Jump to content

Cum se obţine indemnizaţia de creştere a copilului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

18 mămici primesc 4.000 de lei pe lună pentru creşterea copilului

La sfârşitul anului trecut, 18 mămici primeau indemnizaţia de creştere a copilului cea mai "consistentă" prevăzută de lege, şi anume de 4.000 de lei, potrivit situaţiei întocmite la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi. Şeful instituţiei, Olimpia Ralea, a declarat că cele 18 mămici au avut venituri mari, fapt care le-a permis să primească suma maximă pentru a-şi creşte copiii timp de maxim 2 ani. "Este vorba de salariate care au lucrat în domenii cum ar fi învăţământ universitar, justiţie, sectorul bancar, IT sau telefonie mobilă şi care au reuşit să aibă venituri suficient de mari pentru a primi indemnizaţia maximă de 4.000 de lei", a mai precizat Niculina Olimpia Ralea.

Potrivit situaţiei prezentate de şeful AJPS Galaţi, Olimpia Ralea, la sfârşitul anului trecut 103 persoane primeau o indemnizaţie lunară de creştere a copilului cuprinsă între 2.001 lei şi 3.000 de lei, în timp ce un număr de 50 de persoane primeau o indemnizaţie de creştere a copilului a cărei valoare era cuprinsă între 3.000 şi 3.999 de lei.

În ceea ce priveşte alocaţia de stat pentru copii, numărul mediu al gălăţenilor care au beneficiat anul trecut de acest drept s-a ridicat la 110.188, suma totală plătită de către stat ridicându-se la nu mai puţin de 80.021.576 de lei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=11

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Gata cu "golăneala"...

Mamele ar putea primi maximum 800 de lei pentru creşterea copilului

Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea fi micşorată la 600 de lei, de la nivelul maxim din prezent de 4.000 de lei, urmând ca fiecare copil să primească o alocaţie pentru creştere în valoare de 200 de lei, au declarat pentru NewsIn surse din Ministerul Muncii. Mihai Şeitan a recunoscut că se discută problema reducerii indemnizaţiei, precizând că nu exclude varianta plafonării acesteia la 600 de lei. "Dorim să revenim la vechea lege şi să se renunţe la facilitatea acordată în acest moment pentru creşterea copilului, respectiv acel cuantum de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei. Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea fi stabilită la 600 de lei, o decizie în acest sens urmând a fi luată miercuri în Guvern", au precizat surse oficiale din Ministerul Muncii.

Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii ţări erau aproape 200.000 de persoane care beneficiau de indemnizaţia pentru creşterea copilului.

http://www.realitatea.net/mamele-ar-putea-primi-maximum-800-de-lei-pentru-cresterea-copilului_713111.html

Link to comment
Share on other sites

34 de părinţi gălăţeni primesc 3.999 de lei lunar, pentru creşterea copilului

În momentul de faţă, 4.128 de gălăţeni primesc, lunar, indemnizaţie de creştere a copilului (faţă de doar 3.180, la finele lui ianuarie), potrivit directorului-coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, Olimpia Ralea.

Dintre cei peste 4.000, 2.578 (59 la sută) ridică indemnizaţia minimă, de 600 de lei. Alţi 829 gălăţeni au indemnizaţii cuprinse între 600 şi 1.000 de lei, iar 648 primesc lunar între 1.000 şi 2.000 de lei. Doar 7 la sută dintre părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului sunt bărbaţi.

