Jump to content

Judecătorii şi procurorii gălăţeni pleacă în avocatură


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Judecătorii şi procurorii gălăţeni pleacă în avocatură

Baroul Galaţi are deja un număr impresionant de avocaţi, vreo 400. De anul acesta, însă, lista avocaţilor se va îmbogăţi cu nume cunoscute deja în lumea juridică gălăţeană. Pe 8 şi 14 septembrie s-au desfăşurat interviurile pentru intrarea în barou a celor care au peste 10 ani vechime în domeniul juridic. „S-au dat interviuri scrise şi nu am reuşit să le corectăm pe toate. Sperăm să dăm cât mai repede rezultatele finale”, ne-a spus Mircea Breahnă, decanul Baroului Galaţi.

54 de persoane, cu peste 10 ani vechime în domeniul juridic, şi-au depus dosarele pentru intrarea în avocatură. Dintre acestea, trei au fost deja aprobate, persoanele în cauză fiind titulari ai unor diplome de doctor în drept. Astfel, judecătoarele Simona Gavrilă şi Alexandrina Zaharia, dar şi notarul Adriana Paşcan au fost declarate admise şi vor fi, de acum înainte, avocate. Acestea însă nu sunt singurele nume sonore de pe lista candidaţilor, ci doar trei norocoase care nu au mai susţinut interviu.

12 judecători vor în avocatură

12 judecători îşi doresc să abandoneze maldărele de dosare din instanţe şi să îi reprezinte pe cei care au probleme cu justiţia. Iată care sunt magistraţii care vor schimba scaunul de judecător cu cel de apărător:

· Simona Bacşin (Curtea de Apel Galaţi)

· Luminiţa Benescu (Tribunal)

· Doru Benescu (Tribunal)

· Emil Borza (Judecătoria Lieşti)

· Mariana Virginia Dimitriu (Tribunal)

· Rodica Dorin (Curtea de Apel)

· Angelica Mihaela Lungeanu (Tribunal)

· Magdalena Muscă (Tribunal)

· Daniela Neagu (Tribunal)

· Lenuţa Emilia Panţuru (Tribunal)

· Anca Pungoci (Tribunal)

· Elena Raluca Zară (Tribunal)

Dacă le punem şi pe cele două judecătoare doctor în drept obţinem 14 magistraţi, din cei 89 existenţi în acest moment la instanţele gălăţene, care au optat pentru avocatură. Un procent deloc de neglijat, în condiţiile actuale, de aproximativ 16 la sută.

Şi procurorii vor la barou

Nici procurorii nu s-au lăsat mai prejos. Şapte dintre ei vor să schimbe macazul, renunţând la acuzaţii şi trecând în rândul apărătorilor.

Anchetele şi întocmirea rechizitoriilor nu mai sunt interesante pentru:

- Valeriu Căpăţână (recent pensionat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi)

- Sorin Cărare (DIICOT)

- Ion Ciafalon (DIICOT)

- Neculai Jalbă (Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci)

- Virgil Luparu (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi)

- Bogdan Păcurariu (DIICOT)

- Nicu Stegărescu (Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci)

Pe lângă cei 21 de magistraţi (19 care aşteaptă răspunsul şi 2 deja intraţi) pe lista candidaţilor este şi Doru Geru, adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Dar nu numai magistraţii vor să devină avocaţi, ci şi consilierii juridici. Cele mai interesante nume din rândul consilierilor juridici sunt cele ale şefei oficiului juridic din Primăria Galaţi, Tincuţa Pătruţă, al reprezentantei Consiliului Local din Târgu Bujor, Ina Mioriţa Arhip şi al consilierului de la Consiliul Judeţean Galaţi, George Cătălin Buşilă.

Toţi cei 54 de candidaţi aşteaptă rezultatele finale din partea conducerii baroului gălăţean. „Vom da rezultatele cât mai curând, urmând să le solicităm candidaţilor rezolvarea problemei de incompatibilitate, acolo unde este cazul”, a mai adăugat Mircea Breahnă.

Din surse neoficiale, am aflat că mai sunt procurori gălăţeni care doresc să schimbe tabăra, dar care şi-au depus dosarul pentru intrarea în avocatură la Baroul Vrancea. Numele acestora le vom afla cu siguranţă după publicarea rezultatelor la acest barou. Însă adăugarea lor ne duce cu gândul la un adevărat fenomen în justiţia gălăţeană.

