Salt la conținut

Bun venit pe Forum Gălățeni.net

Pentru a putea publica subiecte și mesaje sau pentru a răspunde la cele deja existente este nevoie să vă logați. Dacă nu aveți un cont click pentru Înregistrare.
Vă puteți autentifica pe forum cu un cont de Facebook, indiferent că sunteți membru sau nu. Autentificați-vă aici: 
Înainte de a începe colaborarea cu Forumul Gălățeni.net vă rugăm să studiați Regulile comunității.

Vadu' Ungurului

• Vă rugăm să vă conectaţi pentru a răspunde
8 răspunsuri la acest subiect

#1 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.041 Mesaje:

Adăugat 28 mai 2010 - 00:57

Incursiune în mahala - Galaţiul din Vadul Ungurului
Ce-ar putea avea în comun Revoluţia de la 1821, ungurii şi CFR-iştii? Răspuns corect: strada Tudor Vladimirescu din Vadul Ungurului, una din vechile mahalale ale oraşului, cu nume la fel de sonor precum glasul roţilor de tren pe linia ferată care taie practic cartierul în două.
Zona rezidenţială a aparţinut pe vremuri, în exclusivitate, angajaţilor CFR. Cea mai vie dovadă o constituie cele şase alei strâmte, trei perpendiculare pe strada Tudor Vladimirescu şi trei paralele cu ea, botezate cu acelaşi nume Aleea Ceferiştilor I, II şi III, respectiv Aleea CFR I, II şi III. Privit de pe hartă pare un tabel numai bun să joci X şi O. Pe viu, potecile înguste dintre case par rămăşiţele unui labirint. Din Aleea Ceferiştilor III, faci doi paşi pe Vladimirescu şi dai în strada Luceafărului. Adevărul e undeva pe la mijloc, pentru că arată de parcă ar fi plouat cu meteoriţi sau ar fi bombardat-o vreo navă klingoniană. Dacă întrebi de Tudor Vladimirescu, trebuie să precizezi dacă e vorba de stradă sau de alee, pentru că ambele poartă acelaşi nume şi rişti să cauţi orbeşte printre numere şi porţi.
Casele cu etaj, de tip vechi, renovate şi pline de flori te duc cu gândul la pensiunile agroturistice, mai ales că nu există curte – strâmtă ca o cuşcă de iepure – din care să lipsească balansoarul. Locuinţele din chirpici ar merita o soartă mai bună. Intrat în atmosfera vechii mahalale, într-o zi liberă ca o duminică, ai senzaţia că eşti în vreun târguşor sau vreun sat mai scuturat. Un câine cocoţat pe gard te latră cu pasiune, puştii cartierului încing un fotbal în mijlocul străduţei, bărbaţii joacă pe trotuar o tablă, iar alţi localnici se relaxează pur şi simplu cu fundul pe bordură. Maşinile se parchează pe trotuarul îngust – asta da performanţă şoferistică! - sau direct pe banda întâi. La capătul aleilor cu nume CFR coboară o potecă accidentată spre şinele de tren, dincolo de care, în zare, luceşte albastru, Brateşul.
Vox populi, vox dei
Ca să nu  mai presupunem noi în van, am convocat o mică şedinţă de stradă ca să întrebăm oamenii dacă le place sau nu cum arată zona şi ce-ar mai trebui să facă Primăria pentru ea?
Primul localnic: „Primăria? Nici cu mătura nu vin să dea. Merg şi adună din loc în loc gunoaiele. Ne măturăm noi! Se adună mizerie, apă. Când au turnat asfaltul, parcă au mâncat cimentul! N-a dat nimeni cu sare să zici că s-a găurit. Uitaţi, e numai pietriş!”.
Vânzătoarea de la chioşc: „Pe mine, dacă mă puneţi să vâslesc sunt nota 11, nu de 10. Ştiţi câte tone de apă dau la vale când pouă? Veniţi după o ploaie să vedeţi cum e pe strada asta! Numai bălţi care nu se scurg. Şi doar astă-vară s-a lucrat la canalizare”.
Locatarul nr. 2: „Ar mai fi nevoie de nişte dâmburi ca să reducă viteza maşinilor. Ştiţi cum trec, ca la raliu! Şi sunt copii pe stradă!”.
Locatara nr. 3: „La vârsta mea, nu mai am pretenţii mari. Vai, ştiţi cum era când eram domnişoară? Era noriul de pe lume. Plus pietroaiele de care te împiedicai! Acum e bine! Casele pe carte le veceţi sunt ale CFR-iştilor. În alea locuiesc şi eu”.
http://www.viata-lib...ngurului_2.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

