Jump to content

Salvarea Pădurii Gârboavele


dcp100168

Recommended Posts

Salvarea Pădurii Gârboavele

Consiliul Judeţului Galaţi, în calitate de beneficiar, anunţă lansarea oficială a proiectului „SALVAŢI aria naturală protejată Pădurea Gârboavele, co-finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 953.319 lei, din care 768.805 lei reprezintă valoarea nerambursabilă oferită prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013 şi 184.514 lei TVA-ul aferent valorii eligibile a proiectului.

Evenimentul va avea loc în data de 20.09.2010, ora 11:00, la sediul Consiliului Judeţului Galaţi din str. Eroilor, nr. 7. Se vor prezenta detalii despre obiectivele proiectului, principalele activităţi ce urmează a fi derulate, grupurile ţintă ale proiectului şi principalele rezultate aşteptate.

http://www.rgnpress.ro/content/view/45198/1

Link to comment
Share on other sites

Bani europeni ca să ştim unde este pădurea

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a reuşit „performanţa" de a atrage o finanţare de 226.000 de euro ce va fi folosită pentru informarea locuitorilor judeţului nostru în legătură cu locul în care se află aria protejată din Pădurea Gârboavele. Suma toatală care va fi atrasă de CJ Galaţi se ridică la 953.319 lei (în jur de 226.000 euro), din care 768.805 lei reprezintă valoarea nerambursabilă oferită prin Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, derulat in perioada 2007 - 2013, iar 184.514 lei reprezintă TVA. „Este un proiect foarte important. Spre exemplu, în urma desfăşurării programului gălăţenii vor şti că nu toate cele 390 de hectare ale pădurii constituie aria protejată, ci doar 230 de hectare", a declarat Laura Angheluţă, managerul de proiect.

Prioritate discutabilă

„200.000 de euro este o sumă importantă mai ales în momente de recesiune economică, iar cheltuirea ei pe materiale de comunicare nu mi se pare o urgenţă. Trebuie să investim în dezvoltare", a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Care sunt investiţiile „importante" din banii proveniţi de la Comunitatea Europeană care vor ajuta la dezvoltarea judeţului!? Conform declaraţiilor managerului de proiect, Laura Angheluţă: se vor imprima şepcuţe, pixuri şi chiar genţi cu însemnele acţiunii, se vor amplasa panouri informaţionale în pădure, se vor achiziţiona spaţii editoriale în media locală şi se vor tipări materiale de comunicare publică.

Cu ce vor rămâne gălăţenii după cheltuirea celor 226.000 euro? „Încercăm să salvăm pădurea de intervenţiile necontrolate ale oamenilor, să-i ajutăm să înţeleagă că în pădure nu pot face tot ce vor", a mai explicat Laura Angheluţă.

Conform „Ghidul Solicitantului" pe POS Mediu, aprobarea unor proiecte, oricât de trăsnite ar fi, trece prin două filtre. Unul este al Ministerul Mediului şi al doilea al Comisiei Europene care ia decizia de a acorda sau nu finanţare unui proiect. În cazul unor probleme în derularea proiectului, banii vor fi returnaţi de CJ Galaţi.

Reamintim că instituţia a mai fost implicată în două scandaluri legate de proiecte cu finanţare europeană - PHARE (proiectul Muzeului Satului şi cel al Centrului de Afaceri).

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Cum_mai_sunt_cheltuite_fondurile_structurale-_Bani_europeni_ca_sa_stim_unde_este_padurea_0_340166097.html

Link to comment
Share on other sites

Ce are ... cu prefectura??

CJG a castigat un proiect - evaluat, acceptat si finantat de UE - si, hodoroc-tronc, hop si marii specialisti de la Adevarul de bezna cu inteligentele lor apropouri plus un interviu cu o persoana (altfel ok) care nu a avut/are tangenta cu proiectul...

Coane Dinule, stii matale pe cine platesti, bre?

