Jump to content

Cioban vasluian, omorât în Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cioban vasluian, omorât în Galaţi

Ion Olteanu, de 67 de ani, din comuna vasluiană Voineşti, care muncea ca cioban în comuna Scânteieşti, din judeţul Galaţi, a fost găsit de către un şofer, pe 30 septembrie, la ora 7, în stare gravă, într-un şanţ de lângă linia CFR. Omul se afla în stare de inconştienţă pe Drumul Naţional care leagă intrarea în municipiul Bârlad de judeţul Galaţi, a declarat inspectorul Mihaela Straub, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vaslui. „Bărbatul, aflat în comă gradul II, a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul de Urgenţă ˝Elena Beldiman˝ din Bârlad, unde Compartimentul Urgenţe a stabilit că victima are politraumatisme, traumatism toracic cu fracuri costale, pneumotorax drept, traumatism cranio-cerebral. De la spitalul Bârlad, ciobanul a fost trimis de urgenţă, în aceeaşi zi, la Clinica de Neurochirurgie din Iaşi. Din păcate, vineri dimineaţă, pe 1 octombrie, Ion Olteanu a decedat. Medicii legişti ieşeni au stabilit în urma necropsiei că moartea lui Ion Olteanu a fost violentă. Ca urmare, au fost declanşate cercetări privind împrejurările în care ciobanul a căpătat rănile ce i-au provocat moartea. În acest moment, Poliţia Galaţi investighează cazul, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vaslui.

Deocamdată misterul planează asupra situaţiei care a condus la moartea violentă a ciobănaşului vasluian. Din păcate, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt din judeţul vecin, deşi victima a mai trăit o zi după agresiune, el nu a putut face nicio declaraţie.

http://www.viata-libera.ro/articol-EXCLUSIV_Ciobanas_vasluian_omorat_in_judetul_Galati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Trei arestări în cazul ciobanului aruncat din maşină lângă Bârlad

Poliţiştii gălăţeni au reţinut trei persoane care au bătut un cioban şi, ulterior, l-au abandonat pe marginea drumului, la intrarea în municipiul Bârlad.

Ion Olteanu, un cioban în vârstă de 67 de ani a decedat la începutul acestei luni într-un spital din Iaşi, după ce fusese ătut crunt şi aruncat din maşină, undeva lângă Bârlad. „La data de 01 octombrie 2010, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a fost sesizat de colegii din cadrul IPJ Vaslui despre faptul că în ziua de 30.09.2010, la intrarea în municipiul Bârlad, a fost găsit abandonat un bărbat de 67 ani, din comuna Voineşti, judeţul Vaslui, prezentând multiple leziuni la nivelul capului şi toracelui. Bărbatul a fost trasportat la Spitalul din Iaşi, unde a decedat la data de 01.10.2010", a declarat Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Ion Olteanu fusese angajat ca cioban la o fermă din Frumuşiţa, patronată de Ştefan Patrichi.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că timp de două zile, mai exact între 22 şi 24 septembrie, Olteanu a fost bătut de mai multe ori de alţi doi ciobani, Pavel Covaci, în vârstă de 44 de ani şi Nicu Ţecu, în vârstă de 33 de ani. Ambii au avut probleme cu legea în trecut, Covaci fiind condamnat pentru furturi , în timp ce Ţecu pentru fapte săvârşite cu violenţă

În urma loviturilor primite Ion Olteanu a intrat în comă şi a fost ţinut în stână patru zile, fără a i se acorda nici un fel de îngrijiri medicale. „Întrucât starea lui de sănătate s-a agravat, cei doi l-au anunţat pe proprietarul stânii cu privire la cele întâmplate, iar acesta, în seara zilei de 29.10.2010, l-a transportat pe cioban cu autoturismul proprietate personală pe raza judeţului Vaslui, abandonându-l la intrarea în municipiul Bârlad", a mai declarat Gohoreanu.

