Jump to content

Locatarii cu centrale proprii, obligaţi să plătească şi factura CET


Recommended Posts

Posted

Locatarii cu centrale proprii, obligaţi să plătească şi factura CET

Toţi locatarii contribuie la factura de căldură, chiar şi cei debranşaţi de la sistemul public de încălzire. Oamenii care au centrale de apartament, dar locuiesc într-un imobil în care mai există apartamente branşate la CET, vor plăti un procent din factură.

Debranşaţii plătesc 30% din factura CET în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi 50% în celelalte luni. Suma acoperă încălzirea din spaţiul comun.

Locatarii trebuie să inventarieze spaţiile comune, pentru a afla cât vor plăti.

Oamenii sunt foarte nemulţumiţi de această decizie. De cealaltă parte, reprezentanţii CET spun că şi locatarii cu centrală proprie beneficiază de căldura de pe scară, asigurată prin sistemul central de încălzire.

http://www.realitatea.net/debransatii-de-la-caldura-obligati-sa-plateasca-factura-cet_746907.html

Posted

O porcarie uriasa. Din pacate se incadreaza in cunoscutele manevre de invrajbire a romanilor atunci cand situatia e de tot k...t-ul. Probabil ca va aparea in curand si "ungurii vor sa ne ia Transilvania" sau ceva asemanator...

  • 2 weeks later...
Posted

Locuiesti la bloc? Vei plati caldura tevilor care trec prin apartament, chiar daca te-ai debransat

"Iarna asta putem sa inchidem toate caloriferele din casa, ca tot platim: caldura de pe hol. Si daca suntem debransati, caldura din conductele care trec prin apartament si caloriferele de pe holuri tot ne costa". Avertismentele vin de la asociatiile de locatari, care trebuie sa colecteze bani de la locatari pentru noi repartitoare, de data aceasta pentru caloriferele si tevile din spatiile comune ale blocului. Acestea sunt efectele unei norme aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), pe care asociatiile de locatari trebuie sa o aplice "pana la inceputul sezonului de incalzire 2010-2011". Comenzile de furnizare si montare a acestor repartitoare trebuiau trimise catre firmele specializate pana la data de 30 septembrie 2010, se arata intr-o notificare a societatii Techem, autorizata de ANRSC pentru montarea de repartitoare.

Pentru montarea acestor repartitoare vor plati toti proprietarii de apartamente din bloc, inclusiv cei care sunt deconectati de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica. Articolul 2 din Ordinul ANRSC nr. 343/2010 (vezi in atasament) spune insa ca, in cazul in care nu se reuseste montarea repartitoarelor pana la venirea frigului, "se admite, numai pentru acest sezon de incalzire, utilizarea in calculele de repartizare a unei cote procentuale aferenta partilor comune de 30% din valoarea facturii pentru incalzire in lunile decembrie, ianuarie si februarie si de 50% din valoarea facturii in celelalte luni". Pana acum, aceasta cota era de 10%.

Practic avem de-a face cu o majorare a cotei comune, care va fi suportata de toti locatarii, inclusiv de cei debransati sau care folosesc si surse alternative de incalzire. Cand vorbim de partile comune, vorbim despre caloriferele si tevile de pe casa scarii, precum si de tevile din subsoluri, spalatorii si apartamente.

Cu alte cuvinte, daca intr-un bloc au ramas trei apartamente racordate la reteaua centralizata de incalzire, toate celelalte apartamente vor plati agentul termic din coloanele de incalzire care le traverseaza apartamentul, din caloriferele si tevile de pe casa scarii si din subsoluri. Pana acum, asociatia de locatari era cea care stabilea modul in care se plateste factura pentru partile comune.