Mamele sau taţii care s-au ocupat serios de carieră într-un domeniu în care eforturile chiar le sunt răsplătite în bani au însă şansa să le ofere celor mici o copilărie ceva mai lipsită de griji. Vorbim despre cei 34 de părinţii care - după ce au optat pentru o indemnizaţie egală cu 85 la sută din venitul lunar net pe ultimele 12 luni - beneficiază de ajutorul maxim de creştere a copilului, în valoare de 3.999 de lei. Numărul acestora a crescut simţitor de la finele lui ianuarie, când în baza de date a AJPS erau înregistraţi doar 18. Mai mult chiar, printre beneficiarii de indemnizaţie maximă se numără şi două cazuri de părinţi de gemeni, care pe lângă cei 3.999 lei pentru primul copil, mai primesc şi 600 de lei, pentru al doilea.

http://www.viata-libera.ro/articol-3999_de_lei_lunar_pentru_cresterea_copilului__2.html

Link to comment
Share on other sites

Indemnizaţia pentru mame scade de la 85% la 64% din venitul ultimului an

Indemnizaţia pentru creşterea copilului va scădea cu 25% faţă de nivelul actual a declarat consilierul primului ministru Andreea Paul-Vass, citată de Mediafax. "Varianta agreată pentru noua indemnizaţie pentru creşterea copiilor în România este păstrarea perioadei de acordare a indemnizaţiei la doi ani şi a procentului de 85% din nivelul salariului obţinut în ultimele 12 luni lucrătoare şi diminuarea temporară cu 25% a cuantumului astfel rezultat. Vor fi menţinute limitele minimale şi maximale fixe de 600 lei, respectiv 4.000 lei. Astfel, discutăm despre păstrarea de facto a abordării procentuale la un nivel de 64% din salariu, dar nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 4.000 lei, începând cu 1 iunie 2010", a spus consilierul premierului.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Pamperşi „mai mici” cu 15 la sută

Pentru cei 4.279 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, luna trecută, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Galaţi a alocat suma de 3,9 milioane de lei. Banii reprezintă indemnizaţiile aferente lunii iunie, însă în luna august indemnizaţiile vor fi cu 15 la sută mai mici. După cum se ştie, reducerea cu 15 la sută a indemnizaţiilor de creşterea copilului este aplicabilă începând cu luna iulie (drepturi care se acordă în august), conform Legii 118/2010.

Repartizat în funcţie de cuantumul indemnizaţiei, luna trecută, 60 la sută din beneficiari (2.567) au primit indemnizaţia minimă de 600 de lei. Alţi 20 la sută (856) au primit indemnizaţii cuprinse între 601 lei şi 1.000 de lei, iar 17 la sută (728) au primit indemnizaţii cuprinse între 1.001 lei şi 2.000 de lei. Diferenţa de 3 la sută – 128 persoane – reprezintă beneficiarii unor indemnizaţii de peste 2.000 de lei. Din acestea, 36 de persoane primesc maximul indemnizaţiei, de 4.000 de lei.

De reducerea cu 15 la sută a indemnizaţiilor vor fi afectaţi în jur de 20 la sută dintre beneficiari, estimează directoarea Olimpia Ralea. „Legea spune că se diminuează cu 15 la sută indemnizaţiile, dar astfel încât acestea să nu scadă sub 600 de lei. Cum 60 la sută din beneficiari au deja 600 de lei, iar alţi 20 la sută au indemnizaţii cuprinse între 601 lei şi 1.000 de lei, reducerea nu va fi chiar atât de mare, iar cel mai grav afectaţi vor fi cei care se înscriu în procentul de 20 la sută”. O mamă care a luat până acum 1.000 de lei, în această lună va încasa doar 850 de lei, dar alta – să spunem una dintre cei 36 de beneficiari ai indemnizaţiei maxime -, reducerea cu 15 la sută va însemna o „gaură” în buget de 600 de lei!

Părinţii care se întorc la muncă înainte de termenul de 2 ani (în care se primeşte, după lege, indemnizaţia de creşterea copilului), primesc din partea statului un stimulent de 100 de lei la salariu. La sfârşitul lunii trecute, erau înregistrate 324 de astfel de cazuri în judeţul Galaţi, din totalul celor 4.279 de beneficiari.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pampersi_%E2%80%9Emai_mici%E2%80%9D_cu_15_la_suta_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

