Jump to content

Tănase Bălan - „Stabilitatea”, prins după de 12 ani


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Bălan Tănase-„Stabilitatea”, prins după de 12 ani

Gălăţeanul Bălan Tănase (52 de ani) le-a dat ceva de furcă agenţilor de la Biroul „Urmăriri” din cadrul Serviciul Investigaţii Criminale - Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi.

În perioada noiembrie 1998 – octombrie 2000, Bălan Tănase a fost preşedintele cooperativei de Credit „Stabilitatea” Galaţi şi a aprobat 55 de credite în regim de subdobândă şi dobândă nulă, în contradicţie cu hotărârile luate de consiliul de administraţie. A făcut investiţii din banii deponenţilor; a virat către Fundaţia Judeţeană pentru Tineret 280.900 lei şi a constituit depozite bancare din banii deponenţilor; a făcut cheltuieli de protocol şi sponsorizări prin încălcarea prevederilor legale. În final, a cauzat Cooperativei de Credit Banca Populară „Stabilitatea” un prejudiciu de 416.704,014 lei, păgubind, totodată, 364 de deponenţi cu suma de 1.290.005,071 lei. În total, a fost vorba de o „gaură” uriaşă făcută prin mai multe acte materiale, la intervale scurte de timp, în sumă de 1.806.709,0857 lei. Mai mult, în aceeaşi perioadă, a omis cu bună ştiinţă înregistrarea în contabilitate a veniturilor din dobânzi în sumă de 28.934,161 lei. Dar n-a fost vorba numai de aceste capete de acuzare.

Cert este că Bălan Tănase a fost condamnat mai întâi, în 2005, la 4 ani de închisoare, apoi la 9 ani şi 6 luni, dar a fost pus la dispoziţia organelor judiciare din România abia la data de 20 august 2010, fiind adus din Italia şi „depus” ca un trofeu mult râvnit la Arestul Central Bucureşti.

http://www.viata-libera.ro/articol-Balan_Tanase_-_%E2%80%9EStabilitatea%E2%80%9D_in_arest_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Patronul unei bănci falimentare fentează de 12 ani puşcăria, deşi a fost condamnat definitiv

În urmă cu 12 ani, Tănase Bălan (53 ani) a fost trimis în judecată pentru că prejudiciat Banca Populară „Stabilitatea" cu 4,1 milioane de euro. A fost condamnat la nouă ani şi şase luni de închisoare, însă n-a ajuns după gratii pentru că a fugit din ţară. Individul este responsabil de prăduirea patrimoniului fostului UTC şi este suspectat că şi-a cumpărat calitatea de revoluţionar!

Început în 2000, procesul penal al lui Tănase Bălan, patronul Băncii Populare „Stabilitatea" a fost un adevărat circ. La primele termene de judecată s-au prezentat sute dintre deponenţii băncii (care fuseseră păgubiţi cu peste 4,1 milioane de euro!), care au făcut un scandal teribil.

Starea de tensiune a crescut şi mai mult după ce, după câteva luni de arest preventiv, Tănase Bălan a fost scos de după gratii, judecătorii stabilind că procesul se poate ţine cu inculpatul în stare de libertate.

Lucrurile au luat-o de tot razna în 2001, când fostul preşedinte al Băncii Populare „Stabilitatea" a fugit din ţară către o destinaţie necunoscută. Ulterior, s-a aflat că ar fi în Italia, însă extrădarea nu s-a putut face deoarece individul locuia în Peninsulă fără acte legale.

Condamnat definitiv, dar liber

Ulterior Tănase Bălan a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu executare, pedeapsă care a fost majorată apoi la nouă ani şi şase luni de închisoare.

Imediat după pronunţarea sentinţei, Bălan (care era judecat în stare de libertate) a fugit din ţară. Ca urmare, deşi condamnarea era definitivă, fostul patron al Băncii Populare "Stabilitatea" a fentat fără probleme puşcăria.

El a fost extrădat din Italia de-abia în august 2010, când a fost introdus în arest în baza mandatului de executare a pedepsei.

