Jump to content

Valeriu Calancea - aur şi bronz la Mondialele de haltere


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Valeriu Calancea - aur şi bronz la Mondialele de haltere

Valeriu Calancea a cucerit doua medalii (in cursul zilei de sambata) la Campionatul Mondial de Haltere, sportivul din Romania obtinand medalia de aur la stilul aruncat (220 kg) si bronzul la total (397 kg). Aflat intr-o forma deosebita, Valeriu a fost de neinvins in proba de aruncat a categoriei 94 de kg, cu o performanta de 220 de kg. Romanul a fost urmat de rusii Alexand Ivanov si Andrey Demanov (ambii cu 218 kg). La smuls, romanul s-a situat doar pe locul al cincilea, cu o performanta de 177 de kg. A doua medalie a lui Valeriu a venit de la total, acolo unde romanul a incheiat concursul cu 397 de kg - a fost depasit de Alexandr Ivanov (Rusia/aur - 403 kg) si Artem Ivanov (Ucraina/argint - 402 kg).

http://sport.hotnews.ro/stiri-alte_sporturi-7841876-valeriu-calancea-aur-bronz-mondialele-haltere.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Valeriu Calancea, campionul cu o singură obsesie - aurul olimpic

Valeriu Calancea este unul dintre cei talentaţi sportivi români de origine basarabeană. A revenit după o controversată suspendare pentru dopaj şi a câştigat din nou titlul de campion al lumii, la şapte ani de primul său aur mondial.

Surpriza Campionatului Mondial de Haltere, ediţia 2010, desfăşurat în septembrie în Turcia, a fost halterofilul român Valeriu Calancea, proaspăt revenit în activitate după o suspendare de doi ani. „Mă bucur că am luat aur la smuls, dar sunt dezamăgit de medalia de bronz de la total. Aş fi putut face mai mult, dar nu a fost momentul meu. Îmi doresc foarte mult o medalie la Jocurile Olimpice. Este singurul lucru care îmi lipseşte din palmares", a declarat Calancea.

Se poate spune că Valeriu Calancea este un produs al halterelor gălăţene. A venit la Galaţi, de la Chişinău, în 1999, legitimându-se la Clubul „Dunărea". A devenit repede o vedetă, dar în 2007 a trecut prin momente dificile: a fost implicat într-un scandal de dopaj care i-a făcut pe mulţi să-l considere un sportiv terminat. Surprinzător, Calancea a revenit pe culmile performanţei după medaliile din Turcia.

Sportivul recunoaşte că a ajuns din întâmplare în haltere. În perioada copilăriei din Basarabia dorea să arate mai bine din punct de vedere fizic, dorea să aibă muşchi. Cariera lui a început în 1999, odată cu mutarea lui la Galaţi, în România.În 2000 a ocupat locul 10 la JO (cat. 85 kg), însă a obţinut o medalie de aur şi două de bronz la Europenele pentru juniori. În acelaşi an a stabilit şi recordul mondial pentru juniori (205 kg). În 2001 a cucerit o medalie de bronz la CM pentru seniori, în 2002 a luat bronz la CM şi la CE, iar în 2003 a stabilit cea mai bună performanţă a carierei: două medalii de aur la CM. La CE 2007 a cucerit două medalii de aur şi una de bronz.

După suspendarea din perioada 2007-2009 a revenit în forţă, anunţându-se un candidat serios la medalii la Jocurile Olimpice din 2012.

Întrebări şi răspunsuri

- Dacă nu erai halterofil, ce sport ai fi vrut să faci?

- M-aş opri la fotbal dacă ar fi să o iau de la capăt. Nu-mi place să-l văd la televizor, ci să-l practic. Fotbalul este acum o afacere, până la urma nici nu ştiu ce-aş fi făcut, probabil aş fi muncit ca fraţii mei. Când pleci de acasă şi trebuie să te descurci singur este mult mai greu.

- Cum ai ajuns în Galaţi?

- Pentru a putea participa la Olimpiadă şi pentru a-l urma pe Nicu Vlad, am luat cetăţenia română. Asta a fost soarta mea.Tocmai terminasem Liceul Sportiv din Chişinău şi trebuia să fac şi eu ceva. În Moldova era imposibil.

Profil

Născut. 18 noiembrie 1980, Chişinău

Studii. Facultatea de Educaţie Fizică din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos"

Familie. Necăsătorit

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Valeriu_Calancea-_Campionul_cu_o_singura_obsesie_-_aurul_olimpic_0_351564919.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.