Jump to content

Unda de poluare din Ungaria a ajuns în Dunăre


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Unda de poluare din Ungaria a ajuns în Dunăre

* România va fi afectată peste 5 zile

Potrivit unui comunicat trimis de Administraţia Naţională "Apele Române", unda de poluare a trecut, joi, în jurul orei 14:30 de râul Raba şi a ajuns în fluviul Dunărea. Experţii au estimat un Ph al Dunării sub valoarea de 9,00 şi că una poluantă va avea un traseu de 5 zile până la intrarea pe teritoriul României.

În acest moment, debitul Dunării la confluenţa cu râul Raba este de aproximativ 2400mc/s.

Datorită măsurilor de decontaminare luate de autorităţile ungare, precum şi datorită capacităţii de diluţie a apei, Ph-ul Dunării va avea o valoare de 8,5.

Administraţia Naţională "Apele Române" a constituit un grup de lucru, la nivel central şi local, dormată din speclişti, biologi şi chimişti, care vor monitoriza atent evoluţia calităţii fluviului.

http://www.antena3.ro/romania/unde-de-poluare-din-ungaria-a-ajuns-in-dunare-in-romania-va-ajunge-in-5-zile_108348.html

Aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduuri chimice, scurse dintr-un rezervor avariat, au inundat luni satul Kolontar, din vestul Ungariei. Satul şi împrejurimile acestuia au fost inundate de reziduurile chimice, după ce un rezervor, care conţinea reziduuri de la o fabrică de aluminiu din vecinătate, a cedat. Reziduurile au avariat, de asemeena, o conductă de gaze naturale, în afara zonei locuite, potrivit unui alt purtător de cuvânt al autorităţii pentru managementul dezastrelor. În cazul în care aceste reziduuri intră în contact cu pielea, au un efect alcalin, iar cea mai bună modalitate de a le neutraliza este să fie spălate cu multă apă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Laszlo Kovacs, a declarat că reziduurile chimice s-au scurs în râul Torna şi vor reprezenta o ameninţare la adresa satelor aflate de-a lungul apei, în judeţele Gyor-Moson-Sopron şi Vas.

Link to comment
Share on other sites

„Moartea roşie” din Ungaria nu ameninţă Galaţiul

Chiar dacă poluarea din Ungaria a ajuns în Dunăre, Galaţiul nu va fi afectat de noroiul alcalin. Din analizele realizate până astăzi de către specialişti rezultă că noroiul roşu din Ungaria, care conţine reziduri periculoase pentru mediul înconjurător, nu va ajunge până la noi într-o concentraţie periculoasă deoarece va fi diluat de apele Dunării. „Nu sunt probleme şi la noi în zonă nu este prognozată o schimbare a acestei situaţii”, ne-a declarat Geanina Hanţă, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Galaţi.

Apa rămâne potabilă

Aprovizionarea cu apă potabilă a oraşelor de pe malul Dunării nu va fi pusă în pericol, chiar dacă o parte din noroiul roşu va ajunge şi în sectorul românesc al fluviului. „Galaţiul va fi alimentat cu apă în condiţii normale. Nu vor fi probleme”, ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic al SC Apă-Canal SA.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Moartea_rosie-_nu_ajunge_pana_la_Galati_si_Braila_0_350365009.html

Link to comment
Share on other sites

PH-ul apei Dunarii la Bazias se mentine sub valoarea maxima admisa

Analizele de laborator efectuate duminica seara la Statia hidrometrica Bazias, situata la kilometrul fluvial 1075 al Dunarii, indica o usoara crestere a PH-ului, valoarea acestuia osciland intre 7,74 si 7,90 unitati, relateaza Agerpres. Directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Mehedinti, Adrian Draghici, a declarat ca, in pofida acestui rezultat, deocamdata nu sunt motive de ingrijorare, valoarea maxima admisa fiind de 8,5. "Monitorizam continuu parametrii fizico-chimici ai apei Dunarii din acest sector, astfel incat sa luam masurile corespunzatoare in cazul in care viitura de poluare produsa din cauza accidentului industrial din Ungaria ar antrena in apele teritoriale romanesti concentratii de reziduuri chimice", a precizat Draghici.