Imediat după extrădare, Tănase Bălan a atacat hotărârile instanţelor româneşti din toate poziţiile, iar în iulie 2011 a obţinut din partea Curţii de Apel Galaţi o decizie absolut surprinzătoare: judecătorii au decis rejudecarea procesului! Dosarul a fost retrimis la Judecătoria Galaţi.

Ce s-a făcut în şapte ani, s-a refăcut într-un an

Judecătoria Galaţi, în reluarea judecăţii de fond, a reuşit, în doar şapte luni, să se pronunţe în dosar, reconfirmând practic condamnarea escrocului pentru săvârşirea unei „pleiade" de infracţiuni: abuzul în serviciu contra intereselor pesoanelor, omisiunea cu ştiinţă a unor înregistrări în contabilitate şi falsul în înscrisuri sub semnătură privată.

În alte patru luni, Tribunalul Galaţi a rezolvat şi el cazul, menţinând condamnarea lui Tănase Bălan. La alte trei luni, Curtea de Apel a „sigilat" verdictul pe care, cu un an înainte, îl respinsese pentru a trimite dosarul în rejudecare.

Cu toate acestea, Tănase Bălan tot nu a ajuns să-şi ispăşească pdeapsa. El a atacat în toamna trecută şi mandatul de executare a pedepsei, iar de atunci cazul o ţine tot într-o amânare.

La ultimele patru termene, avocatul lui Bălan a trimis cereri de amânare sub diverse pretexte: este bolnav sau este la o altă instanţă din ţară, aşa că executarea mandatului de condamnare nu a putut fi pusă în aplicare. Următorul termen de judecată este 20 martie 2012, când se va intra deja în al treisprezecelea an de tergiversări.

Cum a furat Tănase Bălan banii băncii

Tănase Bălan, în calitate de preşedinte al Băncii Stabilitatea și contrar hotărârii Consiliului de Administraţie, a aprobat (în perioada 2006-2008) 55 de contracte în regim de subdobândă şi dobândă nulă, cauzând un prejudiciu estimat la câteva sute de mii de euro.

Bălan a fost şi „interfaţa" în prăduirea patrimoniului fostului UTC (Uniunea Tineretului Comunist). El a cumpărat, contra a 2,8 miliarde de lei, de la Fundaţia pentru Tineret Galaţi două imobile pe care aceasta le preluase de la UTC - Casa de Cultură a Tineretului şi Hotelul Tineretului. Operaţiunea nu a fost nici în ziua de azi complet elucidată, dar fiind că imobilele au fost întrăinate de Fundaţie la preţul a patru apartamente, deşi imobilele au împreună o suprafaţă desfăşurată de peste 8.000 de metri pătraţi, valoarea lor de piaţă depăşind şase milioane de euro.

Ulterior, cele două imobile au ajuns în posesia miliardarului Maricel Păcuraru, însă tot la un preţ mult subestimat, respectiv 500.000 de euro, adică de 12 ori mai puţin decât valoarea reală.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Escrocul Tănase Bălan, suspectat că şi-a cumpărat titlul de revoluţionar

Fostul preşedinte al Băncii Populare „Stabilitatea" s-a ales din afacerea „certificatul de revoluţionar" cu 10.000 mp de teren, gratuitate la transport şi scutire de taxa Radio TV. Certificatul lui a fost între timp invalidat, deoarece se supectează că a fost obţinut în mod fraudulos.

Potrivit tabelului cu revoluţionarii publicat pe site-ul Prefecturii Galaţi, Tănase Bălan, în calitate de posesor al certificatului de revoluţionar nr. 18633, a primit în proprietate 10.000 de metri pătraţi de teren, a beneficiat de gratuitate pe transportul urban şi pe CFR şi de scutirea de plata taxei Radio TV.

De altfel, certificatul lui de revoluţionar a fost ulterior invalidat, deoarece există suspiciunea că documentul a fost obţinut prin fraudă. Din păcate, însă, cel puţin deocamdată, nu au fost sesizate şi organele de urmărire penală în acest caz, care este doar unul din miile de cazuri de revoluţionari fabricaţi contra-cost în România.