48 de gălăţeni au încasat ilegal bani pentru creşterea copilului

În august, şi-au încasat drepturile de indemnizaţie de creştere a copilului aferente lunii iulie, prin AJPS, 4.295 de gălăţeni. Din nefericire, nu toţi erau îndreptăţiţi să o facă. „Am demarat o acţiune în cadrul căreia am comparat propriile noastre baze de date cu cele ale Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (AJPS) şi ale Agenţiei Judeţene pentru Ocupare Forţei de Muncă (AJOFM). Am constatat că 136 de persoane figurau ca fiind în concediu de creştere a copilului, dar erau şi în bazele de date ale celorlalte instituţii, ca angajaţi activi. În cazul a 88 dintre aceste persoane, dubla înregistrare a fost o greşeală, probabil a contabililor angajatorilor. Gălăţenii respectivi se aflau într-adevăr în concediu şi nu obţineau niciun alt venit din activităţi profesionale”, a precizat directorul-coordonator al AJPS, Olimpia Ralea.

S-a dovedit, de asemenea, că alte 48 de persoane obţinuseră venituri din prestarea de activităţi profesionale şi deci încasaseră indemnizaţia pentru creştere a copilului în mod necuvenit. AJPS a depus deja plângeri penale la Judecătoria Galaţi împotriva a nouă dintre aceste persoane. În prezent, AJPS a recuperat 15.000 de lei din totalul de 80.000 de lei pe care cei 48 de gălăţeni care au încasat drepturi necuvenite trebuie să îi returneze. Potrivit Olimpiei Ralea, Administraţia de Finanţe va recupera în perioada imediat următoare 30.000 de lei, urmând ca şi restul banilor să se întoarcă în conturile statului mai devreme sau mai târziu.

Tot potrivit Olimpiei Ralea, AJPS are informaţii în curs de verificare cu privire la mai mulţi gălăţeni care exercită meserii liberale – notari şi avocaţi - şi care ar încasa simultan şi în mod evident, ilegal şi indemnizaţii de creştere a copilului şi venituri obţinute din activităţi profesionale. Directorul AJPS a precizat că va oferi informaţii oficiale în acest sens în cazul în care verificările instituţiei vor proba existenţa acestor situaţii de fapt.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cine_incaseaza_ilegal_bani_de_la_stat_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Cum se obţine indemnizaţia de creştere a copilului

Iată actele necesare pentru dosarul de indemnizaţie: certificatul de naştere al copilului; adeverinţă privind veniturile mamei din ultimele 12 luni (de la locul de muncă, dacă mama este salariată sau vizată de agenţia fiscală de care aparţine, dacă este liber profesionistă, are o firmă, are câştiguri din agricultură sau pe lângă salariu ori dacă are alte venituri, precum dividende); cerere de acordare a indemnizaţiei.

Dosarul cu toate aceste acte se depune la primăria de care aparţine fiecare persoană în parte. Procedura este identică în cazul în care tatăl doreşte să intre în concediu pentru îngrijirea copilului. În ceea ce priveşte plata indemnizaţiei, banii vor fi primiţi prin card, dacă aşa doresc solicitanţii sau prin mandat poştal, la domiciliu.

Mamele care se află deja în concediu de creştere a copilului şi beneficiază acum de cei 600 de lei, pentru a primi 85% din salariu, au nevoie de: cerere prin care solicită recalcularea indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului; cererea se completează la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale în raza căreia au domiciliul; copie după buletin şi adeverinţă de venit pe ultimele 12 luni înaintea naşterii.

În cazul în care veniturile reale ale mamei sau tatălui nu corespund cu cele trecute în adeverinţe, beneficiarii vor fi obligaţi să returneze statului sumele încasate în baza indemnizaţiei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Cum_se_obtine_indemnizatia_de_crestere_a_copilului_0_346165451.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

4.300 de gălăţeni în concediu de creştere a copilului

În cursul lunii trecute, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi a plătit 4.300 de indemnizaţii de creştere a copilului, către părinţi din oraş şi judeţ aflaţi în concediu de maternitate. Peste jumătate dintre aceştia primesc indemnizaţia minimă de 600 de lei, căreia i se adaugă 200 de lei, alocaţia acordată pentru fiecare copil care nu a împlinit încă 2 ani. Doar 39 de părinţi ridică lunar indemnizaţia maximă de 3.400 de lei. În noiembrie, valoarea celor 4.300 de indemnizaţii plătite de AJPS s-a cifrat la 3.501.756 de lei.