Simple presupuneri

Surse din interior ne-au dat ca posibilă explicaţie a acestei preferinţe a judecătorilor şi procurorilor pentru avocatură volumul uriaş de muncă, numărul mare de dosare, dar şi apariţia în ultima perioadă a unor persoane cu un nivel de pregătire discutabil, şi la magistraţi şi la grefieri, care fac şi mai dificilă munca în domeniu. Pentru că trebuie supliniţi de ceilalţi. Asta în cazul în care printre viitorii avocaţi nu sunt şi unii care nu făceau faţă muncii de judecător sau procuror şi au conştientizat acest lucru. Şi cum impresia generală, falsă după părerea noastră, este că avocatul vorbeşte cinci minute şi ia bani buni, unii vor să pledeze.

Evident, pot intra în discuţie şi motive personale sau chiar unele legislative, de exemplu noua Lege a pensiilor, despre care cei în cauză ştiu cu siguranţă mai multe decât noi. Aşteptăm lista candidaţilor declaraţi admişi pe baza interviului, pe care o vom publica. Şi poate, după acest moment, cei în cauză vor accepta să ne dezvăluie motivele deciziei pe care au luat-o.

http://www.viata-libera.ro/articol-Judecatorii_si_procurorii_pleaca_in_avocatura_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Magistraţii pleacă în avocatură după scăderea salariilor

La examenul din 1 noiembrie pentru intrarea în Baroul Galaţi s-au înscris 60 de procurori, judecători şi consilieri juridici. Hotărârea acestora vine după decizia Guvernului de reducere cu 25% a salariilor.

Cu toate că nu recunosc deschis acest lucru, motivul acestei masive „migraţii" este evident.

„Nu pentru reducerea salariilor am hotărât să fac acest pas. După ieşirea la pensie doresc să îmi continui activitatea în domeniu", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Veronica Dumitrache.

Şi un coleg al acesteia susţine că intrarea în Barou nu este decât o asigurare în cazul în care, din diverse motive, nu ar mai putea activa în magistratură. „Chiar dacă mai am 30 de ani până la ieşirea la pensie, am considerat că este mai bine să am această opţiune", ne-a precizat, la rândul său, Marcel Codiţă, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Decanul Baroului Galaţi are însă o poziţie mai nuanţată vizavi de acest subiect. „În cererile depuse la Barou nu menţionează că motivul pentru care vor să intre în avocatură este reducerea salariilor cu 25%, dar îmi imaginez că nici bine nu le este din cauza acesteia", ne-a declarat avocatul Mircea Breahnă.

Cert este că magistraţii vor avea o surpriză de proporţii. Judecătorii şi procurorii trebuie să aducă dovezi că şi-au dat demisia din profesiile actuale pentru a rămâne avocaţi, ceea ce este puţin probabil. „De la momentul în care primesc acceptul nostru pentru intrarea în avocatură, au la dispoziţie două luni ca să-şi dea demisia din magistratură, în caz contrar nu pot rămâne avocaţi, nici măcar suspendaţi", ne-a precizat decanul Baroului Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Magistratii_pleaca_in_avocatura_dupa_scaderea_salariilor_0_358764224.html

Link to comment
Share on other sites

Rezultatele interviului de intrare în Baroul Galaţi

Pe 8 si 14 septembrie au avut loc interviurile pentru intrarea în barou a celor care au peste 10 ani vechime în domeniul juridic. După mai bine de o lună de zile (pe 25 octombrie), au fost gata şi rezultatele finale. Conducerea Baroului Galaţi ne-a pus la dispoziţie lista cu cei declaraţi admişi. Astfel, din 54 de candidaţi înscrişi, doar 46 au fost declaraţi admişi. Luminiţa Benescu, Magdalena Muscă şi Daniela Neagu sunt trei judecătoare care nu au trecut de interviu.

Dacă ne aşteptam ca după publicarea rezultatelor să se încheie acest subiect, se pare că problema mare abia cum începe. „Conform legii avocaturii şi a statutului, magistraţii (judecători şi procurori) şi poliţiştii care vor să intre în barou pe bază de interviu (cu scutire de examen) trebuie să se decidă în două luni cum rezolvă problema incompatibilităţii. Adică, în două luni, trebuie să renunţe la funcţia pe care o îndeplinesc acum, dacă vor să fie trecuţi pe tabloul avocaţilor”, ne-a explicat Mircea Breahnă.

Decanul Baroului ne-a spus că cei 46 de candidaţi admişi trebuie să plătească şi o taxă de înscriere de 5.000 de lei.

Cum a fost până acum?

