Sari la conținut

Imperiul lui Corneliu Istrate


dcp100168

Postare recomandata

Pariul pe infrastructură se tranşează peste trei luni

Vega ’93 din Galaţi (68 milioane euro cifră de afaceri în 2007) a contractat în ultimii doi ani lucrări finanţate în cea mai mare parte din fonduri ISPA, dar şi de la bugetul local, cum ar fi reabilitarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare din Galaţi, cu o valoare de 42 de milioane de euro, sau construcţia şoselei de centură a Iaşiului. „Din luna martie, când vom fi în temă cu alocările de la buget, vom decide dacă ne vom înscrie şi pentru proiecte finanţate integral de la bugetul de stat“, a declarat Corneliu Istrate, patronul companiei.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Corneliu Istrate: „Ne bazăm pe programe ISPA“

Corneliu Istrate, acţionar, ală­turi de Maricel Păcuraru, printre altele, la compania gălăţeană de construcţii VEGA 93, spune că nu-l interesează cine este la putere şi că se bazează pe programe finanţate din fonduri europene. "Avem două programe finanţate prin ISPA, care se derulează în con­tinuare, indiferent de schimbarea poli­tică ce s-a produs. Unul vizează alimentarea cu apă şi introducerea canalizării în judeţul Galaţi, iar al doilea reabilitarea DN2M, în judeţul Vaslui, unde 19 poduri au fost afectate de inundaţii", ne-a declarat Istrate. El este supărat că anul acesta, până acum "nu s-a mişcat nici o licitaţie". Implicarea politică este negată cu vehemenţă, spunând că-l interesează doar să câştige contracte. Totuşi, presa locală a insinuat în mai multe rânduri afinitatea sa cu demnitari ai PSD. În topul Capital, Corneliu Istrate figurează pe poziţia 102, cu o avere estimată la 72-77 milioane de euro.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Constructorii se iau la trântă cu criza

* Grupul de firme Vega a reangajat deja toţi disponibilizaţii din iarnă * Mai mult, acum sunt cu 500 de salariaţi mai mulţi decât în iunie 2008 * Şi la Vâlceana lucrurile sunt în regulă *

Fără îndoială, criza a lovit cu putere în constructori. Piaţa imobiliară este blocată, iar în aceste condiţii este un risc imens să mai construieşti. De aceea, pe primele cinci luni ale lui 2009, construcţiile civile au scăzut cu 80 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. În mod normal, ne-am fi aşteptat ca la firmele de construcţii să fie jale mare. Dar nu e! Ce-i drept, constructorii nu-s chiar în carnaval, dar sunt semne că dracul nu-i chiar aşa de negru.

La Vega s-au făcut angajări masive

Corneliu Istrate, managerul grupului de firme Vega, ne-a mărturisit că în iarnă au fost câteva săptămâni foarte complicate, însă că din luna aprilie lucrurile merg din ce în ce mai bine. „Astă iarnă am fost nevoiţi să trimitem o parte dintre oameni acasă, dar apoi i-am reangajat pe absolut toţi. Firmele din grupul nostru au reuşit, printr-un efort logistic considerabil, să facă o reconversie la scară mare a angajaţilor. Peste 1.000 de oameni dintre cei care se ocupau până acum de construcţii civile au învăţat să construiască infrastructură: drumuri, poduri, reţele de apă şi de canalizare”, ne-a declarat Istrate. La data de 1 iunie, Vega 93 SRL (principala firmă din grup) ajunsese la 2.200 de angajaţi, faţă de 1.900 la începutul lunii iunie a anului trecut. La nivelul grupului, numărul de salariaţi este de 3.000, faţă de 2.500 în 2008.

Corneliu Istrate ne-a spus că pentru perioada ce vine se are în vedere participarea la toate licitaţiile din zona Moldovei, din Dobrogea şi din nordul Munteniei. „Ne-am dezvoltat mai multe baze de producţie specifice construcţiilor: betoane, asfalt, prefabricate, balast, precum şi utilajele şi mijloacele de transport. În afară de Galaţi, avem astfel de «nuclee» puternice la Leţcani - Iaşi şi la Satul Nou - Vrancea. Trebuie să devenim cât mai flexibili în activitate dacă vrem să facem faţă crizei. Spre exemplu, acum patru zile am deschis un şantier hidrotehnic foarte mare la Vatra Dornei, loc unde am dislocat mulţi oameni de la Galaţi”, ne-a declarat Istrate.

Managerul grupului Vega a estimat că actuala criză din domeniul construcţiilor civile nu se va rezolva mai devreme de anul 2010 şi crede că firmele de profil trebuie să încerce o reconversie către «nişe» precum infrastructura.

Vâlceana mizează tot pe proiecte mari

Constantin Mitroi, managerul grupului de firme Vâlceana, este destul de încrezător că momentul delicat va fi depăşit. „Chiar dacă am pierdut contractele cu ArcelorMittal, care a renunţat la multe investiţii, noi ne-am orientat către lucrările finanţate prin fonduri europene, care nu sunt afectate de criză”, ne-a declarat Mitroi. Trebuie spus că nici Vâlceana nu are mai puţini salariaţi decât în anii precedenţi, deci reuşeşte să facă faţă momentului.

Una peste alta, sunt semne bune în construcţii, chiar dacă pe segmentul construcţiilor de locuinţe lucrurile par, cel puţin deocamdată, moarte. Speranţe multe se leagă, însă, de relansarea creditării, care ar putea fi, spun constructorii, semnul depăşirea crizei.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 7 months later...

Vega '93 asfaltează străzile din Focşani

* Constructorul galatean va continua lucrarile fara a mai participa la licitatie

Firma Vega 93 SRL Galati va lucra si cu al doilea credit bancar pentru asfaltarea strazilor in municipiul Focsani, urmind a incepe turnarea de bitum din primavara acestui an. Desi galatenii au actionat municipalitatea in instanta pentru recuperarea unor restante si intirzieri la plata, ramin preferati. Primarul Decebal Bacinschi declara ca se va renegocia contractul cu Vega, firma care are contractate mai multe lucrari pe bani publici in judet, unele incheiate, altele in derulare. Din imprumutul de 24,5 milioane lei noi, 16,4 milioane lei se vor folosi pentru strazi deja incepute, iar restul de bani se vor ingropa in acoperirea de cote de participare la retelele de energie termica sau pentru finalizarea bulevardelor Cuza Voda si Marasesti. “Vom reactualiza proiectul si vom negocia din nou cu cei de la Vega. Daca materialele s-au ieftinit, vom plati in consecinta. Vom lucra si la b-dul Marasesti, chiar daca acesta este prins in proiectul Consiliului Judetean Vrancea, pentru reabilitarea DN 2D. In proiectul lor este vorba numai de asfaltare. Noi intervenim pentru trotuare, borduri si ridicarea capacelor de canal la cota”, a declarat edilul sef al municipiului Focsani.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Daca pana mai ieri nea Istrate de la Vega 93 Galati se tragea de sireturi cu maharii de pe la Bucuresti, de cand cu criza, mai putin! Scump dom'le scump dincolo era mai ieftin! caci in decembrie Istrate a amanetat la camatarii din Bucuresti blocurile nou-construite pe faleza miscatoare din Galati, spre deosebire de altii care au facut credite la banci ca sa poata sustine........ talerele balantei inclinate cand spre ''stanga'' cand spre ''dreapta''.

O suplimentare aci o marire colo si uite asa a reusit nea Corneliu sa-si ia inapoi in ianuarie, apartamentele noi la preturile vechi, vorba cantecului...

Dupa ce au lasat un stalp in mijlocul drumului de centura al Iasiului baietii de la Vega is mai apreciati ca niciodata de domnu' Scutaru de la CN ADNR-ul iesean care a primit in fisa postului, pe langa indatoririle de serviciu si clientii abonati la predecesoarea sa, fosta si actuala sefa de companie, nimeni alta decat Dorina Tiron.

Sifonat in ultima vreme de noroiul zapezilor abia topite de pe drumurile Drdp-ului iesean pentru care a platit nu doar sarea si nisipul aruncat ci si viscolul care a spulberat troienele, Scutaru rasufla usurat caci concitadina sa, acum sefa dn-urilor si autostrazilor fara parazapezi si panouri de protectie l-a ferchezuit, impachetat frumos si l-a prezentat tuns, frezat, la inceputul lunii februarie in fata lui Berceanu care era decis sa-l schimbe din functie.

