Jump to content

Pază cu "dedicaţie" în şcolile gălăţene


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Pază cu „dedicaţie” în şcolile gălăţene

Directorii de şcoli au fost „sfătuiţi" să aleagă firma Iank Security Guard şi să ignore ofertele mai avantajoase. La această firmă, patronată de Angel Iancu, au fost angajaţi poliţiştii comunitari disponibilizaţi.

Poliţiştii comunitari puşi pe liber în urma „reducerilor" din septembrie şi preluaţi de una dintre firmele de pază „agreate" de Primărie, continuă să fie plătiţi din bani publici. Este vorba în special de agenţii care asigură paza în şcoli, şi care au ajuns să aibă prioritate în asigurarea acestor servicii în dauna unor firme cu tarife mult mai mici. Totul a pornit de la o întâlnire, solicitată de directorul Poliţiei Comunitare, Cristian Gâscă, cu conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi pentru lămurirea problemei. S-a propus atunci ca poliţiştii comunitari care au asigurat paza în şcoli până la sfârşitul anului şcolar trecut, să o facă în continuare şi de la 15 septembrie, dar din altă postură, cea de angajaţi ai unei firme private: Iank Security Guard.

Asta în pofida faptului că, la sfârşitul lunii august, primarul Dumitru Nicolae le spunea ziariştilor într-o conferinţă de presă că paza şcolilor nu va fi asigurată de firma patronată de Angel Iancu. „Ca să înceapă anul şcolar cu paznici în şcoli, am decis împreună cu directorii să apelăm la această firmă. Pe mine nu mă interesa de unde vin banii cu care urma să fie plătite aceste servicii, vroiam să nu fie şcoli fără paznici", spune inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă, care admite într-un fel că directorii au fost „sfătuiţi" să accepte contractul cu această firmă.

Practic, această înţelegere „în folosul şcolii" a fost acceptată pentru câteva luni, până la sfârşitul anului calendaristic. După această dată, directorii ar putea avea mână liberă să-şi găsească servicii mult mai avantajoase pentru şcolile pe care le manageriază.

În acest moment, firma patronată de Angel Iancu, percepe un tarif de 8,5 lei pe oră pentru serviciul de pază (aprox. 11 lei cu TVA), cu 2-3 lei mai mult decât alte firme private din Galaţi, care asigură servicii echivalente.

Situaţia a devenit şi mai interesantă după ce am aflat că Primăria şi-a luat mâna, financiar vorbind, de pe asigurarea pazei în şcoli. „Cine face rost de bani pentru a-şi plătit astfel de servicii, va avea şi pază", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole. Informaţia este oarecum contradictorie pentru că am aflat de la mai multe şcoli că vor primi bani de la primarie pentru paza şcolilor la capitolul „cheltuieli cu utilităţi".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Paza_cu_-dedicatie-_in_scolile_galatene_0_356964399.html

Link to comment
Share on other sites

În acest moment, firma patronată de Angel Iancu, percepe un tarif de 8,5 lei pe oră pentru serviciul de pază (aprox. 11 lei cu TVA), cu 2-3 lei mai mult decât alte firme private din Galaţi, care asigură servicii echivalente.

8.5 lei minus 3 lei iese 5.5 lei/ora, adica pe la 750-780 lei brut/luna (la 176 ore - 22 zile a 8 ore/zi). Adica o mizerie de salariu. Binenteles ca de fapt e mai putin pentru ca firma trebuie sa asigure echipament de lucru pentru fiecare om, trebuie sa mai ramana si un profit...

