Jump to content

Cinci arestaţi pentru contrabandă cu ţigări


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Opt persoane, printre care un poliţist de frontieră, arestate în Galaţi pentru contrabandă cu ţigări

Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a opt persoane care făceau parte dintr-o grupare ce se ocupa de contrabandă cu ţigări, printre aceştia aflându-se şi un agent şef de la poliţia de frontieră, conform unui comunicat DIICOT. Potrivit procurorilor, cei opt au fost prinşi în flagrant în 10 decembrie 2009, în zona de graniţă româno-ucraineană din apropierea localităţii Isaccea, judeţul Tulcea, în timp ce transportau peste 70.500 pachete de ţigări purtând timbre ucrainene şi moldoveneşti de accizare, a căror valoare de vamă depăşeşte 38.860 euro. Activitatea infracţională a acestora a fost sprijinită de către inculpatul Nicolae Miloşevici, agent şef de poliţie la IJPF Tulcea – Sectorul poliţiei de frontieră Isaccea, care a ajutat introducerea în ţară a mărfurilor de contrabandă, susţin anchetatorii. Petrică Pletea, Toader şerban, Georgian Manole, Laurenţiu Dănilă, Mihăiţă Toader, Mihai Paraschiv, Jan Ciulache şi Nicolae Miloşevici au adus un prejudiciu de peste 530.730 lei”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Link to comment
Share on other sites

În timpul flagrantului s-au folosit armele

* Deoarece unul dintre cei implicaţi a încercat să fugă, poliţiştii au tras câteva focuri în aer

Unul dintre ofiţerii care au participat la flagrant a explicat cum s-a reuşit anihilarea reţelei şi cum s-au folosit armele. "Lucrãtorii SPF Isaccea au monitorizat prin intermediul aparatului de observare pe timp de noapte a activitãţile desfãşurate de grupul infracţional la malul Dunãrii, ulterior echipa de flagrant reţinând transportul şi antemergãtorul transportului la momentul ieşirii la şoseaua principalã care leagã localitatea Isaccea de localitatea Tulcea. În momentul flagrantului a fost necesarã ultilizarea armamentului din dotare în plan vertical pentru somarea unei persoane care a încercat sã fugã efectiv a sãrit din microbuzul care era încãrcat cu ţigãri. Ulterior pe parcurusl cercetãrilor s-a reuşit identificarea şi reţinerea acesteia împreunã cu toţi membrii grupul infracţional. Cu excepţa poliţiştilor, restul persoanelor aveau meserii dintre cele mai diversificate de la pescar industrial la lãcãtuş mecanic sau fermier" , a spus ofiţerul, sub protecţia anonimatului.

Pontul a venit de la Galaţi

Comisarul şef Didel Bădărău, şeful IJPF Galaţi spune că structura pe care o conduce a fost cea care a aflat despre acest grup infracţional. "Informaţiile a pornit de la poliţiştii gãlãţeni de la Biroul de Combaterea a Infracţionalitãţii Transfrontaliere în cursul lunii iunie 2009. Au stabilit cã pe relaţia Reni-Isaccea, parte din ţigãri fiind aduse şi din Republica Moldova, practic aceste ţigãri era transportate peste fluviul Dunãrea fiind depozitate în Isaccea. Este greu sã realizezi o acţiune de prindere în flagrant şi s-a realizat în luna decembrie, anul acesta, cu forţe destul de mãrite", a spus acesta.

Ce doi poliţişti infractori au fost colegi

Conform celor spuse de şeful IJPF Galaţi, cei doi poliţişti implicaţi în contraband au lucrat împreună. "Au fost descoperiţi şi doi poliţişti care erau implicaţi în aceastã contrabandã cu ţigãri, un poliţist de la sectorul Poliţiei de Frontierã Isaccea. Acesta a fost transferat de la postul de poliţie Isaccea în august 2009 şi un alt poliţist de la Poliţia Isaccea, erau implicaţi efectiv în reţea, unul antemergãtor şi unul coordonator. Poliţistul de frontierã era antemergãtor iar celãlalt avea un post mai important. Poliţistul de frontierã avea 34 de ani iar celãlalt avea 26 de ani. Aceştia sunt cercetaţi în stare de arest".