Si ... ca sa vezi nevoie mare, domnu Scutaru a fost mentinut in functie, caci trebuia sa pregateasca terenu' pentru vizita prim-ministrului si presedintelui la Vama Radauti Prut din 15 februarie, unde nu erau nici de unele.

Cum extrema urgenta salveaza obrazul autoritatilor locale si ale drumarilor, Scutaru, bucuros ca a ramas pe scaun l-a rugat pe Chiper de la Vega 93 Galati sa-i faca o platforma de beton caci aveau experienta in magii de genul asta...

In primavara lui 2004, Istrate - Vega 93 a reusit sa asfalteze, in doar doua nopti, vreo 3 km din b-dul G. Cosbuc din Galati dupa ce primise ordin de la prietenii sai primarul Nicolae, via Dan Nica, sa asfalteze bulevardu', caci la patinoar urma sa soseasca in vizita de lucru prim ministrul de atunci, Adrian Nastase. Batman, frate, batman!!!

Sub biciul argatului Chiper s-a reusit sa se faca platforma chiar si fara contract ca sa stie mai marele de la minister ca se poate baza pe Vega 93 cand este vorba de o manareala.

Dupa ce au facut juma din treaba si-au adus aminte ca nu au contract si au pus-o de o targuiala, chipurile negociere directa, in care presat de faptul ca putea sa ramana cu lucrarea-n drum, Scutaru i-a dat lui Chiper vreo 6 miliarde.

Ca sa para lucru facut intocmai legii achizitiilor publice, Dorin Duduta si-a mutat domiciliul de la sediul iesean al firmei Vega 93 in casuta drdp-ului iesean, pastorit de Scutaru unde a negociat de i-a ramas firmei galatene un profit vreo 12 % din contract din cinspe cerut. Negociere nu gluma!

Pai trebuia ca Vega sa-si acopere cheltuielile cu motorina prestata din banii firmei in rezervoarele proprii ale lui Scutaru, de multe ori camerele de supraveghere din benzinarii au vazut cum sageata Duduta platea confortul calatoriilor onorabilului directoras.

Si daca nu credeti, intrebati la Curtea de Conturi de la Vrancea care a gasit la modernizarea strazilor din Focsani aditionale nejustificate de Vega si suplimentari de vreo 6 miliarde Coincidenta?? Serparia este mult mai mare!

La Vrancea, unde Vega-i prietena lui Oprisan, unde-i crama facuta de Istrate lui Dan Nica de ce pe la local n-ar fi bine pentru ei, ANRMAP-ul ar avea de mancat o paine buna pe proceduri jmenuite, subevaluate acte neinregistrate sau antedatate la drumurile judetene si pe la Paltin si Vrancioaia, Odobesti si Bolotesti.

Si tot pe ei intrebatii de drumurile din Vrancea afectate de inundatiile din 2006, unde mesterii de la Vega si Arcada ba pun piatra ba scot cimentul ba nu fac nimic din noiembrie si tot asa ca nici nu mai ai pe unde sa mergi cu masina, e traseu off-road. unde mai pui ca acum se lupta la Bucuresti ca sa extinda contractul cu vreo cinci luni, asftel ca vrancenii sa faca bine sa-si ia 4x4 iar daca nu mai bine elicopter ca pana in toamna nu pot merge pe DN- urile lucrate de firmele galatene.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Corneliu Istrate, patronul Vega '93, a renuntat la afaceri

După ce a strâns, timp de 17 ani, cât de mult a putut din banii noştri, omul de afaceri Corneliu Istrate (foto stânga, lângă baronul local a decis că a venit timpul să se retragă. Dar, pentru a nu se risipi nimic din ceea ce cu atâta dibăcie a reuşit să adune în calitate de abonat la lucrările de stat, a hotărât că totul trebuie să rămână în mica sa famiglie.

Anul trecut, Corneliu Istrate se afla pe locul 55 în Top 300, cu o avere estimată la aproximativ 175 de milioane de euro. Perla coroanei este firma de construcţii Vega '93, unde gălăţeanul era acţionar principal cu 62%, alături de Maricel Păcuraru - 15%, Viorel Răşcanu - 8%, Tincuţa Sîrbu - 8%, avocatul Alexandru Bălan - 4% şi Augustin-Remus Ştefan - 3%.

Bine conectată la lucrările făcute din bani publici, Vega '93 a reuşit să scoată bani albi chiar şi în plină criză economică, având în 2009 un profit net de 29 de milioane de lei (aproape 7 milioane de euro) la o cifră de afaceri de 374 de milioane de lei, conform datelor prezentate de Ministerul Finanţelor.

Cei două mii de salariaţi nu vor avea cum să se bucure că l-au făcut şi mai bogat pe fostul lor şef. Conform datelor prezentate de Registrul Comerţului, din 30 iunie acţionari majoritari au devenit cei doi copii ai săi: Ionuţ Istrate (34 de ani) – 35%, administrator Viva Company şi Citadina 98, acţionar în 11 firme, şi Anca Lefter (33 de ani) – 34%, administratorul Hotelului Vega şi acţionar la cinci societăţi comerciale. Pe lângă procentele tatălui, copiii au preluat şi acţiunile lui Alexandru Bălan - 4% şi Augustin-Remus Ştefan - 3%.

http://actiunea.net/index.php?option=com_content&task=view&id=10033&Itemid=26

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Imperiul lui Corneliu Istrate

Pe noile cărţi de vizită, Corneliu Istrate şi-a trecut doar titulatura de „manager consultant”. Este un gest simbolic prin care cel ce a pus bazele grupului de firme Vega predă ştafeta noii generaţii din familie, Anca şi Ionuţ. Dar asta nu înseamnă că, pe viitor, Corneliu Istrate va rămâne departe de lumea business-ului, ne-a mărturisit omul de afaceri în cadrul unui interviu acordat ziarului nostru.

- Sunteţi „abonat” şi la topul Forbes, şi la topul patronatelor, pe domenii de activitate. Ce înseamnă ele pentru dumneavoastră?

- Astfel de topuri sunt relative. Topul întreprinderilor îl consider real, pentru că pleacă de la cifra de afaceri, de la rezultatele concrete ale unei societăţi, dar nu sunt de acord cu „milioanele” scrise în dreptul unui om, cum face Forbes. Desigur, există o anumită siguranţă financiară, dar „milioanele” sunt, de fapt, patrimoniul firmei: investiţii în imobiliare, în utilaje performante pentru a fi competitiv. În ultimă instanţă sunt rezultatele muncii tuturor salariaţilor.

- Ţinând cont de acest amendament, evaluarea Forbes, de 55 milioane euro, corespunde realităţii?

- Nu am făcut niciodată o astfel de socoteală. Dacă aş enumera tot parcul de utilaje - basculante, betoniere, macarale, sediul, hotelul, investiţiile, suntem, poate, ca patrimoniu, în jurul acestei valori…

- Ce înseamnă în prezent Vega Holding, ca domenii de activitate, salariaţi, cifră de afaceri?

- În primul rând trebuie să fac precizarea că, de la 1 iulie, grupul de firme a intrat într-un proces de reorganizare, în sensul că există o nouă conducere - un Consiliul de Administraţie, format din specialiştii noştri - iar în ce priveşte acţionariatul, am cesionat acţiunile în favoarea celor doi copii, Anca şi Ionuţ. Dar în esenţă, Vega Holding reprezintă firmele cu activităţi în construcţii, turism şi imobiliare, cu o cifră de afaceri de 100 - 110 milioane de euro, la bunul mers al cărora contribuie peste 3.200 de salariaţi. Din păcate, în august şi septembrie, pentru prima dată în ultimii 20 ani am fost în neplăcuta situaţie de a reduce numărul de salariaţi înainte de începerea sezonului rece, din cauză că la o serie de lucrări cu fonduri de la buget au fost sistate alocaţiile. Dar sperăm ca în martie să rechemăm oamenii pe care i-am trimis parţial în şomaj.

