Jump to content

Zeci de artişti de la Muzical au primit preavizele de concediere


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Zeci de artişti de la Muzical au primit preavizele de concediere

De teamă că, din 20 octombrie, ar putea să-şi piardă slujbele, un grup de artişti de la Teatrul Muzical „Nae Leonard” a mers la Primărie pentru a depune un memoriu. Oamenii susţin că au primit preavizul de concediere şi că nu vor fi transferaţi la Fundaţia Adreiana Yuventus, aşa cum li s-a promis iniţial de către conducere. „Am primit cu toţii preavize de concediere care conţineau o serie de prevederi legate de obligativităţi ale angajatorului. Acestea au fost încălcate, noi fiind excluşi din instituţie şi anunţaţi că nu mai avem loc la Fundaţia Adreiana Yuventus”, se precizează în memoriul care a ajuns pe masa primarului Dumitru Nicolae şi a consilierilor de la Comisia de Cultură.

Astfel, a fost concediată Coca Teodosiade, mama a trei copii dintre care unul minor care suferă de sindromul Down. Familia George şi Gabriela Apostolache, părinţi a trei copii minori, ambii disponibilizaţi, Gabriela Semciu şi ea mamă a trei copii, Florina Nistor, cap de familie având în întreţinere un copil minor şi locuind cu chirie. În aceeaşi situaţie disperată se află şi familiile Radu şi Marinică. „Suntem frecvent ameninţaţi cu concedierea atunci când îndrăznim să avem opinii ce contravin directivelor tiranice ale managerului. Domnia sa se erijează în unicul gânditor, unicul regizor, unicul cunoscător, sfărmând orice manifestare care vine din partea noastră. Ne-am trezit, unii dintre noi, puşi în faţa unor contracte fără semnătură şi parafă, cu greşeli de redactare, având termen nedeterminat de încadrare, deşi iniţial ni se comunicase că forma de încadrare va fi pe perioadă determinată”, se plâng artiştii.

În replică, Florin Melinte, managerul Teatrului Muzical „Nae Leonard” ne-a declarat: „Potrivit statului de funcţii, doar 37 de angajaţi vor rămâne la Teatrul Muzical. Restul de 167 au primit preavize de concediere până pe 20 octombrie. Dintre aceştia, 116 vor merge la fundaţia Adreiana Yuventus, iar 51 vor pleca în şomaj. Eu nu am ce face”.

În urmă cu câteva ore, Tribunalul Galaţi a decis suspendarea hotărârii de Consiliu Local prin care se aprobase noua organigramă de la Teatrul Muzical.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Artistii-Muzical-terorizati-amenintati-directorul_0_353965169.html

Link to comment
Share on other sites

Justiţia salvează teatrul

Tribunalul Galaţi a suspendat vineri reorganizarea Teatrului Muzical „Nae Leonard", după ce, în dosarul 8768/121/2010, sindicatul a cerut anularea Hotărârii Consiliului Municipal Galaţi nr. 294/12.08.2010. Câteva zeci de salariaţi ai teatrului lansaseră o scrisoare deschisă în care cereau stoparea abuzurilor directorului Florin Melinte. Conform HCL 294, teatrul urma să rămână cu 37 de salariaţi, restul devenind angajaţii compartimentului „Artă teatrală" al Fundaţiei „Andreiana Juventus", un ONG cu care s-a asociat municipalitatea pentru organizarea de spectacole şi concerte. Practic, fundaţia a devenit o parte a teatrului muzical.

