytotec, medicament neomologat în România, dar în lipsa unei expertize medico-legale clare, procurorii nu îi pot trimite în judecată pe medicii vinovaţi.

Expertiza Institutului de Medicină Legală Iaşi, în cazul morţii asistentei medicale din Focşani, care a fost internată la maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi pentru a naşte, nu numai că nu a lămurit lucrurile, ci a aruncat eroarea medicală într-o ceaţă favorabilă celor vinovaţi.

Petronela Ulmer (40 de ani) a murit pe 8 noiembrie 2009 în timpul travaliului. Ulterior, s-a constatat că gravidei îi fusese administrat Cytotec, medicament care nu se află pe lista Agenţiei Naţionale a Medicamentului, deci fără aviz de utilizare în România.

Parchetul, Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi au declanşat cercetările în acest caz, iar la scurt timp, directorul DJSP propunea închiderea Maternităţii "Buna Vestire" din Galaţi ca urmare a "problemelor cu echipamentul medical şi personalul din maternitate".

Procurorii au audiat medicii care s-au ocupat de cazul Petronelei Ulmer şi aveau nevoie de confirmarea prezenţei în organismul gravidei decedate a substanţei active din medicamentul Cytotec pentru a dispune trimiterea în judecată a celor care l-au prescris, dar medicii legişti de la Iaşi au dat un răspuns evaziv: " Folosirea Cytotec nu a avut o indicaţie certă, dar nu a fost nici contraindicat". Prospectul medicamentului îi contrazice însă pe legişti.

Medicii legişti se contrazic după fiecare propoziţie din expertiză, fiind incapabili să emită o concluzie, din care să rezulte cu claritate o legătură de cauzalitate între administrarea medicamentului interzis şi moartea gravidei. „După datele din foaia de observaţie, administrarea a 50 de micrograme de Cytotec la ora 08,30 dimineaţa nu poate fi legată de decesul survenit la ora 20,00, prin embolie amniotică ", concluzionează Institutul de Medicină Legală de la Iaşi. Procurorii nu se pot baza pe aceste concluzii motiv pentru care se va dispune o nouă expertiză dar la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti. „Procurorul de caz are posibilitatea să dispună trimiterea în judecată pe baza materialului probator existent la dosar", ne-a precizat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda. Prin urmare contraindicaţia în sarcină a Cytotec, medicament neomologat în România, poate fi luată în consideraţie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Medicii_legisti_se_spala_pe_maini_in_cazul_gravidei_ucise_cu_Cytotec_0_276572422.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Medicii legişti refuză lămurirea cazului gravidei ucise cu Cytotec

Institutul de Medicină Legală Bucureşti (IML) a decis ieri să nu efectueze o contraexpertiză medicală în cazul Petronelei Ulmer, asistenta medicală de 40 de ani din Focşani, căreia i s-a administrat un medicament neomologat pentru utilizare în România.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a cerut în mod expres o reexpertizare întrucât Institutul de Medicină Legală Iaşi a dat un răspuns din care nu reiese clar dacă Cytotec a avut sau nu un rol determinant în moartea femeii.

Procurorii vor hotărî

Decizia IML i-a consternat pe procurori, care aşteptau la lămuriri în privinţa consecinţelor administrării Cytotec şi a tratamentului aplicat în cazul Petronelei Ulmer. „Ne bazam pe noua expertiză pentru a putea stabili clar ce influenţă a avut Cytotec. În această situaţie, ne vom raporta strict la probele pe care le avem deja la dosar şi vom continua audierile medicilor şi asistentelor, iar apoi vom lua o decizie. Sunt cazuri când luăm hotărâri trecând peste expertize, care pot fi contradictorii sau nelămuritoare", ne-a declarat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângâ Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda.

Moartea gravidei de la Focşani face în prezent obiectul unor anchete paralele demarate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi Colegiul Medicilor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Medicii_legisti_refuza_lamurirea_cazului_gravidei_ucise_cu_Cytotec_0_298170270.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Poliţia a clasat cazul de la Maternitatea Galaţi

Ancheta Direcţiei de Sănătate Publică a concluzionat că deficienţele grave din Maternitatea "Buna Vestire" au dus la moartea femeii.În ciuda dovezilor privind administrarea unui medicament fără aviz de utilizare în România şi contraindicat în sarcină, care a condus la moartea Petronelei Ulmer, nu există vinovaţi.

Cazul asistentei medicale din Focşani a suscitat un mare interes din partea opiniei publice şi toată lumea aştepta un verdict care să impună luarea de măsuri împotriva persoanelor responsabile de administrarea medicamentului Cytotec, care nu se află pe lista Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Poliţia a decis însă în mod surprinzător să claseze cazul, la finele săptămânii trecute.

În ciuda concluziilor grave ale raportului DJSP, Ministerul Sănătăţii nu a luat nici o măsură, cu toate că, iniţial, ceruse constituirea unei comisii de malpraxis, care să investigheze cazul. Mai mult, săptămâna trecută Poliţia a clasat cazul cu toate că este indubitabilă administrarea incorectă a unui medicament neomologat, pacientei decedate. Numai Parchetul mai poate infirma soluţia anchetatorilor poliţişti. "Dosarul a ajuns la procuror, care poate decide să preia ancheta şi să dispună reevaluarea probelor existente. Este posibil să se dispună efectuarea unei noi expertize", ne-a declarat prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Scandalos_-_Politia_a_clasat_cazul_gravidei_ucise_cu_Cytotec_0_364763581.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.