Jump to content

Monumentul Eroilor Revoluţiei se scufundă


dcp100168

Recommended Posts

Monumentul Eroilor Revoluţiei se scufundă

Monumentul Eroilor din Decembrie 1989, situat în faţa Prefecturii, este într-o continuă stare de degradare. În ultimii doi ani, mai multe elemente arhitecturale ale monumentului au căzut, iar în locul plăcilor de marmură acum se vede cimentul brut al diferitelor elemente arhitecturale. Obeliscul şi postamentul sunt pline de crăpături, iar pavajul pe care este terenul pe care se află monumentul a început să se scufunde.

Autorităţile au promis încă de acum doi ani că vor începe lucrările de reabilitare. „Este pe lista monumentelor ce trebuie restaurate", a declarat primarul Dumitru Nicolae. Nimic nu s-a întâmplat însă.

Monumentul a fost construit în 1995 şi are forma unei arcade înaltă de peste 10 metri, în partea superioară având deschidere unghiulară. Este construit din beton armat, placat cu marmură albă. O cruce monumentală din inox domină interiorul arcadei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Monumentul_Eroilor_Revolutiei_se_scufunda_0_333566716.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Monumentul Eroilor Revoluţiei se sfărâmă

Monumentul Eroilor Revoluţiei din piaţeta Teatrului Dramatic este în prezent înconjurat de benzi roşii de avertizare care îngrădesc accesul în zonă. Motivul: pericolul de a te trezi cu o placă în cap. Chiar şi o placă nobilă, din marmură, nu este de dorit să te lovească...

Din surse oficiale din Primărie am aflat că, de săptămâna viitoare, încep lucrările de reabilitare la monument, iar lucrările sunt în sarcina SC Ecosal SA. Până acum, vremea nesigură nu a permis lucrul şi nu este de dorit ca graba să afecteze priza viitoarelor plăci.

Monumentul a fost inaugurat în anul 1995. Periodic, s-au mai desprins plăci în proporţie mai mică şi reparaţiile se făceau mai ales în preajma comemorării zilei de 22 Decembrie, la cererea organizaţiilor de revoluţionari.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Flacăra de la Monumentul Eroilor Revoluţiei nu mai poate fi aprinsă

O avarie la conducta de gaze de la monumentul eroilor martiri ai revoluţiei din Galaţi a împiedicat în acest an aprinderea flăcării pentru manifestările prilejuite de împlinirea a 22 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 organizate de Prefectura Judeţului.

Mai mult, fundaţia monumentului situat chiar vizavi de clădirea Prefecturii s-a tasat foarte mult, motiv pentru care în jurul acestuia s-a adunat foarte multă apă care le-a pus probleme oficialităţilor care au venit să depună coroane în amintirea martirilor.

„Am făcut adrese începând de săptămâna trecută, am vrut să îi dau drumul flăcării începând cu data de 17 când au început evenimentele de la Timişoara şi am primit asigurări că până luni acest lucru se va rezolva, până pe 19, după care cei de la gaze şi primărie m-au informat că nu se poate porni flacăra datorită faptului că această conductă de aducţiune a gazului este avariată, tasările din jur creând probleme tehnice care îi pun în pericol pe cei care se apropie acolo pentru că monumentul este tasat cu circa 10-15 cm şi cu siguranţă sunt deja caverne sub temelie care pot fi umplute eventual de gaz, de gazul din conducta care este avariată”, a declarat prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea. În plus, lipseşte şi autorizaţia de branşament la reţeaua de gaze.

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a dat asigurări că aceste lucruri se vor rezolva astfel încât anul viitor să nu mai existe astfel de probleme.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Pericolul pândeşte la Monumentul Eroilor

Ieri dimineaţă, Monumentul Eroilor Revoluţiei de la 22 Decembrie 1989 a fost împrejmuit cu un grad de protecţie, la 20 de zile după ce Primăria anunţa că nu mai autorizează acolo niciun protest. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei, emis pe 3 aprilie, „pentru a nu pune în pericol siguranţa cetăţenilor, Prefectul Judeţului Galaţi a solicitat instituţiei noastre să nu mai autorizeze niciun miting în faţa Prefecturii”. Cât de periculos este, rămâne de văzut, având în vedere că, în pauza de prânz, unul din muncitori s-a întins, relaxat, la baza monumentului...

Potrivit inginerului Sorin Negrescu, de la serviciul Reparaţii Clădiri din cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie, „deocamdată monumentul a fost împrejmuit cu un gard de protecţie şi vom întinde şi folii de polietilenă pe scări, pentru ca ploile viitoare să nu mai lase apa să se infiltreze la baza monumentului. Lucrarea de împrejmuire este făcută de firma Petarom SRL”, firmă care a mai reparat şi anii trecuţi monumentul.