Toate persoanele implicate de cetăţenie română şi au vârste cuprinse între 26 şi 46 de ani. Comisarul şef Bădărău a explicat modul în care acţionau. "Transportau ţigãrile din Republica Moldova şi Ucraina peste fluviul Dunãrea foarte uşor şi în zona Isaccea este relativ simplu pentru cã de la locul unde se distribuiau ţigãrile pânã la primele case sunt în jur de 200 de metri. Descãrcatul ţigãrilor şi plecatul maşinii de la faţa locului se fãcea în 15 minute. Ţigãrile erau destinate pentru zona Dobrogei mai mult. Captura de ţigãri depãşeşte 70 mii de pachete iar valoarea prejudiciului este de peste jumãtate de miliard de lei vechi. Urmeazã sã stabilim întregul prejudiciu. Cantitatea de ţigãri a fost descoperitã la flagrant în data de 10 decembrie şi aşa cum v-am spus sunt în prezent nouă arestaţi. Transportul era fãcut cu un microbuz marca Fiat Ducato. Peste 60 mii de pachete era marca "Plugarul"".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Up ... 83165.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Dosarul Ţigareta III, la Tribunalul Galaţi

O grupare care a făcut contrabandă cu ţigări în valoare de 300.000 de euro a fost anihilată înainte de a egala recordul Ţigareta II. Contrabandiştii aduceau ţigări din Moldova şi Ucraina, destinate pieţei negre din trei judeţe, folosind bărci de mare viteză, greu de urmărit şi oprit. După luni de zile de filaj şi interceptări telefonice, DIICOT Galaţi a reuşit să anihileze două din cele mai periculoase grupări de infractori, care operau în judeţul Galaţi, dar şi Prahova şi Tulcea.

Primul grup era condus de Dumitru Pletea, care se coordona introducerea ilegală în România a ţigărilor din Moldova şi Ucraina. Contrabandiştii foloseau bărci de mare viteză pentru a transporta ţigările pe rute doar de ei cunoscute, aceştia locuind pe malul Dunării, în comuna tulceană Grindu.

Cea de-a doua grupare îl avea în frunte pe Nicolae Olaru, care organizase o vastă reţea de distribuţie clandestină. Vânzarea ţigărilor de contrabandă pe piaţa neagră din Galaţi mergea atât de bine, încât Olaru şi-a diversificat activitatea infracţională şi s-a apucat la rândul său de introducerea ilegală de ţigări în România.

La solicitarea procurorilor DIICOT, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a celor 12 persoane implicate în contrabanda cu ţigări. Pagubele produse bugetului de stat prin neplata accizelor, impozitului pe profit şi TVA, în peroada noiembrie 2008 - iunie 2009, se ridică la aproximativ 300.000 de euro. Cei mai mulţi bani proveniţi din contrabanda cu ţigări au intrat în buzunarul lui Nicolae Olaru. Conform rechizitoriului, el a acumulat 105.221 de euro, dar nici membrii grupării conduse de acesta n-au avut motive să fie nemulţumiţi de profitul obţinut.

Anatolie şi Dumitru Carabeţ au introdus în ţară ţigări în valoare de 41.444 de euro. Cristian Macovei, şi el o piesă importantă în gruparea contrabandiştilor, a câştigat din vânzarea ţigărilor 74.414 de euro.

Dumitru Pletea şi alţi doi membri ai familiei sale, Mihăiţă şi Viorel Pletea, au obţinut, în mod surprinzător, doar 20.000 de euro. Sau cel puţin aceasta este suma pe care au predat-o spre disponibilizare, poliştilor.

În ciuda dovezilor evidente, printre care se numără şi convorbirile telefonice în care se dau singuri de gol cu privire la acţiunile lor infracţionale, contrabandiştii au cerut să fie judecaţi în libertate dar instanţa de judecată a respins solicitarea. „Tribunalul Galaţi a respins cererea inculpaţilor de eliberare provizorie sub control judiciar. S-a menţinut şi sechestrul asigurător pe bunurile inculpaţilor", ne-a declarat preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu.