Mircea Breahnă ne-a explicat că anul acesta este prima dată când se aplică această regulă. „Anul trecut nu s-au organizat astfel de admiteri fără examen. În 2008 a intrat în vigoare Ordonanţa 159 prin care se interzicea accesul fără examen în barou. Anul trecut, această ordonanţă a fost declarată neconstituţională, aşa că anul acesta s-au organizat din nou

interviurile. Uniunea Naţională a Barourilor a decis pentru anul acesta ca regula să fie una pentru toată lumea. Aşa că, dacă până acum doi ani magistraţii puteau să continue să profeseze şi să fie trecuţi pe tabloul avocaţilor ca şi incompatibili, anul acesta nu se mai poate. Trebuie să aleagă ce vor să facă”.

În urma discuţiei cu decanul baroului i-am contactat telefonic pe doi dintre procurorii declaraţi admişi - Sorin Cărare şi Ion Ciafalon.

„S-au dat rezultatele? Nici măcar nu am aflat acest lucru. Abia acum am aflat, de la dumneavoastră, că am fost declarat admis. Cât despre această nouă regulă, habar nu am. Nu ni s-a spus la interviu că va trebui să optăm pentru una dintre funcţii. Dar vom vedea despre ce este vorba. Legea este interpretabilă şi vom discuta să vedem ce se poate face. Dacă interpretarea este aşa cum susţine decanul baroului, atunci avem posibilitatea să atacam decizia în instanţă. Vom vedea care sunt condiţiile şi abia apoi vă voi putea spune ce voi face. Important este faptul că s-au schimbat regulile jocului chiar în timpul jocului şi asta nu e corect”, ne-a spus Sorin Cărare.

„Nu ştiam că am fost declarat admis. Nici de această nouă regulă nu am aflat încă. Regula de care îmi spuneţi a fost făcută după ce am susţinut noi interviurile. O să stau de vorbă şi cu colegii mei şi vom lua o decizie. Dacă e aşa cum spuneţi şi trebuie să alegem între cele două funcţii vom ataca decizia în instanţă”.

Ambii procurori ne-au spus că nu s-au gândit vreo clipă să plece de la Parchet. „Era o opţiune pentru mai târziu. Prima dragoste (n.r. funcţia de procuror) rămâne mereu în suflet şi nu poţi renunţa la ea”, susţine Sorin Cărare. „Nu m-am gândit să plec din funcţia de procuror. Era doar o opţiune pentru mai târziu şi dacă tot s-a organizat interviu m-am înscris. Acum chiar nu ştiu ce decizie voi lua, dacă regula de care îmi vorbiţi se va aplica”, ne-a spus Ion Ciafalon.

Situaţia se aplică probabil tuturor magistraţilor care au susţinut acest interviu. Se pare că opţiunea de a fi trecuţi pe lista avocaţilor incompatibili le-a făcut cu ochiul celor 21 de magistraţi care au susţinut acest interviu. Rămâne de văzut cum se va rezolva până la urmă problema. Până atunci însă, un lucru este cert. Cei 21 de magistraţi nu au vrut să îşi schimbe roba de judecător, respectiv, procuror pentru cea de avocat, ci au dorit doar o variantă pentru viitor. Aşa cum au făcut în trecut mai mulţi colegi de-ai lor…

Cine a fost admis?

Simona Bacşin (Curtea de Apel Galaţi), Doru Benescu (Tribunal), Emil Borza (Judecătoria Lieşti), Mariana Virginia Dimitriu (Tribunal), Rodica Dorin (Curtea de Apel), Angelica Mihaela Lungeanu (Tribunal), Lenuţa Emilia Panţuru (Tribunal), Anca Pungoci (Tribunal) şi Elena Raluca Zară (Tribunal) sunt judecătorii declaraţi admişi în Barou.

Tot pe lista admişilor sunt şi procurorii: Valeriu Căpăţână (care a fost recent pensionat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi), Sorin Cărare (DIICOT), Ion Ciafalon (DIICOT), Neculai Jalbă (Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci), Virgil Luparu (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi), Bogdan Păcurariu (DIICOT) şi Nicu Stegărescu (Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci).