„Există deja un studiu de fezabilitate realizat, în următoarea şedinţă de CL, la rectificarea bugetară, se va aloca o sumă necesară lucrărilor de reabilitare, inclusiv a instalaţiei de gaze, pentru flacăra aprinsă în memoria eroilor”, a declarat şi Nicoleta Manole, purtătoarea de cuvânt a Primăriei.

Reamintim că anul trecut, pe 22 decembrie, flacăra eroilor nu a mai fost aprinsă la monument, tocmai din cauza tasării care a afectat şi sistemul de alimentare cu gaze naturale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Monumentul Eroilor, în pericol de dărâmare

Lucrările la Monumentului Eroilor nu pot începe, deoarece nu s-au găsit încă banii necesari pentru reparaţii. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Galaţi, a fost demarat un studiu de fezabilitate, în urma căruia se vor putea stabili care sunt cele mai bune soluţii tehnice şi modalităţi de finanţare. „Studiul de fezabilitate efectuat în timpul vechii administraţii este acum reanalizat, pentru a încerca găsirea unei soluţii optime de reparaţie. Costurile estimative ale lucrării sunt de aproximativ 160.000 de lei”, ne-a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. După ce studiul va fi finalizat, suma estimată ar putea creşte sau scădea, în funcţie de soluţiile găsite. Deşi nu se ştie o dată precisă când va începe sau când este preconizată să se finalizeze lucrarea, Mihai Costache a mărturisit că se vor face toate eforturile pentru ca ziua comemorării eroilor Revoluţiei să nu ne găsească cu monumentul în aceeaşi stare.

În momentul de faţă, perimetrul Monumentului Eroilor este împrejmuit cu un gard, din cauza unor fisuri apărute la baza sa. Nu e prima oară când apar astfel de probleme. Cauza ţine de faptul că pe sub fundaţia de beton a Monumentului trec mai multe ţevi de apă şi de gaze. Din acest motiv, structura de rezistenţă este slăbită. După fiecare ploaie, construcţia se mai surpă câte puţin, existând riscul ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să se dărâme.

Tot potrivit Primăriei, la finanţarea lucrărilor ar putea şi ar fi indicat să participe, pe lângă municipalitate, şi alte instituţii, cum ar fi Secretariatul de stat pentru revoluţionari.

Monumentul Eroilor a fost construit în anul 1995 de arhitectul Aurel Pop. Cosntrucţia are forma unei arcade înalte de peste zece metri, în partea superioară având deschidere unghiulară. Este construită din beton armat, placat cu marmură albă. O cruce monumentală din inox domină interiorul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Monumentul Eroilor Revoluţiei va fi consolidat

Arestat, aşa arată în prezent Monumentul Eroilor Revoluţiei de pe strada Domnească, aflat în administrarea Primăriei municipiului Galaţi şi inclus pe lista monumentelor de for public. Soluţia baricadării lui în spatele unor gratii de puşcărie a fost aplicată de autorităţi pentru a evita producerea unor probleme mai mari care să distrugă monumentul. Potrivit expertizei tehnice făcute de municipalitate, „se constată dislocări ale placajelor de pe arcul stilizat, precum şi tasări diferenţiate ale platformei soclu, fapt care a dus la degradarea acesteia”. Aleşii locali au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii propuse pentru anul 2012, pentru consolidarea Monumentului Eroilor Revoluţiei. Prin proiect sunt prevăzute, printre altele, desfacerea şi repararea la nivel a dalelor de marmură, inclusiv înlocuirea conductei de gaze naturale ce alimentează troiţa. Valoarea investiţiei este estimată la 515.701 lei, de la bugetul local, durata de realizare fiind estimată la şase luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Flacăra recunoştinţei veşnice de la Monumentul Eroilor Revoluţiei va fi aprinsă de la o butelie

Dacă, anul trecut, urmașii eroilor au fost nevoiți să calce printr-o băltoacă pentru a putea depune coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluției, iar în locul flăcării recunoştinţei veşnice a fost amenajat un spaţiu pentru aprinderea lumânărilor, ca la biserică, anul acesta, autoritățile locale vor comemora eroii cu același dispreț.

Întrucât monumentul este în pericol de prăbușire, ceremonia religioasă și onorurile militarese se vor face la câțiva metri distanță, în spatele unui gard din sârmă. Tot lângă acele „gratii de pușcărie” vor fi așezate și coroanele de flori.

