Jump to content

"Război fratricid" între Electrocentrale şi Apaterm


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Electrocentrale cere insolvenţa Apaterm

Potrivit informaţiilor primite de la preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Electrocentrale, Iulian Aramă, conducerea furnizorului local de agent termic primar va solicita instanţei intrarea în insolvenţă a Apaterm, motivul reprezentându-l datoriile consistente acumulate de către societatea locală de furnizare a apei calde şi a căldurii. "Electrocentrale va cere în instanţă intrarea în insolvenţă a Apaterm, care înregistrează datorii în sumă de 3.000 de miliarde de lei vechi. Lunar Apaterm are de achitat către Electrocentrale facturi de circa 30 de miliarde de lei vechi", ne-a declarat Iulian Aramă. Potrivit aceleiaşi surse, aceasta este o modalitate prin care Electrocentrale ar putea să îşi recupereze sumele datorate de către Apaterm. "Electrocentrale, care produce agentul termic primar, doreşte să preia activitatea de furnizare a apei calde şi a căldurii, care este asigurată de către Apaterm", ne-a mai declarat preşedintele CA al Electrocentrale, Iulian Aramă.

"Un gest sinucigaş". Aceasta este părerea directorului general al Apaterm, George Cubasa, despre intenţia conducerii Electrocentrale. "Apaterm este singurul client al Electrocentrale în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic primar. Dacă, Doamne fereşte, ar lua această decizie, pe care nu o consider una normală, ar omorî practic găina de aur care face ouă şi ar fi un gest sinucigaş pentru ei, deoarece nu vor mai avea cui să furnizeze agentul termic primar pe care ei îl produc. Cât despre datoriile de 3.000 de miliarde de lei vechi, ele sunt în cea mai mare parte unele istorice, datoria de bază fiind de 2.150 miliarde de lei vechi, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi. Apaterm avea o datorie de 2.850 de miliarde de lei vechi atunci când eu am preluat conducerea societăţii, iar aceasta a scăzut acum la 2.150 demiliarde de lei vechi. Nu este vina Apaterm că a primit cu întârziere subvenţiile de la administraţia locală sau de la bugetul de stat şi astfel nu s-au putut plăti la timp facturile către Electrocentrale. Cât despre preluarea activităţii de furnizare a apei calde şi a căldurii de către Electrocentrale, nu cred că se poate face acest lucru", a mai spus directorul general al Apaterm, George Cubasa. Acesta face un apel la colegii săi de la Electrocentrale la înţelegelere şi raţiune, pentru ca gălăţenii să nu aibă la iarnă de suferit.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Gălăţenii sunt la un pas să rămână fără căldură în apartamente

Pentru început toţi locuitorii municipiului riscă să rămână fără apă caldă încă din luna octombrie. Motivul acestor decizii: datoriile mari înregistrate de oameni la plata întreţinerii

Din cauza datoriilor foarte mari înregistrate de populaţie către societatea Apaterm, societatea locală de termoficare se află în imposibilitatea de a-şi achita datoriile faţă de S.C Electrocentrale Galaţi. Asfel, nici S.C Electrocentale Galaţi nu poate efectua plăţile datorate societăţii SNGN ROMGAZ S.A. Mediaş, motiv pentru care SNGN ROMGAZ S.A. Mediaş a sistat livrările de gaze naturale pentru S.C.Electrocentrale S.A.

În consecinţă, dacă societatea Apaterm Galaţi nu va achita din restanţe, există posibilitatea opririi furnizării cu agent termic la nivel de întreg municipiu. „Pe această cale, tragem un semnal de alarmă şi apelăm la buna înţelegere cetăţenilor, altfel vom rămâne fără apă caldă începând cu 1 octombrie 2010, iar odată cu venirea sezonului rece, dacă nu se vor înregistra plăţi la nivelul debitelor restante, vom ajunge în situaţia de a rămâne fără căldură începând cu 1 noiembrie 2010", ne-a declarat George Cubasa, directorul Aparerm.

La ora actuală nu mai puţin de 500 de asociaţii au datorii la Apaterm şi datorează în plus şi penalităţi. În momentul de faţă, datoria de bază este mai mică decât cuantumul penalităţilor: 580 faţă de 790 de miliarde lei vechi. În prezent, Apaterm Galaţi are de recuperat 38 de milioane de euro de la populaţie, 14 milioane de euro de la bugetul statului şi încă 2,4 milioane de euro de la administraţia locală. În plus, societatea are datorii către Electrocentrale de aproape 60 milioane de euro.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/La_iarna-_Galatenii_sunt_la_un_pas_sa_ramana_fara_caldura_in_apartamente_0_344966068.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Romgaz ameninţă Electrocentrale că îi taie gazul

Producătorul local de energie termică, Electrocentrale, şi distribuitorul de apă caldă şi căldură, Apaterm, nu au demarat probele la cald pe reţele nici acum, la aproape trei săptămâni de când minimele au coborât sub 10 grade Celsius la Galaţi. Asta în condiţiile în care, potrivit legii, sistemul de termoficare trebuia pornit după primele trei zile consecutive cu temperaturi scăzute.

