Jump to content

Voluntariatul la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

17 voluntari ajută Unitatea de Primiri Urgenţe să nu moară

Cu toţii speră să se deblocheze angajările şi să prindă un post în spital, unii chiar şi de peste doi ani. O parte din personalul de la Urgenţe munceşte fără să primească în schimb niciun leu, iar unii dintre asistenţii medicali voluntari lucrează şi în alte meserii pentru a-şi întreţine familiile.

Unii şi-au lăsat vechile locuri de muncă pentru a intra în sistemul medical, alţii încă mai lucrează în domenii total diferite de medicină, ba mai mult, o parte dintre ei chiar au fost cândva angajaţi ai spitalului dar au fost disponibilizaţi.

În momentul de faţă, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi, există 17 persoane care lucrează în regium de voluntariat. Pentru unele dintre acestea, UPU a devenit locul lor de muncă. E normal după un an petrecut acolo zi de zi. „Sunt aici de opt luni de zile. Am lucrat în combinat mai mulţi ani şi am ieşit cu ordonanţă. Am plecat de acolo şi m-am decis să-mi schimb meseria. Soţia mea este tot asistentă medicală. Acesta este unul dintre motive. Îmi place să lucrez în spital şi sper să se deblocheze posturile şi să fiu angajat”, spune Cătălin Guţu, brancardier voluntar.

În acelaşi timp, există şi voluntari la UPU care au fost daţi afară din spital şi care nu s-au putut despărţi de meserie şi de locul lor de muncă. “Un an şi şapte luni am lucrat în Chirurgie Toracică. Dată fiind situaţia posturilor blocate, am rămas şomeră. Din data de 6 august, nu mai am slujbă. Având în vedere acest blocaj de posturi, ca să nu stau acasă şi să nu-mi pierd din îndemânare, am decis să devin voluntar. Unde era cel mai bine să fac voluntariat decât la UPU ? Aici chiar am ce învăţa”, spune Aura Ştefu, fostă asistentăangajată, acum voluntară.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Mădălina Pătraşcu, care, după o perioadă de doi ani de voluntariat, a renunţat pentru a deveni mămică, iar acum a revenit la Urgenţe, pentru a lucra tot ca şi voluntar. „Am făcut voluntariat, am născut şi acum m-am întors la spital. Înainte am fost volutar în UPU timp de doi ani de zile. Am ales să vin aici la spital pentru că îmi place să lucrez în acest sistem şi m-am obişnuit”, spune şi Mădălina Pătraşcu.

„Suntem recunoscători conducerii spitalului că ne permite să formăm personal în regim de voluntariat. Aceşti oameni salvează vieţi alături de noi, deşi nu primesc niciun ban pentru asta. Activitatea lor îi onorează şi merită toate laudele”, declară Angel Trifan, medic coordonator UPU – SMURD Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/17_voluntari_ajuta_Unitatea_de_Primiri_Urgente_sa_nu_moara_0_335366538.html

În străinătate, voluntariarul este extrem de răspândit, în România însă de-abia se întrezăreşte pe ici, pe colo. Care să fie cauza?

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Voluntarii SMURD din cadrul ISU Galaţi, salvatori din pasiune

Deşi săptămânal îşi sacrifică două zile pentru a-şi ajuta semenii, nu primesc deocamdată vreo recompensă. Este vorba de voluntarii SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi. Unii fac naveta, strâng bani din munca în străinătate pentru ca acasă să poată face ceea ce îşi doresc.

Grigoraş Panaite are 25 de ani, este de loc din Poiana, dar face voluntariat la SMURD la Tecuci. Face naveta cu autobuzul, dar asta nu îl deranjază deşi recunoaşte că îi este greu. "Am fost plecat în Marea Britanie, unde am lucrat în construcţii cu tatăl meu, dar în acea perioadă de 6 luni, două luni le-am petrecut făcând voluntariat la un spital din Scoţia, însă nu m-am putut adapta, am vrut acasă la mine. Sper ca într-o zi să fiu tot în structura SMURD, dar nu doar ca şi voluntar", a spus Grigoraş Panaite.

Nu este singurul care face eforturi pentru a fi voluntar. "Este o satisfacţie pentru mine. Este dificil să ajung la serviciu, dar mi-am programat în aşa fel, cu toate că am stat şi pe tură de noapte, să ajung. Am participat şi la un stop cardio-respirator. O experienţă foarte mare, în sensul că am plecat mai întărit după acest caz. Eu lucrez ca şi cântăreţ la parohia din Cudalbi, pe salariul minim pe economie. Am lucrat opt ani ca şi profesor de religie şi am zis să fac mult mai mult, să salvez vieţi omeneşti, chiar dacă nu este uşor şi suntem expuşi la riscuri foarte mari, dar nu îmi este frică, pun suflet şi cred că Dumnnezeu ne ajută", spune Pavel Capotă, cântăreţ bisericesc din Cudalbi, care, din pasiune, la 37 de ani este voluntar SMURD la secţia de pompieri Tecuci.