- Vega’93 s-a clasat pe locul doi în rândul marilor întreprinderi gălăţene în 2009. Şi celelalte firme din grup au avut rezultate bune. Criza nu v-a luat prin surprindere?

- Ne-a luat prin surprindere mai mult sau mai puţin, aşa cum a luat pe toată lumea. Iar sectorul construcţiilor civile a fost cel mai afectat. Noi am avut şi şansa, şi inspiraţia de a ne replia foarte rapid pe lucrări de infrastructură - atât drumuri, cât şi lucrări edilitare, precum reţele de apă şi canalizare - care şi-au menţinut ritmul de derulare. Din păcate, mai sunt şi lucrări pe care suntem obligaţi să le susţinem din surse proprii. Asta pentru că, din cauza crizei economice, încasările vin mai greu. Foarte important este că am găsit multă înţelegere şi la salariaţi. Muncitorii care făceau blocuri au înţeles că trebuie să facă şi reţele de canalizare. Având forţa de muncă, având şi dotarea cu utilaje suficientă, ne-am adaptat din mers. Volumul producţiei chiar a crescut în 2009, întrucât cifra de afaceri este mult mai mare la lucrările de infrastructură decât la lucrările de construcţii civile. Şi sperăm ca şi în 2010 să creştem cu câteva procente.

- Unii consideră că mediul de afaceri gălăţean se stinge încet, dar sigur. Este corectă o asemenea percepţie?

- Îmi vine greu să fac o astfel apreciere. Asta pentru că, în ce ne priveşte, avem o activitate axată mai mult pe construcţii, pe o rază destul de mare - Iaşi, Suceava, Bacău, Focşani, chiar şi în sud, spre Constanţa. Procentul veniturilor noastre din total grup, pe judeţul Galaţi, reprezintă 15, maximum 20 la sută. Prin urmare, nu pot să spun că mediul economic gălăţean mi-e cunoscut în detaliu. Dar, în ce mă priveşte, percep Galaţiul ca un oraş care încă are o activitate destul de bună. Sunt şi oraşe cu o activitate mai bună, dar Galaţiul este încă în mişcare. Şi înclin să cred că va atrage şi investiţii, iar atunci oraşul va deveni şi mai activ, şi mai atractiv.

- Mulţi invidiază Vega pentru contractele din zona publică. Alţii, din contra, fug de contractele cu statul sau autorităţile locale. Care este secretul?

- Secrete nu pot fi, pentru că vorbim de licitaţii publice. În ce ne priveşte, însă, avem capacitate de a ne înscrie la foarte multe licitaţii şi lucrări. Când zic capacitate, mă refer şi la partea de specialişti, de oameni în toate domeniile, dar şi la dotarea tehnică, la utilaje care ne permit să ne înscriem la lucrări cu orice grad de complexitate, fie că sunt civile, fie că sunt drumuri sau asfaltări, fie că sunt lucrări la reţele de apă şi canalizare.

- Programul ISPA este aici o piatră de încercare…

- Da, ISPA este o lucrare extrem de complexă, extrem de grea, şi din păcate, majoritatea când văd ISPA, văd suprafaţa, dar ea reprezintă doar 10 la sută din lucrare. Problema, fondul lucrărilor, este sub pământ. Este un program mare, dar în ce ne priveşte garantăm că terminăm la timp lucrările pe care le avem în contract.

- După atâţia ani de activitate, care a fost realizarea numărul unu, de care sunteţi cel mai mândru?

- Cea mai mare realizare a mea în 20 ani de activitate este că am construit o echipă foarte puternică şi foarte mare. Plecând de la 4-5 muncitori cu care am început activitatea am ajuns la un colectiv - de la cadre tehnice şi până la muncitori - de bună calitate, de care sunt foarte mândru. În rest, toate investiţiile, fie că sunt mai mari, fie că sunt mai mici, sunt importante pentru că rămâne ceva în timp.

- Sunteţi încă pe baricade, dar vă pregătiţi să predaţi ştafeta. Care a fost primul sfat pentru Anca şi Ionuţ, când au intrat în afaceri?

- Să continue ce am început. Oricum, am fost mereu împreună. Au fost şi perioade mai bune, şi unele mai puţin bune, mai grele, dar pe acestea din urmă eu zic să le uităm, să păstrăm numai partea frumoasă. Iar greutăţile, pe măsură ce ne lovim de ele, să le rezolvăm şi să mergem mai departe.

- Vă doriţi mai mult „timp liber”. Cum se relaxează un om de afaceri - călătorii, maşini, vânătoare?

- Pentru mine, cea mai bună activitate tot în afaceri este, dar nu la ritmul pe care l-am avut. Afacerile sunt precum pescuitul. Când te apuci de ele nu-ţi vine să le mai laşi. Desigur, totul e să ai şi succes. Şi, bineînţeles, mare mea bucurie sunt nepoţii, Andrei, Alexandru şi Maria. În rest, nu spun că în weekend nu-mi place o plimbare în Deltă, în linişte, dar dincolo de asta tot activitatea de la birou rămâne.

- Banii atrag şi respect şi invidie. Ce v-au adus mai mult?

- Eşti respectat în măsura în care şi tu îi respecţi pe ceilalţi. Cât despre invidie, o mai observ câteodată, dar probabil că este firească… Dar nu pot să spun că a făcut cineva răutăţi la adresa mea sau a familiei mele. Asta cred că este o notă pozitivă a imaginii mele. Cel puţin aşa îmi place să cred.

http://www.viata-libera.ro/articol-Imperiul_Istrate_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...

Vega construieste sediul Politiei de Frontiera Galati

In timp ce politistii ies in strada datorita reducerilor salariale, conducerea Ministerului de Interne directioneaza fonduri insemnate catre firma lui Corneliu Istrate, un abonat moldovean de marca la banii publici. La data de 8 septembrie 2010, firma VEGA '93 SRL, controlata de omul de afaceri Corneliu Istrate a castigat licitatia privind construirea sediului sectorului Politiei de Frontiera Galati, la care s-au inscris doar trei participanti. Criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut, firma lui Istrate licitand cu aproximativ 870.000 de euro mai putin decat estimarea initiala a valorii contractului. Dar asta nu spune nimic, deoarece omul de afaceri a reusit aproape de fiecare data sa obtina, prin acte aditionale, suplimentari ale contractelor din bani publici, pentru asa-zise "lucrari suplimentare", valoarea finala a acestora depasind-o pe cea initiala.

Mari "succesuri" in afacerile cu statul

Galateanul Corneliu Istrate se afla in Topul 300 al celor mai bogati romani, averea acestuia fiind ridicata, aproape in exclusivitate, pe baza contractelor cu statul. In continuare prezentam cateva afaceri de rasunet, de pe urma carora omul de afaceri a castigat substantial, iar statul a pierdut la greu:

- In anul 1998 a cumparat de la FPS (Fondul Proprietatii de Stat) - cu doar doua miliarde de lei (circa 200.000 de euro la vremea respectiva) - SC Citadina 98 SA, societate de drumuri si spatii verzi a Primariei Galati. Cu doar doi ani inainte, Consiliul Local cumparase o moderna statie de mixturi asfaltice, si aceasta ajungand in patrimoniul lui Istrate. Doar din terenul pe care erau ridicat niste sere, omul de afaceri a obtinut 17 milioane de auro, profitul inregistrat fiind colosal.

- Cristian David, pe cand era sef al Autoritatii de Control in Guvernul Tariceanu, a constatat ca Vega '93 este "firma cu abonament" la contractele cu statul prin atribuire directa. Adica, fara niciun fel de licitatie. Astfel a obtinut de la CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania) un contract in valoare de aproape 14 milioane de euro, pentru refacerea si consolidarea unor podete, diguri si a sistemul rutier pe unele drumuri nationale. Vega '93 a depasit valoric chiar si Euroconstruct, a patronilor de la Golden Blitz, care au trebuit sa se multumeasca cu contracte in zona in valoare de doar 6 milioane de euro.

