Jump to content

Nu mai sunt locuri libere în Penitenciarul Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Nu mai sunt locuri libere în Penitenciarul Galaţi

În puşcăriile patriei se ţin lanţ sinuciderile, violurile şi „ţepele” date de deţinuţii de după gratii, cu ajutorul mobilelor. Cea mai mare belea a sistemului penitenciar din România este însă iminenta supraaglomerare. Din cele 34.849 paturi, 33.654 sunt deja ocupate. Şi dacă mai punem la socoteală cei 673 deţinuţi de la infirmerii şi 410 de la GAZ-uri reiese că rămân libere doar 112 locuri!

Situaţia nu este încă dramatică, dar dacă nu se găsesc soluţii în viitorul apropiat, pârnăile vor fi deja full. Statistica oficială a Agenţiei Naţionale a Penitenciarelor arată că dinamica efectivelor de deţinuţi a ajuns la un prag practic. De exemplu, la penitenciarul Vaslui, indicele de ocupare a paturilor instalate este 100%. La Galaţi de 99,57%; Aiud 97,37%; Bistriţa 96,40%, Rahova fiind ceva mai aerisită, cu o medie de “doar” 91, 93%. În puşcăriile patriei sunt 34.849 paturi instalate, din care 33.654 deja ocupate.

Să mai adăugăm că în infirmeriile penitenciarelor se află 673 de bolnavi. Başca încă 410 „fermieri” din propriile Gospodării Agro-Zootehnice. Dacă şi aceştia revin pe camere, rezultă că în puşcăriile patriei mai sunt libere doar 112 locuri! Care, în actualul ritm, se vor ocupa cât de curând. Să vedem atunci cine va prinde al doilea loc din pat! Asta oficial, „comasarea” fiind deja o modă prin aresturile preventive…

http://www.ziarulnational.com/stiri/Pagina-lui-Tache/1287079499-Mai-sunt-doar-100-de-locuri-libere-n-pu-c-riile-din-Rom-nia-

Link to comment
Share on other sites

Fata de agentiile de turism, Agentia Nationala a Penitenciarelor e nr.1!

Oferta all-season:

- pentru infractori: Sejur all-inclusive, pe durata determinata, plata asigurata de contribuabilul furat, violat sau omorat! Daca vrei sa pleci, te mai retine cu alta oferta similara (cu nesansa sa te dea afara pentru buna purtare!). :P

Daca, pe durata sejurului iti vine sa iti bati cuie in cap, nici o problema! Ti se asigura transport, asistenta medicala calificata gratuita, mediatizare, ca unei vedete! :d

- pentru contribuabilul cinstit: condamnare la munca fortata pe viata-pana la 65 ani, executare la locul de munca, fara sanse de reducere! Daca iti bati cuie in cap, trebuie sa mergi la spital cu vata, spirt, pansamente si medicamentele tale, plus o atentie pentru doctor, pentru deranj! ~X( Vaccinul antitetanic ti-l faci singur, ca si asa te-ai invatat cu intepaturile... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Capacitatea penitenciarelor este depășită cu peste 50%

Capacitatea penitenciarelor din România este depășită cu peste 50%, existând situații în care suprafața medie care revine unui deținut în celulă este de doar un metru pătrat, potrivit unui raport special privind condițiile de detenție dat publicității marți de Avocatul Poporului.
Conform datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, la începutul lunii noiembrie se aflau în detenție peste 28.000 de persoane, în condițiile unei capacități de cazare de doar 18.781 de locuri, indicele de ocupare fiind de 151,13%, scrie Agerpres.
Concluziile anchetelor efectuate de reprezentanții instituției Avocatul Poporului în sistemul penitenciar relevă existența unor unități de detenție cu un grad ridicat de supraaglomerare.
Un exemplu în acest sens este cel al Penitenciarului Iași, unde la momentul verificării erau cazate 1.534 de persoane private de libertate, la o capacitate legală de 763 de locuri.
O situație similară a fost constatată la Penitenciarul Craiova, unde erau custodiate 1.174 de persoane la o capacitate legală de 674 locuri, coeficientul de ocupare fiind de 174%.
"Urmare a vizitării prin sondaj a unor camere de detenție, s-a constatat că deținuții erau cazați în paturi suprapuse, dispuse pe două și trei rânduri. În ceea ce privește suprafața utilă a camerelor de deținere (fără a include suprafața grupului sanitar și a camerei destinată depozitării alimentelor), coroborat cu numărul ocupanților, din măsurătoarea efectuată au rezultat, spre exemplu (...) că unei singure deținute îi revenea o suprafață de aproximativ 1,00 mp", se arată în raport.
Indici de ocupare ridicați a fost constatați și la Penitenciarul Galaţi (197,38%), Penitenciarul Mărgineni (159%), Penitenciarul Aiud (128%) sau Penitenciarul Miercurea Ciuc (178%).
La penitenciarul Colibași, deși gradul de ocupare al unor secții era de până la 189%, s-a constatat că era asigurat câte un pat pentru fiecare deținut. Pentru limitarea supraaglomerării, unii deținuți erau implicați în activități lucrative și educaționale.
În alte unități penitenciare, precum cele din Arad, Vaslui sau Buziaș, nu s-a constatat fenomenul supraaglomerării, efectivul real de deținuți fiind sub capacitatea de cazare.
În raport se subliniază că autoritățile care custodiază persoanele private de libertate trebuie să asigure acestora "condiții de cazare corespunzătoare exigențelor de igienă, mai ales sub aspectul cubajului de aer, suprafeței minime, iluminatului, încălzirii și ventilației, de natură să asigure păstrarea sănătății".