Totul se vinde, totul se cumpără!

Coincidenţă sau nu, Bălan a fost făcut revoluţionar chiar în perioada în Banca Populară „Stabilitatea", al cărei preşedinte era, trecea printr-o perioadă extrem de fastă.

Mai mult, Bălan a făcut afaceri cu cei care au dat declaraţii în favoarea lui la întocmirea dosarului de revoluţionar. El a cumpărat o serie de imobile de la Fundaţia pentru Tineret („Casa Roşie" şi hotelul alăturat), care era condusă chiar de către cei care au confirmat că Bălan a participat la Revoluţia din Decembrie 1989. Tranzacţia este una foarte cotroversată, dat fiind că imobilele s-au vândut cu preţuri cu mult sub valoarea lor de piaţă.

Ulterior, Banca Stabilitatea a dat faliment, iar imobilele în cauză au ajuns, tot sub preţul pieţei, la miliardarul Maricel Păcuraru. În prezent, Tănase Bălan (53 ani) este în faza finală a procesului penal legat de falimentul băncii, în urma căruia s-a produs o pagubă de 4,1 milioane de euro.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fostul patron al Băncii Populare Stabilitatea fentează din nou legea

Tănase Bălan reuşeşte, cu largul concurs al magistraţilor, să scape încă o dată de executarea celor aproape zece ani de puşcărie primiţi pentru că a dus la faliment banca pe care o conducea şi a lăsat 350 de deponenţi pe drumuri.

Tănase Bălan a dispărut, la scurt timp după ce fusese condamnat, în 2001, pentru devalizarea Băncii Populare Stabilitatea, cu peste 18 milioane de lei. Acesta a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor pesoanelor, omisiunea cu ştiinţă a unor înregistrări în contabilitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Escrocul, care se dădea drept bancher, a fost arestat preventiv, după ce a ieşit la iveală faptul că a aprobat 55 de contracte în regim de subdobândă şi dobândă nulă, cauzând un prejudiciu în valoare de peste 688.000 de lei, la care se adaugă şi neînregistrarea în contabilitate a aproximativ 300.000 de lei.

Prins după zece ani de autorităţile judiciare şi trimis în ţară pentru a-şi executa pedeapsa, Bălan se foloseşte de sistem ca să scape de puşcărie. El a depus o contestaţie la executare, la Judecătoria Galaţi, susţinând că este nevinovat şi a cerut rejudecarea cazului său. Tănase Bălan urmăreşte, de fapt, prescrierea pedepsei şi cere documente imposibil de recuperat după atâta timp şi dosare aflate în arhivele vechi ale instanţelor, pentru a prelungi pe cât posibil procesul. Şmecheria funcţionează, dovadă că instanţa de judecată a acordat un nou termen abia peste două luni pentru ataşarea unui dosar al Judecătoriei Galaţi, din 2002.

Fostul patron al Băncii Populare Stabilitatea nu este străin nici de vânzarea Casei de Cultură a Tineretului şi a Hotelului Tineretului, acţiuni ilegale făcute în încercarea de a acoperi prejudiciul de peste 18 milioane de lei cauzat Băncii Populare Stabilitatea.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Fostul patron al Băncii Populare Stabilitatea va sta peste nouă ani după gratii

Tănase Bălan, condamnat pentru că a dus la faliment Banca Populară Stabilitatea, pe care o conducea, şi a lăsat 350 de deponenţi pe drumuri, va face închisoare. Asta au decis luni, 7 octombrie, magistraţii Judecătoriei Galaţi, după aproape un an de tergiversări a dosarului în instanţă, fostul preşedinte al băncii încercând astfel să obţină prescrierea pedepsei de 9 ani şi şase luni aplicată de judecători.