- Istrate mai este cunoscut in Moldova pentru asfaltarile si canalizarile de urgenta pe care le-a efectuat, la toate fiind anexate acte aditionale de majorare a sumelor alocate, pentru construirea de blocuri ANL, a unui hotel, sedii comerciale si finalizarea unor blocuri de locuinte si birouri cumparate la preturi modice de la Sidex Galati, ori de la municipalitate. De numele acestuia sunt strans legate cele ale lui Corneliu Iacobov, Petru Lificiu si Dumitru Nicolae, primarul municipiului.

atac-online.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Miliardarul Istrate va construi Sala Polivalentă a Slatinei

Firma Vega 93 Galaţi a câştigat licitaţia pentru proiectarea şi construirea unei săli polivalente cu 3.000 de locuri în Slatina, contractul urmând să fie semnat săptămâna aceasta, iar lucrările să fie demarate luna viitoare.

Sala Polivalentă a Slatinei va fi construită de firma unuia dintre cei mai bogaţi români. Licitaţia a fost câştigată de societatea Vega 93 Galaţi, coordonată de Corneliu Istrate, om de afaceri plasat în Top Forbes 500 miliardari pe locul 90, cu o avere estimată anul trecut la 55 milioane euro - construcţii, turism şi imobiliare.

Societatea gălăţeană îndeplineşte condiţiile impuse de Primăria Slatina, care a solicitat, printre altele, ca ofertantul să facă dovada realizarii unei cifre medii de afaceri pe ultimii 3 ani egală sau mai mare decât 130.000.000 lei şi să fi îndeplinit în ultimii 5 ani, dintr-un singur contract de proiectare şi execuţie finalizat, o experienţă similară în valoare de minimum 20.000.000 lei.

Contractul de execuţie va fi semnat săptămâna aceasta şi se speră ca lucrările, cu termen de implementare 24 de luni, să fie demarate luna viitoare. Noua sală va fi construită pe strada Crişan, pe locul actualei autogări Loctrans, şi va avea o suprafaţă de peste 8.000 de metri pătraţi. Aceasta va putea găzdui meciuri de handbal, baschet, volei, tenis sau badminton, dar şi concursuri de gimnastică, lupte, box, judo, karate sau dans sportiv. De asemenea, sala va dispune de spaţii comerciale cărora le sunt repartizaţi 500 de metri pătraţi, la parter, tot aici urmând să fie amenajate săli de fitness şi aerobic. Zonele de alimentaţie publică se vor afla la etajul I, întinzându-se pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi. Proiectul mai prevede că în interior vor fi amenajate birouri administrative, săli de conferinţă, grupuri sanitare şi vestiare pentru sportivi. Sala va avea o capacitate de 3.000 de locuri şi o parcare de 120 de locuri, dintre care 24 vor fi rezervate sportivilor. În faţa clădirii va fi amenajată o platformă de 1.110 metri pătraţi, care poate găzdui concerte în aer liber, iar aleea principală care străbate complexul sportiv va fi prevăzută cu mobilier urban şi spaţii de odihnă.

Valoarea investiţiei este de peste 68 milioane lei.

adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Vega 93 primeşte 7 milioane de euro, fără licitaţie, de la APDM Galaţi

Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime SA a încredinţat prin negociere directă un contract de şapte milioane de euro firmei gălăţene Vega 93, renumită pentru afacerile de peste 100 de milioane de euro derulate până acum cu instituţii publice. Contractul prevede proiectarea şi execuţia cheiului la dana 23 şi parţial la dana 25 din Portul Brăila. Firma Vega 93 este controlată de miliardarul din Top 500 Forbes şi din Top 300 Capital, Corneliu Istrate.

Anul trecut, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM) SA a expediat un anunţ, fără licitaţie, pentru modernizarea cheiului din Portul Brăila, la danele 23 şi 25, lucrare în cadrul modernizării şi dezvoltării porturilor dunărene, parte a Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007 – 2013 Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie. La negociere s-a prezentat un singur ofertant, respectiv Societatea Comercială Vega 93 SRL din Galaţi. Contractul de 29.785.095 lei (aproximativ 7 milioane de euro) i-a fost atribuit.

Potrivit CNAPDM SA, „investiţia constă în modernizarea cheiurilor la danele 23 şi 25 existente în Portul Brăila, pe malul stâng al fluviului Dunărea, la km 170, în amonte respectiv aval de dana 24. Cele două cheiuri au fost puse în funcţiune în anul 1910, fiind realizate din pereu din zidărie de piatră de granit cu mortar de ciment, ce reazemă pe două rânduri de piloţi de lemn moazaţi, cu prism de anrocamente la bază şi saltea de fascine. Danele noi care se vor realiza prin prezentul proiect vor fi: dana 23 - chei vertical fundat pe un rând de coloane din beton armat prefabricat şi două rânduri de piloţi din beton armat centrifugat (lungime totală front de acostare 100 m); dana 25 - chei de aşteptare realizat cu pereu din dale prefabricate din beton armat, având la bază casete prefabricate din beton armat umplute cu piatra brută şi carapace din anrocamente de piatra brută aşezată pe saltea de fascine, sub cota casetelor (lungime totală front de aşteptare 65m)”.

Contracte grele pe bani publici

Firma Vega 93 nu este la primul contract încheiat cu o instituţie publică. De-a lungul timpului, a executat lucrări de construcţii pentru autorităţi publice locale din judeţe precum Vrancea, Galaţi, Brăila sau Bacău.

În urmă cu patru ani, o licitaţie organizată de Administraţia Fluvială Dunărea de Jos (AFDJ) Galaţi pentru lucrările de amenajare a malurilor Canalului Sulina a fost câştigată de consorţiul gălăţean format din Hidrotehnica şi Vega 93 SRL. În acelaşi an, Vega 93 primea de la Consiliul Local Panciu un contract de 100.000 de euro pentru amenajarea Parcului Industrial din localitate. Un an mai târziu, în mandatul ministrului liberal al transporturilor, Ludovic Orban, Vega 93 a câştigat contractul de execuţie a lucrărilor la centura Iaşiului, o investiţie totală a Guvernului de 136 milioane de lei. În 2010, Vega 93 a asfaltat străzile din municipiul Focşani. În acelaşi an, firma gălăţeană a câştigat un contract de aproximativ 70 de milioane de euro privind regularizarea râului Trotuş, dar şi cu amenajarea râului Moldova, lucrare de 10,4 milioane lei.

Anul acesta, participă alături de alte cinci firme la proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Vrancea – Vrancea Aqua”. Contractul dat de Consiliul Judeţean Vrancea are o valoare de peste 42 de milioane de euro. Vega 93 va executa lucrări de apă şi canalizare pentru localităţile Mărăşeşti, Odobeşti şi Adjud, în valoare totală de 65 milioane de lei.

Maricel şi cumnatul din turism

Firma gălăţeană Vega 93 SRL este împărţită, la ora actuală, de şase persoane: Ionuţ Istrate - 33%; Anca Lefter - 32%; Maricel Păcuraru - 15%; Viorel Răşcanu - 8%; Tincuţa Sîrbu - 8%; Alexandru Bălan - 4%. Maricel Păcuraru este nimeni altul decât soţul patroanei Agenţiei de turism Perfect Tour, firmă abonată la contracte cu statul pentru furnizarea de bilete de avion. De altfel, ca o paranteză fie spus, Corina Păcuraru este asociată în Perfect Tour cu tatăl ei, Damian Crivţonencu, nimeni altul decât tatăl lui Marius Sorin Crivţonencu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism şi consilier al fostului secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, proaspăt audiat la DNA în dosarul „Euroland”.

Asociat - avocatul lui Marian Oprişan

Un alt asociat al firmei Vega 93 SRL este Alexandru Bălan, adică avocatul care l-a reprezentat pe Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, în dosarul instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals. De altfel, Vega 93, la care este asociat avocatul gălăţean, a „stors” bugetul Consiliului Judeţean Vrancea de 68 de milioane lei, numai în 2007 şi în primele două luni din 2008.

Dan Nica şi crama tatălui

Fostul asociat majoritar în firma Vega 93 SRL este miliardarul din Top 500 Forbes, Corneliu Istrate. Acesta mai deţine acum părţi sociale doar în firmele Vega Company, Agrojor şi Vega Trade. Şi-a cedat participaţiile la alte firme celor doi copii, Ionuţ Istrate şi Anca Lefter (fostă Istrate), căsătorită cu Bogdan Lefter şi el asociat în trei firme, printre care Vega Turism, dar şi administrator în Agrojor, Vega 93 sau Citadina 98 (fosta societate de Drumuri şi Spaţii Verzi a Primăriei Galaţi).