Tincuţa Pătruţă, şefa oficiului juridic din Primăria Galaţi, Doru Geru, adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, şi Ina Mioriţa Arhip, reprezentanta Consiliului Local din Târgu Bujor, au trecut şi ei cu brio de interviul organizat de Baroul Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Avocatura_viitorul_magistratilor_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Judecătorii, obligaţi să renunţe la magistratură pentru suspendarea din avocatură

Zeci de procurori şi judecători gălăţeni au luat interviul de promovare în avocatură, dar nu pot fi înscrişi în Tabloul avocaţilor. La ultimul interviu organizat de Baroul Galaţi pentru promovarea în avocatură cu scutire de examen, numeroşi magistraţi s-au prezentat şi au trecut fără probleme de această simplă formalitate. Printre aceştia se regăsesc nume cunoscute, precum cele ale şefului DIICOT Galaţi, Ion Ciafalon, ale procurorilor Sorin Cărare, Ion Păcurariu, Virgil Luparu sau judecătorii Anca Pungoci, Doru Benescu sau Simona Bacşin.

Problemele au apărut după ce procurorii şi judecătorii s-au văzut puşi în situaţia de a-şi da demisia din magistratură pentru a deveni avocaţi. „Ne-au rugat să îi trecem pe Tabloul avocaţilor pentru ca apoi să se suspende din avocatură. Legea este însă clară. Trebuie mai întâi să-ţi dai demisia din funcţiile deţinute, iar apoi poţi promova în avocatură şi depune cerere de suspendare", ne-a declarat avocatul Mircea Breahnă, decanul Baroului Galaţi.

Pe lista persoanelor incompatibile se găsesc şi mulţi funcţionari publici care la rându-le ezită să renunţe la funcţiile deţinute. Cei mai mulţi magistraţi au refuzat să comenteze decizia Baroului, dar unii ne-au declarat sub protecţia anonimatului că nu pot depune demisiile doar pentru a se suspenda din avocatură.

Termenul pentru ieşirea din această incompatibilitate este de două luni, iar până acum niciun magistrat nu a făcut acest pas. „Nu avem ce face. Persoanele care nu îşi dau demisia din funcţiile deţinute în termenul prevăzut de lege, nu pot deveni avocaţi", ne-a precizat decanul Baroului Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Judecatorii-obligati-magistratura-suspendarea-avocatura_0_436756420.html#commentsPage-1

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

21 de magistraţi gălăţeni nu vor fi primiţi în avocatură

După 6 luni de la susţinerea interviului pentru intrarea în barou a celor care au peste 10 ani vechime în domeniul juridic, conducerea baroului a luat în sfârşit decizia finală. „Am făcut şedinţă şi am decis ca doar 34 din cei 549 de candidaţi să fie trecuţi pe tabloul avocaţilor activi. Am respins 21 de cereri de înscriere pe tabloul avocaţilor incompatibili pentru că a trecut termenul de două luni în care candidaţii trebuiau să renunţa la starea de incompatibilitate. Până miercuri vom trimite, printr-un agent procedural, decizia celor vizaţi”, ne-a spus Mircea Breahnă, decanul Baroului Galaţi.

Procurorii care au fost declaraţi admişi, dar nu şi-au dat demisia din funcţia actuală pentru a fi trecuţi pe tabloul avocaţilor, nu ştiau nimic ieri despre decizia Baroului. „Nu ni s-a comunicat nimic oficial. Aşteptăm comunicarea şi apoi vom decide ce vom face. Nu ştim nimic despre decizia conducerii baroului, dar vom vedea care este calea legală să rezolvăm această problemă”, ne-a spus procurorul DIICOtT Sorin Cărare, unul dintre candidaţii respinşi.

Cei care nu sunt mulţumiţi de decizia baroului o pot ataca în termen de 15 zile la Uniunea Naţională a Barourilor din România. Alternativa pentru mai târziu a magistraţilor se dovedeşte a fi, se pare, o problemă în plus pe agenda de lucru.

Aşteptăm să vedem cum se va rezolva această situaţie, care, de altfel trenează, după cum am mai spus, de 6 luni de zile.

http://www.viata-libera.ro/articol-21_de_magistrati_nu_vor_fi_primiti_in_avocatura_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Mai multi magistrati galateni sunt in proces cu baroul pentru ca nu sunt primiti in avocatura

Mai multi magistrati galateni sunt in proces cu Baroul Galati, miza fiind intrarea in profesia de avocat fara sustinerea unui examen. In aceasta situatie s-a ajuns pentru ca magistratii au vrut sa figureze pe tabloul avocatilor definitivi, fara a parasi magistratura.