Montarea repartitoarelor este obligatorie, dupa cum reiese din articolul 40 alin.1 din Norma tehnica de aplicare: "Cheltuielile necesare montarii si exploatarii repartitoarelor comune montate pe conductele de distributie si/sau pe corpurile de incalzire din spatiile comune vor fi suportate de toti proprietarii din condominiu, proportional cu cota indiviza". Nici Ordinul 343/2010 si nici Norma tehnica de aplicare nu prevad ce se intampla in situatia in care proprietarii blocului nu sunt de acord cu montarea acestor repartitoare si cu suportarea cheltuielilor aferente dupa sezonul de incalzire 2010-2011.

Cat trebuie sa plateasca un locatar, pe consumul comun

In Galati, proprietarul unui apartament de doua camere, cu o suprafata de 54 de metri patrati, a platit in luna martie a acestui an 17,73 de lei pe consumul comun, la o cota aplicata de 10%. In conditiile in care asociatia sa de locatari nu respecta masurile anuntate de ANRCS, in luna martie a anului viitor cota aplicata va fi de 50% din totalul facturii la incalzire. Locuinta despre care vorbim este intr-un bloc cu 20 de apartamente.

"Inghet in casa, dar platesc caldura de pe hol"

Daca proprietarul va alege sa inchida repartitoarele pe timp de iarna, pentru a face economii si pentru a nu mai plati nimic la incalzire, norma vine si spune in felul urmator: proprietarul nu va avea ce sa plateasca la consumul pe apartamentul lui, dar va plati consumul comun. "Exista posibilitatea ca eu, inchizand repartitoarele, deci practic avand consum zero, sa platesc doar cei 30% din suprafata comuna. Deci sa platesc caldura consumata pentru spatiile comune, desi eu nu ma mai incalzesc in casa", a explicat pentru HotNews.ro Ioan Gheorghiu, administrator de bloc din Bucuresti. "De aici se isca nebunia. Sunt oameni care inchid repartitoarele si compenseaza lipsa de consum de la energia termica cu gazul metan - adica dau drumul la aragaz. Dar o sa constate ca platesc incalzire pe spatiile comune mai mult decat platesc pentru propriile apartamente. Discutia o sa fie: pai eu mi-am inchis la mine ca sa fac economie si tot mult platesc? Pana sa vina cineva sa explice ca e un ordin dat de ANRSC o sa iasa ditamai scandalul. Am avut o discutie luni seara si sunt oameni care spun ca nu vor plati", a precizat administratorul.

Cat costa repartitoarele, montarea lor, prelevarea datelor si inventarierea coloanelor si conductelor

* Un repartitor comun costa 84,56 la un bransament, iar prelevarea datelor de exploatare a repartitorului comun costa 86,80 la un bransament

* Inventarierea coloanelor de distributie si de incalzire ce trec prin proprietatea individuala costa 5 lei pe apartament

* Inventarierea conductelor si coloanelor de distributie din subsol costa 55,80 lei pe bransament

* Inventarierea coloanelor de incalzire si a corpurilor de incalzire aflate in proprietate comuna costa 31 lei pe un bransament (Sursa: Techem)

"Noi avem un calorifer in spalatoria blocului si cate unul la fiecare palier. Cum sunt cinci paliere, inseamna ca avem nevoie de cinci repartitoare pentru caloriferele de pe paliere si de inca un repartitor pentru spalatorie. Adica doar montarea celor sase repartitoare de la calorifere ii va costa pe toti locatarii peste 500 de lei", a explicat Ioan Gheorghiu. "Caloriferele din partile comune pot fi oprite, dar si aici vor fi discutii. Daca sa zicem ca se renunta la caloriferele din spatiul comun, ramane de lamurit ce se intampla cu agentul termic degajat de coloanele care traverseaza scara blocului. Daca tu nu le ai inventariate si nu sunt calculate conform Ordinului, intri in situatia de 30%. Iar lumea o sa stie ca nu mai exista calorifere, dar in virtutea situatiei penalizatoare tot mult plateste", sustine administratorul citat.