#2 Rain

Rain

În trecere prin Galaţi

• Membri
  • Pip
  • 22 Mesaje:

Adăugat 28 mai 2010 - 10:00

am trecut si eu odata noaptea pe acolo...si daca nu eram cu masina sigur ramaneam fara izmene pe mine....pe langa fiecare casa apareau cate 2-3 caini care se repezeau la roti...ma intreb ce se intampla daca in loc de roti erau picioarele mele :-? :-??

#3 AdiTZA

AdiTZA

Gălăţean de onoare

• Membri
  • PipPipPipPip
  • 642 Mesaje:

Adăugat 28 mai 2010 - 10:06

Fostul cartier al copilariei mamei mele :)) Nu statea acolo, dar acolo se juca. Am un spate acoloooo... Mi-a zis maica-mea ca daca trec pe acolo si se leaga cineva de mine, sa o sun :)) Stie ea batranii cartierului...
Life is too short to be a fuckin' idiot...Do something!!!
Some people are alive simply because it is illegal to shoot them!

#4 riaji

riaji

SuperGălăţean

• Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 2.490 Mesaje:

Adăugat 28 mai 2010 - 10:30

Nu-i nici chiar asa de rau, Rain.. :)
You are the only one who creates your reality.

#5 toto

toto

SuperGălăţean

• Membri
  • PipPipPipPipPip
  • 1.702 Mesaje:

Adăugat 28 mai 2010 - 12:04

Vizualizați mesajulRain, pe 28 mai 2010 - 10:00, a spus:

am trecut si eu odata noaptea pe acolo...si daca nu eram cu masina sigur ramaneam fara izmene pe mine....pe langa fiecare casa apareau cate 2-3 caini care se repezeau la roti...ma intreb ce se intampla daca in loc de roti erau picioarele mele :-? :-??

Asa fac cainii, se reped la roti, ii inebunesc rotileImagine adăugata.   Dar asta se intampla in fiecare zona.
@Aditza  ...  Este si cartierul copilariei mamei mele, si de ce nu, si a mea...  la bunici.
Ajung des pe-acolo si pot spune ca s-a schimbat mult.   Pana acum 15 ani strazile erau necanalizate, erau acoperite cu petroaie de rau, nu erau trase gaze.
Un aspect bun ar fi ca acolo lumea isi face curat in fata casei pe strada... e mai bine asa caci in asteptarea firmei de salubritate...
Pot confirma si faza cu asfaltul.  Dupa lucrarile ISPA care au vizat schimbarea conductelor de apa (un lucru buna caci acum presiunea este f. mare) s-a asfaltat prost.  Nu mai amintesc ca lucrarea de anul trecut a durat foarte mult si mi-a blocat masina in garaj din mai pana la sfarsitul lui noiembrie!!!

Dpdv social as putea spune ca in zona asta sa creat o "polarizare".  Tot mai multi oameni cu bani au cumparat case pe care le-au refacut, au rasarit multe vile, casele cu etaj (casele CFR) au fost modernizate.  Insa sunt si multi oameni nevoiasi care-si duc traiul de pe o zi pe alta, din mici invarteli sau munci sezoniere la "negru".  
Poate ca tocmai acesta lume pestrita  da impresia de mahala, acolo unde toata lumea se cunoaste cu aproape toata lumea, unde unii azi se cearta galagios in strada si maine se impaca dand vina pe bautura, nevasta sau copii.