In septembrie 2010, la Baroul Galati aveau loc interviurile pentru intrarea in profesie a celor care au peste 10 ani vechime in domeniul juridic. In urma acelor interviuri, 46 de persoane, printre care si procurori, politisti si judecatori, au fost declarate admise. Problema aparuta atunci nu s-a rezolvat nici pana astazi. "Conform Legii avocaturii si a statutului, magistratii (judecatori si procurori) si politistii care vor sa intre in barou pe baza de interviu (cu scutire de examen) trebuie sa se decida in doua luni cum rezolva problema incompatibilitatii. Adica, in doua luni trebuie sa renunte la functia pe care o indeplinesc acum, daca vor sa fie trecuti pe tabloul avocatilor”, ne explica Mircea Breahna dupa sustinerea interviurilor din 2010.

La momentul respectiv, magistratii care au platit taxele si au sustinut interviurile de intrare in profesie au facut front comun si au trimis la Baroul Galati cereri de inscriere direct pe tabloul avocatilor incompatibili. Fostul decan al Baroului Galati, Mircea Breahna, in urma unei sedinte din cadrul baroului, a decis ca nimeni nu va fi trecut pe tabloul avocatilor decat daca renunta la postul de magistrat sau politist. Decizia a afectat 18 persoane, care au facut front comun si au dat Baroul in judecata.

In urma judecarii cauzei la Curtea de Apel Galati, cei 18 au primit dreptul de a fi inscrisi pe lista avocatilor incompatibili, fara a renunta la postul ocupat in prezent. Decizia instantei nu l-a multumit pe actualul decan al Baroului, avocatul Ion Popa, motiv pentru care a atacat-o la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fara sa dea o explicatie in legatura cu subiectul.

Cele 18 persoane implicate asteapta acum o noua decizie de la Curtea Suprema. Galatiul nu este primul oras in care se intampla un astfel de incident, existand un precedent la Botosani, unde un procuror a castigat lupta cu Baroul pentru inscrierea pe tabloul avocatilor incompatibili dupa sustinerea interviului din 2010.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Prim-procurorul Jalbă se judecă pentru a intra în avocatură

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, Neculai Jalbă, a dat în judecată Baroul Galaţi pentru a fi trecut pe tabloul avocaţilor incompatibili. Acestuia i s-a alăturat şi procurorul Nicu Stegărescu de la acelaşi parchet, dar şi Mihai Bodea, jurist la Oficiul Registrului Comerţului. Cei trei fusese declaraţi admişi în avocatură, dar aveau termen două luni să rezolve starea de incompatibilitate în care se găseau, prin renunţarea la posturile de magistraţi, respectiv jurist, însă nu au făcut acest lucru.

În aceste condiţii, Consiliul Baroului Galaţi a emis decizii de neprimire în profesie. „Întrucât aceştia nu au făcut dovada încetării stării de incompatibilitate, solicitând înscrierea direct pe tabloul avocaţilor incompatibili, fără ca în prealabil să fi dobândit calitatea de avocat, s-a luat această hotărâre”, a precizat avocatul Ion Popa, decanul Baroului Galaţi.

Decizia Baroului Galaţi în privinţa celor trei este diametral opusă unei hotărâri a Baroului Mehedinţi, prin care prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, Cornelia Schinteie, a fost nu numai primită în profesia de avocat, dar a fost înscrisă direct pe tabloul avocaţilor definitivi.

Prim-procurorul Jalbă susţine că s-ar crea o discriminare în ceea ce priveşte primirea în profesia de avocat şi a cerut instanţei să dispună obligarea Baroului Galaţi la trecerea lor pe tabloul avocaţilor incompatibili.

De amintit este că în urmă cu câţiva ani a existat un proces similar între mai mulţi judecători de la Tribunalul Galaţi şi Barou, în urma căruia avocaţii au avut câştig de cauză.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Baroul contestă înscrierea a 18 judecători pe tabloul avocaţilor incompatibili

Curtea de Apel Galaţi a stabilit recent ca 18 judecători şi procurori să fie trecuţi pe tabloul avocaţilor incompatibili, dar să îşi păstreze şi statutul de magistraţi. Printre aceştia se numără cinci judecători de la Curtea de Apel Galaţi, precum şi procurorii DIICOT Ion Ciafalon şi Sorin Cărare. „A admite teza Baroului Galaţi ar însemna că orice incompatibilitate duce în mod automat la încetarea calităţii de avocat. În realitate, starea de incompatibilitate reprezintă nu o cauză de încetare, ci de suspendare a calităţii de avocat”, şi-a motivat decizia instanţa de judecată.