În ziua de 3 octombrie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, în urma unor desinderi domiciliare pe raza comunelor Frumuşiţa şi Scânteieşti, i-au reţinut pe cei doi suspecţi, aceştia fiind arestaţi preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de omor. De asemenea, Ştefan Patrichi a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului, fiind arestat preventiv de Tribunalul Galaţi pentru 29 de zile.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ultima-arestati-ciobanului-aruncat-Barlad_0_348565350.html

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

27 de ani de puşcărie - Dreptate pentru ciobanul omorât în bătaie

Asasinii gălăţeni ai ciobanului al cărui cadavru a fost găsit la marginea Bârladului au fost judecaţi potrivit legii noi, beneficind de scăderea cu o treime a pedepselor. În aceste condiţii, cea mai mare pedeapsă este de nouă ani şi şase luni, iar cea mai mică, de nouă ani, intermediara fiind de nouă ani şi patru luni.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, victima Ion Olteanu, în vârstă de 67 de ani, a ajuns la stâna lui Ştefan Patriche, în zona Poligonului Mălina, la cererea celui din urmă. De-a lungul timpului, la stâna lui Patriche au lucrat diverşi ciobani, care însă, spun procurorii, au plecat din cauza tratamentului la care erau supuşi. Niciunul nu a scăpat fără vreo corecţie. Bătăile, agresiunile de tot felul au culminat în 2007 chiar cu nişte anchete asupra morţii a doi ciobani.

Anul trecut, după ce i-au plecat nişte ciobani, Patriche a pornit în căutarea altora. Aşa a ajuns în comuna Voineşti, judeţul Vaslui, unde din vorbă în vorbă a aflat de Costel Cercel, Dumitru Jirebie şi victima Ion Olteanu. Cei trei aveau datorii la magazinele din sat, Patriche le-a achitat, luându-i apoi la muncă. Olteanu era bolnav, era încet la muncă şi i se întâmpla să rătăcească animalele. Acest lucru îi făcea pe cei din jurul lui să-şi piardă răbdarea.

Pe 22 septembrie 2010, Olteanu a scăpat oile în terenul cu varză al unui vecin. Pavel Covaci a luat un bici şi, urmat de Nicu Ţecu, a început să-l lovească pe Olteanu. Palme, pumni, picioare, başca biciul, toate au căzut ca o ploaie asupra bietului om, care a rămas la pământ. A încercat să se ridice dar fără sorţi de izbândă, lucru văzut şi de cei doi agresori, care după câteva ore au decis să-l urce în căruţă şi să-l ducă la stână.

L-a abandonat pe marginea drumului

Starea lui Olteanu s-a agravat, nu mai vorbea, respira greu. După o săptămână, pe 29 septembrie, Covaci l-a sunat pe Patriche şi i-a spus că omul este în stare gravă şi ar trebui dus acasă. Ştiind că stâna a mai făcut obiectul unor anchete legate de moartea a doi ciobani, văzând starea gravă a lui Olteanu, Patriche a decis să-l ducă acasă. A ajuns în apropierea municipiului Bârlad la lăsarea întunericului. A abandonat victima pe marginea drumului, lângă o cale ferată, fără să-i lase actele de identitate. Olteanu a fost găsit pe 30 septembrie de doi oameni care au sunat la ambulanţă.

Bărbatul a murit pe 1 octombrie. Aşa a fost demarată ancheta penală şi din aproape în aproape s-a ajuns la autori.

Acuzat iniţial de favorizarea infractorului, lui Patriche i s-a schimbat încadrarea juridică în complicitate la omor. Tot în sentinţă mai apare şi o pedeapsă de opt luni pentru loviri şi alte violenţe asupra lui Gheorghe Bercaru, o faptă din 2007. Cele două sancţiuni se contopesc, Patriche având de executat nouă ani şi patru luni.

Pavel Covaci a primit şi el nouă ani pentru omor, iar Nicu Ţecu s-a ales cu nouă ani şi şase luni de puşcărie. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Condamnaţi pentru o crimă, judecaţi şi pentru o alta

Ciobanii din Scânteieşti care în toamna lui 2010 au ucis în bătaie un bătrân pe care-l “cumpăraseră” din Vaslui, achitându-i datoriile, s-au mai ales cu un dosar. Plecând de la declaraţiile strânse în cazul care a şocat prin agresivitatea de care au dat dovadă cei trei, s-a ajuns la o altă bătaie soră cu moarte căreia i-a căzut victimă Dănuţ Roşca din Murgeni, judeţul Vaslui.

În primul caz au fost trimişi în judecată Ştefan Patriche, Pavel Covaci şi Nicu Ţecu, condamnaţi deja la câte nouă ani de puşcărie. În cel de-al doilea au ajuns la instanţă, pe 19 iunie, doar Patriche şi Covaci. Primul este acuzat de favorizarea infractorului, după ce a încercat să zădărnicească ancheta procurorilor, iar celălalt de omor.