Directorul Melinte a operat schimbările după placul lui, fără nici o consultare cu Comisia de Cultură a CLM, primăria sau sindicatele. A dat preavize de concediere unui număr de 167 de salariaţi ai teatrului, din care numai 116 vor fi transferaţi la fundaţie, printre cei 51 de solişti, balerini şi tehnicieni care vor ajunge în şomaj fiind cei care nu-i sunt pe plac directorului, pentru că nu îi tolerează abuzurile. Lista celor 37 care vor rămâne salariaţi ai teatrului îi cuprinde pe apropiaţii lui Florin Melinte. Prima pe listă e familia Sava, grupul fiind format din Laura Sava - director adjunct, soţul acesteia, Marian Sava - instrumentist, fiica sa Georgiana Sava, care ocupă fără concurs postul de director artistic pe probleme cu publicul, Radu Gabor, impresar, şi Iulia Sava, violonistă. Pe lista lui Melinte mai sunt familia

Oancea şi familia Patriche.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/justitia-salveaza-teatrul-202861.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Un angajat acuză: "Artiştii de la Teatrul Muzical sunt terorizaţi psihic de conducere"

Ei sunt obligaţi să renunţe de bunăvoie la contractele lor de muncă pentru a putea fi transferaţi la fundaţia culturală a Primăriei. Asta în condițiile în care Tribunalul Galaţi a decis suspendarea hotărârii de Consiliu Local prin care se aprobase organigrama cu reducerea de personal.

Atmosferă încordată la Teatrul Muzical! Deşi Tribunalul Galaţi a decis suspendarea hotărârii de Consiliu Local prin care se aprobase noua organigramă de la Teatrul Muzical, angajaţii sunt ameninţaţi în continuare cu disponibilizarea.

Soţii Gheorghe şi Ecaterina Radu au depus un memoriu la Comisia de Cultură din cadrul Consiliului Local prin care aduc la cunoştinţa membrilor acesteia abuzurile directorului Florin Melinte. „Suntem frecvent ameninţaţi cu disponibilizarea atunci când îndrăznim să avem opinii ce contravin directivelor tiranice ale managerului. După o vechime de 18 ani în instituţie, fără concedii medicale, fără abateri disciplinare, cu notă maximă la evaluare, m-am simţit ca fiind singura persoană din compartiment defavorizată”, ne-a spus Ecaterina Radu, balerină. Mai mult, soţul acesteia, Radu Gheorghe, spune că a primit luna trecută un salariu de 124 lei: „Nu mi s-a explicat în niciun fel cu s-a calculat ceastă sumă şi nu am fost sancţionat”.

Din păcate, cazul familiei Gheorghe nu este singular. Pe data de 4 ianuarie 2010, Ştefan Marinică a fost chemat telefonic la Teatru pentru semnarea unor documente. Nu mică i-a fost surpriza când a aflat că, din data de 1 ianuarie, contractul său de muncă expirase. „Am acţionat conducerea Teatrului în instanţă şi am câştigat procesul. Acum se răzbună acum pe mine şi pe soţia mea, neţinând cont de niciun criteriu sau principiu legal după care se fac restructurările”, afirmă Marinică.

Adrian Dumitraşcu, liderul Sindicatului de la Teatrul Muzical, ne-a declarat că situaţia este în continuare tensionată: „Nu ştim ce se va întâmpla. Oamenii au fost puşi să semneze de bună voie că renunţă la contract şi se vor duce la fundaţia Andreiana Juventus”.

Petre Alexe, preşedintele Comisiei de evaluarea a managementului la Teatrul Muzical consideră inacceptabile cele sesizate. „Domnul Melinte este obligat să funcţioneze după vechea organigramă şi va trebui să se descurce cu toţi angajaţii”, a declarat Petre Alexe.

Florin Melinte, managerul Teatrului Muzical „Nae Leonard” neagă acuzaţiile aduse: „Totul este o regie a liderului de sindicat. Nu e nimic adevărat”.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Artistii_de_la_Muzical_sunt_terorizati_psihic_0_366563446.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Artiştii şi-au cerut „eliberarea” în genunchi

Şedinţa Consiliului Local de ieri a fost una ieşită din tipare. Unul dintre detaliile inedite a ţinut de protestul artiştilor de la Teatrul Muzical. Aceştia s-au aşezat în genunchi în sala din Casa Căsătoriilor ce găzduieşte încă şedinţele Consiliului Local, pentru a obţine compasiunea şi deschiderea inimilor consilierilor locali, în speranţa ca aceştia să consimtă plecarea lui Florin Melinte de la conducerea instituţiei de cultură. Deşi situaţia de la Teatrul Muzical este arhicunoscută de ani de zile, din cauza numeroaselor scandaluri ce îl implicau pe managerul Melinte, consilierii l-au menţinut ani de zile pe post, iar la acest ultim protest au reacţionat întorcându-se cu spatele la artiştii îngenunchiaţi.

