Jump to content

S-au înmulţit tâlhăriile şi furturile din locuinţe


dcp100168
 Share

Recommended Posts

S-au înmulţit tâlhăriile şi furturile din locuinţe

Numărul furturilor din locuinţe în judeţul Galaţi în primele opt luni ale acestui an este cu 63% mai mare decât în perioada similară din 2009, iar cel al tâlhăriilor cu 21 la sută. Din totalul persoanelor cercetate în primele opt luni ale anului în infracţiunile cu urmărirea penală începută, aproximativ 8% sunt minori.

În primele opt luni ale anului 2010 au fost constatate 364 furturi din locuinţe, reprezentând 21% din totalul infracţiunilor de furt înregistrate în judeţ, faţă de 223 în aceeaşi perioadă a anului 2009, potrivit ofiţerului pentru relaţii publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, subcomisar Cristina Tatulici. Conform poliţiştilor specializaţi în cercetarea acestor fapte, infractorii vizează cu precădere banii şi bunurile uşor de valorificat: bijuterii, telefoane mobile, electronice etc. Pe raza municipiului Galaţi, „ţintele” preferate ale spărgătorilor sunt apartamentele situate la parter sau la etajul I, ale căror ferestre nu sunt protejate cu gratii sau care au ferestrele lăsate deschise. Neatenţia proprietarilor este, în multe situaţii, cheia de care hoţii se folosesc pentru a pătrunde în locuinţă. Astfel, nu puţine sunt cazurile în care autorii speculează obişnuinţa oamenilor de a lăsa uşa descuiată sau de a primi în casă persoane străine care oferă diverse “chilipiruri”.

Pe de altă parte, celelalte categorii de furturi sunt caracterizate de scăderi în raport cu 2009- furturile din autoturisme au scăzut cu 45,85%, iar cele din societăţi comerciale cu aproximativ 11%.

În ceea ce priveşte numărul tâlhăriilor comise în judeţul Galaţi în primele opt luni ale anului se constată o creştere cu 21% faţă de perioada similară din 2009. Astfel, în perioada amintită, au fost constatate 130 fapte de tâlhărie, faţă de 107 în primele opt luni ale anului 2009, autorii fiind în majoritate tineri, care de regulă operează pe timpul zilei, alegându-şi victimele pe străzile principale şi atacându-le ulterior pe aleile dintre blocuri sau la intrarea în imobile. Principalele bunuri vizate sunt bijuteriile, telefoanele mobile, poşetele şi borsetele. Din totalul persoanelor cercetate în primele opt luni ale anului în infracţiunile cu urmărirea penală începută, aproximativ 8% sunt minori, cei mai mulţi având între 14 şi 18 ani. Raportat la statutul de elev pe care îl au mulţi dintre minori, sub aspect cantitativ, în primele opt luni din 2010, elevii din unităţile şcolare din judeţ au comis 39 infracţiuni, dar pentru că multe fapte sunt săvârşite în grup, numărul autorilor elevi este de 55, 29 dintre aceştia provenind din instituţii liceale.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=5

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.