Roşca Dănuţ a fost adus la stâna lui Patriche în martie 2007, iar în iunie a fost ucis în bătaie, după ce a avut o tentativă de a fugi. Roşca avea sternul comprimat ca urmare a loviturilor primite. Este foarte adevărat că victima avea o alcoolemie ridicată, dar leziunile toraco-abdominale i-au fost fatale. De această crimă nu s-a ştiut nimic până la momentul în care procurorii gălăţeni nu au dat de urma celor care l-au ucis în bătaie pe Ion Olteanu, în vârstă de 68 de ani, ducându-l şi abandonându-l în gară la Bârlad.

Cazul Roşca se afla în evidenţă cu autor necunoscut până pe 19 iunie, când procurorii Parchetului Tribunalului i-au trimis în judecată pe Covaci şi Patriche. Ambele victime au fost aduse din Vaslui, acolo unde populaţia săracă acceptă cu mai multă uşurinţă o slujbă în afara judeţului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ciobanii din Scânteieşti au primit 35 de ani de închisoare

Curtea de Apel Galaţi a schimbat în totalitate sentinţa dată de Tribunal în cazul celor trei ciobani acuzaţi că au ucis în bătaie un bătrân, Ion Olteanu, după care unul dintre ei l-a transportat la Bârlad, abandondându-l lângă linia ferată.

Prima instanţă i-a condamnat la câte nouă ani de detenţie, inculpaţii mergând pe reglementările potrivit cărora dacă recunoşti fapta se reduce o treime din pedeapsa cuvenită. Acum, Curtea i-a dat lui Ştefan Patriche 11 ani şi patru luni, lui Pavel Covaci 11 ani şi jumătate, iar lui Nicu Ţecu 12 ani de puşcărie. Sentinţa nu este definitivă, mai având o cale de atac, la Înalta Curte.

Mai trebuie spus că, în această vară, Patriche şi Covaci au mai fost trimişi în judecată pentru un alt omor asemănător, victimă căzându-i un tânăr din Murgeni, adus la stâna din Scânteieşti şi bătut, după ce a încercat să fugă. Crima a ieşit la iveală în timpul audierilor din acest dosar, în care au fost deja condamnaţi de două instanţe.

În toamna lui 2010, Ion Olteanu, în vârstă de 68 de ani, a fost găsit la marginea Bârladului, a fost dus la spital, unde şi-a găsit sfârşitul. S-a dovedit că a fost „cumpărat” de Ştefan Patriche şi dus din Vaslui la stâna acestuia din Scânteieşti. Pe lângă Olteanu, Patriche i-a mai luat şi pe alţii, cărora le-a achitat datoriile făcute la magazinele din sat. Potrivit procurorilor, ciobanii erau obligaţi să muncească nopţile, erau trimişi la furat de porumb, iar dacă refuzau erau bătuţi cu bâtele, atât de „patronul”, „boierul”, cum i se zicea lui Patriche, cât şi de ceilalţi doi. Aşa a păţit şi Olteanu, care din cauza vârstei nu mai putea să alerge după animale, scăpându-le pe păşunile altora. Din cauza asta, l-au bătut în aşa hal încât bătrânul abia se mai putea mişca. Când au văzut rezultatele acţiunii lor, Covaci şi Ţecu l-au chemat pe „boier”, care l-a urcat în maşină, l-a dus la marginea Bârladului, unde l-a abandonat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Condamnarea ciobanilor din Scânteieşti a scos la iveală o nouă crimă

Ciobanii din Scânteieşti, care în toamna lui 2010 l-au ucis în bătaie pe Ion Olteanu, un bătrân de 68 de ani, pe care-l “cumpăraseră” din Vaslui, achitându-i datoriile, s-au mai ales cu un dosar. Cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, care au dovedit că declaraţiile strânse în primul caz, care a şocat prin agresivitatea de care au dat dovadă cei trei, au dus la o altă bătaie soră cu moarte, căreia i-a căzut victimă Dănuţ Roşca, din Murgeni, judeţul Vaslui.