Nici măcar promisiunea de a aprinde flacăra recunoștinței veșnice, făcută părinților Eroilor, nu va fi respectată așa cum se cuvine. Potrivit primarului Marius Stan, anul acesta flacăra va fi aprinsă cu ajutorul unei butelii: „Acest obiectiv trebuie supus unei operațiuni de consolidare, apoi va fi schimbată conducta de gaze naturale ce alimentează troiţa. Structura de rezistanță este mai mult decât precară și este în pericol de prăbușire.Vom încerca să aprindem, simbolic, flacăra. Probabil de la o sursă, alta decât alimentarea cu gaz metan, cred că o butelie mascată. Sper că manifestările să decurgă normal”.

Se surpă chiar sub văzul autorităţilor

Tot din cauza infiltrațiilor apărute sub monument, obeliscul şi postamentul sunt pline de crăpături, iar terenul pe care se află monumentul s-a tasat cu circa 15 centimetri. Monumentul s-a înclinat atât de mult încât, la fiecare ploaie, apa se acumulează și afectează și mai mult construcția. Conform Legii 120 din 2006, privind monumentele de for public, Primăria are obligația să-l consolideze.

În ciuda a nenumărate adrese trimise municipalității de către Direcția Județeană pentru Cultură, abia în urmă cu două luni aleşii locali au catadicsit să aprobe documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii propuse pentru consolidarea Monumentului Eroilor Revoluţiei. Prin proiect, sunt prevăzute desfacerea şi repararea la nivel a dalelor de marmură, inclusiv înlocuirea conductei de gaze naturale ce alimentează troiţa. Valoarea investiţiei este estimată la 515.701 lei, de la bugetul local, durata de realizare fiind estimată la şase luni.

Monumentul a fost construit, în 1995, de arhitectul Aurel Pop și are forma unei arcade, înaltă de peste 10 metri. Este construit din beton armat, placat cu marmură albă. O cruce monumentală din inox domină interiorul arcadei.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Monumentul Eroilor, în proces de consolidare, după ani de zile

După ce, aproape doi ani de zile, Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 a stat împrejmuit de gard, pentru că era în pericol să cadă, municipalitatea a găsit în sfârşit banii necesari pentru consolidarea acestuia.

Săptămâna aceasta, Servland SRL Galaţi, societatea careia i-a fost atribuită proiectarea şi execuţia, a demarat lucrările de consolidare a monumentului, urmând ca în termen de trei luni să le şi încheie, termenul de finalizare fiind 30 noiembrie 2014.

„La semnarea contractului i-a fost solicitat expres executantului să încheie lucrările în timp util, astfel încât monumentul să fie pregătit pentru aniversarea a 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989”, arată o informare a Primăriei municipiului Galaţi.
Costul lucrării este de 495.000 de lei (TVA inclus).

Monumentul Eroilor a fost construit în anul 1995 de arhitectul Aurel Pop. Arcada de peste zece metri este construită din beton armat, placată cu marmură albă, iar la interior are o cruce monumentală din inox.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Când va fi gata Monumentul Eroilor Revoluţiei

Manifestările dedicate aniversării a 25 de ani de la Revoluţie vor putea fi găzduite, în acest an, chiar pe esplanada din faţa Prefecturii Galaţi, acolo unde se află Monumentul Eroilor Revoluţiei, în proces de restaurare de mai multe luni de zile.
Reprezentanţii municipalităţii ne-au dat asigurări că lucrările de reabilitare a monumentului vor fi finalizate în luna decembrie, astfel încât autorităţile şi societatea civilă să poată să aducă un omagiu şi să-i cinstească aşa cum se cuvine pe cei care şi-au dat viaţa în anul 1989 pentru ca România să fie astăzi un stat liber şi democratic. „Până pe data de 22 decembrie, lucrările, care trebuiau urgent făcute, vor fi gata. Am cerut celui care execută lucrările să le urgenteze pentru ca cei 25 de ani de la Revoluţie să poată fi sărbătoriţi la monumentul dedicat celor căzuţi în acele zile”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Vă reamintim că, lucrările, al căror cost se ridică la 495.000 de lei, pentru consolidarea Monumentului Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, care risca să se prăbuşească, au fost demarate în vara acestui an, municipalitatea reuşind în sfârşit să găsească banii necesari pentru consolidarea acestuia. 
Monumentul Eroilor a fost construit în anul 1995 de arhitectul Aurel Pop. Arcada de peste zece metri este construită din beton armat, placată cu marmură albă, iar la interior monumentul are o cruce monumentală din inox.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.