Tribunalul Galaţi a sechestrat un adevărat parc de maşini de lux şi transport, dar şi case şi terenuri cumpărate de contrabandişti cu banii obţinuţi din vânzarea ţigărilor. Astfel, în curtea Poliţiei au ajuns un BMW X5, două maşini Audi A6, un Renault, un Ford Mondeo şi o Skoda, fiind dispuse sechestre asiguratorii şi pentru mai multe terenuri în suprafaţă totală de 22.000 de metri pătraţi aparţinând lui Cristian Macovei, Anatolie Carabeţ şi Dumitru Pletea. În timpul percheziţiilor domiciliare, Poliţiştii de la Crimă Organizată au constatat că infractorii aveau în diverse ascunzători sume foarte mari atât în lei, cât şi în valută. Cea mai mare sumă a fost găsită în casa lui Cristian Macovei, cel care constituise o reţea de distribuţie clandestină a ţigărilor în Galaţi, Prahova şi Ploieşti. Contrabandistul a rămas fără 120.000 de lei şi 4.280 de dolari. Gigi Olaru a predat 7.050 de euro, iar Mihăiţă Pletea 8.000 de euro şi 2.000 de lei. Sumele au fost indisponibilizate , iar dacă cei trei vor fi găsiţi vinovaţi de contrabandă, acestea vor fi confiscate în folosul statului.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Dosarul_Tigareta_III-la_Tribunalul_Galati_0_215378539.html

Componenţa grupului

Pletea Petrică, zis „Potroacă”, din Grindu, judeţul Tulcea;

Şerban Toader („Şobo”), din Isaccea;

Popa Corneliu („Baracu”, „Cornel”, „Mustaţă”), din Slobozia Conachi, judeţul Galaţi;

Miloşovici Nicolae, agent şef de poliţie la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Tulcea - Sectorul Poliţiei de Frontieră Isaccea;

Manole Georgian, din Tulcea;

Dănilă Laurenţiu, din Isaccea;

Paraschiv Mihai, din Isaccea;

Toader Mihăiţă („Ciufutu”) – Isaccea;

Ciulache Jan, din Măcin, judeţul Tulcea;

Milev Dumitru, din Republica Moldova.

http://www.viata-libera.ro/articol-Contrabandisti_de_tigari_la_judecata_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

63 de ani de puşcărie pentru tutunul ilegal

Un poliţist din Isaccea, un agent de la Frontieră şi alţi şapte indivizi sunt acuzaţi că au alcătuit un grup infracţional care a cărat ţigări cu barca. Acestea sunt datele unui caz care a debutat în decembrie 2009, iar zilele trecute a ajuns la finalul primei căi de atac, judecata la Curtea de Apel. Tribunalul i-a condamnat pe cei nouă la câte şapte ani de puşcărie, respectiv şapte ani şi jumătate în cazul unui singur inculpat. În plus, Tribunalul i-a obligat să achite 380.581 de lei care ar reprezenta contravaloarea celor peste 70.000 de pachete cu ţigări şi le-a pus sechestru la fiecare fie pe un teren, fie pe un imobil, fie pe maşini, şase în cazul de faţă.

Flagrantul din 10 decembrie 2009 a fost organizat la Isaccea, dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)- Serviciul Galaţi. Agentul şef de la Poliţia de Frontieră, Nicolae Miloşevici, şi colegul lui Georgian Manole au primit câte şapte ani de puşcărie pentru că au ajutat la căratul cu barca al tutunului care purta timbre de accizare moldoveneşti şi ucrainene. Procurorii au reţinut că oamenii legii i-au ajutat pe Şerban Toader, Petrică Pletea, Corneliu Popa, Laurenţiu Dănilă, Toader Mihăiţă, Mihai Paraschiv şi Jan Ciulache. În afară de Corneliu Popa, care a primit şapte ani şi şase luni de puşcărie, toţi ceilalţi s-au ales cu condamnări de câte şapte ani din partea Tribunalului.