A... un alt aspect...  Acum cativa ani era un cartier imbatranit dar acum e o puzderie de "dracarime" - foarte multui copii.
Un aspect negativ -  multi au scutere si se plimba pe stradute, in special pe Tudor Vladimirescu, cu viteze foarte mari.  Pe aceleasi strazi unde se joaca si copii.  Intradevar poate ca n-ar strica niste limitatoare de viteza.Imagine adăugata

#6 emita

emita

În vizită

• Membri
  • Pip
  • 1 Mesaje:

Adăugat 07 februarie 2011 - 00:01

Ha ha ha... Îmi aduc aminte de drumurile pietruite... Cartierul copilăriei mele !!! L am iubit, îl iubesc si mă voi gândi întotdeauna cu drag la el si la toți prietenii de joaca pe care i am avut acolo!!!
Intr adevăr cartierul e schimbat.... Dar totul de schimba!!!

#7 da44na

da44na

Flotant în Galaţi

• Membri
  • PipPip
  • 98 Mesaje:

Adăugat 07 februarie 2011 - 09:32

Vizualizați mesajulRain, pe 28 mai 2010 - 10:00, a spus:

E si cartierul meu, asa ca vorbesc in cunostinta de cauza. Cainii nu sunt salbaticiti, asa ca, la oameni nu se reped. Sunt lasati pe strada in timpul imperecherii, deoarece, nu mai ai liniste. Urla, rup zgarzile, sar gardurile, asa ca ii lasi noaptea in special pe strazi, isi fac treaba si.....dimineata vin acasa....
    In cazul in care vreun caine face urat, este anuntat stapanul, pentru ca acolo toata lumea, cunoaste pe toata lumea, deci....
    Nu cainii ar fi problema, daca  doriti sa  gasiti ceva neplacut sau periculos sau..... neaparat ! Cred ca si in "Lozoveni" sunt aceleasi probleme si in "Valea orasului"....e viata de mahala si nu oricine poate intelege ca are frumusetea ei.De 7 ani nu mai locuiesc efectiv acolo, dar am casa si merg aproape zilnic.Mereu am sa-l consider locul meu, de altfel oricata scoala ai face, oricat de sus ai ajunge din punct de vedere social,daca esti nascut si crescut acolo, raman urmele mahalalei ascunse in tine, si cateodata ies la iveala. Recunosc si mi-le asum, chiar nu mi-e rusine.

Acest mesaj a fost editat de dcp100168 pe: 15 februarie 2011 - 00:25.

#8 piggy

piggy

În trecere prin Galaţi

• Membri
  • Pip
  • 14 Mesaje:

Adăugat 11 februarie 2011 - 08:48

Foarte tare! Sa scrii o carte, pentru ca ai har!
nu încerca să mulţumeşti pe toată lumea; oricum acest lucru nu se poate!

#9 dcp100168

dcp100168

Administrator

• Administrativ
  • 37.041 Mesaje:

Adăugat 28 aprilie 2011 - 01:43

Hora din Vadul Ungurului
Anul acesta, de Paşte, gălăţenii din Vadu Ungurului s-au bucurat din nou, după 11 ani, de un fel de tradiţie de mahala, impusă după Revoluţie de cunoscutul şi controversatul Renato Sârghi, de departe cel mai înstărit dintre vădeni.
Uitând de trenurile ce le zguduie casele la câteva ore, de sărăcia lucie devenită un soi de atribut al mahalalei, oamenii au cântat, s-au înfruptat cu mici şi cârnaţi, au băut vin pe săturate şi au încins apoi o horă în apropierea Parcului CFR, nu înainte ca o fanfară să dea tonul ineditei serbări.
Desigur, ostilităţile care au avut loc în prima zi de Paşte au fost deschise... călare. De această dată, în şaua prinsă pe armăsar nu a stat doar Renato, ci şi fiul său, Spartacus, căruia doreşte să îi preda ştafeta de aici înainte.
La eveniment au luat parte peste 300 de gălăţeni care au stat la horă până seara târziu şi au primit bucuroşi ca pentru câteva ore să uite de sărăcie şi să se înfrupte cu bunătăţi măcar în ziua de Paşte.
http://www.viata-lib...ngurului_2.html
Nu mai sta deoparte! Ajuta-ti orasul! Spune-ti parerea! Comenteaza stirile si informatiile de pe forum! Anunta-ti prietenii de existenta acestei comunitati! Implica-te! Numai impreuna putem schimba ceva!

0 utilizator(i) citesc acest subiect

0 utilizator(i), 0 vizitator(i), 0 utilizator(i) anonim(i)

PageRank
ziare