Jump to content

Judeţul Galaţi are 218 farmacii


dcp100168

Recommended Posts

Galaţiul are 167 de farmacii care au contract cu CJAS

114 în mediul urban şi 53 în comunele judeţului. Cam aceasta este acoperirea în farmacii şi puncte farmaceutice la nivelul judeţului Galaţi. Este vizibil că numărul de farmacii din mediul urban este aproape dublu faţă de cel de la ţară, deşi, dacă ar fi să luăm în calcul mărimea teritoriului acoperit, aici situaţia stă exact invers. Ministerul Sănătăţii a cerut farmaciştilor să asigure o mai bună acoperite teritorială cu unităţi farmaceutice, astfel încât toţi asiguraţii, indiferent dacă stau la ţară sau la oraş, să aibă acces facil la medicamente. Afirmaţia a fost făcută la deschiderea Congresului Naţional de Farmacie, care s-a desfăşurat la Târgu Mureş.

Potrivit datelor firnizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, la nivelul judeţului există 76 de contracte de furnizare servicii medicale între societăţile farmaceutice şi Casă. ”La nivelul judeţului Galaţi avem încheiate 76 de contrcate cu societăţile farmaceutrice, din care 69 în mediul urban al judeţului şi 7 în mediul rural. În ceea ce priveşte unităţile famaceutice ale acestor societăţi, aici avem 167 de farmacii în total în judeţ, din care 53 în rural şi restul în urban”, a precizat directorul casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Olimpia Buzia.

La nivel întregii ţări sunt 7.016 farmacii în acest an, cele mai multe în mediul urban.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/satele-galatene-au-doar-jumatate-din-numarul-de-farmacii-al-oraselor.html

Link to comment
Share on other sites

Judeţul Galaţi are 218 farmacii

* Avem 218 unităţi farmaceutice şi puncte de lucru în judeţ * Dintre acestea, 130 sunt în oraşe: Galaţi (109), Tecuci (18), Târgu Bujor (2) şi Bereşti (1) * Doar trei comune nu au farmacie: Bereşti-Meria, Drăgăneşti şi Poiana *

Conducerea filialei gălăţene a Colegilor Farmaciştilor susţine că în judeţul nostru reţeaua de farmacii este deja destul de bine dezvoltată şi că majoritatea zonelor sunt deservite. „Principalele rute sunt deja acoperite şi sunt puţine comune unde să nu fie deschis măcar un punct de lucru al unei farmacii din oraş. Sigur că nu există o farmacie în fiecare sat, dar nicăieri în Europa nu veţi găsi aşa ceva”, a precizat preşedintele Colegiului Farmaciştilor, farm. Florina Bonifate.

Mai exact, „avem 130 de farmacii în mediul urban. 109 dintre ele sunt în Galaţi, 18 în Tecuci, 2 la Târgu Bujor şi una la Bereşti. Există şi 88 de farmacii în mediul rural. Dintre acestea, 74 sunt puncte de lucru ale farmaciilor din oraşe, iar 14 sunt farmacii de sine stătătoare.

În proporţie de 90 la sută, farmaciile se află în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru că altfel supravieţuirea pe piaţă este una destul de dificilă”, a mai spus sursa citată.

Unde nu sunt farmacii

Conform datelor care ne-au fost oferite de Colegiul Farmaciştilor, putem vorbi despre trei comune care nu au farmacie sau punct de lucru: Bereşti Meria, Drăgăneşti şi Poiana. În schimb, comunele mai mari, cum ar fi Lieştiul, au chiar două farmacii.

Nu au farmacie în sat locuitorii din: Aldeşti, Balinteşti, Brăneşti, Brătuleşti, Bursucani, Băltăreţi, Călmăţui, Cârlomăneşti, Cărpăceşti, Căuieşti, Chiraftei, Ciorăşti, Ciureştii Noi, Cişmele, Ciureşti, Coasta Lupei, Comăneşti, Condrea, Corcioveni, Cositeni, Cosmeşti Vale, Costi, Crăieşti, Crângeni, Cruceanu, Dobrineşti, Fântâni, Frunzeasca, Frunzenii Vechi, Fundeanu, Gara Berheci, Gara Ghidigeni, Gârbovăţ, Gefu, Ghingeşti, Grozăveşti, Gura Gârbovăţului, Hănţeşti, Ijdileni, Huştiu, Ionăşeşti, Priponeşti, Ireasca, Lozova, Lunca, Lungeşti, Lungoci, Lupele, Măcişeni, Mălureni, Mândreşti, Movilenii de Şendreni, Nămoloasa Sat, Nărţeşti, Negrea, Nicopole, Odaia Manolache, Onciu, Piscu Corbului, Pleşa, Plevna, Podoleni, Poşta, Prodăneşti, Pupezeni, Puricani, Roşcani, Salcia, Sârbi, Şaseni, Satul Nou, Şerbeştii Vechi, Şiliştea, Şipote, Slivna, Slobozia Băneasa, Slobozia Corni, Slobozia Oancea, Stieţeşti, Stoicani, Tămăoani, Tălpău, Tătarca, Tecucelu Sec, Ţepu de Sus, Ţigăneşti, Toflea, Torceşti, Traian, Umbrăreşti Deal, Ungureni, Urleşti, Vădeni, Vameş, Viile, Vişina, Viezureşti, Zărneşti şi Zimbru.

Criteriul demografic

„În acest moment, criteriul după care se stabileşte nevoia deschiderii unei farmacii este strict cel demografic. Se consideră că, în mediul rural, este nevoie de o farmacie la circa 4.000 de locuitori, iar în mediul urban de o farmacie la puţin peste 3.000 de locuitori. Ori, dacă luăm în calcul doar acest factor, vom vedea că numărul actual de farmacii şi puncte de lucru (218) acoperă nevoile. Ba, în mediul urban, statistic, avem chiar mai puţini pacienţi per farmacie decât este înscris în norme”, a precizat vicepreşedintele filialei locale a Colegiului Farmaciştilor, farm. Aneta Badea.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EGalatiul_are_suficiente_farmacii%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.