Rămâne de văzut dacă magistraţii Curţii vor menţine sau nu sentinţa Tribunalului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Condamnari_dure_pentru_tutunul_ilegal_2.html

Link to comment
Share on other sites

Trei din cei nouă condamnaţi pentru contrabandă cu ţigări au fost eliberaţi

Curtea de Apel a schimbat radical datele unei hotărâri judecătoreşti din dosarul unei contrabande cu ţigări, punând în libertate trei inculpaţi, iar celorlalţi reducându-le pedepsele, dar şi achitându-i pentru unele dintre infracţiuni. „Viaţa liberă” a scris zilele trecute despre condamnările de 7 ani pentru opt inculpaţi, respectiv şapte ani şi jumătate pentru unul, date într-un caz din decembrie 2009. Atunci un poliţist din Isaccea, un agent de la Frontieră şi alţi şapte indivizi au fost acuzaţi că au alcătuit un grup infracţional care a cărat ţigări cu barca.

Zilele trecute, magistraţii Curţii au avut acest dosar pe masa de lucru şi se pare că avocaţii inculpaţilor au avut câştig de cauză de vreme ce le-a fost admis apelul. Facem precizarea că toţi au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni: constituire şi aderare la un grup infracţional, trecere frauduloasă a frontierei în formă continuată, contrabandă sau complicitate la această faptă.

Condamnările Tribunalului au fost date pentru fiecare infracţiune în parte, apoi pedepsele au fost contopite, magistratul aplicând-o pe cea mai mare, dând şi un spor (mărirea sancţiunii acolo unde magistratul consideră, în funcţie de probele pe care le are). Curtea de Apel a scăzut pedepsele de şapte ani la şase ani şi jumătate, la cinci ani şi jumătate, iar în patru cazuri chiar la trei ani de puşcărie. Foştii poliţişti din acest dosar au primit cinci ani şi jumătate, respectiv trei ani. Trei dintre cei cu cele mai mici pedepse s-au ales cu suspendări, judecătorii dispunând punerea lor în libertate, dacă nu mai sunt arestaţi în alte cauze. Ceea ce înseamnă că dacă nu au alte mandate, cei trei - Mihăiţă Toader, Mihai Paraschiv şi Jan Ciulache - sunt liberi la această oră.

Dacă Tribunalul i-a obligat pe cei nouă să achite 380.581 de lei, care ar reprezenta contravaloarea celor peste 70.000 de pachete cu ţigări, confiscate totuşi la momentul arestărilor, Curtea a înlăturat această obligaţie.

La fel a înlăturat şi sechestrul pus de Tribunal pe un teren, o casă şi mai multe maşini ale inculpaţilor. O singură pedeapsă a rămas la fel, cea de 7 ani şi jumătate, dar asta pentru că inculpatul a depus apelul peste termenul prevăzut de lege.

http://www.viata-libera.ro/articol-Trei_din_cei_noua_condamnati_pentru_contrabanda_cu_tigari_au_fost_eliberati__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

40 de ani de închisoare pentru contrabandă cu ţigări de peste 300.000 de euro

Membrii unei grupări de infractori, care opera în judeţul Galaţi, dar şi Prahova şi Tulcea, au primit pedepse grele cu închisoarea pentru contrabandă cu ţigări. Primul grup condus era condus de Dumitru Pletea, care se ocupa de introducerea ilegală în România a ţigărilor din Moldova şi Ucraina. Contrabandiştii se foloseau de bărci de mare viteză pentru a transporta ţigările prin zone cunoscute doar de ei întrucât toţi locuiau în localitatea Grindu din judeţul Tulcea.

Cea de-a doua grupare îl avea în frunte pe Nicolae Olaru, care avea o adevărată reţea de distribuţie clandestină a ţigărilor în Galaţi. Pagubele produse bugetului de stat prin neplata accizelor, impozitului pe profit şi TVA începând cu luna noiembrie 2008 şi până în iunie 2009 se ridică la aproximativ 300.000 de euro. Cei mai mulţi bani proveniţi din contrabanda cu ţigări au intrat în buzunarul lui Nicolae Olaru. Conform rechizitoriului, este vorba de 105.221 de euro, dar nici membrii grupării conduse de acesta nu s-au lăsat mai prejos. Anatolie Carabeţ şi Dumitru Carabeţ au introdus ilegal în ţară ţigări în valoare de 41.444 de euro iar Emanuel Olaru şi Alin Gigi Olaru l-au ajutat pe Nicolae Olaru în acţiunile de contrabandă.

