Jump to content

Bursa locurilor de muncă pentru românii din Spania


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Bursa locurilor de muncă pentru românii din Spania

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) va organiza, în perioada 12-13 aprilie, o bursă a locurilor de muncă şi o campanie de informare în Spania, la Castellon de la Plana, pentru românii care lucrează în zonă. Potrivit MMFES, scopul principal al evenimentului va fi prezentarea locurilor de muncă vacante din România. Programul campaniei de informare cuprinde mai multe activităţi, printre care întâlniri cu experţi ai MMFES, ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministerului pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Programul include şi sesiuni de informare a muncitorilor români din Spania despre locurile de muncă vacante din România şi despre tendinţele de evoluţie pe piaţa muncii. De asemenea, în cadrul campaniei se vor distribui materiale informative despre drepturile de asigurări sociale de care beneficiază în România, coordonarea sistemelor de securitate socială în Uniunea Europeană, riscurile muncii fără forme legale sau iniţierea de afaceri şi oportunităţile de finanţare şi formare profesională de care vor putea beneficia prin programele de finanţare europene disponibile în România.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Romanii din Castellon, ademeniti cu locuri de munca pentru a se intoarce in tara

Peste 700 de muncitori romani care lucreaza in Castellon au participat sambata la bursa locurilor de munca pentru romanii din Spania, relateaza NewsIn. Cei interesati sa se intoarca in Romania au cerut informatii si au completat CV-uri, ei declarand ca salariul minim pentru care ar reveni in tara este de 500 de euro. "Cei mai multi au vrut sa stie de ce drepturi mai beneficiaza daca se intorc in Romania, dupa o lunga perioada in care au lucrat in Spania. Multi romani din Spania s-au interesat de modul in care isi pot deschide o afacere in Romania cu bani europeni sau cum isi pot transfera afacerile pe care le au deja in Spania.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Akos Derzsi, a explicat ca acesta este un moment oportun pentru a-i atrage pe romanii din Spania inapoi in tara, intrucat Castellon, zona unde cei mai multi romani lucreaza in constructii, se afla in regres. Potrivit secretarului de stat, domeniile cele mai solicitate au fost constructiile si serviciile, iar cererea salariala a fost cuprinsa intre 500 si 1.500 de euro.

La bursa din Spania, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a venit cu o oferta de peste 8.000 de slujbe, la care s-au adaugat alte 3.000 de locuri de munca oferite de cele sapte firme de constructii participante.

Link to comment
Share on other sites

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, duminică, la Craiova, că românii care lucrează în Italia şi Spania, unde au fost organizate burse ale locurilor de muncă, au manifestat un interes mare pentru oportunităţile oferite pentru a se întoarce în România să muncească. Ministrul liberal susţine că în prima zi a bursei locurilor de muncă organizată la Valencia şi Castellon au fost prezenţi 600 de români. "Acum am terminat de vorbit cu Valencia şi Castellon. Suntem în a doua zi de bursă a locurilor de muncă şi pot să spun că per total au luat contact cu autorităţile române 1.500 de persoane, interesate de oferta propusă. În prima zi s-au prezentat 600 de români”, a declarat Paul Păcuraru. El susţine că la bursa locurilor de muncă din Spania au fost oferite 11.000 de locuri, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferind 8.000 dintre acestea, iar celelalte 3.000 de locuri fiind de la diferite societăţi comerciale, precum Bechtel, Selina sau RDS & RCS. "Constat un mare interes al românilor de a se întoarce acasă să muncească. O linie finală a eficienţei şi rezultatelor acestei acţiuni se va putea trage după Paşte, în cazul Roma. Acolo s-au depus 800 de CV-uri, prin care oamenii şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce acasă”, a mai spus Păcuraru. Ministrul apreciază că acţiunea de a-i aduce acasă pe muncitorii români acasă are succes în rândul celor care "muncesc de pe o zi pe alta sau a celor care muncesc la negru". Paul Păcuraru susţine că salariile pe care le primesc cei care vor să se întoarcă în România sunt comparabile cu cele pe care le câştigă în Uniunea Europeană. "Un muncitor în construcţii în Bucureşti ajunge şi la o mie de euro. Şi cei care muncesc pe centura de Vest, Cluj, Oradea câştigă bine", a explicat ministrul Muncii.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

O nouă bursă a locurilor de muncă

O nouă bursă a locurilor de muncă şi o campanie de informare pentru românii care lucrează în Spania vor fi organizate, la sfârşitul lunii iunie, la Alcala de Henares, informează, joi, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES). Campania de informare şi bursa locurilor de muncă pentru românii din Spania vor fi organizate pe 28 iunie, între orele 11.00 - 20.00, la Alcala de Henares, în clădirea Junta Municipal del Distrito II, Avenida de los Reyes Catolicos, nr. 9.