Coordonatoarea voluntarilor din Galaţi, Aura Ledaru, expert în arte marţiale, stie că a pune suflet în ceea ce faci este cel mai important. "Facem această «meserie» pentru că ne place, cu pasiune încercăm să dăm ceea ce avem mai bun. Suntem încadraţi pe maşini SMURD şi colaborăm şi muncim alături de echipajele care sunt pe aceste maşini. Eu sunt instructor de arte marţiale, printre altele, am un club personal şi pregătesc copii în domeniul sportului. Am practicat şi practic în continuare sportul pentru că la ceea ce fac eu nu este un punct «finish». Practic aikido, autoapărare, de vreo 25 de ani. Am participat la campionate naţionale, internaţionale, organizez multe festivaluri. Cele mai mari performanţe pentru mine sunt diplomele şi medaliile copiilor pe care îi antrenez. Am fost şi pe podium la campionate internaţionale. Sportul şi voluntariatul se împacă, după cum spun eu, «pe listuţă». Ne programăm totul. Eu am şi o şcoală de Crucea Roşie absolvită şi care m-a ajutat foarte mult în activitatea de voluntar. Noi am fost formaţi cu nişte cursuri. Eu sunt şi coordonatorul echipei de voluntari şi datoria mea este să trag toată echipa după mine şi să îi ajut, atât pe Grigoraş, cât şi pe ceilalţi care au fost sau care vor veni. Este o responsabilitate mare. Şi Grigoraş, şi colegul nostru Capotă stau departe, unul la Poiana, celălalat la Cudalbi, şi amândoi fac eforturi ca de fiecare dată când este nevoie să ajungă la unitate", a spus Aura Ledaru.

În toată ţara, 3.000 de români lucrează în cadrul programului de voluntariat "Salvatori din pasiune".

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Femeia care s-a înscris prima în proiectul de voluntariat al SMURD: „Întâlnesc pacienţi care cred că li se cuvine orice“

Aura Ledaru a fost primul cetăţean care s-a înscris în programul naţional de voluntariat „Salvator din pasiune“, iniţiat în 2016. Femeia, care îşi împarte timpul între sala de antrenamente în artele marţiale şi alte acţiuni caritabile, crede că voluntariatul este unul dintre elementele esenţiale pentru ca o comunitate să funcţioneze bine.

Sensei Aura Ledaru (45 de ani) are centura neagră 4 Dan Aikido şi este preşedintele Clubului Sportiv „Sakura Kiai“ din Galaţi, iar de peste trei ani a ales să fie voluntar în cadrul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Mărturiseşte că principala ei preocupare, ca sensei, este dezvoltarea mişcării sportive la toate nivelurile şi atragerea cât mai multor persoane către un stil de viaţă sănătos.

A aflat despre programul „Salvator din pasiune“ de pe internet. Acesta este un program naţional de voluntariat care include mai multe faze de pregătire în domeniul acordării de prim-ajutor şi ajutor calificat. „Pot să mă mândresc cu faptul că am fost primul voluntar înscris pe lista acestui program, ulterior alăturându-se multe alte persoane dornice de a încerca o nouă provocare“, spune Aura Ledaru. În cei trei ani de când e voluntar a participat la peste 500 de intervenţii, majoritatea pe ambulanţa SMURD, la descarcerare, adunând în total 2.500 de ore lucrate pe maşinile de intervenţie.

În timp, a descoperit că cei care apreciază cel mai mult ajutorul venit de la salvatorii SMURD sunt oamenii simpli. „Fiecare intervenţie e diferită, chiar dacă multe solicitări seamănă. Nu putem şti ce ne aşteaptă la eveniment, dar am încredere în echipa cu care lucrez şi sunt pregătită fizic şi moral pentru orice. Învăţ zilnic lucruri noi, întâlnesc pacienţi care cred că li se cuvine orice şi trebuie să avem răbdare. Întâlnesc şi oameni simpli, care apreciază că altora le pasă de ei şi ne mulţumesc cu lacrimi în ochi şi cu inima deschisă“, declară ea.

Crede că voluntariatul face o comunitate să arate mai bine şi întăreşte legăturile dintre membrii ei. „E imposibil să pui un preţ pe voluntari, pentru că ei vin cu ceva nepreţuit: dorinţa de a face lucrurile să meargă, fără remuneraţie. Rezultatele noastre sunt legate de satisfacţia morală dată de sensul nou oferit comunităţii – acela că lucrurile au o direcţie, că suntem o echipă“, subliniază Aura.