Potrivit legii, părintele aflat în concediu de maternitate poate alege să primească indemnizaţia fixă de 600 de lei, plus 200 de lei indemnizaţia pentru fiecare copil de până la 2 ani. De asemenea, părintele poate să renunţe la cei 600 de lei în favoarea unei indemnizaţii lunare egale cu 85 la sută din venitul său pe ultimele 12 luni (suma nu va fi mai mică de 600 de lei, dar nici mai mare de 3.400 de lei).

„Potrivita datelor noastre, 2.677 dintre părinţi (62 la sută din totalul de 4.300) primesc indemnizaţie în valoare de 600 de lei. Apoi, 820 de gălăţeni (19 la sută) primesc între 600 şi 1.000 de lei lunar. Între 1.000 şi 2.000 de lei ridică 620 de gălăţeni aflaţi în concediu de creştere a copilului, adică 14 la sută. Doar 3 la sută dintre părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului primesc indemnizaţii al căror cuantum este cuprins în intervalul 2.000 - 4.000 de lei. Vorbim aici despre 144 de beneficiari, dintre care 39 au indemnizaţia maximă de 3.400 de lei”, a precizat directorul executiv al AJPS, Olimpia Ralea.

Sursa citată ne-a mai spus că părinţii cu indemnizaţie maximă lucrau, înainte de a-şi lua concediu de creştere a copilului, în domenii ca: asigurări, telefonie, finanţe-bănci şi învăţământ superior.

Nu trageţi statul în piept!

„În luna noiembrie, am recuperat, de la 50 de gălăţeni, suma de 28.800 de lei, drepturi necuvenite. Respectivii îşi întrerupseseră concediul de creştere a copilului şi lucrau din nou cu carte de muncă, fără a ne informa cu privire la aceste schimbări. Încasau deci şi indemnizaţia de creştere a copilului. Am avut şi cazuri în care situaţia a durat 10 luni. Mai avem de recuperat, de la 24 de persoane, suma de 15.350 de lei”. Am formulat şi plângeri penale împotriva a 8 persoane care s-au aflat în această situaţie şi nu au dorit să plătească. Noi nu avem organe de recuperare a banilor, aşa că predăm dosarele celor de la Finanţe, care sunt foarte eficienţi în astfel de cazuri”, declară directorul executiv al AJSP, Olimpia Ralea. În total, 149 de persoane au încasat, în 2010, 137.000 de lei de la AJPS fără să fi avut acest drept. Din păcate pentru ei, fie au înapoiat deja banii, fie urmează să o facă.

Dacă aveţi gemeni...

„Avem, în acest moment, 37 de părinţi în concediul de creştere a gemenilor. Aceştia primesc fie indemnizaţia fixă de 600 de lei, fie echivalentul a 85 la sută din veniturile sale pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 de lei, dar nu mai mult de 3.400 de lei ca în cazul părinţilor cu un singur copil). Fiecare geamăn va primi indemnizaţia de 200 de lei, până la vârsta de 2 ani”, ne informează Olimpia Ralea. Surprinzător, în ultima perioadă, lunar, AJPS înregistrează în bazele de date câte 7-8 cazuri noi de gemeni.

http://www.viata-libera.ro/articol-4300_de_galateni_in_concediu_de_crestere_a_copilului__2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

