Jump to content

Păpuşi cu handicap în grădiniţele gălăţene!


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Păpuşi cu handicap în grădiniţele gălăţene!

Ca şi cum a rezolvat toate problemele învăţământului preprimar, ministrul Funeriu anunţa, cu mândrie, în urmă cu câteva zile, că toate grădiniţele din România vor fi dotate cu un set de păpuşi cu handicap. Frumoasa Barbie nu va mai fi făptura perfectă cu care s-au obişnuit fetiţele, ci va merge în căruciorul cu rotile sau va avea diverse handicapuri, cum ar fi malformaţiile faciale. Copiii trebuie să fie obişnuiţi de la vârste fragede cu acceptarea deficienţelor, îşi motivează ministrul această alegere. Tot pentru a preveni discriminarea, ministerul doreşte ca, pe lângă acestea, fiecare grădiniţă să primească douăsprezece păpuşi înfăţişând, pe lângă tipologia caucaziană, şi rasa africană sau asiatică. Cererea depusă de MECI pe site-ul e-licitatie.ro face trimitere la achiziţionarea a 220.000 de astfel de păpuşi, costul total fiind de 9,3 milioane de lei (2,75 milioane de euro).

Vestea le-a lăsat cu gura căscată pe educatoarele din Galaţi care se luptă în prezent să supravieţuiască cu nişte salarii de mizerie şi în plus, muncesc dublu, având grupe de aproape 40 de elevi, pentru că autorităţile locale şi naţionale nu s-au îngrijit să rezolve problema spaţiilor. În aceste condiţii, dotarea grădiniţelor cu păpuşile respective seamănă cu tichia de mărgăritar a chelului. „Dumnezeule, dar e vorba de o mulţime de bani. Chiar nu puteau fi daţi pe altceva? Chiar s-au terminat toate problemele grădiniţelor şi musai aveam nevoie de aceste păpuşi?”, ne întreabă revoltată o educatoare.

„Sunt inutile!”

O altă educatoare care chiar are la clasă un copil cu handicap (ajuns aşa în urma unui accident) spune: „Sunt inutile aceste păpuşi. Copilul a venit în clasă şi a fost foarte bine primit de colegii lui. Copiii chiar nu fac discriminări. Noi, oamenii mari, îi îndemnăm să le facă. Iar dotarea grădiniţelor cu asemenea păpuşi chiar îi va îndemna la discriminare. Aceste păpuşi pun etichetă. Banii ar fi trebuit folosiţi pentru ajutarea acestor copii. Ce face guvernul şi ministerul, ce face Europa pentru nişte copiii care au nevoie de proteze? De ce nu s-au direcţionat asemenea fonduri pentru aşa ceva?”, ne spune respectivul cadru didactic.

Alte educatoare ne-au declarat că aceste păpuşi chiar încalcă principiile psihopedagogice, păpuşile respective oferind copiilor încă de la vârstă fragedă o imagine deformată a realităţii. Cele mai multe ne-au declarat că nici nu le vor da asemenea jucării copiilor şi că achiziţiile vor sta probabil ascunse prin dulapuri.

Şi acest lucru e numai o părticică din marea de absurd în care ne înecăm în ultima vreme. Până când?

http://www.viata-libera.ro/articol-Vin_papusile_cu_handicap_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.