Tănase Bălan a dispărut la scurt timp după ce fusese condamnat, în 2001, pentru devalizarea Băncii Populare Stabilitatea cu peste 18 milioane de lei. Acesta a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, omisiunea cu ştiinţă a unor înregistrări în contabilitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Escrocul care se dădea drept bancher a fost arestat preventiv după ce a ieşit la iveală faptul că a aprobat 55 de contracte în regim de subdobândă şi dobândă nulă, cauzând un prejudiciu în valoare de peste 688.000 de lei, la care se adaugă şi neînregistrarea în contabilitate a aproximativ 300.000 de lei.

Prins după 10 ani

Fostul preşedinte al Băncii Stabilitatea a fost identificat şi reţinut de autorităţile judiciare abia după zece ani. Fiind trimis în ţară pentru a-şi executa pedeapsa, Bălan a încercat să se folosească de sistem ca să scape din nou de puşcărie. El depusese o contestaţie la executare la Judecătoria Galaţi, susţinând că este nevinovat şi ceruse rejudecarea cazului său. Tănase Bălan solicitase intenţionat documente imposibil de recuperat după atâta timp şi dosare aflate în arhivele vechi ale instanţelor pentru a prelungi pe cât posibil procesul. Şmecheria a funcţionat o perioadă, dar în cele din urmă instanţa de judecată a pus capăt tergiversării dosarului, respingând contestaţia lui Tănase Bălan. Singura satisfacţie a fostului patron al Băncii Populare Stabilitatea este că a obţinut deducerea perioadei cât a fost arestat preventiv în ţară şi străinătate din pedepsa de 9 ani şi 6 luni. Tănase Bălan nu este străin nici de vânzarea Casei de Cultură a Tineretului şi a Hotelului Tineretului, acţiune ilegală făcută în încercarea de a acoperi prejudiciul de peste 15 milioane de lei cauzat Băncii Populare Stabilitatea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Fostul patron al Băncii Populare Stabilitatea mai are o şansă să scape de închisoare

Tănase Bălan, condamnat pentru că a dus la faliment Banca Populară Stabilitatea, pe care o conducea, şi a lăsat 350 de deponenţi pe drumuri, îşi joacă ultima şansă de a scăpa de puşcărie la Tribunal. Asta după ce magistraţii Judecătoriei Galaţi au decis după aproape un an de tergiversări a dosarului în instanţă ca fostul preşedinte al băncii să execute pedepsa de 9 ani şi şase luni la care fusese condamnat iniţial. Tănase Bălan a dispărut la scurt timp după ce fusese condamnat, în 2001, pentru devalizarea Băncii Populare Stabilitatea cu peste 18 milioane de lei. Acesta a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor pesoanelor, omisiunea cu ştiinţă a unor înregistrări în contabilitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Escrocul care se dădea drept bancher a fost arestat preventiv după ce a ieşit la iveală faptul că a aprobat 55 de contracte în regim de subdobândă şi dobândă nulă, cauzând un prejudiciu în valoare de peste 688.000 de lei, la care se adaugă şi neânregistrarea în contabilitate a aproximativ 300.000 de lei.

Tertipuri

Fostul preşedinte al Băncii Stabilitatea a fost identificat şi reţinut de autorităţile judiciare abia după zece ani. Fiind trimis în ţară pentru a-şi executa pedeapsa, Bălan a încercat să se folosească de sistem ca să scape din nou de puşcărie. El a depus o contestaţie la executare la Judecătoria Galaţi, susţinând că este nevinovat şi a cerut rejudecarea cazului său. Tănase Bălan solicitase intenţionat documente imposibil de recuperat după atâta timp şi dosare aflate în arhivele vechi ale instanţelor pentru a prelungi pe cât posibil procesul. Şmecheria a funcţionat o perioadă, dar instanţa de judecată a pus capăt tergiversării dosarului, respingând contestaţia lui Tănase Bălan. Acesta a atacat decizia judecătorilor la Tribunal, sperând că va obţine în cele din urmă eliberarea sa. Singura satisfacţie de până acum a fostului patron al Băncii Populare Stabilitatea este că a obţinut deducerea perioadei cât a fost arestat preventiv în ţară şi străinătate din pedepsa de 9 ani şi 6 luni.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Fostul preşedinte al Băncii Stabilitatea va sta nouă ani după gratii