Unul dintre artişti a citit în şedinţa publică numeroasele măsuri ale directorului ce au ştirbit demnitatea artiştilor prin încălcarea drepturilor lor. Printre acestea se află obligarea artiştilor să fumeze în adevărate „cuşti”, accesul în instituţie similar uneia militarizate, ca şi accesul la biroul managerului doar prin declanşarea unui sistem prevăzut cu amprentă digitală, care, evident, nu era disponibil decât unora dintre angajaţii teatrului.

Consilierul PDL Mihai Alin a făcut trimitere la date ce au rezultat în urma unor controale realizate de o comisie a CL care a analizat activitatea managementului de la Muzical şi a sesizărilor ce reclamă diferite nereguli. Mihai Alin a subliniat ideea că, „dincolo de ceea ce susţin domnii”, trebuie să ţinem cont de rezultatele controalelor, care indică faptul că „pierdem bani” din cauza lui Florin Melinte. În consecinţă, a propus demiterea lui Florin Melinte (susţinută de întregul grup PDL) aplaudată de auditoriul sălii de şedinţă. Mai mult, consilierul PDL a propus anularea din bugetul pentru anul viitor a sumelor alocate Muzicalului şi recuperarea prejudiciilor aduse de Florin Melinte, care doar în acest an a încasat venituri de 90.000 lei din contractul de management, cumulat cu cel de regizor al majorităţii spectacolelor puse în scenă.

Primarul Dumitru Nicolae a avut din nou o poziţie protectivă faţă de Melinte, încercând să minimizeze acţiunea artiştilor, faţă de care şi secretarul de şedinţă a avut o atitudine ostilă, comentând că „nu era nevoie să staţi în genunchi”. Primarul a susţinut că totul a pornit de la un turneu pentru care artiştii nu şi-au primit în totalitate sumele promise iar restul scandalurilor de peste ani ar fi exagerări. Intervenţia a fost dezaprobată de grupul artiştilor, care i-au reproşat primarului că nu a venit niciodată, în toţi aceşti ani, să îi asculte şi pe ei.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/artistii-si-au-cerut-eliberarea-in-genunchi-2831.html

Link to comment
Share on other sites

Florin Melinte: „Au făcut un deserviciu teatrului”

„Dacă e să mi se ia capul, măcar să fie din motive imputabile mie”, spune Melinte. Managerul Teatrului Muzical, Florin Melinte, consideră un act regretabil ceea ce s-a petrecut marţi seara la Consiliul Local. În acelaşi timp, managerul spune că îi înţelege pe artiştii şi membrii personalului tehnic care au protestat pentru că în scurtă vreme vor trebui să părăsească teatrul ca urmare a restructurării. Degeaba şi-au descărcat nervii pe mine, pentru că nu eu sunt ţinta. Eu nu am făcut decât să pun în aplicare prevederile hotărârii Consiliului Local, luate ca urmare a OUG 63 care a impus restructurarea de la 248 de salariaţi la 153. Eu sunt însă ţapul ispăşitor care primeşte gloanţele. Prin acţiunea lor au făcut un mare deserviciu teatrului, care li se va întoarce ca un bumerang. Şi-au ales un moment foarte prost, când era foarte importantă alocarea celor 950 de milioane de lei subvenţie pentru plata salariilor. Nu e mai bine, e mult mai rău decât era. A fost o eroare care a servit unor interese politice. Nu pot înţelege nici atitudinea consilierilor locali. Sumele pe care le-am prezentat au fost verificate de către contabilii şi economiştii Primăriei. În privinţa celorlalte acuzaţii, privind licitaţiile şi managementul, mereu mi se scot ochii pentru un draft de cercetare de acum cinci ani. Nu e vina mea că această cercetare nu s-a încheiat, eu mi-aş dori-o finalizată cât mai repede pentru a pune capăt speculaţiilor şi acuzaţiilor care mi se aduc. Nu am conflict cu nici un angajat al teatrului! Nu am nimic cu nimeni! Dacă este să mi se ia capul, să-mi fie luat, dar pe motive care îmi sunt mie imputabile, nu unei OUG sau unei hotărâri de Consiliu Local”, ne-a declarat Florin Melinte.