Săptămâna trecută, oficiali ai societăţii Apaterm au anunţat că probele vor începe pe 14 octombrie, însă termenul a fost depăşit fără ca acest lucru să se întâmple. Distribuitorul de apă caldă şi căldură susţine că nu a putut demara probele la cald deoarece Electrocentrale nu i-a furnizat agent termic.

La rândul său, termocentrala spune că nu a primit o cantitate suficientă de gaz metan de la Romgaz pentru a putea mări parametrii producţiei. „În momentul de faţă, cei de la Romgaz ne livrează gaz suficient doar pentru apa caldă menajeră. Le-am cerut să mărească debitul de gaz, pentru ca noi să putem încălzi apa mai tare, pentru încălzirea oraşului, însă nu cred că vor accepta”, a declarat, ieri, directorul general al societăţii Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.

Banii sau gazul!

Situaţia este foarte delicată. Termocentrala a rămas în urmă cu plăţile către furnizorul de gaz, iar acesta îi trimite somaţii peste somaţii şi o ameninţă că îi taie gazul. „Avem o restanţă de 20 de milioane de lei către Romgaz şi suntem somaţi în fiecare zi să o achităm, altfel rămânem fără gaz. Alte două CET-uri din ţară, aflate într-o situaţie similară, au rămas deja fără gaz. Noi avem noroc că încă avem gaz pentru a prepara apa caldă menajeră”, a afirmat Urbanschi.

Criza de lichidităţi care pune sub semnul întrebării încălzirea oraşului nu este exclusiv problema societăţii Electrocentrale. Ea a apărut deoarece populaţia nu a plătit în întregime şi la timp apa caldă şi căldura consumate, acumulând restanţe de peste 150 de milioane de lei către distribuitorul Apaterm. La rândul său, acesta din urmă nu şi-a putut achita consumul de energie termică livrată de Electrocentrale, căreia a ajuns să îi datoreze circa 300 de milioane de lei. „Apaterm figurează cu un debit de bază de 200 de milioane de lei, la care se adaugă încă 100 de milioane de lei, cu titlu de penalităţi. Plăţile către noi, care se fac în funcţie de volumul încasărilor de la populaţie, nu sunt foarte consistente. În prima jumătate a acestei luni, de exemplu, Apaterm ne-a achitat 2,2 milioane de lei, din care ultima plată, efectuată pe 15 octombrie, a fost în cuantum de 46.200 de lei”, a subliniat directorul general al societăţii Electrocentrale, Eduard Urbanschi.

Trebuie să spunem că, pe fondul răcirii vremii, societăţile de termoficare din Timişoara şi Reşiţa au început să le furnizeze căldură consumatorilor încă din prima săptămână a lunii octombrie.

În schimb, la Galaţi sunt încălzite doar 14 creşe, grădiniţe şi şcoli. Zilele trecute, locatarii unui bloc au cerut şi ei căldură, însă nu au primit deocamdată un răspuns de la Apaterm, cererea lor fiind încă în analiză.

http://www.viata-libera.ro/articol-Romgaz_ameninta_Electrocentrale_ca_ii_taie_gazul_2.html

Link to comment
Share on other sites

Răgaz pentru căldura Galaţiului

Romgaz a mai dat un răgaz către Electrocentrale să îşi achite o parte din datorii pentru a nu sista furnizarea gazelor naturale către furnizorul local de agent termic primar. „Azi (n.r. - ieri) trebuia ca Romgaz să sisteze furnizarea gazelor naturale, dar am reuşit să mai obţinem o păsuire, în sensul că până luni trebuie să mai plătim o parte din cele 19 milioane de lei pe care Electrocentrale le are de achitat către Romgaz. Joi voi fi la Mediaş pentru a discuta cu conducerea Romgaz pentru a obţine o reeşalonare a datoriilor”, ne-a declarat directorul general al Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.

În timp ce datoria Electrocentrale către Romgaz se riducă la 19 milioane de lei, Electrocentrale are de încasat de la Apaterm suma de 300 de milioane de lei, susţine directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.