Ce rezolva ordinul ANRSC

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), norma tehnica a fost realizata pentru a asigura "o repartizare echitabila a energiei termice inregistrate", pentru ca "proprietarul care beneficiaza direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termica consumata in condominiu, trebuie sa participe cu o cota parte la achitarea acesteia". Un alt motiv il reprezinta "transparenta modului de repartizare a energiei termice intre proprietarii" dintr-un bloc. "Pana acum exista un contor la intrarea in bloc, care masura exact acelasi lucru, dar fara sa fie impartit pe fiecare teava si calorifer", a explicat administratorul de bloc. Cu alte cuvinte, pana acum locatarii plateau tot ce se inregistra pe contorul de la intrarea in scara, fara sa existe o autoritate care sa intervina in modul in care se impart cheltuielile.

Ce spune Norma tehnica privind repartizarea consumului de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum, aprobata prin Ordinul nr. 343/13.07.2010:

* Asociatiile de proprietari/locatari au obligatia de a transmite prestatorului cu care are incheiat contract pentru exploatare a repartitoarelor de costuri pentru incalzire inventarul coloanelor de distributie si de incalzire ce trec prin proprietatea individual asa cum acestea se regasesc in teren cu sau fara izolatie termica

* Cheltuielile necesare montarii si exploatarii repartitoarelor comune montate pe conductele de distributie si/sau pe corpurile de incalzire din spatiile comune vor fi suportate de toti proprietarii din condominiu, proportional cu cota indiviza

* Repartizarea costurilor pentru energia termica pentru incalzire pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, indiferent de sistemul de distributie adoptat, se realizeaza numai de operatori economici autorizati de A.N.R.S.C.

* Cu exceptia cazurilor in care repartitorul comun se monteaza pe un corp de incalzire, acesta va fi montat pe conducta sau coloana de distributie strabatuta de agentul termic care intra in condominiu reprezentand conducta de tur

* Cantitatea de energie termica aferenta consumului comun in imobilele de tip condominiu, indiferent daca pentru individualizarea costurilor se utilizeaza repartitoare de costuri sau contoare de energie termica individuale la nivel de apartament, se repartizeaza proportional cu cota indiviza si se achita de toti proprietarii din cadrul condominiului indiferent daca sunt sau nu racordati la sistemul centralizat de distributie a energiei termice

* Cantitatea de energie termica aferenta consumului individual, provenit din aportul de caldura adus de coloanele de distributie ce traverseaza apartamentele sau spatiile cu alt destinatie, se repartizeaza proportional cu numarul de unitati de consum alocate acestora

* Alocarea unitatilor de consum se realizeaza proportional cu indicatiile repartitorului comun si suprafata echivalenta termic a coloanelor de distributie tur si retur asa cum acestea se regasesc in teren, cu sau fara izolatie aplicandu-se factorii de amplasare

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7881734-locuiesti-bloc-vei-plati-caldura-tevilor-care-trec-prin-apartament-chiar-daca-debransat-caz-contrar-sanctiunea-este-majorarea-cotei-comune-10-30.htm

  • 3 weeks later...
Posted

Plătim „căldura din părţi”!

V-aţi închipuit vreodată că aţi putea achita ceea ce nu consumaţi, adică numai să vi se arate „docomentul”, ca pe timpul Moromeţilor lui Marin Preda, şi să vi se ia fonciirea în doi timpi şi trei mişcări? Zbuciumata viaţă politică românească distrage atenţia de la realele probleme ale plătitorului de taxe şi impozite, iar înăuntru-i leopardul, unul cam nemâncat şi pus pe fapte mari pe timp de criză.

Există în România o Autoritate Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) care a inventat „căldura din părţi”, adică acea temperatură pe care pereţii vecinilor racordaţi la sistemul centralizat ar trebui s-o degaje către posesorii de centrale de apartament. Or, nu există formulă care să calculeze exact aşa ceva, fizica se declară învinsă!