La 5.5 lei/ora seamana a sclavaj, parerea mea. Sau munca la negru.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Firma de pază din şcoli, acuzată că nu are licenţă

Confuzie generală în legătură cu firma Iank Security Guard, cea care i-a preluat pe poliţiştii comunitari din şcoli, în septembrie, pentru ca aceştia să nu fie disponibilizaţi. De la Inspectoratul Şcolar şi de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie aflăm că i se întocmeşte dosar penal pentru că firma ar funcţiona fără licenţă. „Este strigător la cer ce se întâmplă. Eu am căzut la înţelegere cu Primăria şi cu domnul comandant Gâscă ca această firmă nou înfiinţată să asigure în continuare paza în şcoli. Eu am venit cu patronul firmei şi cu comandantul Gâscă la şedinţa cu directorii şi le-am recomandat şcolilor să lucreze cu Iank Security ca să nu se creeze o sincopă în paza şcolilor. Dar nu mi-a spus nimeni că firma nu ar avea licenţă. Nu am crezut că Primăria poate să facă aşa ceva! Am trimis adresă în şcoli prin care le-am cerut directorilor să nu le mai plătească niciun leu acestor agenţi de pază, atâta vreme cât nu se ataşează la contract o anexă cu licenţa de pază. Eu am vrut să ajut nişte oameni să nu rămână pe drumuri şi aflu acum că Poliţia le întocmeşte dosar penal. Am fost sunat de un ordonator de credite al unei instituţii care foloseşte tot agenţi de la Iank Security şi care a dat declaraţii pentru poliţie în acest sens. Dacă se dovedeşte că într-adevăr e aşa, voi depune plângere penală pentru înşelătorie”, ne spune Doruleţ Resmeriţă supărat.

Deşi de la ISJ şi de la patronul firmei pe pază, Iancu Anghel, aflăm că plata acestor servicii de pază din şcoli este decontată de către Primărie, purtătorul de cuvânt al instituţiei în cauză susţine că nu ea plăteşte. „Primăria a promovat această ilegalitate în şcoli. Nu recunosc că de la ei vin banii? S-au făcut şi plăţi prin ordonatorul de credite. Să-mi spună viceprimarul Ciumacenco în faţă că nu Primăria plăteşte pentru aceşti angajaţi! Nu s-au îngrijit să vadă că nu au licenţă. Acum să răspundă!”, mai spune, supărat, şeful învăţământului gălăţean.

„În momentul de faţă, Primăria municipiului Galaţi nu alocă bani de la bugetul local pentru plata serviciilor de pază în unităţile şcolare din oraş. Şcolile se îngrijesc singure de acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole.

Firele şi aşa încurcate ale acestei situaţii s-au încâlcit şi mai rău când am discutat cu patronul Iancu Anghel. Acesta a recunoscut că banii pentru agenţii din şcoli vin de la Primărie, însă ne-a declarat că suntem primii care îl anunţă că i s-ar întocmi dosar penal: „Dacă ar fi aşa, ar fi trebuit să ştiu şi eu, nu să aflu de la presă. Eu îmi desfăşor activitatea legal. Am aviz provizoriu de la IJP că pot fi firmă de pază. Am depus dosarul ca să-mi obţin licenţa, dar mi-a fost dat înapoi, pentru că la OSIM s-a înregistrat sigla Yank Security şi nu Iank Security, cum se numeşte firma. Atâta vreme cât eu îmi desfăşor legal activitatea nu văd de ce mi s-ar întocmi dosar penal. Îi dau în judecată!”, ne declară Iancu Anghel.

Problemele firmei „Iank Security Guard” nu sunt nici pe departe de neglijat, confirmă Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi: „Într-adevăr, această firmă nu are licenţă de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, dar ea desfăşoară între timp activităţi contractuale de pază. Pentru acest fapt, firma Iank Security Guard are dosar penal”.