„Am discutat şi cu directorul Apaterm, George Cubasa, şi cu domnul primar Dumitru Nicolae pentru a găsi o soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii neplăcute. În ceea ce priveşte solicitarea făcută de Apaterm şi anume de a se furniza un debit mai mare de agent termic primar pentru a face probele la cald ale instalaţiilor, nu putem onora această cerere nu pentru că nu vrem noi, ci pentru că Romgaz nu doreşte să ne furnizeze o cantitate mai mare de gaze naturale”, ne-a mai declarat directorul general al Elecrocentrale.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/demersuri-pentru-caldura-galatiului.html

Link to comment
Share on other sites

Romgaz cere garanţii financiare de la Primărie

Directorul general al societăţii Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, a continuat ieri, la Mediaş, discuţiile cu oficialii companiei naţionale Romgaz, în încercarea de a-i convinge să mărească livrările de gaz metan către termocentrala din sudul Moldovei care, la debitul actual, nu poate produce agent termic primar pentru încălzirea oraşului. Furnizorul de gaz refuză să mărească debitul din cauza celor 20 de milioane de lei pe care Electrocentrale i le datorează, pentru recuperarea cărora a şi ameninţat unitatea gălăţeană că îi taie gazul. „Suntem în discuţii cu Romgaz. Sunt speranţe să nu ne taie gazul, dar nu şi să ne dea mai mult”, a declarat, ieri, Eduard Urbanschi.

În timpul rundei de negocieri de ieri, reprezentanţii Romgaz şi-au arătat, totuşi, disponibilitatea de a creşte livrările de gaz metan către CET. Cu o condiţie, însă. „Pentru a ne furniza o cantitate mai mare de gaz, compania Romgaz vrea să ne asumăm un grafic de eşalonare a datoriei de 20 de milioane de lei şi vrea, de asemenea, ca acest angajament să fie sprijinit de garanţii financiare, în echivalentul restanţei, din partea Primăriei municipiului Galaţi”, a precizat directorul general de la Electrocentrale. Oficialii Romgaz vor garanţii financiare de la municipalitate pentru că aceasta, prin societatea edilitară Apaterm, cumpără agentul termic primar produs de Electrocentrale şi distribuie apoi către populaţie apă caldă şi căldură.

http://www.viata-libera.ro/articol-Romgaz_cere_garantii_financiare_de_la_Primarie_2.html

Link to comment
Share on other sites

Dispută Electrocentrale - Apaterm pe pielea noastră

După ce, joi, şi-a asumat angajamentul de a plăti eşalonat datoria de 20 de milioane de lei către Romgaz şi de a obţine garanţii financiare de la Primărie, producătorul de energie termică Electrocentrale Galaţi a anunţat, ieri, că îi este imposibil să efectueze o primă plată către furnizorul de gaz metan. Motivul? Distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm, căruia îi vinde agentul termic primar, a primit subvenţia de energie termică de la Guvern, dar nu a virat-o integral în conturile termocentralei. „Apaterm tocmai a primit 2,5 milioane de lei de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu titlu de subvenţie pentru achiziţiile de energie termică. Banii trebuia să ajungă la noi şi, la rândul nostru, noi trebuia să îi virăm către furnizorul de gaz metan Romgaz. La cele 2,5 milioane mai puneam şi noi încă pe atât, astfel încât să efectuăm o plată rezonabilă către Romgaz. Cinci milioane de lei ar fi fost un început. În schimb, Apaterm nu ne-a virat toată subvenţia, ci doar 70 la sută din ea, motivând că au avut şi ei unele cheltuieli. În această situaţie, noi nu putem face o plată suficient de consistentă către Romgaz, încât să determinăm compania să mărească livrările de gaz către noi şi să putem porni, în sfârşit, sistemul de încălzire”, a declarat directorul general al Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi.

Directorul de producţie al societăţii Apaterm, Mircea Ispas, a confirmat spusele directorului CET, însă a adăugat că, spre deosebire de Apaterm, termocentrala are şi alte surse de venit şi, folosindu-le, ar putea scăpa rapid de restanţa către Romgaz. „Da, am virat către Electrocentrale doar 71 la sută din subvenţia de 2,5 milioane de lei primită de la MAI. Apaterm nu poate vira toţi banii către CET. Cu ce mai rămâne dacă îi virează pe toţi? Cu ce mai efectuează reparaţiile curente?. În schimb, Electrocentrale produce şi energie electrică, ce face cu banii pe care îi încasează din vânzarea ei?”, a afirmat Mircea Ispas.

Oficialul Apaterm a criticat şi Executivul, care îşi achită obligaţiile financiare cu mare întârziere, generând blocaje în activitatea unităţilor publice din teritoriu. Exemplul cel mai elocvent este cel de faţă, în care Executivul nu a plătit la timp subvenţia la energia termică, Apaterm nu prea a avut ce vira către Electrocentrale, iar Electrocentrale nu a putut achita gazul livrat de Romgaz. „Guvernul are să ne dea încă 7,5 milioane de lei cu titlu de subvenţie pentru energia termică pe 2010. De subvenţia din anii anteriori, nici nu mai zic. Ne dă banii cu ţârâita”, a spus Mircea Ispas.

