Jump to content

S-a redeschis Cinema Central din Braila


George
 Share

Recommended Posts

Desi nu stiu daca e locul potrivit aici sa postez articolul de Braila, oare de ce forumul asta nu are si rubrica de Braila? Totusi suntem vecini si atat de aproape incat parca am fi celasi oras. Se vorbeste de o unire in viitor, dar macar pana mininosii nostri alesi vor face acest lucru, cele doua orase merita macar o unire sa ii spunem spirituala.

Doresc sa informez pe dragii vecini galateni ca in Braila s-a redeschis Cinema CENTRAL si sunt bineveniti sa vizioneze filme la cinema. Citeam in ziarul Obiectiv caci directoarea doreste sa faca cunoscut acest lucru si in orasele vecine.

Cel mai mare cinematograf din oraş a revenit la viaţă după un an de la închiderea sa, in data de 24 septembrie. La Cinema "Central" a rulat proiecţia "Iron Man 2", preţul biletului fiind de cinci lei. Cinefilii au avut astfel posibilitatea de a viziona un film deosebit pe cel mai mare ecran din oraş.

Anişoara Labuneti, administratorul cinematografului, spune că în weekend vor fi câte trei proiecţii, la 14.30, 17.00 şi 19.30, iar vineri, luni, marţi şi miercuri sunt doar două spectacole, după amiază. "Joi cinematograful este închis pentru că se schimbă filmul. Nu mă aştept să avem succes de la început, oamenii încă nu ştiu că s-a redeschis", spune Anişoara Labuneţi.

Unicul de dinainte de Revoluţie

Din 1994 şi până în această vară, Cinema "Central" Brăila a fost închiriat şi exploatat de societatea "Qualiti Impex" SRL Bucureşti. Din luna august, contractual de închiriere a fost interupt, iar cinematograful a reintrat în reţeaua de exploatare a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare Filme.

"Pe viitor vom aduce «Înfruntarea Titanilor» şi «Robin Hood»", mai spune administratorul.

În ciuda lacătului care a stat pe uşă din 10 septembrie 2009 şi până acum, în interior totul este păstrat în cea mai bună ordine.

Odată aprinsă lumina, sala prinde contur. Cele 366 de locuri şi ecranul de proiecţie imens sunt gata oricând să-şi primească clienţii.

Cinematograful are centrală pentru încălzire proprie, fotolii moderne şi sunet "Dollby".

Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/braila/Braila-Cinema_-Central-_si-a_reluat_proiectiile_aseara_0_341965877.html

* începând de astăzi, brăilenii au din nou posibilitatea să vadă filme pe ecran mare * preţul de intrare este 5 lei, iar RADEF promite că va aduce filme noi, cu priză la public * de azi până miercurea viitoare va rula pelicula "Iron Man 2" * Primăria Brăila salută redeschiderea cinematografului, dar nu renunţă la acţiunea în instanţă prin care cere RADEF să-i predea în administrare toate cinematografele din oraş, conform prevederilor Legii 303/2008

Brăilenii au din nou posibilitatea să vadă filme pe ecran mare, într-un cinematograf cu o capacitate de sute de locuri. După ce a stat mai mult de un an în conservare, cinema "Central" se redeschide începând de astăzi. Reamintim că, din 2005, "Central" a fost închiriat de Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare Filme unei firme private din Bucureşti, "Quality Cinema". Aceasta a investit în renovarea sălii şi în schimbarea aparaturii de proiecţie şi de sunet, însă nu prea a reuşit să atragă spectatori. Brăilenii amatori de filme se plângeau că preţul de intrare e cam mare şi că peliculele aduse nu prea prezentau interes.

Acum, cinematograful nu mai este închiriat niciunui partener privat. RADEF a anulat contractul cu "Quality Cinema" şi redeschide "Centralul" pe cont propriu. Anişoara Labuneti, actualul administrator al ultimului cinematograf brăilean funcţional din rândul celor care existau înainte de 1989, ne-a declarat că aparatura de proiecţie este de ultimă generaţie şi că se vor aduce numai filme noi, cu mare priză la public. Astfel, de astăzi până miercuri, 29 septembrie, la "Central" va rula "Iron Man 2". Preţul unui bilet este de 5 lei, iar spectacolele se vor da la orele 17.00 şi 19.30, vinerea, lunea, marţea şi miercurea. În zilele de sâmbătă şi duminică, va fi spectacol şi de la ora 14.30. Joia este zi de pauză, în care se schimbă filmul. După "Iron Man 2", vor rula la Brăila alte filme noi, de box office: "Înfruntarea titanilor", "Robin Hood", "Poliţai în misiune", "Saga Amurg: Eclipsa", "Plan de rezervă". În ceea ce priveşte posiblitatea realizării unor proiecţii 3D, Anişoara Labuneti ne-a spus că se are în vedere acest lucru, dar că va mai dura o perioadă până când se va implementa efectiv.