Primul dosar, primele condamnări

În primul dosar au fost trimişi în judecată Ştefan Patriche, Pavel Covaci şi Nicu Ţecu, condamnaţi deja de două instanţe de judecată. Cei trei au primit iniţial câte nouă ani de detenţie, sentinţă schimbată ulterior de magistraţii Curţii de Apel. Astfel, Curtea i-a dat lui Ştefan Patriche 11 ani şi patru luni, lui Pavel Covaci 11 ani şi jumătate, iar lui Nicu Ţecu 12 ani de puşcărie. Cei trei au atacat şi această sentinţă, dosarul lor ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în iulie anul acesta. Magistraţii bucureşteni au acordat termen pe 12 decembrie, când, dacă cei trei vor avea apărător, există posibilitatea ca dosarul să se finalizeze.

În aşteptarea deciziei finale în această cauză, Ştefan Patriche şi Pavel Covaci sunt judecaţi şi într-un alt dosar, în care primul este acuzat de favorizarea infractorului, după ce a încercat să zădărnicească ancheta procurorilor, iar celălalt de omor. De data aceasta victima celor doi a fost Roşca Dănuţ, care a fost adus la stâna lui Patriche în martie 2007, iar în iunie a fost ucis în bătaie, după ce a avut o tentativă de a fugi. Roşca avea sternul comprimat ca urmare a loviturilor primite. Este foarte adevărat că victima avea o alcoolemie ridicată, dar leziunile toraco-abdominale i-au fost fatale. Anchetatorii susţin că Pavel Covaci, atunci când a aflat că Dănuţ Roşca a fugit de la stână, a plecat în căutarea acestuia şi l-a găsit într-o pădure din apropiere. „În pădure, inculpatul Pavel Covaci l-a ajuns din urmă pe Dănuţ Roşca, l-a întrebat unde pleacă, aceasta răspunzându-i că se duce acasă. Atunci, inculpatul l-a prins cu mâinile pe la spate, reuşind să-l imobilizeze şi să-l trântească la pământ, apoi l-a lovit de mai multe ori cu piciorul în piept. În declaraţia sa, inculpatul Covaci, zis „Paulică”, a afirmat că, după aplicarea acestor lovituri, a simţit cum victimei i-a plesnit coşul pieptului. Urmare a loviturilor aplicate, victima a început să sângereze pe nas şi pe gură”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurori.

„Gata! L-am omorât”

După ce l-a bătut bine pe Roşca, Covaci a revenit la stână şi le-a spus celor prezenţi, citaţi ca martori în dosar, că l-a omorât pe bărbat. Ulterior, ajutat de Ştefan Patriche, Covaci a spus organelor de cercetare penală că Dănuţ Roşca a căzut din căruţă, fiind băut, şi s-a lovit de pietre. Au pus la punct toate amănuntele poveştii şi au sunat la poliţie pentru a anunţa decesul. „Înainte de sosirea organelor de urmărire penală, la cererea lui Patriche, ciobanii au răsturnat lângă victimă nişte pietre de la stână, o căruţă, la care nu erau înhămaţi cai, pentru a induce organelor de cercetare ideea unui accident. Mai mult, în aceeaşi zonă au fost aruncaţi doi dulapi, unul fiind murdar de sânge provenit de la o oaie care fusese tăiată la stână, tot pentru a induce ideea că victima a fost lovită de aceşti dulapi”, reiese din declaraţiile lui Patriche şi a lui Covaci.

Cum s-a aflat totul

De această crimă nu s-a ştiut nimic până la momentul în care procurorii gălăţeni nu au dat de urma celor care l-au ucis în bătaie pe Ion Olteanu, în vârstă de 68 de ani, ducându-l şi abandonându-l în gară la Bârlad. Iniţial, procurorii au decis că în cauză nu a fost săvârşită o faptă penală, motiv pentru care au dat o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. Rezoluţia s-a bazat pe declaraţiile tuturor martorilor, instruiţi din start de Patriche. Ulterior, când procurorii au început anchetarea morţii lui Ion Olteanu, tot din declaraţiile martorilor s-a aflat că şi Dănuţ Roşca a murit în aceleaşi împrejurări. Acesta a fost motivul pentru care procurorii au redeschis dosarul şi au început o nouă anchetă. De data aceasta, atât martorii, cât şi inculpatul Covaci au recunoscut ceea ce s-a întâmplat şi au povestit cu lux de amănunte cum a murit Dănuţ Roşca.

Ancheta în cazul Roşca a fost finalizată în iunie, când procurorii Parchetului Tribunalului i-au trimis în judecată pe Covaci şi Patriche. Cei doi se află în arest preventiv şi vor fi duşi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi pe 9 ianuarie.

