Jump to content

A murit criticul de teatru Mircea Ghiţulescu


dcp100168
 Share

Recommended Posts

A murit criticul de teatru Mircea Ghiţulescu

O ştire neaşteptată: teatrologul şi scriitorul Mircea Ghiţulescu a încetat din viaţă, duminică, la numai 65 de ani!

Gălăţenii l-au putut vedea ani la rând, ca director al Festivalului „Gulliver” sau ca invitat de onoare la Festivalul „Antares”. Rămâne cel care a reuşit să prindă în chihlimbar Istoria Teatrului, în mai multe volume monumentale, despre regizori, actori şi dramaturgi.

Critic literar şi dramatic recunoscut, a bătut ţara în lung şi în lat pentru a face mai cunoscute producţii teatrale altfel uitate! A scris piese de teatru şi romane, a avut funcţii de răspundere în Uniunea Scriitorilor din România.

„Pe parcursul unei cariere de scriitor şi cronicar teatral de peste 40 de ani, Mircea Ghiţulescu a fost un neobosit susţinător al valorilor literare şi teatrale, al dramaturgiei naţionale. S-a bucurat de aprecierea şi prietenia confraţilor, a regizorilor şi actorilor, a străbătut ţara şi lumea în căutarea teatrului de calitate, scriind despre el cu înaltă competenţă şi dăruire maximă. Prin dispariţia lui Mircea Ghiţulescu, literatura română, teatrul românesc şi lumea noastră literară suferă o grea, ireparabilă pierdere“, scrie un comunicat comun al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti. Comunicatul mai spune succint că scriitorul, născut la 14 august 1945, este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, promoţia 1969, a fost, din 2001, director fondator al revistei de teatru „Drama”. A debutat în cunoscuta revistă clujeană „Echinocţiu”, în 1969, cu o piesă de teatru într-un act, şi editorial cu un volum de povestiri la Editura Dacia, 1978. Opera sa capitală rămâne „Istoria literaturii dramatice române contemporane (1900-2000)”, Ed. Albatros, 2000, pentru care a şi primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru-AICT, Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor, Premiul I. L. Caragiale al Academiei Române.

De asemenea, a organizat festivaluri de teatru şi „Clubul dramaturgilor”, manifestare esenţială pentru dramaturgia contemporană.

Pentru activitatea sa exemplară a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer.

http://www.viata-libera.ro/articol-S-a_stins_Mircea_Ghitulescu_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.