Disputa dintre avocaţi şi magistraţi a pornit în 2010, când 46 de procurori, judecători, poliţişti şi notari au fost admişi în Barou prin susţinerea unor interviuri pentru promovarea în profesie. Conform legii avocaturii, aceştia aveau la dispoziţie două luni pentru a rezolva problema incompatibităţii, asta însemnând demisia din magistratură. Magistraţii au stabilit însă că nu e nevoie să renunţe la funcţiile de judecători sau procurori, ci ar putea fi trecuţi pe tabloul avocaţilor incompatibili.

Înalta Curte va avea ultimul cuvânt

Baroul Galaţi nu a fost de acord cu poziţia judecătorilor şi procurorilor şi a decis că aceştia şi-au pierdut calitatea de avocat, deoarece au rămas în magistratură. După decizia Curţii de Apel Galaţi, avocaţii au contestat hotărârea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va decide în final cine are dreptate. „S-a stabilit termen în 2014, deci până atunci nu se va schimba nimic. Vom vedea ce va decide instanţa supremă”, ne-a declarat avocatul Ion Popa, decanul Baroului Galaţi.

Trebuie amintit că alţi doi procurori au deschis acţiuni similare în justiţie împotriva Baroului Galaţi. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, Neculai Jalbă, a dat în judecată Baroul Galaţi pentru a fi trecut pe tabloul avocaţilor incompatibili. Acestuia i s-a alăturat şi procurorul Nicu Stegărescu de la acelaşi parchet, dar şi Mihai Bodea, jurist la Oficiul Registrului Comerţului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Prim-procurorului Jalbă i s-a refuzat înscrierea în Baroul Galaţi

Judecătorii au respins zilele trecute cererea primprocurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, Neculai Jalbă, de a fi trecut pe tabloul avocaţilor compatibili. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul procurorului Nicu Stegărescu de la acelaşi parchet, dar şi a lui Mihail Bodea, jurist la Oficiul Registrului Comerţului.

Cei trei fusese declaraţi admişi în avocatură, dar aveau termen două luni să rezolve starea de incompatibilitate în care se găseau prin renunţarea la posturile de magistraţi, respectiv jurist, însă nu au făcut acest lucru. În aceste condiţii, Consiliul Baroului Galaţi a emis decizii de neprimire în profesie. „Întrucât aceştia nu au făcut dovada încetării stării de incompatibilitate, solicitând înscrierea direct pe tabloul avocaţilor incompatibili, fără ca în prealabil să fi dobândit calitatea de avocat, s-a luat această hotărâre”, a precizat avocatul Ion Popa, decanul Baroului Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci a fost primit în avocatură

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au luat în premieră decizia de a admite cererea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, Neculai Jalbă, de a fi trecut pe tabloul avocaţilor incompatibili de la Baroul Galaţi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul procurorului Nicu Stegărescu de la acelaşi parchet, dar şi al lui Mihail Bodea, jurist la Oficiul Registrului Comerţului.
Cei trei fusese declaraţi admişi în avocatură, dar aveau termen două luni să rezolve starea de incompatibilitate în care se găseau, prin renunţarea la posturile de magistraţi, respectiv jurist, însă nu au făcut acest lucru. În aceste condiţii, Consiliul Baroului Galaţi a emis decizii de neprimire în profesie.
„Întrucât aceştia nu au făcut dovada încetării stării de incompatibilitate, solicitând înscrierea direct pe tabloul avocaţilor incompatibili, fără ca în prealabil să fi dobândit calitatea de avocat, s-a luat această hotărâre”, a precizat avocatul Ion Popa, decanul Baroului Galaţi.
Suspendaţi până când vor renunţa la roba de magistraţi
Procurorii au depus la dosar o hotărâre a Baroului Mehedinţi, prin care prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, Cornelia Schinteie, a fost nu numai primită în profesia de avocat, dar a fost înscrisă direct pe tabloul avocaţilor definitivi. Tribunalul Galaţi a considerat iniţial că decizia Baroului Mehedinţi nu este relevantă în acest caz, cu toate că  prim-procurorul Jalbă susţinea că astfel s-ar crea o discriminare în ceea ce priveşte primirea în profesia de avocat. Decizia judecătorilor de la Tribunal venea în directă contradicţie cu o hotărâre pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, ce a stabilit ca 18 judecători şi procurori să fie trecuţi pe tabloul avocaţilor incompatibili, dar să îşi păstreze şi statutul de magistraţi. Printre aceştia se numără cinci judecători de la Curtea de Apel Galaţi, precum şi procurorii DIICOT Ion Ciafalon şi Sorin Cărare. Acum şi cei doi procurori gălăţeni amintiţi, dar şi juristul de la Oficiul Registrului Comerţului, se pot bucura de statutul de avocat, dar cu o condiţie. Curtea de Apel Galaţi a stabilit ca deciziile de primire în profesia de avocat emise în privinţa lor să fie suspendate pe durata stării de incompatibilitate, ceea ce înseamnă că cei trei vor deveni efectiv avocaţi atunci când nu vor mai deţine funcţiile de procuror, respectiv jurist.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Pentru 18 judecători şi procurori gălăţeni s-a refuzat înscrierea pe tabloul avocaţilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus ieri capăt procesului dintre Baroul Galaţi şi magistraţii gălăţeni pe marginea dreptului acestora din urmă de a figura pe tabloul avocaţilor incompatibili cât timp activează în magistratură.