Până atunci, însă, cei doi aşteaptă şi decizia finală privind condamnarea în primul dosar de omor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Acuzaţi de omor, ciobanii din Scânteieşti au fost condamnaţi definitiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus punct dosarului în care trei ciobani au fost acuzaţi de uciderea în bătaie a lui Ion Olteanu. Cazul celor trei baci asasini a deschis o cutie a Pandorei, care a scos la iveală alte fapte abominabile.
Ştefan Patriche, Pavel Covaci şi Nicu Ţecu au fost acuzaţi de procurorii Parchetului Tribunalului că l-au stâlcit în bătaie pe Olteanu, pentru că acesta a scăpat animalele în păşuni străine. Când au simţit că omul nu mai are de trăit, Patriche l-a transportat din Scânteieşti până la Bârlad, abandonându-l lângă linia ferată. Tribunalul i-a condamnat pe toţi la câte nouă ani de puşcărie, după ce ei au ales să-şi recunoască fapta, pentru a beneficia de scăderea cu o treime a pedepsei ce li se cuvenea.
La Curtea de Apel, cei trei au solicitat condamnări mai mici, magistraţii însă au trimis dosarul la Tribunal ca să fie rejudecat. Procurorii au atacat decizia, iar Curtea Supremă i-a obligat pe magistraţii gălăţeni ai Curţii de Apel să dea o hotărâre. Astfel, Patriche a primit 11 ani şi patru luni, Covaci - 11 ani şi jumătate, iar Ţecu - 12 ani. Înalta Curte, acolo unde cei trei au atacat soluţia, a păstrat condamnarea Curţii de Apel Galaţi, astfel că acum cei trei sunt condamnaţi definitiv.

Procurorii au stabilit în acest dosar că oameni precum Ion Olteanu erau „cumpăraţi” prin diverse facilităţi, spre exemplu li se achitau datoriile pe care le aveau acasă, după care erau luaţi la stâna din Scânteieşti şi puşi să muncească.

În timpul audierilor din dosar, a mai ieşit la iveală o altă crimă, victima fiind un tânăr din Murgeni, bătut pentru că a încercat să fugă de la stână. În acest al doilea caz sunt trimişi în judecată doar Patriche şi Covaci. Dosarul a ajuns la Tribunalul Galaţi în iunie 2012,  a avut primul termen în octombrie 2012, după care lunar până în decembrie 2012 a avut loc câte o înfăţişare. Din ianuarie 2013 însă lucrurile au luat o turnură ciudată, termenele fiind stabilite în martie 2013, iar acum următoarea înfăţişare va avea loc abia pe 16 mai 2013, în condiţiile în care termenele se dau, de regulă, în fiecare lună. Se pare că Patriche ar beneficia de serviciile avocaţiale ale fiului lui Doru Viorel Ursu. Acesta din urmă a fost ministru de interne în guvernul lui Petre Roman, iar în perioada comunistă a fost procuror, apoi judecător la Tribunalul Militar. În 1989 a devenit chiar preşedintele acestei instanţe, pentru ca în 1990 să primească spre judecare dosarul lui Nicu Ceauşescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Ciobanii din Scânteieşti, dintr-o crimă în alta

* Au ucis un om, au primit câte 11 ani de închisoare, iar acum sunt judecaţi pentru un al doilea omor

După ce au primit 11 ani şi patru luni, respectiv 11 ani şi jumătate de puşcărie pentru omor, Ştefan Patriche şi Pavel Covaci mai au acum un dosar, în care primul este acuzat de favorizarea infractorului, iar celălat de uciderea unui alt cioban, adus din Murgeni. Patriche a ales să meargă pe recunoaşterea faptei, aşa cum au prezentat-o procurorii, tocmai pentru a beneficia de o condamnare mai mică, în vreme ce Pavel Covaci merge pe calea unui proces obişnuit.
Crima s-a petrecut în vara lui 2007, dar a ieşit la iveală în timpul cercetărilor făcute în dosarul în care cei doi sunt condamnaţi definitiv. Dănuţ Roşca, zis Vasluianu, a fost omorât în bătaie din cauză că fugit de la stâna din Scânteieşti. Martorii au povestit că Vasluianu a venit beat şi a adormit. Covaci l-ar fi trezit ca să mulgă oile, dar acesta a refuzat, fugind. Covaci a alergat după el, l-ar fi ajuns în pădurea din preajma stânii, unde l-ar fi bătut. Martorii spun că din cauză că Roşca ar fi fost mai puternic, Covaci l-ar fi legat de mâini şi l-ar fi bătut cu pumnii şi picioarele în piept. După asta s-a întors la stână şi le-ar fi spus celorlalţi ciobani: „Gata, l-am achitat şi pe ăsta..”

