Sari la conținut

Scădere TVA la 5% pentru alimentele de bază "din eroare"


Mikka

Postare recomandata

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care se instituie aplicarea unui TVA de 5% pentru alimentele de bază şi o iniţiativă legilativă care presupune neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. PDL susţine, însă, că nu este vorba decât despre o eroare, care va fi reparată tot printr-un vot în Parlament.

Proiectul de lege referitor la scăderea TVA pentru alimentele de bază, precum pâinea, carnea, laptele, ouăle, uleiul şi zahărul, a fost iniţiat de parlamentarii PSD+PC şi PNL, iar Camera Deputaţilor este forul decizional.

"În plen a fost adoptată, la vot final, iniţiativa noatră de reducere a cotelor de TVA pentru produsele alimentare de bază. Iată că deja unul dintre obiectivele programului de guvernare lansat la Congres a fost atins", a declarat, miercuri, preşedintele Comsiei de Buget-Finanţe din Cameră, deputatul PSD Viorel Ştefan, citat de Mediafax.

"Iniţiativa legislativă va intra în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial", a mai spus Viorel Ştefan.

"O eroare de tehnică legislativă"

Întrebat ce părere are despre adoptarea proiectului de lege, deputatul PDL Gelu Vişan a declarat, miercuri, că este vorba doar despre "o eroare de tehnică legislativă".

"Se mai întâmplă în Parlament", a declarat Gelu Vişan. "Această situaţie o s-o reglăm tot printr-un vot în Parlament", a mai spus deputatul PDL.

Aplicarea măsurii, privită cu scepticism

"Noi nu putem decât să salutăm decizia, este una excelentă. Deşi ne surprinde pe toţi de ce aflăm abia după o zi. Este o chestiune excepţională dacă acest TVA de 5% pentru alimente se va aplica", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu.

Secretarul de stat s-a arătat, însă, sceptic în privinţa aplicării acestei măsuri.

"În mod normal ar trebui să se reducă preţul alimentelor cu aproape 20%. Eu cred că nu se va întâmpla acest fenomen, pentru că îi cunoaştem pe şacalii care administrează", a mai spus Rădulescu.

Iniţiativa a fost adoptată în sesiunea de vot final, cu unanimitate, respectiv 290 de voturi "pentru". Printre cei care se aflau în Parlament la momentul votului s-a numărat şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu.

Camera Deputaţilor a adoptat şi o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal, iniţiată de deputatul PDL Mircia Giurgiu. Aceasta prevede că "venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".

Legea urmează să fie transmisă preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare.

Pentru cine mai avea vreo indoiala asupra calitatii majoritatii parlamentare...

"A fost o eroare"

Culmea e ca se pare ca a votat si ministrul finantelor!!!

Sper ca nu va amagiti ca-si vor da demisiile incapabilii (ca nu pot spune exact cum ii consider) care spun acum ca au votat din "eroare".

UPDATE Liderul grupului PDL, Mircea Toader: "Pot să spun că eroarea îmi aparţine. Eu am făcut semnul din care deputaţii din PDL au înţeles că trebuie votată legea".

http://www.adevarul.ro/actualitate/Parlamentarii_au_decis_ca_TVA-ul_sa_fie_de_5-_pentru_alimente_0_356964500.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Proiectul de lege referitor la scăderea TVA pentru alimentele de bază, precum pâinea, carnea, laptele, ouăle, uleiul şi zahărul,

ok, eu sunt producator de paine (nu sunt, e un exemplu). cum ieftinesc eu painea cu 5% daca ingredientele care le folosesc (faina, drojdie, s.a.) sunt la fel de scumpe, adica le achizitionez cu tva de 24%? ma subventioneaza cineva? intrebarea e valabila si pt cazul in care sunt producator de ulei si zahar.

chiar nu realizeaza nimeni ca aceste baliverne sunt de fapt gogosi electorale?

