Jump to content

Mihai Drăghici - octogenarul de cursă lungă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Mihai Drăghici - octogenar de cursă lungă

* La vârsta de 80 de ani, gălăţeanul Mihai Drăghici participă la concursuri de atletism în ţară şi în străinătate. Este unul dintre cei mai activi sportivi veterani români.

Intrarea lui Mihai Drăghici în fascinanta lume a atletismului s-a produs la o vârstă când majoritatea oamenilor nu fac decât plimbări până la piaţă. La vârsta de 59 de ani Mihai Drăghici s-a îndrăgostit de alergările pe distanţă medie şi mare. 22 de ani a concurat la întreceri sportive. Până atunci a fost un om al muntelui, a participat la multe concursuri şi drumeţii montane . A iubit dintotdeauna mişcarea, însă nu şi-a imaginat niciodată că va ajunge alergător de cursă lungă. Totul a început în anul 1986, cu ocazia unui cros organizat la Galaţi. Mihai Drăghici ne-a povestit că venea de la piaţă, atunci când a văzut un grup de oameni vârstnici, toţi echipaţi sportiv. I s-a spus că e un concurs de cros al veteranilor din toată ţara. I-a rugat să-l primească şi pe el. „M-am dus acasă, m-am echipat şi am alergat şi eu alături de veterani, fără să ştiu că acest concurs îmi va schimba total viaţa. Am luat locul al III-lea la categoria 55-59 ani. Pentru mine a fost un stimulent. În acelaşi an, am fost legitimat la Federaţia Română de Atletism”, îşi aminteşte cu mândrie veteranul. Începând de atunci, Mihai Drăghici aleargă în competiţii ori de câte ori are ocazia în ciuda venerabilei sale vârste. Din anul 1986 până în 2008, a câştigat cîteva sute de concursuri, ajungând astfel la un palmares impresionant. A obţinut 307 de medalii şi de 113 ori a ocupat locul I. În total, a parcurs 2031 de kilometri în concursuri, la care se adaugă alţi 5300 făcuţi la antrenamente. A participat la maratoane şi crosuri în ţări precum Bratislava, Germania, Republica Moldova, Bulgaria, Iugoslavia, Grecia, Muntenegru, Albania, Grecia, Bulgaria.

Decât în cârciumă, mai bine pe stadion!

Momentan se pregăteşte pentru Balcaniada din Turcia , de la Izmir, care se va ţine pe 26-27 septembrie. Pe 26 septembrie urmează să alerge 21 km, iar pe 27 va susţine proba de cinci kilometri marş. Pentru a se menţine în formă face antrenamente în fiecare dimineaţă pe Faleza Inferioară a Dunării şi în Parcul Tineretului din Bucureşti.

Are o sănătate de invidiat

La cei 80 de ani ai săi, Mihai Drăghici se poate lăuda cu o sănătate de fier. Nu a fost niciodată bolnav şi de aceea sfătuieşte pe toată lumea şi mai ales pe tineri să facă multă mişcare. „Îmi mai trimite vitamine nepoata de la Bucureşti, dar nu prea le iau. Din punct de vedere al stomacului, pot să mânânc chiar şi pioneze”, spune amuzat sportivul.

Întrebări şi răspunsuri:

- La care dintre medalii ţineţi cel mai mult?

- „La cea mai veche ţin cel mai mult. Este o medalie din anul 1950, câştigată la un concurs de cros. Pe atunci nu alergam în mod constant. Dar acea medalie am păstrat-o cu sfinţenie până în ziua de azi."

- Ce alte pasiuni mai aveţi?

- „Pe lângă sport, îmi place să colecţionez obiecte vechi. Am participat la multe concursuri de filatelie şi insigne. În egală măsură sunt pasionat şi de fotografie. Am albume întregi cu poze din călătoriile făcute în ţară şi străinătate.”

Ce-i place :

„Atmosfera veselă. Sunt un om al bucuriei. Am fost nu demult la Balul Pensionarilor, la restaurantul Brateş. Apoi, recent, la inaugurarea clubului pensionarilor de la Palatul Navigaţiei. Şahul este pasiunea mea. Îmi mai plac fotografia şi filatelia”.

