Jump to content

Zece ani de colaborare cu francezii din Aquitaine


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Întâlnire între oficialii români şi francezi la Consiliul Judeţului

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, s-a întâlnit miercuri, cu o delegaţie a Consiliului Regional Aquitaine, Franţa, transmite corespondentul AMOS News. La acest eveniment, Eugen Chebac, preşedintele CJ, a amintit că, în decursul colaborării cu partea franceză, au existat rezultate care acum se văd şi s-a referit în special la înfiinţarea Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.

În ceea ce priveşte dezvoltarea sectorului viticol, preşedintele CJ Galaţi a pus accent deosebit pe o viitoare întărire a relaţiilor dintre specialiştii francezi din acest domeniu şi mediul privat din Galaţi. „Anul 2008 sper că o să fie schimbarea radicală a mentalităţii clasei politice şi reformarea sistemului administrativ prin aprobarea Legii descentralizării, având în vedere că, pentru prima dată în istorie s-a aprobat votul uninominal pentru preşedintele Consiliului Judeţului şi votul uninominal pentru parlamentari şi asta va duce la dezvoltarea capacităţii administrative prin schimbarea mentalităţii legislative”, a afirmat preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac. Referitor la dezvoltarea relaţiilor în domeniul viticol, partea franceză a precizat că poate pune la dispoziţia operatorilor gălăţeni din acest domeniu un specialist care să ajute întreprinzătorii să-şi dezvolte afacerea. De asemenea, a fost adresată invitaţia către conducerea judeţului Galaţi de a participa, în luna iunie a anului viitor la o amplă manifestare intitulată Vinexpo, unde cei care activează în zona viticolă îşi pot întări colaborările şi dezvolta oportunităţile de pătrundere pe piaţa europeană.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Zece ani de colaborare cu francezii din Aquitaine

O delegaţie a Consiliului Raional Aquitaine – Franţa, condusă de domnul Jean-Michel Arrive, directorul Departamentului Afaceri Europene şi Internaţionale din cadrul Consiliului Regional, s-a întâlnit miercuri, la Galaţi, cu preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac. Delegaţia franceză a cuprins şi alţi cinci reprezentanţi francezi din diferite domenii de activitate. Întâlnirea „de lucru” s-a înscris în misiunea de evaluare din cadrul proiectului de cooperare descentralizată 2009-2010.

Din partea română au mai fost prezenţi alţi reprezentanţi ai CJ, dr. Aurel Nechita – decanul Facultăţii de Medicină Galaţi, Floricel Dima – directorul Camerei Agricole a Judeţului Galaţi, Eugen Zaharia – directorul Admninistraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Răducan Oprea - decanul Facultăţii de Drept Galaţi, Violeta Puşcaşu – prodecanul Facultăţii de Drept Galaţi şi dr. Nicolae Bacalbaşa, responsabil proiect din partea Facultăţii de Medicină Galaţi.

Dintr-un comunicat de presă de la întrunirea la care presa nu a avut acces aflăm că s-a discutat despre rezultatele obţinute în cei zece ani de cooperare şi colaborare dintre cele două consilii, cu rezultate în domeniul sănătăţii, agriculturii şi al educaţiei. „Au trecut deja zece ani de când colaborăm cu Regiunea Aquitaine din Franţa şi pot spune că a fost un deceniu de muncă în beneficiul locuitorilor din Galaţi dar şi din Regiunea Aquitaine. La Galaţi avem acum Facultate de Medicină, colaborăm intens în domeniul agricol, precum şi în domeniul educaţiei prin participarea elevilor din Galaţi la stagii de pregătire în Franţa. De acum înainte trebuie să ne axăm în colaborarea noastră cu Regiunea Aquitaine pe aprofundarea regionalizării pentru că acest proces va fi implementat în România cât de curând, iar judeţul Galaţi va fi un centru regional important al ţării noastre. De aceea experienţa părţii franceze în domeniul regionalizării este deosebit de importantă pentru formarea funcţionarilor din administraţia judeţului Galaţi şi vom insera în proiectul de cooperare pentru perioada 2011-2013 o activitate specifică”, a declarat cu această ocazie preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac.

http://www.viata-libera.ro/articol-Aquitaine_ne-a_ajutat_zece_ani_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Astăzi se semnează convenţia de cooperare dintre judeţul Galaţi şi regiunea franceză Aquitaine

Ceremonia are loc la sediul Consiliului Judeţean, în prezenţa unei impresionate delegaţii franceze, care include oficialităţi din conducerea Consiliului Regiunii, din partea oraşului Bordeaux, profesori, dar şi patru elevi de la liceul "Pape Clement".