Nici mai mult, nici mai puţin, această autoritate a stabilit, cu de la sine putere, ca repartizarea consumului de energie termică la comun să se facă în favoarea abonaţilor la sistemul centralizat. Prin urmare, românul care s-a descotorosit de vechile calorifere va plăti la iarnă între 30 şi 50 la sută din factura emisă de Apaterm, şi anume pentru ţevile de încălzire care-i trec prin casă, pentru pereţii „călduroşi” ai colocatarilor care depind de sistemul centralizat şi eventual pentru caloriferele de pe scară. Ceva mai românesc nu există, dar astfel se strâng nişte fonduri cu care se mai acoperă o parte din marile găuri ale acestui domeniu. Ordinul 343/2010, aşa se numeşte patentul ANRSC, e o încercare de a se mai salva câte ceva…

Justificarea conducerii ANRSC, prezentă în actul normativ emis anul acesta, sună astfel: „Proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termică consumată în condominiu (conf. DEX: spaţiu administrat în comun), trebuie să participe cu o cotă parte la achitarea acesteia”.

Cât va plăti posesorul de centrală proprie? Ordinul 343/2010 prezintă doar teoretic modul de calcul: factura se întocmeşte în funcţie de inventariere, adică de numărul de debranşaţi din respectivul condominiu, de poziţionarea apartamentului şi de suprafaţă termică a coloanelor care trec prin respectiva clădire. Ce se întâmplă însă dacă „proprietarul care beneficiază indirect de energie termică” nu va plăti? Apaterm le va tăia căldura abonaţilor din jurul acestuia?

Răcirea neaşteptată a vremii, fenomen simţit din plin pe pielea noastră acum două săptămâni, le-a dat ocazia debranşaţilor de la sistemul municipal de încălzire să-şi pornească centrala din dotare. Şi ca să vedeţi cât de tragi-comică este măsura autorităţii din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pereţii „centraliştilor” i-au încălzit şi pe abonaţii Apaterm, însă de data aceasta gazul consumat de cei care au ales confortul nu va fi plătit la grămadă.

Jupuitul, vorba lui Preda, va analiza „căldura din părţi”, cum am decis să botezăm anomalia ANRSC, abia după ce va începe furnizarea de energie termică spre oraş.

„Cum? Care lege? Nu ştiu!”

Directorul general al Apaterm, furnizorul de energie termică în municipiul Galaţi, susţine că nu-l interesează cum şi cine va plăti pentru serviciul prestat. „Domnule, eu am un contor la intrarea în bloc şi facturez în consecinţă. Că vor plăti doar cetăţenii branşaţi la sistemul centralizat sau că vor contribui şi posesorii de centrale de apartament chiar nu mă priveşte. Personal, consider că textul acestei legi este cam ambiguu”, ne-a declarat George Cubasa.

Interesant este faptul că tocmai preşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari, Laurenţiu Gafiţuc, nu ştia nici el nimic de existenţa Ordinului 343/2010. „Sincer, nu-l cunosc, dar mă voi interesa. Am auzit ceva, dar foarte vag” a răspuns Gafiţuc.

http://www.viata-libera.ro/articol-Platim_%E2%80%9Ecaldura_din_parti%E2%80%9D.html

  • 3 weeks later...
Posted

Ba este aproape corect. Pentru ca este insuficient. Eu stau la ultimul etaj. Pe N_V. Vecinul de alaturi si de dedesubt nu mai stau acasa. Cu repartitoarele la minim. Adica 10grdC. La mine ar trebui sa fie 22grdC. Dar am 64mp dedesubt si 32mp lateral. Si le dau caldura. Nu doar pe "spatiile comune" sau conductele de trecere.

  • 3 weeks later...
Posted

Factura la termoficare va fi plătită şi de locatarii debranşaţi

Gălăţenii care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat preferând să investească în centrale proprii de apartament acum sunt puşi în situaţia absurdă şi abuzivă de a „contribui" la factura pentru serviciile de termoficare. De aceeaşi „bucurie" ar putea avea parte şi cei mai săraci dintre locatari, care au renunţat la calorifere pentru a nu deveni datornici la întreţinere. N-au şanse să scape. Motivul? Prin pereţii apartamentelor vecine gigacaloriile circulă în voie. Lăsând hazul de necaz deoparte, această absurditate clocita de cei care nu mai au buget pentru protecţie socială, merită toată atenţia.