Tănase Bălan, condamnat pentru că a dus la faliment Banca Populară Stabilitatea, pe care o conducea, şi a lăsat 350 de deponenţi pe drumuri, şi-a jucat şi ultima şansă de a scăpa de puşcărie la Judecătoria Galaţi. Magistraţii au decis după aproape un an de tergiversări a dosarului în instanţă ca fostul preşedinte al băncii să execute pedeapsa de 9 ani şi şase luni la care fusese condamnat iniţial.
Tănase Bălan a dispărut la scurt timp după ce fusese condamnat, în 2001, pentru devalizarea Băncii Populare Stabilitatea cu peste 18 milioane de lei. Acesta a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, omisiunea cu ştiinţă a unor înregistrări în contabilitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Escrocul care se dădea drept bancher a fost arestat preventiv după ce a ieşit la iveală faptul că a aprobat 55 de contracte în regim de subdobândă şi dobândă nulă, cauzând un prejudiciu în valoare de peste 688.000 de lei, la care se adaugă şi neînregistrarea  în contabilitate a aproximativ 300.000 de lei.
Vrea să sesizeze CEDO
Fostul preşedinte al Băncii Stabilitatea a fost identificat şi reţinut de autorităţile judiciare abia după zece ani. Fiind trimis în ţară pentru a-şi executa pedeapsa, Bălan a încercat să se folosească de sistem ca să scape din nou de puşcărie. El a depus o contestaţie la executare la Judecătoria Galaţi, susţinând că este nevinovat şi a cerut rejudecarea cazului său. Tănase Bălan solicitase intenţionat documente imposibil de recuperat după atâta timp şi dosare aflate în arhivele vechi ale instanţelor, pentru a prelungi pe cât posibil procesul. Şmecheria a funcţionat o perioadă, dar instanţa de judecată a pus capăt tergiversării dosarului, respingând contestaţia lui Tănase Bălan.
Singura satisfacţie de până acum a fostului patron al Băncii Populare Stabilitatea este că a obţinut deducerea perioadei cât a fost arestat preventiv în ţară şi străinătate din pedepsa de 9 ani şi 6 luni. Bălan ceruse judecătorilor şi sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului, dar cererea i-a fost respinsă zilele trecute pe motiv că o astfel de solicitare se depune direct la instanţa europeană şi nu prin intermediul justiţiei din România, însă nimic nu îl împiedică să facă acum acest lucru.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Fostul preşedinte al Băncii Stabilitatea nu scapă de închisoare

Tănase Bălan, condamnat pentru că a dus la faliment Banca Populară Stabilitatea, pe care o conducea, şi a lăsat 350 de deponenţi pe drumuri, şi-a jucat şi ultima şansă de a scăpa de puşcărie la Judecătoria Galaţi. Magistraţii au respins o cerere de revizuire, ce viza sentinţa penală în baza căreia fostul preşedinte al băncii a fost condamnat la 9 ani şi şase luni de închisoare.

Tănase Bălan a dispărut la scurt timp după ce fusese condamnat, în 2001, pentru devalizarea Băncii Populare Stabilitatea cu  peste 18 milioane de lei. Acesta a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor pesoanelor, omisiunea cu ştiinţă a unor înregistrări în contabilitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Escrocul care se dădea drept bancher a fost arestat preventiv după ce a ieşit la iveală faptul că a aprobat 55 de contracte în regim de subdobândă şi dobândă nulă, cauzând un prejudiciu în valoare de peste 688.000 de lei, la care se adaugă şi neânregistrarea  în contabilitate a aproximativ 300.000 de lei. 