149 de părinţi din Galaţi au încasat ilegal indemnizaţia de creştere a copilului

Un numar de 149 de galateni au incasat ilegal, in 2010, indemnizatii de crestere a copilului, suma totala ridicandu-se la 137.000 lei, a declarat directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Galati, Olimpia Ralea. "Numai in luna noiembrie am recuperat de la 50 de galateni 28.800 lei, drepturi necuvenite. Respectivii isi intrerupsesera concediul de crestere a copilului si lucrau din nou cu carte de munca, fara a ne informa cu privire la aceste schimbari. Incasau deci si indemnizatia de crestere a copilului. Am avut si cazuri in care situatia a durat zece luni. Mai avem de recuperat de la 24 de persoane 15.350 lei. Am formulat si plangeri penale impotriva a opt persoane care s-au aflat in aceasta situatie si nu au dorit sa plateasca. In total, 149 de persoane au incasat, in 2010, 137.000 lei de la AJPS fara sa fi avut acest drept", a afirmat Ralea. Potrivit Olimpiei Ralea, AJPS Galati a platit in luna noiembrie 4.300 de indemnizatii de crestere a copilului, valoarea totala a acestora ridicandu-se la peste 3.500.000 lei. Peste jumatate dintre parintii care beneficiaza de aceste drepturi primesc indemnizatia minima de 600 lei, careia i se adauga 200 lei, alocatia acordata pentru fiecare copil care nu a implinit inca doi ani si doar 39 de parinti ridica lunar indemnizatia maxima de 3.400 lei.

http://www.cronicaromana.ro/articol.php?art=111657

Link to comment
Share on other sites

A recuperat de la 50, mai au de incasat de la 24 si inca 8 persoane deci in total 82 de persoane. Si diferenta pana la 149? Scapa basma curata, nu? Deci uite ca e profitabila chestia asta, pentru unii. Daca au noroc, nu se mai leaga de ei :))

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Indemnizaţia de creştere a copilului se returnează dacă există şi alte venituri!

Aveţi grijă ca, în momentul în care beneficiaţi de indemnizaţia pentru creşterea copilului, să nu realizaţi alte venituri din activităţi profesionale care sunt supuse impozitului pe venit pentru că veţi da banii înapoi. „Noi facem, anual, nişte verificări la Finanţe încercând să identificăm astfel de situaţii. Anul acesta am avut surpriza neplăcută de a găsi 38 de beneficiari care au avut venituri obţinute din alte activităţi. Aceştia au semnat la Primărie că declară pe proprie răspundere că nu vor realiza alte venituri. Atunci când beneficiază de această indemnizaţie trebuie să stea acasă să aibă grijă de copil. De aceea primesc banii. Dacă îşi vând o casă, sau închiriază ceva, e altă poveste, dar nu trebuie să realizeze venituri supuse impozitării”, a explicat Olimpia Ralea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Mai mult de 600 de lei de înapoiat

Cei care au lucrat în perioada îngrijirii copilului, trebuie să înapoieze întreaga sumă pe care au primit-o în intervalul de timp în care au lucrat. „Chiar dacă se bucură că îşi mai rotunjesc veniturile cu 200 sau 300 de lei pe lună, vor trebui să înapoieze mai mult. Cea mai mică indemnizaţie este de 600 de lei, dar sunt şi de 1700 sau 2400 de lei. Deci vorbim de sume mari de înapoiat dacă sunt la mijloc mai multe luni”, a mai explicat Olimpia Ralea.

Direcţia de Finanţe recuperează banii

Cei care sunt depistaţi în urma verificărilor primesc adrese pentru a veni să clarifice situaţia. AJPIS nu dispune de mijloace de executare silită. Instituţia emite decizia de executare şi încasare Direcţiei de Finanţe Publice, care recuperează banii. Directorul AJPIS spune că unul dintre motivele acestei situaţii este lipsa de informare. Mulţi dintre beneficiari susţin că nu au ştiut că nu trebuie să mai efectueze nicio altă activitate. „Trebuie să ne întrebe înainte. Dacă totuşi vrea să câştige bani din altă parte, să ne sune pentru a întrerupe plata. După încetarea activităţii, să vină cu acte doveditoare şi vom relua acordarea indemnizaţiei. E mai bine aşa decât să dea mai mulţi bani înapoi”, mai spune aceasta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

38 de mame au indemnizaţiile de creşterea a copiilor suspendate

Au vrut sa fenteze legea si au ramas fara indemnizatiile de crestere a copiilor! Este vorba de 38 de mamici din Galati care au obtinut in perioada in care erau in cresterea copilului si venituri din alte activitati profesionale. Cea mai mare suma este de 10.000 de lei, iar cea mai mica 19 lei.