Apaterm n-are nicio treabă

„Noi livrăm agentul termic asociaţiilor de proprietari. Acestea vor decide cine şi cum plăteşte. La fiecare asociaţie există un contoar. Este problema asociaţiei cum împarte factura", a explicat George Cubasa, directorul SC Apaterm SA.

Directorul Apaterm a mai precizat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRSC) a stabilit exact modul cum se va face calculul. Mai exact, prin Ordinul 343/2010 al ANRSC, se stabileşte că toţi locatarii unui imobil au responsabilitatea de a plăti cantitatea de energie termică introdusă în clădire. "Proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termică consumată în condominiu trebuie să participe cu o cotă-parte la achitarea acesteia", se precizează în Articolul nr. 2, aliniatul b, al ordinului respectiv. Toţi locatarii unei scări de bloc trebuie să contribuie la achitarea diferenţei dintre energia intrată în imobil şi cantitatea consumată de proprietarii racordaţi la sistemul centralizat.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Factura_la_termoficare-platita_si_de_locatarii_debransati_0_374962632.html

  • 4 weeks later...
Posted

Apaterm n-are nicio treabă

„Noi livrăm agentul termic asociaţiilor de proprietari. Acestea vor decide cine şi cum plăteşte. La fiecare asociaţie există un contoar. Este problema asociaţiei cum împarte factura", a explicat George Cubasa, directorul SC Apaterm SA.

Directorul Apaterm a mai precizat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRSC) a stabilit exact modul cum se va face calculul. Mai exact, prin Ordinul 343/2010 al ANRSC, se stabileşte că toţi locatarii unui imobil au responsabilitatea de a plăti cantitatea de energie termică introdusă în clădire. "

Ok, dar daca gigacloriile circula in voie prin peretii apartamentelor... nu circula unidirectional, nu? Adica, caldura se transfera si (mai cu seama) de la apartamentele cu centrala catre cele fara. Astfel, se poate socoti ca si caldura introdusa in imobil (bloc) - caldura furnizata de apartamentele cu centrala.

E normal sa se plateasca caldura pe scara blocului, dar parca se merge prea departe.

Posted

Cel de la Apaterm nu se dezminte...

Daca cei care au centrala sau sunt debransati hotarasc sa NU platesca aberatia hotarata nu inseamna ca si Apaterm va inregistra sume neincasate?? Altfel, sper ca firma asta sa intre in faliment si sa dispara, iar Electrocentrale sau altcineva care chiar are treaba in domeniu sa preia activitatea. De preferinta fara "specialistii" Apaterm.

Posted (edited)

Daca se respectau adevaratele prevederi legale, nu am mai fi avut acest subiect. Adica respectarea proiectului initial. (avizul acestuia). Dar acum avem "auditori termici". Si multe nazbatii de toate felurile. CARE NU AU LUAT IN CALCUL SI PROIECTUL INITIAL. Si nici legile elementare ale termodinamicii.

Edited by bosorogu'
  • 1 year later...
Posted

pai mie mi au venit sa platesc 77 de lei 2 tevi care imi trec prin casa dar daca le tai ce trebuie sa mai platesc nu cumva ar trebui sa fiu platit ca tevile alea 2 chiar ma deranjeaza

Posted

pai mie mi au venit sa platesc 77 de lei 2 tevi care imi trec prin casa dar daca le tai ce trebuie sa mai platesc nu cumva ar trebui sa fiu platit ca tevile alea 2 chiar ma deranjeaza

Am inteles... izoleaza-le. Asa am facut eu. M-a costat insa si izolarea.

Posted

Am inteles... izoleaza-le. Asa am facut eu. M-a costat insa si izolarea.

vreau sa te intreb, daca izolezi tevile esti sigur ca nu trebuie sa mai platesti? din cate am inteles a picat faza cu izolatul te scapa de plata. :)

Posted

vreau sa te intreb, daca izolezi tevile esti sigur ca nu trebuie sa mai platesti? din cate am inteles a picat faza cu izolatul te scapa de plata. :-)

Buna intrebare! Ideea este ca e o "varza" peste tot si depinde de asociatiile de locatari.