Vega 93 deţine acţiuni în societatea de construcţii Sibarex SA Vrancea, condusă de Dumitru Fodoreanu, soţul unuia dintre acţionari, Doina Fodoreanu, fost viceprimar, consilier local în Focşani, inspector în Inspectoratul de Stat în Construcţii şi preşedinte al organizaţiei locale a femeilor liberale. Vega 93 SRL controla şi firma falimentată Info Trust 2000 SA care avea sediul chiar în clădirea Ministerului Transporturilor, de pe Bulevardul Dinicu Golescu nr. 38.

De numele firmei gălăţene se leagă şi cel al fostului ministru de interne Dan Nica. Pe când acesta deţinea primul său portofoliu guvernamental, cel al comunicaţiilor, respectiv în anul 2000, firma lui Istrate ridica o cramă pe proprietatea din Panciu a lui Vasile Nica, tatăl liderului social-democrat.

puterea.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va rog ajutati-ma, TANCRAD SRL este totuna cu Vega 93?

Post Scriptum: Intre timp am aflat ca nu :) , ca urmare:

M-am uitat mai inainte pe anunturile si licitatiile din SEAP ale autoritatii contractante APDM. Toate-s la locul lor, transparenta pe masura. Nu vreau sa le tin isonul sau sa-i scot basma curata , posibil sa faca si manarii cu Vega 93, dar daca este asa cum sustine articolul, atunci de ce in data de 26 iunie a fost atribuit prin licitatie un contract de Proiectare si executie lucrari cheu vertical Dana 31 , operatorului economic Tancard? Valoarea contractului este de 30 mil ron, adica tot vreo 7 milioane de euro.

Va rog retineti. Nu se poate incheia fara licitatie PUBLICA un contract intre o autoritate contractanta si un operator economic, daca acel contract estimat depaseste val. de 15.000 euro. Daca totusi s-ar intampla acest lucru, oricine interesat poate depune contestatie la Agentia nationala ce monitorizeaza si reglementeaza aceste raporturi, anunturi si licitatii. Deci, in acest caz, direct interesat ar fi TANCRAD-ul, care ar depune imediat o contestatie, pt ca implicit ar avea sansa sa castige inca un contract de executie lucrari (ca si cel castigat saptamana trecuta, de care am scris mai sus), cu o valoare deloc de neglijat, respectiv inca 7 mil. euro.

Deci, nu ceva nu 'pusca' cum trebuie in articolul de presa publicat. Zic eu. Asta nu inseamna ca nu ma pot insela :) Dar deocamdata ma bazez pe date concrete.

Editat de catilina22003
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Milioane de euro fără licitaţie la Administraţia Porturilor

Numai în ultimele şase luni au fost două contracte „grase", în sumă totală de 16 milioane de euro, pe care le-au înhăţat, prin atribuire directă, firmele Tancrad şi Vega 93. La scurtă vreme după ce povestea contractelor transpirat, directorul Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) a fost înlocuit.

Destituirea lui Mihai Ochialbescu de la conducerea Companiei Naţionale Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi - înlocuit în luna iulie cu George Petcu, un pedelist cu probleme de comunicare acute, care lucrase înainte ca şef de depozit de cărămizi - pare să ascundă numeroase interese colaterale.

APDM gestionează un buget fabulos, de peste 100 de milioane de euro anual, iar distribuirea banilor se face după criterii încifrate. Doar în ultimele şase luni, societatea de stat a atribuit unor firme private, fără licitaţie, contracte în sumă totală de peste 14 milioane de euro.

Tancrad s-a lipit de 9 milioane de euro

Pe 29 iunie 2011, firma Tancrad SA Galaţi (patronată de familia Stăncic a obţinut un contract de 9 milioane de euro pentru construirea unui cheu vertical, ultramodern, la Dana 31 din Bazinul Docuri. Atribuirea s-a făcut, în ciuda sumei uriaşe, fără licitaţie, iar maniera în care s-a procedat este demnă de un scenariu de film. Iniţial s-a organizat o licitaţie, dar - surprinzător! - dosarele celorlalte firme înscrise (Vega 93, Cornea Construct şi MetalTrade Internaţional SRL) au conţinut erori, motiv pentru care în cursă a rămas doar Tancrad Galaţi.

La o primă vedere, procedura pare în regulă, însă la o analiză atentă oricine îşi dă seama că avem de-a face cu un aranjament de toată frumuseţea. Nu de alta, dar firmele „contracandidate" au câştigat şi ele, la rândul lor, mai multe licitaţii publice, în faţa aceloraşi competitori, tot prin maniera „un singur dosar a corespuns criteriilor"!

Vega 93 a primit „doar" 7 milioane

Dovada că aşa este simplă: la o licitaţie anterioară, desfăşurată la începutul anului, pentru construirea unui cheu în Portul Brăila (proiectarea şi execuţia cheiului la dana 23 şi parţial la dana 25), câştigătoare a ieşit Vega 93. Evident, scenariul a fost acelaşi: participanţi, dosare, etc. Doar suma diferă un pic: contractul cu Vega are „doar" 7 milioane de euro.

adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Vega Galaţi, firma cu afaceri cat judeţul Vrancea

Firma gălăţeană se simte la ea acasă în Vrancea, unde a încheiat contracte de 108 milioane de euro în ultimii cinci ani. Contractele valorează de două ori cat bugetul Consiliului Judeţean pe acest an, însă nu toate s-au derulat efectiv. Criza economică şi suspendarea PNDI au afectat serios activitatea firmei Vega în acest an, care a băgat în şomaj jumătate din salariaţi. “Situaţia este foarte proastă. Sperăm ca din primăvara situaţia să se mai îmbunătăţească”, ne-a declarat omul de afaceri Corneliu Istrate

Din 2000 pană în prezent, Vega ’93 SRL Galaţi nu ratează aproape nicio afacere importantă în infrastructură, dar şi în construcţii. Apare o şosea de asfaltat? Firma gălăţeană este prezentă. Autorităţile au de construit vreun imobil măreţ? Vega este acolo. “Măcar Vega lucrează bine”, este scuza care se aude atunci cand cineva remarcă că tot firma din judeţul Galaţi a mai obţinut un contract. Cel mai des, comparaţia se face cu firma consilierului PSD Victor Roman, mulţi comentand pe la colţuri modul în care lucrează afaceristul local. Întrebarea pe care şi-o pun oamenii este următoarea: la cat se ridică afacerile Vega în Vrancea? Avand în vedere că patronul firmei, Corneliu Istrate, este printre cei mai bogaţi oameni din ţară, cu o avere de 50 de milioane euro, este uşor de imaginat că s-a caştigat bine din drumurile locale din Vrancea. Asta în timp ce Marian Oprişan a pus pe butuci SC Drumuri şi Poduri SA, iar acum se chinuie să o vandă la bucată. Este greu de făcut o contabilizare ale afacerilor unei firme private, însă cum aceasta lucrează cu bani publici se poate lua urma contractelor încheiate. De la sfarşitul anului 2007 pană în prezent, adică de cinci ani, afacerile Vega din Vrancea se ridică la aproape dublul întregului buget al Consiliului Judeţean. Este adevărat că unele investiţii nu s-au mai realizat, statul a rămas în urmă cu plăţile la altele, dar aceste contracte arată anvergura afacerilor pe bani publici ale constructorilor agreaţi.

O firmă cu afaceri cat un judeţ

În ultimii cinci ani, Vega ’93 Galaţi a încheiat contracte pentru infrastructura judeţului, dar şi construcţia unor imobile, în valoare de circa 487 milioane lei, fără TVA, adică aproximativ 108 milioane euro. Ca să vă faceţi o idee, întreg bugetul Consiliului Judeţean a fost în acest an de 267 milioane lei. În cei cinci ani, Vega a încheiat 31 de contracte prin licitaţii şi cinci prin cerere de ofertă. Cele mai multe au fost Consiliul Judeţean pentru drumuri judeţene, dar şi cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru repararea unor poduri de pe şoselele naţionale, precum şi cu primării pentru drumuri locale sau apă şi canalizare. La 487 de milioane de lei s-a ajuns prin mega contractul încheiat ca urmare a caştigării reablitării şoselelor din Vrancea prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), cu o valoare de aproximativ 230 de milioane de lei.