Atentie, mamici si tatici! Daca beneficiati de indemnizatia pentru cresterea copilului, nu aveti voie sa realizati alte venituri din activitati profesionale care sunt supuse impozitului pe venit pentru ca veti da banii inapoi. Agentia Judeteana pentru Plati si Prestatii Sociale a emis deja decizii de imputare pentru 38 de persoane, urmand ca in termen de 30 de zile acestea sa achite sumele incasate cu titlu necuvenit.

Fara indemnizatiile de cresterea copilului au ramas si 13 persoane care nu si-au achitat taxele si impozitele pe 2011, pentru bunurile pe care le detin in proprietate. In acest caz, termenul limita de plata a impozitelor este 30 iunie.

Tanara din imagine a ramas fara indemnizatie de crestere a copilului din luna februarie pentru ca nu si-a platit darile catre de stat. Pentru a fi repusa in plata, ea a trebuit sa aduca dovada de la Directia de Fiscalitate ca a achitat intreaga suma.

Pentru cei care nu achita sumele datorate in termenul prevazut de lege, institutia emite decizia de executare si incasare Directiei de Finante Publice, care recupereaza banii.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

60 de persoane care au primit indemnizatie de crestere a copilului au fost nevoite sa inapoieze banii statului

In urma controalelor efectuate de reprezentantii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala, s-a descoperit ca mai multe persoane care beneficiau de indemnizatie au intreprins activitati din care au castigat bani.

A doua sesiune de controale a Agentiei de Plati si Inspectie Sociala a debutat la inceputul lunii iulie si deja s-au inregistrat cazuri in care mamele aflate in concediu de crestere a copilului au realizat si alte venituri.

Din aceasta cauza, ele au inapoiat indemnizatia chiar daca venitul pe care l-au realizat a fost chiar si de 80 de lei. Legea spune ca mamele care se afla in concediu de crestere a copilului si primesc indemnizatie nu trebuie sa mai realizeze alte venituri profesionale supuse impozitului pe venit sau alte venituri din activitati independente.

Valoarea indemnizatiei depinde de perioada de concediu pentru care opteaza mama. Astfel, pentru concediu de un an de zile valoarea indemnizatiei variaza intre 600 de lei si 3 mii patru sute de lei iar pentru concediul de doi ani valoarea indemnizatiei se incadreaza intre 600 si o mie doua sute de lei pe luna.

Este bine de stiut ca mamele care opteaza pentru concediul post-natal de 1 an de zile si, in acest timp, se intorc la munca primesc un stimulent de 500 de lei pana la terminarea perioadei de concediu.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Peste 80 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creştere a copilului trebuie să dea banii înapoi

Mare atenţie dacă beneficiaţi de indemnizaţie pentru creşterea copilului! În cazul în care realizaţi alte venituri în aceeaşi perioadă, veţi da banii înapoi! Conform informaţiilor furnizate de Olimpia Ralea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), au fost găsite peste 80 de persoane care au avut venituri profesionale.

„În 2012 am desfăşurat două verificări, una la începutul anului şi una finalizată săptămâna aceasta. În prima etapă am depistat 60 de persoane, iar în a doua 27. Aceste persoane nu se angajează, dar îşi înfiinţează PFA, asociaţii familiale sau desfăşoară activităţi cu contract de comision cu diferite firme. Legea spune clar că nu trebuie realizate alte venituri profesionale”, a explicat Olimpia Ralea.

Cei care sunt depistaţi de către AJPIS au la dispoziţie 30 de zile în care trebuie să achite suma de bani aferentă perioadei în care au primit bani din alte surse. În momentul în care expiră acest termen, este emisă decizia de executare şi încasare Direcţiei de Finanţe Publice, deoarece AJPIS nu dispune de mijloace de executare silită.