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Dezbatere publică asupra conţinutului Planului de Management al Ariei Naturale protejate Pădurea Gârboavele

Consiliul Judeţului Galaţi, în calitate de beneficiar, implementează proiectul „SALVAŢI aria protejată Pădurea Gârboavele” - cod SMIS-CSNR 17227, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013, Axa Prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniu major de intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000 - Solicitarea de proiecte nr. 3/2009, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 953.319 lei, din care 768.805 lei reprezintă valoarea nerambursabilă oferită prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013 şi 184.514 lei TVA-ul aferent valorii eligibile a proiectului.

În data de 19 iulie 2011, ora 10:00, Consiliul Judeţului Galaţi va organiza o dezbatere publică asupra conţinutului Planului de Management al Ariei Naturale protejate Pădurea Gârboavele. Evenimentul va avea loc la Sala de Conferinţe „Auditorium” din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi are drept scop consultarea factorilor de decizie şi a populaţiei judeţului Galaţi asupra conţinutului Planului de Management, în vederea aprobării acestuia de către autoritatea competentă.Draft-ul Planului poate fi consultat pe pagina web a Consiliului Județului Galați www.cjgalati.ro.

Pentru informaţii suplimentare puteți contacta Consiliul Judeţului Galaţi, adresa: str. Eroilor, nr. 13, cod poştal 800119, Galaţi, tel. 0236/302537, fax. 0236/470264, e-mail: directiadezvoltare@yahoo.com, persoană de contact fiind Laura–Delia Angheluţă – Manager proiect.

feldefel.net

Link to comment
Share on other sites

Dezbatere despre pădurea Gârboavele

Puţini gălăţeni ştiu că pe lângă zona destinată agrementului, pădurea Gârboavele are şi o arie protejată, ce se întinde pe o suprafaţă de 230 de hectare. În ultimii ani, indiferenţa turiştilor care au vizitat acest spaţiu situat pe raza comunei gălăţene Tuluceşti a făcut ca flora şi fauna sălbatică să aibă de suferit, cu consecinţe majore pe termen lung.

Autorităţile judeţene au demarat un proiect de consultare a populaţiei şi a autorităţilor locale pentru implementarea unui plan de management eficient al pădurii Gârboavele, plan care are în vedere atât zona de agrement, cât şi aria protejată. „Vorbim despre pescuit, mediu şi arii protejate. Insist ca problema de mediu să fie cel mai bine dezbătută", a declarat Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi.

Practic, prin acest proiect, se urmăreşte conştientizarea populaţiei pentru conservarea biodiversităţii din aria protejată pădurea Gârboavele. În acţiune vor fi implicaţi, în lunile următoare, elevii de ciclu primar, gimnazial sau liceal, dar şi studenţi ai facultăţilor cu profil de Ştiinţa şi Ingineria Mediului şi ONG-urile din domeniu.

Se va organiza şi un sondaj în rândul a 4.000 de gălăţeni, care vor răspunde la un chestionar legat de pădurea Gârboavele.Un accent deosebit se va pune pe turişti, în condiţiile în care aceştia au adus prejudicii destul de mari zonei în ultimii ani.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pădurea Gârboavele va fi cel mai nou complex de agrement din Galaţi

Pădurea Gârboavele s-ar putea transforma în următorii ani într-un complex de agrement în adevăratul sens al cuvântului. Consiliul Judeţului Galaţi a depus spre finanţare un proiect de “Conservare a biodiversităţii în Pădurea Gârboavele, judeţul Galaţi” în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, Axa Prioritară 4 ”Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”. Potrivit county-managerului Costel Fotea, în arealul Pădurea Gârboavele urmează a fi creat un circuit ce va include tabăra şcolară, herghelia de la Tuluceşti şi Muzeul Satului, locuri pentru grătare, dar şi folosirea celor două lacuri existente pentru pescuit sportiv sau plimbări cu hidrobicileta. CJ şi-a asumat, vinerea trecută, în şedinţa extraordinară, obligaţia de a nu trece Pădurea Gârboavele în domeniul privat pe perioada de implementare a proiectului şi o perioadă de cinci ani de la finalizarea acestuia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