antena3.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Penitenciarul din Galaţi, supraagolerat. De două ori mai multe persoane închise decât capacitatea de cazare

Un aspect deosebit de important vizat de ancheta Avocatului Poporului vizează gradul de ocupare a penitenciarelor din România. La acest capitol, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi gradul de ocupare este aproape dublu faţă de normal. "Penitenciarul Galaţi, potrivit statisticii, dispunea de un număr de 1.078 de paturi instalate, în condiţiile în care capacitatea legală era de 506 persoane private de libertate, iar efectivul era de 931 deţinuţi", se arată în raport. În timpul anchetei, însă, a rezultat că Penitenciarul Galaţi custodia un efectiv de 979 de persoane private de libertate, la o capacitatea legală de cazare de 496 de locuri (indice de ocupare 197,38  la sută), unitatea dipunând de 1.081 de paturi.

"Penitenciarul este profilat pe deţinerea în custodie a persoanelor private de libertate, bărbaţi şi femei, care executau sancţiunile privative de libertate în regimurile de maximă siguranţă şi închis. Unitatea avea în custodie şi persoane arestate preventiv şi asigura prezentarea acestora şi a persoanelor condamnate la organele de urmărire penală şi instanţele de judecată din judeţele Galaţi şi Brăila. Secţia Exterioară Şendreni a Penitenciarului Galaţi custodia persoanele private de libertate clasificate în regim deschis", se menţionează în acelaşi raport.

Problemă cunoscută, lăsată fără rezolvare

Supraaglomerarea din camerele de deţinere nu este o problemă nouă în cadrul Penitenciarului Galaţi. "Camerele de detenţie măsurau 24 de metri pătraţi şi în ele erau cazate câte 10-15 persoane. Numărul de paturi instalate depăşea cu mult capacitatea legală, dar s-a avut întotdeauna în vedere necesitatea asigurării unui pat individual pentru fiecare deţinut, pentru a nu ajunge în situaţia de a fi două persoane într-un pat”, mai reţin reprezentanţii Avocatului Poporului, care au stat de vorbă cu mai mulţi deţinuţi.

În timp ce mai multe persoane private de libertate au făcut cereri să fie transferate în alte unităţi penitenciare, cererile lor fiind supuse aprobării Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Penitenciarul Galaţi a solicitat să nu se mai dispună transferarea unor grupuri mari de deţinuţi de la alte penitenciare”.

Potrivit informaţiilor, în anul 2014, au fost analizaţi şi propuşi pentru transfer 263 de deţinuţi, însă ANP a aprobat transferul doar pentru 80 dintre ei. „Supraaglomerarea din camerele de cazare era cunoscută atât la nivelul conducerii unităţii, cât şi la nivelul ANP. Conform informaţiilor privind capacitatea de cazare a unităţilor şi efectivelor acestora, la data de 7 octombrie 2014, indicele de ocupare era 183,99 la sută. Această statistică indica faptul că unitatea de deţinere dispunea de un număr de 1.078 de paturi instalate (1.056 în locuri de deţinere, 22 în infirmerii), în condiţiile în care capacitatea legală era de 506 persoane private de libertate, iar efectivul de 931", se mai reţine în raport.

Avocatul Poporului a solicitat informaţii şi de la ANP, aflând astfel că Penitenciarul Galaţi, care custodiază o medie de aproximativ 1.000 de deţinuţi, în condiţiile în care capacitatea legală de cazare este de 572 locuri (506 la sediul Galaţi şi 66 la secţia Şendreni), a făcut eforturi deosebite în ceea ce priveşte cazarea deţinuţilor, respectând criteriile de separaţie a acestora.

"Ca urmare a vizitei efectuate de reprezentanţii Avocatului Poporului, în perioada 1 septembrie - 8 decembrie 2014, au fost transferaţi de la această unitate în vederea decongestionării spaţiilor de cazare un număr de 338 de deţinuţi", susţin cei care întocmit raportul.