Programul de cooperare descentralizată dintre Consiliul Judeţului Galaţi (România) şi Consiliul Regional Aquitaine (Franţa) a fost iniţiat în anul 2000. De atunci relaţiile de cooperare dintre cele două regiuni s-au concretizat prin mai multe proiecte de cooperare în perioadele 2003-2006, 2007-2008, 2009-2010, dezvoltând activităţi în domenii precum sănătate, agricultură, administraţie publică, mobilitatea şi dezvoltarea tinerilor.

Proiectul propus pentru perioada 2011-2013 se intitulează „Sprijin pentru formarea în sectorul sănătăţii, sectorul agro-alimentar, schimburi de liceeni şi studenţi şi schimburi culturale".

Prin Convenţia cadru de Cooperare Descentralizată pentru anii 2011-2013, cele două părți se angajează să continue și să extindă schimburile în cadrul cooperării descentralizate pentru anii următori, pecetluind astfel dorinţa reciprocă de dezvoltare a relaţiilor bilaterale dintre regiuni.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Parteneriat româno-francez

Ieri, Consiliul Judeţului a găzduit reuniunea ce avea să parafeze o colaborare între judeţul Galaţi şi regiunea franceză Aquitane, pentru anii 2012-2013. Acest pas administrativ va deschide parteneriate viitoare între regiunea franceză şi Euroregiunea „Dunărea de Jos”, conform declaraţiilor vicepreşedintelui Consiliului Regiunii Aquitane, François Maitia.

Parteneriatul parafat ieri prevede colaborări în special pe domeniile: medical (specializările moaşe şi stomatologie), viticultură şi piscicultură. Printre instituţiile gălăţene beneficare ale parteneriatului menţionăm: Universitatea de stat „Dunărea de Jos” şi în special Facultatea de Medicină din cadrul acesteia, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Camera Agricolă, Colegiul Agricol din Tecuci, Colegiul „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” şi Biblioteca Franceză „Eugen Ionesco”.

În cadrul acestui parteneriat vor avea loc colaborări care îi vor include pe elevii şi studenţii gălăţeni.

Consiliul Regiunii Aquitane numără 85 de membri, proveniţi din mai multe localităţi componente. Vicepreşedintele acesteia, François Maitia, a fost impresionat de viticultura locală, exprimându-şi speranţa recuperării distanţei de către cea gălăţeană, faţă de cea franceză, cu vastă experienţă în domeniu, în condiţiile menţinerii trendului bun pe care se înscrie viticultura gălăţeană.

Eugen Chebac, preşedintele CJ, a fost invitat de musafirul său să îi întoarcă vizita primită.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Parteneriat între judeţul Galaţi şi regiunea Aquitaine

Judeţul Galaţi şi regiunea Aquitaine, din Franţa, au încheiat, luni, , la Centrul Multicultural "Dunărea de Jos", o nouă convenţie de colaborare în domeniul medicinei. Protocolul, semnat de vicepreşedintele Consiliului Regional Aquitaine, Francois Maitia, şi preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, oficializează şi reînnoieşte legătura dintre cele două regiuni, care datează de mai bine de un deceniu.

"Astăzi, subliniem relaţiile de prietenie şi colaborare dintre Aquitaine şi Galaţi, care au fost începute de actualul preşedinte al regiunii Aquitaine, Alain Rousset, căruia îi urăm un nou mandat încununat de succese, şi de domnul Dan Lilion Gogoncea, care era atunci preşedintele Consiliului Judeţului şi care a văzut perspectiva acestei colaborări. Alain Rousset va rămâne în istoria Galaţiului ca având o contribuţie decisivă în crearea Facultăţii de Medicină, care a devenit un succes nesperat", a declarat preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Regional Aquitaine, Francois Maitia, parteneriatul, care până acum a avut ca obiective Facultatea de Medicină şi Şcoala de Moaşe, se va dezvolta de acum înainte în domeniile psihiatriei, autismului, oncologiei şi obstetricii ginecologice. Nu în ultimul rând, reprezentantul regiunii Aquitaine a lansat o invitaţie de colaborare şi în alte domenii. "Există potenţial şi în dezvoltarea schimbului de experienţă pe acvacultură. Avem un centru de cercetare pentru sturioni. Noi avem de învăţat de la dumneavoastră, dumneavoastră de la noi. Bordeaux are şi cel mai bun vin din lume, iar un schimb de experienţă în acest domeniu este util pentru toată lumea”, a mai spus Francois Maitia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Peste 550.000 euro pentru educaţie, sănătate şi cercetare. Parteneriat între judeţul Galaţi şi regiunea Nouvelle-Aquitaine

Parteneriatul dintre judeţul Galaţi şi Regiunea Nouvelle-Aquitaine, din Franţa, va intra din acest an într-o nouă etapă, cu o nouă Convenţie şi un Program cadru de cooperare ce-şi propune să aprofundeze relaţiile deja existente atât în domeniul administraţiei publice, cât şi al relaţiilor în domeniul serviciilor medicale, educaţiei şi cercetării.