„Iank Security Guard” a apărut după ce un număr important de poliţişti comunitari au fost disponibilizaţi, oamenii fiind preluaţi de această firmă. Astfel, din cei 710 de poliţişti comunitari care au existat până în septembrie, au rămas doar 290 - prin lege -, 106 fiind preluaţi de firma de pază. După cum se vede, deocamdată clar este că toată lumea dă în judecată pe toată lumea. Câţi dintre aceştia vor trece la fapte rămâne de văzut. Probabil că la mijloc e doar o neînţelegere…

http://www.viata-libera.ro/articol-Firma_de_paza_din_scoli_acuzata_ca_nu_are_licenta_2.html

Link to comment
Share on other sites

Iank Security Guard are dosar penal din 29 octombrie

Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi: „Pe data de 29 octombrie a fost înregistrat dosarul penal făcut firmei ˝Iank Security Guard˝, pentru că pe data de 28 octombrie a fost făcută o verificare la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Poliţia constatând că firma care asigură securitatea nu are licenţă de pază. „Într-adevăr, ˝Iank˝ este în procedură de licenţiere, miercuri, 3 noiembrie fiind depus dosarul în acest sens. Poliţia Galaţi va trimite documentaţia la Departamentul de Ordine Publică al Inspectoratului General al Poliţiei Române, urmând ca acesta să emită licenţa de pază, dacă vor fi întrunite condiţiile prevăzute de lege”.

De asemenea, se mai impune o precizare, punctează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi: „Chiar dacă firma are un aviz de principiu, dat de Poliţie – care îi serveşte la obţinerea licenţei -, asta nu înseamnă că firma are licenţă şi poate activa în cadrul unui contract. Din punct de vedere al legii, agenţii respectivei firme nu au ce căuta în acest moment în unităţile de învăţământ. Firma are dosar penal pentru că activează deja, ea neavând licenţă, iar dosarul este la Parchet, pentru obţinerea numărului unic”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Scandalul_firmei_Iank_Security_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Iank Security Guard este pe cale să piardă contractele cu şcolile

Speriaţi că vor fi amendaţi de Poliţie, directorii de şcoli au dat un ultimatum firmei neautorizate să intre în legalitate. Firma pusă cu „dedicaţie" de Primărie să asigure paza în şcoli este formată din foşti gardieni publici.

După ce s-a pricopsit cu un dosar penal pentru prestarea de servicii de pază fără licenţă, firma Iank Security Guard este pe punctul de a pierde contractele cu şcolile în care avea paznici.

Avertizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) că riscă să fie amendate de Poliţie, cele mai multe şcoli au uitat că aceste contracte au fost semnate la „recomandarea" Primăriei şi s-au pus pe ameninţări. „Dacă dumnealor intră în legalitate în câteva zile, păstrăm relaţia cu această firmă, dar dacă nu ne aduc dovada că firma are licenţă de pază, atunci va trebui să reziliem contractul", spune directoarea Şcolii 43, Violeta Neamţu. „Şi noi le-am înaintat o hârtie celor de la firma Iank Security Guard prin care le-am precizat că, dacă până la sfârşitul acestei luni nu intră în legalitate, ne rezervăm dreptul de a căuta altă firmă pentru paza şcolii", spune la rândul ei directorarea Şcolii 7, Monalissa Nica.

Avertismentul ISJ a fost unul clar: riscă amenzi foarte mari. „Avem informaţii că Poliţia are de gând să amendeze şcolile care au contracte cu această firmă. Amenda este între 200 şi 500 de lei, în acest caz", spune inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu. Acesta spune că şcolile trebuia să prezinte un plan de pază în care să fie înclus şi contractul cu firma care asigură paza în şcoală.

Ori, această firmă nu are nici astăzi licenţă de pază, care este eliberată de Direcţia de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. O confirmă chiar cei de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi, prin vocea purtătorului de cuvânt - Cristina Tatulici, care spune că firma Iank Security Gurad prestează servicii de pază doar pe baza avizului de principiu eliberat de IPJ. „Cât priveşte amendarea şcolilor, nu cred că rezolvăm nimic şi nici nu ne-am propus acest lucru. Conducerile şcolilor nu au nicio vină pentru că au semnat aceste contracte. N-aveau de unde să ştie că o firmă nu poate să asigure servicii de pază doar pe seama avizului de principiu. Firma Iank Security le-a fluturat prin faţă acest aviz şi i-a pus să semneze contractele", mai spune Cristina Tatulici.