Ce nu-i place :

„Nu-mi plac egoismul şi răutatea oamenilor, care se manifeastă de multe ori în mod tendenţios şi fără nicio bază la mijloc. Răutatea domină anumite domenii şi influenţează în mod greşit tineretul” .

Profil

Născut: 12 ianuarie 1929, Târgu-Ocna

Studii: Liceul Industrial, plus 2 ani de facultate muncitorească

Profesie: metalurg , 20 de ani în laboratorul de cercetare al combinatului

Văduv, are o fiică şi doi nepoţi.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... lunga.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Atleţi veterani gălăţeni campioni naţionali

Pe stadionul Iolanda Balaş-Soter din Bucureşti s-au desfăşurat Campionatele Naţionale de pistă pentru atleţii veterani, competiţia având loc în zilele de 5 şi 6 iunie 2010. În contul atleţilor veterani de la cluburile din Galaţi am consemnat următoarele rezultate:

- Marian Stanciu (cat. 45-49 ani): locul 1 la 100 m, 200 m, 400 m;

- Mihai Drăghici (cat. 80-84 ani): locul 1 la 400 m, 5.000 m;

- Jenică Gheorghiu (cat. 60-64 ani): locul 1 la 5.000 m, 10.000 m;

- Marius Nicoară (cat. 45-49 ani): locul 1 la 1.500 m, 10.000 m;

http://www.sport365.ro/Atle__ii_veterani___i_au_desemnat_campionii___n_Capital__-n121061.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mihai Drăghici - dublu campion balcanic la veterani

Oraşul grecesc Larissa a găzduit recent Campionatele Balcanice de atletism pentru veterani, competiţie ajunsă la a 20-a ediţie. Au fost prezenţi 860 atleţi veterani din 12 ţări, delegaţia României, cu 63 sportivi, obţinând un număr impresionant, de 107 medalii.

Din Galaţi, Mihai Drăghici (cat. +80 ani) a obţinut două titluri balcanice la 400 m şi la 5 km marş.

http://www.sport365.ro/Marcela_Pacri__a___i_Olimpiada_Radu__performerele_Rom__niei_la_Balcaniada_din_Grecia-n124303.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Portret de vârstnic, la tinereţe

Pe Mihai Drăghici îl cunoaşte o lume întreagă. Iar dacă nu vă spune nimic numele, cu siguranţă că vă daţi seama despre cine vorbim dacă vă spunem că la cei 82 de ani pe care îi are continuă să participe la diverse competiţii sportive, pe care – culmea! – le mai şi câştigă! Cu un umor fin – care nu exclude autoironia – dar şi cu o tenacitate demnă de admiraţie, Mihai Drăghici merită să fie dat de exemplu, de Ziua Mondială a Vârstnicilor pentru milioanele de persoane de vârsta a treia din România care au impresia că viaţa lor s-a sfârşit o dată cu ieşirea la pensie – o mentalitate izvorâtă din grija zilei de mâine, a sărăciei şi a nepriceperii societăţii în care trăim.

„Am început să alerg la vârsta de 58 de ani… De atunci am participat la numeroase concursuri, am şi un slogan: aleargă, nu te lăsa, aleargă pentru sănătatea ta. Eu aş vrea să le spun pensionarilor, de ziua lor, că este vital să faci mişcare. Măcar să se plimbe în fiecare zi şi tot e ceva. Eu alerg pe Faleză şi uneori mă întristez pentru că aud comentarii în spatele meu, că mă caută moartea pe acasă şi eu alerg pe Faleză… Dar eu nu dau importanţă, pentru că eu ştiu ce e bine pentru mine: mişcarea”, ne-a spus Mihai Drăghici.