Găsit după 10 ani

Fostul preşedinte al Băncii Stabilitatea a fost identificat şi reţinut de autorităţile judiciare abia după zece ani. Fiind trimis în ţară pentru a-şi executa pedeapsa, Bălan a încercat să se folosească de sistem ca să scape din nou de puşcărie. El a depus o contestaţie la executare la Judecătoria Galaţi, susţinând că este nevinovat şi a cerut rejudecarea cazului său. Tănase Bălan solicitase intenţionat documente imposibil de recuperat după atâta timp şi dosare aflate în arhivele vechi ale instanţelor pentru a prelungi pe cât posibil procesul. Şmecheria a funcţionat o perioadă, dar instanţa de judecată a pus capăt tergiversării dosarului, respingând contestaţia lui Tănase Bălan. Singura satisfacţie de până acum a fostului patron al Băncii Populare Stabilitatea este că a obţinut deducerea perioadei cât a fost arestat preventiv în ţară şi străinătate din pedepsa de 9 ani şi 6 luni. Bălan ceruse judecătorilor şi sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului, dar cererea i-a fost respinsă pe motiv că o astfel de solicitare se depune direct la instanţa europeană şi nu prin intermediul justiţiei din România, însă nimic nu îl împiedică să facă acum acest lucru.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cum a furat un director de bancă 4,1 milioane de euro. Escrocul a fost condamnat la nouă ani de închisoare
Tănase Bălan a fondat Banca Populară Stabilitatea, al cărei faliment a golit conturile a câteva sute de deponenţi. În acelaşi timp, banca a fost folosită ca interfaţă pentru jefuirea patrimoniului fostului UTC, dar şi pentru „sponsorizarea” cu credite fără dobândă a unor potentaţi ai Galaţiului.

După mai bine de 15 ani de procese, cazul lui Tănase Bălan (57 ani), fostul preşedinte al Băncii Populare Stabilitatea din Galaţi a ajuns la final. Judecătorii au consfinţit faptul că inculpatul (el este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi abuz în serviciu) trebuie să ispăşească o pedeapsă de nouă ani şi şase luni de închisoare, sentinţa fiind definitivă.
Tănase Bălan este la a doua condamnare pentru faptele sale, după ce, în 2001, fusese condamnat la 12 de închisoare. Cum, însă, era judecat în stare de libertate, inculpatul a fugit în Italia cu puţin înainte de pronunţare, de unde a fost „recuperat” de-abia după nouă ani, în 2010, după care a fost introdus în arest. Surprinzător este faptul că, imediat după capturarea lui Bălan, magistraţii gălăţeni i-au acceptat cererea de revizuire a sentinţei. Acest lucru a dus la alţi patru ani de tergiversări juridice (de toate felurile, inclusiv cu solicitarea unor înscrisuri închipuite, a căror găsire era, deci, imposibilă), care însă se încheie aici.
Credite bancare cu parfum de şpagă
Lungirea exagerată a procesului este cel puţin suspectă, nu puţini fiind păgubiţii care au apreciat, chiar în sala de judecată, că inculpatul este protejat de cei care, la un moment dat, s-au „înfruptat” din banii băncii sub formă de credite fără dobîndă. Deşi nu se cunoaşte lista persoanelor care au beneficiat de respectivele credite (se ştie că doar că sunt 55 de astfel de contracte, care au produs un prejudiciu de un milion de lei) se vorbeşte despre faptul că beneficiarii ar fi persoane importante din lumea politică a Galaţiului. Aceştia au depus banii (luaţi de la Stabilitatea cu dobândă zero) la alte bănci, de unde au încasat dobânzi de circa un milion de lei, motiv pentru care „afacerea” semănă în unele aspecte ale ei cu un fel de mită/taxă de protecţie mascată. În urma falimentului băncii, cei aproape 400 de deponenţi (persoane fizice şi juridice) pe care momentul i-a prins cu banii în conturi au pierdut în total circa 18 milioane de lei, adică 4,1 milioane de euro.
Cum a furat Tănase Bălan banii băncii
Tănase Bălan, în calitate de preşedinte al Băncii Stabilitatea şi contrar hotărârii Consiliului de Administraţie, a aprobat (în perioada 2006-2008) 55 de contracte în regim de subdobândă şi dobândă nulă, cauzând un prejudiciu estimat la câteva sute de mii de euro. Bălan a fost şi „interfaţa" în jefuirea patrimoniului fostului UTC (Uniunea Tineretului Comunist). El a cumpărat, contra unui preţ foarte mic, de doar 280.000 de lei, de la Fundaţia pentru Tineret Galaţi, două imobile pe care aceasta le preluase de la UTC: Casa de Cultură a Tineretului şi Hotelul Tineretului. Operaţiunea nu a fost nici în ziua de azi complet elucidată de procurori (se pare că faptele s-au şi prescris), dar fiind că imobilele au fost întrăinate de Fundaţie la preţul a patru apartamente, deşi ele au împreună o suprafaţă desfăşurată de peste 8.000 de metri pătraţi, valoarea lor de piaţă depăşind 10 milioane de euro.
Ulterior, cele două imobile au ajuns în posesia miliardarului Maricel Păcuraru, însă tot la un preţ mult subestimat, respectiv 500.000 de euro, adică de 20 ori mai puţin decât valoarea reală.
A fost o vreme şi revoluţionar!
Potrivit tabelului cu revoluţionarii gălăţeni, publicat în 2011 pe site-ul Prefecturii Galaţi, Tănase Bălan (aflat la poziţia 17) a primit, în calitate de posesor al certificatului de revoluţionar nr. 18633, mai multe foloase: 10.000 de metri pătraţi de teren, gratuitate pe transportul urban şi pe CFR şi scutire de plata taxei Radio TV. Coincidenţă interesantă, el a obţinut certificatul exact în perioada în care Banca Stabilitatea era „pe val” şi dădea credite privilegiate (cu dobândă zero) persoanelor cu influenţă în politică şi administraţie. Certificatul lui de revoluţionar a fost ulterior invalidat, însă organele de urmărire penală nu au mers pe urma fraudei, deşi s-ar fi impus.
adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