„N-aţi văzut, n-aţi auzit nimic"

La urmărirea penală, toţi cei audiaţi au spus că Patriche le-ar fi cerut să declare anchetatorilor că Dănuţ a fost beat şi a căzut din căruţă, lovindu-se de nişte pietre, motiv pentru care i-ar fi spus să răstoarne căruţa, lucru care s-a şi întâmplat în dosarul din 2007. Joi, la Tribunal, martorii au spus că nu ar fi fost constrânşi şi ameninţaţi să declare aşa, ci că Patriche ar fi spus: „N-aţi văzut, n-aţi auzit nimic. De acum încolo mă descurc eu”. Judecătorul le-a atras atenţia că pe baza mărturiilor lor un om va fi condamnat sau achitat.
În dosar, mai este de audiat o singură martoră, care în iunie va fi adusă cu poliţia.
Condamnarea de aici va fi luată în calcul alături de cea dată pentru asasinarea bătrânului din Bârlad, în toamna lui 2010. Şi pe acesta l-au adus la stâna din Scânteieşti, după ce i-au achitat datoriile pe care le avea în sat. Pentru că omul a scăpat animalele în păşunea unui proprietar, ciobanii l-au bătut până l-au omorât. Patriche a fost cel care l-a transportat apoi până în Bârlad, abandonându-l lângă linia ferată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Ciobanii din Scânteieşti, acuzaţi de omor, readuşi în faţa instanţei

Deşi ar fi trebuit să dea o primă decizie în cel de-al doilea dosar de omor în care sunt judecaţi Pavel Covaci şi Ştefan Patriche, judecătorii Tribunalului au readus procesul în instanţă. După ce în şase rânduri, au amânat să dea o soluţie în acest caz, magistraţii au decis că latura civilă nu este lămurită, motiv pentru care i-au chemat în sala de judecata pe rudele mortului.
Reamintim că în timp ce anchetau moartea lui Ion Olteanu, procurorii au descoperit că o parte dintre cei pe care-i considerau vinovaţi de această crimă se fac responsabili şi de uciderea în bătaie a unui alt cioban, Dănuţ Roşca, adus din Murgeni la stâna din Scânteieşti. 
Ion Olteanu este un bătrân care a fost bătut şi lăsat să zacă la stâna lui Patriche, iar când au văzut că bătrânul abia mai respiră, acesta din urmă l-a dus cu maşina până la Bârlad şi l-a abandonat lângă linia ferată, unde a fost găsit mort de trecători. Pentru moartea lui Olteanu au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi definitiv Nicu Ţecu, Pavel Covaci şi Ştefan Patriche. Pentru moartea lui Dănuţ Roşca sunt judecaţi doar Covaci şi Patriche, care, deocamdată, nu au fost condamnaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