În Pădurea Gârboavele s-au plantat panouri, pe fonduri europene

Consiliul Judeţului şi Direcţia de Dezvoltare din cadrul CJ au ieşit la rampă, ieri, pentru a închide oficial proiectul „Salvaţi aria protejată Pădurea Gârboavele”, care a avut ca scop conştientizarea populaţiei în vederea conservării biodiversităţii din Pădurea Gârboavele şi elaborarea unui plan de management.
„Am scris proiectul pentru a ne îndeplini angajamentele ca proprietar al ariei protejate. Cei mai mulţi dintre cetăţeni ştiau că Grădina Gârboavele este zonă de agrement, nu ştiau că este şi arie protejată. Din acest motiv s-a făcut planul de management şi am vrut să aducem la cunoştinţa publicului că este şi arie protejată. Lumea trebuie să ştie ce are voie să facă acolo şi ce nu”, a explicat managerul de proiect, Laura Angheluţă.
Lupta celor de la Consiliul Judeţului pentru protecţia Pădurii Gârboavele a fost dusă cu ajutorul dezbaterilor publice, a concursurilor şi campaniilor în şcoli, prin instalarea unor panouri de conştientizare, dar şi printr-o acţiune de ecologizare, respectiv strângerea gunoiului, eveniment organizat pe 5 iunie 2011. Cam puţin, am spune, pentru un proiect cu finanţare europeană în valoare de 953.319 lei. Cred că am fi preferat să se mai planteze nişte copaci sau măcar ecologizarea să nu se fi făcut numai într-o zi, în 2011, în loc să se tipărească nişte fluturaşi care, dimpotrivă, au contribuit la tăierea unor copaci.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Puncte de observare şi adăpători, în curând, în Pădurea Gârboavele

Gălăţenii vor observa animalele care trăiesc în Pădurea Gârboavele prin intermediul unor refugii care vor fi amplasate de Consiliul Judeţului în aria naturală protejată, prin proiectul “Conservarea biodiversităţii în Pădurea Gârboavele, judeţul Galaţi”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Proiectul prevede, de asemenea, construirea unui punct de informare-vizitare, realizarea unor poteci, dar şi amplasarea de indicatoare şi panouri.
Astfel, gălăţenii pasionaţi de natură, chiar dacă nu vor avea parte de senzaţiile tari pe care le-ar trezi, ca în alte locuri, pititul într-un punct de observare pentru a vedea un urs sau o felină mare, în mediul nostru natural vor putea sta la pândă pentru a vedea diferite specii de reptile, păsări, amfibieni sau fluturi.
Pe lângă punctele de observare dedicate oamenilor, proiectul prevede realizarea unor adăpători, adăposturi pentru animale, suporturi pentru hrană, astfel încât să fie asigurată infrastructura necesară animalelor care trăiesc în aria naturală protejată.
Potrivit prezentării proiectului de pe site-ul Consiliului Judeţului, proiectul vizează, printre altele, creşterea gradului de conştientizare a populaţiei pentru conservarea biodiversităţii din Aria naturală protejată Pădurea Gârboavele.
Lucrările pentru realizarea proiectului au fost scoase la licitaţie pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice la începutul lunii, iar valoarea acestora este estimată la 680.578 de lei, sumă care include organizarea de şantier, dar şi cheltuieli neprevăzute. Licitaţia vine după ce, în noiembrie 2013, a avut loc lansarea oficială a proiectului, iar în ianuarie 2014 a fost organizat la Tuluceşti un seminar de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa conservării biodiversităţii în Aria naturală protejată Pădurea Gârboavele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Centru de informare turistică în Pădurea Gârboavele

Punctul de informare și vizitare din Pădurea Gârboavele va oferi asistență gălățenilor care vor să viziteze aria naturală protejată. Turiștii au la dispoziție o hartă a zonei și informații despre flora și fauna protejată din Pădurea Gârboavele. În plus, două persoane vor fi angajate în punctul de informare.