În acest moment 87 de gardieni publici aparţinând firmei Iank Security Guard sunt implicaţi în paza şcolilor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Iank_Security_Guard-firma_care_asigura_paza_in_cele_mai_multe_scoli_din_Galati-este_pe_cale_sa_piarda_contractele_0_374962638.html

Link to comment
Share on other sites

Primăria finanţează preferenţial firmele de pază din şcoli?

Firma de pază SC Iank Security Guard nu a prezentat nici acum directorilor şcolilor în care asigură paza licenţa care să-i autorizeze funcţionarea. Formată din poliţiştii comunitari disponibilizaţi, pe ideea ca aceştia să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi primească salariile, firma primeşte bani de la Primărie pentru serviciile de pază din şcoli. Aşa cum am mai scris, Inspectoratul Judeţean de Poliţie a întocmit deja dosar penal pentru faptul că a desfăşurat servicii de pază fără a avea autorizaţie de funcţionare. Ca urmare, agenţii respectivi de pază funcţionează în şcoli în baza unui contract care nu are prea mare valoare până când nu va cuprinde şi copia după documentul care atestă obţinerea licenţei.

De la ISJ avem informaţia că mai mulţi directori au trimis administratorului de la SC Iank Security adresă prin care susţin că vor renunţa la contract dacă nu intră în legalitate. „Din nefericire, renunţarea la contractul cu Iank Security înseamnă şi renunţarea la fonduri de la Primărie pentru plata serviciului de pază din şcoli. Numai şcolile care au semnate contracte cu această firmă primesc bani! De exemplu, CNVA-ul, pentru că are o altă firmă de pază, nu primeşte la acest capitol niciun leu”, susţine inspectorul şcolar Onuţ Atanasiu.

Administratorul societăţii de pază, Iancu Anghel, susţine că nici la ora actuală cei de la Poliţie nu i-au transmis nimic oficial în legătură cu existenţa unui dosar penal. „Eu sunt de bună credinţă, am vrut să ajut nişte oameni. La începutul săptămânii viitoare voi avea licenţa”, declară administratorul societăţii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Primaria_finanteaza_preferential_firmele_de_paza_din_scoli_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Iank Security a primit licenţa

Firma care asigură paza în şcoli a primit, în sfârşit, licenţa pentru funcţionare. Acest lucru va avea două consecinţe bune: şcolile vor primi în continuare bani de la Primărie pentru asigurarea pazei, iar oamenii angajaţi la această firmă îşi vor putea primi salariile.

„Nu mi se pare normal că am vrut să fac bine unor oameni şi m-am ales cu dosar penal. Chiar şi după obţinerea licenţei, dosarul întocmit pe numele meu îşi va urma cursul, aşa că mi-am angajat un avocat. Conform practicii judiciare, noi puteam funcţiona ca firmă de pază dacă aveam atestat sau licenţă. Rămâne de văzut dacă acest atestat se referă la avizul de funcţionare. Eu nu am vrut să fac nicio ilegalitate. Dar se ştie că licenţa se obţine într-un anumit termen, pentru că nu sunt singura firmă de pază din ţară care solicită aşa ceva”, ne-a declarat patronul firmei Iank Security, Iancu Anghel.

De altfel, şi inspectorul general Doruleţ Resmeriţă ne-a confirmat că a intrat în posesia copiei după actul respectiv, pe care îl va distribui în şcoli, astfel încât paznicii să-şi primească salariul.

Reamintim că ISJ le-a cerut directorilor unităţilor de învăţământ să nu mai plătească salariaţii de la Iank Security, până când firma nu primeşte licenţa.

http://www.viata-libera.ro/articol-Iank_Security_a_primit_licenta_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.