http://www.viata-libera.ro/articol-Managerul_Florin_Melinte__%E2%80%9EAu_facut_un_deserviciu_teatrului%E2%80%9D__2.html

Link to comment
Share on other sites

Teatrul Muzical nu va primi subvenţia de 95.000 de lei pentru plata salariilor

Bugetul Galaţiului a fost deblocat. Consilierii locali s-au întâlnit, astăzi, într-o şedinţă de îndată pentru a supune la vot încă o dată rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi.

Aleşii locali au votat rectificarea bugetului doar cu următoarea condiţie: Teatrul Muzical „Nae Leonard” să nu primească subvenţia de 95.000 de lei, care ar fi urmat să fie alocată pentru plata salariilor.

Consilierii au explicat că teatrul dispune în acest moment de circa un miliard de lei vechi pentru colaboratori, iar aceştia ar putea merge foarte bine către plata angajaţilor.

În replică, directorul Teatrului Muzical susţine că aleşii locali au făcut un mare deserviciu angajaţilor din teatru. „A fost o eroare care a servit unor interese politice. Era foarte importantă alocarea celor 950 de milioane de lei subvenţie pentru plata salariilor”, a spus Florin Melinte.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Rectificarea_bugetului_a_fost_votata-_Teatrul_Muzical_nu_va_primi_subventia_de_95-000_de_lei_pentru_plata_salariilor_0_378562676.html

Link to comment
Share on other sites

Justiţia a anulat concedierea angajaţilor Teatrului Muzical

Curtea de Apel Galaţi a decis joi că hotărârea Consiliului Local Galaţi ce viza disponibilizarea a zeci de angajaţi de la instituţia de cultură nu este legală, sentinţa fiind irevocabilă. „S-a făcut dreptate. Angajaţii concediaţi, care nu au fost trecuţi pe fundaţia «Andreiana Juventus», trebuie reangajaţi", ne-a declarat Adrian Dumitraşcu, preşedintele Sindicatului din Teatrul „Nae Leonard".

Situaţia de la Teatrul Muzical este extrem de complicată. Judecătorii au decis iniţial să suspende hotărârea forului deliberativ local, prin care 167 de angajaţi din cei 204 salariaţi ai teatrului erau concediaţi în baza Ordonanţei 63 a Guvernului. La acel moment, conducerea instituţiei de cultură le-a propus artiştilor să fie trecuţi cu contractele de muncă pe fundaţia «Andreiana Juventus», însă doar 82 au ajuns acolo. Prin urmare, hotărârea judecătorească produce efecte doar pentru 85 de artişti de la Teatrul Muzical, dar nu se ştie cum se va face reîncadrarea.

„Nu vreau să comentez cât de bună sau rea este OUG 63, dar pot spune că la Galaţi nu s-a economisit niciun leu. Primăria a preferat să păstreze diverse persoane la birouri şi să dea afară sau să mute pe fundaţie angajaţii Teatrului Muzical. Sincer, vă spun că nu ştiu care este modalitatea legală de a-i reangaja. Fi extrem de complicat", ne-a declarat consilierul Mihai Alin, membru în Comisia de Buget-Finanţe a CL.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Justitia_a_anulat_concedierea_angajatilor_Teatrului_Muzical_0_379762047.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.