Sa ma explic, pe scurt:

Ordinul ANRSCE prevede ca atit proprietarii racordati la sistemul centralizat, cit si cei debransati de la acest sistem,

chiar daca au izolat sau nu conductele de apa si de incalzire care trec prin proprietatea comuna si cea individuala,

vor contribui la plata cheltuielilor aferente consumurilor de energie termica ale instalatiilor de incalzire.

Numai ca unele asociatii (pe buna dreptate) nu respecta partea cu tevile din apartament. Ceea ce-i si normal.

De aceea trebuie sa te duci la administrator si sa-l intrebi cum sta treaba cu problema asta... Sa nu risti sa-ti izoleti tevile si sa continuii sa platesti caldura ... cedata de tine... in tevile reci ale Apatermului.

Posted

1. Din momentul în care devii proprietarul unui apartament în cadrul unui condominiu, devii automat și membru al asociației, conform statutului.

2. Asociația încheie cu diverși furnizori, contracte de utilități: apă rece, apă caldă, încălzire, gaze, electricitate, ș.c.l.

3. Lunar, după primirea facturii de căldură APATERM, administratorul o înaintează către firma de calcul a costurilor (ISTA, TECHEM, ELSACO). Firma calculează repartizarea sumelor conf. Ordinului ANRSC

4. Costul total al încălzirii cuprinde:

- consum înregistrat conf. repartitoarelor individuale;

- consum comun (cca. 90% o reprezintă pierderile din subsol; țevile comune din apartamente reprezintă un procent minor)

- tarif serviciu (calculul)

  • 3 weeks later...
Posted

Cu toate ca apartamentul este dotat cu CT, primesc lunar in posta o hartie (factura) de la ISTA unde scrie cat am de platit pentru fiecare camera in parte si totalul. Locuiesc la etajul 4 si tevile sunt retezate din podea. Am intrebat proprietarii si ei mi-au spus ca au platit in fiecare an aberatia aceasta. Eu daca refuz sa platesc, ce se intampla? Se pare ca fostul proprietar al apartamentului avea repartitoare iar actualii proprietari, din prostie si comoditate au omis sa declare ca au CT instalata. Mama mea, de exemplu, nu primeste nici o hartie in posta de la ISTA cu toate ca are CT. Si locuieste la etajul 1, deci, trec tevile prin apartament. Explicatia ar fi ca atunci cand a instalat CT s-a facut proces verbal de sigilare a tevilor, semnat si stampilat de APATERM... Si mama mea nu este singurul caz cu CT care nu primeste facturi de la ISTA, in cazul ei fiind mai multi...

Eu acum, ce as putea face cu facturile de la ISTA? In conditiile in care eu am incalzit apartamentul de langa mine, prin caldura radiata, inca din Octombrie 2011 iar sitemul central de incalzire a pornit abia prin Noiembrie 2011, nu ar trebui sa le cer acum socoteala vecinilor pentru caldura radiata timp de o luna? Sau ar trebui sa ma duc la asociatie si sa le cer asta?

Posted

Du-te la ISTA (pe timpul tau) si te vor nelamuri ei. Hoti, mana-n mana cu Apatermul.

O sa-ti bage textul cu caldura in condominiu, subsol, scara...