Curtea de Apel Galaţi stabilise anterior ca 18 judecători şi procurori din Galaţi să fie trecuţi pe tabloul avocaţilor incompatibili, dar să îşi păstreze şi statutul de magistraţi. Printre aceştia se numără cinci judecători de la Curtea de Apel Galaţi, precum şi procurorii DIICOT Ion Ciafalon şi Sorin Cărare. „A admite teza Baroului Galaţi ar însemna că orice incompatibilitate duce în mod automat la încetarea calităţii de avocat. În realitate, starea de incompatibilitate reprezintă nu o cauză de încetare, ci de suspendare a calităţii de avocat”, şi-au motivat decizia judecătorii Curţii de Apel Galaţi.

Instanţa supremă nu a fost însă de aceeaşi părere cu judecătorii gălăţeni şi le-a respins cererile de înscriere pe tabloul avocaţilor incompatibili ca neîntemeiate, hotărârea fiind irevocabilă.

Hotărâri judecătoreşti care se bat cap în cap
Disputa dintre avocaţi şi magistraţi a pornit în 2010, când 46 de procurori, judecători, poliţişti şi notari au fost admişi în Barou prin susţinerea unor interviuri pentru promovarea în profesie. Conform legii avocaturii, aceştia aveau la dispoziţie două luni pentru a rezolva problema incompatibităţii, asta însemnând demisia din magistratură. Magistraţii au stabilit însă că nu e nevoie să renunţe la funcţiile de judecători sau procurori, ci ar putea fi trecuţi pe tabloul avocaţilor incompatibili. Baroul Galaţi nu a fost de acord cu poziţia judecătorilor şi procurorilor şi a decis că aceştia şi-au pierdut calitatea de avocat, deoarece au rămas în magistratură.
De amintit este cazul altor doi procurori, care au deschis acţiuni similare în justiţie împotriva Baroului Galaţi. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, Neculai Jalbă, a dat în judecată Baroul Galaţi pentru a fi trecut pe tabloul avocaţilor incompatibili. Acestuia i s-a alăturat şi procurorul Nicu Stegărescu de la acelaşi parchet, dar şi Mihai Bodea, jurist la Oficiul Registrului Comerţului. Cei trei au câştigat la Curtea de Apel Galaţi procesul împotriva Baroului Galaţi de înscrierea pe tabloul avocaţilor incompatibili, hotărâre ce vine acum în contradicţie cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

18 judecători şi procurori gălăţeni nu renunţă la înscrierea pe tabloul avocaţilor

Deşi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus capăt procesului dintre Baroul Galaţi şi magistraţii gălăţeni pe marginea dreptului acestora din urmă de a figura pe tabloul avocaţilor incompatibili cât timp activează în magistratură, judecătorii şi procurorii nu renunţă. Aceştia au cerut instanţei supreme revizuirea propriei hotărâri, astfel încât să li să permită înscrierea pe tabloul avocaţilor incompatibili.

Curtea de Apel Galaţi stabilise anterior ca 18 judecători şi procurori din Galaţi să fie trecuţi pe tabloul avocaţilor incompatibili, dar să îşi păstreze şi statutul de magistraţi. Printre aceştia se numără cinci judecători de la Curtea de Apel Galaţi, precum şi procurorii DIICOT Ion Ciafalon şi Sorin Cărare.