Reprezentantul Apaterm a făcut, totodată, apel la populaţie să-şi achite facturile la apă caldă şi căldură, pentru a pune umărul la deblocarea crizei căldurii. „Consumatorii să facă plăţi! Au peste 150 de milioane de lei datorii”, a afirmat Mircea Ispas.

http://www.viata-libera.ro/articol-Disputa_Electrocentrale-Apaterm_pe_pielea_noastra.html

Link to comment
Share on other sites

Electrocentrale s-a înţeles cu Romgaz

Electrocentrale Galaţi s-a înţeles cu Romgaz Mediaş să semneze un grafic de reeşalonare a datoriei de 19 milioane de lei. Directorul Apaterm nu crede că Electrocentrale ar fi lăsat în frig cele este 80.000 de apartamente din Galaţi. Până la urmă, nu vom îngheţa în apartamente, în această iarnă. Jocul de nervi pe tema căldurii din casele gălăţenilor a luat sfârşit. S-a găsit o soluţie de compromis: nu se mai condiţionează livrarea gazului cu plata integrală a datoriei de 19 milioane de lei, dar se va face o reeşalonare a plăţii acesteia pe o perioadă de şase luni.

Iulian Aramă, preşedintele Consiliului de Administraţiei al SC Electrocentrale SA Galaţi ne-a confirmat vestea cea bună. „Am reuşit să-i convingem pe cei de la Romgaz să ne asigure gazul necesar pentru termoficare. Am decis să semnăm un acord privind reeşalonarea datoriilor către Romgaz", a mai precizat Aramă.

Înţelegerea ar urma să fie semnată între Romgaz, Electrocentrale şi Apaterm - societatea locală de termoficare. „Dacă nu se va putea ajunge la o astfel de înţelegere vom încerca să ne asumăm noi toată înţelegerea cu Romgazul, pentru ca populaţia să nu fie afectată", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale.

În schimb, George Cubasa, directorul Apaterm, ne-a explicat: „Cel puţin 3.000 metri cubi/ oră de gaz metan sunt necesari pentru pornirea termoficării. Ei (n.r. - conducerea Electrocentrale) se joacă de-a ameninţările. Nu cred că aveau curajul să lase lumea în frig când venea gerul".

Reţeaua de termoficare a trecut proba testelor la cald, efectuate în ultimele zile. „Nu sunt probleme majore. Două puncte termice din zona Port sunt oprite pentru moment, dar acolo sunt lucrări la reţea, efectuate de Electrocentrale", ne-a informat ing. Mircea Ispas, directorul de producţie al SC Apaterm SA.

În prezent, Electrocentrale primeşte de la Romgaz 1.900 metri cubi/ oră de combustibil gazos, cu 1.100 mai puţin decât necesarul pentru pornirea termoficării. Romgaz a refuzat să asigure diferenţa cauza facturilor neachitate de Electrocentrale. La rândul său, Electrocentrale are de încasat de la Apaterm 26 de milioane de lei. La capătul lanţului datoriilor Apaterm se plânge că nu poate plăti facturile către Electrocentrale din cauza datoriilor populaţiei. Apaterm Galaţi are de recuperat 38 de milioane de euro.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Vom_avea_caloriferele_calde_la_Galati_si_in_aceasta_iarna_0_359964100.html

Link to comment
Share on other sites

Deci pana la urma, Electrocentrale a reusit sa rezolve problema. Desigur, atata vreme cat se respecta un grafic de plati. Oare chiar mai e nevoie de altcineva care doar sa se planga ca nu reuseste sa-si incaseze banii?

Link to comment
Share on other sites

„Încălzirea porneşte până la sfârşitul săptămânii”

„Gălăţenii ar putea primi căldură foarte curând, până la sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat directorul general al societăţii producătoare de agent termic Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, ieri, după întâlnirea cu primarul Dumitru Nicolae şi cu oficialii unităţii edilitare de distribuţie a apei calde şi a căldurii, Apaterm.

După săptămâni în şir în care, pe de o parte, a fost somat de furnizorul de gaz metan Romgaz să-şi plătească datoria de 20 de milioane de lei dacă vrea să primească mai mult gaz şi, de partea cealaltă, a fost ţinta înjurăturilor gălăţenilor îngheţaţi în apartamente, managerul centralei poate respira, în sfârşit, uşurat.