Pe lângă amenajarea ariei protejate, Serviciul Județean de Administrare a Domeniului Public si Privat din cadrul Consiliului Judetului Galati s-a ocupat și de amenajarea zonei de agrement, care a adus în Pădurea Gârboavele sute de vizitatori în această vară.

Printre vizitatori s-au aflat și persoane care se ocupă de protecția mediului. De exemplu, Petruța Moise, de la Centrul de Consultanță Ecologică a apreciat efortul depus de autorități pentru a moderniza și promova Pădurea Gârboavele, dar și alte obiective cu care Galațiul se mândrește.

Construirea și amenajareapunctului de informare și vizitare din Pădurea Gârboavele este parte a proiectului finanțat din fonduri europene "Conservarea Biodiversitatii Padurea Garboavele", inițiat de Consiliul Județului Galați.Acesta are o valoare de peste 1.300.000 de lei, aproape 900.000 de lei fiind fonduri nerambursabile.

voxtvregional.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Trasee pentru petrecerea timpului liber în natură, în Pădurea Gârboavele

Consiliul Judeţului Galaţi, în calitate de beneficiar, a avut ieri conferinţa de închidere oficială a proiectului „Conservarea biodiversităţii în Pădurea Gârboavele, judeţul Galaţi”, co-finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007 - 2013, Axa Prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniul major de intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000 - Solicitarea de proiecte nr. V/2012. 

Valoarea totală a proiectului este de 1.183.985 lei, din care 814.846 lei reprezintă valoarea nerambursabilă oferită prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007 - 2013 şi 369.139 lei este contribuţia Consiliului Judeţului Galaţi.

Proiectul a vizat protecţia şi îmbunătăţirea biodiversităţii în Aria naturală protejată Pădurea Gârboavele prin elaborarea unui plan de monitorizare a speciilor şi habitatelor din arie, construirea  unui punct de informare - vizitare în Pădurea Gârboavele, precum şi realizarea unor acţiuni de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa protejării biodiversităţii în Aria naturală protejată Pădurea Gârboavele.

La acest proiect s-a lucrat timp de 25 de luni. S-au amenajat 18 km de alei şi poteci pentru trasee tematice în interiorul ariei protejate, două refugii tradiţionale, de lemn, pentru vizitatori, dar şi adăposturi, adăpători şi suporturi de hrană pentru animale. Traseele beneficiază de indicatoare pentru vizitatori dar şi panouri cu informaţii privind speciile de plante protejate. Gălăţenilor, la fel ca tuturor vizitatorilor din aria protejată, nu le rămâne decât să se bucure de acest nou loc de petrecere a timpului liber şi să păstreze, pe cât posibil, atât natura cât şi investiţiile realizate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Arbori tăiaţi în Pădurea Gârboavele. În locul acestora se vor planta sălcii, papură şi stuf

Chiar dacă o tăiere de arbori în Pădurea Gârboavele nu este la fel de vizibilă precum una pe aliniamentele străzilor din oraş, cum a fost cazul pe Mihai Bravu, iată că se întâmplă. Astfel, potrivit etapei de încadrare a proiectului "Muzeul zonei pescăreşti", realizat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos", Agenţia pentru Protecţia Mediului a aprobat tăierea a cinci arbori pentru amplasarea cherhanalei.

În locul acestora, instituţia de cultură este obligată să planteze în zona iazului, din cadrul muzeului, cinci sălcii, stuf, papură, dar şi gazon, pe o suprafaţă de aproape 30 de metri pătraţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.