Pot fi înapoiate sume de peste 9.000 de lei

„Am depistat situaţii similare şi în mediul rural. După ce părintele a intrat în concediul pentru creşterea copilului, două sau trei luni s-a conformat. Apoi şi-au deschis asociaţii care accesau fonduri europene pentru agricultură, timp în care au primit şi indemnizaţii. Nu ştiu ce venituri au obţinut de acolo, dar banii pe care i-a primit pentru copil trebuie să îi înapoieze şi vorbim de sume mari. De exemplu, dacă ar fi primit suma minimă, care e de 600 de lei, ar trebui să plătească pentru cei doi ani de zile de concediu aproximativ 9.000 de lei. Este simplu, trebuie doar să întrebe, să dea un telefon, că e mai ieftin. Legea e flexibilă şi le dă posibilitatea să se retragă. Dacă au ocazia să lucreze pentru trei sau patru luni şi nu vor să o rateze, vin la noi şi cer încetarea plăţii pentru acea perioadă. După ce s-a încheiat perioada, vin din nou şi solicită reluarea plăţii”, spune directorul executiv al AJPIS.

Astfel de probleme apar în fiecare an, deşi beneficiarii semnează cu mâna lor declaraţia pe proprie răspundere că, în momentul în care intervin schimbări în privinţa realizării de venituri, vor anunţa.

Depistarea acestor persoane solicită mult timp, deoarece sunt puţini oameni care au această răspundere şi volumul de informaţie este mare. Cu toate astea, mai devreme sau mai târziu sunt găsite. De asemenea, dacă s-a ajuns la concluzia că înşelăciunea a fost voită, sunt întocmite şi dosare penale.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

81 de indemnizaţii pentru creşterea copilului, încasate ilegal
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) a început verificările pentru a-i depista pe beneficiarii indemnizaţiilor de creştere a copilului care încearcă să păcălească sistemul. „Legea prevede că în perioada în care încasează indemnizaţia şi sunt în concediu pentru creşterea copilului, beneficiarii nu trebuie să realizeze venituri profesionale supuse impozitului pe venit, nici provenite din salarii, şomaj, sau alte activităţi independente”, informează Olimpia Ralea, director AJPIS.
Verificările presupun suprapunerea bazei de date a beneficiarilor indemnizaţiei de creştere a copilului cu cele ale Casei de Pensii şi AJOFM. Până în prezent agenţia a verificat 30 la sută din volumul total al persoanelor indemnizate, constatându-se 141 de suspiciuni şi confirmându-se deja 81. Cei care au fentat normele vor fi nevoiţi să înapoieze sumele încasate pe perioada cât nu au fost în conformitate. „În momentul în care se stabileşte că beneficiile sociale au fost încasate necuvenit emitem deciziile de imputare care sunt şi titlu executoriu, le trimitem acasă şi dacă în termen de 30 de zile nu se achită, le trimitem mai departe, pentru executare fiscală, la ANAF. În cazurile în care normele sunt încălcate intenţionat, cu bună ştiinţă, se recurge şi la plângeri penale”, mai adaugă Olimpia Ralea.
Pentru a evita situaţiile neplăcute AJPIS roagă beneficiarii de indemnizaţie să informeze ori de câte ori apare o schimbare şi mai ales, să declare atunci când reiau serviciul, mai ales că nu e obligatoriu să se deplaseze de fiecare dată până la sediul agenţiei. Pot face informarea prin fax (0236/411450) sau pe adresa de e-mail a instituţiei (ajps.galati@prestatiisociale.ro)

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Peste 300 de părinţi trebuie să restituie indemnizaţiile primite pentru creşterea copiilor