Editat de mambo
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

bine, stiu ca nu asta ar fi baiul. eu ma intrebam daca gunoa..... pardon, alesii nostri ar fi capabili sa adopte o asemenea lege. pierderea aia de 5% trebuie recuperata de undeva. ar trebui sa-i mearga mintea cuiva ca sa recupereze pierderea intr-un mod corect si fara sa afecteze anumite categorii sociale.

doamneeee!!!! azi am glume in program! 24.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mircea Toader (PDL): Vom depune in regim de urgenta proiecte de lege pentru corectarea votului

PDL va depune in regim de urgenta doua proiecte legislative, pentru a anula votul de marti seara, care introduce un TVA de 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, a declarat miercuri liderul grupului democrat-liberal din Camera Deputatilor, Mircea Toader. El a incercat sa scuze votul pozitiv al celor doua propuneri, sustinut inclusiv de deputatii PDL, prin faptul ca initial rapoartele erau trecute la respingere.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7949426-mircea-toader-pdl-vom-depune-regim-urgenta-proiecte-lege-pentru-corectarea-votului-privind-tva-5-alimentele-baza.htm

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Scandal între gălăţeni la Parlament. Boldea îi cere demisia lui Toader

Viceliderul deputaţilor PDL, Mihail Boldea, îi cere demisia liderului de grup, Mircea Toader, cel care le-a indicat democrat-liberalilor să voteze pentru reducerea TVA la alimentele de bază şi pentru neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei. „Toader a ridicat degeţelul, iar noi ne-am luat după el, aşa e procedura parlamentară! Putea cineva să ne întrebe dacă suntem de acord să ne aruncăm cu toţii în Dunăre, noi am fi fost de acord, că mergeam pe mâna liderului de grup, care are ca sarcină să ne indice votul”, a declarat Boldea pentru adevarul.ro. Acesta îl compară pe Toader cu „un cioban a cărui talangă a fost îndreptată greşit, iar oile –deputaţii PDL-au luat-o razna”. „Domnul Toader a greşit, dacă nu poate să ne conducă, să lase pe altul”, a mai comentat Boldea. El a susţinut că a discutat şi cu alţi colegi deputaţi, care-i împărtăşesc părerea şi vor solicita demisia lui Toader de la şefia grupului. Ambii şi-au câştigat locurile candidând la Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/PDL_cere_demisia_lui_Mircea_Toader_0_356964795.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bogdan Ciucă (PC): Cred că preşedintele va promulga legea privind reducerea TVA la produsele alimentare de bază

Purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator (PC), deputatul Bogdan Ciucă, a declarat, joi, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că şeful statului va promulga legea privind reducerea TVA pentru produsele alimentare de bază la 5 la sută, deoarece în caz contrar s-ar expune unei situaţii complicate. 'Mă bucur că după şapte ani TVA-ul la produsele alimentare de bază ar trebui să scadă la 5%. Parlamentul şi-a făcut treaba, să vedem ce face preşedintele şi guvernul. Părerea mea este că preşedintele va promulga legea, altfel se va expune unei situaţii extrem de complicate. Guvernul va trebui să respecte legea sau să renunţe a guverna, iar dacă va inventa din nou tertipuri procedurale gen hotărâri de guvern, ordonanţe care să amâne aplicarea, lucru absolut inedit în totă Europa, probabil că nu va face decât să-şi şubrezească şi mai mult nu numai imaginea şi credibilitatea în rândul electoratului, dar cred că şi în rândul propriului partid vor apărea conflicte', a afirmat Bogdan Ciucă. Deputatul şi-a exprimat mulţumirea şi că legile privind neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei şi modificarea sancţiunilor pentru ieşirile anticipate la pensie au trecut aproape în unanimitate de voturi în Parlament.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/34711.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Băsescu: Nu voi promulga TVA de 5% la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei

Şeful statului a declarat că va corecta gafa parlamentarilor Puterii. Preşedintele s-a declarat sceptic că votarea TVA de 5% la alimente a fost o greşeală. „Am să îndrept eu gafa parlamentarilor PDL. Au ajuns sâmbătă, mâine mă voi apleca asupra lor. I-am asigurat pe cei de la FMI că nu vom modifica fiscalitatea, ceea ce înseamnă cu noi promulga legile”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la TVR. Preşedintele a spus că nu crede că scăderea TVA la alimente va duce la scăderea preţurilor.