  • 1 year later...
Posted

Scandal de la prima factură a iernii/ "Căldura din părţi", mai scumpă decât cea din calorifere

* La un bloc din Micro 13 B, facturile pentru ţevile care alimentează caloriferele depăşesc suta de lei * În unele cazuri, acestea sunt mai mari decât facturile pentru calorifere * Ţevile asigură anul acesta o "căldură" de aproape trei ori mai mare decât anul trecut

Nici nu s-au afişat bine listele cu întreţinerea pe prima lună de iarnă, că au şi început scandalurile. Locatarii unui bloc din Micro 13 B susţin că au fost încărcaţi nejustificat la factura pentru "căldura din părţi", adică pentru agentul termic care circulă prin ţevile de alimentare a caloriferelor. Este vorba despre sume care depăşesc bine suta de lei, în condiţiile în care luna decembrie nu a fost una tocmai friguroasă, iar agentul termic nu a fost livrat la parametri maximi. Iar ciudăţeniile nu se opresc aici: factura pentru căldura din ţevi din luna decembrie este, în unele cazuri, de două, trei ori mai mare decât factura pentru ţevi din cea mai friguroasă lună a iernii trecute. Ca să nu mai vorbim că există situaţii absolut paradoxale, în care unii locatari au facturi mai mari pentru "căldura din părţi" decât cele pentru căldura din calorifere.

"Trei ţevi cât un deget dau căldură de un milion pe lună?"

Neculai Dodu locuieşte la apartamentul 35 din blocul C10, Micro 13 B, şi a primit pentru luna decembrie o factură pe care o caracterizează drept aiuritoare. Are de plătit 36 de lei pentru căldura de la calorifere şi nu mai puţin de 113 lei pentru cea de la ţevile care îi trec prin casă. E drept, omul recunoaşte că a stat cu robinetele la minimum, astfel încât nici să nu îngheţe în casă, nici să nu aibă de plătit prea mult la întreţinere. "Da, am mai închis caloriferele, ca să nu plătesc, dar uite că au găsit cum să mă încarce. Eu nu înţeleg, dacă închid caloriferele e frig în casă, cum să mă pună să plătesc peste un milion (de lei vechi, n.r.) pentru căldura din ţevi? Păi trei ţevi cât un deget dau căldură de un milion pe lună?", se întreabă Neculai Dodu.
Acesta spune că a mers la ISTA, firma care se ocupă de repartizarea costurilor, dar că a primit tot felul de explicaţii tehnice, pe care nu le-a înţeles. "M-au aburit, m-au purtat de colo-colo, de la ISTA la Apaterm, de la Apaterm la asociaţie, de la asociaţie la ISTA şi tot aşa. Să ne dea dom'le lămuriri... Dacă nu, îi dăm în judecată. E bătaie de joc, ne fură pe faţă. Mi-au mai zis să stau liniştit, că se rezolvă. Când, dom'le, se rezolvă, dacă ei îmi bagă mâinile în buzunar? Suntem tare alarmaţi. Eu vă spun deschis. Ei sunt pe drojdie, aproape de faliment şi ne bagă pe noi la plată", ne-a spus revoltat Neculai Dodu.

"Pierderile lor ni le bagă la ţevi"

La apartamentul 23 se înregistrează o situaţie relativ similară. Meluţă Bucur a vrut să aibă căldură în decembrie şi a stat cu caloriferele deschise. Drept urmare, a primit o factură de 140 de lei pentru calorifere. Factură pe care nu o contestă. În schimb, contestă vehement factura de 127 de lei la "căldura din părţi".
"Cum să mă pună să plătesc pentru ţevi aproape aceiaşi bani pe care îi dau pentru calorifere? Păi, ce? Ţevile alea dau căldură cât caloriferele? Eu nu am mai auzit de aşa ceva. Păi noi de ce am mai pus repartitoarele? Ca să plătim cât consumăm, nu? Iar ei au găsit soluţia: ce nu consumăm noi, dovedit pe repartitoare, adică de fapt pierderile lor, ni le bagă la ţevi", au spus cu năduf cei doi soţi Bucur, Meluţă şi Zornia.