Importanţa de a fi voluntar

Aura regretă că voluntariatul este privit, de multe ori, mai degrabă ca o povară decât ca un ajutor ce poate face diferenţa, în special în situaţiile de urgenţă. „Ar trebui făcute mai multe eforturi în atragerea unui număr mare de persoane dispuse să îşi rupă din timpul liber şi să formeze un grup organizat de voluntari. Sunt anumite facilităţi de care ar trebui să dispună toţi voluntarii, din orice program, însă nu toate instituţiile sunt pregătite. Să faci voluntariat pe propriii bani nu e uşor. Voluntarul are nevoie de transport până în locul unde-şi desfăşoară activitatea, de hrană zilnică, de un minim de medicamentaţie. Sunt riscuri pe care un voluntar şi le asumă din prima zi. Viaţa voluntarului este la fel de importantă ca a oricărui angajat. A face voluntariat nu înseamnă a sta pe margine şi a face poze sau a merge acolo unde ţi se promite un avantaj material, ci înseamnă că participi la toate activităţile unde eşti încadrat“, spune Aura.

Importanţa voluntariatului este încă departe de a fi recunoscută de comunitate, dar societatea românească faci paşi în această direcţie. Pe de altă parte, persoanele care se implică în activităţi de voluntariat au un set de valori şi principii după care se ghidează în viaţă şi pe care le transmit şi celor cu care intră în contact zilnic. „Cred că ne naştem cu valorile, iar principiile ni le stabilizăm pe parcursul vietii. În activitatea de voluntariat e nevoie de transparenţa organizaţiei. Datorită ei creşte încrederea voluntarilor asupra capacităţii organizaţiei de a-şi asuma onest responsabilităţi privind susţinerea activităţilor de voluntariat şi recunoaşte voluntariatul ca o componentă proprie. Responsabilizarea, echitatea şi demnitatea sunt alte principii care implică respectarea integrităţii voluntarului, tratarea voluntarilor echilibrat şi nediscriminatoriu  şi recunoaşterea contribuţiei individuale a fiecăruia“, consideră femeia.

Cum ajută artele marţiale în relaţia pacient-paramedic

În sutele de intervenţii la care a participat, Aura a avut ocazia să aplice principiile din artele marţiale şi în relaţia pacient-paramedic voluntar. În calitate de instructor, este responsabilă pentru fiecare cursant, copil sau adult, din momentul în care a intrat în sala de antrenament până când pleacă. Nimeni nu părăseşte Dojo-ul fără să primească un zâmbet, astfel încât să-i meargă bine în acea zi, cum îi place Aurei să spună.

Un lucru este cert: antrenamentele la Aikido nu sunt niciodată simple, aşa cum nu sunt nici intervenţiile la care participă alături de colegii de la SMURD. „În sala de antrenament, nu ştii cum reacţionează fiecare individ, copil sau adult. Nu-i ştim istoricul medical complet, nu stim ce tratament urmează, dar trebuie să ţinem cont de orice semn, direct sau indirect, atunci când suntem împreună. La fel este şi cu pacienţii. Nu ştim cum poate reacţiona un pacient la simpla vedere a echipajului ajuns la solicitare. Unii devin agresivi, alţii se sperie, unii uită ce au de spus, alţii ne povestesc prea multe. Fiecare individ este diferit şi trebuie să fim atenţi la orice semn. Încercăm să aflăm ce tratament urmează, dar nu ştim care vor fi reacţiile la întrebările pe care i le punem“, spune voluntara SMURD.

Noii voluntari cu care lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Galaţi o văd mai degrabă ca un prieten decât ca un mentor. „Important e că ei merg deja pe un drum deschis de noi, cei din seria iunie 2016 şi lucrurile sunt mai clare pentru ei. Cursurile sunt mai apropiate în timp unele de altele, activităţile sunt diverse, deja participă la aplicaţii mult mai devreme decât am putut s-o facem noi. Programul a evoluat şi are o abordare mai complexă.“

35 de case construite în cinci zile

Între munca în sala de antrenament ca instructor de Aikido şi cea de voluntar la SMURD, Aura îşi găseşte timp şi pentru alte activităţi. Acum doi ani, a început să colaboreze cu organizaţia Habitat for Humanity, prin intermediul căreia a ajutat la construirea de case pentru nevoiaşi. Îşi aminteşte de prima acţiune din program, la Bacău, unde a pus umărul, alături de alţi voluntari, la ridicarea a 35 case în cinci zile; la Constanţa a participat la construcţia a patru case duble, tot în cinci zile. Anul acesta, urmează să meargă la Vâlcea, unde va ajuta la ridicarea unor adăposturi pentru persoanele dezavantajate.