Primăria Brăila nu are obiecţii cu privire la redeschiderea cinematografului "Central", deşi se află în litigiu cu RADEF, pe care o acuză că refuză să pună în aplicare prevederile Legii 303/2008. Legea în cauză a stabilit că RADEF are obligaţia să predea toate cinematografele în administrarea autorităţilor locale. Concret, Primăria Brăila ar fi trebuit să preia toate sălile de cinema existente în municipiu: "Central", "Bulevard", "Pescăruş" şi "Unirea". Reamintim că imobilele în care au funcţionat cinematografele "Lira" şi "Popular" au fost retrocedate între timp şi nu mai pot face obiectul acestei legi.

Deşi Legea 303 ar fi trebuit pusă în aplicare încă de acum un an, Primăria Brăila nu numai că nu a preluat nicio sală de cinema, dar a şi fost pusă în postura de a privi de pe margine cum RADEF a închiriat cinema "Bulevard" unei firme private, care l-a renovat şi transformat în sală de festivităţi şi cum, mai nou, cinema "Central" se redeschide fără ca transferul de proprietate să aibă loc.

"Nu e nicio problemă dacă acest cinematograf este din nou funcţional. Atât timp cât îşi păstrează obiectul de activitate, este un lucru benefic pentru brăileni. Litigiul între Primărie şi RADEF continuă şi urmează să ne întâlnim în instanţă. Procesul fusese programat pentru luna decembrie a acestui an, dar noi am făcut o cerere pentru ca primul termen să fie adus mai devreme, în luna octombrie. Din punctul nostru de vedere, Legea 303 trebuia respectată, iar RADEF trebuia să ne predea toate sălile de cinema, cu activele şi pasivele aferente. După ce acest transfer se va produce, intenţia noastră este de a păstra destinaţia acestor săli, în sensul că ele vor funcţiona ca săli de cinema, nu pentru alte scopuri", ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.

* în ciuda preţului biletului, de numai 5 lei şi a posibilităţii de a viziona filmul pe ecran foarte mare, doar câteva zeci de brăileni au trecut pragul cinema "Central", în prima săptămână de la redeschidere * administraţia cinematografului speră să atragă spectatori din oraşele vecine, unde nu mai funcţionează niciun cinematograf de capacitatea "Central"- ului

Brăilenii şi-au cam pierdut apetitul pentru filmele vizionate în săli clasice de cinema. La această concluzie conduce numărul mic de spectatori care au trecut pragul cinematografului "Central" în prima săptămână de la redeschidere. După cum v-am mai informat, "Central" a reintrat în circuit vineri, 24 septembrie, după ce a fost închis vreme de peste un an. La ora actuală, este unicul cinematograf brăilean de mare capacitate care mai funcţionează, fiind administrat de Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare Filme. În prima săptămână de la redeschidere a rulat "Iron Man 2", iar preţul biletelor de intrare a fost de 5 lei. De vineri până miercuri, însă, doar 60 de brăileni au intrat să vadă filmul. "Sperăm ca, de acum încolo, dacă se mai răceşte vremea şi dispar alte posibilităţi de distracţie, să avem din ce în ce mai mulţi spectatori. Ne vom face publicitate şi în oraşele vecine, deoarece, la ora actuală, doar Brăila mai are un astfel de cinematograf funcţional. Ce am remarcat în primele zile de la redeschidere este că au venit câţiva copii însoţiţi de părinţi. Cei mici aveau curiozitatea de a vedea un film la cinema. Sperăm ca, încet - încet, să prindă gustul marelui ecran şi să ne viziteze cât mai des", ne-a declarat Anişoara Labuneti, administratorul cinematografului "Central". Aceasta a precizat că există condiţii foarte bune de vizionare a filmelor, dat fiind că instalaţiile de proiecţie şi de sunet sunt noi şi reglate corespunzător. "Lucrăm în momentul de faţă la revizia instalaţiei de încălzire, astfel încât să putem asigura o temperatură confortabilă în sală pe tot parcursul sezonului rece", a mai adăugat Labuneti. Aceasta ne-a declarat că va solicita Primăriei să repare trotuarul din faţa cinematografului şi va încerca să rezolve problema vitrinei. "Holul şi vitrina nu se află în administrarea noastră. Voi căuta să aflu, la Primărie, cine anume este proprietar pe holul de intrare, unde se află mai multe spaţii comerciale, ca să găsim o modalitate de rezolvare a problemei geamurilor sparte din vitrină, care le provoacă disconfort vizual eventualilor spectatori", ne-a explicat administratorul "Central"-ului.

Cinematograful este închis joia, pentru schimbarea filmului. În perioada 1-6 octombrie va rula pelicula "Înfruntarea titanilor", după următorul program: vineri, sâmbătă şi duminică, orele 14.30, 17.00 şi 19.30, iar lunea, marţea şi miercurea 17.00 şi 19.30.

http://www.obiectivbr.ro/local/48178-brailenilor-nu-le-arde-de-filme-vazute-la-cinema.html

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.