În acest sens, în ultima şedinţă a CJ Galaţi a fost aprobat un nou Acord, precum şi planul de acţiuni pentru perioada 2019 – 2021, bugetul total al programului urmând să fie de 553.280 euro. Ca surse de finanţare, 30.000 euro vor fi asiguraţi de la bugetul propriu al CJ Galaţi, 176.800 euro de Consiliul Regional Nouvelle-Aquitaine, diferenţa urmând să fie asigurată de o serie de parteneri români şi francezi din cadrul programului de cooperare.

„Este unul dintre cele mai reuşite parteneriate pe care judeţul Galaţi le-a încheiat de-a lungul timpului. Colaborarea cu partenerii şi prietenii noştri din Regiunea Nouvelle-Aquitaine are deja o tradiţie de peste 18 ani, iar acum vom prelungi această colaborare pe o perioadă de încă trei ani. Ca repere principale, partenerii noştri francezi s-au implicat şi se implică foarte mult în susţinerea Facultăţii de Medică şi formarea cadrelor medicale, atât la nivel universitar, cât şi în al unor unităţi medicale gălăţene. De asemenea, partenerii francezi au o experienţă deosebită în domeniul persoanelor cu nevoi speciale şi ne vor sprijini, de exemplu, în dezvoltarea activităţii Centrului pentru Copii cu Autism. Nu în ultimul rând, am avut şi vom avea în continuare burse de studii prin programul Erasmus, dar şi schimburi de experienţă între elevi, inclusiv prin participarea unor tineri talentaţi din Galaţi la o serie de festivaluri sau acţiuni culturale din Aquitaine”, ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Alte direcţii de parteneriat dintre judeţul Galaţi şi Regiunea Nouvelle-Aquitaine vor viza colaborarea în cadrul unor programe de cercetare, precum cele din domeniul medical, al acvaculturii sau sectorul agro-alimentar.

În cursul anului 2018, îndelungata colaborare între judeţul Galaţi şi Nouvelle-Aquitaine a fost marcată, în cadrul unei festivităţi speciale, prin acordarea de către CJ Galaţi unei „Diplome de Excelenţă” Consiliului Regional francez, precum şi prin acordarea a două titluri de „Cetăţean de Onoare al judeţului Galaţi” preşedintelui Consiliului Regional Nouvelle-Aquitaine, dl Alain Russet, respectiv profesorului Dominique Dallay.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Șapte elevi gălățeni concertează cu o orchestră în Franţa

Şapte elevi ai Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin", Alina Barcan, Ana Maria Gheorghe, Ciprian Trif, Tudor Chiriță, Ștefan Holiartoc, Patrik Păun, Sebastian Ilie, sunt în prezent în Franţa, la Aquitaine, pentru a face parte din orchestra europeană, reunită prin proiectul Erasmus+, MYA, în care cântă tineri din toată Europa.

Ei vor interpreta un program muzical, alături de tineri din Franța, Germania, Malta, Italia, Spania, între 8 și 14 mai 2022, în cadrul Le Nouveau Festival (Cenon-Bordeaux, Franța). Pe 10 mai vor avea o repetiție publică la Rock School Barbey, pe 11 mai - un concert la Rocher de Palmer, iar pe 13 mai - concertul final la Maison De l'Europe Bordeaux-Aquitaine.

Elevii sunt însoțiți de profesoara Ana-Larisa Pelin. "MYA este un proiect susținut de Agence Erasmus+ France Jeunesse & Sport și Région Nouvelle-Aquitaine. Din 2010, liceul nostru colaborează la acest proiect. În fiecare an, participarea la orchestra tinerilor europeni a fost tradiţie. Anul trecut, din cauza pandemiei, festivalul s-a ţinut online. Noi am trimis înregistrările, care au fost mixate în Franţa.  Prestaţia copiilor noştri a fost apreciată, din moment ce am primit invitaţie în fiecare an. Mai mult decât atât, am fost cooptaţi în mai multe proiecte. Am avut schimburi de experienţă între elevi. Trupa rock "Among the Filters" a fost invitată la două festivaluri în Franţa. E bine că s-a găsit această formulă de proiect Erasmus+, prin care se acoperă acum toate cheltuielile. Până acum aveam asigurate masa şi cazarea, dar transportul fie îl plătea Consiliul Judeţului, fie elevii. Acum totul e decontat, lucru care nu poate decât să ne bucure", ne-a declarat profesoara de Limba franceză, Ana-Larisa Pelin.

Concertul orchestrei tinerilor europeni de anul acesta va fi difuzat şi la Galaţi, la Biblioteca "V. A. Urechia", în cadrul expoziției "Europa între pagini. Și cărțile unesc oameni!", care marchează Ziua Europei, sărbătorită pe 9 mai.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.