Edilul-şef i-a promis că, pentru binele comunităţii, îl ajută să depăşească această criză. „Domnul primar va prezenta joi, în plenul Consiliului Local, graficul de eşalonare a datoriei de 20 de milioane de lei pe care noi ni l-am asumat în faţa Romgazului şi le va cere consilierilor locali să identifice resursele financiare necesare pentru a plăti o parte din această restanţă, atât cât să putem determina furnizorul de gaz să mărească livrările către noi şi noi, la rândul nostru, să mărim producţia de agent termic primar, astfel încât Apaterm să poată începe furnizarea de căldură către populaţie”, a afirmat Eduard Urbanschi.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EIncalzirea_porneste_pana_la_sfarsitul_saptamanii%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Consiliul Local cere căldură de la 1 noiembrie

Afară erau doar cinci grade, în casele gălăţenilor care nu au centrale termice proprii era la fel de frig, dar spiritele aleşilor se încinseseră la şedinţa Consiliului Local de ieri discutând despre datoriile faţă de furnizorii de căldură. Mărul discordiei îl constituia informarea privind situaţia datoriilor municipiului către furnizorii de energie termică şi angajarea autorităţii locale la plata acestora, document pe care cu greu au acceptat aleşii să-l voteze. Primarul Dumitru Nicolae le-a explicat motivele pentru care trebuie să-şi însuşească documentul: „Romgaz Mediaş nu ne-a mai dat gaze, aşteptând garanţii din partea autorităţilor locale privind datoriile existente şi plata facturilor de acum până anul viitor. Informarea o trimitem la Electrocentrale şi la Mediaş, pentru a debloca o situaţie jenantă”, a spus Nicolae.

Documentul prevede negru pe alb că suma estimată a facturilor de la Romgaz ce vor fi emise în perioada octombrie 2010 – septembrie 2011 (partea aferenta consumului de gaze pentru producerea apei fierbinţi) este de 60.687.271 de lei. Soldul restant la 27 noiembrie 2010 către Romgaz este de 27.487.533 de lei. În contrapartidă, datoria Apaterm către Electrocentrale este de 205.520.224 de lei – reprezentând contravaloarea energiei termice livrate şi neîncasate, şi 100.013.993 de lei – majorări şi penalităţi.

„Având în vedere necesitatea furnizării către cetăţenii municipiului Galaţi a energiei termice, solicităm SNGN Romgaz SA Mediaş furnizarea de gaze naturale începând cu data de 1 noiembrie 2010. De asemenea, Consiliul Local, Primarul si SC Apaterm se angajează să depună toate eforturile pentru achitarea, în funcţie de încasări, a sumelor reprezentând gaze naturale furnizate pentru energie termică, să urmărească plata acestora către furnizor, corelat cu încasarea de la consumatori, să analizeze periodic şi să dispună măsurile care se impun pentru a asigura un grad de încasare corespunzător şi achitarea contravalorii gazelor naturale”, se arăta în documentul supus atenţiei aleşilor.

Deşi nu erau foarte încântaţi să voteze o informare, până la urmă aleşii au acceptat şi au ridicat (în parte) mâinile. Cu 20 de voturi pentru şi două contra, consilierii au dat girul documentului care le-ar putea aduce căldura gălăţenilor. Restul depinde de Romgaz Mediaş.

http://www.viata-libera.ro/articol-Consiliul_Local_cere_caldura_de_la_1_noiembrie_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

„Război fratricid” între Electrocentrale şi Apaterm

Viceprimarul PNL Mircea Cristea a anunţat ieri că Electrocentrale a blocat contul escrow de la Apaterm şi că măsura poate duce la blocarea activităţii, mai ales într-un moment riscant – în noiembrie. „Este un gest pervers pentru că, în aparenţă, nu este o blocare a activităţii, dar societatea este lăsată fără mijloace de rezolvare a eventualelor probleme apărute. Măsura, în afara logicii economice elementare, nu a fost cerută de Romgaz, ci de Electrocentrale. E un război fratricid când omul tău îţi blochează contul. Nu se pot face cheltuieli de întreţinere, de reparaţii – asemenea intervenţii apar în fiecare zi - şi mă tem că vor intra în incapacitate de lucru, nu de plată. E fără precedent ce se întâmplă. E foarte grav, pentru că nu poţi să laşi oraşul fără căldură”, a declarat Mircea Cristea.

Viceprimarul a mai spus şi că încasările au scăzut incredibil din cauza Legii 175 „date de trei parlamentari gălăţeni a căror singură grijă e să mai capete un mandat”. Mircea Cristea şi-a exprimat şi suspiciuni legate de calculul facturii de producere a energiei termice, un produs secundar.

Liberalul a lansat şi o posibilă cale de rezolvare a problemelor legate de uriaşele datorii ale gălăţenilor la căldură. Potrivit lui Cristea, în primăvară, Apaterm ar putea declara insolvenţă, caz în care Electrocentrale va trebui să-şi recupereze singură banii de la oameni! „Să-şi angajeze 20.000 de avocaţi să dea în judecată oamenii! A doua zi, înfiinţăm SC Apaterm 2, transferăm oamenii şi facem contracte noi, în termeni serioşi! Care e problema?”, a declarat pe jumătate în glumă, pe jumătate în serios, Mircea Cristea.