9 ani de închisoare pentru fostul preşedinte al Băncii Stabilitatea

Tănase Bălan, condamnat pentru că a dus la faliment Banca Populară Stabilitatea, pe care o conducea, şi a lăsat 350 de deponenţi pe drumuri, va executa în cele din urmă pedeapsa la care fusese condamnat iniţial de Tribunalul Galaţi.

Judecătoria a respins iniţial o cerere de revizuire, ce viza sentinţa penală în baza căreia fostul preşedinte al băncii a fost condamnat la 9 ani şi şase luni de închisoare, dar sentinţa a fost atacată la Tribunal şi apoi la Curtea de Apel Galaţi, însă Tănase Bălan a realizat că nu are şanse să mai scape de închisoare şi a renunţat la calea de atac.

Fostul preşedinte al Băncii Stabilitatea a dispărut la scurt timp după ce fusese condamnat, în 2001, pentru devalizarea instituţiei bancare cu peste 18 milioane de lei. Acesta a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, omisiunea cu ştiinţă a unor înregistrări în contabilitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Escrocul care se dădea drept bancher a fost arestat preventiv după ce a ieşit la iveală faptul că a aprobat 55 de contracte în regim de subdobândă şi dobândă nulă, cauzând un prejudiciu în valoare de peste 688.000 de lei, la care se adaugă şi neînregistrarea în contabilitate a aproximativ 300.000 de lei.

Fostul preşedinte al Băncii Stabilitatea a fost identificat şi reţinut de autorităţile judiciare abia după zece ani. Fiind trimis în ţară pentru a-şi executa pedeapsa, Bălan a încercat să se folosească de sistem ca să scape din nou de puşcărie. El a depus o contestaţie la executare la Judecătoria Galaţi, susţinând că este nevinovat, şi a cerut rejudecarea cazului său. Tănase Bălan solicitase intenţionat documente imposibil de recuperat după atâta timp şi dosare aflate în arhivele vechi ale instanţelor pentru a prelungi pe cât posibil procesul. Şmecheria a funcţionat o perioadă, dar instanţa de judecată a pus capăt tergiversării dosarului, respingând contestaţia lui Tănase Bălan. Singura satisfacţie de până acum a fostului patron al Băncii Populare Stabilitatea este că a obţinut deducerea perioadei cât a fost arestat preventiv în ţară şi străinătate din pedepsa de 9 ani şi 6 luni.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.