Jump to content

Legea sistemului unitar de pensii a fost adoptată


Recommended Posts

Posted

Legea sistemului unitar de pensii a fost adoptată

Guvernul a reusit sa treaca la limita Legea sistemului unitar de pensii, 170 de deputati votand pentru, 2 impotriva, iar 3 s-au abtinut. Legea a fost votata de deputatii PDL, UDMR si de catre Independenti, in timp ce deputatii PSD si cei ai PNL au parasit plenul Camerei in semn de protest, pentru ca le-a fost respins amendamentul care cerea ca majorarea punctului de pensie la 45% sa fie votat cu apel nominal. Pentru trecerea de Camera a Legii pensiilor erau necesare 50%+1 voturi, adica 168 de voturi pentru, fiind vorba de o lege organica.

Femeile si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani, incepand din 2030, dupa un stagiu minim de cotizare de 15 ani, asa cum prevede Legea pensiilor in varianta adoptata deja de Guvern si de Senat. Deputatii au respins, miercuri seara, un amendament la Legea pensiilor sustinut de PNL si PSD, care prevedea ca varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani, iar cea pentru barbati, de 65 de ani, anunta Agerpres. Amendamentul a fost respins dupa ce votul a fost contestat si reluat. Initial, el fusese adoptat cu 92 de voturi pentru, 78 impotriva si 10 abtineri, iar in favoarea sa votasera inclusiv deputati ai PDL si UDMR.

Alte amendamente adoptate in Camera:

* Deputatii au eliminat pensiile speciale ale politistilor si militarilor. Astfel cadrele militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale vor fi integrati in sistemul unitar de pensii.

* De asemenea, legea pensiilor prevede ca si persoanele platite pe drepturi de autor sa fie incluse in sistemul unitar de pensii. Amendamentul stipuleaza ca 'in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe cu regularitate sau in mod ocazional si din contracte sau conventii incheiate, potrivit Codului civil".

* Femeile si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani, incepand din 2030, dupa un stagiu minim de cotizare de 15 ani, asa cum prevede Legea pensiilor in varianta adoptata deja de Guvern si de Senat.

O alta modificare la proiectul initial al Guvernului la legea pensiilor prevede ca toti cei care au locuit cel putin 30 de ani in Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati sa se poata pensiona cu doi ani mai devreme decat varsta standard, fara penalizari. "Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, fara penalizare", se arata in amendamentul la articolul 65 al Legii unitare a pensiilor.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7792996-ultima-ora-guvernul-reusit-treaca-limita-legea-pensiilor-atat-femeile-cat-barbatii-vor-iesi-pensie-65-ani.htm

  • 2 months later...
Posted

Legea pensiilor, adoptată de Parlament

Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte vârsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor.

Legea a fost adoptată, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".

Singurul articol modificat, faţă de varianta iniţială adoptată, este cel referitor la vârsta de pensionare.

Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui act normativ.

http://www.mediafax.ro/politic/legea-pensiilor-adoptata-de-parlament-7787903

Posted

CCR: Legea pensiilor este constituţională

Prevederile Legii sistemului unitar de pensii sunt constitutionale, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), respingand astfel sesizarile depuse de parlamentarii PSD si PNL, informeaza Agerpres. Decizia CCR este definitivă şi obligatorie, urmând ca Legea pensiilor să fie trimisă şefului statului pentru promulgare.

Curtea Constitutionala a dezbatut miercuri sesizarea depusa de 53 de deputati PNL privind neconstitutionalitatea unor articole din legea pensiilor. Principalul argument din sesizarea depusa in 8 decembrie de catre grupul liberal din Camera Deputatilor este discriminarea intre femei si barbati la sistemul de cotizare.

Si PSD a depus in 10 decembrie o contestatie la Curtea Constitutionala pe Legea pensiilor, sesizare fundamentata pe doua motive: unul pe procedura prin care se invoca faptul ca presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a supus la vot in plen nu numai cererea de reexaminare a Legii pensiilor transmisa de presedintele Traian Basescu ci si Legea in integralitatea ei.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8130249-ccr-legea-pensiilor-este-constitutionala.htm

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.