Jump to content

Alimente expirate şi acte lipsă în grădiniţele gălăţene


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Alimente expirate şi acte lipsă în grădiniţele gălăţene

Dezastru în grădiniţe. Săli supraaglomerate, alimente expirate, hrană preparată din ochi, lenjerii uzate, spaţii de joacă nefuncţionale şi duşuri lipsă, asta au găsit comisarii Protecţiei Consumatorilor în unităţile de învăţământ preşcolar din Galaţi. Totodată, unele grădiniţe nu oferă părinţilor contracte şi omit să precizeze costurile.

De pildă, la Grădiniţa „Sf. Nicolae” fiecare sală de clasă are o suprafaţă de 70 metri pătraţi şi o înălţime de trei metri, având triplă funcţionalitate. În sălile de clasă se găsesc câte 28 de paturi, situaţie în care nu se repectă cantitatea de aer necesară fiecărui copil (opt metri cubi). Aceiaşi situaţie se regăseşte şi la „Dumbrava Minunată” . Unitatea dispune de şase săli trifuncţionale, două dintre acestea având câte 30 de paturi.

Şi la capitolul mâncare s-au constatat deficienţe grave, cum ar fi alimente expirate şi hrană preparată din ochi. Grădiniţele „Tedi”, „ Dumbrava Minunată”, „Otilia Cazimir”, „Elena Doamna” , „Nicolae Labiş”, „Alice”, „Ciprian Porumbescu”, „Arlechino”, „Anastasia”, nu aveau lista cu gramajele aferente porţiilor. Grădiniţa „Otilia Cazimir” avea pe stoc şase kg de mere cu mucegai, grădiniţa „Nicolae Labiş” avea iaurt depozitat la temperaturi necorespunzătoare, iar grădinţa „Arlechino” avea pe stoc 1,65 kg de piept de pasăre expirat.

În ceea ce priveşte dotările interioare şi exterioare, comisarii au constatat că la “Sf.Nicolae” şi „ Alice” lenjeria se schimbă la interval de două săptămâni. La grădiniţa nr.32 cu program săptămânal spaţiul de recreere din curtea unităţii nu dispune de nicio dotare pentru copii, grupul sanitar are doar patru lavoare, patru vase wc şi duşuri lipsă. De asemenea, activitatea se desfăşoară într-o clădire cu etaj şi demisol, grupele de copii find repartizate- trei la etaj şi una la demisol.

În momentul controlului, grădiniţa Elena Doamna” avea 20% din lenjeria de pat uzată (rupturi şi destrămări), spaţiul de joacă nu este funcţional, iar grupul sanitar nu avea hârtie igienică suficientă. „Au fost date doar avertismente în scris şi sancţiuni. Cea mai mare amendă a fost de 1000 lei. A primit-o o grădiniţă particulară”, a declarat Viorica Colgiu, directorul Protecţiei Consumatorului.

O altă neregulă sesizată de comisarii OJPC se referă la documentaţia lipsă: “Cursurile de engleză, dans, pe care le fac copiii, nu apar în contractul pe care părinţii îl semnează cu grădiniţa, în momentul înscrierii, deşi aceste cursuri se plătesc, iar părinţii primesc chitanţă. Ele sunt lăsate oarecum la voia întâmplării”, spune Viorica Colgiu.

Controlul OJPC a fost efectuat în grădiniţe de stat, dar şi în unităţi de învăţământ preşcolar particulare. Acţiunea de control s-a derulat în perioada 15-30 septembrie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Gradinite_aglomerate_si_cu_acte_lipsa_0_351564931.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.