Jump to content

Un gălăţean, ambasador UNESCO al teatrului

Recommended Posts

Posted

Un gălăţean, ambasador UNESCO al teatrului

"Lecţia" francofonă de peste Atlantic

Absolvent al primei promoţii de actori de la Universitatea "Dunărea de Jos", pe gălăţeanul Adrian Nour îl cunoaşteţi cu siguranţă. Poate l‑aţi auzit cântând, alături de membrii formaţiei Cristal, pe vremea când Puiu Creţu l‑a descoperit şi cooptat în trupă. Poate aţi avut plăcerea să îi aplaudaţi evoluţia în câteva spectacole coordonate de maestrul Dan Puric sau în cele de la "Naţionalul" şi de la "Comedia" din Bucureşti. Sau, poate, l‑aţi văzut în 2003, în rolul Profesorului, la cele două reprezentaţii de la Galaţi ale piesei "Lecţia", de Eugen Ionescu.

Lumea întreagă, o scenă

Una dintre creaţiile rezultate la atelierele de la Sinaia, organizate de Catedra UNESCO a Institutului Internaţional de Teatru, spectacolul "Lecţia" a făcut, din 2003, înconjurul întregului glob. În Bulgaria, Mexic, India, Singapore, Australia, Coreea de Sud, China, actorii au jucat pentru autohtoni, dar şi pentru românii stabiliţi departe, fiind, pe bună dreptate, ambasadori ai teatrului românesc dincolo de graniţele ţării. Interpreta Elevei, bucureşteancă, a absolvit Actoria tot la Galaţi. Săptămâna trecută, cu prilejul celebrării Francofoniei, spectacolul a fost invitat şi în Canada, în cadrul unei manifestări care a cuprins mai multe evenimente culturale semnate de români. Adrian Nour (Profesorul), Monica Târnăcop (Eleva), Ruxandra Polizu (Maria) au dat, de data aceasta, reprezentaţii în limba franceză ale spectacolului. "România a fost invitată de onoare la Montreal. Noi ne‑am aflat peste Ocean între 13 şi 22 martie. Au venit să ne vadă ambasadori, alte oficialităţi, chiar şi reprezentantul reginei Marii Britanii în Canada. În Quebec, a fost primul spectacol românesc adus din ţară. Tot aici ne‑am întâlnit cu gălăţeni. De exemplu, prima vie din Quebec este a unui tecucean, producător de vinuri, pe care l‑am şi vizitat. O a treia oprire a fost în orăşelul Moncton", ne‑a povestit tânărul actor gălăţean.

Final fericit

Nu e prima dată când, în periplul pe scena lumii, spectacolul în regia Ancăi Maria Colţeanu, cu o scenografie semnată Imelda Manu, este aplaudat de oficialităţi de cel mai înalt rang. "Acum a început să ne placă. La început am fost un pic speriaţi, dar am descoperit nuanţe noi ale textului. Pentru Canada a trebuit să învăţăm replicile în franceză, pentru că până acum l‑am jucat numai în română. Cred că ne‑am prezentat onorabil pe unde am fost", ne‑a mai mărturisit Adi Nour, care nu ştie dacă acest spectacol va fi reluat la Galaţi curând. Tânărul actor, stabilit în Capitală, ne‑a spus că mai lucrează la alte două spectacole, realizate tot în cadrul atelierelor UNESCO. În tot acest timp, îşi continuă colaborările cu teatrele din Bucureşti. Prioritatea sa este însă alta, pentru că, în viaţa reală, interpreţii Profesorului şi Elevei uită complet de înverşunarea dusă până la extrem în piesa lui Ionescu: cei doi se vor căsători în curând.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23016