Banii confiscaţi, folosiţi pentru acoperirea prejudiciului

Cristian Macovei, o piesă importantă în gruparea contrabandiştilor, şi-a trecut în cont ţigări în valoare de 74.414 de euro. Dumitru Pletea şi doi membri ai familiei sale, Mihăiţă şi Viorel Pletea, au obţinut în mod surprinzător doar puţin peste 20.000 de euro din introducerea ilegală a ţigărilor în România.

Tribunalul Galaţi i-a condamnat la pedepse cu executare pe contrabandişti şi a sechestrat un adevărat parc de maşini de lux şi transport, dar şi case şi terenuri cumpărate de contrabandişti din vânzarea ţigărilor. În curtea Poliţiei au ajuns un BMW X5, două maşini Audi A6, un Renault, un Ford Mondeo şi o Skoda, fiind dispuse sechestre asigurătoare şi pentru mai multe terenuri în suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi aparţinând lui Cristian Macovei, Anatolie Carabeţ şi Dumitru Pletea.

Curtea de Apel Galaţi a modificat hotărârea primei instanţe, dispunând ca toţi banii confiscaţi de la contrabandişti să fie folosiţi pentru acoperirea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin neplata drepturilor de import către ANAF. Judecătorii i-au condamnat pe contrabandişti la pedepse între patru şi cinci ani de închisoare, aceştia având o ultimă şansă în luna februarie 2013 de a obţine o reducere a pedepselor la instanţa supremă.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fac închisoare, dar rămân cu cei 300.000 de euro
Instanţa supremă a luat la începutul acestei săptămâni o decizie surprinzătoare în cazul unei reţele de contrabandişti de ţigări care opera în judeţele Galaţi, Prahova şi Tulcea.

Tribunalul şi apoi Curtea de Apel Galaţi i-au condamnat la pedepse cu executare pe contrabandişti şi a sechestrat un adevărat parc de maşini de lux şi transport, dar şi case şi terenuri cumpărate de contrabandişti din vânzarea ţigărilor. În curtea Poliţiei au ajuns un BMW X5, două maşini Audi A6, un Renault, un Ford Mondeo şi o Skoda, fiind dispuse sechestre asigurătoare şi pentru mai multe terenuri în suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi aparţinând lui Cristian Macovei, Anatolie Carabeţ şi Dumitru Pletea. Curtea de Apel Galaţi modificase hotărârea primei instanţe, dispunând ca toţi banii confiscaţi de la contrabandişti să fie folosiţi pentru acoperirea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin neplata drepturilor de import către ANAF, fiind vorba de peste 300.000 de euro. Judecătorii i-au condamnat pe contrabandişti la pedepse între patru şi cinci ani de închisoare, dar în final infractorii au rămas cu banii.
„Clemenţa” justiţiei
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să menţină pedepsele contrabandiştilor, dar au anulat în mod cu totul bizar toate menţiunile magistraţilor de la instanţele gălăţene ce priveau obligarea acestora la acoperirea prejudiciului creat bugetului de stat prin neplata accizelor, impozitului pe profit şi TVA începând cu luna noiembrie 2008 şi până în iunie 2009. Astfel, Cristian Macovei, o piesă importantă în gruparea contrabandiştilor, va rămâne în cont cu 74.414 de euro. Dumitru Pletea şi doi membri ai familiei sale, Mihăiţă şi Viorel Pletea, au obţinut puţin peste 20.000 de euro din introducerea ilegală a ţigărilor în România. Cei mai mulţi bani proveniţi din contrabanda cu ţigări au intrat în buzunarul lui Nicolae Olaru, este vorba de 105.221 de euro, dar nici membrii grupării conduse de acesta nu s-au lăsat mai prejos. Anatolie Carabeţ şi Dumitru Carabeţ au introdus ilegal în ţară ţigări în valoare de 41.444 de euro, iar Emanuel Olaru şi Alin Gigi Olaru l-au ajutat pe Nicolae Olaru în acţiunile de contrabandă.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.