Potrivit MMFES, programul campaniei de informare cuprinde prezentări susţinute de experţi ai autorităţilor din administraţia publică centrală din România şi distribuirea de materiale informative (pliante, ghiduri, broşuri, CD-uri) privind coordonarea sistemelor de securitate socială în Uniunea Europeană. Astfel, vor fi prezentate informaţii despre pensii, prestaţii medicale, de şomaj şi familiale, precum şi despre drepturile şi obligaţiile lucrătorilor români din Spania şi riscurile muncii fără forme legale. De asemenea, românii din Spania pot afla informaţii despre începerea unei afaceri în România şi oportunităţile de finanţare, posibilităţi de recunoaştere a calificarilor profesionale, precum şi programele de finanţare europene disponibile în România. În paralel, se va desfăşura şi bursa generală a locurilor de muncă, în cadrul căreia vor fi prezentate locurile de muncă vacante din România şi tendinţele de evoluţie a pieţei muncii. Companiile care înregistrează deficit de forţă de muncă pentru unele sectoare de activitate şi sunt interesate de experienţa şi competenţele lucrătorilor români din Spania trebuie să contacteze reprezentanţii MMFES.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

S-a schimbat locul de desfăşurare

Bursa locurilor de muncă pentru românii din Spania, programată pentru sâmbătă, se va desfăşura într-un alt loc din oraşul Alcala de Henares decât cel anunţat iniţial, din motive tehnice, informează, marţi, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES). Bursa va avea loc la Ciudad Deportiva El Juncal, Avenida Madrid numărul 9 (Alcala de Henares), iar orarul de desfăşurare este 11.00-20.00.

Bursa fusese anunţată, iniţial, în clădirea Junta Municipal del Distrito II, Avenida de los Reyes Catolicos, numărul 9.

Link to comment
Share on other sites

Peste 600 de participanţi

Peste 600 de români au participat la campania de informare şi bursa locurilor de muncă organizate, sâmbătă, în oraşul spaniol Alcala de Henares. Principalele informaţii oferite participanţilor au vizat drepturile şi obligaţiile lor în calitate de angajaţi, modalităţile prin care se poate obţine un loc de muncă în România, prezentarea oportunităţilor de pe piaţa muncii din România, respectiv cele peste 25.000 de locuri de muncă vacante, prezentarea oportunităţilor oferite de fondurile structurale, precum şi de modalităţile de accesare a acestora în domenii cum sunt agricultura, IMM-urile şi dezvoltarea resurselor umane, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

700 de cv-uri, depuse la Bursa locurilor de muncă din Alcala de Henares

Românii nu s-au înghesuit la Bursa locurilor de muncă desfăşurată sâmbătă, în Alcala de Henares, Comunitatea Madrid. În jurul a 700 de persoane au răspuns prezent acţiunii organizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse din România, în colaborare cu Agenţia Natională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Ambasada României la Madrid. Organizatorii susţin că acţiunea s-a bucurat de succes şi că numărul de persoane, mai scăzut decât al celor care au participat la evenimentele desfăşurate în Castellon (Spania) şi Roma (Italia), se datorează faptului că, în capitala spaniolă, românii găsesc mai repede de lucru.

800 de euro, preţul întoarcerii în Romania

Mulţi dintre cei prezenţi s-au arătat interesaţi de posibilitatea revenirii acasă. Este şi cazul lui Vali Târloiu (35 de ani), din Buzău, aflat în Spania de şapte ani. Lucrează ca şofer şi câştigă 1.200 de euro. "Sunt convins că în ţară voi lua mai puţin. Dar dacă mi se oferă 800-1000 de euro, merg acasă. Au fost însă si persoane care nu s-au declarat nemulţumite cu salariul "românesc". Gălăţeanca Ana Maria V. (21 de ani) a aflat că ar câştiga între 170 şi 250 de euro, ca menajeră. "Este prea puţin. Ce să faci cu banii ăstia? Măcar 400 dacă ar fi. Pentru ofertele care sunt la acest târg ,nu cred că s-ar întoarce cineva", afirmă convinsă românca.

http://www.adevarul.ro/index.php?sectio ... &id=357786

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.