„Ne facem datoria până la capăt”

Contactat telefonic, directorul general al SC Apaterm, George Cubasa, ne-a asigurat că atât societatea cât şi oamenii şi sindicatul îi sunt alături şi că îşi vor face cu toţi datoria până la capăt: „După părerea mea, contul escrow nu poate fi blocat decât printr-un abuz de lege. Şi banca şi Electrocentrale încalcă regulile prevăzute de lege privind contul escrow şi fac ca acesta să nu mai poată fi operat pe un termen de 15 zile. Contul îşi poate pierde caracterul escrow şi devine unul nul, un cont ce poate fi anulat. Vă asigur însă că îmi voi face datoria faţă de gălăţeni până la capăt”.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9ERazboi_fratricid%E2%80%9D_intre_Electrocentrale_si_Apaterm_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

„Situaţia furnizării căldurii este una critică!”

„Situaţia furnizării căldurii este una critică!”, ne-a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Electrocentrale, Iulian Aramă, care a precizat că Romgaz Mediaş a reziliat contractul legat de furnizarea gazelor naturale pe care îl avea încheiat cu Electrocentrale. Motivul luării acestei măsuri aspre este legat de datoriile istorice în sumă de 140 miliarde de lei vechi, pe care furnizorul local de agent termic primar le are către Romgaz Mediaş, în timp ce Electrocentrale are de încasat de la Apaterm nu mai puţin de 3.000 de miliarde de lei vechi, după cum ne-a mai declarat Iulian Aramă. Cât despre consecinţele luării unei asemenea decizii de către cei de la Romgaz Mediaş, acestea ar putea fi resimţite de gălăţeni, care sunt în pericol de a vedea cum caloriferele se transformă în obiecte de decor. „Pot să vă spun că situaţia este una critică. Cei de la Romgaz Mediaş au reziliat contractul încheiat cu Electrocentrale şi livrează gaze naturale doar pe bază de comandă şi doar cu plata unor sume în avans. În aceste condiţii, în care trebuie plătită în avans cantitatea de gaze naturale care urmează să fie furnizată, pot apărea oricând probleme. De exemplu, acum, pentru asigurarea unui debit corespunzător de agent termic primar către Apaterm, a trebuit să asigurăm o suplimentare cu o anumită cantitate de păcură, dar acest lucru creează probleme din punct de vedere al protecţiei mediului”, ne-a mai declarat preşedintele CA al Electrocentrale. Acesta ne-a mai spus că în ultimele zile, în contul Electrocentrale au intrat 18 miliarde de lei vechi ca urmare a blocării contului escrow al Apaterm, bani care au fost viraţi în contul Romgaz Mediaş.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/situatia-furnizarii-caldurii-este-una-critica-3029.html

Link to comment
Share on other sites

Apaterm Galaţi - ameninţată cu insolvenţa

Conducerea societăţii locale de termoficare susţine că furnizorii ameninţă cu procedura de insolvenţă. Electrocentrale a blocat contul escrow în care ajung încasările de la clienţi şi subvenţia de la Guvern destinată SC Apaterm.

Situaţie fără precedent la Apaterm! Pe 3 noiembrie, Electrocentrale a blocat contul escrow al Apaterm, din care, în mod normal, 72% din încasări ajung automat la Electrocentrale şi 28% rămân la Apaterm. „Ei au blocat contul obligându-ne să le dăm şi cei 28%, fără să ţină cont că şi noi suntem o societate comercială, că avem cheltuieli de producţie, cu furnizorii, reparaţii. Acum ne judecăm cu Electrocentrale. Deşi nu s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, au blocat contul. Nu aveau voie să facă asta”, spune directorul George Cubasa.

Cât priveşte salariile celor 1.090 de salariaţi, directorul Apaterm susţine că, potrivit legii, are voie să ridice din contul escrow suma necesară pentru plata acestora. „Bani pentru salarii am, dar asta nu mă ajută cu nimic. Eu nu am cu ce să plătesc furnizorii, reparaţiile. Furnizorii mă ameninţă că vor cere insolvenţa. Nici nu ştiu ce mă doare mai tare: că rămâne Galaţiul fără căldură sau că am pe capul meu DNA-ul, Curtea de Conturi, Prefectura, Direcţia de Finanţe Bucureşti?”, se întreabă Cubasa. Directorul Apaterm mai susţine că va urma o perioadă de funcţionare în regim de avarie, iar când va veni gerul, sistemul nu va mai putea fi menţinut. „În momentul în care instalaţia noastră va fi în pericol de îngheţ, va trebui să o opresc. Altfel riscăm să avem nenorociri în oraş. Vom ajunge la oprirea activităţii tocmai când vine viscolul. Eu nu am nicio putere”, afirmă Cubasa.