„A admite teza Baroului Galaţi ar însemna că orice incompatibilitate duce în mod automat la încetarea calităţii de avocat. În realitate, starea de incompatibilitate reprezintă nu o cauză de încetare, ci de suspendare a calităţii de avocat”, şi-au motivat decizia judecătorii Curţii de Apel Galaţi. Instanţa supremă nu a fost însă de aceeaşi părere cu judecătorii gălăţeni şi le-a respins cererile de înscriere pe tabloul avocaţilor incompatibili ca neîntemeiate.
Hotărâri judecătoreşti care se bat cap în cap
Disputa dintre avocaţi şi magistraţi a pornit în 2010, când 46 de procurori, judecători, poliţişti şi notari au fost admişi în Barou prin susţinerea unor interviuri pentru promovarea în profesie. Conform legii avocaturii, aceştia aveau la dispoziţie două luni pentru a rezolva problema incompatibităţii, asta însemnând demisia din magistratură. Magistraţii au stabilit însă că nu e nevoie să renunţe la funcţiile de judecători sau procurori, ci ar putea fi trecuţi pe tabloul avocaţilor incompatibili. Baroul Galaţi nu a fost de acord cu poziţia judecătorilor şi procurorilor şi a decis că aceştia şi-au pierdut calitatea de avocat, deoarece au rămas în magistratură.

De amintit este cazul altor doi procurori, care au deschis acţiuni similare în justiţie împotriva Baroului Galaţi. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, Neculai Jalbă, a dat în judecată Baroul Galaţi pentru a fi trecut pe tabloul avocaţilor incompatibili. Acestuia i s-a alăturat şi procurorul Nicu Stegărescu de la acelaşi parchet, dar şi Mihai Bodea, jurist la Oficiul Registrului Comerţului. Cei trei au câştigat la Curtea de Apel Galaţi procesul împotriva Baroului Galaţi de înscrierea pe tabloul avocaţilor incompatibili, hotărâre ce vine în contradicţie cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

18 judecători şi procurori gălăţeni nu vor fi înscrişi pe tabloul avocaţilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înclinat încă o dată balanţa în favoarea Baroului Galaţi în disputa cu mai mulţi magistraţi gălăţeni, pe marginea dreptului acestora din urmă de a figura pe tabloul avocaţilor incompatibili cât timp activează în magistratură. Mai mulţi judecători şi procurori ceruseră instanţei supreme revizuirea propriei hotărâri, astfel încât să li să permită înscrierea pe tabloul avocaţilor incompatibili, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins solicitarea ca inadmisibilă. Curtea de Apel Galaţi stabilise anterior ca 18 judecători şi procurori din Galaţi să fie trecuţi pe tabloul avocaţilor incompatibili, dar să îşi păstreze şi statutul de magistraţi. Printre aceştia se numără cinci judecători de la Curtea de Apel Galaţi, precum şi procurorii DIICOT Ion Ciafalon şi Sorin Cărare. „A admite teza Baroului Galaţi ar însemna că orice incompatibilitate duce în mod automat la încetarea calităţii de avocat. În realitate, starea de incompatibilitate reprezintă nu o cauză de încetare, ci de suspendare a calităţii de avocat”, şi-au motivat decizia judecătorii Curţii de Apel Galaţi. Instanţa supremă nu a fost însă de aceeaşi părere cu judecătorii gălăţeni şi le-a respins iniţial cererile de înscriere pe tabloul avocaţilor incompatibili ca neîntemeiate.

Decizii contradictorii

Disputa dintre avocaţi şi magistraţi a pornit în 2010, când 46 de procurori, judecători, poliţişti şi notari au fost admişi în Barou prin susţinerea unor interviuri pentru promovarea în profesie. Conform legii avocaturii, aceştia aveau la dispoziţie două luni pentru a rezolva problema incompatibităţii, asta însemnând demisia din magistratură. Magistraţii au stabilit însă că nu e nevoie să renunţe la funcţiile de judecători sau procurori, ci ar putea fi trecuţi pe tabloul avocaţilor incompatibili. Baroul Galaţi nu a fost de acord cu poziţia judecătorilor şi procurorilor şi a decis că aceştia şi-au pierdut calitatea de avocat, deoarece au rămas în magistratură. De amintit este cazul altor doi procurori, care au deschis acţiuni similare în justiţie împotriva Baroului Galaţi. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, Neculai Jalbă, a dat în judecată Baroul Galaţi pentru a fi trecut pe tabloul avocaţilor incompatibili. Acestuia i s-a alăturat şi procurorul Nicu Stegărescu de la acelaşi parchet, dar şi Mihai Bodea, jurist la Oficiul Registrului Comerţului. Cei trei au câştigat la Curtea de Apel Galaţi procesul împotriva Baroului Galaţi de înscrierea pe tabloul avocaţilor incompatibili, hotărâre ce vine acum în contradicţie cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.