"Stăpânii de sclavi" de la Scânteieşti, aproape de a doua condamnare

Ştefan Patriche, stăpânul de stână acuzat de uciderea unui bătrân din Bârlad, este pe punctul de a primi o a doua condamnare, într-un alt dosar în care este vorba tot despre uciderea în bătaie a unui cioban. Magistraţii Tribunalului au finalizat cercetarea judecătorească şi urmează să dea o soluţie.
Ştefan Patriche, Paul Covaci şi Nicu Ţecu au fost acuzaţi iniţial că au ucis în bătaie un bătrân pe care-l aduseseră din Bârlad ca să muncească la stână. Ultimii doi l-au lovit până când victima a căzut la pământ. Ei l-au luat, l-au dus în colibă şi l-au lăsat acolo până când au realizat că omul respiră din ce în ce mai greu. Atunci l-au chemat pe Ştefan Patriche, care l-a pus în maşină şi l-a dus la Bârlad, unde l-a abandonat lângă calea ferată, acolo unde a şi fost găsit de oameni. După decesul bătrânului, fapta s-a transformat în crimă, iar cei trei, găsiţi responsabili, au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie, între 11 ani şi patru luni şi 11 ani şi jumătate.
În timpul acestei anchete, procurorii au aflat de o altă crimă, comisă în acelaşi fel.
Dănuţ Roşca, adus din localitatea Murgeni, ca să lucreze la ferma lui Patriche din Scânteieşti, a vrut să fugă de aici, în vara lui 2007. Martorii au povestit că Dănuţ, poreclit Vasluianu, a venit beat şi s-a culcat. Covaci l-ar fi trezit, cerându-i să muncească. Roşca a fugit, iar Covaci l-a urmărit până în pădurea din preajma stânei. Pentru că Dănuţ Roşca era mai înalt, Paul Covaci l-a legat cu o sârmă de mâini, lovindu-l cu pumnii şi picioarele în piept. Când s-a întors din pădure, martorii afirmă că l-ar fi auzit spunând: „Gata, l-am achitat şi pe ăsta”. Tot martorii au declarat judecătorului că Patriche le-ar fi cerut să le spună anchetatorilor că n-au văzut şi n-au auzit nimic în afară de faptul că, fiind beat, omul a căzut din căruţă şi s-a lovit cu capul de nişte pietre. Acesta a şi fost motivul pentru care i-a pus pe ciobani să răstoarne căruţa.
Culmea este că, la unul dintre termene, soţia şi fiica celui ucis au fost în sală. Auzind varianta Parchetului au izbucnit în lacrimi, pentru că în tot acest timp au crezut că Dănuţ Roşca a murit cum li se povestise în urmă cu şase ani. Mai mult, Ştefan Patriche ar fi ajutat familia cu bani de înmormântare, motiv pentru care au şi renunţat să-i ceară ceva ulterior, când au auzit că este arestat. Rămâne de văzut care va fi decizia magistraţilor în acest dosar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ciobanii din Scânteieşti, condamnaţi la 26 de ani de închisoare

Stăpânul stânei de la Scânteieşti şi un fost angajat al său au primit 12 ani, respectiv, 14 ani de puşcărie, pentru o crimă comisă în urmă cu mai bine de şase ani.
Procurorii au stabilit că Ştefan Patriche şi Pavel Covaci l-au ucis în bătaie pe Dănuţ Roşca, un tânăr adus din localitatea vasluiană Murgeni ca să muncească la stână. Pentru că nu a vrut să mulgă oile, Roşca a fost fugărit de Covaci până într-o pădure din apropiere. Ca să-l poată bate, Covaci l-a legat de mâini cu o sârmă şi l-a lovit cu pumnii şi picioarele până l-a omorât. Procurorii au arătat că Patriche i-ar fi învăţat pe martori să spună că totul a fost un accident şi că Roşca s-a răsturnat cu căruţa, accidentându-se.
Pedepsele din acest dosar sunt atât de mari din cauză că s-au contopit cu alte condamnări, de la o crimă rămasă în memoria publică, de la anchetarea căreia au apărut dovezi legate de asasinarea lui Roşca. Este vorba de uciderea lui Ion Oltean, bătrânul bătut şi dus cu maşina la Bârlad, unde locuia şi unde a şi decedat. El a fost găsit lângă calea ferată, acolo unde-l abandonase Ştefan Patriche.
Procurorii au stabilit că omorul a fost comis de cei doi, nominalizaţi mai sus, plus Nicu Ţecu. În timpul acestei anchete au apărut şi dovezile în legătură cu moartea lui Roşca.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Acuzat de crimă, un cioban din Scânteieşti şi-a acceptat pedeapsa