În urma verificărilor efectuate de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), nu mai puţin de 321 de părinţi care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului trebuie să dea banii înapoi deoarece, în acelaşi timp, au realizat venituri profesionale. Conform informaţiilor furnizate de Olimpia Ralea, directorul AJPIS Galaţi, suma cea mai mare pe care trebuie să o plătească un părinte este de aproximativ 10.000 de lei. „Am verificat 1.105 cazuri de suprapuneri ale datelor noastre, cu cele de la Finanţe. Dintre acestea, 321 de persoane au încasat venituri profesionale în perioada în care primeau şi indemnizaţia. Pentru toţi cei 321 am emis dispoziţiile de debituri, urmând ca aceştia să achite sumele încasate necuvenit. Dacă vorbim de valori, am avut situaţii în care trebuia plătită o singură zi, dar aici situaţia se explică deoarece părintele începe să lucreze atunci când copilul împlineşte un an. De fapt, trebuie să înceapă la vârsta de un an şi o zi a copilului. În schimb, am avut şi cazuri în care părinţii au lucrat 5, 6 sau chiar 7 luni de zile şi trebuie să înapoieze sume de până la 10.000 de lei. E neplăcut, dar asta este”, a spus Olimpia Ralea. În cazul sumelor mai mari, AJPIS a încercat să le uşureze situaţia părinţilor, oferindu-le ocazia de a înapoia banii pe o perioadă mai mare de 30 de zile, cât este decizia de debit. Astfel, s-a mers pe o echivalenţă, în urma semnării unui angajament de plată - dacă aceştia au lucrat timp de 5 luni şi în acelaşi timp au primit şi indemnizaţia, ei trebuie să achite banii în decurs de 5 luni.
De asemenea, reprezentanţii AJPIS au efectuat verificări privind plata taxelor şi impozitelor persoanelor care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului. În urma acestora, 73 de beneficiari nu vor mai primi drepturile aferente lunii aprilie până nu îşi achită taxele şi impozitele către bugetul local. „Începând cu luna mai, adică cu drepturile pentru luna aprilie, aceştia nu îşi vor primi indemnizaţia timp de cinci luni de zile. După ce îşi plătesc taxele şi impozitele aferente anului 2012, trebuie să ne aducă o dovadă şi noi îi repunem în plată şi vor primi şi banii pentru perioada de suspendare. Deci nu pierd nimic, dar trebuie să plătească”, a mai spus Ralea.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

În 2013, 230 de părinţi au încasat ilegal indemnizaţia pentru copii

La fiecare anchetă efectuată de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială sunt depistaţi părinţi care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului şi, în acelaşi timp, realizează venituri profesionale, lucru ilegal în această situaţie. Cu toate că, înainte de a semna cererea de acordare a acestor bani, părinţii sunt atenţionaţi că trebuie să stea acasă să aibă grijă de copil şi să nu lucreze, pe parcursul primului semestru al acestui an, au fost depistaţi 206 beneficiari, conform ultimului raport oferit de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Aceştia trebuie să înapoieze, în total, suma de 95.140 lei, dintre care a fost recuperată în aceeaşi perioadă, prin metodele instituţiei, 61.620 lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

20 de părinţi gălăţeni primesc indemnizaţia maximă pentru concediul de creşterea copilului

Din cei aproximativ 2.600 de gălăţeni aflaţi momentan în concediul de creşterea copilului, doar 20 se bucură de indemnizaţia maximă prevăzută de lege. Deoarece au câştigat, net, în medie cel puţin 4.100 de lei lunar, cei 20 de părinţi primesc câte 3.400 de lei pentru că stau acasă cu bebeluşul.
Nu sunt însă cele mai mari sume care ajung în buzunarele proaspetelor mămici. Două familii încasează câte 4.000 de lei fiecare, aşa cum arată datele furnizate Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Galaţi. Însă este vorba despre părinţi cu gemeni, iar pentru al doilea copil născut dintr-o sarcină gemelară statul acordă doar 600 de lei în plus la indemnizaţia calculată pentru un singur copil.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu este fixă, aceasta reprezentând 85 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimul an de către solicitant. Legea prevede însă două plafoane maxime. În timp ce părintele care alege să stea acasă un an nu poate primi mai mult de 3.400 de lei, cel care alege să stea în concediu timp de doi ani nu poate încasa peste 1.200 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.