În replică, Iulian Aramă, preşedintele Consiliului de Administraţie Electrocentrale Galaţi, ne-a declarat: „Apaterm are conturile blocate pentru ca toate plăţile să se facă sub supravegherea unui executor judecătoresc. Acesta decide unde se duc banii, iar prima dată merg căre plata angajaţilor. Nu cred că se va ajunge până la faliment”.

La ora actuală nu mai puţin de 500 de asociaţii au datorii la Apaterm şi datorează în plus şi penalităţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Vesti_sumbre-_Apaterm_este_la_un_pas_de_faliment_0_388161232.html

Link to comment
Share on other sites

:-??

Asa, si cam care ar trebui sa fie urmatoarea miscare?

De obicei, Consiliul local mai contracteaza un imprumut pentru "salvarea" incompetentilor, imprumut pe care il vom plati toti galatenii prin taxe locale mai mari. Bineinteles, asta nu va rezolva problema de fond, ci doar va mentine niste posturi pe care sa fie angajate niste personaje cu replici de tipul "eu nu am nici o putere".

Fraierii vor plati in continuare, chiar daca nu mai sunt bransati la sistemul de incalzire centralizat, iar smecherii vor locui tot la bloc for free, fara sa plateasca utilitatile...

Sunt curios, cum isi vor primi "tainul" de apa potabila de la cisterna cand vor fi -200C?

Edited by corbu
Link to comment
Share on other sites

De obicei, Consiliul local mai contracteaza un imprumut pentru "salvarea" incompetentilor, imprumut pe care il vom plati toti galatenii prin taxe locale mai mari. Bineinteles, asta nu va rezolva problema de fond, ci doar va mentine niste posturi pe care sa fie angajate niste personaje cu replici de tipul "eu nu am nici o putere".

0C?

Aici ai nimerit-o. Dar nu am auzit inca de Mr.Cubasa sa fie cercetat de DNA (pentru modul cu a fost angajat ficioru-su la Apaterm) si nici Curtea de Conturi sa fi dispus masuri de recuperare prejudicii cauzate de conducere...

Link to comment
Share on other sites

Sediul Electrocentrale a fost pus gaj pentru a putea furniza căldură în sistemul public

La 19 milioane de lei a fost evaluată clădirea producătorului local de energie termică, pentru garantarea plăţii datoriei la furnizorul de gaze. Electrocentrale a recurs la această soluţie neobişnuită pentru ca oraşul să nu rămână fără combustibilul necesar încălzirii a 82.000 de apartamente.

În urmă cu aproape două săptămâni, Romgaz Mediaş a reziliat contractul cu Electrocentrale, contract în baza căruia a furnizat gazul metan destinat producerii agentului termic necesar încălzirii caloriferelor din locuinţele gălăţenilor. Compania medieşeană a decis că nu va mai furniza combustibil gazos până când Electrocentrale nu îşi achită datoria de 15 milioane de lei.

Pentru a se evita situaţia ca de tocmai de Crăciun şi Revelion, gălăţenii să rămână fără căldură în calorifere s-a luat o decizie extremă. Soluţia găsită a fost constituirea unui gaj pe sediul Electrocentrale (clădire situată pe platforma siderurgică ArcelorMittal) ca garanţie pentru achitarea datoriei istorice pe care producătorul local de energie termică o are către Romgaz. „Am realizat o garanţie către Mediaş pe sediul nostru. Aşa se va putea semna o înţelegere cu cei de acolo pentru a primi gaz pe perioada iernii. Evaluarea sediului nostru s-a ridicat la 19 milioane de lei, iar noi avem o datorie de 15 milioane de lei. Dacă nu vor apărea probleme de ultimă oră, în aceste zile vom semna contractul privitor la acestă garanţie", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.

Actualmente, cele 82.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare mai au asigurată încălzirea caloriferelor doar până în ziua de Crăciun. „Doar până la această dată avem asigurate gazele. După 25 decembrie nu ştiu ce se va întâmpla. Sperăm să evităm situaţia în care oraşul să rămână în frig", ne-a mai declarat Eduard Urbanschi.

Electrocentrale a ajuns să aibă datorii către Romgaz Mediaş pentru că Apaterm, societatea locală de distribuţie a agentului termic, nu a plătit la timp facturile pentru agentul termic primit. 200 de milioane de lei, plus penalităţi de 100 de milioane de lei sunt debitele pe care le are de încasat Electrocentrale de la Apaterm.