Noua putere USL a suspendat programul, dar caştigarea acestuia a arătat care este puterea economică şi nu numai pe care o are Vega. Dacă scădem cele 230 de milioane de lei, Vega tot rămane cu lucrări în valoare de 257 de milioane de lei derulate în ultimii cinci ani. Cu siguranţă, constructorul gălăţean a caştigat foarte bine şi imediat după 2005, atunci cand Vrancea a primit foarte mulţi bani pentru repararea infrastructurii rutiere afectate de inundaţii.

Cea mai mare afacere a fost abandonată

Afacerea cu PNDI a fost cea mai mare încheiată de Vega ’93 în judeţul nostru, însă nu s-a mai concretizat, iar acum a ajuns şi pe la DNA, o dată cu reţinerea deputatului Alin Trăşculescu. Firma a obţinut însă alte contracte consistente. Printre cele mai mari se numără lucrările realizate în cadrul proiectului Vrancea Aqua, program în valoare de 100 de euro la nivelul întregului judeţ. La Campineanca lucrările realizate de Vega valorează 13,6 milioane lei, la Focşani 27,1 milioane lei, la Adjud 23,7 milioane lei, la Odobeşti 27,4 milioane lei, iar Mărăşeşti 14 milioane lei. O altă lucrare importantă a fost modernizarea DJ 205 E Bizigheşti - Ţifeşti – Ireşti – Vidra, care a costat 36,9 milioane lei, adică circa 9 milioane de euro. Vega ’93 Galaţi a obţinut multe lucrări de o valoare ceva mai mică, adică de la cateva sute de mii de lei pană la 10 milioane lei. Printre acestea se numără şi fosta Prefectură Putna, unde s-a încheiat un contract pentru 7,9 milioane lei sau modernizarea drumului dintre Coteşti şi Poiana Cristei, în valoare de 5 milioane lei. Şi autorităţile locale au lucrat sau lucrează cu Vega, printre care consiliile locale din Paltin şi Tamboieşti.

Vega s-a înţeles bine cu toate guvernele

Ascensiunea Vega ’93 Galaţi a început în anii ’90, însă societatea a “explodat” după anul 2000. După cum spun cei din judeţul învecinat, firma a fost apropiată de social – democratul Dan Nica, fost şi actual ministrul al Comunicaţiilor. Întamplător sau nu, ministrul este originar din Panciu, unde tatăl său are o cramă. De atunci, firma este omniprezentă în Vrancea, iar afacerile sale au crescut în toţi aceşti ani. Urmand modelul lui Umbrărescu, Vega s-a dotat cu toată tehnica necesară pentru a lucra în infrastructură, astfel încat în prezent chiar şi fără interferenţele politice ar fi un jucător redutabil pe această piaţă. Multă lume s-a întrebat cum societatea caştigă pe bandă rulante contracte, însă pană acum nimeni nu a demonstrat că ar fi ceva în neregulă.

Printre asociaţii Vega Galaţi este nimeni altul decat avocatul Alexandru Bălan, cel care îl apără pe Marian Oprişan în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA. Deşi a prosperat în timpul fostei guvernări PSD, societatea a avut contracte indiferent de cine s-a aflat la putere, după cum arată lucrările derulate în ultimii cinci ani. În firmaă este implicat şi un apropiat al fostului senator PD Jan Vranciu, fostul preşedinte al democraţilor vranceni pană în 2008, originar din Galaţi.

2012 a fost cel mai greu an pentru afaceri

În acest an, Vega s-a confruntat cu o situaţie foarte grea, atat din cauza crizei, dar şi din cauza suspendării PNDI, care ar fi făcut ca motoarele societăţii să funcţioneze la capacitate maximă. “La ora actuală nu lucrăm decat la 50% din capacitate. Situaţia este foarte proastă. Am oprit baza de producţie de la Satul Nou încă din luna septembrie. Anul acesta am avut un singur contract, pentru străzile din Focşani. Am oprit staţia de asfalt, staţia de betoane, iar jumătate din angajaţi au fost trimişi în şomaj. Sperăm ca din primăvara situaţia să se mai îmbunătăţească”, ne-a declarat omul de afaceri Corneliu Istrate. Deşi oficial acesta a renunţat de doi ani la afaceri în favoarea copiilor săi, Ionuţ Istrate şi Anca Lefter, în realitate este apropiat în continuare de firma pe care a înfiinţat-o şi a dezvoltat-o pană la stadiul actual. Cum PNDI a fost suspendat, nu abandonat, constructorul Corneliu Istrate speră că anul viitor se va drumul măcar la o parte din lucrări, mai ales că unele investiţii au fost deja începute.

ziaruldevrancea.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Vega ’93 a dat la stat 10 milioane de euro în 2013

* Firma de construcţii patronată de Corneliu Istrate este una dintre puţinele în domeniu care au rezistat în faţa crizei imobiliare * De la construcţii civile la mari lucrări de infrastructură * După ce s-a „fript” cu lucrările finanţate de la bugetul de stat, Vega’93 s-a orientat spre proiectele europene

Fie că e vorba de construcţii civile sau lucrări de infrastructură, Compania Vega’93, parte a Holdingului Vega patronat de omul de afaceri Corneliu Istrate, este unul dintre principalii jucători de pe piaţă. La nivelul Galaţiului, Vega’93 este al doilea angajator după ArcelorMittal, a derulat investiţii proprii de zeci de milioane de euro şi este unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat şi bugetul local al Galaţiului.

Evoluţia afacerii

În ciuda faptului că în prezent este un veritabil colos economic, Vega’93 a avut un început mai degrabă modest - cu doar vreo 20 de angajaţi, utilaje închiriate - ca una dintre multele firme profilate pe mici lucrări de construcţii de la începutul anilor 90. „Între 1972 până în 1991 am lucrat la o singură societate - Hidrotehnica, după care, împreună cu nişte colegi, am decis să avem propria activitate. Am început cu lucrări mici, dar până în 2009 am avut o dezvoltare accelerată pentru că era o perioadă în care se construia foarte mult”, ne-a spus Corneliu Istrate, fondatorul grupului Vega. Potrivit acestuia, perioada cea mai înfloritoare în materie de construcţii civile a început în 2004, odată cu o serie de afaceri în domeniul imobiliar, când Vega’93 a preluat fundaţiile unor blocuri care stăteau de ani buni neterminate, precum cele de pe Faleză, Inelul de Rocadă sau blocul Mioriţa, le-a finalizat cu surse proprii, după care le-a valorificat pe o piaţă care, la momentul respectiv, era în creştere.
Anul 2009 a fost unul în care efectele crizei economice s-au făcut simţite pe piaţa imobiliară şi implicit în construcţii. „A trebuit să ne reorientăm foarte repede şi, din fericire, am şi reuşit acest lucru. Din societate care eram exclusiv construcţii civile am trecut pe lucrări hidrotehnice, unde aveam experienţă, dar am abordat şi lucrările de infrastructură rutieră. Cea mai mare parte a colectivului nostru a înţeles că trebuie să repliem şi să ne recalificăm şi aşa am reuşit să rezistăm”, a arătat Corneliu Istrate.

