Jump to content

Înfrăţirile cu francezii s-au răcit


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Înfrăţirile cu francezii s-au răcit

Lista privind acordurile de înfrăţire şi colaborare între comune din judeţul Galaţi şi localităţi din Europa, în special din Franţa, aşa cum apare pe site-ul Consiliului Judeţului Galaţi, arată în general o iubire mare, în anii de după Revoluţie, în care ajutoarele pentru un popor flămând, abia ieşit din comunism, au fost înlocuite treptat de ajutoare logistice şi donaţii substanţiale. Apoi, relaţiile s-au rărit…

Brăhăşeşti - Saint Etienne. Acordul de colaborare între comuna Brăhăşeşti şi comuna Saint Etienne En Cogles din Franţa s-a semnat chiar în 1991. Pe lângă obişnuitele vizite reciproce, francezii au adus rechizite, haine etc. pentru copiii din satul Cosăţeni. Ultima vizită franceză: 1999.

Smârdan - Vimine. Acordul de colaborare între comuna Smârdan (satul Cişmele) şi localitatea Vimine din Franţa datează tot din 1991. Cu ajutor francez, „s-au întocmit proiecte pentru dezvoltarea reţelei de apă potabilă şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor în grădiniţa şi şcoala din satul Cişmele”. De pe site mai aflăm că francezii au venit de mai multe ori la Cişmele şi că „vor veni din nou la sfârşitul lunii mai 2002”. A trecut! Ce este sigur: înainte de această dată, francezii au dăruit şcolii din Cişmele patru sobe de teracotă şi „un cabinet medical rudimentar”. În 2001 s-a făcut o donaţie de 2.500 dolari, bani cu care s-a realizat alimentarea cu apă a şcolii din Cişmele. S-au donat medicamente la Smârdan, Cişmele, Kogălniceanu.

Bălăbăneşti - Grandchamp des Fontaines. Relaţiile cu comuna franceză au dus în 1994 la renovarea parţială a dispensarului din comuna gălăţeană cu materiale: 1.500 de bulumaci, ciment şi asistenţă din partea franceză. În 1995 s-a construit o fosă septică pentru grădiniţă, dispensar şi şcoală. A mai fost construită o fântână, pentru alimentarea cu apă potabilă a şcolii. După vizita francezilor din 1999, „relaţiile au stagnat”.

Tudor Vladimirescu - Charnay-les-Macon. Relaţiile dintre cele două comune au început în 1991, cu folos: construirea unui dărac, a unei fabrici de lapte şi a unui sistem de alimentare cu apă potabilă pentru întreaga comună. Francezii au venit în fiecare an (până la data la care a fost completat site-ul CJ…). Au donat materiale pentru dotarea unui cabinet stomatologic complet, rechizite pentru copii şi cărţi pentru bibliotecă. În anul 2002, o delegaţie a comunei gălăţene a vizitat comuna franceză şi s-a semnat un Protocol de prietenie.

În ultimii ani, nu mai există date care să ateste că Franţa mai există. Cel puţin pentru noi...

http://www.viata-libera.ro/articol-Relatia_cu_francezii_in_racire%E2%80%A6_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.