Stăpânul stânei de la Scânteieşti unde s-a dovedit că, până acum, ar fi fost comise două crime s-a aflat, de curând, la Curtea de Apel, şi a atacat decizia primită pentru cea de-a doua crimă. Ştefan Patriche, zis Boieru, şi Pavel Covaci, zis Paulică, au fost condamnaţi de judecătorii Tribunalului la 12 ani, respectiv, 14 ani de închisoare, după ce Parchetul i-a trimis în judecată pentru moartea lui Dănuţ Roşca.
La ultimul termen de la Curte, Covaci a renunţat să se mai judece, astfel că hotărârea Tribunalului a rămas definitivă în ceea ce-l priveşte. În schimb, Patriche a ales să rămână pe poziţii, solicitând un termen până la care să-şi angajeze un avocat. Şedinţa a fost marcată şi de supărarea acestuia că este strigat atât cu nume şi prenume, cât şi cu poreclele "Boieru" şi "Gabonţu". "Pe mine nu mă strigă nimeni aşa, Poliţia mi-a dat numele astea", a susţinut omul. "La Cod aşa se spune, strigarea se face cu numele, prenumele şi porecla inculpatului, drept urmare aşa facem şi noi", i-a explicat judecătorul.
Cei doi inculpaţi sunt acuzaţi că ar fi avut fiecare câte o contribuţie la moartea lui Roşca, un tânăr din comuna vasluiană Murgeni, adus la Scânteieşti pentru a lucra la stâna lui Boieru. Conform anchetatorilor, tânărul a fost bătut până ce şi-a dat ultima suflare. Potrivit procurorilor, Covaci a fost cel care i-ar fi cerut lui Roşca să se trezească şi să aibă grijă de animale. Acesta ar fi refuzat şi ar fi fugit spre pădurea din apropiere. Covaci l-ar fi urmărit, l-ar fi prins şi l-ar fi legat cu o sârmă, iar apoi l-ar fi bătut cu pumnii şi picioarele, lăsându-l fără suflare. După ce a aflat de moartea angajatului său, Patriche le-ar fi cerut celorlalţi să nu spună ce-au auzit şi ce-au văzut, ci să declare că Roşca a venit cu căruţa în viteză, aceasta s-ar fi răsturnat şi tânărul s-ar fi lovit în cădere. Pentru acest lucru, a fost acuzat de favorizarea infractorului.
Această a doua crimă a fost descoperită în timp ce ambii condamnaţi erau cercetaţi pentru moartea altui cioban, adus tot din Vaslui, Ion Olteanu. Procurorii au stabilit că bătrânul a fost agresat atât de Covaci, cât şi de un alt angajat al lui Patriche. Ulterior, omul a fost transportat de Patriche la Bârlad şi lăsat lângă calea ferată. Olteanu a murit în spital, la o săptămână după ce a fost găsit abandonat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

După şapte ani de la prima crimă, s-a pus capăt înfiorătoarei poveşti de la Scânteieşti

Ştefan Patriche, zis „Boieru”, cunoscut prin faptul că la stâna sa din Scânteieşti au murit în condiţii suspecte doi ciobani, a primit o condamnare definitivă de 11 ani şi zece luni de închisoare. Sentinţa a fost dată de magistraţii Curţii de Apel şi, potrivit noilor reglementări penale, aceasta a fost ultima instanţă la care condamnatul a mai putut schimba ceva, având în vedere că Tribunalul i-a contopit două condamnări, dându-i 12 ani de puşcărie.
Ştefan Patriche, Pavel Covaci şi Nicu Ţecu au ajuns în atenţia publică după ce, în 2010, Parchetul Tribunalului a anchetat o crimă care a ţinut prima pagină a ziarelor naţionale. Un bătrân, Ion Olteanu, a fost găsit lângă şinele de cale ferată, mai mult mort decât viu. A fost dus la spital, unde a decedat câteva zile mai târziu. Din aproape în aproape, s-a ajuns la concluzia că omul a lucrat ultima dată la stâna din Scânteieşti a lui Patriche. Anchetatorii au stabilit că Olteanu a primit o bătaie soră cu moartea de la Ţecu şi Covaci, iar Patriche a fost cel care l-a transportat la Bârlad, abandonându-l lângă calea ferată.
În timpul anchetei a ieşit la iveală şi o altă crimă, comisă în 2007. Covaci l-a bătut pe un alt cioban, Dănuţ Roşca, adus dintr-o localitate vasluiană la stâna din Scânteieşti. S-a înfuriat pentru că tânărul, abia trezit din somn, nu a vrut să aibă grijă de animale. L-a alergat până în pădure, l-a legat de mâini şi de picioare, ca să se asigure că nu i se opune, după care l-a bătut până l-a omorât. Odată întors în rândul ciobanilor, ar fi afirmat că „l-a executat” şi pe Roşca. Ştefan Patriche, acuzat aici de favorizarea infractorului, i-ar fi învăţat pe cioban să le declare anchetatorilor că Roşca, beat, ar fi condus căruţa, care s-a răsturnat, cerându-le oamenilor chiar să o răstoarne.
Acum, la şapte ani de la primul omor, Curtea de Apel a pus capăt acestei poveşti înfiorătoare, însă de-abia după ce aceiaşi indivizi au mai ucis un om.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.