Reorientare pe timp de criză

Dacă până în 2009 majoritatea lucrărilor executate de Vega’93 erau în judeţul Galaţi, în prezent doar în jur de 10 la sută sunt în Galaţi, restul de 90 la sută fiind în alte judeţe, în special din zona Moldovei, dar nu numai. Tranziţia nu s-a putut face peste noapte, iar acest lucru s-a văzut şi în randamentul financiar al companiei. „Marja profitului a fost mai mică, cea mai dificilă perioadă fiind 2012, pentru că aveam lucrări în derulare cu fonduri de la bugetul de stat şi aceşti bani s-au încasat foarte, foarte greu. În plus, sunt lucrări pe care le-am susţinut prin contractarea unor credite, cu costurile de rigoare”, a explicat Corneliu Istrate.
Aşa se face că, dacă 2011, la o cifră de afaceri de 361 milioane de lei, Vega’93 obţinea un profit de 28,7 milioane de lei, în 2012, la o cifră de afaceri de 352 milioane de lei, profitul a fost de 328.261 lei. „Pe 2013 cifra de afaceri va fi de aproximativ 380 milioane de lei. Ca profit, 2013 va cam ca 2012, în special tot ca urmare a întârzierilor în încasarea unor lucrări făcute în 2011 şi 2012. Anul 2014 nu va fi uşor, dar va fi unul mai bun, credem noi”, a arătat managerul Vega.
Pentru a evita blocajele, din 2013 Vega’93 nu a mai participat la lucrări cu fonduri bugetare, ci numai la lucrări realizate şi finanţate în cadrul unor proiecte europene. „În lucrările cu fonduri europene sunt, într-adevăr, reguli foarte stricte, multe proceduri de urmat, cu mult accent pe calitatea lucrărilor, dar odată recepţionate aceste lucrări ai garanţia că acestea sunt plătite. În plus, ne-am specializat şi pe lucrări de reţele de alimentări cu apă şi canalizare, mai nou şi staţii de epurare. În felul acesta ne-am asigurat front de lucru la capacitate; cred că suntem una dintre puţinele firme care nu au redus pe perioada crizei decât foarte puţin numărul de angajaţi. De altfel, la nivelul întregului grup avem acum în jur de 2.500 de angajaţi”, a explicat Corneliu Istrate.

Investiţii în baza tehnică

Pentru susţinerea noilor direcţii de dezvoltare a companiei a fost nevoie şi de modificarea strategiei de investiţii. „Am achiziţionat utilaje performante pentru genul de lucrări pe care le-am contractat: staţii de asfalt, finisoare de asfalt, staţii de betoane. Iar în ceea ce priveşte dotarea cu utilaje şi mijloace de transport avem în jur de 900 de maşini în societate, fiind cel mai mare din Galaţi, şi printre cele mai mari din ţară. Politica noastră a fost să avem utilajele şi baza tehnică proprie, pentru că altfel poţi ştii că răspunzi la nişte contracte la termene şi calitate. În timp, investiţiile în baza tehnică, s-au ridicat, în total, la aproximativ de 40 milioane de euro”, a declarat Corneliu Istrate.

Taxe şi impozite cu dus-întors

De activitatea unei societăţi de anvergura ca Vega’93 are şi statul de câştigat prin impozitele şi taxele pe care le încasează. Astfel, numai în 2013, compania a plătit aproape 44 milioane de lei, din care la bugetul de stat 27 milioane de lei, la bugetul asigurărilor sociale 16 milioane de lei, iar la bugetul local al Galaţiului au intrat anul trecut 700.000 lei, chiar dacă Vega’93 are majoritatea lucrărilor în alte judeţe. „Taxele, că sunt mari, că sunt mici - desigur, toată lumea şi-ar dori să fie mici, dar nu noi hotărâm - trebuie să le ducem, că aşa e regula. Alta e problema: pe 25 ale lunii, de exemplu, e scadenţa banilor la buget. Dacă n-ai plătit, pe 26 eşti somat, iar în câteva zile rişti să ai conturile blocate sau măsuri la fel de dure, chiar dacă pe partea cealaltă statul e restant la plata unor lucrări. Prin urmare, trebuie mai bine reglementat acest aspect”, a arătat Corneliu Istrate.
O altă aşteptare din partea autorităţilor publice ar fi demararea cât mai multor proiecte de investiţii cu bani europeni, a mai arătat patronul Vega’93: „Aici nu este vorba numai de beneficiul constructorilor, ci şi al întregii economii pe orizontală. Autorităţile locale, de exemplu, ar trebuie să înţeleagă, să aibă echipe, direcţiile tehnice care să facă programele de investiţii cu fonduri europene. Este greu la execuţie, cu siguranţă nu este uşoară nici realizarea şi aprobarea spre finanţare a unor astfel de proiecte. Dar sunt zone din ţară într-o permanentă modernizare, iar Galaţiul n-ar trebui să rămână nici el mai prejos!”.

Cine este Corneliu Istrate

În vârstă de 56 ani, Corneliu Istrate nu are în CV-ul său "decât" două locuri de muncă: inginer la Hidrotehnica şi manager la Vega Holding. Ce-i drept, pentru ultimul loc de muncă a ajuns în topurile… Forbes sau „Top 300 - Cei mai bogaţi români”. În prezent, este creditat de publicaţiile în cauză cu o avere de 59-60 milioane de euro, dar Corneliu Istrate spune că „nu a stat niciodată să socotească” şi că astfel de topuri sunt foarte relative. „Perla Coroanei” este, desigur, societatea de construcţii Vega ’93, societate care anul trecut s-a clasat pe locul trei la nivel naţional în rândul societăţilor din construcţii în Topul Firmelor realizat de patronatelor din CNIPMMR. De asemenea, societatea a obţinut în 2013 şi Premiul Special pentru „Crearea unui mare număr de locuri de muncă în plan local”.

SC Vega’93 SRL - fişa afacerii

Parte a Vega Holding, SC Vega’93 SRL are drept domeniu principal de activitate „Lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. În 2012, ultimele date disponibile la Ministerul Finanţelor erau:
- Cifră de afaceri: peste 352 milioane de lei;
- Profit brut de 1,3 milioane de lei şi profit net de 328.261 lei;
- Număr mediu de angajaţi: 1.748 de persoane.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 9 months later...

Vega '93 intră în insolvenţă

Firma galateana SC VEGA 93 SRL se pregateste de intrarea in insolventa, dupa ce a depus la Tribunalul Galati o cerere in acest sens. Astfel, in data de 17 noiembrie 2014 se va judeca dosarul in care este implicata firma galateana.

Amintim ca de-a lungul anilor, Vega 93 a avut mai multe contracte la Iasi, printre care centura ocolitoare si pista aeroportului international. Vom reveni cu amanunte in perioada urmatoare.

bzi.ro

 

 

Nr. unic (nr. format vechi) : 6664/121/2014

Data inregistrarii 06.11.2014

Data ultimei modificari: 07.11.2014

Sectie: Sectia a II-a Civila

Materie: Faliment

Obiect: cererea debitorului - L85/2006 art.27 alin.5

Stadiu procesual: Fond

Nume: S.C VEGA 93 SRL

Calitate parte: Debitor

Şedinţă: 17.11.2014 Ora estimata: 09:00

portal.just.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vega 93 Galaţi a intrat în insolvenţă!

Veste şocantă pentru mediul de afaceri gălăţean. Tribunalul Galaţi a încuviinţat luni, 10 noiembrie 2014, începerea procedurii de insolvenţă la Vega 93, una dintre cele mai mari şi mai puternice firme din judeţ.

Potrivit ultimelor raportări financiare anuale, Vega 93 a obţinut, în 2013, un profit de aproape un milion de euro, la o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro. Firma are aproape 1.600 de angajaţi şi activează în domeniul construcţiilor, fiind specializată în lucrări de infrastructură.

Şi-a cerut insolvenţa

Potrivit acţionarilor companiei, Vega a ajuns în incapacitate de plată din cauza statului român, care nu i-a virat sumele aferente contractului de modernizare a pistei aeroportului din Iaşi. "Am finalizat această lucrare încă din vară, pista a şi fost inaugurată, însă plăţile nu s-au făcut, iar din acest motiv noi nu ne putem achita furnizorii, creditele bancare, salariile angajaţilor", ne-au declarat surse din companie.

Corneliu Istrate, fondatorul Vega 93, s-a arătat destul de încrezător în soarta firmei care, în prezent, este controlată de cei doi copii ai săi, Anca şi Ionuţ. "Nu se pune problema unui faliment. Insolvenţa nu a fost cerută de creditori, ci chiar de firmă, pentru a putea să se reorganizeze. Estimez că, până în primăvară, lucrurile se vor rezolva, pe măsură ce se vor încasa banii de la cei care au datorii mari faţă de Vega", ne-a declarat Corneliu Istrate.

