Jump to content

Problemele pompierilor de la sate

Recommended Posts

Posted

Control inopinat printre pompierii rurali

Masini vechi si foarte vechi, exceptie facand o autospeciala de la Tudor Vladimirescu. Voluntari rurali mai mult pe hartie decat la incendii. Prevenirea populatiei pe tema incendiilor de primavara, facuta sau nu in functie de interesul primariilor. Hidranti mai mult nefunctionali si masina de pompieri transformata in furnizor de apa pentru scoala. Sunt cateva dintre neregulile consemnate la patru servicii locale rurale pentru situatii de urgenta, nereguli pentru care cel putin doua primarii, cele din Grivita si Pechea, vor fi amendate.

Pechea, Cudalbi, Grivita si Tudor Vladimirescu sunt comunele ale caror servicii locale pentru situatii de urgenta au fost verificate sambata de o echipa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, echipa coordonata de col. Gabriel Rangheanu, care a fost insotit si de lt. Eugen Chirita. Scopul controlului era sa verifice daca soferii de serviciu erau la post, daca autospecialele sunt in stare de functionare, daca voluntarii isi fac treaba si daca in comune s-a desfasurat campania de prevenire asupra incendiilor care au drept cauza focul nesupravegheat folosit la curatenia de primavara.

Pechea - voluntari doar pe hartie

In remiza PSI de la Pechea, masina de pompieri era functionala, soferul la datorie. In schimb, soferul de tura, care este si seful serviciului local al pompierilor, are alte nemultumiri. "Plec singur la incendiu, voluntarii nu vin mai deloc, ma mai ajuta oamenii, vecinii celor carora le arde casa. Cat despre prevenire, cum sa o fac daca nimeni de la Primarie nu m-a ajutat sa printez materialele trimise pe CD de la Galati si sa le dau oamenilor? Nici prevenire nu se face. In plus masina asta are 36 de ani si o capacitate de 2.800 l de apa si efectiv nu mai facem fata, mai ales ca primaria noastra a incheiat contract cu Slobozia Conachi si Cuza Voda, asa ca trebuie sa mai stingem si pe acolo. In plus, dintre 30 de hidranti, doar 5 functioneaza, asa ca ne descurcam greu", se plange comisiei de control Florin Toma, seful serviciului local Pechea. In urma celor constatate, col. Gabriel Rangheanu, din cadrul ISU Galati, a precizat ca primarul din Pechea risca o amenda de 2.500-5.000 de lei.

Cudalbi - apeluri false, Tudor Vladimirescu - doua masini, una "frantuzoaica"

In urma verificarilor facute la Serviciile Locale pentru Situatii de Urgenta Cudalbi si Tudor Vladimirescu, nu s-au constatat neregulii majore, prevenirea se face cat de cat, iar peste jumatate dintre voluntari raspund la apel. In schimb Cudalbiul are o problema cu apelurile false primite pe numarul local de telefon fix din remiza pompierilor. "Ma suna uneori asa degeaba si ma trimit aiurea in comuna si pe mobilul meu, ca am afisat si numarul meu aici, la remiza, sa ma gaseasca oamenii oricand. Tocmai din cauza asta, daca nu am confirmare de incendiu, nu plec. Asa am patit acum doua saptamani, de am ajuns prea tarziu la un incendiu care era real, dar de unde nu primisem confirmare, dar plecasem totusi", se plange soferul de serviciu din Cudalbi, Vasile Tiron, care, de emotie, nu a mai pus un distribuitor la furtun, iar acesta s-a rupt in cadrul exercitiului demonstrativ. Vasile Tiron conduce o autospeciala veche de 21 de ani, dar care are capacitate de 9.000 litri.

Grivita - nereguli pe banda rulanta

Odata ajunsa la Grivita, echipa de control a ISU Galati a constatat ca la remiza, moderna si noua, nu era nici urma de autospeciala, dar nici de sofer. Cine raspundea la telefon in caz de incendiu ramane un mister. Dupa cautari, masina de pompieri este gasita parcata in fata Scolii nr. 2 din localitate. Fara sofer. In schimb furtunurile din masina ajungeau la etajul 1 al scolii si furnizau apa pentru turnat sapa. Daca atunci se anunta un incendiu, masina nici nu avea suficienta apa si, pana se scoteau furtunurile, trecea prea mult timp. Intr-un tarziu apare soferul de serviciu. Se scuza ca a fost la masa. "Aici, la scoala, dom' primar mi-a spus sa dau apa la baieti. Nu stiam ca nu e voie", spune soferul Calin Stefanache. Omul recunoaste si ca nu are costume de protectie pentru pompieri, ci doar din acelea de protectie a muncii, total nepotrivite. Si nici casti nu are. "La Grivita am descoperit un cumul de neregului. Costumele de protectie tip pompieri lipsesc, soferul nu era la remiza, masina de pompieri - lasata la scoala si folosita in alte scopuri. Si asta, spune soferul, din ordimul primarului. In plus cladirea in care s-a mutat Primaria localitatii nu are aviz de la noi. Amenda care ii va fi data primarului ajunge la 5.000 de lei", a declarat col. Gabriel Rangheanu, din cadrul ISU Galati.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.