Omul se laudă cu numeroase premii şi medalii la peste 23 de competiţii desfăşurate din 1988 şi până în prezent. Prima competiţie a fost la Devin (Bratislava), unde a alergat 12,5 kilometri. Cea mai recentă competiţie la care a participat şi de la care s-a întors cu două medalii de aur a fost cea de-a XX-a ediţie, jubiliară, a Campionatelor Balcanice ale veteranilor ce au avut loc în localitatea Larissa din Grecia (în zilele de 18 şi 19 septembrie). Aici, Mihai Drăghici a obţinut, la categoria peste 80 de ani două medalii de aur, la proba de 5000 m marş şi la proba de 400 m. Pentru astfel de performanţe, dar, mai ales, pentru spiritul viu pe care îl menţine prin mişcare îl felicităm pe domnul Drăghici şi îi urăm La mulţi ani de Ziua Mondială a Vârstnicilor.

http://www.viata-libera.ro/articol-Maratonist_la_82_de_ani__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Atleţii veterani gălăţeni se impun în Capitală

Sala de atletism din cadrul Complexului Sportiv "Lia Manoliu” din Bucureşti a găzduit recent Campionatele Naţionale ale atleţilor veterani. Sportivii gălăţeni au obţinut rezultatele:

- Jenică Gheorghiu (cat. 65-69 ani), locul 1 la 200 m şi 3.000 m, locul 2 la 400 m;

- Valeriu Cozma (cat.50-54 ani), locul 1 la 800 m, locul 3 la 200 m şi 100 m;

- Mihai Drăghici (cat. 80-84 ani), locul 2 în probele de 200 m, 100 m şi 3.000 m;

- Gheorghe Pătraşcu (cat. 55-59 ani), locul 3 în probele de 400 m şi 3.000 m.

http://www.sport365.ro/Atle__ii_veterani_ie__eni_se_impun___n_Capital__-n133983.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Mihai Drăghici a câştigat argintul balcanic la Niş

La Niş (Serbia), sportivii români au cucerit medalii importante în cadrul Campionatelor Balcanice de Cros pentru atleţii veterani. La această competiţie, România a cucerit 11 medalii, dintre care 6 de aur, 3 de argint şi 2 de bronz, pe diferite categorii de vârstă. Dintre atleţii veterani din zona Moldovei, Mihai Drăghici, de la clubul Dunărea Galaţi, a cucerit medalia de argint la crosul pe distanţa de 2 km, la categoria 80-84 ani.

http://www.sport365.ro/Marcela_Pacri__a__o_mare_campioan___a_Moldovei-n136304.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Are 82 de ani, dar n-ai vrea să te iei la întrecere cu el!

La cei 82 de ani, Mihai Drăghici din Galaţi participă cu multă plăcere la crosuri atât în ţară cât şi în străinătate. Bătrânul are un palmares sportiv de învidiat şi încă nu renunţă.

Deşi toată viaţa a fost activ, Mihai Drăghici a început să meargă la competiţiile de atlestism abia din 1986, iar din 1990 de când s-a pensionat, nu mai lipseşte la niciuna. Am participat la numeroase competiţii inclusiv, la balcaniade unde am obţinut în general locurile I, II şi III. Chiar dacă am împlinit 82 de ani, mă simt bine. Nu ştiu ce înseamnă să iei medicamente şi poate faptul că nu sunt bolnav este în strânsă corelaţie cu faptul că am avut o viaţă ordonată şi o alimentaţie ponderată familiar", ne-a povestit octogenarul.

Atletismul nu este singura pasiune a lui Mihai Drăghici. Gălăţeanul este pasionat de filatelie, reuşind să adune o colecţie impresionantă de timbre. Octogenarul susţine că abia când va împlini vârsta de 90 de ani va renunţa la acest sport. El are totuşi o nemulţumire, faptul că Federaţia Română de Atletism se mândreşte cu asemenea sportivi dar nu îi sprijină financiar. "Mă pregătesc pentru Balcaniada care va avea loc la începutul lunii septembrie în Slovenia şi lotul naţional este format din aproximativ 70 de persoane, însă mergem pe banii noştrii", a conchis gălăţeanul.

libertatea.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.