La rândul său Apaterm are de încasat de la populaţie plăţi restante care totalizează 160 de milioane de lei. „Este o soluţie absurdă, pentru că şi noi avem datorii la Electrocentrale, dar avem de făcut şi încasări de la populaţie. Situaţia economică a ţării nu ne permite să strângem cu uşa datornicii", ne-a declarat şi George Cubsasa, directorul Apaterm.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Compromis-Sediul_Electrocentrale-pus_gaj_pentru_caldura_din_calorifere_0_393560720.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Apaterm înghite Electrocentrale sau invers?

Primarului Dumitru Nicolae apreciază că propunerea de trecere a distribuitorului de energie termică Apaterm în subordinea Electrocentrale (ca fuziune prin absorbţie) nu este deloc în interesul locuitorilor Galaţiului. „Producţia şi distribuţia de căldură pentru populaţia unui oraş trebuie să fie sub controlul autorităţii locale şi nu a unei societăţi subordonate Ministerului Economiei. Firesc este ca Electrocentrale să fie predată Primăriei Galaţi, iar noi să gestionăm treaba", spune Nicolae.

Edilul recunoaşte, totuşi, că o eventuală preluare a Electrocentrale de către CL nu va rezolva total problemele.

„Este şi problema datoriilor la întreţinere şi a penalităţilor. Restanţele au ajuns la 50 milioane de euro, iar şansele de a încasa aceşti bani sunt mici", a declarat Nicolae. „Trebuie găsită o soluţie cu sprijin de la Guvern pentru că altfel ne furăm căciula singuri. Credem că avem de încasat o mulţime de bani, dar de fapt cei care ni-i datorează n-au nicio leţcaie", a mai spus edilul.

Nicolae consideră necesară şi restructurarea Electrocentrale. În prezent, societatea are circa 500 de angajaţi, ca şi cum ar lucra la capacitatea maximă de 480 Mwh, deşi producţia de energie este de doar 35Mwh.

Decizia finală în această dispută va fi luată de Guvern.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-caldura-primar-Apaterm-Electrocentrale-Guvern_0_415158565.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Electrocentrale interesată să preia Apaterm Galaţi

Una dintre variantele analizate pentru salvarea societăţii de termoficare Apaterm este absorţia sa de către producătorul de energie Electrocentrale Galaţi. Şefii de la Electrocentrale cred că dacă ar prelua Apaterm gălăţenii ar avea de câştigat. “Este una dintre soluţiile bune pentru populaţie. În acest sens s-ar ieftini gigacaloria cu 30%. În plus în acest fel oraşul ar fi pregătit în cazul în care s-ar elimina subvenţiile. Politica FMI pentru ţara noastră este să ne oblige să renunţăm la subvenţii. Dacă s-ar ajunge aici, termoficarea gălăţeană nu ar putea face faţă din punct de vedere economic”, a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.

Apaterm are datorii de 70 de milioane de euro la CET Galaţi (Electrocentrale) şi la bugetul statului vreo 6 milioane de lei. “Eu nu am propus niciodată ca singură soluţie preluarea Apaterm de catre Electrocentrale, dar este una dintre soluţiile care merită atenţie pentru că ar acorda protecţie socială populaţiei”, a mai explicat Eduard Urbanschi.

Reamintim că, la sfârşitul anului 2010, Fiscul a blocat conturile Apaterm din cauza datoriilor. Conform site-ul ANAF, datoriile Apaterm Galaţi către stat se ridică la 6,6 milioane de lei.

Deocamdată este exclusă varianta închiderii activităţii societăţii sau a declarării falimentului, dar este evident că vor exista probleme mari cu furnizarea apei calde şi căldurii. “Ştiu că statul a cerut blocarea conturilor către Apaterm. Şi noi, Electrocentrale, am cerut proprirea conturilor celor de la societatea de termoficare. Însă statul are prioritate în recuperarea pierderilor de la Apaterm", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul de la Electrocentrale.

În ciuda acestei situaţii limite, directorul Electrocentrale - furnizorul de agent termic către distribuitorul Apaterm, ne-a explicat că în niciun caz gălăţenii nu vor rămâne fără apă caldă. „Nu este niciun pericol de închidere. Apaterm furnizează un serviciu de utilitate publică majoră, nu se poate ajunge în această situaţie", a mai explicat Urbanschi.

Încasările Apaterm de la asociaţii sunt tot mai slabe. La ora actuală nu mai puţin de 500 de asociaţii au datorii la Apaterm şi datorează în plus şi penalităţi. Societatea are de încasat de la populaţie 140 milioane lei, din care penalităţi 80 de milioane lei şi bază 60 de milioane lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Electrocentrale-interesata-preia-Apaterm-Galati_0_447555439.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.