Totul a pornit de la Aeroportul din Iaşi

Construcţia celor 2.400 de metri de pistă flexilibă de la Aeroportul Internaţional Iaşi s-au finalizat în luna octombrie. După ce realizarea lucrării a fost împărţită în două, primii 1.800 de metri fiind finalizaţi şi inauguraţi la data de 21 august, adică exact segmentul pentru care au lucrat cei de la Vega, pe 16 octombrie au fost daţi în folosită toţi cei 2.400 de metri.

Noua pistă a aeroportului ieşean a fost finalizată cu câteva luni mai devreme decât era stabilit în contractul încheiat cu constructorii. Lucrările au început în 7 august 2013, câştigătoarea licitaţiei fiind asocierea Max Boegl România, SC Vega 93 SRL şi SC UTI Grup SA. Valoarea contractului este de aproximativ 139 de milioane de lei, fără TVA. Termenul iniţial de finalizare era de 25 de luni, în acest termen fiind inclusă şi proiectarea.

Reporterii "Vieţii libere" au trimis mai multe solicitări către reprezentanţii Ministerului Transporturilor, pentru a afla motivul pentru care plăţile către constructori au fost îngheţate. Din păcate, până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns, aşa că ne rezervăm dreptul de a reveni cu precizări în ediţiile viitoare.

Cine este Vega 93

Dacă până în 2009 majoritatea lucrărilor executate de Vega 93 erau în judeţul Galaţi, în prezent doar în jur de 10 la sută sunt în Galaţi, restul de 90 la sută fiind în alte judeţe, în special din zona Moldovei, dar nu numai.

În anul 2011, la o cifră de afaceri de 361 milioane de lei, Vega ’93 obţinea un profit de 28,7 milioane de lei, iar în 2012, la o cifră de afaceri de 352 milioane de lei, profitul a fost de 328.261 lei. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, anul 2013 a fost unul destul de bun pentru firma gălăţeană, cifra de afaceri ridicându-se la 258.770.876 de lei, în timp ce profitul net s-a ridicat la suma de 4.023.785 de lei. În 2013, numărul mediu de angajaţi a fost de 1.587.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

"Vega 93": încă o insolvenţă de marcă în zona construcţiilor

- VEGA 93 SRL Galaţi şi-a cerut insolvenţa, deşi a încheiat anul 2013 cu un profit net de aproape un milion de euro; termenul de înscriere la masa credală este 5 ianuarie 2015
- Firma este al doilea mare angajator din Galaţi şi a devenit cunoscută drept "constructor de casă" al unora din administraţiile locale din zona Moldovei, pentru lucrări finanţate cu bani publici
- Societatea controlată de Cornel ISTRATE pare să se confrunte cu mari probleme de lichiditate, dovadă fiind incidentele de plată raportate la CIP în luna noiembrie 2014

La data de 10 noiembrie 2014, Tribunalul Galaţi a admis cererea debitorului VEGA 93 SRL Galaţi (J17/134/1993; CUI 3118800) privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei, numind în calitate de administrator judiciar provizoriu pe CARAGEA CM IPURL Galaţi (Galaţi, Str. SIDERURGISTILOR nr. 35, bl.SD3C, sc.2, parter, ap. 57 cod postal 800389, Telefon: 0236475477, 0726135476, E-mail: mihaelacaragea@yahoo.com).
De asemenea, instanţa a stabilit data de 5 ianuarie 2015 drept termen limită de depunere a cererilor de admitere a creanţelor, tabelul preliminar al creditorilor urmând să fie comunicat la 26 ianuarie 2015. Forma definitivă a tabelului creditorilor va fi afişată la 16 februarie 2015, după soluţionarea eventualelor contestaţii. Prima Adunare a creditorilor se va desfăşura la data de 23 februarie 2015.

Pista Aeroportului Iaşi, bomboana pe coliva VEGA 93 SRL?
Societatea VEGA 93 SRL Galaţi a fost înfiinţată în anul 1993, având ca principal obiect de activitate "Lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale". Firma a devenit unul dintre principalii actori de pe piaţa construcţiilor, beneficiind şi de o serie de contracte importante cu instituţii de stat. Printre acestea, pot fi amintite şoseaua de centură a municipiului Iaşi, lucrările de prelungire a pistei Aeroportului Iaşi, lucrări de asfaltări în municipiul Iaşi, lucrări de asfaltări în Focşani etc. De altfel, conform unor informaţii publicate în presa gălăţeană, responsabilii VEGA 93 SRL acuză statul pentru situaţia de blocaj financiar în care a ajuns firma, care a fost astfel nevoită să-şi solicite insolvenţa. În speţă, ar fi vorba despre neîncasarea sumelor aferente contractului de modernizare a pistei Aeroportului Iaşi, lucrare executată de VEGA 93 SRL în asociere cu alte două companii, noua pistă fiind inaugurată cu câteva luni înainte de termenul stabilit în contract.
Al doilea mare angajator din Galaţi

Societatea VEGA 93 SRL este una dintre cele mai puternice firme înregistrate în Galaţi, putând fi considerată al doilea mare angajator din oraşul de la malul Dunării, după ArcelorMittal.
VEGA-www.jpgFirma de construcţii a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri de 352.784.284 lei şi un profit net de 328.261 lei, iar la finalul anului 2013 a raportat afaceri de 258.770.876 lei, un profit net de 4.023.785 lei, datorii totale de 193.319.971 lei şi un număr mediu de 1.587 de salariaţi.

Cel mai bun an al societăţii, din punct de vedere al cifrei de afaceri, a fost 2009, când la acest indicator a fost raportată valoarea de 373.709.795 lei, iar cel mai profitabil a fost 2008, cu un profit net de 36.084.745 lei, la o cifră de afaceri de 266.110.768 lei.
Cu toate acestea, finalul anului 2014 a prins firma fără bani în cont, după cum reiese din evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP). Astfel, la data de 10 noiembrie 2014, adică exact ziua în care firma intra în insolvenţă, a fost refuzat la plată un cec emis de VEGA 93 SRL, în valoare de 200.031,65 lei, din lipsă totală de disponibil în cont. În datele de 7 şi 10 noiembrie 2014, firma a mai apărut în evidenţele CIP cu două bilete la ordin refuzate la plată, din lipsă totală, respectiv parţială de disponibil în cont.
Dacă în cazul cec-ului, acesta este primul incident la plata cu astfel de instrumente, cele două bilete la ordin refuzate în noiembrie se adaugă altor 46 incidente de această natură, înregistrate în perioada decembrie 2012-februarie 2013. Astfel, valoarea totală a celor 48 incidente de plată cu bilete la ordin emise de VEGA 93 SRL Galaţi se ridică la 2.543.694,69 lei.
Conform Registrului Comerţului, capitalul social al VEGA 93 SRL este controlat de ISTRATE CORNELU (n. 16.03.1949), cu 84,3487%, diferenţa fiind deţinută în cote egale (7,8256%) de către SÎRBU TINCUŢA (n. 20.01.1952) şi RÂŞCANU VIOREL (n. 25.11.1949). Calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al firmei este deţinută de CHIPER DORU (n. 25.10.1959).

antitepari.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De ce începerea procedurii de insolvenţă la Vega '93 nu îngrijorează Primăria. Ce obiective de investiţii realizează firma în Galaţi

Faptul că Tribunalul Galaţi a încuviinţat începerea procedurii de insolvenţă la Vega '93, una dintre cele mai mari şi mai puternice firme din judeţ, nu îngrijorează Primăria municipiului Galaţi.

În momentul de faţă, municipalitatea este în relaţie contractuală cu Vega pentru realizarea a trei obiective de investiţii. Este vorba despre modernizarea străzii Democraţiei, obiectiv care a fost finalizat şi urmează să fie inaugurat săptămâna viitoare, modernizarea străzii Cetăţianu Ioan şi de construcţia cartierului social din Micro 17.

Dintre toate, cel mai important este campusul social, cu un contract în valoare de 41.483.161 de lei (fără TVA), obiectiv care trebuie să fie gata în luna august. „Lucrările la toate obiectivele se derulează conform graficelor convenite. Firma constructoare ne-a dat asigurări că va duce execuţia lucrărilor la bun sfârşit”, ne-a declarat Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.