Aura a participat şi la Caravana SMURD „Fii pregătit!“, în judeţul Galaţi, alături de „Fundatia pentru SMURD“, luând parte la acţiuni comune ale voluntarilor din toată ţara. „Alături de alţi câţiva colegi voluntari, organizăm regulat campanii de strângere de ajutoare pentru diverse persoane, copii sau adulţi, care trec prin încercări grele – de pildă, pentru oameni ale căror case au fost distruse în urma incendiilor şi inundaţiilor sau pentru copii din centre de plasament. Avem acest obicei de peste zece ani şi vrem să ajutăm în continuare“, mărturiseşte Aura.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

„Salvator din pasiune“: O nouă serie de înscriere a voluntarilor la ISU Galaţi

În luna aprilie a acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ al judeţului Galaţi va demara o nouă serie de pregătire a celor care doresc să devină voluntari ISU. În cadrul Proiectului „Salvator din pasiune” au fost pregătiţi, doar în anul 2019, un număr de 78 de voluntari, care desfăşoară activităţi şi participă la misiuni alături de pompierii profesionişti.

„Statutul de voluntar ISU îţi oferă curs de bază şi prim ajutor gratuit, pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, stagii de formare profesională garatuite, experienţă profesională în meseria de pompier, astfel încât cei care doresc să urmeze şcolile de pompieri se pot convinge dacă acestă meserie li se potriveşte, să faci parte ca voluntar din echipa noastră şi să participi împreună cu paramedicii la misiuni SMURD, o implicare activă în viaţa socială şi umanitară a comunităţii, participarea la exerciţii, zile festive ale armelor, acţiuni de informare preventivă a populaţiei, susţinerea de lecţii deschise în gradiniţe, şcoli, participarea pentru asigurarea primului ajutor de bază la evenimentele din cadrul comunităţii (zilele oraşului, acţiuni organizate de primării şi consiliile locale), satisfacerea nevoii de a-ţi ajuta semenii, posibilitatea de a desfăşura programul de voluntariat în locaţiile în care inspectoratul are subunităţi de intervenţie“, potrivit ISU Galaţi.

Documentele necesare pentru înscriere sunt următoarele: Cerere de înscriere (se primeşte de la sediul ISU Galaţi); Certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta peste 18 ani); Copie după actul de identitate; Aviz psihologic, cu menţiunea „apt pentru activitatea de voluntariat în cadrul IGSU “ (se poate obţine de la orice cabinet psihologic); Act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare; Adeverinţă medicală (de la medicul de familie) cu menţiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”; Acordul părinţilor/ tutorelui legal, doar pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani (se primeşte şi se completează la sediul ISU Galaţi, în prezenţa voluntarului, a părinţilor şi a reprezentantului instituţiei); Certificat de naştere voluntar.

Documentele se depun într-un dosar plic, la sediul ISU Galaţi din str. Mihai Bravu, nr. 36, de luni până vineri, între orele 09.00-15.00. Pentru relaţii suplimentare, cei interesaţi pot apela numărul de telefon: 0236/471.305, interior 27113, zilnic, de luni până vineri.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Se caută 60 de voluntari pentru copiii orfani din Galați

Până pe 20 septembrie, persoanele care doresc să se implice în ajutorarea copiilor aflați în sistemul de protecție socială din județul Galați se pot înscrie în programul de voluntariat ”Ajungem Mari”, derulat de aproape zece ani la nivel național și în care au fost incluși zeci de mii de minori fără familii. 60 de voluntari sunt necesari pentru acoperirea necesarului în centrele de plasament, centrele de zi, centrele de urgență și casele de tip familial din județul nostru. Modulul durează opt luni, cei care vor fi selectați urmând să-și înceapă activitatea pe 15 noiembrie 2022, până pe 30 iunie 2023. În sistemul de protecție din România sunt, în prezent, peste 45.000 de copii și tineri. Aproximativ 9.000 de copii intră în sistem în fiecare an, ca urmare a abandonului sau a diverselor tragedii care le lovesc familiile, iar cei mai mulţi dintre ei au suferit traume emoţionale ce au nevoie de multă muncă și ajutor pentru a putea fi depăşite. Programul ”Ajungem Mari” a făcut ca, de la debut, peste 9.000 de voluntari să se implice, în 24 de județe și în municipiul București, pentru a-i sprijini pe copii la meditații, la cursuri vocaționale, în tabere și excursii, precum și la ședințele de logopedie sau psihoterapie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.