Cu centrală termică şi cu o factură ISTA de 133 de lei

Foarte revoltaţi sunt şi vecinii care au instalată centrală termică. Deşi ei au făcut o investiţie de peste 7.000 de lei tocmai ca să scape de calitatea şi de preţurile căldurii în sistem centralizat, acum s-au trezit cu facturi pe care le consideră uriaşe. La apartamentul 29, de la acelaşi bloc C10, Tiţa Oancea a primit de la ISTA o factură de 133 de lei pentru "căldura din părţi" din luna decembrie. "Eu am centrală termică, iar ţevile de la Apaterm nu le-am izolat. Şi mi-a venit 133 de lei de plată pentru căldura din ţevi. Cum să dau eu atâţia bani pentru o căldură pe care nu am avut-o? Eu m-am încălzit de la centrală, pe luna decembrie am avut o factură la gaz de vreo 200 de lei. Cum să fie căldura de la ţevile alea aproape cât căldura de la centrală?", a răbufnit şi Tiţa Oancea.
În sprijinul ideii că factura de pe luna decembrie e umflată, locatara de la apartamentul 29 a venit cu toate facturile ISTA din iarna trecută: aproximativ 40, 50, 60 de lei. Cu alte cuvinte, deşi ţevile care îi trec prin casă nu s-au modificat faţă de anul trecut, preţul gigacaloriei a rămas neschimbat, iar în decembrie a fost mult mai cald decât în cea mai friguroasă lună din iarna trecută, Tiţa Oancea a primit acum o factură de două sau chiar trei ori mai mare. "Doar nu au dat în decembrie mai multă căldură. Iar ţevile sunt la fel. Cum să îmi vină de trei ori mai mult faţă de iarna trecută? Păi ăsta e furt. Am reclamat la ISTA şi m-au îmbrobodit. După ce am făcut scandal, au zis că ne mai scad. Cum ar veni «hai că-ţi mai tai 20 de lei, numai taci din gură»", a mai spus Tiţa Oancea.
În aceeaşi situaţie se află şi Sergiu Radion, vecinul de la apartamentul 31. Tot cu centrală termică, acesta a primit o factură de la ISTA în valoare de 100 de lei pentru ţevile din apartament. "Anul trecut era mai puţin, vreo 50 de lei. Acum eu dau un milion la ţevi şi un milion jumate, două la gaz pentru centrală. Am cerut lămuriri şi mi-au spus că nu s-a făcut calculul corect anul trecut şi că dacă fac scandal mă pune să plătesc şi din urmă la fel, pe iarna trecut", a spus Sergiu Radion.

ISTA nu a oferit un răspuns

Contactaţi telefonic în urmă cu mai bine de o săptămână, cei de la ISTA Galaţi au promis că vor oferi explicaţii în cel mai scurt timp. În ciuda faptului că, aşa cum am convenit telefonic, i-am trimis un e-mail directorului Mihai Udrea, urmând să primim o explicaţie, nu ni s-a răspuns. În plus, deşi am sunat din nou, apelul ne-a fost respins.
Pe de altă parte, conducerea Apaterm ne-a confirmat că răspunsurile trebuie să le primim din partea ISTA. "Responsabilitatea acurateţii calculului de repartizare a costurilor aparţine exclusiv - în cazul asociaţiilor cu repartitoare - acelor firme care le operează şi cu care asociaţia de proprietari are, de altfel, un contract pentru asigurarea acestui serviciu. Apaterm nu este parte a acestui contract, facturând către Asociaţia de Proprietari valorile contorizate la limita de proprietate a condominiului şi nu a apartamentelor. Precizăm că preţul de factură a gigacaloriei către populaţie (247,73 lei) nu a suferit nicio creştere în ultimii trei ani", se arată într-un răspuns furnizat de Departamentul Comunicare Apaterm.
"Căldura din părţi" înseamnă cel mult 16 grade în casă
Reporterul "Vieţii libere" a găsit în acel bloc un apartament branşat la reţeaua publică în care caloriferele erau închise. Aşadar, un apartament "încălzit" doar cu ajutorul ţevilor care îl traversează. Cu o temperatură de 7 grade Celsius afară, termometrul de interior arăta miercuri 16 grade, ceea ce înseamnă că locatarii din acel bloc plătesc peste 100 de lei ca să aibă 16 grade în casă. Evident, în condiţiile în care afară era mult mai cald decât în mod normal pentru această perioadă.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.