Băsescu s-a declarat sceptic că votarea TVA de 5% a fost o greşeală. "După părerea mea e greu de explicat o greşeală la asemenea dimensiuni. E o lege care face rău României. În interes naţional e să garantăm stabilitatea sistemului fiscal românesc. Eu nu îi pot crede atât de naivi, dacă au devenit atât de naivi, să probeze când le vine legea în Parlament. Deocamdată legea trenează la Senat", a spus şeful statului.

http://www.money.ro/basescu--nu-voi-promulga-tva-de-5prc--la-alimente-si-neimpozitarea-pensiilor-sub-2000-de-lei_755506.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bosorogu, un citat nu se poate? Unde e matematica asta care 24-5 = 5 ?

In loc de citat pot intreba: cate elemente intra in calcul? Energie, telefoane, benzina, drojdie, condimente specifice, utilaje? Toate cu 24. Si nu sunt ALIMENTE DE BAZA. Cand guvernul/MF nu este in stare sa ramburseze TVA de 19 cu anii, cum va reusi la 24? Cand a fost inlocuit ICM cu TVA -de la 16 la 19%- s-a garantat de guvern cresterea doar cu 3%. Dar preturile au sarit cu 19%.

Editat de bosorogu'
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ne certam. Doar constatam. OK. Sunt speculanti. Sunt hoti. Sunt "baieti destepti". Sunt excroci. De ce nu sunt si masuri? Reale? Pentru ca nu au fost dati afara cei care au sustinut "AVANTAJELE" noii masuri. Dovedite, in 2-3 luni, contraproductive. Ca legi avem. Daca le bagam in calculatoarele Administratiei Meteo USA, cele mai performante in lume azi, vor lua, sigur, foc. Virusul FLORIN GEORGESCU din '93 s-a multiplicat si adaptat mai ceva ca cel mai periculos virus natural. Cu mutatiile de rigoare: FSN-PDSR-PSD-PD-PDL-UNPR. Oare care partid va apare pana in 2012? Care nu va avea alta treaba decat sa asigure musamalizarea furturilor de de ieri si de azi! Incepand, ca sarcina de partid, cu FLOTA.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Senatul votează din nou pentru reducerea TVA la 5% pentru alimen­tele de bază

Cu voturile Opozitiei, plenul Senatului a hotarat ieri sa isi mentina punctul de vedere privind reducerea TVA la 5% pentru alimen­tele de baza, astfel ca cererea de reexa­mi­na­re prin care seful statului solicita renuntarea la aceasta prevedere a fost respinsa (cu 53 de voturi la 46). Initiativa legislativa pri­vind scaderea TVA apartine senatorului Dan Voiculescu, acesta declarand ca „redu­ce­rea TVA la alimentele de baza este esen­tia­la pentru securitatea alimentara a Romaniei”.

Parlamentul a adoptat in toamna anu­lui trecut un proiect de lege initiat de PSD, PC si PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru paine, carne, lapte, ulei si za­har. Actul normativ nu a intrat in vigoare, intrucat seful statului a cerut senatorilor si de­putatilor sa reexamineze legea. Printre ar­gumentele aduse de presedintele Traian Basescu se numara faptul ca va avea ca efect o reducere a veniturilor la bugetul de stat cu 1,95 mld. lei anual.

In acest caz, deci­zio­nala este Camera Deputatilor.

http://www.financiarul.com/articol_58506/dan-voiculescu-reducerea-tva-la-alimentele-de-baza--este-esentiala-pentru-securitatea-alimentara-a-romaniei.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.