Se vor construi penitenciare

În urma acestor constatări, Avocatul Poporului a emis o recomandare către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, privind supraaglomerarea din Penitenciarul Galaţi, solicitând dispunerea măsurilor legale. Mai mult, în raport se vorbeşte despre faptul că, în perioada 2015-2020, în sistemul penitenciar vor fi amenajate un număr de 2.949 de locuri de cazare prin investiţii/intervenţii/reparaţii capitale, constând în finalizarea obiectivelor propuse şi începerea lucrărilor la obiectivul de investiţii "Secţia de deţinere Pantelimon", precum şi începerea lucrărilor de execuţie la trei penitenciare noi, la Caracal, Berceni şi Piatra Neamţ, ceea ce ar trebui să rezolve şi supraaglomerarea din Penitenciarul Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ministerul Justiţiei vrea să construiască mii de locuri de detenţie până în anul 2024

Ministerul Justiţiei supune dezbaterii un proiect de achiziţie a studiilor de fezabilitate pentru construirea de noi locuri de detenţie din sistemul ANP, întrucât există un deficit de 3.843 de spaţii. Proiectul arată că vor fi construite mii de spaţii de detenţie, până în 2024. „Se autorizează Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziţia studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenţie la Penitenciarul Bistriţa - judeţul Bistriţa - Năsăud, Penitenciarul Botoşani - judeţul Botoşani, Penitenciarul Galaţi - judeţul Galaţi, Penitenciarul Gherla - judeţul Cluj, Penitenciarul Iaşi - judeţul Iaşi, Penitenciarul Mioveni - judeţul Argeş, Penitenciarul Constanţa - Poarta Albă - judeţul Constanţa şi la Penitenciarul Târgu Jiu - judeţul Gorj. Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor răspund pentru punerea în aplicare a prezentei hotărâri”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Nota de fundamentare a proiectului arată că la data de 17.07.2018 la nivelul sistemului administraţiei penitenciare erau în custodie 22.394 deţinuţi, rezultând un deficit de 3.843 locuri raportat la spaţiul individual de 4 metri pătraţi, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus.

În cursul anului 2017, conform comunicărilor transmise Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de către Ministerul Finanţelor Publice, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a soluţionat prin hotărâri şi decizii un număr total de 378 cereri, prin care au fost acordate despăgubiri persoanelor închise în sistemul penitenciar, pentru condiţiile de detenţie în care au fost cazate, în valoare de 2.296.451 de euro, arată sursa citată.

Planul este structurat pe perioada 2018-2024, după cum urmează: Etapa I: 2018 – locuri noi de cazare – 316, locuri modernizate – 500; Etapa II: 2020 – locuri noi de cazare – 44; Etapa III: 2021 – locuri noi de cazare – 508, locuri modernizate – 85; Etapa IV: 2022 – locuri noi de cazare – 3997, locuri modernizate – 666; Etapa V: 2023 – locuri noi de cazare – 2730; Etapa VI: 2024 – locuri noi de cazare – 500 – Penitenciarul P47-Berceni (500).

„Fondurile necesare efectuării cheltuielilor pentru achiziţia studiilor de fezabilitate mai sus-menţionate au fost incluse în bugetul aprobat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor; prin urmare nu există impact financiar suplimentar asupra bugetului de stat”, mai arată nota de fundamentare.

gandul.info

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Penitenciarul din Galaţi se extinde

Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii, în toamna anului trecut, un proiect de achiziţie a studiilor de fezabilitate pentru construirea de noi locuri de detenţie din sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), întrucât există un deficit de 3.843 de spaţii. Proiectul prevedea că vor fi construite mii de spaţii de detenţie, până în 2024.

În acest context, la începutul lunii septembrie 2019, Penitenciarul Galaţi a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice o licitaţie pentru "Întocmire Studiu de Fezabilitate, pentru obiectivele de investiţii: Pavilion A (primire deţinuţi, carantină, vizite şi infirmerie) şi Pavilion B - Corp detenţie - Curţi plimbare", cu o valoare estimată de 153.152 lei.

Potrivit documentelor aferente achiziţiei, este vorba despre construirea a două noi pavilioane, una dintre clădiri urmând să aibă două etaje şi o capacitate de 152 de locuri, iar cealaltă 34 de locuri. Camerele de detenţie din noile clădire vor asigura un spaţiu de minim 4 mp/deţinut, vor avea grupuri sanitare şi spaţii de depozitare a alimentelor şi a efectelor personale. Celule vor avea o capacitate de 4 şi de 2 persoane, însă noile clădiri vor fi prevăzute şi cu alte spaţii precum curţi de plimbare, infirmerie, etc.

În prezent, Penitenciarul Galaţi se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte asigurarea spaţiului minim de cazare de cel puţin 4 mp/deţinut, media efectivelor de deţinuţi, în anul 2017, fiind de 618, raportat la capacitatea legală de cazare de 346 de locuri, rezultând un grad de supraaglomerare de peste 178%.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.