http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-7912011-apei-dunarii-bazias-mentine-sub-valoarea-maxima-admisa.htm

Link to comment
Share on other sites

Apa Dunării poate fi folosită fără nicio restricţie de către populaţie

Apa Dunării poate fi folosită fără restricţii de către populaţie, iar toţi indicatorii de metale grele sunt în limite normale, nivelele admise nefiind depăşite nici în zona Belgradului, au arătat specialiştii în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă întrunit, luni, la Ministerul Mediului. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a convocat, luni după-amiază, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pe tema evoluţiei situaţiei produse de accidentul ecologic din Ungaria, informează ministerul. Specialiştii au prezentat faptul că toţi indicatorii de metale grele sunt în limite normale, unda de poluare nu a antrenat nicio creştere a acestora, nivelele admise nefiind depăşite nici în zona Belgradului. Totodată, specialiştii au informat că în acest moment nu sunt probleme privind calitatea apei din Dunăre, apa putând fi folosită fără nicio restricţie de către populaţie.

Link to comment
Share on other sites

Apele Romane: Valorile indicatorilor de calitate pe Dunare sunt normale

Administratia Nationala "Apele Romane" a anuntat vineri ca valorile indicatorilor de calitate sunt normale pe Dunare, in sectiunea Bazias. Valoarea Ph-ului se incadreaza, de asemenea, in valorile normale. Precizarile autoritatilor romane au venit in contextul in care, saptamana trecuta, la fabrica de alumina Ajka apartinand companiei MAL Zrt, la 160 km de Budapesta, a avut loc un accident ecologic. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase. Noua persoane au murit in urma dezastrului, alte sute fiind ranite. "Masuratorile efectuate in ultimul interval, arata ca valorile indicatorilor de calitate (indicatori fizici-chimici, metale grele) se incadreaza in continuare in valorile normale pentru aceasta sectiune. Valoarea Ph-ului se incadreaza, de asemenea, in valorile normale", au precizat autoritatile romane.

http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-7933203-apele-romane-valorile-indicatorilor-calitate-dunare-sunt-normale.htm

Link to comment
Share on other sites

Eu sunt un mare iubotor si pasioanat de tot ceea ce inseamna viata salbatica. Bineinteles ca nimeni din cei implicati nu o sa recunoasca consecintele dezastruase ale acestui accident ecologic. Chiar daca acum nu vedem efectele directe si la noi sunt sigur ca in anii viitori vom prinde atunci cand vom merge la pescuit tot mai multi pesti bolnavi si cu malformatii. Cum pestii reprezinta si hrana multor pasari, mamifere si reptile si astea vor avea mult de suferit de pe urma poluarii. Este cunoscut faptul ca o poluare cu metale grele are repercursiuni pe termen lung. Ciudata mi se pare linistea de la noi adica de la autoritati. Dar daca ma gandesc la nationalitatea ministrului nostru de mediu este usor sa ne dam si un raspuns.

Edited by emilio
Link to comment
Share on other sites

La Galaţi, apa Dunării nu este poluată

Specialiştii de la Apele Române susţin în continuare că apa din Dunăre nu a fost poluată ca urmare a accidentului ecologic din Ungaria. Reprezentantul acestei instituţii a declarat că specialiştii continuă să facă măsurători, dar că nu sunt înregistrate valori care să pună probleme. „Estimările arată că zilele acestea, unda respectivă ar fi trebuit să ajungă în zona Galaţi. Determinările care se fac în continuare atât la noi, cât şi pe restul cursului Dunării, arată că în apă nu sunt prezente metale grele şi depăşiri ale PH-ului. Nu avem indicii că ar exista vreun pericol”, a declarat Aurica Ciornei, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-La_Galati_apa_Dunarii_nu_este_poluata__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.